Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Sammaleenpoisto tiilikatolta varmistaa, ettei katto rapaudu ennen aikojaan tai vuoda vettä sisään

Yksi tiilikaton olennaisista huolloista on ajoittainen sammaleenpoisto tiilikatolta. Huokoinen ja karhea tiilipinta kerää herkästi sammalta, joka aiheuttaa katolle monenlaista harmia. Juurtuessaan kattopintaan sammal murentaa tiiliä ja sen juuret tekevät katteeseen pieniä reikiä. Sammal sitoo kosteutta, ja kun vesi päätyy juuria ja niiden tekemiä kanavia pitkin katteen sisälle asti, voi se siellä toistuvasti jäätyessään ja sulaessaan rapauttaa tiiliä nopeasti huonompaan kuntoon. Vettä imevä tiili ja kosteutta sitova kasvimassa katolla tekevät tiilikatosta myös painavamman taakan talon rakenteille. Pahimmassa tapauksessa sammaleen alta voi paljastua suoranainen reikä katossa, jolloin kosteusvaurion riskikin on suuri. Tiilikaton tavanomainen käyttöikä on noin 60-70 vuotta, mutta hoitamattomana ja sammaloituneena kate voi ajautua vaihtokuntoon jo puolet aikaisemmin.

Säännöllinen sammaleenpoisto tiilikatolta harjaamalla auttaa näkyvän sammaleen hillitsemisessä, mutta jos kasvuston haluaa tuhoutuvan juuria ja itiöitä myöten, on syytä ottaa avuksi erityinen sammaleentuhokäsittely. Me Plus Kattopalvelun tiilikattoammattilaiset toimitamme mitkä tahansa tarvittavat kattotyöt ja -käsittelyt lujalla kokemuksella kaikenlaisille katoille. Meiltä saat niin katon puhdistukset ja harjaukset kuin sammaleentuho- ja suojakäsittelytkin tiilikatolle. Tuloksena on sammaleeton ja siisti, jatkossa helppohoitoisempi kate, jonka pakkasenkestoa ja vettähylkivyyttä samoin kuin muita tärkeitä tiilen ominaisuuksia on vahvistettu käsittelyn ohessa.

Laajan kattotöissä kerätyn ymmärryksemme ansiosta tiedostamme, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tämän vuoksi kohtelemme tiilikattoasi aina kokonaisuutena: jos kutsut meidät katollesi vaikkapa läpivientien tiivistyksen tai tiilikaton sammaleenpoiston merkeissä, havainnoimme työtä tehdessämme samalla katon kuntoa yleisesti ja panemme merkille mahdolliset epäkohdat. Kerromme huomioistamme sinulle reilusti ja saat edullisen tarjouksen asioiden hoitamisesta kuntoon. Kun jätät kattosi meidän käsiimme, voit olla hyvillä mielin varma siitä, että katon kunto on työn jäljiltä taatusti priimaa yksityiskohtia myöten. Meillä teettämistäsi kattotöistä saat verotuksessa hyödynnettyä myös kotitalousvähennyksen, ja joustavampaa rahoitusta on tarjolla suuria projekteja varten.

Jos siis tiilikattosi on kerännyt sammalta tai jos sen viimeisimmästä kuntotarkastuksesta on kulunut pitempi tovi, tilaa meidät paikalle tutkimaan tilanne. On tärkeää toimia ajoissa, kun kate on vielä pelastettavissa. Kun katolle on suoritettu sammaleenpoisto sekä muut perushuollot, on tiilikatto jälleen pätevä ja pitkäikäinen suoja säätä vastaan. Kutsu meidät katollesi, niin tehdään siitä taas uudenveroinen – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tiilikaton huollosta!

Sammaleenpoisto tiilikatolta

Sammal on tiilikatolla tuttu asukki – miksi tiilikatto sammaloituu niin helposti?

Sammal on tiilikatolla valitettavan yleinen vieras. Sammalta keräävät helpoiten juuri luonnostaan huokoiset kattomateriaalit, kuten esimerkiksi mineriitti ja huopa – ja tiili. Tehtaalta tullessaan tiilessä on toki päällä suojaava pinnoite, joka hylkii kosteutta ja kasvustoa aikansa. Kun vuodet kuitenkin kuluvat, ja erilaiset mekaaniset ja kemialliset rasitukset pääsevät jättämään jälkensä tiileen, menetetään suojaus pikkuhiljaa. Tiilikaton karhea pinta houkuttelee luokseen sammalta, levää ja jäkälää, ja vähä vähältä kasvimassan juuret pyrkivät tunkeutumaan syvemmälle tiileen.

Sammal haurastuttaa kattoa monin tavoin: se käyttää ravinnokseen tiilen mineraaleja, ja sen juuret reikiinnyttävät tiiliä tarrautuessaan yhä tiukemmin alustaan. Talvella juurien synnyttämiin kanaviin kertyy vettä, joka lämpötilanvaihteluiden myötä sulaa ja jäätyy kerta toisensa jälkeen, rapauttaen ja jopa halkaisten tiiliä. Lisäksi kostea sammalkasvusto ja vettä imevät tiilet tekevät katosta painavamman ja rakenteille näin raskaamman rasitteen.

Tiilikatolle muodostuu sammalta erityisen helposti myös, mikäli katolle on päässyt kertymään kasoittain neulasia ja lehtiroskaa. Katolla maatuva biomassa sitoo kosteutta itseensä ja vauhdittaa näin sammalkasvustoja. Tontin ilmansuunnatkin vaikuttavat, sillä sammal viihtyy paremmin varjoisilla ja kosteilla idän- ja pohjoisenpuoleisilla lappeilla verrattuna paahteisempiin, etelään suunnattuihin katonosiin. Mikäli talon lähiympäristössä kasvaa paljon puustoa, edesauttaa sekin sammaleen muodostumista: puista kulkeutuu katolle runsaammin lehtiainesta, ja puiden varjossa katto ei pääse kuivumaan optimaalisesti vaan pysyy kosteana pidempään. Jopa katon kaltevuus ja kattomuoto voivat vaikuttaa siihen, kuinka herkästi sammalta tiilikatolle kerääntyy.

Tehokas lääke sammalkasvustojen hillitsemiseen on katon säännöllinen huolto. Koska sammal on paljolti katolla olevan bioroskan tulos, ehkäisee katon säännöllinen harjaus ja puhdistus ei-toivotun kasvuston ilmaantumista katteeseen. Myös erilaiset suojakäsittelyt viivyttävät osaltaan sammaleen muodostumista tiilikatolle. Jos sammaloituminen on nopeaa ja voimakasta, voi olla syytä hankkiutua eroon talon välittömässä läheisyydessä olevasta puusta tai ylikasvaneesta oksasta katon kunnon säilyttämiseksi. Lopulta jokaisen tiilikaton elinkaaressa tulee vastaan myös se vaihe, jolloin pelkät puhdistushuollot eivät enää auta katteen toimintakyvyn palauttamiseen, ja katolle on välttämätöntä tehdä uudelleenpinnoitus.

Ennen sammaleenpoistoa suoritetaan katon perusteellinen tarkistus ja puhdistus

Sammaleenpoisto tiilikatolta vaatii yleensä myös muita konkreettisia kattohuoltoja tuekseen. Ennen kuin sammaleenpoistoon ryhdytään, täytyy katon kunto aina tarkistaa kattavasti. Aluksi harjataan katolta pois irtoroskat, lehdet ja neulaset sekä puhdistetaan sadevesikouruihin kertynyt roska. Sen jälkeen käydään läpi kattopinnan kunto ja katon tiiveys. Tarkastamme tiilien ehjyyden ja kunnon, ja erityisellä huolella tutkimme räystäiden reunimmaiset tiilet, harjatiilet sekä tiilet sisätaitteissa. Katsastamme pellitykset, läpiviennit, saumat ja jiirit, jotta katto on varmasti tiivis eikä ei-toivottuja vesivuotoja pääse tapahtumaan. Myös aluskatteen ja yläpohjan tilanne tarkistetaan, mikäli rakenteet sen sallivat. Tässä vaiheessa toteutamme tarvittavat korjaukset, kuten rikkinäisten tiilien vaihdot, aluskatteen paikkaukset, läpivientien tiivistykset ja niin edelleen.

Kun katon tiiveydestä on varmistuttu, pestään katto harjapesulla. Vesipesu ja sen tehostaminen manuaalisesti harjaamalla irrottaa tehokkaasti sammalta ja muuta pinttyneempää likaa katosta. Suoritamme pesun harjalta alaspäin ja viimeisenä siivoamme rännit, joihin lika puhdistuksen edetessä kertyy. Tarvittaessa voimme käyttää apuna painepesuria, mutta tällöin on oltava erittäin varovainen vesipaineen säätelyn kanssa, jotta kattopintaa ei tarpeettomasti vaurioiteta pesun yhteydessä. Kun Plus Kattopalvelu puhdistaa kattosi, ovat käytettävät välineet, pesuaineet ja -tekniikat taatusti katollesi oikeanlaiset, ja työssä edetään turvallisuusmääräyksiä noudattaen. Pesun jälkeen katto huuhdellaan perusteellisesti ja sen annetaan kuivua huolellisesti.

Jos vesi- ja harjapesu eivät riitä irrottamaan itsepäisintä sammalta katosta, voidaan katolle suorittaa erityinen sammaleentuhokäsittely. Sammaleenpoistoaine on ekologinen, biohajoava käsittelyaine, joka levitetään katolle esimerkiksi ruiskuttamalla ja jätetään tekeytymään. Aine ei poista vain näkyvää kasvimassaa, vaan tunkeutuu tiilen sisään tuhoten myös sammaleen juuret ja itiöt. Sammaleenpoistoon käyttämämme aine ei aiheuta vaaraa ihmisille, eläimille eikä ympäristön muille kasveille. Sitä ei myöskään tarvitse huuhdella katolta, vaan se poistuu sadeveden mukana omia aikojaan. Katto on sammaleenpoiston jäljiltä jälleen siisti ja tyylikäs, ja käsittely ehkäisee myös jatkossa kasvustoa muodostumasta katolle.

Sammaleenpoisto on kattopinnalle aina rasite – hyvin tehtynä huolto viimeistellään suojakäsittelyllä

Kun sammaleesta on päästy eroon, on viisasta teettää katteelle viimeistelevä tiilikaton suojakäsittely. Tiili on jo itsessään huokoinen materiaali, ja vedenpaine kuluttaa aina jonkin verran lisää tiilen pinnoitetta. Suojakäsittely on siis suositeltavaa, kun halutaan varmistaa, ettei tiilen pinta jää liian huokoiseksi. Tiilikaton suojakäsittely toimii hieman samalla tavalla kuin varsinainen maalaus tai pinnoitus, mutta on astetta kevyempi pintakäsittely: suoja-aine on väritön, joten sillä ei ole samanlaista suoranaista vaikutusta tiilikaton ulkonäköön kuin itse pinnoituksella, vaikka toki se auttaa pitämään katon siistimpänä. Olennaisinta onkin se, millainen vaikutus suojakäsittelyllä on tiilen ominaisuuksiin.

Tiilikaton suojakäsittelyssä katepintaan levitetään suoja-aine, joka tunkeutuu huokoisessa tiilessä oleviin koloihin täyttäen ne. Joskus puhutaankin niin sanotusta kyllästyskäsittelystä. Suojakäsittely palauttaa tiilelle sen vettähylkivät ominaisuudet ja lisää merkittävästi tiilen säänkestävyyttä. Samalla tiili saa pitkäaikaisen suojan sammalta, uv-säteilyä, ilmansaasteita ja muita ulkoisia rasituksia vastaan. Tiilikaton suojakäsittely voidaan suorittaa niin savitiili- kuin betonitiilikatoillekin. Betonitiilikaton tapauksessa suojakäsittely huolehtii katon kunnosta pinnoitusten välissä; savitiilikatto taas ei samalla tavoin haalistu eikä sitä varsinaisesti maalata, mutta sekin hyötyy kevyemmästä pintakäsittelystä suoja-aineella. Tiilikaton suojakäsittelyä suositellaan tehtäväksi keskimäärin 5-10 vuoden välein tai muutenkin katon tarpeiden mukaan, esimerkiksi tiilikaton kattavamman pesun ja sammaleenpoistokäsittelyn jälkeen katon kunnon vaalimiseksi.

Tiilikaton säännölliset perushuollot ovat avain katon kunnon ja käyttöiän kohennukseen

Tiilikaton sammaleenpoisto ja suojakäsittely siivittävät katon käyttöiän merkittävästi pidemmäksi. Jotta katon toimintavarmuus ja elinkaari saadaan maksimoitua täysin, kannattaa tueksi teettää myös muut säännölliset tiilikaton perushuollot. Kun sammaleenpoiston ja ajoittaisen suojakäsittelyn lisäksi huolehditaan katon peruspuhdistuksesta, tiiveydestä ja lumenpoistosta, ollaan katon laadukkaan ylläpidon ytimessä. Perustavanlaatuisesti katto kannattaa katsastaa läpi minimissään kaksi kertaa vuodessa – kevät- ja syyshuollon yhteydessä. Näin alkavat haastekohdat havaitaan jo varhain, eivätkä ne ehdi kehittyä isommiksi ongelmiksi. Katon kunnosta ollaan koko ajan selvillä, kunnossapito on edullisempaa ja huolto helpompaa.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kaikenkattavat tiilikaton kausihuollot ja täsmäkorjaukset ammattilaisen suorittamina. Harjaamme ja pesemme tiilikatot turvallisesti ja katetta vaurioittamatta, ja aina katon puhdistuksen yhteydessä siivoamme myös rännit sekä tarkistamme sadevesijärjestelmän toimivuuden. Katsomme, että kattotuotteiden kiinnitykset ovat kunnossa, ja katon tiiveyden varmistaaksemme käymme läpi pellitykset, jiirit, saumat sekä läpiviennit. Havainnoimme katepintaa rikkinäisten tai liikkuneiden tiilien varalta ja tutkimme, onko pintaan ilmaantunut levää tai muuta ei-toivottua kasvustoa. Tarvittaessa suoritamme tiilikaton sammaleenpoistot ja suojakäsittelyt sekä talvisin lumenpudotukset ja jäänsulatukset. Mikäli katto on jo vanha ja katepinta parhaat päivänsä ohittanut, luonnistuu meiltä myös tiilikaton uudelleenpinnoitus.

Meillä on taito suorittaa kaikki tarvittavat parannukset tiilikatolle, esimerkiksi tiivistykset, kiristykset, korjaukset ja kiinnitykset. Vaihdamme rikkinäiset tai liikkuneet tiilet ja paikkamaalaamme vaurioituneet lumiesteet. Jokaisen kattotarkistuksen yhteydessä tutkimme myös vesikaton alapuoliset rakenteet, mikäli sinne on esteetön pääsy. Jos yläpohjassa meitä on vastassa esimerkiksi irronnut tai rikkinäinen aluskate, kastuneita eristevilloja tai lahonneita puurakenteita, hoidamme kuntoon myös tällaiset selkeät epäkohdat samoin kuin myrsky- ja lumivaurioidenkin korjaukset sekä muut vaativat tiilikaton kunnostustyöt.

Tiilikaton ongelmien tyypistä riippumatta voit siis kääntyä puoleemme ja saada siten asiantuntevan avun tilanteeseen. Kiusasipa kattoasi itsepäinen sammal, pakkasrapautumisesta johtuvat vuotoriskit tai jokin muu ulkoinen uhkatekijä, Plus Kattopalvelulta löytyy varmaotteiset keinot asian hoitamiseen. Meiltä saat joustavalla palvelulla laadukkaat ja kattosi mukaan suunnitellut tiilikattotyöt. Käyntimme jälkeen katto on kunnossa harjatiilistä räystäille saakka ja yläpohjaa myöten, ja palvelee pitkäaikaisesti rakenteiden suojana ja julkisivun kaunistuksena. Varmista tiilikatollesi pitkä tulevaisuus ja huollata se kuntoon ajoissa. Meiltä homma käy kätevästi – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tiilikaton huoltotöistä!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt