Kattotyömme Itä-Suomessa aloittavat katon uuden aikakauden

Kattotyömme Itä-Suomessa saavat uuden aikakauden alkamaan omakotitalon, rivitalon, mökin tai esimerkiksi tuotantolaitoksen katolle. Kun me Plus Kattopalvelun ammattilaiset olemme päässeet tiivistämään, huoltamaan tai uusimaan katon, on se niin hyväkuntoinen, että sillä on edessään lukuisia huolettomia käyttövuosia. Pystymme usein pelastamaan jo purku-uhan alla olevan katon, esimerkiksi paikkaamalla sen tiiviiksi ja uusimalla sen pinnoitteen. Katto voi kestää vielä parikymmentäkin vuotta niin Enonkoskella, Heinävedellä, Hirvensalmella, Iisalmessa, Ilomantsissa, Joensuussa, Joroisilla, Juankoskella, Juuassa, Juvalla, Kaavilla, Kangasniemellä, Karttulassa, Keiteleellä, Kerimäellä, Kesälahdella, Kiteellä, Kiuruvedellä, Kontiolahdella, Kuopiossa, Lapinlahdella, Leppävirralla kuin muuallakin Itä-Suomessa.

Saamme katot niin hyvään kuntoon, koska asiantuntemuksemme ja ammattitaitomme ovat huippuluokkaa, ja koska panostamme kunnolla jokaisen tiilikaton, peltikaton ja huopakaton kuntoon laittamiseen. Emme ikinä liiku katolla laput silmillä, vaan olemme kiinnostuneita sen kokonaiskunnosta ja kaikista mahdollisuuksista estää uusia saumavuotoja, kattovuotoja läpivientien kohdalta ja myrskyvaurioita. Sen lisäksi, että olemme koko ajan valppaina uusien huolto- ja korjaustarpeiden varalta katolla liikkuessamme, tarjoamme kaikkien kattotöiden yhteydessä erillisen kattotarkastuksen (ja aivan ilmaiseksi). Ilmaisesta kattotarkastuksesta pääsee nauttimaan niin Lieksassa, Liperissä, Maaningalla, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Nilsiässä, Nurmeksessa, Outokummussa, Pertunmaalla, Pieksämäellä kuin Pielavedelläkin.

Kattotarkastuksen perusteella katto saadaan huollettua aina oikeaan aikaan, mikä parantaa tasakaton, pulpettikaton tai esimerkiksi harjakaton mahdollisuuksia pitkään elinkaareen. Tarkastuta kattosi Polvijärvellä, Punkaharjulla, Puumalassa, Rantasalmella, Rautalammilla, Rautavaaralla, Ristiinassa, Rääkkylässä, Savonlinnassa, Siilinjärvellä ja esimerkiksi Sonkajärvellä mieluiten puolen vuoden välein, niin katto on aina priimakunnossa ja valmiina kohtaamaan niin ajan hampaan kuin erilaiset säätkin.

Jos tilaat omakotitalon tai mökin kattotöitä Sulkavalla, Suonenjoella, Tervossa, Tohmajärvellä, Tuusniemellä, Valtimolla, Varkaudessa, Varpaisjärvellä, Vesannolla tai esimerkiksi Vieremällä, voit hakea niistä jälkeenpäin kotitalousvähennystä. Kattotöiden hinta ei selviä vasta siinä vaiheessa, kun saat laskun, vaan se lasketaan jo ennen kattourakan aloittamista tehdyn alkukatselmuksen perusteella.

Tuon aivan ensimmäiseksi tehtävän kattotarkastuksen perusteella tiedämme, millaisia kattotöitä meidän on yksityisasiakkaan tai taloyhtiön katolle tehtävä. Tuolloin selviää, riittääkö katon korjaus, vaiko onko katto jo niin iäkäs ja haurastunut, että se on paras uusia. Kattotarkastajamme sukeltanee myös katon alle – kattorakenteiden kunto vaikuttaa paljon edessä olevan kattourakan hintaan. Lopuksi saat hyvän tarjouksen parhaasta kattourakasta, ja voit halutessasi hakea sille yhteistyökumppanimme tarjoamaa rahoitusta kotisivujemme kautta.

Kattoremontit Itä-Suomessa mainettaan paljon helpompia ja edullisempia urakoita

Kattoremonteilla Itä-Suomessa tuppaa olemaan huono maine. Uskotaan, että uuden peltikaton, tiilikaton tai huopakaton asennus maksaa maltaita, ja siksi kattosaneerausta lykätään. Halukkuutta tarttua omakotitalon, kesämökin, rivitalon tai esimerkiksi kerrostalon kattoremonttiin vähentää myös se, että niiden uskotaan olevan todella hankalia, stressaavia ja arkielämään monin tavoin vaikuttavia. Mitä jos katon uusimisen aikataulu venyy, ja piha on rakennustyömaana koko kesän? Uskallanko teettää kattoremontin talvella – avoimet rakenteet kastuvat kuitenkin?

Kun tiilikattoremontin tai muun kattosaneerauksen tekijänä on Plus Kattopalvelu, ovat edellä mainitut ja itse asiassa kaikki muutkin huolet turhia. Meidän ammattilaisemme pistävät parastaan tasakattoja, pulpettikattoja, aumakattoja ja esimerkiksi harjakattoja uusiessaan. Katto tulee uusittua ammattitaitoisesti ja ripeästi – suhteellisen yksinkertaisen huopakattoremontin voi tehdä jo parissa päivässä. Talossa on tuota pikaa uusia palahuopakatto, konesaumakatto tai esimerkiksi lukkosaumakatto, kosteudenhallinnasta pidetään tarkkaa huolta koko ajan, eikä kattoremontin hintakaan hirvitä. Kattoremontin voi maksaa esimerkiksi yhteistyökumppanimme tarjoamalla rahoituksella, mutta hinta voi saattaa olla niin edullinen, ettei tällaisille maksujärjestelyille ole tarvetta.

Mistä sitten tietää, mitä palahuopakattoremontti tai esimerkiksi peltikattoremontti maksaa? Pitääkö ostaa ”sika säkissä” ja toivoa vain kovasti, että loppulaskun summa on siedettävä? Ei, me emme pidä asiakasta jännityksessä turhaan, vaan tulemme laskemaan tarjousta mökin, luhtitalon, teollisuushallin, navetan tai esimerkiksi paritalon katon uusimisesta pian yhteydenottosi jälkeen. Asiantuntijamme tulee käymään paikan päällä, jotta hän voi nähdä kattosi rakenteineen päivineen. Video tai valokuva ei riitä, kun halutaan saada varma selko kattorakenteiden kunnosta – asia, mikä vaikuttaa paljon kattoremontin hintaan Joensuussa ja muualla Itä-Suomessa.

Katto kannattaa uusia ennen kuin laho on pilannut kattorakenteet, sillä katon vaihto tulee siten halvemmaksi. Näin ollen kattosaneerausta ei kannattaisi kovin paljoa lykätä, sillä vanhan katon huonokuntoisuus voi johtaa kattovuotoon ja katon vesivahinkoon.

Siihen, mitä uusi katto kaikkineen tulee maksamaan, vaikuttaa myös katon kaltevuus, katon varustelutaso, uuden katteen materiaali (mikä voi olla eri kuin vanhan katteen materiaali – myös katon korkeutta tai kaltevuuskulmaa voidaan päivittää kattosaneerauksen yhteydessä) sekä se, tehdäänkö katon vaihdon yhteydessä myös katon lisäeristyksen kaltaisia lisätöitä.

Jos katto on kovin kalteva tai katolla on paljon yksityiskohtia (kuten jiirejä, lippoja ja läpivientejä), nostaa se hieman kattoremontin kokonaiskustannuksia – onhan kaltevan tai yksityiskohdiltaan runsaan katon purku ja vaihto hitaampaa. Esimerkiksi, kaikki kattotarvikkeet pitää purkaa, varastoida tai viedä jäteasemalle ja asentaa takaisin katolle (mahdollisesti uusittuina, huollettuina tai korjattuina). Huopakatot ja tavalliset peltikatot ovat asennushinnaltaan edullisimpia, savitiilikatot ja konesaumakatot keskihintaisia ja alumiinikatot keskikorkean hintaisia. Kallein katto on kuparikatto.

Jos katto kaipaa lisäeristystä tai esimerkiksi tuuletusratkaisujen päivittämistä, kannattaa työt yhdistää kattosaneeraukseen, sillä kattoremontin yhteydessä tehtyinä ne tulevat edullisimmiksi. Katon lisäeristys ja katon IV-työt ovat sitä paitsi varsin tärkeitä kattotöitä, sillä ne auttavat uuden katon rakenteita pysymään kuivina ja terveinä.

Huopakatto tai palahuopakatto on katto, minkä valintaa kesämökin omistajakaan ei kadu

Huopakaton tai palahuopakaton valinta ei kaduta kesämökin omistajaa. Bitumikatto on vissi valinta myös muihin rakennuksiin, kuten esimerkiksi tuotantolaitoksen tai kerrostalon katolle. Myös tasakatolle taipuva bitumikermikatto suojaa omakotitaloakin pitkään, kenties jopa 40 vuotta. Laattakatto eli palahuopakatto on oivallinen valinta niin grillikotaan kuin muuhunkin piharakennukseen, mutta se istuu loistavasti myös paritalon tai vaikkapa rivitalon katolle.

Laattakatot ja muut huopakatot ovat loistokattoja, sillä niiden asentaminen on edullista, eikä niiden kunnossapitokaan vaadi suuria investointeja. Huopakaton huollot ovat suhteellisen yksinkertaisia, ja ne saa hyvällä hinnalla kattofirma Plus Kattopalvelulta. Teemme erinomaisella hinta-laatusuhteella myös kaikki huopakattoremontit ja huopakattojen korjaukset, joita tarvitaan asianmukaisen huoltamisen johdosta vain satunnaisesti.

Paanukattojen ja muiden bitumikattojen hyväksi on luettava myös viehättävä ulkonäkö, hiljaisuus, lumen-, sateen- ja myrskynkestävyys sekä niiden ekologisuus. Huopakatot ovat hiljaisia myös sateella, joten voit nukkua yösi ilman häiriötekijöitä. Uusi kattosi on myös ekologinen, onhan se pitkäikäinen ja kestävä, ja se voidaan yleensä huoltaa mekaanisesti. Ekologisuutta lisää se, etteivät käytöstä poistetut kattohuopakermit tai sekundavuodat enää joudu kaatopaikalle. Kattohuovasta saadaan tätä nykyä asfaltin raaka-ainetta, joten tämä on iso harppaus kohti zero waste -yhteiskuntaa. Jos haluat erityisen ympäristöystävällisen bitumikaton, voit valita katteen, minkä pinnoite puhdistaa ilmaa teollisuuden ja autoliikenteen saasteista.

Plus Kattopalvelu on siis mukana kesämökin, omakotitalon tai vaikkapa taloyhtiön huopakaton koko elinkaaren ajan. Meidän ammattilaisemme vastaavat kaikista huopakattotöistä, kuten katon kevät- ja syyshuolloista, mahdollisen huopakattovuodon korjaamisesta, katon varustelusta ja sammaleiden poistosta, noin niin kuin muutamia esimerkkejä mainitaksemme. Katon kevät- ja syyshuollot eivät ole vain paanukattojen ja muiden huopakattojen yksinoikeus: kaikki katot, joiden toivotaan kestävän mahdollisimman pitkään, kannattaa huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Katon kevät- ja syyshuollot eivät ole mitään kovin rankkoja toimenpiteitä: niiden aikana kate ja sadevesijärjestelmä puhdistetaan roskista. Roskien poisto katolta vähentää katon alttiutta sammaloitua, mutta jos sammalet kuitenkin löytävät tiensä palahuopakatolle, tiivissaumakatolle tai kolmiorimahuopakatolle, voimme puhdistaa sen kemiallisesti. Biohajoavilla sammaleenpoistoaineilla tulee varmasti puhdasta jälkeä!

Huopakattovuoto voi saada alkunsa vaikka roskien tukkimasta kattokaivosta, siksi sadevesijärjestelmä on hyvä puhdistaa ainakin kaksi kertaa vuodessa. Kattovuoto voi toki alkaa vaikka tuulen irrottamista kattoturvatuotteista. Tätä voidaan ehkäistä kiristämällä kattotarvikkeiden kiinnikkeet aina tarvittaessa, ja jotta tuo(kin) tarve tulisi ajoissa huomattua, tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen kaikkien kattotöiden yhteydessä Itä-Suomessa. Huolehdimme myös siitä, että katolla on riittävä määrä kattoturvatuotteita – huopakatotkin tarvitsevat lumiesteensä kattokaltevuudessa 1:8.

Kun katto lopulta on aika uusia, voidaan se ehkä tehdä astetta jännemmällä tavalla. Mikäli katto piti vettä loppuun asti, voi katto olla uusittavissa ilman vanhan katon purkua ja kattorakenteiden kunnostamista tai uusimista. Tuolloin voimme asentaa uuden bitumikaton suoraan vanhan bitumikaton varaan!

Katon korjaus Itä-Suomessa – työ, mikä palauttaa katon kunnon 

Katon korjaus Itä-Suomessa ei ole mikä tahansa puuha, vaan työ, mikä oikein tehtynä palauttaa katon kunnon ja sen mahdollisuudet kestää vielä pitkään (kenties jopa vuosikymmeniä). Peltikaton, tiilikaton ja huopakaton korjaamiseen kannattaa panostaa, vaikka ei olisi kyse kuin rikkinäisten tiilien vaihtamisesta tai peltikatossa tai huopakatossa olevien reikien paikkaamisesta. Jos katon korjaus menee metsään, ei katosta tulee tarpeeksi tiivistä – pahimmillaan mennään vain ojasta allikkoon.

Plus Kattopalvelu on koko Itä-Suomen alueella toimiva kattourakoitsija, joka hoitaa pesunkestävällä tavalla niin rännien ja vesikourujen korjaukset, jiirien paikkaukset, irronneiden peltilistojen vaihdot kuin painuneiden kattojen oikaisut. Iso tai pieni kattokorjaus – me hoidamme sen pettämättömällä ammattitaidolla ja varsin kilpailukykyisellä hinnalla. Omakotitalon tai kesämökin katon korjaamisesta saa myös kotitalousvähennystä, ja kotisivujemme kautta pääsee hakemaan myös kaikenlaisille katonkorjauksille sopivaa rahoitusta. Jos kyse on myrskyvaurioiden korjaamisesta (esimerkiksi talon päälle kaatuneen puun aiheuttamien tuhojen kunnostamisesta tai irronneiden rännien, lumiesteiden ja tikkaiden aiheuttamien vaurioiden paikkauksesta), saatat saada vakuutuskorvauksiakin. Riippuu kotivakuutuksesta, mitä se korvaa, mutta useimmiten kattolumesta tai katon rakenteiden vanhenemisesta johtuvat vauriot jäävät korvattavien asioiden ulkopuolelle.

Katon ja katon läpivientien asennus sekä tiivistys on meille varsin tuttua. Vaikka osaisimme tehdä kaikenlaiset omakotitalojen, kerrostalojen, ulkorakennusten, saunamökkien ja esimerkiksi luhtitalojen kattoremontitkin, ei kattoremontti ole meillä päällimmäisenä mielessä, kun tulemme tutkimaan vaurioitunutta kattoa. Jos katto ja aluskate ovat korjattavissa, teemme tarjouksen katon osittaisesta korjauksesta emmekä katon uusimisesta. Myös kattovuoto ja katon vesivahinko voidaan usein kunnostaa. Silloin vesi- ja aluskatteen tiivistykseen liittyy myös kosteus- tai lahovaurioiden korjaamista sekä eristeiden uusimista.

Jotta asiakkaan katolla olisi edessään mahdollisimman pitkä ja huoleton taival, tarjoamme kaikkien kattotöiden yhteydessä ilmaisen katon kunnon tarkastuksen. Tuo kattotarkastus on niin perusteellinen, että sen yhteydessä tutkitaan myös katon tarvikkeiden, niiden kiinnitysten, räystäskourujen ja -laudoitusten sekä esimerkiksi aluskatteen kunto. Jos kattokokonaisuus kaipaa jotain muuta korjausta, esimerkiksi kattoikkunan tiivistystä tai vaihtamista, teemme siitä tarjouksen. Ennakoiva kattokorjaus tai katon korjaaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tulee edullisemmaksi kuin katon kunnostaminen vasta kuukausien tai vuosien päästä. Tarvittaessa tarjoamme myös piipun pellittämistä (mikä estää hyvin kattovuodot savupiipun juuresta) tai vaikkapa räystäslautojen ja -peltien vaihtamista. Lahot puuosat pitää purkaa ja uusia, olivatpa ne katon ulkopuuosia tai katon alapuolisia puurakenteita.

Tiilikaton, peltikaton tai huopakaton kuntotarkastuksen yhteydessä tarkistamme myös sen, voidaanko katon kuntoa ja rasituksensietokykyä kohentaa jonkin kattohuollon kautta, ja tarvittaessa teemme tarjouksen kyseisestä kattohuollosta tai kattohuolloista. Huopakatto voi tarvita vaikkapa sammaleenpoistoa, sillä sammaleilla on paha tapa sitoa kattoon kosteutta ja saada katon saumat vuotamaan. Kyseeseen voi tulla myös huopakaton tai palahuopakaton pinnoitus, mikä saa katteen kestämään aurinkoa kuivumatta liikaa.

Vanhankaan katon ei tarvitse antaa vuotaa – me teemme kattovuodon korjauksen ilman turhia kustannuksia

Vanha katto vuotaa – mitä tehdä? Jotkut ajattelevat, ettei vanhaa tiilikattoa, peltikattoa tai huopakattoa kannata alkaa korjata, sillä kattoremontti on kohta edessä. Näin ei kuitenkaan kannattaisi ajatella, sillä kattovuoto voi johtaa katon vesivahinkoon, ja katon vesivahingon kunnostaminen lisää kohta koittavan kattoremontin kustannuksia. Riippuu tapauksesta, miten vanha ja vuotava katto kannattaa korjata. Jos kyse on pienen kattovuodon korjauksesta, esimerkiksi kattoreiän tilkitsemisestä, kannattaa tehdä vuotavan katon korjaus ja pelastaa kattorakenteet siten kosteudelta. Jos kyseessä on isomman mittakaavan kattovuoto tai katon alla on jo kosteutta, on vuotavan katon korjaus syytä unohtaa – tulee kustannustehokkaammaksi purkaa vanha katto ja asentaa sen tilalle uusi. Me etsimme aina asiakkaan kannalta parhaat tavat kunnostaa tasakatto, harjakatto tai vaikka pulpettikatto, ja teemme työn ilman turhia kustannuksia.

Tiilikatto on vanha, jos se on yli kuusikymppinen. Joskus tiilikaton kunto heikkenee jo ennen kuin se saavuttaa kansaneläkeiän. Varsinkin sammaleiden ja roskien poistamatta jättäminen voi saada kattotiilet haurastumaan jo kymmeniä vuosia aiemmin. Katon ikä ei siis ole ainoa tekijä, kun punnitaan kattoremontin ja vuotavan katon korjauksen välillä. Mitä haurastuneempi katto, sitä parempi se on uusia – vaikka katto olisikin vasta kolmekymppinen.

Huopakattoa voi pitää vanhana, kun ne on täyttänyt kolmekymmentä. Sammaleiden poisto, katon kevät- ja syyshuollot sekä katon pinnoitteen uusiminen auttavat huopakattoa tai palahuopakattoa kestämään mahdollisimman pitkään. Jossain vaiheessa katto kuitenkin kuivuu ja alkaa halkeilla, ja katto kannattaa uusia vesivahinkojen välttämiseksi.

Peltikatto kestänee 50 vuotta, mutta ruoste voi saada katon uusimiskuntoon jo parinkymmenen vuoden jälkeen. Monia peltikattovuotoja voi kiittää katon ruostevaurioista, joten kannattaa huolehtia siitä, että katto ei pääse ruostumaan. Plus Kattopalvelu on nappivalinta niin peltikaton kuin kaikkien muidenkin kattojen kunnossapitoon.

Plus Kattopalveluun kannattaa olla yhteydessä myös silloin, jos uusi tai vanha katto alkaa vuotaa Itä-Suomessa. Jos mahdollista, ole yhteydessä jo ennen kattovuodon alkamista, eli heti huomatessasi kattoreiän, huonokuntoisen läpiviennin tai vaikka rikkinäisen tiilen. Mitä pikemmin katto tiivistetään, sen parempi – myös kustannuspuolen kannalta.

Katon alla on usein aluskate, mikä ottaa vastaan omakotitalon tai vaikkapa rivitalon katon läpi vuotavan veden. Aluskate voi kuitenkin antaa periksi, jos aikaa kuluu, mutta katto vuotaa aina vain. Mikäli aluskatekin alkaa vuotaa, kastuvat katon alla olevat rakenteet – asia, miltä kattofirmamme tahtoisi kattosi välttyvän. Katon vesivahinkoon on reagoitava kuivattamalla puurakenteet. Jos myöhästyttiin ja puurakenteissa on jo lahoa, ei auta muu kuin puuosien vaihto. Kattovuoto lienee kastellut myös yläpohjan eristeet. Koska märät olosuhteet voivat saada yläpohjan lämmöneristeinä toimivat villat homehtumaan jo noin viikossa, tulee kastuneet villat purkaa ja uusia mahdollisimman nopeasti. Kattorakenteet on kunnostettava ja villat vaihdettava myös siinä tapauksessa, että päätyisimme kattoremonttiin katon osittaisen korjauksen sijasta.

Säännölliset katon huollot Itä-Suomessa oiva teko katon eteen

Kerrostalon, rivitalon, kesämökin ja esimerkiksi varaston katto arvostaa sitä, että katon huollot Itä-Suomessa on toteutettu säännöllisesti ja asianmukaisesti. Vaikka katto ei sitä suoraan sanokaan, näkyvät katon huollot katon elinkaaren pituudessa ja katon vaurioitumisalttiudessa. Jos tiilikaton, huopakaton tai peltikaton huoltamiseen ei ole pahemmin panostettu, voi katto olla usein huonossa kunnossa ja vuotaa. Hoitamattomuus kuluttaa ja haurastuttaa rakenteet. Katon elinkaarikin voi typistyä. On sellaisiakin tapauksia, että peltikatto pitää uusia noin 20 vuoden päästä, vaikka peltikaton teoreettinen käyttöikä on 50 vuotta. Tiilikatto voi olla uusimiskunnossa jo kolmekymppisenä, vaikka betonitiilikatolle voi odottaa suurin piirtein 70 vuoden mittaista elinkaarta.

Tilaa katon huollot Ilomantsiin, Juukaan, Tohmajärvelle, Pertunmaalle, Punkaharjulle, Rantasalmelle ja esimerkiksi Savonlinnaan Plus Kattopalvelulta, niin saat kattosi kestävään ja kauniiseen kuntoon. Teemme kaikki kattohuollot, joita tarvitaan katon kunnon parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Poistamme katolta liiat lumet, lisäämme katon myrskynkestävyyttä lisäämällä kattopeltien kiinnityksiä ja pesemme likaisen katon, jottei se alkaisi sammaloitua. Jokaisen kattotyön yhteydessä ilmaiseksi tekemämme katon tarkastaminen kertoo, onko katto kaikin puolin ehjä, vai vieläkö sitä pitäisi jotenkin paikata tai huoltaa. Kattotarkastuksen ansiosta pienet ja piilevätkin viat tulevat huomattua ajoissa, eikä mikään kattohuoltokaan jää roikkumaan.

Säännölliset, Plus Kattopalvelulta tilatut kattohuollot ovat oiva teko katon eteen. Lähde liikkeelle vaikka siitä, että tilaat meiltä katon kevät- tai syyshuollon. Tällainen huoltokokonaisuus, minkä aikana kate ja sadevesijärjestelmä puhdistetaan, on hyvä tehdä joka vuosi. Kun tasakatto, harjakatto tai vaikkapa mansardikatto on puhdistettu kaksi kertaa vuodessa, on sen likaantuminen, sammaloituminen tai ruostuminen sekä haurastuminen paljon vähemmän todennäköistä. Sadevesijärjestelmän puhdistaminen on tarpeen rännien ja kattokaivojen vedon ylläpitämiseksi.

Jos katolla kasvaa sammaleita, ei niitä saa pois harjoilla tai edes kattopesulla (peltikatolle nuo metodit riittäisivät, mutta sepä ei niin vain sammaloidu). Sammaleenpoisto ja suojakäsittely, mitkä teemme sopivimmilla aineilla, poistavat katolta kaikki kasvustot antaen sille pitkäkestoisen suojan uusilta kasvustoilta.

Tiilikatto ja huopakatto saavat suojaa sammaleilta myös pinnoitteestaan. Kun tiilikaton tai huopakaton pinnoitteen huomataan kuluneen, voidaan se uusia. Tämä kattohuolto tehdään vain kerran per katto. Peltikatot maalataan montakin kertaa, sillä maalipinnoite kestää tapauksesta riippuen 10, 15 tai esimerkiksi 25 vuotta. Hyvässä kunnossa oleva maalipinnoite pitää omakotitalon tai vaikkapa ulkorakennuksen katon kauniina ja ruosteettomana.

Kattoturvatuotteiden huoltoa voi tarvita mikä tahansa katto, mutta naulojen tai vanhojen ruuvien vaihto uusiksi ruuveiksi on vain ja ainoastaan peltikattojen juttu. Kattopellit kiinnitettiin ennen nauloilla, nyt käytetään kateruuveja, mitkä pysyvät paikoillaan paremmin. Kateruuvi ei kohoa ylös kosteuselämisen seurauksenakaan. Näin tuuli ei pysty irrottamaan kattopeltejä, eikä vesi pääse katon alle suojatta jääneistä ruuvinrei’istä.

Rännien puhdistus ja huolto Itä-Suomessa vaatii joskus höyryä, joskus vettä ja joskus maalia

Rännien puhdistus ja huolto Itä-Suomessa vaativat erilaisia työvälineitä ja kemikaaleja. Sadevesikourujen puhdistus pitää kerrostalon, omakotitalon, rivitalon ja kaikkien muiden rakennusten sadevesijärjestelmän kunnossa vuodesta toiseen. Jos rännejä ei huollettaisi säännöllisesti, tarvitsisivat rännit korjausta paljon useammin, ja uusien rännien asennus voisi olla edessä aivan liian aikaisin siihen nähden, mitä sadevesijärjestelmä voisi kestää.

Me Plus Kattopalvelun ammattilaiset teemme kaikenlaiset sadevesijärjestelmää koskevat työt niin Siilinjärvellä kuin Nurmeksessakin. Teemme työn sen mukaan, mitä kohde kulloinkin tarvitsee. Jos myös syöksyputket pitää avata, teemme sen yksin tein. Usein riittää, että roskat (kuten koivun lehdet ja lehtikuusenneulaset) poistetaan ränneistä käsityönä. Emme viskaa roskia alas, vaan keräämme ne suoraan roskapusseihin. Loppu lika voidaan huuhdella vedellä pois. Pian silmiemme eteen avautuu puhdas kouru, missä ei ole roskan roskaa. Jos kouruissa sattuisi olemaan ruostetta vai vaikka jäätymisvaurioita, teemme tarjouksen tiilikaton, peltikaton tai huopakaton sadevesijärjestelmän kunnostamisesta. Tällainen urakka pitää toteuttaa joka kevät ja syksy, jotta rännit tai syöksyputket eivät pääsisi menemään tukkoon missään vaiheessa.

Keväällä tehty rännihuolto on tarpeen myös siksi, että samalla tulee tarkastettua rännien kunto talven jälkeen. Talven lumet ja jäät ovat voineet aiheuttaa erilaisia vaurioita, kuten vääntää kourut tai irrottaa ne osittain katosta. Huonolla tuurilla lumi tai jää on saanut koko rännin putoamaan. Plus Kattopalvelu korjaa tilanteen, ja katto sadevesikouruineen on pian valmis ohjaamaan kesäiset sadevedet riittävän kauas rakennuksesta. Tarvittaessa teemme tarjouksen rännien ja alastuloputkien huoltomaalauksesta.

Rännit pitää puhdistaa ja tarkastaa myös syksyllä, jotta voitaisiin varmistaa niiden puhtaus ja veto ennen uutta talvea. Mikäli sadevesijärjestelmässä on sulanapitokaapeleita, tarkastamme myös niiden kunnon. Mikäli sadevesijärjestelmä kuitenkin jäätyisi talvella (tähän viittaisivat ränneistä riippuvat jääpuikot), saataisiin jää sulamaan kuumalla vesihöyryllä. Hakkaaminen voisi vain rikkoa rännit, joten jään poistossa kannattaa ehdottomasti suosia kuumaa höyryä.

Se, että rännit vetävät vuodesta toiseen, on tärkeää koko rakennuksen kannalta, sillä muussa tapauksessa kosteus voi päästä rakenteisiin saakka. Sadevesikourujen asennuksen, huollon, tarkastamisen ja korjauksen tarkoitus on pitää kaikki sade- ja sulamisvedet tarpeeksi kaukana talon perustuksista. Jos räystäs vuotaa tai rännit puuttuvat kokonaan, voi rakennusta ympäröivä maaperä kastua niin paljon, että kosteus pääsee tekemään tuhojaan talolle.

Meiltä Plus Kattopalvelun ammattilaisilta voi tilata koko kevät- tai syyshuollon, ei vain pelkkää sadevesikourujen puhdistusta. Kun tulemme Itä-Suomeen tekemään katon kevät- tai syyshuoltoa, tarkoittaa se sitä, että puhdistamme myös vesikatteen harjaamalla tai ilmapuhaltamalla. Näin roskat ja niihin sitoutuva kosteus eivät ala ruostuttaa kattoa, tai johtaa sammaleiden leviämiseen. Olipa kyse katon syyshuollosta, pelkkien rännien puhdistamisesta tai mistä tahansa muusta kattotyöstä, tarjoamme kaupan päälle koko katon kunnon tarkastuksen.

Kattopesu tai katon harjaus – tärkeintä on, että katto puhdistetaan

Katon pesu, sammaleenpoisto ja katon suojakäsittely, kattomaalaus, lumenpudotus… kaikki nuo kattohuollot ovat esimerkkejä Itä-Suomessa tarjoamastamme laajasta palveluvalikoimasta. Me Plus Kattopalvelun ammattilaiset teemme kaikki kerrostalojen, omakotitalojen ja kesämökkien kattohuollot, ja jokaisen kattohuollon yhteydessä tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen. Tuo kattotarkastus on tarpeen katon kunnon selvittämiseksi. Jos kattoa, kattorakenteita ja esimerkiksi katon tarvikkeita ei säännöllisesti tarkastettaisi, voisi jokin oleellisen tärkeä asia jäädä huomaamatta, ja sen seurauksena katon kunto voisi kokea kolauksen. Esimerkiksi jokin reikä katossa voisi jäädä noteeraamatta ja paikkaamatta, ja tämä voisi johtaa kattovuotoon ja laho- sekä homevaurioihin. Myös hieman piilossa kasvava sammal voisi jäädä hoksaamatta, jos koko katon kunto ei säännöllisesti tarkastettaisi.

Sammalet eivät tee hyvää tasakatolle, harjakatolle tai millekään muullekaan katolle. Jotta katto ei alkaisi sammaloitua, on katto syytä pitää puhtaana. Katon puhdistus on tärkeä toimenpide myös aaltopeltikatoilla ja muilla peltikatoilla. Peltikatto ei yleensä ala ruostua eikä tarvitse siten sammaleenpoistoa, mutta ruoste ei olisi kovin tavaton vieras peltikatolla. Mitä enemmän peltikatolla on ruostetta, sitä huonompaan kuntoon se voi joutua alkaen esimerkiksi vuotaa.

Miten katot sitten puhdistetaan? Tarvitseeko tiilikatto pestä kaksi kertaa vuodessa, vai miten lika saadaan pois katteelta? Ei, tiilikaton pesun voi unohtaa: useimpina vuosina riittää, että tiilikatto harjataan. Kun kyse on bitumikatoista, kannattaa pitää mielessä niiden pinnoitteen herkkyys – siksi bitumikatot kannattaa puhdistaa ilmapuhaltimella, ja huopakaton pesussakin otettava huomioon pinnoitteen kunnon varjeleminen.

Samalla kun poistamme lehdet, oksat, neulaset ja muut roskat katolta, puhdistamme myös sadevesijärjestelmän, jotta sinne kertyneet roskat eivät saisi sitä menemään tukkoon. Tällaista huoltokokonaisuutta kutsutaan katon syys- tai keväthuolloksi. Jos katolla on paljon roskia ja likaa, hidastuu sen kuivuminen, ja kosteus aloittaa ruostumisen tai sammaloitumisen. Tämän takia katto on hyvä puhdistaa niinkin usein, kuin kaksi kertaa vuodessa.

Mikäli lika on sen verran tarttunut katteeseen, ettei harjaus tai ilmapuhallus saa sitä riittävän puhtaaksi, teemme tarjouksen kattopesusta. Täydellisen kattopesun resepti koostuu asiantuntevista ja ahkerista kattotyöntekijöistämme, vedestä, sopivista pesuharjoista ja asianmukaisesta pesuaineesta.

Peltikatto hylkii sen verran hyvin likaa, että peltikattoa ei ehkä jouduta pesemään kuin vain kattomaalausten alla. Muut katot ovat karheapintaisempia, ja niille voi tarttua likaa, mikä johtaa kattopesuun. Tiilikatoille ja huopakatoille voi kertyä myös sammaleita, ja silloin on aika tilata Plus Kattopalvelulta sammaleenpoisto ja katon suojakäsittely. Kun sammalet poistetaan kemiallisesti, ei katteeseen jää minkään sortin juuria tai itiöitä, joiden takia katto voisi taas kohta olla sammaleiden valtaama. Sammaleenpoisto toteutetaan usein niin, että sammaleenpoistoaine levitetään katolle, ja se saa vaikuttaa siellä niin kauan, että sadevesi huuhtelee sen pois.

Katon maalaus Itä-Suomessa pisteestä pisteeseen 

Tässä tekstinpätkässä selitämme, miten katon maalaus Itä-Suomessa etenee pisteestä pisteeseen. Tämän jälkeen sinulla on hyvä kuva siitä, mitä kaikkea kattomaalaus vaatii – katon maalaamiseksihan ei koskaan riitä se, että katteelle aletaan suoraa päätä sutia uutta maalia, vaan kyse on monia työvaiheita vaativasta prosessista. Se, mitä kaikkia pohjatöitä katon huoltomaalaus sillä kertaa vaatii, selviää viimeistään asiantuntijamme käytyä paikan päällä. Me selvitämme katon kunnon perusteellisesti voidaksemme toteuttaa huolellisesti kaikki pohjatyöt, joita omakotitalon, kerrostalon, teollisuuslaitoksen, rivitalon tai esimerkiksi mummonmökin katto vaatii onnistuakseen täyden kympin (ja sen kuuluisan papukaijamerkin) arvoisesti.

No niin, eli tiilikaton, palahuopakaton tai vaikkapa peltikaton maalaus lähtee liikkeelle alkutarkastuksesta. Tarkkaan ottaen katon maalausprojekti on alkanut jo siinä vaiheessa, kun olet ottanut yhteyttä ja pyytänyt tarjouksen katon maalaamisesta. Yhteyttä voit ottaa puhelimella tai lähettämällä verkkoviestin.

Paikan päällä tehdyn alkukatselmuksen jälkeen kattofirmamme edustaja kertoo, mitä kaikkea kattomaalauksen yhteydessä kannattaa tehdä, ja antaa avaimet käteen -tarjouksen edessä olevasta kattourakasta. Omakotitalon ja kesämökin kattomaalauksesta saa kotitalousvähennystä, ja verkkosivuiltamme pääsee hakemaan tällekin kattourakalle sopivaa rahoitusta. Moni huomaa, että katto on maalattavissa paljon luultua edullisemmin.

Peltikatot maalataan sen perusteella, millaisessa kunnossa edellinen pinnoite tai galvanointi on. Siihen, että peltikatto maalataan ensimmäisen kerran, voi mennä 10 tai jopa yli 20 vuotta. Jatkossa katon huoltomaalausta tarvitaan noin 10–15 vuoden välein. Kattomaalauksen pohjatöinä tarvitaan ainakin katon puhdistus ja peltikaton pesu, mahdollisesti myös ruosteenpoisto ja erilaisia paikkaustöitä. Jos aaltopeltikatossa tai muussa peltikatossa on paljon paikattavaa tai katon väriä tahdotaan vaihtaa, voi kattopeltien vaihto olla parempi vaihtoehto. Plus Kattopalvelulta sujuu niin osittainen kuin kokonainenkin peltikattoremontti.

Toki teemme myös tiilikattoremontit ja huopakattoremontit, ja vieläpä erinomaisella hinta-laatusuhteella. Jos katto ei vielä ole pakko vaihtaa, maalaamme tiilikaton ja pinnoitamme huopakaton. Peltikatot maalataan, jotta ne eivät ruostuisi (ja jotta niiden ulkonäkö kohenisi), kun taas tiilikatot maalataan pakkasrapautumisen lopettamiseksi. Samalla tullaan toki kohentaneeksi myös katon ulkonäköä.

Pakkasrapautuminen johtuu siitä, että vanhojen kattotiilien huokosiin päässyt kosteus jäätyy. Jää murentaa tiilen rakennetta pikkuhiljaa. Lopulta tiili halkeaa, ja katto voi alkaa vuotaa rikkinäisen tiilen kohdalta. Uusi pinnoite tuo ratkaisu tähän häiritsevään pulmaan, sillä se tasoittaa tiilien pinnan, jolloin vesi ei jää katolle. Tiilikaton maalaus Itä-Suomessa vähentää myös katon sammaloitumista.

Huopakatot pinnoitetaan, jotta kermit eivät kuivuisi liikaa auringossa. Kuivuminen johtaa kovettumiseen, ja silloin elastisuus – bitumikattojen upean rasituksensietokyvyn salaisuus – on mennyttä kalua. Huopa- tai palahuopakaton maalaaminen vähentää myös sammaleiden kasvua tasa- tai satulakatolle, sekä palauttaa katon alkuperäisen värin – oli se sitten musta tai vaikka metsänvihreä.

Tiili- ja huopakattojen maalaamista edeltävät pohjatyöt ovat usein keskenään varsin samankaltaisia. Kate pitää puhdistaa, tiivistää, pestä ja mahdollisesti myös käsitellä sammaleenpoistoaineella. Vasta kun kaikki tämä on tehty, pääsevät asiantuntijamme levittämään uutta pinnoitetta katolle. Koska kaikki kattomaalauksemme toteutetaan avaimet käteen -paketteina, sisältyy kattomaalauksen hintaan myös loppusiivous ja ympäristön suojaus.

Lumenpudotuksemme Itä-Suomessa eivät anna odotuttaa itseään

Hyvää kannattaa odottaa, mutta tämä sanonta ei päde lumenpudotuksiin Itä-Suomessa. Lumien pudottaminen kerrostalon, rivitalon, mökin, hallin, omakotitalon tai jonkin muun kiinteistön katolta tilataan usein vasta sitten, kun työllä on jo kiire. Lumet pudotetaan vain ani harvoin ennakoivasti, joten yleensä on tosi kyseessä, kun asiakas soittaa ja tilaa kattolumitöitä Outokumpuun, Heinävedelle tai vaikkapa Varkauteen. Katolla on todennäköisesti niin paljon lunta, että se uhkaa painua luokalle tai sortua – tai kenties katon reunalla keikkuvat lumimassat uhkaavat aiheuttaa joitain omaisuus- tai henkilövahinkoja pudotessaan alas. Tässä vaiheessa ei auta sanoa, että palaamme asiaan paremmalla ajalla, esimerkiksi joskus kesäkuussa. Lumenpudotus on aloitettava mahdollisimman pian, jotta uhkaavat vauriot ja vahingot saadaan ehkäistyä.

Plus Kattopalvelu toimii juuri näin, eli aloitamme kattolumityöt mahdollisimman pian. Ensin haluat varmasti kuulla tarjouksen lumen pudottamisesta tiilikatolta, peltikatolta tai huopakatolta. Siksi edustajamme ajaa pihaan pannakseen merkille niin katon kaltevuuden kuin kattolumen määränkin. Seuraavaksi saat tarjouksen lumenpudotusurakasta. Töiden osuudesta voi hakea kotitalousvähennystä, jos poistettavat lumet ovat kesämökin tai omakotitalon katolla. Rahoituksellekin voi olla käyttöä, siksi yhteistyökumppanimme tarjoaa kotisivuillamme kaikille kattotöille sopivaa rahoitustaan. Sen hakeminen käy käden käänteessä, joten katon ei tarvitse kärvistellä suojalumitaakan alla yhtään pidempään kuin on ihan pakko.

Sen lisäksi, että voit luottaa nopeaan toimintaamme, voit luottaa myös asiantuntevuuteemme ja siihen, että pidämme huolta kaikkien osapuolten turvallisuudesta. Asiantuntevuus onkin tarpeen, kun poistetaan lunta kaltevalta tai loivalta katolta. Moni asia voi mennä pieleen, ja katto vaurioitua (alkaen jopa vuotaa). Me pudotamme lumimassat alas niin, ettei kattoon synny vaurioita, ei edes naarmuja.

Työ onnistuu helposti, sillä tarvittaessa tuomme paikalle vaikka nostinkoriauton, millä pääsee työskentelemään jopa useiden kymmenien metrien korkeuteen. Turvallisuutta ylläpidämme työturvallisuustuotteilla. Turvavaljaat ovat must, ja niiden lisäksi saatetaan tarvita myös kypäriä ja suojalaseja – esimerkiksi silloin, kun poistamme jääpuikkoja räystäiltä. Turvallisuusriskit ulottuvat koskemaan myös talon asukkaita ja talon ympärillä liikkuvia ihmisiä. Suunnittelemme jo etukäteen, miten tähän voidaan varautua. Otamme selvää siitä, mihin kohden pihaa lumet voidaan tiputtaa, ja miten tuo alue voidaan eristää niin, ettei kukaan ohikulkijakaan saa katolta putoavia lumia niskaansa. Jos joudumme levittäytymään tielle, huolehdimme liikenteenohjauksesta, ja jos lumille ei ole tilaa pihassa, järjestämme paikalle kuorma-auton, mikä kiidättää lumet pois pihasta.

Lumenpudotukseen voidaan yhdistää myös jään poisto katolta. Jäätä voidaan tulla poistamaan katolta myös omana palvelunaan. Tehokkain ja turvallisin tapa poistaa jää katolta on sulattaa se kuumalla höyryllä. Jos jäätä ja jääpuikkoja on katolla joka talvi, viittaa se katon lisäeristyksen tarpeeseen – teemme tästä tarvittaessa tarjouksen. Kuuma höyry sulattaa myös rännit, joissa voi olla jäätä roskien tai rakenteellisten vikojen tähden.

Kattotyömme Itä-Suomessa edistävät katon kuntoa monella tapaa

Kun Plus Kattopalvelu tekee joitain kattotöitä Itä-Suomessa, tulee se samalla edistäneeksi katon kuntoa monella tapaa. Se, ettei katto vuoda, varmistaa katon rakenteiden kuivuuden, kantokyvyn ja pitkäikäisyyden. Myös katon IV-työt ja katon eristys (tarvittaessa päivitetty) ylläpitävät kattorakenteiden kuntoa, mikä on olennaisen tärkeä asia koko omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi mökin kannalta.

Peltikattotyömme, huopakattotyömme, tiilikattotyömme ja palahuopakattotyömme laittavat kattosi kerralla kuntoon, sillä niiden yhteydessä teemme aina koko katon kunnon tarkastuksen. Kun olemme tutkineet kattosi joka kohdasta, tiedämme, onko se täysin tiivis ja ehjä. Jos kattoläpivientejä pitäisi korjata, kattoturvatuotteiden kiinnikkeitä kiristää tai esimerkiksi katon pinnoite uusia, saisit siitä kohtuuhintaisen tarjouksen, mihin olisi helppo tarttua kotitalousvähennyksen ja/tai kotisivujemme kautta haettavan rahoituksen avulla.

Kattoikkunan korjaus mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on helpompaa kuin kattokorjaus siinä vaiheessa, kun katon alle on jo mennyt vettä, ja kattorakenteissa on lahovaurioita. Myös muut läpiviennit, saumat ja esimerkiksi jiirit kannattaa korjata mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Se, että katon kunto tarkastetaan joka kevät ja syksy, on erittäin merkityksellistä katon kunnon ja kunnossapitokustannusten kannalta. Katon tarkastuksista ei tarvitse maksaa erikseen, jos tilaat meiltä myös katon kevät- ja syyshuollot, tai minkä tahansa muun kattotyön (vaikkapa pieneläinesteiden, kuten lintuverkkojen, asentamisen).

Kattoturvatuotteiden kiinnitysten kiristäminen on yksi niistä kattotöistä, mitkä ovat helppoja ja nopeita toteuttaa, ja joiden tekemistä ei ulospäin huomaa. Jos työ kuitenkin jäisi tekemättä, näkyisi se heti, ja aiheuttaisi astetta hankalampia kunnostustarpeita. Mikäli kattotikkaiden kiinnitykset pääsevät löystymään niin paljon, että tikkaat irtoavat kesken nuohouksen tai esimerkiksi kattohuollon, voisi aiheutua kohtalokkaita vahinkoja. Vain vähänkin löystyneet kiinnikkeet voivat antaa periksi syysmyrskyissä ja kevättalvella, kun lumikuormat puskevat alas katolta. Katto vaurioituu uhaten alkaa vuotaa aina, kun siitä irtoaa väkisin joitain tarvikkeita.

Katon maalaus näkyy jo ulospäinkin. Kaikki katot kannattaa maalata, eikä vain siksi, että omakotitalon, kerrostalon tai vaikkapa mökin katto alkaisi näyttää paremmalta. Katon pinnoitteen uusimisessa on kyse myös katon suojaamisessa erilaisilta rasituksilta, joista ei pohjoisissa ympyröissämme ole pulaa. Huoltomaalaus saa katon kestämään paremmin niin kosteutta kuin ulkolämpötilojen vaihteluitakin.

Siltä varalta, että katto kuitenkin alkaisi vuotaa, on hyvä huolehtia aluskatteen kunnosta. Jos aluskatetta pitää korjata piipun tai vaikka kattoikkunan kohdalta, on työhön syytä ryhtyä saman tien. Jos aluskate on rikki, ei sitä tosin yleensä paikata, vaan se vaihdetaan osittain (tai uusitaan kokonaan). Ehyt aluskate on kattorakenteiden (ja sitä kautta talon omistajan) paras kaveri, sillä se pitää kosteuden pois kattorakenteiden kimpusta. Mikäli vesikatto alkaisi vuotaa vaikkapa keväällä, ottaisi aluskate kaikki sulamisvedet vastaan, mitkä katon saumojen tai vaikka jiirien läpi tulisivat. Aluskatteista on myös kondenssikosteuden ja sen aiheuttamien vahinkojen hillitsijäksi.

Villojen vaihto ja katon yläpohjan lisäeristys saattaa säästää lämmityskustannuksissa reilun siivun

Villojen vaihto ja katon lisälämmöneristys ovat niitä kattotöitä Itä-Suomessa, mitkä tehdään vain tarvittaessa. Ne eivät siis kuulu säännöllisesti tehtävien kattotöiden heimoon, kuten katon ja esimerkiksi kourujen puhdistukset. Villojen vaihtoa tai katon lisälämmöneristystä ei tehdä edes omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai kesämökin kattoremontin yhteydessä, ellei sille ole erityistä tarvetta.

Villat vaihdetaan oikeastaan vain silloin, jos niissä on kosteutta, sillä märät eristeet voivat johtaa yläpohjan homevaurioon jo noin viikossa. Vaikka katto vuotaa, villoja ei ehkä ole pakko uusia, sillä kattovuoto tiilikatolla, peltikatolla tai huopakatolla ei läheskään aina johda katon vesivahinkoon. Katon alla olevan aluskatteen on tarkoitus ottaa vastaan katon läpi vuotava vesi ja viedä se suoraa päätä alaräystäille. Näin kattorakenteet pysyvät kuivina kattovuodosta huolimatta, eikä katon alla tarvitse tehdä mitään kuivatuksia, uudistuksia tai korjauksia. Jos aluskatekin antaa periksi ja villat kastuvat, on edessä katon vesivahingon korjaus villojen vaihtoineen päivineen.

Kondenssivesi on peräisin katon alta, ja se onnistuu yleensä kastelemaan myös eristeet. Kondenssivesi on lämpimästä ilmasta viileille pinnoille tiivistyvää vettä, mitä voi tipahdella vaikka ilmanvaihtohormeista (tuolloin ilmanvaihtokanavat pitää eristää paremmin). Sitä voi myös tiivistyä ulkokaton alapinnalle, mistä vesi tippuu eristeisiin. Jotta näin ei kävisi, tarvitaan aluskatetta – aluskate on siis eräänlainen kaksoisagentti, millä on kuitenkin vain yksi päämäärä, ja se on pitää kattorakenteet suojassa kaikenlaiselta kosteudelta.

Kondensoitumista voidaan vähentää katon lisälämmöneristyksen avulla. Kun yläpohjassa on riittävästi eristeitä, ei lämmintä ilmaa kerry sinne niin paljoa. Tällä on välitön vaikutus myös energiankulutukseen ja lämmityskustannuksiin. Isoimmat säästöt saavutetaan yleensä 1970-luvun rakennuksissa ja sitä ennen rakennetuissa taloissa, joita ei ole vielä lisäeristetty. Noin 20 % lämmöstä voi karata katon kautta, joten katon lisälämmöneristys on usein ensimmäinen askel haluttaessa parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Myös seinien lisäeristys ja ikkunoiden sekä ovien uusiminen vaikuttavat siihen, kuinka paljon lämpöä karkaa harakoille. On silti varottava tiivistämästä taloa liikaa, jotta ilma vaihtuu jatkossakin.

Kondensoitumisen lisäksi uudet eristeet auttavat vähentämään saumavuotoja, joita katolla kesken talven sulava lumi voi aiheuttaa. Lumen on tarkoitus sulaa vasta keväällä, kun aurinko alkaa sulattaa sitä päältä päin. Jos talosta karkaa lämpöä, sulaa lumi koko aja alta päin, ja runsaslumisina talvina tämä ilmiö voi johtaa katon saumojen pettämiseen ja vuotamiseen. Kattojää voi edesauttaa kattovuotojen syntymistä estämällä sulamisvesiä poistumasta vesikouruihin ja alastuloputkiin.

Katon lisälämmöneristys onnistuu monesti ilman, että mitään pitäisi purkaa tai rakentaa uudelleen. Ullakon ja vintin eristys ovat eri maata. Jos haluat ottaa kylmän ullakon asuinkäyttöön, voi se vaatia monenlaisia rakenteellisia muutoksia, jopa katon korottamista. Luota tässäkin urakassa Plus Kattopalveluun, sillä me tiedämme, miten sekin hoidetaan kunnialla.

Kattoturvatuotteita niin yksityisasiakkaiden kuin taloyhtiöidenkin katoille

Omakotitalon, kerrostalon, teollisuuslaitoksen ja muun muassa kesämökin kattoturvatuotteet Itä-Suomessa saa tältä samalta kattofirmalta, eli Plus Kattopalvelulta. Me toimitamme kaikki kattoturvatuotteet asennettuina niin Hirvensalmelle, Joroisille, Kaaville, Kiuruvedelle, Leppävirralle, kuin esimerkiksi Liperiinkin. Erilaisia kattoturvatuotteita ovat lumiesteet, kattopollarit ja putoamissuojat, hätäpoistumistikkaat, kattosillat, seinätikkaat ja esimerkiksi lapetikkaat. Kukaan ei voi täysin vapaasti päättää, miten kattonsa varustelee, vaan katon varustelussa on otettava huomioon katemateriaali ja rakennusmääräykset. Rakennusmääräyksissä kerrostaan, millaisia kattoturvatuotteita katolta vähintäänkin on löydyttävä.

Me teemme kaikki kattotikkaisiin, palotikkaisiin ja muihin kattoturvatuotteisiin liittyvät kattotyöt, joten ota yhteyttä Plus Kattopalveluun niin kattoturvatuotteiden asennuksen, huoltamisen, korjaamisen, uusimisen kuin kuntotarkastamisen tiimoilta. Oikea aika tilata kattoturvatuotteisiin liittyviä töitä tiilikatolle, peltikatolle tai huopakatolle on heti, kun huomaat tarpeen esimerkiksi kattoturvatuotteiden korjaamiselle. Tarve voi tulla ilmi esimerkiksi keväällä, sillä lumimassat ovat voineet vaikkapa vääntää lumiesteitä. Kattoturvatuotteiden ja niiden kiinnikkeiden kunto kannattaa tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, jotta talven mahdollisesti aiheuttamat vahingot tulisivat ajoissa huomattua ja kunnostettua. Toisen kerran palotikkaiden ja muiden kattoturvatuotteiden kunto kannattaa varmistaa loppusyksystä, jotta katto kaikkine varusteineen voitaisiin valmistella kestämään tuleva talvi. Syksyllä tehty kiinnikkeiden kiristys auttaa varmistamaan sen, että kaikki turvatuotteet pysyvät paikoillaan myös keväällä, kun lumimassat tahtoisivat liukua pitkin lapetta, irrottaa katosta erilaisia tarvikkeita ja pudota alas katolta.

Kattoturvatuotteiden tarkastuksen saa kaupan päälle Plus Kattopalvelun katon kevät- ja syyshuoltojen yhteydessä. Itse asiassa, tarjoamme kaupan päälle koko palahuopakaton, savitiilikaton tai vaikka rivisaumatun peltikaton kunnon tarkastuksen. Kun tarkastamme kattoa, kiinnitämme huomiota myös siihen, onko kattoturvatuotteita tarpeeksi.

Esimerkiksi lumiesteet ovat sellaisia kattoturvatuotteita, mitkä puuttuvat monilta katoilta. Lumen äkillistä alasputoamista hillitsevät lumiesteet ovat pakolliset aina, kun katon kaltevuus on ainakin 1:8. Jos katon kaltevuus ylittää tuon ja rakennuksessa on kerroksia enemmän kuin kaksi, ovat myös kattosillat pakolliset. Nuohoojat, lumenpudottajat ja muut katolla liikkuvat työntekijät osaavat varmasti arvostaa kattosiltoja, joten niitä kannattaa harkita myös matalampiin kaltevakattoisiin rakennuksiin. Karhennettu ja CE-merkitty kulkusilta helpottaa katolla liikkumista kaikenlaisissa olosuhteissa.

Hätäpoistumistikkaita tarvitaan, jos asuinhuoneen ikkunasta on yli 3500 mm maahan. Talotikkaat eli seinätikkaat on asennettu käytännössä joka rakennukseen, eihän katolle muuten pääsisi (paitsi mahdollisen kattoluukun kautta). Talotikkaat löytyvät usein talon päädystä, jotta lumi ei painaisi niitä irti. Talotikkaiden parina ovat usein kattotikkaat eli lapetikkaat. Me asennamme yksityisasiakkaiden ja taloyhtiöiden katoille niin laadukkaita kattoturvatuotteita, että niiden takuu saattaa olla jopa puolen vuosisadan mittainen! Kattotikkaat ja muut kattoturvallisuudesta vastaavat kattoturvatuotteet ovat usein kuumasinkittyjä, jolloin ne kestävät mainiosti myös ruostetta. Voit myös tilata kattoturvatuotteet peltisepän työnä – saat Plus Kattopalvelulta Itä-Suomessa myös muut peltisepän työt.

Lumen vapaassa putoamisessa piilevät riskit kuriin – aloittakaamme lumiesteiden asennus, korjaus tai kiinnitys

Musta talvi on monelle pettymys, sillä oikeana talvena pidetään Itä-Suomessa vain lumista pakkastalvea – tilaa lumiesteiden asennus ja korjaus hyvissä ajoin, niin olet valmiina ottamaan vastaan runsaslumisenkin talven. Lumiesteet ovat tärkeä osa omakotitalon, kerrostalon, rivitalon ja esimerkiksi tuotantolaitoksen kattoa. Lumiesteiden asentaminen on pakollista, jos katto on niin kalteva, että kattokaltevuus on 1:8 tai enemmän. Lumiesteet tulisi asentaa jo tiilikaton, peltikaton tai huopakaton asentamisen yhteydessä, mutta jos työ on silloin syystä tai toisesta jäänyt tekemättä, voidaan homma hoitaa koska tahansa.

Lumiesteiden asentaminen palahuopakatolle, savitiilikatolle tai esimerkiksi konesaumakatolle ei vaadi sen kummempia esivalmisteluja. Toki lumiesteet pitää mitoittaa ennen kuin niitä lähdetään ostelemaan, mutta kattoa ei tarvitse esimerkiksi purkaa (kuten olisi asian laita esimerkiksi korjattaessa aluskatetta). Riittää, että lumiesteet toimitetaan oikeaan pihaan, nostetaan katolle ja asennetaan paikoilleen. Rakennusmääräyksien mukaan riittää, että lumiesteet asennetaan oven ja muiden kulku- tai oleskelualueiden suojaksi, mutta luotettavin suoja saadaan varustelemalla koko katon reuna lumiesteillä. Jos lape on hyvin pitkä, pitää lumiesteitä olla kahdessa eri rivissä. Tarvittaessa suojaamme erityissuojaa tarvitsevat kattotarvikkeet omilla lumiesteillään – esimerkiksi talon pitkälle sivulle asennetut seinätikkaat, aurinkopaneelit ja kattoikkunat voi suojata omilla lumiesteen pätkillään.

Vaikka katto olisi tarkoitus uusia joidenkin vuosien päästä, voit silti hankkia uudet lumiesteet katolle. Näin katto on turvallinen edessä olevina talvina, eikä kattoonkaan synny lumivaurioita ennen kattoremonttia. Kun katto sitten uusitaan, otetaan hyväkuntoiset lumiesteet ja muut kattovarusteet talteen. Vaikka katto uusitaan, ei kaikkia katon varusteita ole pakko uusia. Toki kaikki ruosteiset ja kuluneet kattoturvatuotteet, rännit ja muut huonoon kuntoon päässeet kattotarvikkeet on syytä uusia viimeistään katon vaihdon yhteydessä.

Plus Kattopalvelu tarjoaa nopeaa ja luotettavaa apua myös silloin, jos katon lumiesteet tarvitsevat huoltoa tai korjausta. Lumiesteiden korjaustarpeista tulee ensimmäisenä mieleen vääntyneiden lumiesteiden korjaus, vaikka lumiesteiden vääntyminen ei ole mitenkään kovin yleistä. Lumiesteet ovat vaarassa vääntyä vain kaikista runsaslumisimpina talvina. Keväällä vettyvä lumi voi painaa jopa 400 kiloa tai sen yli, ja jos suojalunta on runsain mitoin, saattavat lumiesteet vääntyä.

Ota yhteyttä kattourakoitsija Plus Kattopalveluun myös silloin, jos lumiesteet ovat irronneet katosta ja tarvitset irronneiden lumiesteiden (ja tikkaiden, ilmanvaihtohormien tai vaikka kattosiltojen) aiheuttamien reikien paikkausta. Katto on paikattava kiireesti, jotta sade- tai sulamisvedet eivät löydä tietään katon alle. Katon vesivahingon aiheuttaneen kattovuodon ei nimittäin tarvitse olla iso!

Jotta lumiesteet tai esimerkiksi kattosillat eivät irtoaisi katosta, kannattaa niiden kiinnikkeet tarkastaa usein kiristystarpeiden varalta. Parasta olisi, jos lumiesteet ja muut omakotitalon tai esimerkiksi rivitalon kattoturvatuotteet tarkastettaisiin kaksi kerta vuodessa. Tämä on helppo hoitaa: ota yhteyttä Plus Kattopalveluun, niin tarkastamme kattosi kattoturvatuotteineen. Muiden kattotöiden yhteydessä hoidamme nämä tarkastustoimenpiteet ilmaiseksi!

Piipunhattu ja piipun pellitys – näin tuunaat piipustasi turvallisemman

Piippusi tarvitsee ainakin myös piipunhatun, mieluiten myös piipun pellityksen. Nämä molemmat piippua turvallisemmaksi ja pitkäikäisemmäksi tuunaavat piipun peltityöt sinulle tekee Plus Kattopalvelu. Teemme piipun pellityksen peltisepän työnä, mikä tarkoittaa sitä, että katto saa oikein hyvän turvan piipunjuurivuodoilta. Katto vuotaa piipun juuresta paljon herkemmin, jos piipun ja katon yhtymäkohta on suojattu pelkällä juuripellityksellä.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, ettei mikään kikka poista piipunjuurivuotojen mahdollisuutta täydellisesti. Paras tapa estää kattovuodot piipun juuresta ja muista kattoläpivienneistä on asennuttaa kaikki läpiviennit ammattilaisilla, jotka tekevät niistä vesi-, haju- ja lämpötiiviitä. Jatkossa niiden tiiviys kannattaa tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, jotta mahdollisesti tarvitut korjaukset ja tiivistykset osattaisiin tehdä ajoissa. Niin piipun juuren kuin kaikkien muidenkin kattoläpivientien kunto kannattaa tarkastaa myös alakautta. Aluskatteen korjaus piipun kohdalta on yhtä tärkeä kattokorjaus kuin piipun juuren tiivistyskin, sillä aluskate voisi vielä estää kosteuden pääsyn yläpohjarakenteisiin ja eristeisiin, jos katto alkaisi vuotaa jostain kohtaa. Mikäli aluskate on ehjä, voi katto vuotaa ilman, että katon alle syntyy vesivahinkoa. Aluskatteesta huolimatta katon korjaamisen kanssa kannattaa pitää kiirettä, sillä pitkään jatkuva kosteusrasitus saa aluskatteenkin antamaan periksi.

Omakotitalon tai kesämökin piipun pellitys peltisepän työnä suojaa piipun myös rapautumiselta. Rapautumista syntyy, kun kosteus jäätyy, sulaa ja jäätyy taas uudelleen. Jos rapautuminen jatkuu pitkään, alkavat tiilet irtoilla, ja piippu pitää lopulta muurata uudestaan.

Rapautumisen ehkäiseminen on yksi tärkeimmistä syistä myös piipunhatun hankkimiselle. Piipunhattu estää sadeveden ja lumen pääsyn piipun sisään, eli savuhormiin. Hormissa jäätyvä kosteus voisi saada hormin niin huonoon kuntoon, että savukaasut voisivat karata. Savukaasujen kuumuus voi saada aikaan rakennuspalon, ja rakennuspalo on vaarana myös rapautuneeseen hormiin syntyvissä nokikertymissä. Myös ehjään hormiin kertyy nokea, mutta se lähtee nuohouksen myötä. Nuohous on edessä joka vuosi niin omakotitalon kuin vuokrakäytössä olevan mökin omistajalla. Vain omassa käytössä olevan mökin hormi voidaan nuohota vain joka kolmas vuosi.

Jos hormi on rapautunut ja siinä on siksi koloja ja halkeamia, jää hormiin nokea nuohoamisesta huolimatta. Mahdollisesta nokipalosta syntyy niin kova kuumuus, että hormi saattaa haljeta ja tuli levitä. Piipun hyväkuntoisuus on siis varsin tärkeä asia, ja sitä kannattaa vaalia piipun peltitöillä – mitkä siis saa kaikkialla Itä-Suomessa Plus Kattopalvelulta.

Piipunhatusta on myös lyhyen tähtäimen hyötyä. Se, että piipunhattu pitää myös lehdet ja muut roskat poissa hormista, ehkäisee tukoksia. Siitä, että tuo sadehattu pitää hormin kuivana rankkasateillakin, helpottaa tulen sytyttämistä takkaan tai muuhun tulisijaan. Piipunhattu ei vaikeuta nuohoustyötä eikä hankaloita savun poistumista, sillä se on suunniteltu nämä asiat huomioiden.

Katon tarkastus Itä-Suomessa ei sovi etäpalveluna tehtäväksi

Katon tarkastus Itä-Suomessa ei sovi etäpalveluna tehtäväksi. Monet muut arjen asiat voidaan tätä nykyä hoitaa etänä, sillä esimerkiksi koko asuntokauppaprosessin aina lainahakemuksen tekemisestä kauppakirjojen allekirjoittamiseen ja osakekirjojen siirtämiseen voi hoitaa kotisohvalta käsin. Myös jumppatunnille voi osallistua etänä. Eläinlääkärinkin tavoittaa videoyhteyden avulla, mutta kattotarkastus ei tällaiseen taivu. Katon kunnon tarkastus voidaan hoitaa vain paikan päällä, jotta voimme käyttää kaikkia aistejamme ja saada kattavan kokonaiskuvan kerrostalon, rivitalon, luhtitalon tai omakotitalon katosta.

Jotta katon huolto- tai paikkaustarpeisiin voitaisiin puuttua ajoissa ja asianmukaisella tavalla, kannattaa katto tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Ei ole liioiteltua tarkastaa tiilikatto, peltikatto tai huopakatto puolen vuoden välein, sillä talvi tai kesä voi muuttaa katon kuntoa melko radikaalisti. Varsinkin talvi on kova koettelemus niin tasakatoille, harjakatoille, pulpettikatoille kuin esimerkiksi mansardikatoille. Katto voi alkaa vuotaa talvella, tai rännit voivat vääntyä. Myös mahdollisiin naarmuihin kannattaa puuttua ennen kuin ne muuttuvat ruostevaurioiksi.

Toisen kerran katto kannattaa tarkastaa kesän ja syksyn jälkeen, eli juuri ennen uuden talven alkamista. Voi olla, ettei kattoa tarvitse paikata tai tiivistää millään lailla, mutta jos jotain kuitenkin tarvitaan, voit kiittää onneasi saadessasi sen teetettyä ajoissa. Mitä tiiviimpänä ja rasituksensietokykyisempänä katto ottaa uuden talven vastaan, sen parempi.

Plus Kattopalvelu tulee tekemään kattavan kattotarkastuksen pian yhteydenottosi jälkeen. Yhteydenottosi jälkeen kuulet myös hyvän hinnan katon, kattotarvikkeiden ja katon rakenteiden kunnon tarkastamiselle.

Katon kunnon tarkastuksen voi saada myös täysin ilmaiseksi – itse asiassa ilmaisen kuntotarkastuksen saaminen ei edes ole kovin vaikea temppu. Et tarvitse kuponkeja tai alennuskoodeja: riittää, että tilaat meiltä jonkin kattotyön. Kyseessä voi olla ihan mikä tahansa kattotyö, vaikkapa katon kevät- tai syyshuolto, kattopesu, kattomaalaus, rännien korjaus tai vaikkapa irronneiden tikkaiden kiinnitys. Plus Kattopalvelu on kattourakoitsija, jolla on periaatteena  se, että kaikki asiakkaat ansaitsevat ilmaisen kattotarkastuksen. Vaikka kyseessä on kaupanpäällinen, minkä arvo saattaa olla tilatun kattotyön arvoa isompi, tarkastamme katon kunnon hyvin huolellisesti.

Kaikki katon tarpeet tulevat varmasti havaittua, kun kierrämme katon kauttaaltaan läpi. Emme unohda tarkastaa yhtään läpivientiä tai saumaa, ja varmistamme myös suojapellitysten kunnon. Kurkistamme mahdolliseen piippuun ja arvioimme räystäsalueiden (kuten kourujen ja räystäslaudoitusten) kunnon. Varmistumme siitä, että kaikki kattotarvikkeet ovat kunnolla kiinni, eivätkä tuulten riepoteltavissa. Panemme merkille myös tarpeen pestä tai maalata katto, tai suorittaa sammaleenpoistokäsittely.

Jos katon alla pääsee esimerkiksi tarkastusluukusta, käymme arvioimassa myös välikaton tuuletuksen toimivuuden (ensimmäinen merkki sen toimimattomuudesta voisi olla luukkua avattaessa vastaan tuleva tunkkaisuus), aluskatteen tiiviyden ja kattorakenteiden terveyden. Meiltä kuulet parhaat ratkaisut myös katon alla mahdollisesti tarvittuihin toimenpiteisiin.

Kerralla onnistuvaan kattourakointiin Itä-Suomessa ei tarvita kuin kattopalvelumme

Kerralla onnistuvaan kattourakointiin Itä-Suomessa ei tarvita muita ainesosia kuin kattopalvelumme. Plus Kattopalvelu on kattofirma, joka pistää parastaan kaikissa yksityisasiakkaiden ja taloyhtiöiden kattourakoissa. Anna meidän laittaa katto kerralla kuntoon, ja tilaa vaikka kerrostalon kattoremontti, kesämökin kattovuodon korjaus, rivitalon katon maalaus, teollisuuslaitoksen kattokaivojen uusiminen tai vaikkapa omakotitalon katon korotus. Saat tasokasta palvelua aina yhtä kilpailukykyisin hinnoin silloinkin, kun tarvitset lumenpudotusta, myrskyvaurioiden korjausta, piipun pellitystä tai muita peltisepän töitä tai vaikkapa räystäslautojen maalausta.

Kattourakoitsija Plus Kattopalvelu saa laitettua tiilikaton, peltikaton tai huopakaton kerralla kuntoon siksi, että jokaisen kattotyön yhteydessä tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen. Tuon kattotarkastuksen aikana selvitämme katon kunnon juurta jaksain. Jos jokin sauma tai läpivienti on huonokuntoinen, kerromme siitä asiakkaalle tarjoten ammattitaitoista ja nopeaa kattokorjausta. Mikäli peltikaton naulat ovat kohonneet katosta, kertoo se siitä, että katto saattaa alkaa vuotaa – ja että kattopellit ovat nyt kärkkäämpiä irtoamaan kovalla tuulella. Siispä tarjoamme naulojen vaihtoa ruuveiksi – ruuveiksi, joiden tiivisteet suojaavat kattopellin läpivientiä, ja joiden kierteet pysyvät hyvin paikoillaan katossa.

Mikäli omakotitalon, tuotantolaitoksen, paritalon, rivitalon, mummonmökin, saunarakennuksen tai vaikkapa navetan katto on vailla jotain kattohuoltoa, teemme tarjouksen sopivasta katon huollosta. Oikeaan aikaan ja oikealla ammattitaidolla tehdyt kattohuollot parantavat katon kuntoa saaden sen kestämään paremmin erilaisia rasituksia – joista ei Itä-Suomessa ole pulaa.

Kiinnitämme huomiota myös sadevesijärjestelmän ja kattoturvatuotteiden kuntoon sekä määrään. Tarvittaessa tarjoamme lumiesteiden asentamista (pakolliset jo kattokaltevuudessa 1:8), irronneiden kattotikkaiden kiinnittämistä ja katon paikkaamista, kattoturvatuotteiden kiinnikkeiden kiristämistä (estää kattoturvatuotteiden irtoamisen), rännien puhdistusta tai vaikka lämpövastuksien asentamista kattokaivoihin.

Näin ollen saamme katon kerralla kuntoon, eihän mikään huolto- tai korjaustarve jää täyttämättä. Jos katto on päässyt vuosikymmenien mittaan niin huonoon kuntoon, ettei sitä enää kannata alkaa korjata ja huoltaa, teemme tarjouksen kattoremontista. Myös silloin, jos huonokuntoinen katto on mineriittikatto, teemme tarjouksen katon purkamisesta ja vaihtamisesta. Laki estää korjaamasta varttikattoja, joten pienetkään paikkaukset eivät enää ole mahdollisia.

Isoihinkin kattourakoihin on helppo tarttua, sillä Plus Kattopalvelun kautta kattourakalle saa myös rahoituksen. Rahoitus ei tosin tule meidän pussistamme, vaan remonttilainan tarjoamisesta huolehtii yhteistyökumppanimme. Tällä remonttilainalla rahoitetaan myös erilaiset kattohuollot ja uusien kattotarvikkeiden hankkiminen asennettuina. Yksityisasiakkaalla on mahdollisuus kotitalousvähennykseen – etu, mitä ei kannata jättää käyttämättä, sillä sen avulla voi säästää tukun rahaa.

Mistä sitten tietää, mitä kattourakka maksaa? Kuinka paljon täyden palvelun pakettina tehtävästä, kokonaisvaltaisesta katon kunnostamisesta saa pulittaa? Saatat yllättyä, miten edullisesti me kattosi kunnostammekaan, ja hinta katon huollolle, kattoremontille tai muulle kattotyölle Itä-Suomessa selviää paikan päällä tehdyn alkukatselmuksen perusteella. Kaikki kattourakat lähtevät liikkeelle yhteydenotostasi ja tarjouspyynnöstäsi, mihin vastaamme tehtyämme alkukatselmuksen.