Viis ajan hampaasta – kattotyömme Keski-Suomessa saavat kattosi kestämään

Omakotitalon, kerrostalon, rivitalon ja esimerkiksi ulkorakennuksen katto joutuu kestämään Keski-Suomessa monenlaisia rasituksia. Kattoa koettelevat kovat tuulet ja auringon kuumat säteet. Talvella katolla saattaa olla tuhansien ja taas tuhansien kilojen edestä lunta. Lumen paino voi pilata kattorakenteet ja saada katon saumat vuotamaan. Vuosien vieriessä katto voi likaantua, ja lika sitoo katteeseen kosteutta. Peltikatto reagoi tähän alkamalla ruostua, kun taas tiili- ja huopakatolle kasvaa sammaleita.

Kun kattofirmasi on Plus Kattopalvelu, voit veisata viis ajan hampaasta – me saamme kattosi kestämään läpi vuosikymmenien todella hyvässä kunnossa. Tiedämme, miten estää aaltopeltikattoa tai lukkosaumakattoa ruostumasta, ja miten pitää tiili- ja bitumikatot sammaleettomina. Saamme aumakaton, tasakaton, pulpettikaton ja harjakaton kestämään niin tuulia, auringon porotusta, lumitaakkoja kuin kaikkia muitakin rasituksia. Tiiviin, toimivan ja turvallisen katon alla on huoletonta asua. Kun katto viimein on aika uusia (peltikaton tapauksessa tähän voi kulua aikaa 50, tiilikatolla jopa 70 vuotta), teemme kattoremontin erinomaisella hinta-laatusuhteella. Plus Kattopalvelun kattotöistä, myös kattoremontista, voi hakea kotitalousvähennystä. Tarjolla on myös joustava rahoitusvaihtoehto. Tuohon rahoitukseen pääsee tutustumaan kotisivuillamme olevan linkin kautta.

Tilaa Plus Kattopalvelun kokeneilta ja aikaansaavilta ammattilaisilta mikä tahansa kattohuolto, katon korjaus tai muu kattourakka – tulemme tekemään sen minne tahansa Keski-Suomeen, eli Hankasalmelle, Joutsaan, Jyväskylään, Jämsään, Kannonkoskelle, Karstulaan, Keuruulle, Kinnulaan, Kivijärvelle, Konnevedelle, Kuhmoisiin tai vaikka Kyyjärvelle. Teemme lumiesteiden asennukset, sammaleenpoistot, lumenpudotukset, kourusaneeraukset ja muut kattotyöt myös Laukaassa, Luhangassa, Multialla, Muuramessa, Petäjävedellä, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Toivakassa, Uuraisilla, Viitasaarella ja Äänekoskella.

Olipa kyse katon maalaamisesta, sadevesikourujen puhdistamisesta, piipun pellittämisestä, aluskatteen tiivistämisestä tai vaikkapa katon harjaamisesta, tarjoamme kaupan päälle koko katon kunnon tarkastuksen. Tuon kuntotarkastuksen aikana tutustumme katon kuntoon voidaksemme tarjota mahdollisesti tarvittuja lisähuoltoja tai kattopaikkauksia. Kun kattosi on tarkastettu, tiedät, mitä se tarvitsee – vai onko se niin hyvässä kunnossa, että voit suhtautua sen tiiviyteen huolettomasti myös rankkasateella ja myrskyöinä. Katto kaikkine yksityiskohtineen olisi hyvä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, joten ilmainen katon kunnon tarkastus on rahanarvoinen ja erityisen hyödyllinen kaupanpäällinen niin taloyhtiöille kuin yksityisasiakkaillekin.

Kattoremonteistamme Keski-Suomessa iso ilo ja huikea hyöty

Kattoremontti Keski-Suomessa parantaa koko kiinteistön arvoa, kohentaa rakennuksen ulkonäköä ja tuo talon omistajalle mielenrauhaa. Uusi katto, mikä on asennettu ammattilaisvoimin, on tiivis ja turvallinen. Uusi palahuopakatto, lukkosaumakatto tai esimerkiksi konesaumakatto on pitkään miltei huoltovapaa, joten luvassa on useita huolettomia vuosia. Olisiko sinunkin jo aika uusia tasakattosi, pulpettikattosi, harjakattosi tai aumakattosi? Ota yhteyttä Plus Kattopalveluun, niin arvioimme katon ja sen rakenteiden kunnon. Mitä haurastuneempi katto, sitä kannattavampaa katon uusiminen on. Jos katto voidaan vielä saada kuntoon katon osittaisen korjauksen ja jonkin kattohuollon avulla, teemme tarjouksen kyseisistä toimenpiteistä emmekä kattosaneerauksesta.

Tulemme joka tapauksessa käymään paikan päällä, sillä kattoremontin hintaa ei voida laskea sokkona. Jotta voisimme laskea hyvän tarjouksen kattoremontista (mikä sivumennen sanoen voidaan maksaa myös osamaksulla tai rahoituksella), tulee meidän tietää, mitä kaikkia toimenpiteitä meidän on tehtävä ennen uuden peltikaton, tiilikaton tai huopakaton asennusta. Riippuu tapauksesta, kuinka paljon esimerkiksi kattorakenteita on kunnostettava tai uusittava. Joissain tapauksissa huopakattoremontti tai palahuopakattoremontti voidaan toteuttaa siten, ettei vanhaa kattoa lainkaan pureta, vaan sen päälle aletaan rakentaa uutta kattoa. Normaalitapauksessa vanha katto kuitenkin puretaan ensin alta pois.

Tiilikattoremontin työvaiheista voidaan karsia pois aluskatteen uusiminen ja kattorakenteiden kunnostaminen, jos katon alle ei ole päässyt kosteutta, eikä sieltä löydy muutakaan vikaa. Näin voidaan toimia myös peltikattoremontin yhteydessä, jos vaikuttaa siltä, että aluskate tulee kestämään vielä uudenkin peltikaton elinkaaren verran. Nyrkkisääntö on kuitenkin se, että omakotitalon, kerrostalon, rivitalon ja kesämökin kattoremontin yhteydessä kannattaa vaihtaa sekä aluskate että vesikate.

Katon uusimista voidaan täydentää katon lisälämmöneristyksellä, uusilla läpivienneillä ja kattoturvatuotteilla sekä esimerkiksi peltisepän töillä. Katon lisäeristykseen liittyy villojen vaihto, jos vanhoissa villoissa on kosteutta. Villat voidaan purkaa ja vaihtaa, vaikka tekisimme kattoremonttia talvella, sillä etenemme vähän kerrallaan – näin kaikki lämpö ei karkaa ulos asunnosta. Jatkossa sisällä on mukavan lämmintä kovillakin pakkasilla, ja vaikka lämmityslaitteet eivät olisikaan ääriasennossa. Uudet eristeet tukevat myös katon kosteusteknistä toimintaa, joten etenkin vanhoihin rakennuksiin kannattaa lisätä villoja yläpohjaan. Meidän tekemästämme kattosaneerauksesta on aina iso iloa ja huikea hyöty, joten ota yhteyttä jutellaksesi lisää sujuvasta, kilpailukykyisen hintaisesta ja juuri sinun tarpeitasi vastaavasta katon vaihdosta!

Ovatko huopakatot ja palahuopakatot pelkkiä kesämökkien kattoja?

Huopakatto tai palahuopakatto on monen kesämökin omistajan valinta, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö bitumikatto sopisi myös moneen muuhun rakennukseen. Joustava, helppohoitoinen, tyylikäs ja kestävä bitumikermikatto sopii myös omakotitaloon, rivitaloon, teollisuuslaitokseen, kerrostaloon, grillikotaan, autokatokseen, koirankoppiin, tanssilavalle tai ihan minkä tahansa muunkin rakennuksen katoksi. Huopakatetta on helppo työstää, joten siitä saadaan loistava kate myös monimuotoisille katoille. Tiivissaumakaton saumoista tulee käsissämme niin vedenpitävät, että se voidaan asentaa myös tasakatolle – laattakatot ja kolmiorimahuopakatot vaativat katolta enemmän kaltevuutta. Jos haaveissasi siintää laattakatto (eli palahuopakatto) vaikka kattosi on loiva, ei haittaa: me Plus Kattopalvelun ammattilaiset osaamme toteuttaa sellaisetkin huopakattoremontit, joiden yhteydessä kattoa muokataan kaltevammaksi.

Kauanko paanukatot ja muut bitumikatot sitten kestävät pohjoisia olosuhteitamme lumineen, paisteineen ja tuulineen? On mahdollista, että bitumikatto kestää jopa neljä vuosikymmentä. Huopakattojen huollot, remontit ja korjaukset hyvin tunteva Plus Kattopalvelu osaa auttaa bitumikaton kunnon ylläpitämisessä ja erilaisten vaurioiden ehkäisemisessä. Ota yhteyttä ja tilaa meiltä kaikki huopakattotyöt – näin varmistat katollesi mahdollisimman pitkän ja huolettoman käyttöiän. Huopakattotyömme auttavat kattoa pysymään kunnossa siksi, että teemme kaikki kattopesut, pinnoitehuollot, sammaleenpoistot, huopakaton paikkaukset sun muut bitumikattotyöt niin kokenein ja huolellisin ottein. Lisäksi teemme jokaisen huopakattotyön yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen, millä on suuri rooli katon kunnossapidon kannalta. Ellei kattoa tarkastettaisi kauttaaltaan, voisi jokin paikkaustarve jäädä huomaamatta, ja kattoreikä tai vastaava pikkuvaurio voisi ajan kanssa johtaa isompiinkin ongelmiin. Katon kunnon tarkastaminen on tärkeää myös siksi, että siten saadaan tieto kaikista huoltotarpeista.

Paanukatot, tiivissaumakatot ja kolmiorimahuopakatot ovat loppujen lopuksi hyvin vähään tyytyviä kattoja. Niitä ei tarvitse olla alvariinsa pesemässä, puunaamassa ja pinnoittamassa. Useimpina vuosina riittää, että kesämökin, rintamamiestalon tai esimerkiksi luhtitalon katolle tehdään pelkät kevät- ja syyshuollot. Kevät- ja syyshuoltoja tarvitsevat kaikki muutkin katot, eli bitumikatto ei ole tässä suhteessa mikään poikkeus. Katon kevät- ja syyshuolto tarkoittaa roskien poistoa – sekä katteelta että sadevesijärjestelmästä. Esimerkiksi sammaleenpoistoja tarvitaan sitä vähemmän, mitä tunnollisemmin roskat on poistettu tasakatolta, pulpettikatolta tai esimerkiksi harjakatolta. Kun katolla ei ole sammaleita eikä vanhaa ja kiinni pinttynyttä likaa, on katto huomattavasti pienemmässä vaarassa vaurioitua, ja se kuluukin hitaammin.

Katon korjaus Keski-Suomessa vaatii joskus kattorakenteiden kunnostamista, me tutkimme tilanteen

Katon korjaus Keski-Suomessa voi vaatia lahovaurioiden korjausta, villojen vaihtoa, aluskatteen korjaamista tai uusimista ynnä muita katon alla tapahtuvia korjaustoimenpiteitä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tiilikaton, peltikaton tai huopakaton korjaus aloitetaan, sitä todennäköisempää on selvitä pelkällä vesikatteen paikkaamisella. Jos kyseessä on betonitiilikatto tai savitiilikatto, tarkoittaa vesikaton paikkaus usein rikkinäisten tiilien vaihtoa. Peltikatteen paikkaus voi tarkoittaa peltikattoon ilmestyneiden reikien paikkausta, irronneiden peltilistojen vaihtoa tai ruostevaurioiden kunnostamista. Huopa- tai palahuopakaton paikkauksella viitataan usein kattoreikien paikkaukseen, saumojen tai jiirien korjaukseen tai irronneiden paanujen liimaamiseen.

Olipa kyseessä omakotitalon, mökin, rivitalon tai vaikkapa kerrostalon katto, voi se alkaa vuotaa läpivientien kohdalta. Tuolloin korjaamme kattoikkunan, antennin juuren, piipun läpiviennin tai minkä tahansa muun vuotaa alkaneen kohdan. Nopea toiminta estää kosteuden pääsyn katon alle. Myös kattotarvikkeet aiheuttavat joskus pulmia – yksi suhteellisen tyypillinen kattokorjaus Keski-Suomessa on irronneiden rännien, lumiesteiden ja tikkaiden aiheuttamien vaurioiden paikkaus. Korjaamme myös itse kattotarvikkeet – luota meihin niin lumiesteiden kuin rännien ja vesikourujenkin korjauksessa.

Plus Kattopalvelu on varma paikka ottaa yhteyttä aina, kun tarvetta on katon ja kattoläpivientien asennukselle tai tiivistykselle. Laitamme kuntoon myös sellaiset katot, mitkä ovat jo ehtineet vuotaa pidempään, tai joiden kokemien myrskyvaurioiden korjaus vaatii katon rakenteidenkin kunnostamista. Ota yhteyttä vaikkapa painuneen katon oikaisun tiimoilta, tai tilaa katon vesivahingon kunnostus – löydämme parhaat ratkaisut, vaikka sisäkatostakin jo tippuisi vettä. Plus Kattopalvelun asiantuntijoilla ei mene sormi suuhun, vaikka puu olisi kaatunut katon päälle.

Kun tilaat meiltä myös katon huollot, on palahuopakatto, aaltopeltikatto tai esimerkiksi rivisaumattu peltikatto hyvissä käsissä. Aina kun teemme jonkin kattotyön Keski-Suomessa (oli se sitten katon syyshuolto tai räystäslautojen ja -peltien vaihto), tarjoamme kattotarkastuksen kaupan päälle. Näin mikään tasakaton tai esimerkiksi harjakaton kuntoa tukeva huolto ei jää toteuttamatta – hyvä esimerkki katon kuntoa ja rasituksensietokykyä tukevasta kattohuollosta on ruosteelta suojaava peltikaton huoltomaalaus. Katon ja kattotarvikkeiden kuntotarkastuksen aikana paljastuisivat myös mahdolliset paikkaustarpeet – ja jo siinä vaiheessa, kun katon kunnostus on edullisimmillaan.

Ei syytä huoleen, vaikka katto vuotaa – Plus Kattopalvelulta löytyvät parhaat ratkaisut

Kattovuoto harmittaa ja vähän pelottaakin – joko kattorakenteet ovat pilalla, ja jokohan yläpohjassa on homevaurioita? Älä jää yksin ongelman ja siihen liittyvien huolien kanssa, vaan ota yhteyttä Plus Kattopalveluun. Meiltä löytyvät parhaat ratkaisut, jos mökin, omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai vaikka varaston katto vuotaa. Kattovuodon korjaus on meille varsin tuttua puuhaa, joten saamme tiilikaton, peltikaton tai huopakaton tuota pikaa tiiviiksi. Sen lisäksi, että saamme vuotavan katon korjauksen hoidettua nopeasti ja luotettavasti, tarjoamme jokaiselle asiakkaalle ilmaisen kattotarkastuksen. Tuo kattotarkastus tehdään siksi, ettei katto alkaisi vuotaa missään myöhemmässäkään vaiheessa. Katossa saattaa olla muita haurastuneita tai muuten vaurioituneita kohtia, joista kattovuoto voi saada alkunsa. Kerromme kaikista havainnoistamme asiakkaalle ja teemme tarjouksen tarvittavista kunnostustoimenpiteistä – esimerkiksi kattoikkunan tiivistämisestä, rikkinäisten tiilien vaihtamisesta tai huopakaton saumojen paikkaamisesta.

Vaikka aumakatto tai esimerkiksi tasakatto vuotaa, ei se läheskään aina tarkoita sitä, että katto pitäisi purkaa alkutekijöihinsä, ja että katon alla olisi vakavia, talon asukkaiden terveyttä uhkaavia laho- ja homevaurioita. Kattovuoto ei aina pääse kastelemaan katon alla olevia puurakenteita tai eristevilloja, onhan katon alla aluskate. (Tai ainakin kuuluisi olla: jos näin ei ole, ota yhteyttä meihin, niin tulemme asentamaan aluskatteen paikoilleen). Tällaisessa tilanteessa riittää, että korjaamme vuotavan läpiviennin, sauman, kattoreiän tai muun vuotavan kohdan (sekä teemme koko katon kunnon tarkastuksen kaupan päälle).

Jos aluskate ei ole ollut tehtäviensä tasalla (eli se on esimerkiksi mennyt rikki), liittyy peltikattovuodon, huopakattovuodon tai tiilikattovuodon korjaamiseen myös aluskatteen tiivistys ja syntyneiden kosteusvaurioiden kunnostus. Kastuneet puurakenteet voi olla mahdollista kuivattaa, mutta joskus puuosissa on jo lahoa. Lahon leviämistä ei saada loppumaan kuin purkamalla vaurioituneet rakenteet ja korvaamalla ne uusilla ja terveillä puuosilla. Eristeitäkään ei voi kuivattaa, vaan ne on vaihdettava osittain, jotteivät ne rupeaisi homehtumaan. Luonnollisestikin myös katon vesivahingon korjaamiseen liittyy vesikaton tiivistys – tai vesikaton vaihto, jos vesikatteen kunto on päässyt vuosien myötä heikkenemään turhan paljon. Myös silloin katon korjaus on korvattava katon vaihdolla, jos vuotava katto on mineriittikatto, joita ei lain mukaan enää saa korjailla.

Katon huoltojen kiertokulku Keski-Suomessa 

Katon huollot Keski-Suomessa noudattavat tiettyä kiertokulkua, toki pienillä vuotuisilla vaihteluilla. Eniten vaihtelee se, kuinka paljon tarvitaan lumimassojen poistoa katoilta. Toiset talvet ovat niin vähälumisia ja leutoja, ettei lumenpudotuksia tarvita juuri lainkaan, kun taas toisina talvina saamme juosta tukka putkella katolta katolla. Millaisia muita kattohuoltoja katon huoltojen vuotuiseen sykliin kuuluu?

Talvella teemme lumen pudotusten ohella myös jäänsulatuksia. Mikäli katolle tai ränneihin on muodostunut jäätä, kannattaa siitä hankkiutua eroon, mutta ei aivan miten tahansa. Esimerkiksi jään hakkaaminen lapioilla tai hakuilla on ehdoton nou-nou, voihan työkalu lipsahtaa ja rikkoa kattotiilen tai aiheuttaa muuta tuhoa. Jää poistetaan omakotitalon, kerrostalojen ja muiden rakennusten katoilta kuumalla vesihöyryllä, mikä ei jätä jälkiä kattoon tai sen pinnoitteeseen.

Kevään tullen aloitamme kattojen keväthuollot. Aina kun teemme jonkin kattohuollon Keski-Suomessa, toteutamme samalla ilmaisen katon tarkastuksen – eikä katon keväthuolto ole mikään poikkeus. Jos katto on suhteellisen puhdas, on katon tarkastus katon keväthuollon tärkein anti. On tärkeää saada kokonaiskuva palahuopakaton, tiivissaumakaton, tiilikaton tai jonkin muun katon kunnosta – muuten jokin katon kunnolle oleellinen kattohuolto tai -korjaus voisi jäädä tekemättä. Jos katto tarvitsee kattopeltien lisäkiinnityksiä, naulojen tai ruuvien korvaamista uusilla ruuveilla, jotain kattoturvatuotteiden huoltoa tai esimerkiksi kattoreikien paikkausta, saa asiakas hyvän tarjouksen kyseisistä kattotöistä heti kattotarkastuksen päätyttyä.

Katon harjauksenkaan merkitystä ei voida vähätellä, sillä likainen katto on alituisessa vaarassa ruostua tai sammaloitua ja sitä kautta haurastua. Katon puhdistukseen kuuluu myös roskien poisto sadevesikouruista tai kattokaivoista, voisihan sadevesijärjestelmä mennä muutoin tukkoon.

Kun kesä koittaa, voidaan toteuttaa katon huoltomaalaus tai jokin muu kattohuolto. Peltikaton maalaukseen ja tiilikaton sekä huopakattoon pinnoitukseen sisältyy monia pohjatöitä, kuten katon pesu ja sammaleenpoisto sekä katon suojakäsittely. Kattopesu ja sammaleiden poisto katolta voidaan toteuttaa myös omina huoltokokonaisuuksinaan. Tärkeintä on se, ettei katto jää likaiseksi.

Syksyn tullen katon puhtaudesta huolehditaan uusimalla katon harjaus tai katon puhdistus ilmapuhaltimella. Syyshuoltoonkin kuuluu rännien puhdistus (voisivathan ne muuten jäätyä umpeen lämpötilan laskiessa) sekä katon ja kattotarvikkeiden kunnon tarkastus.

Rännien puhdistus Keski-Suomessa täydentyy kattotarkastuksella – tätä etua ei kannata jättää käyttämättä

Rännien puhdistus Keski-Suomessa on rännihuolto, mikä kannattaa teettää kaksi kertaa vuodessa – vaikka ei saisikaan kaupan päälle koko katon kuntotarkastusta. Meidän asiakkaanamme tällaisen kaupanpäällisen kuitenkin saat. Saat koko tiilikaton, peltikaton tai huopakaton tarkastettua myös rännien korjauksen, uusien rännien asennuksen ja kaikkien muidenkin kattotöiden yhteydessä. Kattotarkastus on etu, mitä ei kannata jättää käyttämättä: saathan sen perusteella paljon arvokasta tietoa kattosi, sen rakenteiden ja sen varusteiden kunnosta. Samalla kerromme tavoista parantaa kattokokonaisuuden kuntoa erilaisilla huolloilla tai paikkauksilla, tai esimerkiksi karsimalla tontin puustoa.

Sadevesikourujen puhdistus on koko rakennuksen kannalta arvokas kattotyö, onhan vesikouruilla iso rooli kosteudenhallinnassa. Sadevesikourujen tarkoitus on ohjata katolle satava ja sille sulava vesi alastuloputkiin, ja sitä kautta useiden metrien päähän talon perustuksista. Jos sadevesijärjestelmää ei ole tai se toimii puutteellisesti, voi kosteus nousta perustuksiin ja aiheuttaa erilaisia kosteus- ja sisäilmaongelmia. Harva tulee ajatelleeksi, miten perusteellisesti maa talon ympärillä voi kastua yhden ainoan sateen aikana – talon vierustoille imeytyvän veden määrä voi olla tuhansia litroja!

Jotta talon seinätkään eivät kastuisi ja sotkeentuisi kouruista yli valuvan, toisinaan hieman likaisenkin veden takia, kannattaa sadevesijärjestelmän tukkiutuminen ehkäistä. Se tapahtuu puhdistamalla kerrostalon, rivitalon, mökin ja muun muassa rintamamiestalon sadevesikourut kaksi kertaa vuodessa. Samalla tarkastamme sen, että kaikki on kunnossa – jos jotain kohtaa pitää tiivistää, uusia tai paikata, teemme tarjouksen rännien tai alastuloputkien korjaamisesta.

Roskien poisto riittää yleensä pitämään rännit hyvässä kunnossa, sillä roskattomiin ränneihin ei jää vettä, mikä johtaisi rännien ruostumiseen – tai jäätymisvaurioiden syntymiseen. Rännien jäätyminen ei ole leikin asia, siksi kannattaa pitää kiinni etenkin jokasyksyisistä rännien puhdistuksista, mitkä onnistuvat turvallisimmin katolta käsin. Ränneissä ei tarvitse olla paljoakaan lehtiä ja neulasia, kun ne jo jäätyvät ulkolämpötilan laskiessa. Jää rikkoo usein sadevesijärjestelmää, ja jääpuikkojen tai jäisten rännien putoaminen alas räystäiltä voi olla hyvin vaarallista. Jo jäätyneet kourut ja syöksyputket voidaan avata kuumalla höyryllä, ja jään syntymistä voidaan rännihuoltojen lisäksi ehkäistä myös sulanapitokaapeleilla.

Katon harjaus sopii suht’ siistin katon puhdistamiseen, kattopesu likaisemmalle katolle

Katon pesu, sammaleenpoisto ja katon suojakäsittely sekä tiilikaton harjaus ovat kaikki erilaisia tapoja saada katto puhtaaksi Keski-Suomessa. Mitä se nyt haittaa, vaikka katto on vähän likainen, eipähän ainakaan vuoda, saattaa joku ajatella. Asia ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen. Likainen katto kuluu nopeammin kuin puhdas, joten kattovuoto on täysin mahdollinen tulevaisuudennäkymä. Katto kannattaa pitää puhtaana, sillä silloin katolla on edessään mahdollisimman pitkä ja huoleton elinkaari. Katon puhdistukset kannattaa teettää Plus Kattopalvelulla, sillä teemme tasokasta jälkeä kilpailukykyisillä hinnoilla. Lisäksi tarjoamme katon tarkastuksen kaupan päälle – näin mikään kattoreikä tai muu pikaista puuttumista vaativa muutos tai puute ei jää huomaamatta.

Puhdistamme omakotitalojen, kesämökkien, kerrostalojen, rivitalojen, ulkorakennusten, teollisuuslaitosten ja esimerkiksi maneesien katot sen mukaan, miten likaisia ne ovat. Jos katto on suht’ siisti, eli sillä ei ole kuin lehtiä, neulasia, oksia ja muita sen kaltaisia roskia, sopii roskien poistoon katon harjaus. Jos on vaarana, että harja voisi vaurioittaa katon pinnoitetta, puhdistamme tasakaton, harjakaton tai esimerkiksi aumakaton ilmapuhaltimella.

Mikäli katto onkin astetta likaisempi, eli siite- ja katupölyt ovat vuosien mittaan pinttyneet katteeseen, on aika suorittaa peltikaton pesu, huopakaton pesu tai tiilikaton pesu. Kun katto pestään tavallisesta hanasta tulevalla vedenpaineella, harjoilla ja sopivalla pesuaineella, saadaan kaikki lika lähtemään ilman, että katetta tai sen pinnoitetta samalla vaurioitettaisiin.

Vaikka kattotyöntekijät olisivat kuinka huolellisia kattoa pestessään, eivät he saa sammaleita poistettua kuin vain peltikatolta. Sammaleiden poisto tiilikatolta tai huopakatolta kannattaa suorittaa kemiallisesti, sillä siten saadaan poistettua myös katteen sisässä olevat juuret ja itiöt. Mikäli kaikkia juuria ja itiöitä ei saataisi pois, voisi katto alkaa sammaloitua saman tien uudestaan. Lopuksi Plus Kattopalvelu suorittaa katon suojakäsittelyn ja/tai kattomaalauksen.

Kattomaalaus on hyvä tapa suojata katto lialta, sammaleilta, ruosteelta, auringolta ja muilta sitä haurastuttavilta rasituksilta. Kattomaalauksen yhteydessä katto puhdistetaan perusteellisesti ja tiivistetään tarvittavilta osin, joten kyseessä on varsin kokonaisvaltainen kattourakka. Kattomaalaus voi antaa katolle niin paljon uutta elinvoimaa, että se kestää vielä noin 20–30 vuotta. 

Katon maalaus Keski-Suomessa on kokonaisvaltainen huoltokokonaisuus, mikä lisää katon elinvoimaa

Katon maalaus Keski-Suomessa on kokonaisvaltainen huoltokokonaisuus, minkä yhteydessä omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi mummonmökin katto puhdistetaan perusteellisesti. Jo katon perusteellisella puhdistuksella on suuri merkitys katon kunnolle, uhkaavathan epäpuhtaudet aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia sammaleista ruostevaurioihin ja aukeavista saumoista kattovuotoihin. Kattomaalaukseen kuuluu myös katon tiivistys. Kattoa ei kannata maalata, pesemisestä puhumattakaan, jos katteessa on reikiä, huonokuntoisia saumoja tai vuotavia läpivientejä. Tekemämme alkukatselmuksen perusteella tiedämme, mitkä kaikki kohdat pitää vahvistaa, tiivistää tai uusia, ennen kuin katto on mahdollista pestä ja maalata.

Katon huoltomaalaus vasta hyvää tekeekin! Kattoja ei maalata vain siksi, että ne näyttäisivät paremmalle, vaan myös siksi, että katosta tulisi kestävämpi. Maalipinnoite antaa katteelle suojaa muun muassa kosteudelta ja kasvustoilta, mutta myös ilmansaasteiden happamuuksilta ja esimerkiksi erilaisilta mekaanisilta rasituksilta. Jos kattoa ei maalattaisi, voisi sen elinkaari päättyä jo 20–35 vuoden iässä, vaikka katolta voisi odottaa 50–70 vuoden mittaista käyttöikää.

Peltikaton maalaus antaa katolle elinvoimaa 10– yli 15 vuodeksi, sitten katto maalataan uudestaan. Kattomaalauksen avulla katon väri saa takaisin alkuperäisen hehkunsa, eikä ruostekaan ilmesty kattoa kiusaamaan. Ennen kuin peltikatto on mahdollista maalata, on se ainakin pestävä. Riippuu tapauksesta, tarvitaanko myös ruosteenpoistoa, saumojen tiivistystä tai esimerkiksi naulojen vaihtoa ruuveiksi.

Tiilikaton maalaus on aika tehdä katon saavutettua keski-iän – muussa tapauksessa haurastuneet tiilet voisivat halkeilla siinä määrin, että rikkinäisiä tiiliä olisi lopulta enemmän kuin ehjiä. Tiilet rikkoo pakkasrapautuminen, mitä syntyy tiilien sisässä olevan kosteuden jäätyessä. Jotta pakkasrapautumisesta ei olisi haittaa, kannattaa tiilet pinnoittaa uudestaan, jotta vesi alkaisi taas valua pois niiden pinnalta. Tiilikattomaalaus antaa katolle elinvoimaa kestää yhteensä jopa 70 vuotta.

Huopakatto pinnoitetaan, jotta aurinko ei saisi vanhaakaan kattohuopaa kuivumaan niin paljon, että se alkaisi halkeilla. Samalla huopa- tai palahuopakatto saa suojaa myös sammaleilta ja muilta rasituksilta, mitkä voisivat aikaistaa huopakattoremonttia kymmenellä tai jopa parillakymmenellä vuodella. Bitumikattojaan ei pinnoiteta sen useammin kuin yhden kerran. Tuo yksi ainut kerta riittää pitämään katon elinvoimaa yllä jopa noin neljän vuosikymmenen ajan.

Tiili- ja bitumikattojen pohjatyöt ennen katon huoltomaalausta ovat hyvin samankaltaiset. Jotkin työvaiheet voidaan ohittaa, jos katto on perussiisti ja tiivis, mutta ainakin kattopesu on välttämätön. On hyvin todennäköistä, että tarvetta on myös sammaleiden poistolle sekä katon tiivistämiselle.

Talvella tehtäviä kattohuoltoja Keski-Suomessa: lumenpudotus ja jäänsulatus

Kaikenlaiset lumenpudotukset Keski-Suomessa tekevällä Plus Kattopalvelulla on pitkä kokemus myös jään poistosta katolta, joten tilaa mikä vain talvinen kattohuolto. Hoidamme myös jääpuikkojen poiston räystäiltä tai ränneistä roikkumasta. Omakotitalon ja mökin omistaja voi hakea katon ja rännien höyrysulatuksesta sekä lumimassojen pudotuksesta kotitalousvähennystä, minkä avulla jo valmiiksi edullisia hintojamme saa hiottua vielä huokeammiksi. Muista myös kotisivujemme kautta haettavissa oleva rahoitus – sen avulla talvisiin kattotöihin voidaan tarttua nopeasti.

Omakotitalon, hallin, mökin, rivitalon, kerrostalon tai jonkin muun kiinteistön kattolumien pudottamisella onkin usein kiire, sillä liiat lumet pitää saada pois kattorakenteita ja pihan turvallisuutta uhkaamasta. Myös jään poiston on tapahduttava nopeasti, voihan jää aiheuttaa erilaisia vaurioita tai pudota alas väärään aikaan. Kiire on myös katon korjaamisella, jos katto on alkanut vuotaa talvella.

Katolla oleva lumi voi aiheuttaa kattovuodon rasittamalla liiaksi katon saumoja tai muita liitoskohtia. Kattovuoto voi olla seurausta myös katolta alas pudonneista lumista, mitkä ovat rikkoneet kattoa repimällä mukaansa kattotikkaita, rännejä, ilmanvaihtohormeja tai muita kattotarvikkeita. Jos katolle on kertynyt huomattava määrä suojalunta, on vaarana myös katon painuminen. Ulkorakennuksen katto voi jopa sortua, jos sen päällä lepää valtava suojalumitaakka.

Lumet pudotetaan usein myös siitä syystä, että on vaarana, että joku ohikulkija jää katolta putoavien lumimassojen alle. Jotta ei sattuisi sen paremmin henkilö- kuin omaisuusvahinkojakaan, kannattaa olla yhteydessä Plus Kattopalveluun hallittujen ja turvallisten lumenpudotusten tiimoilta. Pudotamme lumet niin kaltevilta kuin loiviltakin katoilta kaikkialla Keski-Suomessa, eli esimerkiksi Jyväskylässä, Keuruulla, Muuramessa ja Äänekoskella. Tiedämme, miten pudottaa lumimassat tiilikatolta, peltikatolta tai huopakatolta siten, ettei mukaan lähde mitään kattoturvatuotteita tai kattotiiliä, ja ettei mikään jiiri ala vuotaa. Emme riko katteen pinnoitettakaan, sillä liikkeemme ovat hallittuja ja hyväksi havaittuja.

Jätä lumenpudotus kaikkine riskeineen meille, eli ota yhteyttä ja pyydä tarjous lumen pudottamisesta ja mahdollisesti tarvitusta jään poistosta katolta. Tulemme pikaisesti laskemaan kattolumitöiden hintaa ja kartoittamaan urakkaan liittyviä riskejä ja vaaranpaikkoja, jotta voisimme toteuttaa urakan mahdollisimman turvallisesti.

Kattotyöt Keski-Suomessa keskittyvät usein pitämään hookaksoon katon ulkopuolella

Todella monet kattotyöt Keski-Suomessa tehdään siksi, että vesi eli ”hookaksoo” saataisiin pidettyä katon ulkopuolella. Tällaisia peltikattotöitä, huopakattotöitä, tiilikattotöitä ja palahuopakattotöitä ovat muun muassa kattoläpivientien korjaukset, aluskatteen paikkaukset ja kattomaalaukset. Kattoikkunan tai esimerkiksi piipun juuren korjaus estää kattoa vuotamasta läpiviennin kohdalta. Läpivientivuotokin voi johtaa katon vesivahinkoon – etenkin, jos aluskatetta ei ole ajoissa korjattu. Jotta tarve tehdä aluskatteen osittainen vaihto tai koko aluskatteen uusiminen tulisi huomattua tarpeeksi ajoissa, kannattaa katto aluskatteineen päivineen tarkastaa mahdollisimman usein. Parasta olisi, jos katto tarkastettaisiin joka kevät, jotta talven mahdollisesti aiheuttamat saumavuodot ja pakkasen rikkomat tiilet havaittaisiin tarpeeksi nopeasti. Loppusyksy on hyvää aikaa uusia katon kunnon tarkastus. Näin mahdolliset myrskyvauriot tai kesän mittaan kasvaneen sammalet saadaan pois päiväjärjestyksestä ennen uutta talvea. Tiesithän, että Plus Kattopalvelu tekee ilmaisen kattotarkastuksen kaikkien kattotöidensä (myös katon kevät- ja syyshuoltojen) yhteydessä? Tässä jälleen yksi hyvä syy asioida tämän kattourakoitsijan kanssa.

Kattotarkastuksen jälkeen teemme tarjouksen joskus myös jostain kattohuollosta, kuten juuri kattomaalauksesta. Miten kattomaalaus auttaa pitämään veden katon ulkopuolella? Siten, että uusi pinnoite lisää katon kykyä kestää erilaisia rasituksia. Kattoja ei siis maalata vain siksi, että ne näyttäisivät paremmalta omaan, naapurin ja kaupungin julkisivulautakunnan silmiin. Tarvittaessa laadimme tarjouksen kattoturvatuotteiden asentamisesta, huoltamisesta, korjaamisesta tai uusimisesta – tai vaikkapa uusista pieneläinesteistä. Niitä ovat muun muassa räystäille asennettavat lintuverkot.

Entä miksi kosteuden pitäminen katon ulkopuolella on niin tärkeää? Siksi, että aluskate voi pettää, ja silloin kosteus pääsee pilaamaan omakotitalon tai minkä tahansa muunkin rakennuksen kattorakenteet. Puuosat alkavat varsin pian lahota, eivätkä lahot kattorakenteet ole tarpeeksi kantokykyiset. Ainut tapa päästä eroon katon alla leviävästä lahosta on vaurioituneiden puuosien vaihto. Purkupuuhiin päästään silloinkin, jos katon eristyksestä löytyy kosteutta, onhan vaarana home.

Katon alle voi syntyä kosteusvaurioita myös silloin, kun vesikatto on tiivis ja aluskate ehjä. Jos katon IV-töissä olisi parantamisen varaan, voi asunnosta talvella karkaava lämpö tiivistyä kondenssikosteudeksi välikatolla. Kondenssikosteuden välttämiseksi suosittelemme tilanteen mukaan joko uusia ilmanvaihtohormeja ja -laitteita, aluskatteen vaihtoa, katon korotusta tai katon lisälämmöneristystä – tai useampaa kuin yhtä näistä vaihtoehdoista.

Kattovuoto? Vaihtakaamme villat! Kondenssikosteutta? Vastaus löytynee katon yläpohjan lisäeristyksestä

Ei ole sellaista kattotyötä Keski-Suomessa, mitä emme osaisi tehdä, eikä sellaista pulmaa, etteikö meiltä löytyisi siihen ratkaisua. Olipa kyse kattovuodosta, pahoista myrskyvaurioista (vaikkapa tuulen mukaan lähteneestä peltikatosta), ullakon tai vintin eristyksestä, katon korotuksesta tai vaikka lahovaurioiden korjaamisesta, on Plus Kattopalvelu luottokumppani urakan toteuttamiseen. Kaikki kattotyöt tehdään avaimet käteen -periaatteella, ja homma pyörähtää käyntiin niinkin yksinkertaisesti kuin yhdellä yhteydenotolla meihin.

Asiantuntijamme tietävät kaiken myös katon eristeistä ja katon sekä esimerkiksi ilmanvaihtokanavien eristämisestä. Katto ja kattoläpiviennit pitää eristää, jotta kondenssikosteus ei pääsisi tekemisiin rakenteiden kanssa. Kondenssivesi on lämpimästä ilmasta viileille pinnoille tiivistyvää kosteutta. Klassinen esimerkki on olut- tai kokispullon ”hikoilu” kesällä, tai jääkaapin takaseinällä helmeilevät vesipisarat, joita muodostuu avattaessa jääkaapin ovea hellepäivänä.

Katon lisälämmöneristys auttaa vähentämään kondenssikosteutta talvella, mutta se ei välttämättä riitä. Jotta yläpohjan eristeiden läpi väistämättä karkaava lämpöä ja kosteus saataisiin pois katon alta, on välikaton tuuletusratkaisujen oltava kunnossa. Tarvittaessa voimme esimerkiksi asentaa uusia ilmanvaihtohormeja, joiden avulla ilma saadaan vaihtumaan reipasta tahtia.

Uudet eristeet näkyvät myös pienentyneinä lämmityslaskuina, pysyyhän entistä suurempi osa lämmöstä asunnossa. Talvisten saumavuotojenkin riski kutistuu, kun kattolumet eivät sula entiseen malliin lämpöhukan takia. Ihannetapauksessa kattolumi sulaa vasta keväällä, ja sulanut vesi poistuu saman tien kourujen ja alastuloputkien kautta. Saumavuodot astuvat kuvaan silloin, jos vesi jää jumiin kattolumen alle ja/tai katon reunalle muodostuneen jäävallin taakse.

Katon lisäeristys voidaan toteuttaa ilman villojen vaihtoa. Yläpohjan lämmöneristevilloja ei tarvitse vaihtaa siinäkään tapauksessa, että kattoa ollaan uusimassa, jos villoissa ei ole mitään vikaa. Villat ovat pitkäikäisiä, eli eivät todellakaan mitään kertakäyttökamaa. Jos eristevilloissa sattuisi olemaan kosteutta – kattovuodon tai katon alla vedeksi tiivistyneen lämmön aiheuttamaa – tulee ne vaihtaa. Märät villat tarkoittavat kohonnutta homeriskiä. Hometta ei tarvitse kauaa odotella, sillä katon alla olevan veden kastelemat villat saattavat kasvaa näkyvää hometta jo noin viikon kestäneen kosteuden jälkeen.

Jos omakotitalon, kerrostalon tai vaikkapa mökin eristeissä on kosteutta, puramme ne ja toimitamme ne jäteasemalle oikeaoppisesti hävitettäviksi (esimerkiksi poltettaviksi). Tilalle asennamme uudet, kuivat villat – varoen tukkimasta tuuletusaukkoja tai madaltamasta tuuletustilaa liiaksi.

Miten kattoturvatuotteita hoidetaan?

Useimmat rakenteet tarvitsevat ainakin jonkinlaista hoivaa ja huolenpitoa, eivätkä kattoturvatuotteet Keski-Suomessa ole mikään poikkeus. Kattotikkaat, palotikkaat ja esimerkiksi talotikkaat tarvitsevat tietenkin paljon vähemmän hoivaa kuin vaikkapa lemmikkieläimet, puutarhakalusteet tai kasvimaa. Lemmikit pitää syöttää, juottaa, leikittää ja usein myös lenkittää. Puutarhakalusteet on öljyttävä ja kannettava suojaan talveksi. Kasvimaan hoito voi toukokuusta elokuuhun olla melkein täysipäiväistä työtä.

Tiilikaton, peltikaton ja huopakaton kattoturvatuotteet tyytyvät paljon vähempään. Ihan sillä ei vielä pärjää, että asennuttaa kattoturvatuotteet esimerkiksi kattoremontin yhteydessä, ja unohtaa sitten koko asian. Kattoturvatuotteiden kunto voi heiketä vuosien ja vuosikymmenten aikana. Lisäksi on vaarana, että niiden kiinnikkeet löystyvät, jolloin lapetikkaat tai esimerkiksi kulkusillat voivat pudota katolta. Vaarallisinta on, jos kattoturvatuotteet irtoavat juuri silloin, kun katolla liikkuu lumenpudottaja tai esimerkiksi nuohooja. Sekin harmittaa, jos tikkaat tai muut kattoturvatuotteet irtoavat myrskyssä tai kevättalven lumien mukana, sillä kattoon syntyneiden vaurioiden paikkaaminen ja kattoturvatuotteiden asentaminen takaisin katolle aiheuttavat kustannuksia. Jos kattotikkaiden tai muiden kattoturvatuotteiden irtoamista ei heti huomata (kuten voi olla tilanne esimerkiksi kesämökillä), voi katto ehtiä alkaa vuotaa.

Paras tapa pitää huolta katon tiiviydestä ja turvallisuudesta tässä asiassa on tarkastaa tai tarkastuttaa seinätikkaiden, hätäpoistumistikkaiden, kattopollareiden, putoamissuojien ja esimerkiksi lumiesteiden kunto kaksi kertaa vuodessa. Kuntotarkastus, mikä ulottuu myös kiinnikkeisiin, kertoo ajoissa mahdollisista huolto-, korjaus- tai uusimistarpeista. Jos kattoturvatuotteiden kiinnikkeitä pitäisi kiristää, kerromme siitä asiakkaalle – tarvittaessa annamme tarjouksen myös kokonaan uusista kattoturvatuotteista asennettuna. Kaikilla kaltevilla katoilla ei esimerkiksi ole kattosiltoja, vaikka rakennusmääräykset käskevät sellaiset hankkimaan aina, kun kattokaltevuus on ainakin 1:8.

Omakotitalon tai kesämökin omistajan ei tarvitse tilata kattoturvatuotteiden kuntotarkastusta erikseen. Riittää, että hän tilaa tavallisen kattotarkastuksen, sillä sen aikana tutkimme aina niin sadevesijärjestelmän, katon läpivientien kuin esimerkiksi juuri kattoturvatuotteidenkin kunnon. Kattotarkastuksen voi saada myös ilmaiseksi, onhan meillä tapana tarjota koko katon kunnon tarkastus kaikkien kattotöidemme yhteydessä. Olipa kyseessä katon syyshuolto, kattomaalaus tai vaikka räystäslautojen vaihto, kävelemme läpi koko katteen ja panemme merkille kaikki mahdolliset korjaus-, huolto- tai uusimistarpeet.

Lumiesteiden asennus, korjaus ja kiinnitys – näin selviät talvesta turvallisesti

Lumiesteiden asennus ja korjaus ovat hyviä tapoja varmistaa, että selviät talvesta turvallisesti. Lumiesteet ovat tärkeä osa kerrostalojen, piharakennusten, omakotitalojen ja muun muassa luhtitalojen kattoja. Lumiesteiden asentaminen katon reunalle (ainakin kaikkien kulkureittien yläpuolelle) on pakollista kattokaltevuuden ollessa 1:8 – tällä pyritään suojelemaan kansalaisten turvallisuutta. Lumen alle jääminen ei ole mikään pikkujuttu, jos lunta sattuu tulemaan alas iso lasti. Lumilastin seassa saattaa olla myös jäätä, mikä tekee kaltevalta katolta alas vauhdikkaasti putoavan lumen alle jäämisestä entistä vaarallisempaa. Turvaa itsesi, perheesi, talosi asukkaat tai esimerkiksi teollisuuslaitoksen työntekijät, ja ota yhteyttä lumiesteiden asentamisen tiimoilta!

Me Plus Kattopalvelun ammattilaiset tulemme paikan päälle varmistamaan sen, millaisesta katosta on kysymys. Lumiesteet mitoitetaan muun muassa lappeen pituuden perusteella, joten pääsemme hankkimaan, kuljettamaan ja asentamaan lumiesteitä vasta kun tiedämme, millaiselle katolle ne ovat tulossa. Meidän ammattilaisemme osaavat varustella kaikenlaiset katot unissaankin, joten kattosi tulee varusteltua yhtä taidokkaasti riippumatta siitä, millaisesta katosta on kyse – luota meihin myös rivisaumatun peltikaton varustelemisessa ja sen läpivientien asentamisessa.

Lumiesteet kestävät kosteutta, lumimassojen aiheuttamaa painetta ja muita rasituksia erinomaisesti. Koska joitain huolto- ja korjaustarpeita voi esiintyä, kannattaa lumiesteet kuntotarkastaa yhtä aikaa muun kattokokonaisuuden kanssa – ja kaikki tiilikatot, peltikatot sekä huopakatothan pitäisi tarkastaa puolen vuoden välein. Samalla tarkastamme lumiesteiden kiinnikkeet, jotta lumiesteiden irtoaminen katosta olisi mahdollisimman epätodennäköistä. Jos kuitenkin sattuisi käymään niin, että kova myrskytuuli tai katolta alas vyöryvä lumikinos saisi lumiesteet ja/tai muut kattoturvatuotteet irtoamaan katosta, tilaa viivyttelemättä irronneiden lumiesteiden ja esimerkiksi tikkaiden aiheuttamien vaurioiden paikkaus. Näin voidaan vielä välttyä kattovuodolta ja katon vesivahingolta.

Mikäli tarvitset vääntyneiden lumiesteiden korjaamista tai uusimista tai jotain muuta lumiesteisiin liittyvää toimenpidettä, ota silloinkin yhteyttä kattofirmaan, jonka nimi on Plus Kattopalvelu. Se, mitä lumiesteiden kunnostus, vaihto tai jokin muu kattotyö maksaa, selviää tullessamme arvioimaan tilannetta Hankasalmelle, Joutsaan, Kannonkoskelle, Kyyjärvelle, Petäjävedelle, Pihtiputaalle, Saarijärvelle, Toivakkaan, Uuraisiin tai esimerkiksi Viitasaarelle. Yksityisasiakkailla on muuten mahdollisuus saada kattotöistämme kotitalousvähennystä – tuo mahdollisuus kannattaa käyttää hyödykseen!

Piipunhattu ja piipun pellitys – laita stoppi pakkasrapautumiselle

Laita stoppi pakkasrapautumiselle ja sen mukanaan tuomille ongelmille hankkimalla piipunhattu ja piipun pellitys. Plus Kattopalvelun kattopeltisepät ovat valmiina pellittämään vaikka kaikki Keski-Suomen piiput, sekä tekemään muut peltisepän työt (esimerkiksi konesaumakattoremontit). Piipun pellitys peltisepän työnä kaunistaa koko katon, samalla kun se suojaa sitä kosteuden ja säiden aiheuttamalta rapautumiselta. Kattokaan ei vuoda piipun juuresta niin herkästi, kun piippu on suojattu pelkän juuripellityksen sijaan ”kokovartalopellityksellä” eli piipun ja vesikaton liitoksesta aina piipun yläosaan ulottuvalla suojapellityksellä.

Myös hormin suuaukko kannattaa suojata. Piipunhattu on olemassa juuri tätä tarkoitusta varten. Piipunhattu pitää roskat ja vedet poissa savuhormista, missä ne voisivat aiheuttaa yhtä jos toista ikävää. Roskat, kuten koivunlehdet ja männynneulaset, voisivat tukkia koko hormin. Sisään satava vesi voisi synnyttää kosteuslukon, sekä valua aina lattialle asti. Piipusta vuotava vesi ei ole puhdasta, vaan mustaa nokivettä, mikä sotkee paikat. Kuiva hormi on paljon mukavampi: se vetää hyvin, se varaa lämpöä kiitettävästi, eikä sen paloturvallisuus ole heikoissa kantimissa. Hormiin satava kosteus aiheuttaa nimittäin rapautumia, mitkä heikentävät paloturvallisuutta. Rapautuminen on kiivaimmillaan leutoina talvina, jolloin hormin epätasaisuuksiin varastoitunut vesi jäätyy ja sulaa yhä uudelleen. Tällaisina talvina kolot suurentuvat merkittävästi, ja niihin kertyvä noki voi johtaa nokipaloon. Siinä vaiheessa kun hormin vauriot ovat läpi asti, voi hormista karata kesken lämmittämisen savukaasuja, joiden kuumuus voi johtaa rakennuspaloon (samoin kuin nokipalokin, mikä voi halkaista hormin).

Paras neuvo huonokuntoisen hormin suhteen on hormisaneeraus, eli hormin liukuvalu. Näin hormista saadaan taas ehjä ja käyttökelpoinen. Kun omakotitalon tai esimerkiksi vapaa-ajan rakennuksen hormi on taas kunnossa, voidaan se suojata asentamallamme piipunhatulla. Piipun ulkopuolikin kannattaa tässä vaiheessa pellittää, ellei kattoremontti ole aivan nurkan takana. Savupiipun pellitys vaatii vesikaton osittaista purkamista, siksi se kannattaa yhdistää kattoremonttiin tai esimerkiksi aluskatteen korjaukseen piipun kohdalta, jos tällaisia operaatioita on tiedossa. Aluskatteen korjaamista ei kannata lykätä yhtään, sillä se on paras tae katon vesivahinkoja vastaan. Mikäli aluskate on rikki, ei se pysty pitämään vettä pois kattorakenteista, eikä siitä silloin ole sanottavaa hyötyä.

Katon tarkastusten merkitys Keski-Suomessa on suuri

Jaksamme aina jauhaa siitä, miten tärkeitä katon tarkastukset Keski-Suomessa ovat. Painotamme kaikissa mahdollisissa yhteyksissä sitä, että säännölliset kattotarkastukset ovat paras tapa saada kesämökin, kerrostalon, rivitalon, mökin, ulkorakennuksen tai minkä tahansa muun kiinteistön katto kestämään mahdollisimman pitkään. Vain silloin, kun katon kunnon tarkastus on tehty puolen vuoden välein, pystytään kaikkiin muutoksiin, puutteisiin ja vaurioihin puuttumaan tarpeeksi rivakasti. Näin vauriot eivät ehdi pahentua, jolloin katon paikkaaminen on mahdollisimman edullista. Peltikaton, tiilikaton ja huopakaton kuntotarkastuksista on sekin hyöty, että niiden avulla monet kattoreiät, vuotavat läpiviennit ja muut katto-ongelmat voidaan estää jo ennalta. Kattotarkastuksen avulla saadaan nimittäin tieto myös tarpeesta pinnoittaa katto (mikä torjuu ruostetta ja ruosteen synnyttämiä kattoreikiä), korjata kattoikkuna tai tiivistää piipun juuri, tai esimerkiksi kiristää kattotikkaiden kiinnikkeet (jolloin ne pysyvät katossa kovallakin tuulella).

Paljonko aumakaton, tasakaton, harjakaton tai esimerkiksi mansardikaton kunnon tarkastaminen sitten maksaa? Tässä vaiheessa meillä on kerrottavanamme iloisia uutisia kaikille taloyhtiöille ja talonomistajille. Plus Kattopalvelun täsmälliset, kouliintuneet ja tarkkaavaiset asiantuntijat tarkastavat kattosi ilmaiseksi kaikkien kattotöiden yhteydessä. Tilaa katon keväthuolto, rännien korjaus, räystäslautojen maalaus, huopakaton saumojen tiivistys tai vaikka sammaleiden poisto tiilikatolta, niin tarkastamme koko katon aivan ilmaiseksi. Tarkastamme katon saumat, läpiviennit, kiinnikkeet ja muut yksityiskohdat, pinnoitteen kunnon, sadevesijärjestelmän vedon ja muun muassa lintuverkkojen kunnon. Emme tyydy pelkkään vesikatteeseen, vaan tahdomme myös katon alle (jos sinne vain on olemassa kulkureitti. Katon alla tarkastamme niin yläpohjarakenteiden kuivuuden, eristeiden kunnon ja riittävyyden kuin aluskatteenkin tiiviyden. Jos kattokokonaisuuden jokin kohta vaatii huoltoa, uusimista, paikkaamista tai muuta toimenpidettä, huomaamme sen kyllä. Emme unohda mainita kaikista havainnoistamme asiakkaalle, ja laatia tarpeellisista toimenpiteistä hyvää tarjousta.

Toki voit tilata meiltä pelkän betonitiilikaton, konesaumakaton, kolmiorimahuopakaton tai vaikka laattakaton kuntotarkastuksen. Laskemme kattavalle kattotarkastukselle kilpailukykyisen hinnan samaan tapaan kuin kaikille muillekin kattotöillemme. Se, mitä katon, kattotarvikkeiden ja yläpohjarakenteiden kunnon tarkastus maksaa, riippuu muun muassa katon pinta-alasta, rakennuksen korkeudesta ja sen sijainnista. Hinta on varsin edullinen ja suorastaan huippuhalpa kaikkeen sillä saavutettavaan hyötyyn nähden.

Tietoa kattopalvelumme kattourakoinneista Keski-Suomessa

Tässä tekstissä vastaamme muutamiin yleisiin kysymyksiin, joita kattofirmamme kattourakoinnit Keski-Suomessa voivat herättää. Vastaukset koskevat niin kerrostalojen, rivitalojen, kesämökkien kuin paritalojenkin kattourakoita – sillä erotuksella, että kotitalousvähennystä voi hakea Verohallinnolta vain omakotitalojen ja kesämökkien kattourakoista.

Millaisia kattourakointeja teemme? Plus Kattopalvelu on kattourakoitsija, joka tekee varmoin ja kokenein ottein kaikki erilaiset kattourakat kattomaalauksista kattoremontteihin, lumiesteiden asennuksista piipun pellityksiin ja myrskyvaurioiden kunnostuksesta lahovaurioiden korjaamiseen. Kuten edeltä käy ilmi, palvelemme sekä yksityisasiakkaita että taloyhtiöitä, ja lisäksi vielä yrityksiä.

Mitä kattourakat maksavat? Jokainen katto on erilainen, ja sen tarpeet ovat yksilölliset. Kattofirmamme edustaja tulee käymään paikan päällä mahdollisimman pian sen jälkeen, kun olet ottanut yhteyttä ja pyytänyt tarjouksen jostain kattourakasta. Kun kattopalvelumme asiantuntija on tutustunut tarjouspyynnön kohteena olevaan kattoon, hän tietää mitä kaikkia toimenpiteitä ja työvaiheita tulevan urakan on pidettävä sisällään. Samalla hänelle selviää mahdollisten uusien kattopeltien, syöksyputkien tai esimerkiksi pinnoitteen menekki. Näiden tietojen avulla hän pystyy laskemaan tarkan ja kilpailukykyisen tarjouksen tulevasta kattourakasta. Tarjouksesta selviää töiden osuus eli se summa, mistä yksityisasiakas voi hakea kotitalousvähennystä.

Miten kattourakan voi maksaa? Kaikki kattopalvelumme kattourakat voi maksaa kotisivujemme kautta haettavissa olevalla rahoituksella. Tuo rahoitus on kätevä silloin, jos katto tarvitsee jotain isompaa urakkaa, mihin ei ole ehtinyt varautua laittamalla rahaa sivuun. Rahoituksen avulla asiakkaan ei tarvitse ensin likvidoida autoaan tai sijoituksiaan, vaan hän pääsee tilaamaan kattokorjauksen saman tien ja pilkkomaan loppulaskun sopivan kokoisiin kuukausieriin.

Kuinka kauan kattourakkaan menee? Se, miten kauan tiilikattovuodon korjaukseen, huopakaton vaihtoon tai esimerkiksi uusien kattoturvatuotteiden asentamiseen peltikatolle menee, arvioidaan tapauskohtaisesti. Saat tarkan arvion kattohuollon, kattoremontin tai esimerkiksi katon paikkauksen kestosta, kun tulemme paikan päälle kohteeseen tutustumaan. Kattoremontteja pidetään suotta pitkään kestävinä urakoina, sillä esimerkiksi omakotitalon katto voidaan uusia nopeimmillaan jo parissa päivässä. Säävaraus on otettava huomioon, sillä esimerkiksi kattomaalausta ei voida tehdä sateella.

Mitä saan kaupan päälle? Plus Kattopalvelu ei anna kaupan päälle mitään turhaa rihkamaa, vaan koko katon kunnon tarkastuksen. Tuon kuntotarkastuksen aikana paljastuisivat mahdolliset korjaus- ja huoltotarpeet, joten mikään puute tai vaurio ei ehtisi kehittää isompia ongelmia.