Peltikattoremontti

Suomen suosituin kattotyyppi on peltikatto tai toiselta nimitykseltään teräskatto. Suosioon on monia syitä. Peltikatto on näyttävä, helppohoitoinen ja pitkäikäinen kattoratkaisu. Peltikattoelementit ovat pinta-alaltaan suuria, joten peltikaton asentaminen on nopeaa. Materiaalina peltikate-elementeissä käytetään yleisimmin kuumasinkittyä teräspeltiä, joka on pinnoitettu muovipinnoitteella. Myös kuparista, sinkistä ja ruostumattomasta teräksestä voidaan valmistaa peltikattoelementtejä. Lisäksi peltikatto on erittäin kevyt rakennusmateriaalina ja siten sopii lähes kaikkiin taloihin sekä kattorakenteisiin. Asennamme Suomen suosituimpien kattovalmistajien tuotteita, kuten Ruukki, SSAB ja Weckmann sekä Janla -peltikattoja.

Pyydä meiltä tarjous peltikattoremontista! Meiltä saat peltikaton asennuksen aina kustannustehokkaaseen hintaan ja avaimet käteen palveluna. Uusi peltikatto palvelee suojelee taloasi vuosikymmeniä. Kattoasiantuntijamme tulee mielellään kertomaan lisää erilaisista, sinunkin taloosi sopivista, peltikattovaihtoehdoista.

peltikattoremontti

Peltikattotyypit

Tiilikuvioitu peltikatto – Tiilikuvioinen kattopelti

Tiilikuvioitu peltikatto on ehkä Suomen suosituin ja yleisin peltikatto. Eikä ihme, koska se on erittäin helppohoitoinen ja samalla myös erittäin näyttävä peltikatto. Tiilikuvioitua peltikattoa on saatavilla monissa eri värisävyissä. Myös tiilikuvion aaltoja on saatavilla muutamissa eri pituuksissa sekä korkeuksissa. Tiilikuvioitu peltikatto kiinnitetään peltikaton alle asennettavaan ruodelaudoitukseen tiivisteellisillä kateruuveilla. Peltikaton harjalle on syytä laittaa kattoremontin yhteydessä hengittävä harjatiiviste, estämään roskien ja tuiskulumen sekä vinottais-sateiden pääsyn peltikatteen alla olevan aluskatteen päälle. Viimeistelynä peltikaton harjalle asennetaan harjapellitys ja päätyihin päätypellitykset. Mikäli talossa on savupiippu, suoritetaan kattoremontin yhteydessä myös savupiipun piipunpellitys. Tiilikuvioitu peltikatto voidaan asentaa joissain tapauksissa myös vanhan huopakaton päälle, kunhan varmistutaan peltikaton alle jäävän huopakatteen riittävästä tuuletuksesta. Tiilikuvioiseen peltikattoon on saatavilla myös peltikaton kanssa samassa värisävyssä olevat kattoturvatuotteet ja muut kattovarusteet. Plus Kattopalvelu suorittaa kaikki peltikattoasennukset ja peltisepäntyöt sekä viimeistelyt ja varustelut huolellisesti sekä varmasti ammattitaidolla!

Lukkosauma peltikatto – Classic pystysaumakattopelti

Lukkosaumapeltikatto on ulkonäöllisesti yksiselitteisen tyylikäs, pelkistetyllä olemuksellaan, mutta samalla tämä, myös pystysaumapeltikattona ja classic-peltikatteena tunnettu, kattomalli edustaa peltikattojen viimeisintä teknistä Suomalaista osaamista sekä kehitystyötä. Lukkosaumapeltikatto toimii sekä erittäin jyrkissä kattorakenteissa, että myös loivemmissa katoissa. Ulkonäön ja tyylikkään muotoilun sekä runsaiden värivaihtoehtojen ansiosta tämän peltikaton voi hyvin asentaa niin rintamamiestaloon, kuin myös moderneimpiin uudiskohteisiin. Lukkosaumapeltikatteen asennus ja kiinnitys tapahtuu peltikaton alle asennettavaan ruodelaudoitukseen piilokiinnityksenä ja peltikatto on tämän kiinnitystavan vuoksi varmasti erittäin pitkäikäinen ja kestää Suomen sääolosuhteet muihin peltikatteisiin verrattuna varsin loisteliaasti. Viimeistelynä piipunpellitykset ja peltilistoitukset mitoitamme työkohteessa, jotta saamme viimeistelyistä juuri sinun taloosi sopivat. Ilmanvaihtoläpivienteinä käytämme lukkosaumapeltikatteeseen integroitavia kattoläpivientejä, joista saamme varmasti vesitiiviitä. Kattoturvatuotteita ja muiden kattovarusteiden asennuksia varten ei tarvitse tehdä lukkosaumapeltikatteeseen minkäänlaisia reikiä, koska varustelut kiinnitetään peltikaton pystysaumoihin erikoiskiinnikkeillä. Tilaa lukkosaumapeltikattoremontti Plus Kattopalvelusta!

Saumakatto – Konesaumakatto – Konesaumattu peltikatto

Saumakatto kootaan kattopelleistä, jotka liitetään toisiinsa kaksinkertaisella saumauksella. Nykyisin saumakattojen liitokset tehdään yleisesti koneellisesti. Konesaumakatto on nykyään vakiintunut termi saumakatoille. Konesaumattu peltikatto on erittäin kestävä ja tiivis kattoratkaisu. Saumausmenetelmän vuoksi katolle ei tarvitse tehdä yhtäkään reikää, joten sen vedenpitävyys on erinomainen. Tiiviytensä vuoksi konesaumattu peltikatto on periaatteessa mahdollista asentaa jopa ilman aluskatetta. Sitä ei kuitenkaan suositella, sillä aluskatteen osuus kattoremontin kustannuksissa on niin pieni, että sen poisjättäminen ei ole perusteltua. Jos konesaumakatto asennetaan ehjän huopakaton päälle, voi huopakatto toimia saumakaton aluskatteena. Silloin on kuitenkin huolehdittava kattohuovan ja peltikaton välisen tilan tuuletuksesta. Konesaumakatto on monipuolisesti muovattavissa. Se sopiikin hyvin monimuotoisille katoille, joihin tavallinen profiilipeltikatto ei sovellu. Saumakaton etuna muihin katetyyppeihin verrattuna on läpivientien toteutus. Savupiippu, viemärituuletus, ilmanvaihtoputket ja muut läpiviennit voidaan saumata kiinteästi ja täysin vesitiiviisti kiinni kattoon. Saumaustekniikan vuoksi yhtään ruuvia tai naulaa ei tarvita. Näin kattovuotojen riski on mahdollisimman pieni kattoläpivientien kohdissa. Kattoturvatuotteet kiinnitetään konesaumakaton peltirivien saumoihin erityisillä kiinnikkeillä, jolloin asentamiseen ei tarvitse tehdä ainuttakaan reikää.

Profiilipeltikatteet – pystysaumakatteet ja muotokatteet

Profiilipeltikatteita on olemassa monen mallisia ja värisiä. Pystysaumakate muistuttaa klassista konesaumakattoa. Pystysaumakatteet voivat olla varustettuja asennusta helpottavalla lukkopontilla tai etureunataitoksen ja sauman sulkimen yhdistelmällä. Pystysaumakatteissa on usein tehdasvalmisteinen myrskytiivistys. Muotokatteissa suosittuja ovat esimerkiksi erilaiset tiilikuvioiset peltikattoprofiilit. Profiilien muodoissa, korkeuksissa ja väreissä on runsaasti valinnanvaraa. Poimukatteet muodostuvat matalista suorareunaisista profiileista. Poimukate sopii monenlaisiin rakennuksiin suoraviivaisen eleettömyytensä ansiosta.

Peltikaton yksityiskohdat

Peltikatto muodostuu harjapeltien lisäksi monenlaisista erikoispelleistä. Katon päädyt viimeistellään peltilistoilla ja päätylistan alalistalla. Katon harjalle asennetaan harjalista, joka voi olla muodoltaan pyöreä tai sileä. Harjalistan päihin asennetaan harjalistan päätykappaleet. Katon harjalla voidaan tarvita myös kattomuodosta riippuen harjalistan y-kappaletta tai harjalistan t-kappaletta. Harjalistat voidaan varustaa myös harjan tuuletusputkella. Katon harjalla käytetään myös harjatiivistelistaa. Katon sisäjiiri pellitetään erityisellä sisäjiirilistalla. Peltikaton räystäät varustetaan taittuvalla räystäslistalla. Pulpettikatoilla käytetään erityistä yläräystäslistaa. Liitoslistaa tai sivuliitoslistaa käytetään esimerkiksi kattolyhtyjen tai kattotuotteiden liitoskohdissa.

Peltikattoremontti vaihe vaiheelta

1. Peltikattoremontti aloitetaan vanhan vesikaton ja tarvittaessa sen alapuolisten rakenteiden purkamisella. Joskus peltikatto voidaan rakentaa vanhan huopakaton päälle, jolloin sitä ei tarvitse purkaa. Vanha huopakatto voi toimia silloin peltikaton aluskatteena, kunhan huopakatto on ehjä ja vesitiivis. Kattoremonttikohteen piha-alue suojataan ja syntyvä rakennusjäte lajitellaan ja kuljetetaan pois jätteenkeräysasemille.

2. Kun tarvittavat katon alusrakenteet on purettu kokonaan, seuraava vaihe peltikattoremontissa on uuden aluskatteen asentaminen. Aluskatteen asennus aloitetaan alhaalta eli räystäältä ja aluskatetta levitetään limittämällä räystään eli kattoharjan suuntaisesti ylöspäin katon harjaa kohti edeten. Aluskate kiinnitetään kattotuoleihin. Aluskate jätetään hieman löysäksi, jotta aluskatteelle kulkeutunut vesi valuu pois kattotuolien päälle asennettavista tuuletusrimoista.

3. Aluskatteen asentamisen jälkeen tehdään peltikaton aluslaudoitus. Ensin kattoa korotetaan hieman tuuletusrimojen avulla, jotta aluskatteen ja vesikatteen väliin jää riittävä tuuletusrako. Tuuletusrimojen päälle asennetaan lapekohtaisesti mitoitetut ruodelaudoitukset. Ruodelaudoituksen väli riippuu katon jyrkkyydestä ja katolle asennettavasta peltikatteesta (tiilikuvio, lukkosauma, aaltopelti…). Piipun ympärys ja katon sisätaitteiden jiirit, räystäät ja harjat laudoitetaan umpeen.

4. Katon aluslaudoituksen jälkeen peltikattoelementit kiinnitetään kattoruoteisiin. Profiilipeltikattojen kattoelementit kiinnitetään yleensä tarkoitusta varten tehdyillä kateruuveilla. Peltikattoruuvit on varustettu terävällä piikillä tai porakärjellä, jolloin kateruuvia varten ei tarvitse erikseen porata reikiä. Kattopeltien kiinnityksen vesitiiviyden varmistaa ruuveissa käytettävät kumitiivisteet. Vesitiivis liitos syntyy, kun peltikattoelementti puristuu tiiviisti ruodelaudoitusta vasten. Konesaumakatto muodostuu peltiriveistä, jotka on saumattu tuplasaumalla toisiinsa vesitiiviisti. Kattoruoteisiin konesaumattu peltikatto kiinnitetään kiinnityskiskoilla, niin että ne jäävät saumojen sisään näkymättömiin.