Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Kattoturvatuotteiden asennus laatutyönä lumiesteistä lapetikkaisiin

Kattoturvatuotteet ovat välttämätön osa toimivaa kattoa. Kuten nimikin jo kertoo, on kattoturvatuotteiden tehtävänä edistää katolla liikkumisen ja työskentelyn turvallisuutta sekä mielekkyyttä, oli kyse sitten kattohuollosta, lumenpoistosta, nuohouksesta tai muusta katolla tehtävästä työstä. Kattoturvatuotteita ovat muun muassa erilaiset tikkaat, kiskot sekä kattosillat. Lisäksi niihin kuuluvat lumiesteet, joiden tarkoitus on suojella tontilla liikkujia sekä talon ympäristöä putoavalta lumelta sekä jäältä. Kattoturvatuotteiden puuttuminen voi vioittaa katon rakenteita tai muuta omaisuutta, tai ikävimmillään johtaa tapaturmaan tai henkilövahinkoon. Ammattitaidolla asennetuista kattoturvatuotteista on paljon käytännön hyötyä, ja osa niistä on välttämättömiä jo rakennusmääräystenkin puitteissa.

Plus Kattopalvelulta saat kaikki kattoturvatuotteet laadukkaasti katollesi asennettuina. Kartoitamme asennusta varten tarkasti kattosi tarpeet. Otamme huomioon katon materiaalin ja jyrkkyyden samoin kuin itse rakennuksen sekä sen ympäristön, kun laadimme suunnitelman kattoturvatuotteiden sijoittelusta. Kattoasiantuntijamme tietävät kertoa, mitkä tuotteet katolta ainakin pitää löytyä, ja mitkä valinnaisista kattovarusteluista hyödyttäisivät juuri sinun kattoasi merkittävässä määrin. Olipa kyse omakotitalosta tai rivitalosta, kerrostalosta tai kesämökistä, pelti-, tiili- tai huopakatosta, saat meiltä aina parasta mahdollista palvelua ja osaamista kattoturva-asioiden suhteen.

Asennamme kattoturvatuotteet avaimet käteen- palveluna, eli hintaamme sisältyy materiaalit, kiinnikkeet, suunnittelu, asennus sekä laatutakuu. Koska asentajamme ovat aina alan ammattilaisia, on työnjälki moitteetonta ja tuotteiden kiinnitykset katepintaan sekä kattoruoteisiin tehdään oikeaoppisesti rakenteita vaurioittamatta. Katolla käydessämme katsomme aina kokonaisuutta: jos asennuksen yhteydessä havaitsemme puutteita vaikkapa piipunpellityksissä tai poistoputkien toiminnassa, kerromme asiasta sinulle ja hoidamme epäkohdat edullisesti kuntoon. Meillä teetetyt kattotyöt voi hyödyntää yksityisasiakkaan verotuksessa kotitalousvähennyksessä, ja isompiin projekteihin pystyy sivustomme kautta hakemaan joustavampaa rahoitusta. Turvallisuudesta ei ikinä kannata tinkiä, joten hoidata kattoturva kuntoon ajoissa. Meidän kauttamme se käy kätevästi – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattoturvatuotteiden asennuksesta!

Kattoturvatuotteiden asennus

Kattoturvatuotteiden kirjo on suuri, sillä kattojenkin tarpeet vaihtelevat

Kattoturvatuotteista löytyy nykyään hyvä valikoima moneen tarkoitukseen. Onkin aina kattokohtaista, mitkä kattoturvatuotteet hyödyttävät juuri kyseistä kohdetta parhaiten. Osa kattoturvatuotteista on toki jo lain puitteissa pakollisia, ja rakennustarkastaja edellyttää niitä. Tavalla tai toisella kaikki kattoturvatuotteet tähtäävät katon toimivuuden ja turvallisuuden parantamiseen. Plus Kattopalvelulla on laaja asiantuntemus sekä myös käytännön kokemus kattoturvatuotteista ja muista kattovarusteluista, joten autamme mielellämme kattoturvan suunnittelussa. Meiltä saat luotettavaa tietoa siitä, mitkä tuotteet ovat juuri sinun katollesi olennaisia.

Kattoturvassa on todellakin varaa valita. Katolle nousua ja siellä liikkumista helpottamaan voidaan asentaa esimerkiksi erilaisia tikkaita, kuten seinätikkaat ja lape- eli kattotikkaat. Loivemmalla katolla voidaan käyttää kattoportaita. Hätäpoistumistienä toimivat palotikkaat, hätäpoistumistikkaat eli turvatikkaat taas tulevat kysymykseen, mikäli rakennus on hyvin korkea tai mikäli siinä on useampia kerroksia. Turvallista katolla liikkumista voidaan edesauttaa myös huolto- eli kulkusilloilla sekä nousu- ja vaakaturvakiskoilla. Kiskoihin saadaan kiinnitettyä kattotöitä tehtäessä myös turvaköydet, tai köysiä varten voidaan asentaa katolle erityiset ankkurointipisteet eli kattopollarit. Turvakaiteet asennuttamalla estetään tehokkaasti katolta putoaminen. Lumikuormaa varten voidaan katteeseen laitattaa lumiesteet, joiden ansiosta lumi ei tipu hallitsemattomasti ja yllättäen alas katolta.

Me Plus Kattopalvelulla suunnittelemme ja toteutamme kattoturvan katollesi räätälöitynä ja laatutuotteilla. Toimittamamme kattotuotteet ovat aina standardien mukaisia, lujuusluokaltaan hyväksyttyjä, korroosionkestäviä sekä turvallisiksi testattuja. Mitoitamme tikkaat, kattosillat, lumiesteet sekä muut kattotuotteet räystään ja harjan korkeuden mukaan sekä lappeen pituuden perusteella. Laskemme aina mittatilaustyönä, montako metriä esimerkiksi lumiestettä tarvitaan katolle, ja teemme toimivan suunnitelman kattotuotteiden sijoittelusta. Räätälöimme juuri sinun katollesi parhaan kattoturvaratkaisun – siihen ei ole lisätty mitään turhaa, mutta toisaalta siinä on taatusti huomioitu kaikki olennainen. Kun siis edessä on kattoturvatuotteiden asennus, käänny puoleemme, niin autamme sinua mielellämme toimivan paketin löytämisessä.

Kattoturvatuotteet mahdollistavat kattotöiden tekemisen turvallisemmin ja mielekkäämmin

Kattoturvatuotteiden asennus katolla liikkumisen helpottamiseksi on paikallaan, sillä huollettavia kohteita on katolla useita. Vuosien varrella katolle saattaa kiivetä niin savupiipun nuohooja, antennin asentaja kuin katon huoltotyöntekijäkin, ja vastuu katon turvallisuudesta on aina talon omistajalla. Nuohouksen lisäksi esimerkiksi kattoluukkujen ja poistoputkien tarkastukset täytyy suorittaa säännöllisesti. Myös katon ja rännien puhdistus lehdistä sekä roskista kannattaa toteuttaa katolta käsin, sillä näin nähdään samalla muun muassa katepinnan sekä vesikourujen kunto ja pystytään paremmin varmistumaan katon toimivuudesta. Talvisin katolla täytyy liikkua kenties lumenpudotuksen merkeissä. Kattoturvatuotteet helpottavat merkittävästi sekä katolle nousua että siellä liikkumista. Esimerkiksi peltikatto on todella liukas jalansija, etenkin sateella tai kattopesun jäljiltä. Myös sammaloituneella katolla liikkuminen turvallisesti on haastavaa. Jyrkillä katoilla, kuten useimmilla tiilikatoilla, taas tarvitaan turvaköysille jämerät kiinnityspaikat.

Meiltä saat kaikki tarvittavat kattoturvatuotteet laadukkaasti asennettuina katon turvallisuutta lisäämään. Katto- eli lapetikkaat, tai loivemmilla katoilla kattoportaat, tarjoavat turvallisen ja esteettömän kulkuyhteyden huoltoa vaativiin kohteisiin. Ne edesauttavat turvallista liikkumista lappeelta harjaa kohti ja sieltä takaisin. Myös kattosillat, eli katon huoltosillat, helpottavat reittiä esimerkiksi savupiipulle tai mahdolliselle kattoluukulle. Seinätikkaat asennamme valintasi mukaan joko pääty- tai sivuräystäille turvallista katolle nousua mahdollistamaan. Nousu- ja vaakaturvakiskot auttavat tikkailla etenemisessä ja katolla oleviin turvakiskoihin voi myös kiinnittää esimerkiksi turvaköyden kattotöitä suoritettaessa. Turvaköysiä suositellaan erityisesti silloin, kun työskennellään liukkailla ja jyrkillä katoilla sekä räystäiden läheisyydessä, mutta tietysti paras ja turvallisin toimintamalli on pitää ne käytössä aina.

Katon turvallisuudesta kantaa viime kädessä vastuun aina asunnon omistaja

Vastuu katon ja sen ympäristön turvallisuudesta sekä talvikunnossapidosta on aina kiinteistön omistajalla. Nousipa katolle sitten nuohooja, aurinkopaneelien asentaja tai muu kattotyöntekijä, on tärkeää, että olosuhteet katolla työskentelylle ovat niin turvalliset kuin mahdollista. Rakennukseen täytyy järjestää myös esimerkiksi asianmukaiset hätäpoistumistiet onnettomuuksien varalta, mikä edellyttää usein muun muassa palo- eli poistumistikkaiden asennusta kohteeseen. Osa kattoturvatuotteista on pakollisia jo lain ja määräystenkin puitteissa, joten omakohtainen tarve kattoturvalle kannattaa selvittää ja laittaa kuntoon ajoissa. Kun katon turvavarustus on asianmukainen, ennakoidaan ja ehkäistään ikävät ja turhat tapaturmat, joita sen laiminlyönti voisi aiheuttaa, ja näin vältytään myös vahingonkorvausvastuulta. Ennen kaikkea saadaan estettyä pahin mahdollinen, mihin puutteellinen kattoturva voi johtaa – vakavat henkilövahingot.

Yksi erityistä huomiota kaipaava kattoturvatuotteiden osa-alue on lumiesteet. Maamme haastava ilmasto tekee niistä pitkälti välttämättömiä kattoturvan kannalta. Lumiesteet nimensä mukaisesti estävät katolle kertyvää lunta putoamasta alas hallitsemattomasti ja vääriin paikkoihin. Ne ovat paikallaan erityisesti kulkureittien ja -aukkojen kohdalla, joskin toisinaan on tehokkaampaa asentaa ne koko lappeen mitalta, jotta lumimassan paino jakautuu tasaisemmin, laajemmalle pinta-alalle. Joskus tärkeimpien kulkuaukkojen kohdalle voi olla aiheellista asentaa lumiesteet jopa kahteen kerrokseen. Selvitämme tarkoin kattosi turvavarustetarpeet, ja laadimme kartoituksen pohjalta niiden asentamisesta suunnitelman, joka katollesi tulee kaikkein kannattavimmaksi.

Lumi lisää monin tavoin katon ja sen ympäristön tapaturmariskiä. Esimerkiksi katolta pudotessaan jäinen lumimassa voi vaurioittaa katepintaa tai talon rakenteita, tai riuhtoa rännit mukanaan alas katolta. Lumi saattaa myös tipahtaa puutarhaistutusten, autotallin, terassin, valokatteen tai esimerkiksi seinän viereen parkkeeratun auton päälle aiheuttaen vahinkoa omaisuudelle. Ikävintä on, jos lumi tulee voimalla talon vieressä kävelevän ihmisen tai eläimen päälle, sillä henkilövahinkoja ei voi rahassa edes mitata. Asianmukaiset lumiesteet ja lumikuorman seuraaminen läpi talven ovat edullinen keino minimoida onnettomuusriski ja kohentaa kattoturvan tasoa merkittävästi.

Kattoturvatuotteiden toimivuus taataan säännöllisillä tarkistuksilla ja huolloilla

Kattoturvatuotteet kerran katolle asennettuina eivät vielä autuaaksi tee, vaan kuten muutakin kattoa, täytyy niitä asianmukaisesti huoltaa niiden toimivuuden säilyttämiseksi. Me Plus Kattopalvelulla sekä asennamme, huollamme että korjaamme niin kattoturvatuotteet kuin muutkin kattosi osa-alueet asiaankuuluvalla ammattitaidolla. Huomioimme kattotöissä aina katetyypin, jotta kaikki toimenpiteet sujuvat oikeaoppisesti ja tuotteet ovat taatusti turvallisia ja pitkäikäisiä. Kun kattoasi huoltaa vankalla kokemuksella varustettu alan ammattilainen, säilyvät myös valmistajan materiaalitakuut ja töille saat aina oman laatutakuun. Katon perushuollot, kuten rännien ja katepinnan puhdistukset sekä katon yleisen toimivuuden tarkistukset, olisi hyvä tehdä vähintään pari kertaa vuodessa, kevät- ja syyshuoltona. Aina kun nousemme katollesi, olipa syy sitten kausihuolto tai kattokorjaus, käymme samalla läpi kattoturvatuotteiden toimivuuden ja korjaamme mahdolliset puutteet.

Kattoturvatuotteiden kiinnitykset ja tiivistykset tulee tarkastaa säännöllisesti, samoin kuin niiden pintamaali ja sinkitys. Kiinnitysruuvit voivat löystyä erityisesti, kun kyseessä on uusi katto, jonka ruoteet vasta kuivuvat. Myös lumikuorman alla saattaa tapahtua kiinnikkeiden löystymistä. Kiristämme kiinnikkeet, ja jos kattoturvatuotteet ovat kärsineet maalivaurioita, ehkäisemme ruostumista paikkamaalauksilla. Jos katolta löytyy vääntyneitä lumiesteitä, on ne korvattava asianmukaisilla. Talvella kattoturvatuotteiden huoltoon liittyy katon lumikuorman seuraaminen, sillä on huolehdittava, ettei normien mukainen kuorma ylity – lumiesteetkään eivät kestä määräänsä enempää. Suoritamme turvallisesti ja hellävaraisesti myös lumenpoistot katolta. Kattoturvatuotteiden lisäksi huollamme kaikki muutkin kattovarustelut ja kattotekniikan, muun muassa aurinkokeräimet, ilmastointikoneet, huippuimurit, kattoantennit sekä aurinkopaneelit.

Meiltä saat asiantuntevan avun kaikkiin kattoturvatuotteisiin liittyen. Puoleemme voit kääntyä niin asennusten, huoltojen kuin tuotepäivitystenkin tullessa ajankohtaisiksi, ja muutkin katon paikkaus-, huolto- ja korjaustoimet luonnistuvat meiltä laatutyönä toteutettuina. Kattoturvatuotteet suojelevat niin kattosi, kiinteistösi, omaisuutesi kuin läheisesikin monilta vaaroilta ja tapaturmilta. Tee siksi viisas sijoitus kattoosi ja asennuta meillä laadukkaat kattoturvatuotteet. Kartoitamme kattosi tilanteen ja rakennamme sille sopivan suunnitelman kattovarusteluista, sekä myös toimitamme laatutuotteet täydellisen toimiviksi asennettuina. Meiltä löydät kattosillat, tikkaat, pollarit, kiskot, lumiesteet sekä kaiken mitä kattosi kaipaa – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattoturvatuotteiden asennuksesta!

Tikkaat ulkoseinässä ja katolla

Talotikkaat – Seinätikkaat – Nousutikkaat

Talon tikasjärjestelmään kuuluvat talotikkaat tai seinätikkaat, joita pitkin noustaan maan tasolta katolle. Talotikkaisiin voidaan asentaa putoamisen estäviä turvavarusteita. Tehokas seinätikkaiden turvallisuutta lisäävä turvavaruste on nousukisko. Seinätikkaiden nousukiskon nousuvaunuun eli nousutarraimeen voidaan kiinnittää kiipeilijän turvavaljaat estämään putoamisia. Talotikkaiden selkäsuojus on toinen putoamisia ehkäisevä turvavaruste. Rakentamismääräysten mukaan yli kahdeksan metrin korkeuteen yltäviin talotikkaisiin on nykyisin asennettava joko nousukisko tai selkäsuojus. Yli 10 metrin korkuisten tikkaiden selkäsuojuksiin tulee asentaa myös yksi tai useampi lepotaso.  Luvatonta kiipeilyä seinätikkaille voidaan estää asentamalla seinätikkaiden alapäähän niin sanottu liukutikkaan tai kiipeilyesteen. Liukutikas voidaan lukita noin kahden metrin korkeuteen ja vetää alas tarvittaessa. Talotikkaiden kiipeilyeste on samaan tarkoitukseen tehty suojavaruste. Talotikkaan kiipeilyeste on tikkaiden levyinen, seinätikkaiden alaosaan kiinnitettävä kuumasinkitty teräslevy, joka voidaan lukita riippulukolla.

Lapetikkaat – Kattotikkaat

Kun harjakattoisen talon räystäiden tasolle on kiivetty seinätikkaita pitkin, jatkuu matka ylöspäin lapetikkaita eli kattotikkaita kivuten. Lapetikkaiden kiinnitysmekanismit vaihtelevat sen mukaan, asennetaanko lapetikkaat konesaumakatolle, profiilipeltikatolle, tiilikatolle vai huopakatolle. Lapetikkaat mahdollistavat kattosilloille pääsyn, joita pitkin päästään käsiksi kaikkiin katon tärkeimpiin huoltokohteisiin. Lapetikkaat asennetaan katolle aina kiinteästi. Tillikatoilla lapetikkaat voidaan toteuttaa myös niin sanottujen tiilikattoaskelmien avulla. Tiilikattoaskelmat kiinnitetään LVI-ruuveilla tiilikaton ruoteisiin. Ruoteiden paksuus tiilikattoaskelman kiinnitystä varten on oltava vähintään 45 mm.

Plus Kattopalvelu toimittaa ja asentaa kaikkia talotikkaita ja kattotikkaita sekä tikasjärjestelmien turvavarusteita.

Kattosillat – Huoltosillat

Katon huoltosilta eli kattosilta toimii turvallisena kulkureittinä katon tärkeimmille huoltokohteille, kuten savupiipulle, läpivienneille ja antenneille. Katon huoltosiltaa voi hyödyntää myös esimerkiksi lumen pudotuksissa ja muissa kattohuoltotöissä.  Kattosillat ovat 350mm levyisiä teräksestä valmistettuja katon kulkuväyliä. Kattosilta on pakollinen kaikilla yli kaksikerroksisilla katoilla, joiden jyrkkyys on 1:8 tai jyrkempi. Huoltosilta on turvallinen työskentelyalusta esimerkiksi nuohoajille ja kattohuoltajille. Kattosilta voidaan varustaa vaakaturvakiskolla, johon voidaan kiinnittää niin sanottu vaakavaunu turvavaljaiden kiinnitystä varten. Muina turvavarusteina kattosiltoihin voidaan asentaa turvaköysikiinnikkeitä tai turvakaiteita. Kattosillat jaetaan kahteen CE standardin mukaiseen luokkaan. Luokan 1 ja 2 kattosillat eroavat toisistaan mm. kiinnikkeiden ja kiinnitystavan suhteen. Luokan 1 kattosiltoja voidaan käyttää vain matalissa alla kaksikerroksisissa rakennuksissa. Luokan 1 kattosiltoihin ei saa kiinnittää turvaköysiä. Luokan 2 kattosiltoja voidaan käyttää turvaköysien kiinnityspisteinä. Kaikissa yli kaksikerroksisissa rakennuksissa on käytettävä luokan 2 kattosiltoja. Kattosillat saadaan asennettua tarkasti vaakatasoon erityisen kaltevuuden säätölevyn avulla.

Lumiesteet estävät vahinkoja

Lumiesteiden tarkoitus on estää lumen hallitsematon putoaminen katolta. Lumiesteet ehkäisevät näin vahinkoja, joita voisi koitua talon vierellä kulkeville ihmisille tai omaisuudelle lumi- ja jäämassojen pudotessa kulkuväylille. Lumiesteet suojaavat myös katon pintaa pitämällä lumimassat paikoillaan. Myös räystäskourut rikkoutuvat helposti liikkuvien lumimassojen törmätessä niihin.  Erityisen tärkeää on lumiesteiden asentaminen ovien kohdalle ja talon vierustan kulkureittien kohdille. Lumiesteitä on kahta päätyyppiä. Putkilumieste on tavallisesti kahdesta pyöreästä teräsputkesta, valmistettu kiinnikkeiden avulla hieman kattopinnasta ylöspäin nostettu rakennelma. Putkilumiesteiden etuna on se, että  putkilumieste ei kerää lehtiä tai roskia taakseen. Katon sulamisvedet pääsevät näin esteettä valumaan sadevesijärjestelmään. Toinen lumiestemalli on niin sanottu ritilälumieste. Ritilälumieste kerää helposti lehtiä ja roskia yläpuolelleen. Ritilälumieste vaatiikin jonkin verran puhdistamista varsinkin syksyisin. Nykyisin lumiesteitä valmistetaan myös polykarbonaatista. Polykarbonaattiset lumiesteet ovat pieniä tasaisin välein katolle siksak -muotoon asennettavia läpinäkyviä lumen liikkumista estäviä levyjä. Jotta lumiesteet toimisivat tarkoituksenmukaisesti, tulisi lumiesteet asentaa koko katon lappeen pituudelta. Pitkille lappeille suositellaan lumiesteiden asentamista kahteen riviin. Lumiesteet tulisi asentaa harjakattoisen talon molemmille lappeille. Muuten lumi saattaa kasautua epätasaisesti katolle, aiheuttaen rasitusta kattorakenteille. Oikea lumiesteiden kiinnitystapa katolle on tärkeää. Jos lumiesteet on kiinnitetty väärin, on vaarana, että lumenpaine irrottaa lumiesteet talven aikana. Jos lumieste irtoaa, vaurioittaa se todennäköisesti myös vesikatetta lumiesteen kiinnikkeiden kohdilta.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt