Savupiipun korjaus

Savupiipun kunto on olennainen osa rakennuksen paloturvallisuutta. Jos piippu on pahasti rapautunut tai halkeillut, on se korjattava tai vaihdettava uuteen. Savupiippu ja savuhormi tulisi tarkastuttaa esimerkiksi nuohoojalla vähintään kerran vuodessa. Jos savupiippu on korjattavissa, muuraavat Plus Kattopalvelun ammattitaitoiset muurarit uuden piipun vaurioituneen tilalle. Peltiseppämme viimeistelevät piipun uudella piipunpellityksellä ja piipunhatulla.

Savupiipun korjaus

Savupiipun muuraus

Jos savupiipussa on halkeilleita tai muuten huonossa kunnossa olevia tiiliä, kannattaa huonokuntoinen osa piipusta purkaa ja muurata uudelleen. Silloin tulee kuitenkin varmistaa myös muun savuhormin kunto ja kunnostaa myös hormi tarvittaessa. Piipun muuraaminen tulee kyseeseen myös silloin, kun savupiippua on tarve korottaa.

Savuhormin korjaus

Vaurioituneen savuhormin korjaustapa on riippuvainen mm. hormiin liitetystä lämmityslaitteesta ja hormin koosta. Helpoimmillaan korjauksesta selvitään putkittamalla hormi. Putkittaminen sopii hyvin hormin korjaustoimena esimerkiksi öljypoltinten yhteydessä. Piipun kunnostamiseen ja tiivistämiseen on olemassa myös tarkoitukseen kehitettyjä tiivistysmassoja.

Savuhormin paloeristeet

Savuhormien paloeristyksien on oltava kunnossa, jotta hormi olisi paloturvallinen. Paloeristeet asennetaan savuhormin läpiviennin kohdalle yläpohjassa. Paloeristeen on ulotuttava vähintään 100mm muun yläpohjan eristyksen yläpuolelle.  Palosuojalevyt ovat yleensä taipuisia mineraalivillalevyjä.

Piipun pellitykset

Piipun pellitykset viimeistelevät savupiippuremontin Piipun pellitykset suojaavat tiilistä piippua rapautumiselta. Plus Kattopalvelun ammattitaitoiset peltisepät tekevät piipunpellitykset yksilöllisesti kunkin piipun mittojen mukaan. Piipun pellityksen yhteydessä varmistetaan myös piipun juuren tiivistys.

Piipunhattu

Pisteenä i:n päälle savupiippuun asennetaan vielä piipunhattu, joka estää veden kulkeutumisen hormiin. Piipunhattu suojaa savupiippua veden ja lumen aiheuttamalta rapautumiselta. Piipunhatut estävät myös kosteusvaurioita rakennuksen sisällä, kun se estää veden pääsyn piipun kautta rakennukseen. Erityisen tärkeää piipunhatun asentaminen on hormeihin, jotka ovat harvoin käytössä. Silloin piippuun kulkeutunut vesi pitää piipun pitkän aikaa kosteana, mikä lisää piipun rapautumista. Piipunhatut valmistetaan yleensä korroosionkestävästä alumiinista tai ruostumattomasta teräksestä. Piipunhatut asennetaan yleensä noin 20 cm korkeuteen piipun yläpinnasta. Silloin myös nuohous onnistuu piipunhattua poistamatta.