Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Peltikattoremontti – kestävä, edullinen ja helppohoitoinen ratkaisu katolle

Peltikattoremontti varmistaa rakennukselle vesitiiviin ja lujatekoisen suojan tuleviksi vuosikymmeniksi. Vaikka peltikatto olisi materiaaliltaan ja asennukseltaan ensiluokkainen, kuluu se vuosien varrella joutuessaan alttiiksi monenlaiselle mekaaniselle ja kemialliselle rasitukselle. Peltikattoon vaikuttavat niin sateet, siitepöly, lehtiroska, lumi, jää kuin auringon aiheuttama pellin lämpölaajeneminenkin. Peltikatolla ikävän yleinen vieras on myös ruoste. Toisinaan peltikattoremontin tarve voi tulla äkillisesti esimerkiksi myrskyvaurioiden myötä. Olipa syy peltikaton korjaukseen mikä tahansa, on se tärkeä hoitaa kuntoon viipymättä, jotta vältytään mahdollisimman hyvin vesivuodoilta, kosteusvaurioilta sekä homeongelmilta.

Me Plus Kattopalvelulla remontoimme kaikki peltikatot, tarvittiin sitten osittaista tai kokonaisvaltaista kattoremonttia. Meiltä löytyy pitkä kokemus niin sinkityistä, maalatuista kuin muovipinnoitetuistakin peltikatoista, ja hallitsemme eri profiilipeltikattojen saneeraukset, lukkosaumakattojen remontit että erityisosaamista vaativien konesaumakattojen remonttityöt. Remontoimme ja uusimme kaikki omakotitalojen, piharakennusten, rivitalojen, kesämökkien ja autotallien peltikatot. Suunnittelemme ja toteutamme kattoremontit aina rakennuskohtaisesti, ja ennen työsuunnitelman laatimista teemmekin katolle kattavan tarkastuskäynnin, jonka aikana sekä tutkimme kohteen tarpeet että kuuntelemme asiakkaan toiveet remontin suhteen.

Meiltä saat parasta palvelua ja korkealaatuista osaamista katollesi. Teemme kattoremontit aina priimalaadulla viimeisen päälle, jotta katon toimintavarmuus ja pitkäikäisyys voidaan taata. Kattoremontin yhteydessä voimme tehdä katolle myös muut halutut parannukset, kuten kattovarustelujen päivitykset, pieneläinesteiden asennukset, piipunpellitykset sekä yläpohjan eristyksen ja tuuletuksen kohennukset. Aina, kun nousemme katolle, käsittelemme kattoa kokonaisuutena ja havainnoimme sen yleiskuntoa. Esimerkiksi, vaikka kutsuisit meidät paikkaamaan yksittäisen vuotokohdan kattopellissä, tarkastamme joka tapauksessa samalla katon tiivistykset ja kiinnikkeet, lumiesteiden ja kattoturvatuotteiden toiminnan, yläpohjan rakenteet ja niin edelleen. Mahdollisista huomioistamme kerromme sinulle avoimesti, ja annamme edullisen tarjouksen haastekohtien hoitamisesta kuntoon.

Kun piinkovalla asiantuntemuksella varustettu ammattilainen remontoi peltikattosi, on työskentely sujuvaa ja asiat hoidetaan kerralla oikein. Näin vältytään myöhemmin ilmeneviltä ikäviltä ja jopa kohtalokkailta yllätyksiltä, kuten virheasennuksilta, vesivaurioilta ja kosteushaitoilta. Suorittamamme kattotyöt voi hyödyntää myös verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä, ja sivustomme kautta isompiin projekteihin on haettavissa joustava rahoitus. Meillä kattoremontti toteutetaan aina avaimet käteen- palveluna ja laadukkailla materiaaleilla. Remonttimme sisältää kattavan työtakuun, ja lisäksi käytämme materiaaleja, joille valmistaja on myöntänyt omat laajat materiaalitakuunsa. Näin peltikattoremontti on asiakkaalle huoleton ja mutkattomasti etenevä. Vain ehjä, vesitiivis ja oikein asennettu peltikatto toimii moitteettomasti rakennuksen suojana, joten jos kattosi on remontin tarpeessa, älä aikaile. Kutsu Plus Kattopalvelu katollesi, niin hoidetaan uusi peltikatto vanhan tilalle ja taataan näin katolle ikää vuosikymmeniksi eteenpäin. Toimi heti – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme peltikattoremontista!

peltikattoremontti

Suomen suosituin kattotyyppi on peltikatto tai toiselta nimitykseltään teräskatto. Suosioon on monia syitä. Peltikatto on näyttävä, helppohoitoinen ja pitkäikäinen kattoratkaisu. Peltikattoelementit ovat pinta-alaltaan suuria, joten peltikaton asentaminen on nopeaa. Materiaalina peltikate-elementeissä käytetään yleisimmin kuumasinkittyä teräspeltiä, joka on pinnoitettu muovipinnoitteella. Myös kuparista, sinkistä ja ruostumattomasta teräksestä voidaan valmistaa peltikattoelementtejä. Lisäksi peltikatto on erittäin kevyt rakennusmateriaalina ja siten sopii lähes kaikkiin taloihin sekä kattorakenteisiin. Asennamme Suomen suosituimpien kattovalmistajien tuotteita, kuten Ruukki, SSAB ja Weckmann sekä Janla -peltikattoja.

Pyydä meiltä tarjous peltikattoremontista! Meiltä saat peltikaton asennuksen aina kustannustehokkaaseen hintaan ja avaimet käteen palveluna. Uusi peltikatto palvelee suojelee taloasi vuosikymmeniä. Kattoasiantuntijamme tulee mielellään kertomaan lisää erilaisista, sinunkin taloosi sopivista, peltikattovaihtoehdoista.

Peltikatoissa on valinnanvaraa –  tiilikuvio, aaltokuvio vai poimulevyä?

Millainen peltikatto sitten kannattaisi asentaa, kun tehdään peltikattoremontti? Peltikattoja löytyy niin muotojen kuin värienkin puolesta laidasta laitaan, ja riippuu enemmänkin kohdekaton tarpeista ja asiakkaan toiveista, millainen peltikatto taloon asennetaan. Jokaisella katetyypillä on omat vahvuutensa siinä missä heikkoutensakin. Saatavilla on moderneja lukkosaumakatteita, perinteisempiä konesaumakattoja sekä monenlaisia valmiista muotoilluista kattopelleistä tehtyjä profiilipeltikattoja. Erilaisia peltikattoprofiileja ovat esimerkiksi pystysauma, poimulevy, suoraurainen, tiilikuvioitu, aaltopelti ja niin edelleen.

Teräspellistä valmistettu tiilikuvioitu peltikattoprofiili on Suomen suosituin kattoprofiili, ja erityisen käytetty se on nimenomaan pientaloarkkitehtuurissa. Tiilikuvioidussa peltikatossa toistuu säännöllisenä pieni laineentapainen taivutus poikittaissuunnassa. Vaakasuunnassa pelti leikkautuu kapeahkoiksi siivuiksi, ja loiva, lainemainen kuvio säännöllisesti toistuvana ikään kuin jakaa katon säikeisiin pystysuunnassa. Lopputuloksena syntyy kuviointi, joka muistuttaa vierekkäin ladottuja, säännönmukaisesti aseteltuja tiiliskiviä. Usein meiltä kysytään, kumpi on parempi, konesaumakatto vai lukkosaumakatto. Yksiselitteistä vastausta ei tähän ole, mutta voit sivuillamme perehtyä molempien kattojen ominaisuuksiin.

Myös aaltopelti eli niin sanottu suoraurainen profiili on yleinen valinta peltikattoprofiiliksi. Aaltopeltiä näkee monimuotoisesti niin kodeissa, kesämökeillä kuin ulkorakennuksissakin. Aaltopellissä kattoprofiili näyttää haitarimaiselta, sillä siinä toistuu säännöllisesti laineita muistuttava kuvio, mutta toisin kuin tiilikatossa, ei pelti leikkaudu vaakatasossa siivuiksi. Aaltopellin kuvioinnissa on paljon variaatiota siinä, onko pellissä toistuva lainekuvio pehmeää ja pyöristettyä vai terävämpiharjaista. Poimupeltilevyt taas muistuttavat aaltopeltiä, mutta niissä aalto on aina selkeästi geometrinen, neliömäinen kohouma pellissä. Tässäkin tapauksessa peltikattoprofiili täytyy valita omien mieltymysten ja rakennukselle haettavan ilmeen perusteella.

Peltikaton valintaan vaikuttavat niin rakennuksen tyyppi, katon kaltevuus, peltikattoremontin budjetti kuin henkilökohtaiset mieltymyksetkin. Esimerkiksi profiilipeltikatot vaativat tyypillisesti suuremman kaltevuuden kuin lukkosauma- tai konesaumakatot. Joskus oikea ratkaisu kohteeseen voi olla perinteinen, todella luja konesaumakatto, toisinaan taas samat edut saavutetaan oikein asennetun profiilipeltikaton ja aluskatteen yhdistelmällä. Me Plus Kattopalvelulla autamme sinua mielellämme kartoittamaan kattosi tarpeet ja löytämään parhaan ratkaisun peltikattoremonttiin.

Mitä maksaa peltikatto ammattilaisen asentamana?

Mikä on peltikattoremontin hinta ammattilaisen asentamana? Kuten edellä todettiin, peltikattoja on moneen lähtöön, joten hinnatkin vaihtelevat sen mukaan, millainen peltikate kohteeseen valitaan. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että usein peltikatto on katemateriaaleista edullisin vaihtoehto: perinteinen profiilipeltikatto on huokea, kestävä sekä helppo ja nopea asennettava. Lukkosaumakaton asennukset ja konesaumakaton asennukset ovat astetta työläämpiä, sillä niitä ei ruuvata kiinni ruoteisiin niin, että peltiin tulisi reikiä. Isompi työmäärä näkyy tietysti jonkin verran myös peltikaton hinnassa. Konesaumakaton kohdalla kannattaa katolle yleensä asentaa myös jalkaränni, mutta toisaalta konesaumakaton kanssa ei tarvita erillistä aluskatetta, toisin kuin muissa katetyypeissä.

Peltikaton hinnassa huomioidaan aina kokonaisuus: käytettävä materiaali, katon kokonaispinta-ala, kattoprofiili niin muodon kuin jyrkkyydenkin suhteen, rakennuksen korkeus ja sijainti, nykyisen katon sekä katon alapuolisten rakenteiden kunto sekä asiakkaan toiveet esimerkiksi viimeistelyjen ja uudelle katolle asennettavien kattotuotteiden suhteen. Millaiset työskentelyolosuhteet katolla on: tarvitaanko esimerkiksi henkilönostimia ja telineitä? Entä onko katolla paljon aikaa ja huomiota vaativia yksityiskohtia, kuten läpivientejä, jiirejä, saumoja ja listoituksia? Täytyykö vanha kate purkaa vai pystytäänkö se jättämään uuden katon alle? Tehdäänkö osittainen vai kokonaisvaltainen kattoremontti? Osittainen kattoremontti tarkoittaa useimmiten pelkkien kattopeltien vaihtoa, jolloin on tärkeää, että katon alapuoliset rakenteet ovat vielä hyvässä kunnossa.

Koska peltikaton hinta koostuu kokonaisuudesta, johon vaikuttaa niin moni asia, ei tarkkaa hintaa peltikattoremontille voida antaa ennen kuin kohdekatto on tarkastettu huolella. Tarkan hinta-arvion saat siis kutsumalla meidät ilmaiselle kartoituskäynnille, ja meillä kattoremontti aloitetaankin aina asiantuntevalla kattotarkastuksella. Havainnoimme kohdekaton kuntoa ja tarpeita sekä kuuntelemme asiakkaan toiveet peltikattoremontin suhteen. Saatuamme kokonaiskuvan asiasta teemme työsuunnitelman ja laadimme tarjouksen kattoremontista. Meillä Plus Kattopalvelulla peltikaton hinta sisältää aina täydellisen avaimet käteen- remontin: saat meiltä kaiken remontissa tarvittavan suunnittelusta alkaen toteutukseen, työvälineisiin, materiaaleihin, asiantuntijoihin, loppusiivoukseen ja viimeistelyihin saakka. Lisäksi annamme tekemällemme työlle aina laatutakuun.

Peltikaton elinkaari kestää vuosikymmenistä jopa yli sataan vuoteen

Peltikaton käyttöikä on parhaassa tapauksessa varsin mittava kustannuksiin suhteutettuna. Peltikatto on usein helppo ja nopea asennettava, mutta hyvällä huollolla lukkosaumakaton sekä erilaisten profiilipeltikattojen (aaltokuvioidut, tiilikuvioidut ja niin edelleen) käyttöikä yltää tavallisesti noin viiteenkymmeneen vuoteen. Konesaumakatto on työläämpi ja arvokkaampi asentaa, mutta toisaalta sen elinkaari onkin hyvin hoidettuna jopa yli sata vuotta. Avainasia katon käyttöiän maksimoinnissa on säännöllisesti tehdyt, ennaltaehkäisevät kattohuollot. Olivatpa katon materiaali ja asennus kuinka laadukkaat tahansa, niin mikäli katolle annetaan kerääntyä kosteana muhivaa lehtiroskaa tai muuta likaa, syöpyy pelti väistämättä piloille ennen pitkää. Esimerkiksi läpiviennit ovat alttiita vuoto-ongelmille ja tärkeää onkin säännöllisillä huolloilla varmistaa, ettei niistä löydy vedelle reittiä vesikatteen alle. Ruoste on peltikaton ehdoton vihollinen numero yksi, ja katon tunnollisella huollolla voidaan välttää sen pureutuminen peltiin siinä missä ei-toivotut vesivuodot, lahovauriot ja homeongelmatkin.

Kunnioitettavan käyttöikänsä ja vaivattoman asentuvuutensa lisäksi peltikatosta tekee suositun sen monet mahdollisuudet varioinnille. Kuten aiemmin todettua, löytyy kattopeltien muodossa ja profiileissa paljon valinnanvaraa muoto- ja poimulevykatteista saumattuihin peltikatteisiin. Tämän lisäksi myös kattopeltien väri- ja sävyvalikoima on laaja, ja pinnoitteita löytyy niin kiiltäviä kuin mattaisiakin. Peltikatto on katon rakenteille armollinen keveytensä vuoksi, ja kiitollinen materiaali myös helppohoitoisuutensa ansiosta: jyrkähköltä peltikatolta lumia ei välttämättä tarvitse erikseen käydä pudottamassa, eikä sammal tai muu kasvusto peltipintaan helpolla takerru. Lisäksi pelti on sikäli ympäristöystävällinen valinta, että se on täysin kierrätettävissä.

Peltikatto sopiikin monenlaiseen rakennukseen ja kohteeseen, ja on syystä suosittu kattomateriaali maassamme. Peltikattoa valittaessa kannattaa suhteuttaa kustannukset pitkälle aikavälille ja huomioida, millainen käyttöikä millekin peltikatolle voidaan saavuttaa. Plus Kattopalvelu auttaa mielellään löytämään parhaan peltikattoratkaisun juuri sinun tapauksessasi, ja lisäksi meillä on erinomaiset valmiudet pitää kattosi toimintakykyisenä ja käyttökelpoisena asiantuntevien huolto- ja korjaustoimien avulla.

Peltikaton huolto ja korjaus ajoissa varmistaa katolle pitkän iän

Parhaatkaan peltikatot eivät ole immuuneja sään, lämpötilanvaihteluiden sekä yksinkertaisesti ajan hampaan vaikutuksille. Katepinta haalistuu, roskaa kertyy katolle, peltien kiinnikkeet löystyvät ja läpivientien tiivisteet rasittuvat. Peltikatolle voi syntyä myös selkeitä vaurioita esimerkiksi myrskyn tai lumen toimesta. Olipa tarvetta perustavanlaatuisille huoltotoimille tai akuuteille peltikattokorjauksille, Plus Kattopalvelu on oikea ratkaisu.

Peltikaton perushuolto on suositeltavaa tehdä ainakin kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Teemme huollon yhteydessä katolle aina kattavan kuntotarkastuksen: tutkimme vesikatteen saumakohdat ja kiinnikkeet, kattoturvatuotteet ja lumiesteet, läpiviennit ja jiirit sekä tutkimme, löytyykö katepinnasta mahdollisia ruostekohtia. Puhdistamme katon ja rännit roskista ja lehdistä, ja tarvittaessa teemme perusteellisemman peltikattopesun. Tiivistämme läpiviennit ja kiinnikkeet sekä tarvittaessa vaihdamme uudet kateruuvit pelteihin ja teemme lisäkiinnitykset. Tarkistamme sadevesijärjestelmän ja kattoturvatuotteiden toimivuuden. Teemme ruosteenpoistot, lumenpudotukset, jäänsulatukset ja huoltomaalaukset. Huoltamalla katon ammattitaidolla varmistamme, että kate pysyy toimintakykyisenä ja vedenpitävänä sekä saavuttaa pisimmän mahdollisen käyttöiän.

Teemme myös kaikki tarvittavat peltikaton korjaukset. Yleisimpiä peltikaton korjauksia ovat erilaiset vuotopaikkaukset, ruostuneiden kattopeltien vaihto, kattorakenteissa olevien lahovaurioiden korjaukset sekä myrsky- ja lumivaurioiden korjaukset. Peltikaton vuotopaikkauksia tehdessämme varmistamme, onko vuotokohta ylipäätään paikattavissa kuntoon – jos reikä on muodostunut esimerkiksi kiinnikkeen tai läpiviennin viereen, on vaurio usein korjattavissa, mutta mikäli se sijaitsee keskellä lapetta, on tilanne monimutkaisempi. Ehjä, uusi kattopelti on aina varmemmin vesitiivis suoja rakennukselle, ja mikäli toteamme, ettei peltiä saa paikattua kunnolla toimivaksi, kerromme sen suoraan ja suosittelemme kattopellin vaihtoa uuteen. Esimerkiksi huonokuntoisiksi päässeiden kattopeltien ruosteenpoisto, paikkaus sekä maalaus voi olla toisinaan taloudellisesti kannattamaton ratkaisu verrattuna peltien vaihtoon. Niin huolloissa kuin korjauksissakin huomioimme vesikatteen lisäksi aina myös katon alapuoliset rakenteet. Jos rakenteet sallivat pääsyn yläpohjaan, tarkistamme sen kunnon aina kattotarkastuksen yhteydessä.

Kun tarvitset peltikattoremontin, peltikaton huollon tai peltikaton korjauksen, ota yhteyttä Plus Kattopalveluun. Toimitamme sinulle laadukkaat peltikattotyöt täyden palvelun avaimet käteen- pakettina, suoritamme työt ripeässä aikataulussa, ja annamme kattavan työtakuun remontille. Pidämme kattosi kunnossa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen asiantuntevalla huollolla ja tehokkailla täsmäkorjauksilla. Kun etsit edullista, korkealaatuista ja joustavasti palvelevaa kattoremonttia, olemme loistava valinta. Turvaa kattosi tulevaisuus jo tänään ja ota yhteyttä – pyydä tarjouksemme peltikattotöistä!

Peltikattotyypit

Tiilikuvioitu peltikatto – Tiilikuvioinen kattopelti

Tiilikuvioitu peltikatto on ehkä Suomen suosituin ja yleisin peltikatto. Eikä ihme, koska se on erittäin helppohoitoinen ja samalla myös erittäin näyttävä peltikatto. Tiilikuvioitua peltikattoa on saatavilla monissa eri värisävyissä. Myös tiilikuvion aaltoja on saatavilla muutamissa eri pituuksissa sekä korkeuksissa. Tiilikuvioitu peltikatto kiinnitetään peltikaton alle asennettavaan ruodelaudoitukseen tiivisteellisillä kateruuveilla. Peltikaton harjalle on syytä laittaa kattoremontin yhteydessä hengittävä harjatiiviste, estämään roskien ja tuiskulumen sekä vinottais-sateiden pääsyn peltikatteen alla olevan aluskatteen päälle. Viimeistelynä peltikaton harjalle asennetaan harjapellitys ja päätyihin päätypellitykset. Mikäli talossa on savupiippu, suoritetaan kattoremontin yhteydessä myös savupiipun piipunpellitys. Tiilikuvioitu peltikatto voidaan asentaa joissain tapauksissa myös vanhan huopakaton päälle, kunhan varmistutaan peltikaton alle jäävän huopakatteen riittävästä tuuletuksesta. Tiilikuvioiseen peltikattoon on saatavilla myös peltikaton kanssa samassa värisävyssä olevat kattoturvatuotteet ja muut kattovarusteet. Plus Kattopalvelu suorittaa kaikki peltikattoasennukset ja peltisepäntyöt sekä viimeistelyt ja varustelut huolellisesti sekä varmasti ammattitaidolla!

Lukkosauma peltikatto – Classic pystysaumakattopelti

Lukkosaumapeltikatto on ulkonäöllisesti yksiselitteisen tyylikäs, pelkistetyllä olemuksellaan, mutta samalla tämä, myös pystysaumapeltikattona ja classic-peltikatteena tunnettu, kattomalli edustaa peltikattojen viimeisintä teknistä Suomalaista osaamista sekä kehitystyötä. Lukkosaumapeltikatto toimii sekä erittäin jyrkissä kattorakenteissa, että myös loivemmissa katoissa. Ulkonäön ja tyylikkään muotoilun sekä runsaiden värivaihtoehtojen ansiosta tämän peltikaton voi hyvin asentaa niin rintamamiestaloon, kuin myös moderneimpiin uudiskohteisiin. Lukkosaumapeltikatteen asennus ja kiinnitys tapahtuu peltikaton alle asennettavaan ruodelaudoitukseen piilokiinnityksenä ja peltikatto on tämän kiinnitystavan vuoksi varmasti erittäin pitkäikäinen ja kestää Suomen sääolosuhteet muihin peltikatteisiin verrattuna varsin loisteliaasti. Viimeistelynä piipunpellitykset ja peltilistoitukset mitoitamme työkohteessa, jotta saamme viimeistelyistä juuri sinun taloosi sopivat. Ilmanvaihtoläpivienteinä käytämme lukkosaumapeltikatteeseen integroitavia kattoläpivientejä, joista saamme varmasti vesitiiviitä. Kattoturvatuotteita ja muiden kattovarusteiden asennuksia varten ei tarvitse tehdä lukkosaumapeltikatteeseen minkäänlaisia reikiä, koska varustelut kiinnitetään peltikaton pystysaumoihin erikoiskiinnikkeillä. Tilaa lukkosaumapeltikattoremontti Plus Kattopalvelusta!

Saumakatto – Konesaumakatto – Konesaumattu peltikatto

Saumakatto kootaan kattopelleistä, jotka liitetään toisiinsa kaksinkertaisella saumauksella. Nykyisin saumakattojen liitokset tehdään yleisesti koneellisesti. Konesaumakatto on nykyään vakiintunut termi saumakatoille. Konesaumattu peltikatto on erittäin kestävä ja tiivis kattoratkaisu. Saumausmenetelmän vuoksi katolle ei tarvitse tehdä yhtäkään reikää, joten sen vedenpitävyys on erinomainen. Tiiviytensä vuoksi konesaumattu peltikatto on periaatteessa mahdollista asentaa jopa ilman aluskatetta. Sitä ei kuitenkaan suositella, sillä aluskatteen osuus kattoremontin kustannuksissa on niin pieni, että sen poisjättäminen ei ole perusteltua. Jos konesaumakatto asennetaan ehjän huopakaton päälle, voi huopakatto toimia saumakaton aluskatteena. Silloin on kuitenkin huolehdittava kattohuovan ja peltikaton välisen tilan tuuletuksesta. Konesaumakatto on monipuolisesti muovattavissa. Se sopiikin hyvin monimuotoisille katoille, joihin tavallinen profiilipeltikatto ei sovellu. Saumakaton etuna muihin katetyyppeihin verrattuna on läpivientien toteutus. Savupiippu, viemärituuletus, ilmanvaihtoputket ja muut läpiviennit voidaan saumata kiinteästi ja täysin vesitiiviisti kiinni kattoon. Saumaustekniikan vuoksi yhtään ruuvia tai naulaa ei tarvita. Näin kattovuotojen riski on mahdollisimman pieni kattoläpivientien kohdissa. Kattoturvatuotteet kiinnitetään konesaumakaton peltirivien saumoihin erityisillä kiinnikkeillä, jolloin asentamiseen ei tarvitse tehdä ainuttakaan reikää.

Profiilipeltikatteet – pystysaumakatteet ja muotokatteet

Profiilipeltikatteita on olemassa monen mallisia ja värisiä. Pystysaumakate muistuttaa klassista konesaumakattoa. Pystysaumakatteet voivat olla varustettuja asennusta helpottavalla lukkopontilla tai etureunataitoksen ja sauman sulkimen yhdistelmällä. Pystysaumakatteissa on usein tehdasvalmisteinen myrskytiivistys. Muotokatteissa suosittuja ovat esimerkiksi erilaiset tiilikuvioiset peltikattoprofiilit. Profiilien muodoissa, korkeuksissa ja väreissä on runsaasti valinnanvaraa. Poimukatteet muodostuvat matalista suorareunaisista profiileista. Poimukate sopii monenlaisiin rakennuksiin suoraviivaisen eleettömyytensä ansiosta.

Peltikaton yksityiskohdat

Peltikatto muodostuu harjapeltien lisäksi monenlaisista erikoispelleistä. Katon päädyt viimeistellään peltilistoilla ja päätylistan alalistalla. Katon harjalle asennetaan harjalista, joka voi olla muodoltaan pyöreä tai sileä. Harjalistan päihin asennetaan harjalistan päätykappaleet. Katon harjalla voidaan tarvita myös kattomuodosta riippuen harjalistan y-kappaletta tai harjalistan t-kappaletta. Harjalistat voidaan varustaa myös harjan tuuletusputkella. Katon harjalla käytetään myös harjatiivistelistaa. Katon sisäjiiri pellitetään erityisellä sisäjiirilistalla. Peltikaton räystäät varustetaan taittuvalla räystäslistalla. Pulpettikatoilla käytetään erityistä yläräystäslistaa. Liitoslistaa tai sivuliitoslistaa käytetään esimerkiksi kattolyhtyjen tai kattotuotteiden liitoskohdissa.

Peltikattoremontti vaihe vaiheelta

1. Peltikaton asennus aloitetaan vanhan vesikaton ja tarvittaessa sen alapuolisten rakenteiden purkamisella. Joskus peltikatto voidaan rakentaa vanhan huopakaton päälle, jolloin sitä ei tarvitse purkaa. Vanha huopakatto voi toimia silloin peltikaton aluskatteena, kunhan huopakatto on ehjä ja vesitiivis. Kattoremonttikohteen piha-alue suojataan ja syntyvä rakennusjäte lajitellaan ja kuljetetaan pois jätteenkeräysasemille.

2. Kun tarvittavat katon alusrakenteet on purettu kokonaan, seuraava vaihe peltikattoremontissa on uuden aluskatteen asentaminen. Aluskatteen asennus aloitetaan alhaalta eli räystäältä ja aluskatetta levitetään limittämällä räystään eli kattoharjan suuntaisesti ylöspäin katon harjaa kohti edeten. Aluskate kiinnitetään kattotuoleihin. Aluskate jätetään hieman löysäksi, jotta aluskatteelle kulkeutunut vesi valuu pois kattotuolien päälle asennettavista tuuletusrimoista.

3. Aluskatteen asentamisen jälkeen tehdään peltikaton aluslaudoitus. Ensin kattoa korotetaan hieman tuuletusrimojen avulla, jotta aluskatteen ja vesikatteen väliin jää riittävä tuuletusrako. Tuuletusrimojen päälle asennetaan lapekohtaisesti mitoitetut ruodelaudoitukset. Ruodelaudoituksen väli riippuu katon jyrkkyydestä ja katolle asennettavasta peltikatteesta (tiilikuvio, lukkosauma, aaltopelti…). Piipun ympärys ja katon sisätaitteiden jiirit, räystäät ja harjat laudoitetaan umpeen.

4. Katon aluslaudoituksen jälkeen peltikattoelementit kiinnitetään kattoruoteisiin. Profiilipeltikattojen kattoelementit kiinnitetään yleensä tarkoitusta varten tehdyillä kateruuveilla. Peltikattoruuvit on varustettu terävällä piikillä tai porakärjellä, jolloin kateruuvia varten ei tarvitse erikseen porata reikiä. Kattopeltien kiinnityksen vesitiiviyden varmistaa ruuveissa käytettävät kumitiivisteet. Vesitiivis liitos syntyy, kun peltikattoelementti puristuu tiiviisti ruodelaudoitusta vasten. Konesaumakatto muodostuu peltiriveistä, jotka on saumattu tuplasaumalla toisiinsa vesitiiviisti. Kattoruoteisiin konesaumattu peltikatto kiinnitetään kiinnityskiskoilla, niin että ne jäävät saumojen sisään näkymättömiin.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt