Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Katon huoltomaalaus

Jotta asunnon vesikatto saavuttaisi mahdollisimman pitkän käyttöiän, on katolle tehtävä huoltomaalauksia ainakin kerran elinkaarensa aikana. Huoltomaalausväleihin vaikuttavat mm. kattomateriaali, aiemmin käytetty kattomaali, katon huoltohistoria ja paikalliset olosuhteet. Katon maalipinnassa olevia paikallisia vaurioita kannattaa matkan varrella myös paikkamaalata aina tarpeen mukaan kattohuoltojen yhteydessä. Katon huoltomaalauksen yhteydessä katon värisävyä voidaan myös muuttaa, jolloin rakennus saa taas aivan uuden ilmeen. Ajallaan tehty katon huoltomaalaus pidentää katon käyttöikää ja pienentää katon korjaus- ja huoltokustannuksia.

Katon huoltomaalaus

Tiilikaton huoltomaalaus

Haalistunut tiilikatto uudistuu entiseen loistoonsa, kun se maalataan tiilikattomaalilla. Kattotiiliä on saatavana monen värisinä. Tiilikattomaalin värisävy valitaan yleensä alkuperäisen tiilikaton värin mukaan. Tiilikattomaali myös suojaa kattoa muodostamalla kattotiilien pintaan vettä läpäisemättömän suojakerroksen. Vesi ja kasvustot eivät näin pääse tiilen rakenteeseen rapauttamaan kattotiiltä. Plus Kattopalvelu tekee kaikenlaisten tiilikattojen huoltomaalauksia.

Tiilikattomaalaus – pohjatyöt

Ennen tiilikaton maalausta, tulee katolta poistaa kaikki lehdet, neulaset ja roskat harjaamalla tai painepesuria käyttäen. Tiilikatolle muodostunut kasvusto tulee myös saada poistettua kokonaan. Käytännössä katto on siis pestävä ja käsiteltävä sammaleenpoistoaineella tai homeenpoistoaineella ennen kuin maalaustyöhön ryhdytään. Kattopesun jälkeen katon on annettava kuivua kunnolla, ennen tiilikaton maalausta. Ennen tiilikaton kattomaalausta tarkastetaan koko katto huolellisesti ja vaihdetaan rikkoutuneet kattotiilet uusiin.

Tiilikaton pohjamaalaus

Tiilikaton kuivuttua, pohjamaalataan katto 10%-20% laimennetulla tiilikattomaalilla. Tiilikaton pohjamaalaaminen voidaan suorittaa joko pensselillä tai ruiskumaalaamalla. Ensin maalataan kattotiilien päät ja reunimmaiset kattotiilet. Maaliruiskulla levitetty tiilikattomaalipinta viimeistellään siveltimellä, jolloin varmistetaan maalin hyvä tartunta ja huopakattomaalin tunkeutuminen kattotiilien huokosiin.

Tiilikaton pintamaalaus

Tiilikaton pintamaalaus voidaan tehdä aikaisintaan pohjamaalausta seuraavana päivänä, jolloin tiilikaton pohjamaali on kuivunut. Tiilikaton pintamaalin levitys voidaan tehdä tehokkaasti maaliruiskulla. Tiilikattomaali tarttuu hyvin pohjamaalattuun tiilikattoon, eikä siveltimellä tehtävää viimeistelyä enää tarvitse tehdä.

Peltikaton huoltomaalaus

Peltikatot tulisi huoltomaalata 10-30 vuoden iässä. Huoltomaalausväliin vaikuttavat monet seikat, kuten kattopeltien laatu, katolle kohdistuva ympäristön rasitus, katon huoltohistoria ja käytetyn kattomaalin laatu. Tummemmat maalipinnat katteissa vaativat hieman tiheämmän huoltomaalausvälin, kuin vaaleammat peltikatteet. Tummemmilla kattomaaleilla maalatut peltikatot haalistuvat ajan saatossa nopeammin, kuin vaaleammilla sävyillä maalatut katot. Siksi tumman katon huoltomaalaus tulee jo esteettisistä syistä ajankohtaiseksi vaaleaa aiemmin. Peltikaton huoltomaalauksen saat tilattua Plus Kattopalvelusta. Pyydä tarjous!

Peltikaton tarkastus ennen kattomaalausta

Ennen peltikaton maalausta tarkastetaan katto vaurioiden varalta. Jos katolla on ruostetta tai valkoruostetta, hiotaan ruostekohdat puhtaiksi ruosteesta ja ruostekohtien ympärillä oleva maalipinta himmeäksi. Hiotut kohdat pohjamaalataan ruosteenestopohjamaalilla kattopesun jälkeen, ennen varsinaista kattomaalausta. Jos ruostevaurioita on paljon, voi yksittäisten kattopeltien vaihtaminen olla perusteltua ennen kun peltikaton huoltomaalausta.

