Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Huopakaton pinnoitus ja suojaus tukee katon teknistä toimivuutta

Huopakaton pinnoitus ja suojaus palauttavat katteelle sen sääsuojan, kiillon ja värin. Huopakatto eli bitumikatto on suosittu katemateriaali keveytensä, joustavuutensa, lujuutensa ja ylivoimaisen hiljaisuutensa ansiosta. Alun perin asennusvaiheessa bitumikatossa on suojaava, esimerkiksi hiekasta tai liuskekivestä valmistettu sirotepinta. Vuosien saatossa huopakatto kohtaa kuitenkin monenlaista vastusta: lumi ja jää, sade- ja sulamisvedet, sammal ja siitepöly, auringon uv-säteily siinä missä ilmansaasteetkin jättävät jälkensä katteeseen. Ajan myötä huopakaton sirotepinta kuluu ja alta paljastuva bitumi joutuu alttiimmaksi rasitukselle. Kattohuovan kulumista voi jouduttaa myös laiminlyöty tai puutteellinen kattohuolto sekä esimerkiksi lumenpoiston tai kattopesun suorittaminen väärillä välineillä tai tekniikalla.

Yhtä kaikki, mikäli kuluttavat tekijät pääsevät nakertamaan bitumia, on seurauksena ajan myötä huopakaton reikiintyminen ja vesitiiveyden menetys. Vuotokohdasta vesi pääsee livahtamaan umpilaudoitukseen ja sieltä puolestaan yläpohjaan, jolloin tuloksena voi olla suuri ja kallis kattovaurio esimerkiksi homeongelmien muodossa. Huopakaton pinnoitus ja suojaus kannattaa siis teettää ajoissa, jotta se palauttaa katon suojan, tekee katosta kestävämmän mekaanista ja kemiallista rasitusta vastaan, ja auttaa välttämään mittasuhteiltaan ja kustannuksiltaan tarpeettoman suuret remontit.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kaikki palvelut huopakattosi suojan palauttamiseen kaikille kattomuodoille ja rakennustyypistä riippumatta. Vankan kokemuksemme ansiosta tiedämme, mitkä maalit, käsittelyaineet ja pinnoitusmassat soveltuvat juuri sinun katollesi. Käytössämme on laadukkaat työvälineet ja tuotteet, ja mikäli huopakatolla ilmenee suurempaa korjaustarvetta, ei hätä ole tämännäköinen: hallitsemme myös kaikki huopakaton huollot ja remontit. Aina katolla käydessämme varmistammekin, että kokonaisuus on kunnossa harjalta räystäille saakka, ja mikäli havaitsemme erityisiä toimenpiteitä vaativia seikkoja, saat niistä meiltä tiedon sekä edullisen tarjouksen korjauksista.

Huopakaton pinnoituksella ja suojauksella palautetaan katon vesitiiveys, ja lisäksi vastamaalattu huopakatto toimii tyylikkäänä julkisivun kohentajana. Huopakaton pinnoitus onkin edullinen tapa lykätä remontteja tuonnemmaksi sekä varmistaa, että katto pysyy tiiviinä ja ehjänä tulevaisuudessakin. Meillä teetetyt kattotyöt voi yksityisasiakkaana hyödyntää kotitalousvähennyksen yhteydessä, ja isompiin projekteihin on tarjolla joustavampaa rahoitusta. Kun teetät huopakaton pinnoituksen Plus Kattopalvelulla, tapahtuu se katolle ja ympäristölle turvallisella tavalla ja lopputulos on huoliteltu sekä varustettu laatutakuulla. Ammattilaisen suorittama pinnoitus on pitkäaikainen apu: se jatkaa katon elinkaarta ja auttaa sitä kokonaisvaltaisesti hylkimään likaa, kosteutta ja tuhoisaa kasvustoa. Toimi siis ajoissa kattosi hyväksi – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme huopakaton pinnoituksesta!

Huopakaton suojaus ja pinnoitus

Kumpi tulee kustannustehokkaammaksi – huopakaton pinnoitus vai huopakaton uusiminen?

Huopakaton pinnoitus ei automaattisesti ole katolle paras ratkaisu, vaan toimenpiteen järkevyys riippuu paljolti kohteesta. Asiaan vaikuttavat muun muassa se, kuinka tunnollisia kattohuollon suhteen on oltu, millaisissa olosuhteissa katto elää, ja minkäikäinen sekä -kuntoinen katto on kyseessä. Ratkaisuja tehtäessä kannattaa ottaa huomioon, paljonko nykyisellä katolla on laskennallista käyttöikää jäljellä, ja paljonko pinnoituksella tuota käyttöikää voitaisiin saada jatkettua. Sitten on hyvä suhteuttaa huopakaton korjauksen ja pinnoituksen hinta uuden huopakatteen asennuksen hintaan, ja katsoa tapauskohtaisesti, kumpi tulee taloudellisesti järkevämmäksi.

Kun pyydät tarjouksen huopakaton pinnoituksen hinnasta, tulee kattoammattilaisemme paikan päälle kartoittamaan katon tilanteen. Käymme läpi koko katteen ja näin saamme hyvän käsityksen siitä, kuinka iso- tai pienitöinen projekti katon pinnoitus olisi. Tutkimme esimerkiksi mahdolliset reiät sekä muut vauriokohdat, niiden koon, määrän ja sijainnin, ja havainnoimme katepinnan yleistä kuntoa. Jos esimerkiksi kate on jo menettänyt pääosin kaiken pinnoitteensa, on se todennäköisesti muutenkin siinä kunnossa, että katon uusimisella saavutetaan pidempiaikainen ja toimivampi ratkaisu. Aluskatteen kunto ja käyttöikä noudattelevat usein vesikatteen vastaavia, joten myös yläpohjan rakenteiden tilanne täytyy selvittää – jos sieltä löytyy esimerkiksi valumajälkiä tai lahovaurioita, ovat mittavammat korjaustoimet tarpeen. Katon uusiminen kannattaa silloin, kun huolto, esimerkiksi pinnoitus, ei enää merkittävästi paranna katon tilannetta, tai kun katon ylläpito käy työmäärältään tai kustannuksiltaan kohtuuttoman kovaksi.

Huopakaton pinnoituksen järkevyys täytyy siis ratkaista aina kattokohtaisesti. Joissakin tapauksissa huopakaton korjauksella ja pinnoituksella pystytään riittävästi palauttamaan katon toimintakykyä ja siten pidentämään sen elinkaarta, kun taas toisten kattojen kohdalla järkevimmäksi ja kustannustehokkaimmaksi ratkaisuksi tulee uusia koko katto suosiolla. Miettiessäsi kattosi tilannetta voit pyytää Plus Kattopalvelun apuun, niin etsitään yhdessä juuri sinun kattosi kannalta paras ratkaisu tilanteeseen.

Huopakaton pinnoituksesta monia pitkäaikaisia hyötyjä katolle

Huopakaton pinnoitus hyödyttää kattoa monin tavoin. Lyhyesti sanottuna huopakaton pinnoituksen tavoitteena on palauttaa katteen suojaavat ominaisuudet mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Esimerkiksi huopakaton vedeneristyskyky palautuu, ja kun kate on jälleen tiivis, ei kosteus pääse katteen sisään aiheuttamaan vahinkoa pakkasrapautumisen merkeissä. Ajan kuluessa huovan joustavuus on voitu menettää auringon paahtavan uv-säteilyn vaikutuksesta, mutta pinnoitus tekee katteesta jälleen elastisen ja kestävän. Lujaksi palautunut kattopinta suojaa hyvin rakenteita muuttuvilta sääolosuhteilta ja vaihtelevilta lämpötiloilta.

Pinnoitettu huopakatto hylkii veden ja kosteuden lisäksi myös kaikenlaista likaa ja ilmansaasteita, ja toimii kilpenä auringon lämpösäteilyä vastaan. Suojattuun pintaan on sammaleenkin hankalampi tarttua, joten katteeseen ei hevillä pääse muodostumaan esimerkiksi liitosten kannalta haitallista kasvustoa. Huopakaton pinnoitus parantaa myös huovan mekaanista kestoa, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi lumi ja jää eivät vaurioita kattoa niin helposti liikkuessaan pitkin huopapintaa. Huopakaton pinnoituksen katolle antama suoja hyödyttää kattoa kokonaisvaltaisesti ja pitkäkestoisesti.

