Aluskatteen korjaus

Aluskatteen tulisi olla yhtä pitkäikäinen kuin vesikatteenkin. Silloin kun vesikatto vaihdetaan kokonaan, uusitaan yleensä myös aluskate. Aluskatteen paikallinen korjaaminen tulee eteen yleensä vain, jos aluskatteeseen on kohdistunut jokin mekaaninen rasitus tai jos se on alun perin asennettu väärin.

Aluskatteen korjaus

Toimiva aluskate

Aluskate on monessa mielessä katon tärkein osa. Aluskate johtaa sille vesikaton kautta vuotaneen tai kondensoituneen veden pois rakennuksesta. Toisaalta nykyaikaiset aluskatteet hengittävät ja johtavat talon sisältä tulevan kosteuden katon kautta ulos. Diffuusioavoin aluskate ei päästä vettä yläpuoleltaan läpi. Toisaalta alapuolelta nouseva vesihöyry läpäisee diffuusioavoimen aluskatteen ja kuivattaa näin sen alapuolella olevia eristeitä ja kattorakenteita. Aluskatteen ja vesikaton välisen tuuletustilan kautta kosteus haihtuu ulos kattorakenteista. Vanhempi aluskatetyyppi on kondenssisuojattu aluskate. Kondenssisuojattua aluskatetta voidaan käyttää rakennuksissa, joissa sen alla on kylmä ullakko. Kondenssisuojattua aluskatetta käytettäessä on aluskatteen ja yläpohjan eristeiden väliin jäätävä riittävän suuri tuuletustila.

Aluskatteen paikkaus

Jos aluskatteeseen on tullut jostakin syystä pieniä reikiä esimerkiksi huolimattomasti tehtyjen kattohuoltojen  tai kattokorjausten yhteydessä, voidaan reiät yleensä paikata. Aluskatteen paikkaamiseen käytetään erityistä aluskatteen korjausteippiä. Korjausteippi asennetaan vaurioituneen kohdan päälle vinottain veden valumissuuntaan nähden. Näin vesi valuu paikan saumoista pois, eikä jää sauman päälle makaamaan.Jos aluskate vuotaa, pyydä Plus Kattopalvelun asiantuntija arvioimaan tarvittavat korjaustoimenpiteet.

Aluskatteen osittainen vaihtaminen – alakautta tapahtuva aluskatteen vaihto

Jos aluskatteeseen on tullut jostakin syystä paljon reikiä tai repeämiä, kannattaa usein koko aluskate vaihtaa uuteen. Vanha hyväkuntoinen vesikate voidaan aluskatteen vaihdon jälkeen asentaa uudelleen paikoilleen, kunhan purkutyössä noudatetaan riittävää huolellisuutta.

Yleensä aluskatteen vaihtaminen vaatii osittaista vesikaton avaamista. Joissakin tapauksissa aluskate voidaan vaihtaa myös alakautta, mikäli rakenteet sallivat pääsyn yläpohjaan.  Silloin kun aluskatevuotia on mahdollista vaihtaa alakautta, säästytään työläältä vesikaton purkamiselta ja uudelleenasentamiselta. Esimerkiksi silloin, kun peltikatossa oleva vuotava reikä on korjattu päältä päin paikkaamalla, voidaan vedenpitävyys varmistaa uusimalla myös vuotokohdan aluskatevuota alta päin.

Milloin aluskate on syytä vaihtaa kokonaan

Kuten sanottu, aluskate on suunniteltu kestämään yhtä pitkään, kuin varsinainen katekin. Kun rakennuksen vesikaton käyttöikä on tullut täyteen, kannattaa yleensä myös aluskate vaihtaa uuteen. Joskus kuitenkin aluskatteen vaihtaminen voi tulla eteen jo ennen vesikatteen käyttöiän päättymistäkin. Jos esimerkiksi aluskatolle on päässyt vuotamaan paljon vettä, joka on haperruttanut aluskatteen, tulee aluskate vaihtaa uuteen. Jos aluskatteen vaurio on paikallinen, voi riittää, että aluskatetta uusitaan vain vaurioituneen vuodan verran. Pyydä tarjous Plus Kattopalvelusta sinun talosi aluskatteen uusimisesta.