Peltikaton pesu ennen katon maalausta

Aluksi peltikatolta raaputetaan irti kaikki hilseilevä ja irtoava vanha maali. Sen jälkeen ennen peltikaton huoltomaalausta katto pestään huolellisesti peltikaton pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Kaikki katolle pinttynyt lika ja kasvusto täytyy saada irti katosta, jotta maali tarttuu mahdollisimman hyvin. Panssaripesu on tehokas lian poistaja peltikatoilla. Panssaripesu varmistaa optimaalisen tarttumapinnan uudelle maalille. Kattopesu sujuu nopeasti ja tehokkaasti painepesurin ja pehmeän harjan avulla. Pesun jälkeen katon tulee antaa kuivua kunnolla ennen huoltomaalauksen aloittamista.

Hiekkapuhallus

Jos vanha maalipinta irtoilee helposti tai hilseilee kauttaaltaan voi olla parasta poistaa vanha maalipinta peltikatolta kokonaan. Helpoiten se onnistuu hiekkapuhaltamalla. Kun peltikaton vanha maalipinta on poistettu ja katto huuhdeltu puhtaaksi hiontapölystä ja maalijäämistä, pohjamaalataan katto ruosteenestopohjamaalilla. Pohjamaalin kuivuttua päästään käsiksi varsinaiseen peltikaton huoltomaalaukseen.

Peltikaton maalaus

Peltikatto voidaan maalata vesiohenteisella peltikattomaalilla, liuotinohenteisella panssarimaalilla tai kaksikomponenttimaalilla. On tärkeää tietää tai selvittää minkä tyyppisellä maalilla vanha katto on maalattu. Esimerkiksi vesiohenteisella peltikattomaalilla maalatun katon päälle ei voi maalata liuotinohenteisella peltikattomaalilla. Teollisesti maalipinnoitettujen kattolevyjen maalaamiseen käytetään kullekin pinnoitteelle sopivaa maalityyppiä. Jos kattomaalin sopivuus on epävarmaa, tehdään pienelle alalle kattoa koemaalaus, ennen varsinaista kattomaalausta. Jos pinnoite on heikosti kiinni kattopellissä, on se parasta poistaa kokonaan ennen huoltomaalausta. Peltikaton maalaus voidaan suorittaa pensseleillä tai ruiskumaalaamalla. Katto maalataan koko alaltaan kertaalleen.

Huopakaton huoltomaalaus

Huopakattokin voidaan maalata tai pinnoittaa useasti elinkaarensa aikana. Tarkoitukseen käytetään erityisesti bitumikatoille tarkoitettuja huopakattomaaleja tai huopakaton kattopinnoitemaaleja. Kun huopakatossa mahdollisesti olevat reiät, poimut ja muut vauriot vielä paikataan ennen huopakaton maalausta, suojaa katto taas rakennusta säältä ja mekaanisilta rasituksilta vuosiksi eteenpäin.

Huopakattomaalauksen pohjatyöt

Ennen huopakaton maalausta katto on luonnollisesti putsattava kaikesta irtoroskasta, lehdistä ja kasvustoista. Puhdistustyö suoritetaan mekaanisesti harjaamalla tai painepesurilla käyttäen matalaa vedenpainetta. Tarvittaessa katto pestään käyttäen kasvustoa ja hometta poistavaa kattopesuainetta. Jos huopakatolla on reikiä tai muita vaurioita, paikataan ja korjataan huopakatto kuntoon ennen huoltomaalausta. Jos huopakatolla on isohkoja ilmakuplia tai poimuja, leikataan ne auki ja liimataan paikalle bitumikermistä leikatut paikkapalat. Pienet reiät voidaan paikata bitumikitillä.

Huopakatto maalataan kahteen kertaan

Paras aika bitumikaton maalaamiseen on kevään ja kesän aikana. Kuumimpina kesäpäivinä katolla liikkumista tulisi välttää, koska bitumi pehmenee lämmössä, jolloin siihen jää helposti jälkiä katolla liikuttaessa. Huopakattomaaleilla on myös lämpötilasuositukset maalattavalle kattopinnalle. Liian kuumalla katolla huopakattomaali voi kuivua liian nopeasti. Yleensä huopakatot maalataan kahdessa vaiheessa. Ensin huopakatto pohjamaalataan ohennetulla huopakattomaalilla. Huopakaton pohjamaalaus kuivuu noin vuorokaudessa. Pohjamaalin kuivuttua, maalataan huopakatto toiseen kertaan käyttämällä ohentamatonta huopakattomaalia. Pyydä tarjous huopakaton pinnoittamisesta Plus Kattopalvelusta.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt