Katon pesu

Kaikki katot vaativat puhdistusta ja pesua. Paitsi, että katto näyttää kattopesun jälkeen siistiltä, pidentävät kattopesut myös katon käyttöikää ja pienentävät katon elinkaarikustannuksia. Säännöllisillä kattopesuilla ehkäistään haitallisten kasvustojen muodostumista katolle. Katolle muodostunut kasvusto estää veden luonnollista virtausta katolla. Kasvustot myös imevät kosteutta itseensä ja kuluttavat katon pintaa. Tiilikatoilla kasvustot kuluttavat kattotiilien suojakerrosta, jonka jälkeen vesi ja sammalten juuret pääsevät kattotiilen rakenteisiin sisään. Silloin kattotiilet alkavat pikkuhiljaa rapautua veden ja pakkasten toimesta.

Katon pesu

Tiilikaton pesu

Tiilikatoille kertyvä sammal ja muu kasvusto aiheuttavat kattotiilien haurastumista. Kasvusto tuhoaa ajan myötä tiilikaton suojapinnoitteen, jolloin kasvustot pääsevät juurtumaan kattotiilen rakenteisiin. Siksi kattopesu on tärkeä kattohuolto varsinkin tiilikatoille. Ennen varsinaista kattopesua, tiilikatolta harjataan tai pestään painepesurilla, matalalla paineella, kaikki lehdet, neulaset ja irtoava kasvusto pois. Tiilikaton varsinainen pesu voidaan suorittaa harjaamalla, vettä ja katon pesuainetta käyttäen. Myös painepesuria käytetään tiilikattojen pesemiseen. Painepesurin käytössä on kuitenkin oltava tarkkana. Jos tiilikatto pestään painepesurilla liian kovalla paineella, voi kattotiilien pinnassa oleva suojapinnoite vaurioitua. Silloin vesi pääsee kattotiilen sisään ja kasvustot pääsevät juurtumaan kattotiileen. Lisäksi tiilikatto ei ole täysin vesitiivis. Tiilikaton liitoksista ja saumoista voi päästä vettä tiilikaton aluskatteelle. Painepesuria käytettäessä onkin varmistettava, että aluskate on ehjä ja vesitiivis. Tiilikaton pesun jälkeen kannattaa katon vesikourut puhdistaa. Koska pesu suoritetaan harjalta alaspäin, kulkeutuu tiilikaton lappeilta irtoava sammal ja muu kasvusto alas vesikouruihin. Tiilikatoille suosittelemme pesun jälkeen tiilikaton suojakäsittelyä. Tiilikaton suoja-aine palauttaa kattotiilien ph-arvon lähelle niiden alkuperäistä happamuutta. Kattotiilien vedenimukyky palautuu samalla alkuperäiseksi. Plus Kattopalvelu pesee ja puhdistaa tiilikatot tehokkaasti ja ammattitaidolla.

Tiilikaton puhdistusaineet

Tiilikatoille tarkoitetut pesuaineet soveltuva koko katon pesuun tai paikallisesti, erityisen likaisten kohtien, kuten esimerkiksi savupiipun ympäristön tai erityisen kasvittuneen kattoalueen pesemiseen. Kattopesuaineet irrottavat tehokkaasti myös lehtipuiden tahmean lehtimahlan. Tiilikaton pesuainetta levitetään katolle paikallisesti vähän kerallaan märälle kattopinnalle. Tiilikaton pesua tehostetaan esimerkiksi harjalla. Kattopesuaineella pestyn katon voi vielä käsitellä tiilikaton suoja-aineella, joka pitää kasvillisuuden kurissa tiilikatolla. Katon suoja-aine tuhoaa myös kattotiilien rakenteisiin muodostuneen rihmaston ja juuriston, jolloin niistä ei enää muodostu uutta kasvustoa kattotiilien päälle.

Tiilikaton suojakäsittely

Tiilikaton suojakäsittely suojaa kattotiilet kasvustoja vastaan vuosiksi eteenpäin, vaurioittamatta kattotiilien suojapinnoitusta. Tiilikaton suojakäsittelyaine levitetään tasaisesti koko katon alueelle matalapaineruiskulla. Katon suoja-aineen on annettava vaikuttaa vähintään 4-5 tunnin ajan. Katon suojakäsittelyaineen levitys on siis tehtävä poutasäällä, jolloin sateen vaaraa ei ole 4-5 tuntiin. Tiilikaton hoitoainetta ei tarvitse huuhdella pois katolta, jos tiilikattoa ei ole tarkoitus pinnoittaa seuraavien kolmen vuorokauden aikana.  Silloin riittää, että seuraava sade huuhtelee kattosuoja-aineen pois katolta. Kasvustot häviävät kokonaan katolta käsittelyä seuraavien viikkojen aikana ja huuhtoutuvat sadevesien mukana alas katolta.

Peltikaton pesu

Peltikatto on Suomen yleisin kattotyyppi. Suosion syynä on mm. peltikaton helppohoitoisuus. Peltikaton pesu tehdään aina tarpeen vaatiessa. Usein peltikatolle kertyy likaa varsinkin talven jälkeen, kun katolle kertynyt lumi sulaa ja siihen tarttunut lika ja humus päätyvät peltikaton pinnalle. Tyypillisesti keväällä lumi sulaa peltikatolla hitaammin esimerkiksi lumiesteiden ja muiden kattoturvatuotteiden kohdilla. Niihin keräytyvä humus näkyy usein katolla vihertävänä värinä. Peltikatto kannattaa pestä heti keväällä, sillä kuuma aurinko voi muuten polttaa humuksen ja muun talven jälkeen muodostuneen lian kiinni kattoon. Peltikaton pesu suoritetaan vedellä ja pehmeällä harjalla. Painepesuriakin voi käyttää peltikattojen pesuun. Painepesurissa on kuitenkin käytettävä mahdollisimman matalaa vedenpainetta. Joinakin vuosina esiintyy niin paljon siitepölyä keväisin, että katon pesu tai huuhtelu matalapaineisella painepesurilla voi olla tarpeen myös heti siitepölykauden jälkeen. Tehokkaimmat peltikattojen pesut saat Plus Kattopalvelusta.

Peltikatolle sopivat puhdistusaineet

Jos katolla on pinttynyttä likaa tai nokea esimerkiksi savupiipun tai liesituulettimen poistoputken ympärillä, voidaan ne pestä peltikatolle sopivalla kattopesuaineella. Peltikaton pesuaine, kuten panssaripesu, soveltuu myös peltikaton tehopesuun ennen katon huoltomaalausta. Peltikaton pesuainetta voidaan laimentaa vedellä tarpeen ja käyttötarkoituksen mukaan. Peltikaton puhdistusainetta voidaan käyttää laimennettuna peltikaton normaaliin pesemiseen. Väkevämpänä liuoksena peltikaton pesuaine sopii katon maalauksen pohjatöihin. Silloin katto puhdistuu perusteellisesti, luoden uudelle maalille parhaan mahdollisen tarttumapinnan.

Huopakaton pesu

Bitumikaton karhea pinta on omiaan keräämään katolle biomassaa sammaleiden ja muun kasvuston alustaksi. Siksi säännöllisellä huopakaton pesulla voidaan estää kasvuston muodostuminen bitumikatolle ja näin lisätä huopakaton käyttöikää. Bitumikaton sirotepinta on herkkä mekaanisille vaurioille. Siksi huopakaton pesu tulee tehdä varovaisuutta noudattaen. Huopakaton pesuun käytetään vettä ja karkeahkoa harjaa. Myös painepesuria voidaan käyttää mahdollisimman matalalla vedenpaineella. Palahuopakattojen saumoihin kertyy helposti likaa. Niiden puhdistamiseen käytetään pientä ja karkeaa harjaa. Teräsharjaa ei kuitenkaan käytetä, sillä se voi vahingoittaa tai kuluttaa huopakaton pintaa. Ennen huopakaton märkäpesun aloittamista katto harjataan puhtaaksi lehdistä, neulasista ja kaikesta irtoroskasta. Jos huopakatolla havaitaan reikiä, paikataan ne ennen kattopesun aloittamista, jotta veden kulkeutuminen kattorakenteisiin estyy.  Huopakatolla liikkumista tulisi välttää helteiden aikana. Bitumikaton pinta pehmenee helteillä ja on silloin altis vaurioille. Plus Kattopalvelu tekee huopakattojen pesut ammattitaitoisesti kattoa vaurioittamatta.

Huopakatolle sopivat puhdistusaineet

Jos huopakatto on erityisen likainen tai siihen on muodostunut jo runsaasti sammalta, jäkälää tai muuta kasvustoa, voidaan lian ja kasvuston poistoon käyttää huopakatoille tarkoitettua pesuainetta ja sammaleenpoistajaa. Kasvusto pestään pois levittämällä sammaleentorjunta-aine tasaisesti katolle matalapaineruiskulla. Sammaleenpoistaja jätetään vaikuttamaan kattohuovalle. Sammaleentuhokäsittely pitää kasvuston poissa vuosiksi eteenpäin, kunhan kattopesuista huolehditaan säännöllisesti. Sammaleentorjuta-aineet ovat ihmisille ja eläimille vaarattomia ja täysin biohajoavia.