Kattoremontti Porvoo

Kattopalvelumme Porvoon alueella kattavat kaikki kattoremontit, kattokorjaukset ja kattohuollot. Kysymys voi olla koko katon uusimisen sisältävästä peltikattoremontista, tiilikattoremontista tai huopakattoremontista. Jos katto on vaurioitunut, saat Plus Kattopalvelusta kattokorjaukset kaikille kattotyypeille. Plus Kattopalvelun palveluihin sisältyvät myös kaikki kattohuoltotoimet. Oikein huollettu katto toimii huolettomasti koko käyttöikänsä ajan.

Katon elinkaaren pituus | Milloin kattoremontti on edessä?

Katon tekninen käyttöikä riippuu osittain katemateriaalista. Kuitenkin katon huoltohistorialla ja paikallisilla olosuhteilla on myös suuri merkitys katon elinkaaren pituuteen. Jos esimerkiksi talon vierustoilla on paljon puustoa, muodostuu katolle helposti paksu kerros lehtiä ja neulasia. Tällaisissa olosuhteissa veden virtaus pois katolta heikkenee. Kun vesi sitoutuu katon lehti- ja neulasmattoon, altistuu katto ruostumiselle tai kattotiilien rapautumiselle, jotka lyhentävät katon käyttöikää. Tällaisissa olosuhteissa olisi tärkeää harjata katto säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Katon oikealla huollolla voidaan katon käyttöikää pidentää jopa kymmenillä vuosilla, huoltamattomaan kattoon verrattuna. Esimerkiksi katon huoltomaalaus parantaa talon ulkonäköä, mutta suojaa myös kattoa ruostumiselta ja rapautumiselta. Iäkäs katto tulee kuitenkin lopulta elinkaarensa päähän. Kun katto on jo niin huonokuntoinen, että sen paikalliset korjaukset eivät enää katon käyttöikää oleellisesti pidennä, on edessä koko katon uusiminen kattoremontissa. Kattoremontti lisää talon arvoa ja asumisviihtyisyyttä. Kattoremontin jälkeen asukkaat voivat taas olla huoletta katon suhteen seuraavat vuosikymmenet.

Peltikattoremontti Porvoossa

Peltikattoremontteja on monenlaisia. Peltikattoremontissa voidaan vesikatoksi asentaa esimerkiksi konesaumattu rivipeltikatto, tillikuvioinen profiilikatto, poimukatto, kruunupoimullinen peltikatto, aaltopeltikatto tai pystysaumakatto. Peltikatoissa on paljon vaihtoehtoja. Plus Kattopalvelus asentaa kaikkia peltikattotyyppejä Porvoon alueella.

Peltikaton asentaminen vanhan huopakaton päälle

Peltikattoremontti voidaan usein toteuttaa kustannuksia säästäen niin, että uusi peltikatto rakennetaan vanhan huopakaton päälle. Silloin huopakaton aluslaudoituksen tulee kuitenkin olla kunnossa. Näin tehtävässä kattoremontissa kustannuksia säästyy, kun vanhan katteen purkuvaihe jää pois. Vanhan katteen päälle rakennetaan tuuletusrimat, aluskate ja kattoruoteet, jonka päälle uusi peltikate asennetaan. Näin katolle muodostuu myös kaksinkertainen vesieristys, kun sekä uusi aluskate, että vanha huopakate ovat vesitiiviitä.

Profiilipeltikatto | Profiilimuodoissa on valinnanvaraa

Profiilipeltikatot rakennetaan muotoilluista peltilevyistä. Eri muotoisia profiilimuotoja on useita. Suosittuja peltikattomuotoja ovat esimerkiksi tiilikuvioinen profiilipeltikatto, kruunupoimullinen peltikatto, poimukatto, aaltopeltikatto ja pystysaumakatto. Profiilipeltikaton peltilevyissä on yleensä lukkopontit, joilla peltilevyt liitetään toisiinsa. Pystysaumakatossa peltilevyjen lukkopontit ovat pystysuunnassa katelevyn reunoissa. Pystysaumakatto muistuttaa ulkonäöltään konesaumattua rivipeltikattoa. Profiilipeltikaton saumat ovat kuitenkin yksinkertaiset, toisin kuin konesaumakatoissa. Profiilipeltikaton kattopellit ovat valmiiksi pinnoitettuja ja niitä on saatavana monen värisinä. Lukkosaumaponttien ja valmiin pinnoitteen ansiosta profiilipeltikaton asentaminen on nopeaa.

Konesaumakatto | Galvanoitu rivipeltikatto

Konesaumakaton erottaa profiilipeltikatosta erikoistyökaluilla tehtävä kaksinkertainen sauma, jolla peltilevyt liitetään toisiinsa. Kaksinkertainen sauma on täysin vesitiivis. Konesaumakaton etuna on myös läpivientien vesitiivis pellitys. Läpivientituotteiden pellitykset liitetään muuhun kattoon kaksinkertaisella saumalla. Näin saadaan täysin vesitiivis, muuhun kattoon kiinteästi liittyvä läpivientipellitys. Kattoturvatuotteet voidaan kiinnittää konesaumakaton saumoihin erityisellä kiinnikkeellä, jolloin peltikattoon ei tarvitse tehdä yhtään reikää. Saumaustekniikan vuoksi konesaumakaton voi asentaa myös monimuotoisille katoille. Konesaumatut rivipeltikatot tehdään yleensä kuumasinkitystä eli galvanoidusta teräspellistä. Myös alumiinia ja kuparia voidaan käyttää konesaumakaton materiaaleina. Galvanoitu kattopelti ei ruostu, ennen kun kattopellin sinkkikerros kuluu pois. Sinkitty konesaumakatto onkin erittäin pitkäikäinen peltikattotyyppi. Galvanoidusta teräspellistä valmistetun konesaumakaton tulee antaa hapettua 2-3 vuotta, ennen kun sen voi maalata ensimmäisen kerran. Sen jälkeen konesaumatun rivipeltikaton huoltomaalausväliksi suositellaan noin 15 vuotta.

Tiilikattoremontti Porvoossa

Tiilikatto on pitkäikäinen kattotyyppi. Hyvin hoidettu ja huollettu tiilikatto kestää Suomenkin vaativissa sääolosuhteissa kymmeniä vuosia. Tiilikaton ominaisuuksia ovat myös hiljaisuus ja hengittävyys. Tiilikattoremontin voi toteuttaa joko betonikattotiilillä tai savikattotiilillä.

Kattotiilityypit | Betonitiilikatto vai savitiilikatto?

Betonikattotiilillä ja savikattotiilillä on joitakin eroja ominaisuuksiensa ja ulkonäkönsä suhteen. Savikattotiilet kestävät hieman paremmin pakkasrapautumista, kuin betonikattotiilet. Nykyaikaisten betonikattotiilien pakkasenkestoa on kuitenkin saatu parannettua tuotekehittelyllä. Betonikattotiili eli sementtikattotiili valmistetaan betonimassasta. Betoniin sekoitetuilla väriaineilla saadaan aikaan läpivärjättyjä betonikattotiiliä. Betonikattotiiliä onkin saatavana monen värisinä. Usein betonikattotiilet ovat tehtaalla pinnoitettuja. Pinnoitus suojaa kattotiiliä rapautumiselta ja uv-säteilyltä. Betonitiilikatot kuitenkin haalistuvat vuosien saatossa, läpivärjäyksestä ja pinnoittamisesta huolimatta. Betonitiilikaton voi kuitenkin huoltomaalata useaan otteeseen elinkaarensa aikana. Savikattotiilet ovat puolestaan terrakottakeramiikkaa. Savitiilet valmistetaan luonnonsavesta polttamalla korkeassa lämpötilassa. Terrakotanpunainen savikattotiilen perusväri on saven luontainen väri. Eri värisävyjä savikattotiiliin saadaan, kun kattotiilen valmistusprosessissa ruiskutetaan mineraalioksideja savikattotiilen pintaan ennen sen poltattamista. Savitiilikatot eivät haalistu ikääntyessään. Savitiilikattojen väri oikeastaan vai syvenee vuosikymmenten kuluessa. Savitiilikattoja ei näin ollen tarvitse maalata. Savitiilikaton voi kuitenkin käsitellä värittömillä kattosuoja-aineilla, jotka suojaavat kattotiiliä rapautumiselta ja estävät kasvustojen muodostumista savitiilikatolle.

Tiilikattoremontin ajankohta

Kaikki katot tulevat lopulta käyttöikänsä päähän, jolloin edessä on vääjäämättä kattoremontti. Kattotiilet alkavat rapautua elinkaarensa lopussa. Rapautuminen johtuu kattotiilien huokoisesta rakenteesta. Kattotiilen huokosiin kulkeutuu vettä. Kun vesi kattotiilen sisässä vuoroin jäätyy ja sulaa, aiheuttaa se lopulta vuosikymmenten jälkeen kattotiilien haurastumista ja rapautumista. Lopulta kattotiilet voivat murtua esimerkiksi lumen painosta tai lämpötilavaihteluiden johdosta. Jos vanhalla tiilikatolla tavataan säännönmukaisesti rikkoutuneita kattotiiliä, esimerkiksi keväisen kattotarkastuksen yhteydessä, alkaa tiilikattoremontti olla ajankohtainen. Koska rikkoutunut kattotiili aiheuttaa vesivuodon katolle, ei tiilikattoremonttia kannata lykätä liian pitkään.

Huopakattoremontti Porvoossa

Huopakatto on hiljainen kattomateriaali, jolla hyvä lämpötilan vaihteluiden kestokyky. Kattohuopa on joustavaa ja elää alusrakenteidensa mukana. Huopakaton voi elastisuutensa ansiosta asentaa myös monimuotoisille katoille. Huopakatto sopii monenlaisiin rakennuksiin. Huopakattoja asennetaan niin laaja-alaisille kerrostalojen tai teollisuusrakennusten katoille, kuin pieniin piharakennuksiinkin. Tavallisimmat huopakattotyypit ovat palahuopakatto ja tiivissaumakatto. Kolmiorimakate on perinteinen huopakatemuoto, jossa bitumikermien saumat on nostettu ylös kolmion muotoisten rimojen avulla. Näin vesi valuu pois saumoista.

Alushuopa | Huopakaton pohjatyöt

Huopakattoremontti aloitetaan yleensä purkamalla vanha kate pois. Huopakatto asennetaan aluslaudoituksen tai aluslevytyksen päälle. Alusrakenteiden on oltava kunnossa, ennen uuden huopakaton asentamista. Jos katolla on ollut vesivuotoja tai alusrakenteissa on painautumia, joudutaan aluslaudoitusta todennäköisesti korjaamaan. Kun vanha kate on purettu ja aluslaudoitus on kunnostettu, asennetaan katolle alushuopa. Kumibitumilla kyllästetty aluskermi toimii huopakaton aluskatteena. Alushuopa on vedenpitävää, joten se suojaa kattorakenteita, jos päällyshuopaan tulee syystä tai toisesta vesivuoto. Savupiipun kohdalla, läpiviennin vedenpitävyys varmistetaan nostamalla alushuopaa piipun juuresta noin 30 cm ylös piipun varteen. Ylös vedetty alushuopa peittyy myöhemmin piipun pellitysten alle. Muiden katon läpivientien tiivistykset tehdään kunkin kattotuotteen omalla läpivientitiivisteellä. Alushuovan asentamisen jälkeen rakennuksen alaräystäille ja päätyräystäille kiinnitetään tippapellit, jotka ohjaavat sadevedet vesikouruihin.

Palahuopakatto on parhaimmillaan jyrkillä katoilla

Palahuopakatot kootaan huopakattolevyistä. Kattolevyjä on monen muotoisia. Saatavana on mm. monikulmaisia, suorakulmaisia ja aaltomaisia bitumikattolevyjä. Kattohuopalevyjä latomalla, saadaan aikaan paanukattomainen vaikutelma. Palahuopakattoja kutsutaankin myös bitumipaanukatoiksi. Bitumikattopaloissa on yleensä liimapinta, joka helpottaa huopakattopalojen latomista katolle. Kattolevyt kiinnitetään kuitenkin vielä huopanauloilla. Katon räystäillä tippapeltien kohdalla kiinnitys varmistetaan vielä kumibitumiliimalla. Palahuopakatto sopii parhaiten katoille, joiden kaltevuus on 1:5 tai jyrkempi. Jyrkillä katoilla bitumipaanujen näyttävyys tulee parhaiten esiin.

Tiivissaumakatto

Tiivissaumakattoja valmistetaan eri laatuisista rullissa toimitettavista bitumikermeistä. Bitumikermin tuoteluokka valitaan aina katon kaltevuuden mukaan. Tiivissaumakattoja, joissa asennetaan kaksi huopakermiä päällekkäin, nimitetään kaksikerroskatteeksi. Kattohuopakerrokset asennetaan niin, että ylemmän ja alemman kattohuovan saumat asettuvat eri kohtiin. Näin saumarakenteesta saadaan varmasti tiivis. Yksikerroskatteita varten on saatavana oma bitumikermilaatunsa. Yksikerroskatetta ei suositella, kuin korkeintaan jyrkille katoille, joista vesi ja lumi valuvat varmasti pois itsestään. Kattohuovat voivat olla itseliimautuvia, kumibitumiliimalla liimattavia, kuumaliimattavia tai hitsattavia laatuja. Kuumaliimauksessa ja hitsauksessa kattohuovat kiinnitetään katolle kaasuliekin avulla. Kuuma-asennuksissa kattoasentajilla tulee olla kattotulitöihin pätevöittävä koulutus ja voimassa oleva tulityökortti.

Kattokorjaukset Porvoo

Äkillisiä kattovaurioita syntyy tyypillisesti talvella raskaiden lumikuormien rikkoessa kattorakenteita ja kattotuotteita. Jos liian raskaat lumi- ja jäämassat lähtevät liikkeelle, voivat ne viedä mukanaan kattoturvatuotteita. Kun kattotuotteen kiinnikkeet pettävät, kärsii vesikattokin yleensä pahoja vaurioita. Kattovaurioita aiheuttavat myös myrskytuulet. Pahimmat myrskyt voivat irrottaa kattopeltejä tai kattohuopia. Tuulen pudottamat oksat ja kaatuvat puut aiheuttavat osan kattojen myrskyvaurioista. Myrskyvaurioita korjataan Porvoossakin säännöllisesti. Kattovaurio voi syntyä myös hitaasti ja huomaamattomasti. Esimerkiksi läpivientien tiivisteet haurastuvat ajan myötä. Jos hapertunutta läpivientitiivistettä ei vaihdeta ajoissa, voi seurauksena olla kattovuoto. Kun kattovuoto havaitaan, ei kannata viivytellä, vaan kutsua kattokorjaaja paikalle mahdollisimman pian. Pienikin kattovuoto voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa mittavia vahinkoja vesikaton alapuolisille rakenteille. Kattotarkastuksissa tulisikin aina tarkastaa läpivientien tiiviys ja vaihtaa läpivientitiivisteet ajoissa. Myös kattotuotteiden kiinnikkeet ja kateruuvit tulee tarkastaa jokaisen kattotarkastuksen yhteydessä. Kattovaurion sattuessa tilaa kattokorjaus Plus Kattopalvelsta mahdollisimman pian lisävahinkojen välttämiseksi.

Rikkinäisten kattotiilien vaihtaminen Porvoossa

Vanhojen tiilikattojen kattotiilet voivat olla jo pahasti rapautuneita, jolloin ne lohkeilevat helposti. Koska rikkoutunut kattotiili aiheuttaa aina kattovuodon vesikatolle, kannattaa rikkoutuneet kattotiilet vaihdattaa mahdollisimman pian. Rikkoutuneen kattotiilen vaihtotyötä helpottaa, jos kattotiiliä on jäänyt varastoon asennuksen jälkeen. Silloin vaihdettava kattotiili on varmasti samanmallinen, kuin muutkin kattotiilet. Teemme rikkoutuneiden kattotiilien vaihtotöitä koko Porvoon alueella.

Kattohuollot Porvoo | Kattohuolto lisää katon käyttöikää

Katon käyttöikään vaikuttaa olennaisesti katon huoltohistoria. Katto kestää pitkään, kun sitä huolletaan säännöllisesti ja oikea-aikaisesti. Plus Kattopalvelun palvelukokonaisuuteen kuuluvat kaikki kattohuoltotyöt Porvoossa.

Katon huoltomaalaus suojaa kattoa

Katon huoltomaalaus suojaa peltikattoa ruostumiselta. Jos peltikatolla on ruosteisia kohtia, kannattaa ne vähintään paikkamaalata ruosteenestomaalilla, jos koko katon huoltomaalaus ei ole vielä ajankohtaista. Tiilikatoilla katon maalaaminen suojaa kattotiiliä rapautumiselta ja kasvustojen muodostumiselta. Maalaamisella voidaan suojata myös huopakatot. Kullekin kattotyypille on oma kattomaalinsa. Katon huoltomaalaus voi pidentää katon elinkaarta jopa kymmenillä vuosilla.

Kattopesu ja katon harjaus Porvoossa

Jos katolle kertyy paksu kerros lehtiä ja neulasia, estyy veden luonnollinen virtaus katolla. Silloin vesi jää seisomaan lehti- ja neulasmattoon sitoutuneena. Kosteus katolla edistää niin kattotiilien rapautumista, kuin peltikattojen ruostumistakin. Katon harjaus onkin tärkeä vuosittain tehtävä kattohuolto, varsinkin metsäisillä tonteilla sijaitsevien talojen katoilla. Katon puhdistuksen voi täydentää kattopesulla. Kattopesuaineella tehtävässä kattopesussa katosta irtoaa myös levät, noki ja muu katolle pinttynyt lika. Kattopesuaineet suojaavat kattoa myös kasvustojen muodostumiselta katolle.

Sammaleentuhokäsittely Porvoossa

Kaikki kattotyypit ovat sen verran huokoisia, että ne toimivat kasvualustana sammalille, jäkälille, leville ja muille kasvustoille. Katon säännöllisillä harjauksilla ja pesuilla voidaan kasvustojen kasvua hillitä. Jos katolle on jo kuitenkin ehtinyt kasvaa paksu sammalpeite, päästään siitä eroon sammaleentuhokäsittelyllä. Sammaleentuhokäsittely aloitetaan kaiken irtoavan kasvuston poistolla katolta esimerkiksi harjaamalla. Sen jälkeen katolle levitetään kasvustontuhoainetta matalapaineruiskulla. Sammaleentuhokäsittelyssä käytettävät kasvustonestoaineet ovat täysin biohajoavia, eivätkä ne rasita ympäristöä. Kasvustontuhoaine vaikuttaa katolla tietyn aikaa hajoamiseensa asti. Kasvustot kuihtuvat sen johdosta katolle ja lopulta sateet ja tuulet pudottavat kuivuneen kasviaineksen alas katolta. Sammaleentuhokäsittely voidaan tehdä niin tiilikatoille, huopakatoille, peltikatoille kuin mineriittikatoillekin.

Vesikourujen puhdistus Porvoossa

Vesikourujen puhdistus on tärkeä syksyinen kattohuoltotoimi. Vesikourut eivät aja tehtäväänsä, jos ne ovat tukossa. Tukkiutuneet vesikourut aiheuttavat sadevesien ohjautumisen esimerkiksi talon seinärakenteisiin. Seinärakenteisiin voi näin muodostua homekasvustoja tai muita kosteusvaurioita. Vesikourujen puhdistustyö kannattaa tehdä syksyisin, kun lehdet ovat pudonneet puista. Räystäskourujen puhdistustyön voi tilata esimerkiksi katon harjauksen yhteyteen, jolloin katolta ei enää kulkeudu uusia lehtiä vesikouruihin, räystäskourujen puhdistuksen jälkeen. Teemme Porvoossa vesikourujen puhdistuksia kaikenlaisissa rakennuksissa. Nostolava-auton avulla puhdistamme nopeasti vesikourut myös kerrostalojen räystäiltä.

Lumen pudotukset Porvoossa

Jos talvi on runsasluminen, kannattaa katon lumikuormaa seurata ja ryhtyä lumenpudotuksiin tarpeen vaatiessa. Kun lumikuorma muodostuu liian raskaaksi, voivat kattorakenteet vaurioitua lumen ja jään painosta. Raskaat lumimassat voivat myös irrottaa kattoturvatuotteita ja vaurioittaa vesikattoa. Koska liukkaalla katolla työskentely on tottumattomalle vaarallista työtä, kannattaa lumen pudotukset jättää suosiolla alan ammattilaisille. Ammattitaitoiset kattohuoltajamme tekevät lumenpudotukset nopeasti ja turvallisesti. Jos räystäille on vaikea ulottua katolta käsin, käytämme nostolava-autoa apuna lumenpudotuksissa. Tilaa lumenpudotukset Plus Kattopalvelusta.

Kattotuotteiden huolto Porvoossa

Pienet kattohuollot, kuten kateruuvien ja kattoturvatuotteiden kiinnitysten kiristämiset, voidaan tehdä kattotarkastuksen yhteydessä. Tärkeää on vaihtaa kateruuvien ja läpivientien hapertuneet tiivisteet ajoissa, koska ne voivat aiheuttaa kattovuodon. Sadevesijärjestelmän tarkastus ja huolto kuuluvat myös keväisen kattotarkastuksen perustoimiin. Vesikourujen kiinnikkeet kiristetään ja räystäskourujen kaadot tarkistetaan ja säädetään tarvittaessa.

Kattotuoteasennukset Porvoo

Plus Kattopalvelu tekee kaikkia, myös kattoläpivientejä vaativia, kattotuoteasennuksia Porvoossa. Asennamme mm. tuuletusputket, huippuimurit, ilmastointihormit, antennit, aurinkopaneelit ja aurinkokeräimet. Myös kattoikkunat ja kattoluukut asennuksineen ja pellityksineen kuuluvat tuotevalikoimaamme. Plus Kattopalveusta saatte lisäksi markkinoiden parhaat kattoturvatuotteet, kuten lapetikkaat, kulkusillat ja lumiesteet paikalleen asennettuina.

Muut kattotyöt Porvoossa

Kattoremonttien, kattokorjausten ja kattohuoltojen lisäksi teemme kaikkia muitakin kattotöitä. Kattoasiantuntijamme osaavat vastata kaikkiin kattoja koskeviin kysymyksiisi. Löydämme varmasti ratkaisun kaikkiin katto-ongelmiisi.

Katon korotus Porvoo

Katon korotuksella voidaan talon ullakkokerros ottaa hyötykäyttöön, esimerkiksi asuintilaksi. Kattoa voidaan korottaa jopa kokonaisen kerroksen verran. Plus Kattopalvelu tekee Porvoon alueella katon korotuksia ja kattomuodon muutostöitä.

Yläpohjan lisälämmöneristys Porvoo

Yläpohjan lisälämmöneristys kannattaa. Energian säästö on huomattava, koska suurin osa asunnon hukkalämmöstä haihtuu juuri yläpohjan kautta taivaalle. Yläpohjassa tulee kuitenkin olla riittävästi tilaa, lämmöneristeen lisäämisen jälkeenkin, myös yläpohjan tuuletukselle. Lisää tilaa yläpohjaan saadaan esimerkiksi katon korottamisella.

Kattopeltisepän työt Porvoo

Plus Kattopalvelun kattopeltisepät ovat taitavia kattopeltien muotoilijoita. Teemme vaativatkin monimuotoisten peltikattojen erikoispellitykset. Plus Kattopalvelusta saat myös piipunpellitykset, piipunhatut, räystäspellit, tippapellit, jiiripellit, myrskypellit ja kaikki muut katon pellitykset.

Katon, räystäiden ja ulkoverhoilun laudoitustyöt

Kattoremontin yhteydessä vaihdetaan usein myös räystäslaudat, räystäiden aluslaudat ja katon päätylaudat. Teemme Porvoossa katon, räystäiden ja ulkoverhoilun laudoitusten uusimisia, korjauksia ja huoltomaalauksia myös erillispalveluna.

Kattotarkastus erillispalveluna Porvoossa

Teemme kattotarkastuksia Porvoossa paitsi kattoremonttien yhteydessä, myös erillispalveluna. Säännöllinen kattotarkastus auttaa katon huoltojen, korjausten ja kattoremonttien ajoittamisessa. Kattotarkastus kannattaa aina pyytää myös, jos epäilee kattovauriota tai jos katolla on muuta arveluttavaa. Tilaa kattotarkastus Plus Kattopalvelusta.