Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Katon pellitykset

Erilaiset suojapellitykset ovat tärkeitä katteen osia kaikilla katoilla. Suojapellityksiä tarvitaan niin peltikatoilla, huopakatoilla kuin tiilikatoillakin. Pellitykset toimivat katon tiivisteinä esimerkiksi jiireissä, piipun suojina ja sadeveden poistajina katolla. Pellityksillä voidaan savupiippujen lisäksi muutkin katon läpiviennit. Pellitykset ovat myös osa rakennuksen estetiikkaa. Kattojen suojapellitykset tehdään yleensä sileästä teräslevystä, joka on saman värinen muun katteen kanssa. Pellitykset muokataan kunkin katon mittojen mukaan. Plus Kattopalvelun ammattitaitoiset kattopeltisepät suoriutuvat vaativistakin katon pellityksistä.

Pellitykset

Katon jiirit ja jiiripellitykset

Jiirit ovat katon lappeiden välisiä kulmaliitoskohtia. Jiirejä on katoilla, joissa kaksi lapetta kohtaa toisensa esimerkiksi parvekkeelle tai kattolyhdylle tehdyn ulokkeen kohdalla. Sateella jiireihin valuva vesi ohjautuu alas sadevesijärjestelmään. Jiireihin vettä kertyy jiirin molemmin puolin olevilta lappeilta. Siksi katon jiirit ovat erityisen rasituksen alaisia. Jiirien tiivistys onkin tehtävä kunnolla. Katon vesitiiviys jiireissä toteutetaan jiiripelleillä ja niiden tiivisteillä. Jiiripeltejä varten katon jiireihin tehdään yleensä koko jiiripellin levyinen pystylaudoitus, jolloin jiiripellin kiinnityspinta on mahdollisimman suuri. Jiiripellit limitetään yleensä muun katteen alle. Jos jiiripellitystä ei voida tehdä yhdestä yhtenäisestä pellistä, limitetään peltien saumakohdat niin, että alempana oleva jiiripelti limitetään ylemmän alle. Jiiripeltien saumat tiivistetään huolellisesti tiivistysmassalla. Jiiripeltejä ja katepeltejä joudutaan usein muotoilemaan ja leikkaamaan asennuksen yhteydessä. Jiiripeltien asentaminen kannattaakin jättää peltityöt hallitsevalle Plus Kattopalvelun ammattilaisille.

Räystäspellitykset – Reunapellit, tippapellit, myrskypellit

Räystäslista

Räystäslistat asennetaan peltikatolle ennen muun katteen asennusta. Räystäslista asennetaan katon räystään ensimmäiseen ruoteeseen joko kuumasinkityillä nauloilla tai kiinnitysruuveilla. Alaräystäällä voidaan käyttää taitettavaa räystäslistaa. Taitettava räystäslista taitetaan ylös vesikatteen suuntaisesti. Ylös taitettu räystäslista suojaa räystäslautoja vesiroiskeilta ja ohjaa valumavedet räystäskouruun. Taitettava räystäslista helpottaa myös vesikourun kiinnityskoukkujen  asentamista oikeille korkeuksille. Päätyräystäille asennetaan päätyräystäslistat. Pulpettikattojen yläräystäille on oman mallinen pulpettikaton yläräystäslista.

Tippapelti

Huopakattojen ala- ja päätyräystäälle asennetaan tippapelti, joka muodostaa vettä ohjaavan tippanokan. Tippapelti asennetaan alushuovan ja päällyshuovan väliin. Tippapellin päälle liimataan palahuopakatoilla bitumiset räystäslevyt. Varsinaisten huopakattopalojen asentaminen aloitetaan lappeen keskivaiheilta räystäslevyn saumakohdasta.

Myrskypelti

Myrskypeltien tarkoitus on estää kovalla tuulella vettä nousemasta rakennuksen julkisivua pitkin kattorakenteisiin. Myrskypellit säästävät talon julkisivua, tiivisteitä ja kattorakenteita.

Harjapelti

Harjapellit ovat suojapeltejä, joita käytetään profiili- ja poimulevykatoilla. Harjapellit asennetaan niin, että molemmille lappeille jää vähintään 150mm mittainen kaistale harjapeltiä. Harjapellit kiinnitetään katon harjalle profiilin korkeista kohdista kateruuveilla.

Piipun pellitykset

Savupiipun pellitys  suojaa muurattua piippua säiden aiheuttamalta rapautumiselta ja toimii osana piipun läpiviennin eristystä. Piipunhattu taas estää veden pääsyn piipun hormin kautta sisätiloihin. Piipun pellitys on myös esteettinen seikka. Katto saa yhtenäisen ja siistin ilmeen, kun piippu on pellitetty saman värisellä pellillä, kuin muukin kate. Nykyisin piiput yleensä pellitetään kattoremontin yhteydessä. Jos piippu halutaan pellittää erillistyönä, onnistuu sekin. Tosin piipun ympäriltä on silloin purettava jonkin verran vesikatetta. Jos savupiipussa on rapautumisen aiheuttamia vaurioita, kannattaa se korjata ennen piipun pellitystä. Plus Kattopalvelun ammattitaitoiset muurarit muuraavat uudet tiilet piippuun vaurioituneiden tilalle ja tekevät piipun sisä- ja ulkopintojen saneeraukset nopeasti ja ammattitaidolla. Kun Plus Kattopalvelu saneeraa piipun kerralla kuntoon piipunpellityksiä myöten, on tulisijojen käyttö turvallista ja piippu säilyy pellitysten suojassa hyvässä kunnossa pitkälle tulevaisuuteen.

Piipun pellit mittojen mukaan

Plus Kattopalvelun kattopeltisepät ottavat piipusta mitat sekä leikkaavat ja muotoilevat piipun pellit yksilöllisesti jokaiselle piipulle. Näin varmistetaan piipun peltien istuvuus ja paras mahdollinen suoja piipulle. Myös piipun juuripelti ja piipunhattu mitoitetaan tarkasti kuhunkin piippuun sopivaksi.

Piipun pellityksen pohjatyöt

Piipun läpiviennin tiivistyksiin tulee kiinnittää erityistä huomiota piipun pellityksen yhteydessä. Aluskatetta tulee nostaa riittävästi ylös piipun varteen ja tiivistää ylösnosto, jotta vesi ei pääse valumaan piipun juurta myöten aluskatteen alapuolisiin rakenteisiin. Piipun läpivienti tiivistetään huolellisesti tiivistysnauhoilla ja tiivistysmassalla. Piipun juuripellit asennetaan yleensä katon harjalta asti piipun ympärille. Juuripelti tehdään yleensä paloista, jotka limitetään toisiinsa niin että alempi pelti tulee aina ylemmän alle. Näin vesi ei pääse valumaan peltien saumoista kattorakenteisiin.  Piipun kohdalla juuripeltiä nostetaan ylös piipun vartta vasten. Ylösnostojen ja piipun väliin laitetaan tiivistysmassaa, jolloin piipun ja juuripellin liitoksesta tulee tiivis.

Kattoikkunan pellitykset

Kattoikkunan pellitysten tarkoitus on ohjata katolta valuva vesi  kattoikkunan yläreunan ja sivujen ohi alas vesikouruun. Kattoikkunan yläosaan tehdään pellityksiin kaadot, jotka estävät veden kerääntymisen kattoikkunan kohdalle.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt