Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Sammaleentuhokäsittely

Kasvustot, kuten sammalet, jäkälät ja levät, valtaavat helposti hoitamattoman katon. Erityisen hyvin sammalet viihtyvät tiilikatoilla ja huopakatoilla. Kun tiilikaton suojapinnoite kuluu, pääsee vesi ja sammalten itiöt huokoisen kattotiilen sisään. Kasvusto pääsee näin muodostamaan juurikasvuston kattotiilen rakenteeseen. Silloin sammaleet ja muut kasvustot kasvavat aina nopeasti uudelleen, vaikka sammaleet puhdistetaan mekaanisesti katolta. Tiilikatoilla sammalkasvusto on erityisen haitallista, koska kasvusto, vesi ja lämpötilan vaihtelut rapauttavat kattotiiliä. Onneksi sammaleentuhokäsittelyllä sammaleet ja muu kasvusto saadaan tehokkaasti kuriin tiilikatoilla.

Meiltä saat tehokkaat ja ekologiset sammaleentuhokäsittelyt niin huopakatoille kuin tiilikatoille.

Sammaleentuhokäsittely

Sammaleet levät, homeet ja muu kasvusto huopakatolla

Bitumikaton pinnalle muodostunut sammalkasvusto kuluttaa huopakaton pintaa ja lyhentää sen käyttöikää. Huopakattojen karkea sirotepinta on omiaan keräämään neulasia, lehtiä ja muuta biomassaa katolle. Kasvuston muodostumista edistää myös se, että huopakatolle satanut vesi pitää bitumikaton pitkään kosteana. Vesi ja katolla oleva humus alkavat ajan kanssa toimimaan sammalten kasvualustana. Sammalten ja muiden kasvustojen itiöt imeytyvät veden mukana kattohuovan rakenteeseen. Näin kasvusto ilmaantuu pian uudelleen katon harjauksen jälkeenkin. Säännöllinen huopakaton puhdistus lehdistä ja neulasista hidastaa sammalkasvuston muodostumista. Sammaleenpoistoaineet imeytyvät syvälle bitumihuopaan ja tuhoavat huopaan imeytyneet itiöt.

Sammaleet levät, homeet ja muu kasvusto peltikatolla

Peltikatoilla sammalkasvustot ovat harvinaisia. Peltikatolle voi kuitenkin muodostua kasvustoa, kun katolle kerääntyy humusta ja muuta biomassaa esimerkiksi lumien sulaessa. Biomassa toimii peltikatoillakin sammalkasvuston kasvualustana. Lisäksi varsinkin loiville peltikatoille voi muodostua erilaisia leväkasvustoja, jos katolle satanut vesi jää seisomaan katolle roskien tai puutteellisten kaatojen takia. Leväkasvusto näyttäytyy vihertävinä alueina peltikatolla. Kasvustot kuluttavat peltikaton maalipintaa, joten ne kannattaa poistaa heti niiden ilmaannuttua. Kasvustot saadaan yleensä poistettua tehokkaasti peltikatoilta kattopesun yhteydessä. Tarvittaessa voidaan käyttää pesuaineena kasvustoa tuhoavaa kasvustonestoainetta.

Sammaleen poistaminen mekaanisesti harjaamalla

Sammalkasvuston saa pidettyä kurissa parhaiten huolehtimalla säännöllisistä lehtien ja neulasten poistosta katolta. Kattopesun yhteydessä katolle levitetty sammaleenestoaine antaa pitkäaikaisen suojan sammalia ja muuta kasvustoa vastaan. Katon puhdistus kannattaisi tehdä ainakin syksyisin lehtien pudottua ja keväisin, kun lumet ovat sulaneet. Jos sammalta on kuitenkin on muodostunut katolle, kannattaa se ennen kemikaaleilla tehtävää sammaleentuhokäsittelyä, pyrkiä poistamaan katolta mekaanisesti. Sammalkasvustoa voidaan poistaa tiilikatolta ja huopakatolta karkeaa harjaa ja vettä käyttäen. Myös pienelle paineelle asetettu painepesuri on kätevä apu sammaleen mekaaniseen poistoon. Kattohuoltajillamme on myös käytössään tehokas moottoroitu harjakone, joka soveltuu sammalen ja muun kasvuston poistoon varsinkin loivilla tiilikatoilla. Koska huopakaton pinta on herkkää vaurioitumaan, ei sammalen poistoon kannata käyttää liian kovaa harjaa. Painepesuria käytettäessä sammaleen poistoon, tulee huopakatolla käyttää erityisen alhaista vedenpainetta. Painepesuria ei kuitenkaan kannata käyttää palahuopakatolla, joiden saumat voisivat aukeilla liian kovalla paineella tehdyssä painepesussa. Liian kovalla paineella tehty sammaleen poisto huopakatolla voi vaurioittaa bitumikaton pintaa siinä määrin, että huopakatto täytyy pinnoittaa uudelleen. Mekaanisen sammaleen poiston jälkeen kannattaa myös rakennuksen räystäskourut puhdistaa, sillä ylhäältä katon harjalta alaspäin etevä sammaleen poisto pudottaa irronneen kasvuston lopulta räystään vesikouruihin.

Kasvuston torjunta ja poisto sammaleentuhoaineella

Sammaleentuhokäsittely tehdään biohajoavalla sammaleenpoistoaineella. Sammaleentuhoaine on täysin vaaratonta ihmisille ja eläimille. Sammaleentorjunta-aine kuihduttaa tiilikaton tai huopakaton rakenteisiin kulkeutuneet juuret ja itiöt, jolloin uutta kasvustoa ei enää vanhoista juuristoista synny. Sammaleet ja muut kasvustot kuihtuvat ja putoavat katolta sammalentuhokäsittelyä seuraavina viikkoina. Sammaleentuhoaine ruiskutetaan tasaisesti matalapaineruiskulla koko katon alalle ja annetaan vaikuttaa. Sammaleenpoistoaine tulee levittää poutasäällä, jolloin sade ei pääse huuhtelemaan sammaleentorjunta-ainetta pois katolta liian nopeasti. Sammaleenpoistoainetta ei tarvitse erikseen huuhtoa pois. Seuraavat sateet huuhtelevat tehtävänsä tehneen kasvustonpoistoaineen pois katolta. Peltikatoilla, joissa sammal- ja leväkasvustoa esiintyy katolla vain paikoittain, voidaan kasvustoa poistava pesuaine levittää paikallisesti vain sammaleisiin kohtiin katolla. Peltikattojen paikalliseen pesemiseen voidaan käyttää myös laimennettua peltikaton pesuainetta, panssaripesua.

Plus Kattopalvelusta saat tehokkaat ja pitkävaikutteiset kasvustontuhokäsittelyt ja sammalleentuhokäsittelyt.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt