Kattomateriaalin vaihtoon voi olla hyvä esteettinen tai käytännöllinen syy – joskus jopa molemmat
Kattomateriaalin vaihto – onko se mahdollista? Missä tilanteissa kattomateriaalin vaihto voisi tulla kysymykseen? Joskus kattomateriaalin vaihto on käytännöllisyyden sanelema ratkaisu: halutaan ehkä vaihtaa helppohoitoiseen peltikatteeseen, pitkäikäiseen tiilikatteeseen, tai hiljaiseen, keveään huopakatteeseen – kattomateriaalin vahvuudet sopivat juuri omalle katolle. Toisinaan taas kattomateriaalin vaihto on mieltymyskysymys ja makuasia. Julkisivuun saattaa sopia esimerkiksi näyttävä, jopa ylellisen tuntuinen tiilikatto, kaunis, perinteinen palahuopakatto, tai moderneihinkin kohteisiin istuva linjakas konesaumakatto.
Kun etsit ammattitaitoista tekijää katon vaihtoon, Plus Kattopalvelu on erinomainen ratkaisu. Vankan remonttikokemuksemme ansiosta meiltä luonnistuu minkä tahansa kattomateriaalin vaihto mihin tahansa kattomateriaaliin: tiilestä huopaan tai peltiin, huovasta peltiin tai tiileen, pellistä huopaan tai tiileen. Otamme huomioon myös sen, tarvitseeko kattomuotoa muuttaa vaihdon yhteydessä tai katon rakenteita mahdollisesti vahvistaa. Kattomateriaaleille on esimerkiksi minimivaatimukset katon jyrkkyyteen liittyen, poikkeuksena bitumikate, joka voidaan asentaa jopa tasakatolle. Tiilikatetta asentaessa taas tulee huomioida katteen paino, joka on eri luokkaa kuin huopa- tai peltikatteessa – rakenteita tulee tarvittaessa vahvistaa ennen katteen asennusta. Plus Kattopalvelu arvioi luotettavasti tällaisten muutosten oleellisuuden ja suorittaa ammattitaidolla tarvittavat muutostyöt.
Meillä kyse on aina kokonaisvaltaisesta palvelusta asiakkaalle: vaikka nousisimme katolle tekemään pientäkin huoltotyötä, katsastamme samalla katon yleiskunnon ja havainnoimme kokonaisuutta. Mikäli esimerkiksi katteen saumakohdissa, katepinnan kunnossa tai kattoturvatuotteiden kiinnityksissä havaitaan ongelmakohtia, kerromme siitä sinulle ja voimme tehdä tarvittavat korjaustyöt. Näin saat koko katon taatusti kerralla kuntoon. Suorittamistamme kattotöistä voi myös hakea kotitalousvähennystä verotuksessa, ja lisäksi palveluihimme kuuluu mahdollisuus joustavaan rahoitukseen, kun remontin kustannukset halutaan jakaa eriin. Jos siis harkitset katon vaihtoa, ota yhteyttä, niin kartoitetaan, millainen projekti on kyseessä.
Mikä kattomateriaali katon vaihdossa: huopakatto, tiilikatto vai peltikatto?
Katon vaihdossa tulee tietysti ajankohtaiseksi pohtia, mikä kattomateriaali kannattaa asentaa: peltikatto, tiilikatto vai huopakatto? Jokaisella kattomateriaalilla on omat merkittävät vahvuutensa ja toisaalta materiaalille tyypilliset haasteetkin, joten kattomateriaalin valinnassa on paras keskittyä kartoittamaan, mikä oman katon tilanteeseen olisi paras, sopivin ratkaisu. Meillä Plus Kattopalvelulla on vankka kokemus katemateriaalien plussista ja miinuksista, ja voimmekin niin halutessasi suositella sinun kattosi tapauksessa sopivimpia vaihtoehtoja alussa tekemämme tarvekartoituksen perusteella.
Esimerkiksi tiilikatto on suosittu katemateriaali hiljaisuutensa ja näyttävyytensä ansiosta. Se kestää lujana niin auringonpaahteita, sateita kuin aikaakin: tiilikatto saavuttaa hyvin huollettuna vuosikymmenten käyttöiän. Sammalta helpohkosti keräävä tilikatto vaatii säännöllistä puhdistusta ja pesua, ja se on lisäksi suositeltavaa suojakäsitellä ajoittain. Jossain vaiheessa tiilikaton elinkaarta myös uudelleenpinnoitus tulee ajankohtaiseksi. Tiilikate toimii hyvin jyrkissä kattomuodoissa, ja koska tiili on painava materiaali, tulee rakenteiden riittävästä vahvuudesta huolehtia. Myös tiivis aluskate on välttämätön tiilikatolle. Koska tiiliä voi esimerkiksi pakkasrapautumisen johdosta halkeilla tai rikkoontua, kannattaa asennuksen yhteydessä jemmata talteen varatiiliä.
Peltikatto saa kiitosta käyttäjiltään erityisesti siitä, että kyseessä on helppohoitoinen, kevyt ja usein myös edullinen kattomateriaali. Peltikatteita on nykyään tarjolla myös laaja valikoima niin kuvioinnin kuin sävyjenkin puolesta, joten oman rakennuksen julkisivuun istuva vaihtoehto löytyy varmasti. Peltikate on lisäksi ekologinen valinta kierrätettävyytensä ansiosta. Peltikate voi olla sateella ja myrskyllä melko äänekäs, mutta asian häiritessä kattoa pystytään vaimentamaan asentamalla katon alle äänieristyselementit, tai katteeksi voidaan myös asentaa sellainen peltikate, jossa on ääneneristävä pintakerros. Peltikate vaatii ajoittain pesua ja puhdistusta, säännöllistä huoltomaalausta sekä huoltotoimia kiinnitysten ja kateruuvien suhteen. Lisäksi peltikaton liukkaus edellyttää toimivia kattoturvatuotteita, esimerkiksi lumiesteitä, lapetikkaita, kulkusiltoja ja niin edelleen. Konesaumakatto on peltikattojen arvokkaammasta päästä, mutta se on toisaalta myös huoltovapaampi, pitkäikäisempi, ja muista katteista poiketen niin tiivis, ettei se välttämättä vaadi erillistä aluskatetta. Tässäkin pätee jälleen se, mitä edellä todettiin: sopivin vaihtoehto riippuu siitä, mitä etsit.
Huopakaton puolesta puhuu sen monikäyttöisyys ja vähäeleisyys – huopakate on kevyt ja hiljainen kattomateriaali. Bitumikermin voi asentaa kaikille kattojyrkkyyksille, jopa aivan tasakatollekin; palahuopakatto vaatii jo hiukan jyrkkyyttä katolta. Nykyaikainen bitumikermi on rakenteeltaan joustavaa ja sitkeää, joten se kestää hyvin niin pakkasessa kuin myrskyssäkin. Säilyttääkseen toimintakykynsä huopakatto vaatii säännöllistä pesua, puhdistusta ja suojakäsittelyä sekä mahdollisesti sammaleenpoistoa. Hinnaltaan huopakate on huokea, joskin remonttitöissä se voi vaatia enemmän aikaa ja resursseja kuin muut kattomateriaalit: vanha huopakate on melko työläs poistettava tiili- tai peltikatteeseen verrattuna.
Selvitä lupa-asiat ajoissa – kattomateriaalin vaihto vaatii yleensä toimenpidelupaa
Kattomateriaalin vaihtoa suunnitellessa kannattaa ajoissa selvittää hankkeen luvanvaraisuus. Kattoremonteissa tarvitaan usein joko rakennuslupaa tai toimenpidelupaa. Yleensä kattomateriaalin vaihdon tullessa kyseeseen riittää kevyempi toimenpidelupa. Toimenpidelupaa tarvitaan muun muassa tilanteissa, joissa muutetaan rakennuksen julkisivua, muutetaan rakennusosaa, vaihdetaan teknistä järjestelmää, tai mikäli muutostöillä on merkittävä vaikutus rakennuksen energiatehokkuuteen. Kattoon kohdistuvat muutokset, kuten kattomuodon, katemateriaalin tai katon värityksen vaihtaminen vaativat tavallisesti juuri tällaisen toimenpideluvan.
Astetta järeämpi rakennuslupa taas on aiheellinen suuremmissa hankkeissa. Esimerkiksi mikäli rakennusta laajennetaan tai mikäli kerrospinta-alaa lisätään kattoa korottamalla, täytyy työlle saada rakennuslupa. Samoin on tapauksissa, joissa rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu tehtyjen toimenpiteiden myötä. Rakennustöihin liittyvät luvat haetaan oman kunnan viranomaisilta. Jos olet epävarma sen suhteen, mitä lupia sinun kattoremontissasi tarvitaan, me Plus Kattopalvelulla autamme kartoituksessa ja tarvittaessa myös lupa-asioiden hoitamisessa.
Kun kattosi kaipaa uusimista tai kun haluat vaihtaa katemateriaalin toiseen turvallisesti, tyylikkäästi ja tehokkaasti, Plus Kattopalvelu on oikea tekijä työlle. Saat kattotyöt meiltä avaimet käteen- palveluna ja annamme työlle laatutakuun. Meiltä hoituvat kaikki katon uusimisen vaiheet aina suunnittelusta loppusiivoukseen saakka, ja jatkossa autamme sinua myös pitämään uuden kattosi priimakuntoisena: meiltä saat kattavasti katon huoltopalvelut ympäri vuoden. Kun siis katon vaihdolle on tarvetta, kutsu meidät katollesi, niin pistetään homma pyörimään – ota yhteyttä ja pyydä tarjous katon vaihdosta!