Vesikourujen puhdistus
Vesikourujen puhdistus on tärkeä kattohuoltotoimi kaikenlaisissa rakennuksissa ja kaikenmallisilla katoilla. Räystäskourut kannattaa puhdistaa syksyllä, kun kaikki lehdet lähipuista ovat jo pudonneet, mutta lumi ei ole vielä satanut. Lehtien ja neulasten tukkimat rännit voivat vuotaa yli syksyn sateissa. Seisova vesi ränneissä edesauttaa myös vesikourujen ruostumista ja lyhentää sadevesijärjestelmän käyttöikää. Lehtien ja roskien keräytymistä kattoränneihin voi ehkäistä myös asentamalla vesikouruihin niin sanottu ränniharja. Ränniharjan toimintaperiaate on estää harjasten avulla lehtien ja roskien pääsy vesikouruun, kuitenkin päästäen veden valumaan harjasten läpi vesiränniin.

Tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa vesivahinkoja
Tukkeutuneista vesikouruista vesi voi kulkeutua talon ulkoverhoiluun ja ulkoseinän rakenteisiin. Pahimmillaan seurauksena on vesivaurio tai myöhemmin ilmenevä homevaurio. Jos vesikouruihin tai syöksyputkiin jää vettä seisomaan pakkasten tullessa, voi sadevesijärjestelmä vaurioitua veden jäätyessä. Pahimmassa tapauksessa rännin tai syöksytorven liitokset ja saumat voivat alkaa vuotaa, jolloin vettä saattaa jälleen kulkeutua vääriin paikkoihin.
Vesikourujen puhdistus
Vesikourujen puhdistus on sinällään yksinkertainen toimenpide. Lehdet ja roskat noukitaan rännistä käsin tai tarkoitukseen suunnitellulla harjallisella räystäskourun puhdistajalla. Mistään kovista materiaaleista tehtyjä työkaluja ei tule käyttää rännien puhdistuksessa, jotta vesikourun pinta ei vaurioituisi. Varsinkin korkeissa taloissa työ on kuitenkin hankalaa, koska tavalliset tikkaat tai varrelliset räystäskourun puhdistajat eivät ylety talon räystäille asti. Silloin työ on suoritettava katolta käsin. Asianmukaisia turvavarusteita, kuten turvavaljaista ja turvaköyttä, on käytettävä, kun työskennellään katolla ja aivan räystään reunalla. Kattohuoltajamme voivat suorittaa vesikourujen puhdistuksen myös henkilönostimia tai nostolava-autoja käyttäen. Silloin myös korkeiden rakennusten ja jyrkkien kattojen räystäskourut voidaan puhdistaa turvallisesti. Kun vesikourut on puhdistettu kannattaa rännit vielä huuhdella vedellä, jolloin voidaan varmistaa, että syöksytorvet vetävät ja vesi kulkeutuu rännistä syöksyputken läpi esteettä. Tarvittaessa tukkeutuneet syksyputket voidaan puhdistaa ja syöksyjen lehtisiivilät puhdistaa. Syöksyputkiin voidaan myös asentaa erillinen puhdistussuppilo, joka erottelee roskat, neulaset ja lehdet syöksyrännin läpi virtaavasta vedestä. Puhdistussuppilot ja lehtisiivilät ovat oikein toimiessaan itsestään puhdistuvia. Niihin kulkeutuneet lehdet ja neulaset putoavat maahan vesirännien viereen. Ulkoapäin vesikourut, syöksyputket ja rännit voidaan puhdistaa esimerkiksi painepesurilla tai puhdistusliinoilla. Plus Kattopalvelu suorittaa vesikourujen puhdistukset nopeasti ja turvallisesti korkeidenkin talojen räystäiltä.
Ota yhteyttä, niin toteutetaan vesikourujen puhdistus kustannustehokkaaseen hintaa.
Sadevesijärjestelmän tarkastus puhdistuksen yhteydessä
Samalla kun räystäskourut puhdistetaan, kannattaa tarkistaa myös sadevesijärjestelmän yleinen kunto sekä vesikourujen ja syöksyputkien kiinnitykset. Erityisesti vesikourujen liitoskohdat kannattaa tarkastaa erityisen huolellisesti. Kun räystäsrännit huuhdellaan vesikourujen puhdistuksen päätteeksi, voidaan samalla tarkistaa kattorännien kaadot. Jos vesikouruihin kaadettu vesi jää makaamaan kourun pohjalle, on räystäsrännien kaadot syytä tarkastaa ja säätää. Sadevesijärjestelmän huoltaminen sekä räystäskourujen ja syöksytorvien kiinnikkeiden kiristäminen kannattaa tehdä syksyllä talven rasitusten aiheuttamien vaurioiden välttämiseksi. Tilaa vesikourujen puhdistus ja tarkastus hyvissä ajoin Plus Kattopalvelusta.