Ei sovi myöskään väheksyä huopakaton pinnoituksen vaikutusta katon ulkonäköön ja siten koko rakennuksen julkisivuun. Vuosien saatossa kulunut ja haalistunut kattopinta palautetaan kirjaimellisesti takaisin loistonsa päiviin, sillä se saa takaisin kiiltonsa, ja katon kaunis väri syvenee. Ammattitaitoisesti suoritetun pinnoituksen työnjälki on siistiä, tasaista ja kestävää, ja näin katto voi toimia tulevienkin vuosien ajan tyylikkäänä kruununa talon ulkoasulle.

Onnistuneen huopakaton pinnoituksen takana on huolelliset pohjatyöt – katon tiiveyden tarkistus on tärkeää

Ennen huopakaton pinnoitusta on tarpeen tehdä muutamia pohjatöitä. Oikein suoritetut esivalmistelut takaavat, että pinnoituksen lopputulos on kaikin puolin onnistunut: siisti, tasainen ja lujasti tarttuva. Yksi välttämätön huopakaton pinnoituksen pohjatyö on katon sekä vesikourujen pesu ja puhdistus: katolta on saatava pois noki, lika, sammal, siitepöly, humus ja kaikenlainen irtoroska. Lehdet, neulaset ja muu irtonainen aines kannattaa poistaa katolta ennen pesua ilmapuhaltimen tai hellävaraisen kattoharjauksen avulla. Kun pinta on puhdistettu, pystytään paremmin havainnoimaan katon kuntoa: missä kunnossa ovat mahdolliset vuotokohdat, kuten saumat, läpiviennit ja jiirit, entä onko itse katepinnassa kupruja tai reikiä? Kurkkaamme myös aluskatteen ja yläpohjan tilanteen. Huopakaton pesua ja pinnoituskäsittelyä ei auta alkaa tekemään, ennen kuin on varmistuttu siitä, että tarvittavat paikkaukset ja korjaukset on tehty, ja katon tiiveys on kunnossa.

Kun huopakaton tekninen toimivuus on todennettu, suoritetaan katon pesu varoen jynssäämästä katetta liian voimakkaasti tai liian suurella vedenpaineella. Mikäli katolla on pinttynyttä sammalta, johon ei manuaalinen vesipesu pure, voidaan katolle tehdä sammaleentuhokäsittely. Katolle levitetään erityinen sammaleenpoistoaine, joka saa rauhassa tekeytyä ja tunkeutua sisälle katteeseen. Aine tuhoaa näkyvän kasvuston lisäksi myös sammaleen juuret ja itiöt, eikä sitä erikseen tarvitse enää huuhdella: käyttämämme käsittelyaine on biohajoava ja muulle ympäristölle vaaraton, ja se poistuu katolta omia aikojaan seuraavien sateiden mukana.

Tämän jälkeen huopakatto voidaan pinnoittaa katolle parhaiten soveltuvalla pinnoitteella. Meillä Plus Kattopalvelulla huopakaton pinnoitus etenee huolellisuutta ja tarkkuutta noudattaen: käytössämme on aina turvallisuusmääräysten mukaiset telineet, turvaköydet, suojakypärät, putoamisvaljaat ja niin edelleen. Suojaamme myös ympäristön huolellisesti pinnoituksen ajaksi, ja varomme vaurioittamasta pehmeää kattohuopaa sillä liikkuessamme ja työskennellessämme. Emme suorita työtä huopakaton kannalta liian lämpimillä hellesäillä, ja katsomme muutenkin maalausolosuhteet, kuten ilmankosteuden sekä maalattavan pinnan lämpötilan, aina käytettävän aineen mukaan. Tarpeen mukaan ohennamme maalia ammattitaitoisesti, ja suoritamme myös asiaankuuluvan pohjamaalauksen, kun siitä on merkittävää hyötyä. Työmme tulos on kaunis ja kestävä kattopinta, jota kelpaa katsella.

Mitä eroja on huopakaton, palahuopakaton ja bitumikaton pinnoituksella?

Huopakattoja on nykyään saatavilla laaja valikoima, josta jokaiseen makuun löytyy jotakin. Siinä missä yhden silmää miellyttää eniten moderni, vähäeleinen, rullahuovasta asennettu bitumikermikatto, voi joku toinen taas innostua palahuopakaton eli bitumipaanukaton suomista mahdollisuuksista variaatioon: huopapaloja kun löytyy vaikka missä värissä ja kuviossa. Perinteisempi vaihtoehto taas voi olla ryhdikäs, kattoa elävöittävä kolmiorimakate. Huopakaton historia on pitkä, ja materiaalina on käytetty niin tervattuja paperiarkkeja, raakahuopaa kuin lasikuituhuopaakin. 1970-luvulta lähtien kattohuovan ydin on valmistettu nykyaikaisesta kumibitumista, jonka loistaviin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa joustavuus, lujuus ja erinomainen säänkestävyys.

Huopakaton, palahuopakaton ja bitumikaton pinnoitus tehdään kaikki pääpiirteittäin yhteneväisellä tavalla. Olennaisia vaiheita kaikkien huopakattojen pinnoituksessa ovat katon puhdistus, tarkistus ja korjaus sekä tarvittaessa käsittely sammaleenpoistoaineella. Katon pinnoitus voidaan toteuttaa kohteesta riippuen joko maalimaisella pinnoitteella tai ruiskutettavalla pinnoitemassalla. Maalia muistuttava kattopinnoite on joustava ja sävytettävä, ja se levitetään katolle esimerkiksi niin sanotulla maalausharjalla. Vanhan katon päälle ruiskutettava pinnoitemassa taas voi olla polyuretaanimassaa tai akrylaattipohjaista pinnoitetta, ja se muodostaa katon pintaan saumattoman, tasaisen kerroksen. Samalla myös läpiviennit tulevat tiiveiksi, eikä saumojen kuntoa tarvitse tarkkailla jälkikäteen niiden jäädessä pinnoitteen alle.

Kumpikin pinnoitustapa on hyvä ja toimiva, ja kattopinnoitteen valinta riippuu lähinnä kohdekaton tarpeista. Mikäli olet epävarma siitä, millainen pinnoitus huopakatollesi parhaiten soveltuisi, voit huoletta kääntyä ammattilaistemme puoleen. Kartoitamme kattosi tilanteen ja etsimme parhaat ratkaisut niin käsittelyaineisiin kuin työtapoihinkin liittyen. Lopputulos on näyttävä ja toimiva sekä kattosi mukaan räätälöity.

Huopakaton pinnoituksen hinnasta lasketaan tapauskohtainen tarjous katon tarpeiden pohjalta

Huopakaton pinnoituksen hinta riippuu useammasta muuttuvasta tekijästä. Koska jokainen katto on oma yksilönsä niin kuntonsa, ominaisuuksiensa kuin tarpeidensakin suhteen, ei tarkkaa hintaa huopakaton pinnoitukselle voida antaa, ennen kuin olemme tutustuneet kohdekaton tilanteeseen kattavasti. Tarkastammekin katon aina ennen pinnoitusta saadaksemme käsityksen tarvittavan työn määrästä sekä projektin luonteesta. Esimerkiksi pohjatöiden tarve on aina yksilöllinen: siinä missä yhdelle katolle riittää irtoroskien harjaus ja vesipesu, voi toisella katolla olla paljonkin paikattavaa, saumattavaa, tiivistettävää, sammaleenpoistotarvetta ja muuta työtä, mikä tietenkin vaikuttaa projektin hintalappuun. Nämä ovat kuitenkin aina välttämättömiä toimenpiteitä, jotta katto pystytään käsittelemään ja jotta pinnoituksesta olisi hyötyä.

Myös katon koko sekä muut ominaisuudet vaikuttavat huopakaton pinnoituksen hintaan. Kokonaispinta-ala antaa osviittaa työn määrästä ja kestosta sekä tarvittavien käsittely- ja suoja-aineiden menekistä. Kohteen sijainti, korkeus ja jyrkkyys vaikuttavat työn etenemiseen sekä siihen, tarvitaanko esimerkiksi telineitä tai henkilönostimia, joiden käyttö tuo omat kustannuksensa. Entä onko kohdekatolla paljon työtä ja huomiota vaativia yksityiskohtia, kuten taitteita, läpivientejä, jiirejä, purettavia kattotuotteita ja niin edelleen? Monimuotoinen tai muuten haastava katto vie yleensä pinnoituksessa enemmän aikaa kuin yksinkertainen parin lappeen malli.

Huopakaton pinnoituksen hinta jää joka tapauksessa varsin kohtuulliseksi suhteutettuna siihen pitkäaikaiseen ja kokonaisvaltaiseen hyötyyn, jota sillä saavutetaan. Huopakaton pinnoitus auttaa kattoa pysymään vesitiiviinä ja teknisesti toimivana, jolloin nykyistä kattoa voidaan käyttää pidempään ja saada näin merkittävää säästöä remonttien suhteen. Kun pinnoitus teetetään kokeneella huopakattoammattilaisella, sujuu työ turvallisesti ja lopputulos on laadukas, tasainen ja tarttuva. Pehmeä huopakate ei vaurioidu osaamattomassa käsittelyssä, pohjatyöt tehdään huolellisesti, ja pinnoitus hoidetaan kerralla nappiin.

Kun pyydät meiltä tarjouksen huopakaton pinnoituksesta, laskemme sinulle kustannustehokkaan hinnan asiantuntijan laatutyöstä. Hintaamme sisältyy aina avaimet käteen- palveluna kaikki urakan vaiheet pohjatöistä pinnoitukseen, käytettävät pesu- ja käsittelyaineet, ympäristön suojaus pinnoituksen ajaksi, tarvittavat telineet ja työkoneet, taitavat pintakäsittelyn ammattilaiset, työmaan loppusiivous, kattava lopputarkastus sekä tietenkin laatutakuu suorittamallemme työlle.

Katon kevät- ja syyshuollot varmistavat pinnoitetun huopakaton hyvinvoinnin

Kun huopakaton pinnoitus on palauttanut katolle sen suojan, on tärkeää muistaa katteen tunnollinen ylläpito. Tämä tarkoittaa huopakaton kohdalla säännöllistä huoltoa muun muassa puhdistuksen ja tiivistyksen merkeissä. Tavallisesti huopakaton tärkeimmät huoltotoimet kannattaa suorittaa pari kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Kun katto huolletaan ja tarkistetaan tällä tavalla säännöllisesti, pysytään sen kunnosta koko ajan selvillä, ja mahdollisiin ongelmakohtiin päästään puuttumaan jo niiden varhaisessa vaiheessa, jolloin korjauksetkin ovat pienempiä ja edullisempia. Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kattavasti ja laatutyönä huopakaton huoltopalvelut kausihuolloista täsmätoimenpiteisiin.

Huopakaton säännöllisesti kaipaamiin huoltotoimiin kuuluu esimerkiksi katon puhdistus lehdistä ja roskista. Samassa yhteydessä siivoamme rännit sekä tarkistamme niiden kaadot ja toimivuuden muun muassa tukosten tai virhevirtausten varalta. Tarkastamme ja tiivistämme katon jiirit, saumat ja läpiviennit. Samoin käymme läpi kattotuotteiden kunnon, kiinnitykset ja toiminnan. Mikäli rakenteet sallivat esteettömän pääsyn yläpohjaan, tarkastamme senkin tilanteen aina huoltotöiden yhteydessä. Tarpeen mukaan saat meiltä myös muut huopakaton huoltotyöt, esimerkiksi lumenpudotukset ja jäänsulatukset, sammaleenpoistot, homeen- ja kasvustonestokäsittelyt sekä huoltomaalaukset ja uudelleenpinnoitukset. Puoleemme voit kääntyä myös silloin, kun huopakatteesi tarvitsee paikkausta, reikien, repeämien tai pullistumien korjausta, myrsky- tai lumivaurioiden korjausta tai vaikka isompaakin huopakattoremonttia.

Kun etsit huopakatollesi ensiluokkaista huolenpitoa joko pinnoituksen tai muiden huoltotöiden merkeissä, olemme oikea ratkaisu. Taidokkaasti suoritetuilla kattotöillä pystymme jatkamaan huopakaton elinkaarta ja parantamaan sen toimivuutta kokonaisvaltaisesti. Käsittelymme jälkeen kattosi on jälleen kuin uudenveroinen, ja se toimii tinkimättömän tiiviinä suojana rakenteille ja pitää kosteusongelmat loitolla sekä sisäilman terveenä. Millainen on kattosi nykyinen kunto? Onko kate päässyt sammaloitumaan ja kulumaan niin, että katon kiilto ja väri ovat enää muisto vain? Näkyykö katteessa kolhuja, repeämiä tai muita vuotoriskejä? Hoida kattosi ajoissa kuntoon, niin se pystyy palvelemaan moitteetta tehtävässään tulevatkin vuodet. Tästä se käy näppärästi – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme huopakattotöistä!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt