Kattoremontit ja kattokorjaukset

Kattovuotokorjaukset ja reikien paikkaukset

Jos katto alkaa vuotaa äkisti, toimimme seuraavasti:

  1. Ensiapuna vuotokohtaan tehdään sääsuojaus. Jos vuoto tapahtuu talvella, myös lumet poistetaan vuotoalueelta.
  2. Kun vuoto on tukittu, käymme läpi ongelman varsinaisen syyn ja teemme tarjouksen varsinaisen korjaustyön osalta.

Kattoremontit ja kattokorjaukset

Korjaustyöt alkavat aina vian arvioinnilla, minkä jälkeen tarvittavien töiden laajuus selviää. Etenkin uudempien kattojen kohdalla voidaan selvitä täsmäpaikkauksella, joka tehdään käytännössä käsityönä. Suuremmissa vaurioissa ja vanhempien kattojen kohdalla katon uusiminen voi olla tarpeen osittain tai kokonaan.

Laajempi kattoremontti tehdään ”pala palalta” edeten: puramme kattoa kerralla vain sen verran kuin saamme saman päivän aikana uudelleen peitetyksi. Kattoremontti onnistuu myös talvella erittäin hyvin: itse asiassa alhaisempi ilmankosteus helpottaa remontin tekoa.

Tarkempi korjaustyömme sisältö riippuu kattotyypistä: alla näet kuvaukset työprosessistamme eri kattotyypeille. Osittaisessa kattoremontissa kaikkia työvaiheita ei luonnollisesti tarvita; teemme kuntoarvion aina ennen tarjouksen tekemistä.

Kaikilta työmiehiltämme löytyvät työturvallisuus- ja tulityökortit, minkä lisäksi he ovat käyneet myös kattotulityökoulutuksen.

Vanhan peltikaton uusiminen

1. Puramme vanhat kattopellit ja poistamme tarvittaessa ruodelaudoituksen sekä aluskatteen, mikäli ne Peltikatto havainnekuvaovat huonossa kunnossa.

2. Asennamme uuden aluskatteen limittämällä ja tuuletusrimoituksen kattotuolien päälle sekä uuden ruodelaudoituksen ja otsalaudat, mikäli ne vaihdetaan.

3. Mikäli kyseessä on vanha katto, sitä voidaan tarvittaessa oikaista aluskatteen ja ruoteiden asentamisen jälkeen.

4. Asennamme uudet kattopellit ja listoitukset.

5. Lopuksi teemme tarvittavat viimeistelypellitykset sekä siivoamme jälkemme.

Tiilikaton uusiminen

1. Puhdistamme katon, minkä jälkeen puramme vanhan tiilikatteen ja tarvittaessa aluskatteen.

2. Jos aluskate on poistettu, asennamme uuden aluskatteen ja tuuletusrimat.

3. Asennamme uudet tiiliruoteet.

4. Ladomme uudet kattotiilet paikoilleen ja kiinnitämme ne sekä asennamme listoitukset.

5. Lopuksi kiinnitämme listat sekä tarvittaessa uusittavat vesikourut ja siivoamme jälkemme.

Huopakaton uusiminen

1. Mikäli vanhan huovan voi jättää paikalleen, jätämme sen ja paikkaamme mahdolliset reiät ja Huopakatto havainnekuvarepeämät. Jos aluslaudoitus on huonossa kunnossa, poistamme vanhan huovan ja uusimme myös aluslaudoituksen joko kokonaan tai huonokuntoisista kohdista, minkä jälkeen asennamme alushuovan ja sen jälkeen päällihuovan.

2. Puhdistamme katon ennen uuden huovan kiinnittämistä.

3. Uusi huopa kiinnitetään bitumiliimalla ja naulaamalla. Huovan kiinnittäminen vaatii kuivan ilman ja +5-+25 asteen lämpötilan (helteellä huopa venyy liiaksi).

4. Lopuksi asennamme listoitukset, teemme tarvittaessa viimeistelytyöt räystäisiin ja siivoamme jälkemme.

Kattojen lisäeristys ja lisätuuletus

Vanhoissa taloissa katon lisäeristys kovavillalla tai puhallusvillalla voi parantaa rakennuksen energiatehokkuutta huomattavasti: koska lämmin ilma pyrkii ylöspäin, huonosti eristävät kattorakenteet ovat merkittävimpiä energian harakoille luovuttajia.

Katon lisätuuletus saattaa olla tarpeen myös uudemmassa kohteessa, jos tuuletus on toteutettu rakennusvaiheessa puutteellisesti tai esimerkiksi ullakolle tehdyn lisärakentamisen vuoksi tuuletus on heikentynyt. Huonosti tuulettuva katto altistaa kattorakenteet ajan mittaan vakaville kosteusvaurioille.