Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Lumenpudotus katolta on avaintekijä katon talvikunnossapidossa

Lumenpudotus on tärkeä osa kiinteistön talvikunnossapitoa. Lumiesteet toimivat katolla hyvin pitämässä lumen paikoillaan ja estämässä näin sen äkkinäisen putoamisen alas, mutta nekään eivät kestä poikkeuksellisen suuria lumimääriä. Valmistaja on määrittänyt lumiesteille aina maksimilumikuorman, jonka ne kestävät, ja tätä suuremmissa määrissä tulee eteen riski, etteivät kattoturvatuotteet toimi enää tarkoituksenmukaisesti. Seurauksena voi olla, että alastuleva lumi aiheuttaa vahinkoa ihmisille tai irtaimistolle. Katon lumikuorma voi rasittaa kohtuuttomasti myös kattorakenteita tai saada aikaan jopa kosteusvaurioita katolla. Niinpä runsaslumisina talvina ajoissa suoritettu lumen hallittu pudottaminen katolta on enemmän kuin suositeltavaa. Kiinteistön omistaja vastaa aina katon turvallisuudesta ja talvikunnossapidosta, joten asia kannattaa hoitaa kuntoon.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat riskittömät ja tehokkaat lumenpudotukset ja jäänsulatukset katoilta sekä ränneistä. Teemme lumenpudotukset peltikatoilta, tiilikatoilta sekä huopakatoilta katon muodosta ja jyrkkyydestä sekä rakennustyypistä riippumatta. Pudotamme lumet niin omakotitalojen, kerrostalojen, rivitalojen, hallien, maneesien kuin autokatostenkin katoilta. Ammattilaistemme tekemänä katon lumityöt sujuvat katolle turvallisella tavalla, pintaa naarmuttamatta ja rakenteita rikkomatta.

Meidän toimestamme tapahtuva lumenpudotus tehdään aina turvallisuusmääräysten mukaisesti. Käytämme asianmukaisia putoamissuojaimia, suojakypäriä, turvavaljaita sekä -köysiä, ja tarvittaessa myös suojalaseja, mikäli lumen seassa on jäätä. Suunnittelemme huolellisesti, mille alueelle lumi pudotetaan ja puomitamme katutasossa lumenpudotusalueen sekä käytämme varoituskylttejä. Informoimme ajoissa kaikkia rakennuksessa liikkuvia henkilöitä lumenpudotuksen ajankohdasta ja järjestämme turvallisen kulkureitin myös kattolumitöiden ajaksi. Teemme työn pareittain, ja tarvittaessa urakkaa valvoo lisäksi katutasolla oleva lumenpudotuksen valvontahenkilö. Suunnittelemme lumen- ja jäänpoistotyöt aina kohderakennuksen tarpeiden mukaan räätälöidysti.

Samalla kun teemme lumityöt katollasi, katsastamme koko katon tilannetta ja mikäli huomaamme jotain hälyttävää esimerkiksi poistoputkissa tai läpivienneissä, kerromme havainnoistamme sinulle. Näin saat kaupan päälle katon kuntokartoituksen ja mahdolliset akuutit korjaustarpeet pystymme hoitamaan kuntoon ympärivuotisesti. Muista myös hyödyntää mahdollisuus kotitalousvähennykseen verotuksessa, sillä Plus Kattopalvelun suorittamat työt ovat siihen kelpoisia. Lisäksi sivustomme kautta on haettavissa rahoitusta kattotöihin, mikäli projektin kustannuksia haluaa tasata muutamaan pienempään erään.

Ennen kaikkea huolehdi siitä, että katon kasvaneeseen lumikuormaan reagoidaan ajoissa: ongelmat eivät välttämättä näy päällepäin, ja alhaalta käsin on vaikea arvioida katolla olevan lumen määrää. Lumenpudotus katolta on edullinen tapa välttää rakenne- ja kosteusvauriot sekä vielä ikävämmät omaisuus- ja henkilövahingot. Jos siis aprikoit lumitöiden tarpeellisuutta katollasi, tilaa meidät ilmaiselle kartoituskäynnille, niin tutkitaan tilanne. Hoida asia heti – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme katon lumenpudotuksesta!

Lumenpudotus

Lumenpudotus peltikatolta, tiilikatolta ja huopakatolta – edullinen tapa pitää katto kunnossa ja ympäristö turvassa

Kuten jo edellä mainittiin, kasvava lumikuorma katolla on monella tapaa selkeä riski kiinteistölle sekä sen asukkaille ja ympäristölle. Vaikka katto olisi uusikin, voi lumesta olla vakavaa haittaa katemateriaalista riippumatta – lumenpudotus tulee suorittaa ajoissa niin peltikatolle, huopakatolle kuin tiilikatollekin. Vaikka vesikatto itsessään kestäisikin raskaan lumikuorman painon, voi lumimassa rikkoa kantavia vesikattorakenteita ja saada aikaan esimerkiksi katon painumista notkolle. Märkä, jopa tonnien painoinen suojalumikerros taas voi aiheuttaa katon saumoille suurta painetta ja jopa saumavuotoja. Tiilikatetta jäätynyt vesi ja kerrostuva lumi rapauttavat erityisen tehokkaasti.

Entäpä sitten kun lumimassa lähtee liikkeelle? Alas liukuessaan jäinen lumikuorma voi vaurioittaa kattopinnoitetta sekä katon läpivientien tiivistyksiä. Lisäksi se voi repiä irti ja viedä mukanaan alas katolta esimerkiksi kattotuotteet tai rännit, jolloin katteeseen jää kiinnikkeiden kohdalle ehkä vain reiät ja sadevesijärjestelmän toimivuus on mennyttä. Katolta hallitsemattomasti tuleva painava lumi voi vahingoittaa suuresti myös rakennuksen ympäristöä, muun muassa terassia, istutuksia tai lähelle pysäköityä autoa. Varsinkin peltikatolta lumet saattavat humahtaa alas odottamattoman liukkaasti. Erityisen ikävää tietysti on, mikäli lumenpoiston laiminlyönnin seurauksena pääsisi sattumaan loukkaantuminen tai vielä vakavampi henkilövahinko.

Olipa kattosi sitten perinteinen tiilikatto, moderni bitumikatto tai kevyt mutta kestävä peltikatto, me Plus Kattopalvelulla hoidamme lumenpudotuksen asiantuntevasti, laadukkaasti ja kattosi parhaaksi. Varmistamme, että työssä käytettävät välineet eivät raavi tai muuten vahingoita kattoa: osaamattomissa käsissä pelti saattaisi helposti naarmuuntua tai kattohuopa jopa puhjeta. Pudotamme lumet turvallisesti sekä tasa- että harjakatoilta, puhdistamme lumesta huolellisesti katon ilmanvaihtohormit sekä läpiviennit, ja varomme vaurioittamasta katon jiirikohtia eli kulmaliitoksia, jotta niihin ei synny vuotoja ja kosteushaittoja. Lopputuloksena tekemästämme työstä on hyvinvoiva katto, jonka rakenteet jaksavat taas toimia tehtävässään ja ottaa uudet lumisateet vastaan asianmukaisesti.

Lumenpudotuksen hinta määritellään aina kohteen tarpeiden mukaan

Paljonko lumenpudotus sitten maksaa, tai mistä riippuu lumenpudotuksen hinta? Tietysti monikin asia vaikuttaa lumenpudotuksen hintaan, ja muun muassa lumenpudotukseen tarvittavien henkilöiden määrä, työkoneet ja työturvallisuuteen liittyvät varusteet määritellään aina erikseen jokaisen työkohteen osalta. Kuinka paljon tarvitaan esimerkiksi varoituskylttejä, puomeja ja tolppia sekä muita järjestelyjä, kuten liikenteenohjausta. Entä onko syytä varautua niin sanotulla raskaammalla kalustolla, esimerkiksi mikäli kattolumitöiden yhteydessä suoritetaan jäänpoistoa höyrytyslaitteilla tai mikäli pudotettava lumikuorma on suuri ja sitä täytyy kuljettaa muualle.

Katon kokonaispinta-ala määrittää tietysti tehokkaasti lumenpudotuksen hintaa. Lumen koostumus ja määrä vaikuttavat myös siihen, kauanko projektissa menee aikaa. Jos katto on hyvin jyrkkä tai jos siinä on paljon taitteita tai kulmia, on eteneminen hitaampaa kuin yksinkertaisella kahden lappeen katolla. Samoin katon korkeus vaikuttaa siihen, tarvitaanko esimerkiksi henkilönostimia apuun. Plus Kattopalvelulla lumenpudotuksen hinta on kokonaishinta, johon sisältyvät niin työvoima, tarvittavat apuvälineet kuin lumen poiskuljetuskin. Asiakkaanamme voit myös tehdä kanssamme huoltosopimuksen talvikaudeksi, jolloin käymme tarkkailemassa katon lumitilannetta säännöllisesti ja aina tarpeen vaatiessa ryhdymme lumenpudotus- ja jäänpoistotoimiin.

