Muut kattohuollot

Säännöllinen autohuolto on lähes kaikille autonomistajille itsestäänselvyys – mutta moniko toimii samoin asuntonsa katon suhteen?

Oikeanlainen huolto pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Lisäksi se auttaa välttämään vielä suurempia kulueriä ja murheita: monet kattovuodot voitaisiin estää ja monista korjaustarpeista tehdä pienempiä asianmukaisella ja säännöllisellä kattohuollolla.

Alta löydät perustietoa tyypillisimmistä kattohuoltotöistä. Jos sinua askarruttaa kattosi huoltotarve, ota rohkeasti yhteyttä kattomiehiimme (puh. 040 712 88 88) ja kysy lisää!!

Muut kattotyöt

Reikien paikkaukset

Pienet reiät tai tiilikaton yksittäishalkeamat voidaan korjata paikallistyönä: tällainen ”hammaslääkärityö” onkin yleisimpiä huoltomuotoja. Paikkausta voidaan tehdä niin pelti-, tiili- kuin huopakatollekin. Peltikaton kohdalla pikapaikkaus on kuitenkin väliaikainen ratkaisu: varmempi ratkaisu on korjata kattoa laajemmalti niin, että reikiintyneen pellin tilalle asennetaan uusi kattopelti.

Pinnoitus pidentää katon käyttöikää

Peltikaton tyypillisin ongelma on ruostuminen. Ruostuminen voi alkaa niin naarmusta kuin puhdistamatta jääneistä roskistakin. Ruosteenestopinnoitus ja huoltomaalaus ehkäisevät peltien ruostumista ja pidentävät katon käyttöikää merkittävästi. Jos peltikatto on ollut pitkään huoltamatta ja on jo hyvin huonokuntoinen, pinnoitusta ei kannata enää tehdä: tällöin on parempi uusia koko katto.

Tiilikatto alkaa huokoistua ajan mittaan, kun tehtaalla asennettu pinnoite on kulunut pois. Huokoistuminen altistaa tiilet veden liialliselle imeytymiselle ja tästä seuraaville pakkasvaurioille, rapautumiselle sekä sammalkasvustolle. Pinnoitus vähentää huokoisuutta erittäin tehokkaasti, jolloin tiilet pysyvät ehjinä pidempään.

Katon maalaus huoltaa ja kaunistaa

Peltikaton säännöllinen maalaus pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Pohjatyönä poistetaan hilseilevät maalit ja pestään katto. Kun katto on kuivunut, voidaan maalaustyöt aloittaa. Peltikaton maalaus vaatii sopivan lämpötilan, sillä liian kuuma pelti voi tehdä lopputuloksesta epätasaisen.

Myös tiilikaton kohdalla oikein valittu maali suojaa kattoa, minkä lisäksi haalistunut katto saa alkuperäiset värinsä takaisin. Ennen maalausta katto puhdistetaan roskista ja pestään. Kuivunut katto maalataan erikoismaalilla. Tiilikaton maalin kuivuminen kestää useita tunteja, joten maalaustöissä on huomioitava säävaraus.

Katon pesu ja harjaus

Katon puhtaanapito on olennainen osa kattohuoltoa. Roskat ja irtolika altistavat katon kulumiselle ja vaurioille kuten peltiruosteelle, tiilien halkeilulle tai huovan reikiintymiselle. Katon puhdistaminen vuosittain on Suomen sääoloissa erityisen tärkeää. Ammattimaisen puhdistuksen aluksi irtolika ja roskat poistetaan, minkä jälkeen pinttyneempi lika häädetään varsinaisella pesulla. Kattojen pesuun käytettävä erikoispesuaine auttaa poistamaan katolta myös itiökasvustoa, jolloin home ja sammal eivät pääse valtaamaan kattoa uudelleen yhtä nopeasti.

Vesikourujen puhdistus (omakotitalot, rivitalot, kerrostalot, muut kiinteistöt)

Yksi kiinteistön tärkeistä huoltotöistä on vesikourujen puhdistukset puiden lehdistä ja neulasista. Mikäli lähistöllä on runsaasti roskaavia mäntyjä, toimenpide olisi hyvä tehdä sekä keväällä että syksyllä. Mikäli vesikouruja ei puhdisteta, niihin kerääntyy biokuormaa, mikä lyhentää niiden kestoikää ja voi aiheuttaa vesikourujen ylitulvimista, mikä taas pahimmillaan johdattaa vedet talon perustuksiin kosteusvaurioita aiheuttamaan.

Lumityöt / lumenpudotus

Paksu lumipeite on katolle kova rasite ja voi johtaa pahimmillaan katon osittaiseen romahtamiseen. Suuret lumimassat ovat myös vaarallisia, jos ne putoavat katolta omia aikojaan. Pienempi mutta yhtä lailla harmillinen murhe on, jos liian suureksi käynyt lumikuorma irrottaa katolta koko lumiesteen ja kattoon tulee sen vuoksi reikä. Ammattilaisen tekemä lumenpudotus on varmin ja helpoin tapa päästä huolista, joita runsaslumiset talvet voivat muuten tuoda mukanaan.