Jäänpudotus ja höyrytys katolta sekä ränneistä takaa sadevesijärjestelmän toiminnan

Jäänpoisto katolta ja ränneistä on kiinteistön turvallisuuden kannalta aivan yhtä olennaista kuin lumenpudotuskin. Pudotessaan katolta kova jäälohkare on selvä turvallisuusriski, mutta esimerkiksi jäätynyt kattokaivo tai jäätyneet rännit voivat yhtä lailla aiheuttaa monenlaisia ongelmia katolla. Ränneihin jäätynyt vesi aiheuttaa tukoksia, puhkiruostumista ja pahimmillaan voi halkaista rännin. Tukkeumat ränneissä aiheuttavat virhevirtauksia rasittaen rännien kiinnikkeitä tarpeettomasti, tai haljenneesta rännistä vesi saattaa päästä valumaan pitkin talon ulkoseiniä. Jos sadevesijärjestelmän asianmukainen toiminta näin vaarantuu, on siitä koko kiinteistölle merkittävää haittaa niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä.

Me Plus Kattopalvelulla hoidamme jäänsulatuksen katolta ja ränneistä yhtä huolellisesti ja asiantuntevasti kuin lumenpudotuksenkin. Ammattilainen pystyy poistamaan jään katolta aiheuttamatta tarpeetonta mekaanista rasitusta kattopinnalle. Käytämmekin jäänpoistossa vesihöyryä, joka on hellävarainen mutta tehokas menetelmä: se poistaa haitallisen jään vaurioittamatta katon tai rännien pinnoitetta tai rakenteita. Ratkaisuna jäänsulatus höyryttämällä on tietenkin väliaikainen, mikäli kovat pakkaset palaavat uudelleen. Mikäli sinun kattosi tilanteessa tarvitaan vielä pysyvämpää ratkaisua esimerkiksi rännien sulanapysymiseen, voimme myös asentaa sadevesijärjestelmään erityiset sulanapitokaapelit. Kysy meiltä lisää tarjoamastamme talvikunnossapidosta, niin kartoitetaan, mistä toimenpiteistä juuri sinun kattosi hyötyisi eniten.

Meiltä laadukkaat lumiesteet ja lumiaidat kaikille katoille paikalleen asennettuina

Lumiesteet ovat Suomen olosuhteissa usein välttämätön varuste katolle. Lumiesteistä ja lumiaidoista on monenlaista hyötyä: ne pitävät katolle kertyvän lumen paikoillaan ja estävät sitä putoamasta hallitsemattomasti. Näin ohikulkijat välttyvät alastulevan lumen ja jään aiheuttamilta vaaratilanteilta. Myös rakennuksen välittömässä läheisyydessä oleva omaisuus, kuten terassit, valokatteet, puutarhaistutukset tai lähelle parkkeeratut autot ovat lumiesteiden ansiosta turvassa painavan lumikuorman aikaansaamilta onnettomuuksilta. Oikein asennettuina lumiesteillä voidaan suojella myös katolla olevia rakenteita, kuten rännejä, piippuja, hormeja tai aurinkopaneeleja.

Lumiesteet tulee määräysten mukaan asentaa katolle, mikäli sen profiili ylittää tietyn jyrkkyyden. Erityisen tärkeää lumiesteet on asentaa niille kohdille rakennusta, joissa on paljon kulkua – muun muassa sisäänkäyntien, kulkuväylien ja muiden oleskelualueiden kohdille. Toisaalta joskus lumieste voi olla järkevintä asentaa joka tapauksessa koko lappeen pituudelta, jotta lumikuorman paino saadaan jakaantumaan esteelle mahdollisimman tasaisesti. Tai toisinaan esimerkiksi sisäänkäyntien kohdalle on suositeltavaa asentaa kaksinkertainen lumieste turvallisuuden takaamiseksi.

Ammattitaitoinen asentaja osaa ottaa huomioon, mitä huomioitavaa juuri sinun katossasi on lumiesteiden osalta. Me Plus Kattopalvelulla kartoitammekin katon tarpeet aina huolellisesti ja olemme tarkkoja lumiesteiden mitoituksesta, sijoituksesta ja asennuksesta katolle. Esteiden kiinnityskohdat on suunniteltava asiantuntevasti katon rakenteiden mukaan, ja lisäksi on päätettävä, käytetäänkö katolla putkilumiesteitä, profiililumiesteitä, polykarbonaatti-, verkko- vai ritilälumiesteitä. Meiltä saat tarvittaessa myös järeämmät lumiaidat, jotka palvelevat hyvin erityisesti isompia rakennuksia, kuten kerrostaloja. Asennamme lumiesteet eri valmistajilta laadukkaasti ja aina valmistajan ohjeita noudattaen. Kaikki toimittamamme lumiesteet ovat sään- ja korroosionkestäviä, standardien mukaisia, lujuusluokaltaan hyväksyttyjä ja turvallisiksi testattuja.

Plus Kattopalvelu on apunasi kaikissa katon talvikunnossapitoon liittyvissä asioissa. Hoidamme tyylikkäästi ja taitavasti lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta, ja lisäksi teemme myös akuutit kattokorjaukset ympärivuotisesti, kun niitä tarvitaan. Tai jos katosta paljastuu talven jäljiltä puutteita, kuten merkittävää kulumaa tai vaarallisia vuotokohtia, autamme laittamaan kattosi jälleen kuntoon nopeallakin aikataululla. Suoritamme kaikki katon huolto-, korjaus- ja remontointityöt paikallisista korjauksista alkaen kokonaisiin kattoremontteihin saakka, aina aikataulussa pysyen, katolle turvallisella ja asiakkaalle kustannustehokkaalla tavalla. Pidä siis kattosi kunnossa läpi vuoden ja tilaa Plus Kattopalvelu asialle. Ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!

Lumimassojen ja lumikuorman riskit katolla

Runsaslumisina talvina lumi ja jää katolla aiheuttavat vaaran talon vierustoilla kulkeville ihmisille. Katolta pudotessaan raskaat jäämassat voivat olla hengenvaarallisia. Kiinteistön omistaja tai taloyhtiö ovat vastuussa lumenpudotuksen laiminlyönnistä johtuvista vahingoista. Raskas lumikuorma katolla voi vaurioittaa myös katon rakenteita. Lumiesteiden kiinnitykset joutuvat koville, jos lumikuorma katolla kasvaa liian raskaaksi. Jos raskas jää ja lumi lähtevät hallitsemattomasti liikkeelle katolla, on vaarana kattoturvatuotteiden, kuten kattosiltojen ja lumiesteiden kiinnitysten pettäminen. Kattoturvatuotteiden irtoaminen kiinnikkeistään voi aiheuttaa myös vesikatteen vaurioitumisen. Pahimmillaan katolle syntyy vettä vuotava repeämä kattoturvatuotteiden kiinnikkeiden kohdalle.

Lumikuorma on usein korkeimmillaan kevättalvella, kun lämpötilat nousevat ja mahdolliset vesisateet nostavat lumipeitteen painoa. Lumikuorman tarkistusmittauksilla saadaan selville katon todellinen lumen aiheuttama kuormitus katolla. Lumikuorma mitataan useasta kohdasta kattoa niin sanotulla lieriömittauksella. Lumen paino punnitaan, jolloin saadaan tulokseksi lumipatjan tarkka paino per neliömetri. Tuloksia verrataan ympäristöministeriön ohjearvoihin. Arvioinnissa otetaan huomioon myös Suomen rakentamismääräyskokoelman kattojen kantokykyarvot ja kyseessä olevan katon yksilölliset seikat, kuten kattorakenteiden ikä ja kunto. Vesikaton kunto ja läpivientien tiiviys on tärkeää katon talvenkestävyyden kannalta. Lumipeite toimii lämmöneristeenä. Talon sisältä katon kautta vuotava lämpö voi sulattaa lumipeitteen alaosaa. Vesi voi silloin pyrkiä kulkeutumaan läpivientien ja vesikaton vaurioiden kautta alempiin kattorakenteisiin ja yläpohjan eristyksiin.

Milloin lumet tulee pudottaa katolta

Lumenpudotukseen on syytä ryhtyä hyvissä ajoin ennen, kun lumikuorma ylittää katon kantokyvyn raja-arvot. Lumen painoa katolla on vaikea arvioida pelkästään lumipeitteen paksuuden perusteella. Lumen koostumus vaikuttaa olennaisesti lumipeitteen painoon. Juuri satanut pakkaslumi on kevyttä. Vesipitoinen pakkaslumi ja katolle kertynyt jää sen sijaan painavat moninkertaisesti. Lumikuorman painoon vaikuttaa myös tuulen aiheuttama lumen kinostuminen katolla. Myös silloin, kun on vaara lumen ja jään hallitsemattomaan liikkeellelähtöön katolla, olisi lumenpudotuksiin ryhdyttävä. Lumimassat lähtevät liikkeelle varsinkin talven lämpötilojen vaihdellessa. Suojasäällä lumipeitteen alapuolelle muodostuu jään sulaessa vettä. Kun pakkanen taas kiristyy, jäätyy vesi vesikatteen pintaan ja aiheuttaa lumipeitteen liukumisen alas katolta. Lumenpudotuksen tarve vaihtelee paljon talvesta toiseen. Lumenpudotusten tarpeeseen vaikuttaa myös kattotyyppi. Jyrkiltä katoilta lumi valuu luonnostaan helpommin alas. Tasakattoisissa rakennuksissa lumi kerääntyy katolle, jos lunta ei pudoteta. Koska vahojen rakennusten kattojen lumenkantokykyä ei välttämättä tunneta, kannattaa vanhoilla katoilla lumenpudotukseen ryhtyä varmuuden vuoksi aina, kun lunta on satanut runsaasti katolle. Laajarunkoisilla katoilla, esimerkiksi teollisuushalleissa, urheiluhalleissa tai maneeseissa lumikuormaa tulee seurata tiiviisti talven aikana. Laajarunkoisissa rakenteissa katot rakennetaan usein pitkin jännevälein. Tällaisissa rakennuksissa on tärkeää tarkkailla lumikuorman lisäksi myös kantavien rakenteiden kuntoa. Laajalla katolla lumikuorma nousee helposti korkeaksi, jolloin ne rasittavat katon rakenteita. Plus Kattopalvelu tekee talvisin lumikuormien riskikartoituksia ja lumen pudotuksia kaikenlaisilta katoilta.

Väärin tehty lumen pudotus voi vaurioittaa kattoa

Kattolumityöt voivat vaurioittaa vesikattoa, jos lumenpudotus tehdään väärin. Varottava on ennen kaikkea vesikaton pintaa ja katteen kiinnityskohtia. Lumikolan tai lumilapion osuminen ylös nousseeseen kateruuviin tai naulaan voi pahimmillaan aiheuttaa vesivuodon vaurioittamalla kateruuvien tiivistyksiä. Kaikkea lunta ei kannata katolta pudottaa. Vesikatteen suojaksi jätetään noin kymmenen sentin lumikerros. Harjakattoisilta katoilta lumi pudotetaan aina symmetrisesti katon molemmilta lappeilta. Näin lumikuorma jakautuu katolla tasaisesti, eikä epätasainen painonjakauma rasita kattorakenteita. Katolle kertynyttä jäätä ei myöskään saa hakata irti katolta. Jään poistaminen katolta ja sadevesijärjestelmästä onnistuu kattoa vahingoittamatta esimerkiksi jään höyrytyksellä. Mekaaninen hakkaaminen vaurioittaa hyvin todennäköisesti vesikaton pintaa.

Turvallisuus on meillä aina huomioitu katon talvihuoltotöissä

Lumenpudotuksen turvallisuudesta tulee huolehtia niin katolla, kuin rakennuksen vierilläkin. Plus Kattopalvelun lumenpudottajat käyttävät aina katolla työskennellessään tukevasti kiinnitettyä turvaköyttä ja turvavaljaita. Hankalissa kohteissa, kuten kerrostalojen räystäillä lumenpudotus sujuu parhaiten nostolava-auton avustuksella. Nostolava-autosta käsin myös räystäille muodostuneet jääpuikot saadaan irrotettua turvallisesti. Lumenpudotuskohteen alapuolella on aina Plus Kattopalvleun turvamies, joka ohjaa liikennettä ja kommunikoi katolla työskentelevien lumenpudottajien kanssa. Huolehdimme myös tarvittavista liikennejärjestelyistä ja lumenpudotusalueen eristämisestä puomein tai lippusiimoin. Plus Kattopalvelu myös kuormaa pudotetun lumen ja kuljettaa sen lumenkaatopaikalle.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt