Pettämätöntä osaamista kattotöissä Akaassa – Kattoremontit, katon huollot ja katon korjaukset

Kattourakoitsija Plus Kattopalvelu ei jätä pulaan. Ota yhteyttä, niin hoidamme tarkalla ja asiantuntevalla otteella kaikki erilaiset kattotyöt Akaassa tai sen naapurikunnissa Hämeenlinnassa, Lempäälässä, Urjalassa, Valkeakoskella ja Vesilahdella. Me laitamme kuntoon niin palahuopakatot, konesaumakatot, tiilikatot, kolmiorimahuopakatot kuin esimerkiksi aaltopeltikatotkin. Pyydä kilpailukykyinen tarjous rikkinäisten tiilien vaihtamisesta, peltikattovuodon korjaamisesta, osittaisesta tiilikattoremontista, lumen pudotuksesta, huopakaton maalaamisesta tai vaikkapa välikaton ilmanvaihtoratkaisujen tehostamisesta. Plus Kattopalvelu on varma valinta myös kerrostalon, omakotitalon, kesämökin tai vaikkapa teollisuuslaitoksen katon varusteluun. Ota yhteyttä, jos vesikourut pitää uusia, kattoikkuna vaihtaa tai sadevesijärjestelmän sulanapitokaapelit korjata. Asennamme kattotikkaat, kattosillat ja muut kattoturvatuotteet sekä aurinkopaneelit. Kattopeltiseppämme huolehtivat paitsi konesaumakattotöistä, myös katon läpivientien suojapellityksistä sekä muiden peltilistojen asentamisesta.

Tasakattoa, pulpettikattoa, harjakattoa ja muuta satulakattoa kannattaa huoltaa säännöllisesti, sillä muuten lika voi päästä pinttymään kattoon. Likaisen katon suojapinnoite kuluu, ja katto voi alkaa sammaloitua tai ruostua. Lopputulos on huonokuntoinen katto, mikä saattaa vuotaa. Kattovuodon korjaaminen on suhteellisen yksinkertaista ja nopeaa, jos toimeen päästään tarttumaan kattovuodon ollessa vielä tuore. Mikäli tiilikatto, peltikatto tai huopakatto on saanut vuotaa pitkään, voi sen alla olla sen luokan kosteusvaurioita, että katto on paras purkaa ja uusia.

Säännöllisimpiä kattohuoltoja Akaassa ja muualla Suomessa ovat katon ja sadevesijärjestelmän puhdistus. Tällaista huoltokokonaisuutta tarvitaan kaksi kertaa vuodessa, riippumatta katon koosta tai esimerkiksi sen kaltevuudesta. Tämäkin kattohuolto viimeistellään tarjoamalla ilmainen kattotarkastus, minkä aikana paljastuisivat kaikki mahdolliset tiivistystarpeet (kuten tarve korjata katon saumoja) tai muut huoltotarpeet (kuten tarve pestä ja maalata katto). Saat kattotarkastuksen aina, kun tilaat meiltä joitain kattotöitä. Kattotyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia, ja kotisivujemme kautta pääsee tutustumaan yhteistyökumppaniltamme haettavaan rahoitukseen. Rahoitusmahdollisuus varmistaa sen, että katto päästään korjaamaan mahdollisimman pian – eli ehkä jo ennen aluskatteen pettämistä, kattorakenteiden kastumista ja yläpohjan eristeiden homehtumista. Rahoitus sopii myös kattoremontin maksamiseen. Kattoremonttiakaan ei kannata viivyttää, jos katon kunto on niin heikko, että kattokorjaukset ovat arkipäivää ja kattovuodon sekä katon vesivahingon vaara on alituisesti läsnä.

Uusi katto parissa päivässä? Se on mahdollista tilatessasi kattoremontin Akaaseen meiltä 

Uusi katto on valmis nopeimmillaan parissa päivässä, kun kattoremontti Akaassa on Plus Kattopalvelulta tilattu. Ammattilaisemme toteuttavat erinomaisella ammattitaidolla niin palahuopakattoremontit, huopakattoremontit, tiilikattoremontit kuin peltikattoremontitkin. Tavallisen peltikaton, huopakaton ja tiilikaton asennus ei vaadi erityistyökaluja. Palahuopakatto ja lukkosaumakattokin toteutuvat tavallisten työkalujen avulla, mutta konesaumakatto on poikkeus muiden kattojen joukossa. Perinteikkään ja näyttävän konesaumakaton asentaminen vaatii kattopeltisepän erityisosaamista, ja peltien saumaamiseen tarvitaan tätä tarkoitusta varten suunniteltuja työkaluja. Kattopeltiseppiimme voit luottaa: he ovat saaneet oppinsa maan parhaiden mestarien kisälleinä, ja osaavat siten toteuttaa niin konesaumakaton kuin kaikki muutkin peltisepän työt. Uusi katto saa viimeistellyn ja varsin tyylikkään ilmeen, kun se varustellaan kattopeltisepän toteuttamilla suojapellityksillä, peltilistoilla ja kattoturvatuotteilla.

Omakotitalon tai kesämökin kattoremontti voi todellakin olla ohi vain parissa päivässä. Jos katto on melko pieni eikä kovin jyrkkä, sillä ei ole paljoa läpivientejä ja muita yksityiskohtia eikä sen alla ole laho- ja homevaurioita, ei kattosaneeraukseen mene kauaa. Kattoremontin hintakin on edullinen, jos katon alla ei ole korjausta odottavia kosteusvaurioita – siksi katon uusiminen kannattaa tilata mieluummin hieman liian aikaisin kuin hetki liian myöhään. Tarvittaessa kattoremontin voi maksaa osamaksulla tai rahoituksella, ja kattoremontti voidaan meidän puolestamme hoitaa vaikka keskellä talvea. Kuten huomaat, teemme kaikkemme, jotta kerrostalon, rivitalon tai muun kiinteistön kattoremontti voitaisiin hoitaa mahdollisimman sujuvasti ja edullisesti.

Kattoremonttiin kuluva aika ja kustannukset pienevät myös silloin, jos katto voidaan uusia vain osittain. Tiilikatto- ja peltikattoremontit voidaan toteuttaa osittain, jolloin katon uusimisen yhteydessä vaihdetaan vain kattotiilet tai kattopellit. Tällaisen kattosaneerauksen ehtona on, että aluskate ja kattorakenteet ovat niin hyvässä kunnossa, että ne voidaan jättää koskemattomiksi. Palahuopa- tai huopakattoremonttia ei voida toteuttaa osissa, mutta joissain tapauksissa uusi bitumi- tai peltikatto voidaan asentaa suoraan vanhan katon päälle.

Kattoremontin hinta nousee, jos kattoremontin yhteydessä tehdään jotain erikoista, kuten katon korotus, katon lisälämmöneristys tai vaikkapa uusien läpivientien asennus. Vaikka haluaisit vaihtaa tasakaton harjakatoksi, aumakatoksi tai pulpettikatoksi, kysy tarjous katon vaihdosta meiltä. Lisätöistä huolimatta saat kattourakkasi varsin hyvällä hinnalla ja pettämättömällä laadulla!

Haussa vaivaton katto kesämökille? Valitse huopakatto tai palahuopakatto

Koska kesämökin katon halutaan yleensä olevan mahdollisimman helppohoitoinen, kannattaa valita huopakatto tai lukuisista bitumipaanuista koostuva palahuopakatto. Bitumikatot sopivat myös muihin rakennuksiin, esimerkiksi kanalaan, rantasaunaan, rivitaloon, toimistorakennukseen tai autotalliin. Bitumikermikaton hyviä puolia ovat edullinen asennushinta ja se, että laattakatto tai muu huopakatto pärjää vuosikymmenestä toiseen ilman isompia huoltotoimenpiteitä. Katon huollon ja korjaamisen sijaan voit panostaa vapaa-ajan viettoon, ja nukkua yösi huolettomana myös rankkasateella! Silloin harvoin, kun huopakattoa on huollettava, korjattava tai remontoitava, voit soittaa avuksi Plus Kattopalvelun. Me kunnostamme kaikenlaiset bitumikatot, eli sekä tiivissaumakatot, kolmiorimahuopakatot että palahuopakatot. Avullamme laattakatto tai muu bitumikatto suojaa rakennusta kosteudelta jopa neljän vuosikymmenen ajan.

Aikoinaan huopakatot valmistettiin paperista, ja katto pinnoitettiin esimerkiksi tervalla. Nykypäivän kumibitumikatto on tiiviimpi ja kestävämpi, sekä aina yhtä tyylikkään ja ajankohtaisen näköinen. Kestävä bitumikatto ei pane pahakseen nopeista lämpötilamuutoksista, sateista ja saasteista tai auringon kuivattavasta vaikutuksesta – varsinkaan, jos se on säännöllisesti huollettu. Katon perushuolloksi riittää katteen ja sadevesijärjestelmän puolivuosittainen puhdistus. Työhön ei mene kauaa, varsinkaan Plus Kattopalvelun kokeneilta ammattilaisilta. Kaupan päälle tarjoamme kattotarkastuksen, minkä perusteella selviää, pitäisikö jokin läpivienti tai esimerkiksi sauma tiivistää. Kun katto on vanha, saattaa se sammaloitua. Sammalet saadaan pois mökin, omakotitalon tai esimerkiksi kerrostalon kattoa kuluttamasta, kun se käsitellään sammaleenpoistoaineella. Elinkaarensa puoliväliin ehtinyt huopakatto on aika pinnoittaa, jotta se pysyisi joustavana ja likaa hylkivänä loppuun asti.

Huopakatto on peltikattoa parempi vaihtoehto ainakin siinä mielessä, että se ei ropise sateella, eikä huopakaton alla tarvitse hikoilla kesällä. Ulkolämpötilojen muutoksetkaan eivät aiheuta pauketta. Tiilikaton huopakatto on voittaa ainakin siinä, että se on kevyempi, ja se voidaan asentaa loivillekin katoille. Paanukatto ei sovi loivalle katolle, eikä myöskään kolmiorimahuopakatto, mutta tiivissaumakatto toimii jopa tasakatolla.

Laattakatto on myös ympäristöystävällinen, voidaanhan se pitää kunnossa melko vähillä ja usein biohajoavilla kemikaaleilla. Kattoremontin yhteydessä puretut huopavuodat tai -laatat voidaan kierrättää asfaltin raaka-aineiksi. On siis monta syytä valita kestävä, ajattoman tyylikäs ja kokonaiskustannuksiltaan edullinen bitumikatto rakennuksesi uudeksi katoksi!

Joskus katon korjaus Akaassa olisi ollut ennalta estettävissä

Katon korjaus Akaassa voi johtua lumen aiheuttamista vaurioista, myrskytuhoista tai esimerkiksi huoltotoimenpiteiden tekemättömyydestä. Lumen aiheuttamia vaurioita ovat esimerkiksi irronneet lumiesteet, kattotikkaat ja rännit. Kun kerrostalon, omakotitalon tai mökin katolta irtoaa jotain väkisin, syntyy kattoon reikiä ja vaurioita, mitkä kannattaa korjata tai korjauttaa heti. Lumen paino voi saada jiirin vuotamaan, ja sekin on korjattava heti. Samoin on toimittava silloin, jos kattoikkunan läpivienti alkaa vuotaa talvella. Jos vuotavaa kattoikkunaa tai muuta tiilikaton, peltikaton tai huopakaton läpivientiä ei korjata heti, voi katon alle syntyä melko hankalasti korjattavia lahovaurioita ja muita kosteuden aiheuttamia vaurioita. Lumen aiheuttamia vaurioita ei voida kokonaan estää, mutta lumimassojen vähentäminen katolta sekä kattoturvatuotteiden ja niiden kiinnitysten säännöllinen kuntotarkastus auttavat vähentämään niiden todennäköisyyttä. Lumenpudotuksella voidaan välttää myös painuneen katon oikaisu.

Tyypillisiä myrskyvaurioiden korjauksia ovat irronneiden kattopeltien, peltilistojen ja kattotarvikkeiden kiinnittäminen takaisin katolle. Jos kattotarvikkeet ovat puolivuosittaisen tarkastuksen ja tarvittaessa tehdyn kiristyksen ansiosta kunnolla kiinni katossa, pysyvät ne paremmin kiinni tuulellakin. Jos vanha peltikatto on edelleen kiinni peltikattonauloilla, kannattaa harkita naulojen korvaamista ruuveilla. Ruuvi pureutuu paremmin kiinni ruodelaudoitukseen, jolloin tuuli ei pääse repimään kattopeltejä irti. Ruuvinreikä pysyy tiiviimpänäkin. Kaikki lahot puut kannattaa poistaa talon luota, jotta puu ei kaatuisi myrskyllä talon päälle.

Säännöllisten huoltotoimenpiteiden, kuten katon harjausten ja maalausten, tekemättömyys voi näkyä siinä, että tiilikatolta pitää tavan takaa käydä vaihtamassa rikkinäisiä tiiliä. Peltikattoon ja huopakattoon syntyy enemmän korjattavia reikiä, jos katto on huoltamaton, ja siksi altistunut normaalia enemmän säiden ja ulkolämpötilojen vaihteluiden aiheuttamille rasituksille. Rännejä ja vesikourujakin pitää korjata enemmän, jos ne ovat joutuneet viettämään pitkiä aikoja kosteina ja likaisina. Likaisesta kourusta roiskuu vettä, joten räystäslaudat ja -pellitkin voidaan joutua uusimaan.

Kattohuoltojen avulla monet peltikaton, tiilikaton ja huopakaton korjaustarpeet voidaan välttää. Yllätyksiä voi silti sattua, siksi aluskate kannattaa korjata heti, jos siihen tulee reikiä tai muuta vikaa. Aluskate antaa hieman lisää aikaa toteuttaa katon ja kattoläpivientien tiivistyksen tai asennuksen, sillä ehjä aluskate ehkäisee katon vesivahingon estämällä puurakenteiden ja lämpöeristeiden kastumisen.

Vuotanut katto saattaa johtaa kattoremonttiin, mutta paljon on kiinni katon iästä

Katon kunto on hyvä tarkastaa säännöllisesti, jotta katto ei ehtisi alkaa vuotaa. Kattovuoto saattaa heikentää omakotitalon, mökin, rivitalon tai muun rakennuksen katon kuntoa merkittävästi, jos sitä ei saada nopeasti korjattua. Kattovuodon korjaus on sitä helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa vuotava kattoikkuna, vuotava sauma tai muu vuotava katto saadaan korjattua. Jos katon vesivahinko on jäänyt sattumatta, voidaan vuotavan katon korjauksesta selvitä vain tiivistämällä vesikatto.

Satunnaisia kattovuotoja voi sattua riippumatta siitä, miten hyvin kattoa on huollettu. Piipunjuurivuotoja tai esimerkiksi talven aikana sattuvia saumavuotoja ei tarvitse pelätä. Kunhan katto tarkastetaan joka kevät ja syksy, voidaan kattovuodot korjata helposti, ja kattorakenteetkin saattavat pysyä täysin kuivina. Se, kastuvatko katon alla olevat puurakenteet ja eristeet vai eivät, riippuu aluskatteen kunnosta. Mitä tiiviimpi ja hyväkuntoisempi aluskate, sitä paremmin katon alla olevat osat pysyvät kuivina ja terveinä, vaikka katto vuotaisi jonkin aikaa. Vuotavan katon korjausta ei silti kannata suotta lykätä, sillä kosteuden pääsy aluskatteelle haurastuttaa sitä pikkuhiljaa.

Aluskate on vedenpitävä kerros, minkä on tarkoitus ottaa vastaan kaikki piipun juuresta tai jostain muusta kohdasta katon alle pääsevät vedet. Aluskatetta tarvitaan myös toisenlaisten katon vesivahinkojen estämiseen. Jos asunnon sisältä kohoava lämpö ei tuuletu pois katon alta, voi se tiivistyä kosteudeksi. Aluskate estää lämpöä tiivistymästä ainakaan katon alapinnalle, mistä se voisi tipahdella eristeeseen.

Jos aluskatetta ei ole tai aluskate on jollain tavalla mennyt rikki, voi tiilikattovuoto, peltikattovuoto tai tiilikattovuoto aiheuttaa katon vesivahingon. Kattovuodon korjaus alkaa aina sillä, että arvioimme sattuneet vauriot ja laskemme tarkoin, mikä on kannattavin tapa niiden korjaamiseen. Jos katon alla olevat rakenteet ovat lahot ja katon alla olevissa eristeissä on hometta, on mietittävä entistä tarkemmin, miten katto kannattaa kunnostaa. Se on selvää, että lahot puuosat pitää vaihtaa ja että homeisen eristeet on vaihdettava uusiin, mutta voi olla, että vesikate ja aluskate kannattaa uusia sen sijaan, että niitä alettaisiin korjata. Paljon on kiinni katon iästä, sillä vanhan ja muutenkin pian vaihdettavan katon kunnostamiseen ei kannata investoida suuria summia rahaa.

Katon huollot Akaassa onnistuvat usein yli odotusten 

Monet katon huollot Akaassa onnistuvat yli odotusten, joten tilaa sinäkin huopakattohuollot, tiilikattohuollot, peltikattohuollot, varttikattohuollot ja muut katon huollot tästä osoitteesta. Huollamme myös sadevesijärjestelmät, kattoturvatuotteet ja muut kattotarvikkeet.

Kattohuolto onnistuu yli odotusten, jos katto saadaan parempaan kuntoon kuin asiakas ajatteli. Meille on tärkeää etsiä aina ne kustannustehokkaimmat tavat katon kunnostamiseen. Jos kattoa ei ole pakko uusia, teemme tarjouksen katon tiivistämisestä ja huoltamisesta, mikä tullee katon uusimista edullisemmaksi. Esimerkiksi bitumikatto saattaa vaikuttaa siltä, että se pitää uusia, mutta lähempi tarkastelu paljastaa, että katto saadaan kuntoon paikkaamalla, pesemällä ja pinnoittamalla se. Bitumipaanukaton tai muun bitumikaton pinnoitus saattaa lisätä katon käyttöaikaa jopa 20 vuodella.

Asiakasta ilahdutetaan myös tarjoamalla ilmainen kattotarkastus. Sen perusteella selviävät kaikki mahdollisuudet kohentaa katon kuntoa. Kattotarkastuksen jälkeen laadimme tarvittaessa tarjouksen esimerkiksi kattopeltien kiinnitysten lisäämisestä, katon pesusta, rikkinäisten tiilien vaihtamisesta, vääntyneiden rännien korjaamisesta tai piipun pellittämisestä. Kattotarkastuksen avulla kaikki kattovuodot tulevat havaituiksi, ja monet kattovuodot voidaan ehkäistä erilaisten kattohuoltojen ja -tiivistysten avulla.

Peltikattoja huolletaan eri tavalla kuin huopa- tai tiilikattoja. Peltikatto kannattaa maalata heti, kun vanha maalipinnoite on alkanut kulua. Kattopesun ja -maalauksen avulla vältetään ruosteen aiheuttamat vauriot. Tarvittaessa tarjoamme vanhojen naulojen tai ruuvien vaihtoa. Uudet ruuvit pitävät kattopellit hyvin paikoillaan, ja niiden tiivisteet estävät vettä pääsemästä sisään ruuvinrei’istä.

Tiilikaton huolto-ohjelmaan kuuluu vain kerran tehtävä tiilikaton pinnoitus, mutta sammaleiden poistoa ja katon suojakäsittelyä voidaan tarvita useamminkin. Huopakaton huolto-ohjelma on samanlainen kuin tiilikatonkin, joskin huopakatto pinnoitetaan omilla pinnoitteillaan. Sammaleita alkaa kasvaa katon ikääntyessä, vaikka katto olisikin pidetty puhtaana vuodesta toiseen. Kemikaalimme pitävät katon siistinä useiden vuosien ajan. Myös varttikaton käyttöikää voidaan jatkaa kattopesun ja katon pinnoituksen avulla. Kysy asiantuntijoiltamme, miten varttikattohuollot käytännössä hoidetaan.

Riippumatta katon materiaalista, tarvitsee se joka vuosi sekä katon keväthuoltoa että katon syyshuoltoa. Tällaisten perushuoltojen yhteydessä katto ja sadevesijärjestelmä siistitään kaikista roskista, jotta katto pääsisi kuivumaan sateiden jälkeen, eivätkä epäpuhtaudet tarttuisi kiinni.

Puhdistamme Akaassa niin rännit, kattokaivot kuin jalkarännitkin

Mitään kattotyötä Akaassa ei tarvitse tehdä itse, ei edes rännien puhdistusta tai muuta rännihuoltoa. Plus Kattopalvelu tekee kaikki kerrostalojen, kesämökkien, rivitalojen, teollisuuslaitosten ja muiden rakennusten kattojen kattotyöt puolestasi hyvällä hinnalla ja kiistattomalla ammattitaidolla. Yksityisasiakkaalle työ on kotitalousvähennyskelpoinen, mikä laskee sen kustannuksia entisestään. Sadevesikourujen puhdistuksenkin yhteydessä tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen, minkä perusteella osaamme tarjota muita, mahdollisesti tarvittuja kattotöitä: esimerkiksi rännien korjaamista, uusien rännien asentamista, läpivientien tiivistämistä, sammaleiden poistoa tai vaikkapa kattomaalausta.

Muita rännihuoltoja sadevesikourujen puhdistuksen lisäksi ovat rännien huoltomaalaus ja umpeen jäätyneiden rännien sulatus. Jään täyttämät kourut ja syöksyputket saadaan avattua kuumalla vesihöyryllä. Höyrysulatus on kaikin puolin nopea, tehokas ja turvallinen keino jäätyneiden rännien sulattamiseen.

Höyryllä saadaan avattua myös jalkarännit, mitkä ovat vaihtoehto satulakaton vesikouruille ja alastuloputkille, sekä kattokaivot. Kattokaivojen avulla johdetaan vedet pois tasakatoilta. Sekä kattokaivot että jalkarännitkin pitää säännöllisesti puhdistaa. Näin estetään niiden jäätyminen sekä niiden meneminen tukkoon roskien takia. Jos kattokaivo on täynnä roskia tai jäätä, ei vesi poistu katolta, ja katto voi alkaa vuotaa. Jos jalkaränni täyttyy roskista, tulee siitä niin painava, että se voi irrota kiinnikkeistään ja pudota maahan.

Sadevesijärjestelmät kannattaa puhdistaa kaksi kertaa vuodessa, jotta ongelmilta vältyttäisiin. Tämä koskee myös räystäskouruja, sillä nekin voivat mennä tukkoon, jäätyä ja pudota alas maahan, jos niissä on roskia. Roskat aiheuttavat myös ruostetta, mikä pilaa ajan kanssa kaikista vahvimmankin teräksen.

Rakennuksenkaan kannalta ei ole hyvä, jos rännit ovat täynnä roskia ja vesi tulvii niiden yli. Likavesi sotkee seinät saattaen saada ne joko lahoamaan tai rapautumaan. Kosteus voi päästä aina sokkeliin ja talon perustuksiin asti, jos rännit eivät vedä.

Rännit on paras puhdistaa katolta käsin, sillä se on turvallisempaa kuin nojatikkailla keikkuminen. Samalla kourut ja niiden kiinnikkeet tulevat kunnolla tarkastettua. Jos tilaat katon kevät- ja syyshuollot meiltä, saat samalla kertaa sekä katon että rännien puhdistuksen, ja kaupan päälle sinulle tarjotaan koko tiilikaton, huopakaton tai peltikaton kunnon tarkastus.

Katon pesu ja puhdistus poistavat huolet sammaleista

Tilaa Plus Kattopalvelulta katon pesu, sammaleenpoisto ja katon suojakäsittely Akaaseen, niin sinun ei tarvitse olla huolissasi sammaleista ja niiden kattoa haurastuttavasta vaikutuksesta. Jos omakotitalossa, kesämökissä tai esimerkiksi kerrostalossa on peltikatto, ei sammal ole se pahin uhka. Itse asiassa, aaltopeltikaton tai muun peltikaton sammaloituminen olisi melko epätavallista. Peltikattokin tulee pitää puhtaana, sillä jos roskia (kuten lehtiä, neulasia ja oksia) ei poisteta katolta, voi katto alkaa ruostua. Ruoste johtaa samantapaisiin ongelmiin kuin sammal, eli kattovuotoihin ja ennen aikojaan tarvittuun kattoremonttiin.

Katon säännölliseksi huolloksi riittää se, että katto puhdistetaan joka kevät ja syksy. Tiilikatto voidaan puhdistaa harjaamalla, samoin kuin monet muutkin katot. Bitumikaton sirotepinta ei välttämättä tykkää hyvää harjaamisesta, joten se kannattaa puhdistaa ilmapuhaltimella. Roskaton katto pääsee kuivumaan pian vesi- tai lumisateiden jälkeen, joten kosteudessa viihtyviä sammaleita ja ruostevaurioita ei esiinny kovin paljoa.

Jos sammalet kuitenkin alkavat levittäytyä katolle, ei pelkkä katon harjaus riitä. Sammalet syövät kattoa, joten ne pitää saada pois juuriaan myöten. Jos katto vain harjattaisiin tai jos tiilikattoa koetettaisiin puhdistaa pelkän tiilikattopesun avulla, voisi katteen sisään jäädä juuria ja itiöitä, joista sammaloituminen lähtisi heti uudelleen. Vain peltikatolla mahdollisesti kasvavien sammaleiden poistoon riittää katon harjaus tai peltikaton pesu. Tiilikatolla ja huopakatolla kasvavat sammalet kannattaa poistaa sammalmyrkyn avulla. Sammalmyrkky kuulostaa pahemmalta kuin se oikeasti on. Käyttämämme sammalenpoistoaineet ovat biohajoavia, eikä niistä ole vaaraa sen paremmin ympäristölle kuin ihmisillekään.

Huopakatto ja muut katot pitää pestä viimeistään silloin, kun ne on aika maalata. Jos kattoon tarttuu likaa jo ennen kattomaalauksen ajankohtaistumista, on katto syytä pestä. Varsinkin peltikatot ovat hyviä hylkimään likaa, ja kattoon mahdollisesti tarttuneet epäpuhtaudet saattavat lähteä pelkän sadeveden avulla. Kattomaalaus vaatii kuitenkin katon pesemistä, vaikka katto ei vaikuttaisi likaiselta. Puhdas ja kuiva katto on hyvä maalata. Pinnoite levittyy ja tarttuu hyvin, eikä kattoa tarvitse maalata uudestaan pitkiin aikoihin – tai ehkä enää ikinä. Betonitiilikatot ja bitumikatot maalataan vain kerran. Savitiilikattoa ei maalata lainkaan, sillä sen kunnossapitoon riittää muutaman vuoden välein tehty katon suojakäsittely.

Onko kattoja, joita ei tarvitse maalata Akaassa?

Katon maalaus Akaassa kuuluu useimpien kattojen huolto-ohjelmaan. Kattomaalaus ei tietenkään ole mikään pakollinen toimenpide kuten esimerkiksi kattoturvatuotteiden asentaminen. Jos kuitenkin tahdot kattosi pysyvän pitkäikäisenä, hyvännäköisenä ja vain satunnaisia korjauksia tai paikkauksia vaativana, suosittelemme lämpimästi, että teetät katon huoltomaalauksen aikoinaan. Jos katon pinnoitetta ei uusita, alkaa peltikatto ruostua. Peltikaton maalaus tulee uusia useampaankin kertaan, jotta kattopellit olisivat suojassa ruosteelta ja sen koko katon kuntoa heikentävältä vaikutukselta.

Tiilikatot maalataan, jotta kosteus ja pakkanen eivät pääsisi rapauttamaan ja halkaisemaan kattotiiliä. Vanhoille tiilille on tyypillistä muuttua huokoisiksi, ja silloin jää pääsee tekemään tepposiaan. Tiilikattopinnoite tekee kattotiilien pinnan tasaiseksi ja sekä vettä, kasvustoja että likaa hylkiväksi.

Huopakaton maalaus on tärkeä kattohuolto, sillä muuten aurinko pääsee kuivattamaan kattohuovan, ja sammaleitakin alkaa esiintyä entistä enemmän. Bitumikatto voi olla uusimiskunnossa jo parikymmentä vuotta liian aikaisin, jos hyväkuntoinen pinnoite ei ole suojaamassa omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi teollisuuslaitoksen kattoa.

On toki joitain kattoja, joita ei maalata, mutta ne ovat melko harvinaisia. Katto, mikä ei kaipaa huoltomaalaamista, on kuparikatto. Kuparikatto kestää satoja vuosia, mutta sen asennushinta on niin korkea, että kuparikatto on todella harvinainen näky. Toinen katto, mitä ei maalata kertaakaan sen noin satavuotiaan elinkaaren aikana, on savitiilikatto. Koska betonitiilikatot ovat edullisempia, ovat savitiilikatot saaneet väistyä uudempien betonitiilikattojen tieltä. Jos haluat savitiilikaton tai sinulla on huoltamista odottava savitiilikatto, ota yhteyttä Plus Kattopalveluun. Toteutamme ammattitaidolla kaikki savitiilikaton tarvitsemat kattotyöt, kuten katon suojakäsittelyn.

Plus Kattopalvelu on varma valinta kaikkiin muihinkin kattohuoltoihin, kuten kaikkien erilaisten kattojen kattomaalauksiin. Voit tilata meiltä myös varttikaton pinnoituksen. Kattomaalaus tehdään avaimet käteen -pakettina, ja hintaan kuuluu aina veloitukseton kattotarkastus. Kattomaalaus saattaa sisältää monia eri työvaiheita sammaleiden poistosta katon saumojen tiivistämiseen. Alkutarkastus kertoo, mitä kaikkia pohjatöitä (vähintäänkin kattopesua) tarvitaan, ja mitä tasakaton, harjakaton tai esimerkiksi pulpettikaton maalaus maksaa täyden palvelun pakettina. Tämän jälkeen aloitamme pohjatöiden tekemisen ja alamme odottaa sopivaa säätä katon maalaamista ajatellen.

Jos katto meinaa painua notkolle, tilaa lumen pudotus Akaaseen jo kiireesti

Jos tiilikatolla, peltikatolla tai huopakatolla on niin paljon lunta, että se uhkaa painua notkolle, on jo korkea aika tilata lumenpudotus Akaaseen. Tuolloin on luultavasti jo kevät, sillä pakkaslumi ei yleensä aiheuta vaaraa katon rakenteille. Tiilikatto ja tasakatto ovat poikkeuksia, sillä niiltä voidaan joissain tilanteissa joutua poistamaan pakkasluntakin. Tiilikatto on varsin painava katto, ja painava lumikuorma vain lisää kattorakenteisiin kohdistuvaa rasitusta. Vaikka lunta ei olisi tullut suunnattomia määriä, saattaa tasakatolla olla enemmän lunta kuin muilla katoilla, sillä lumella ei oikein ole mahdollisuutta valua pois tasakatolta.

Jos katolla on paljon lunta, se voi painua notkolle tai alkaa vuotaa saumoista, jiireistä tai läpivientien kohdalta. Katon sortuminen on epätodennäköistä. Lähinnä vain ulkorakennusten katot voivat romahtaa, sillä ne ovat usein asuinrakennusten kattoja kevyemmin rakennettuja. Lumivaurioita ovat myös irronneet kattotarvikkeet, kuten irronneet kattotikkaat. Jos lumi pääsee putoamaan katolta, voi se kiskoa mukaansa erilaisia kattoturvatuotteita, ilmanvaihtohormeja ja muun muassa sadevesikouruja.

Lumen pudotus kerrostalon tai esimerkiksi omakotitalon katolta parantaa myös pihamaan turvallisuutta. On vaarallista jäädä katolta putoavan lumen alle, joten taloyhtiön tai talon omistajan tulee pitää huolta siitä, ettei näin pääse käymään kenellekään. Lumen alle jäämistä voidaan estää sekä lumiesteiden että lumenpudotusten avulla.

Lumenpudotus on melko vaarallinen urakka, joten sitä ei kannata tehdä itse. Kun tilaat lumimassojen vähentämisen katolta Plus Kattopalvelun kokeneilta ammattilaisilta, etenee työ turvallisesti ja ripeästi. Pidämme huolen siitä, ettemme putoa katolta (muun muassa käyttämällä asianmukaisia työturvallisuustuotteita) ja ettei kukaan jää katolta pudotettavan lumen alle. Voit luottaa siihenkin, ettemme riko tiilikattoa, huopakattoa, peltikattoa tai kattovarusteita lumia alas pudottaessamme.

Teemme muutkin talviset kattotyöt kuin kerrostalojen, omakotitalojen, rivitalojen, mökkien, hallien ja muiden kiinteistöjen lumenpudotukset – muun muassa jääpuikkojen poiston katon räystäiltä. Meiltä hoituu myös jään poisto katolta. Katolle syntynyt jää saadaan sulamaan kohdistamalla siihen kuumaa vesihöyryä. Vesihöyry toimii myös jäätyneiden rännien tai kattokaivojen sulattamiseen. Kun jäätyneet rännit sulatetaan, ei jää pääse vääntämään tai pudottamaan kouruja, tai avaamaan niiden saumoja.

Jotkin kattotyöt Akaassa tehdään kattopeltisepän toimesta, kun taas toisiin tarvitaan huopakattoammattilaisia

Kun tilaat meiltä jonkin kattotyön Akaaseen, saapuu paikan päälle aina sellaisia ammattilaisia, joilta työ sujuu parhaiten. Jos piippusi pitää pellittää, konesaumakattosi uusia tai jalkarännit on aika vaihtaa, saapuu paikalle kattopeltiseppiä. Huopakattotöitä ja palahuopakattotöitä, kuten huopakaton ilmakuplien puhkaisua, varten paikan päälle saapuu huopakattoammattilaisia. Tiilien vaihto, aluskatteen korjaus ja muut tiilikattotyöt tehdään tiilikattoihin erikoistuneiden ammattilaistemme toimesta. Ruostevaurioiden korjaus ja muut peltikattotyöt sujuvat erinomaisesti peltikatoista kaiken tietäviltä asiantuntijoiltamme.

Tarvitsitpa kattoläpivientien korjausta, lintuverkkojen tai muiden pieneläinesteiden asennusta tai vaikkapa katon IV-töitä, saat parasta palvelua tästä osoitteesta. Vaikka kattotyöt tullaan hoitamaan korkealaatuisesti, on hinta kerrassaan kohtuullinen. Yksityisasiakkaalla on lisäksi mahdollisuus vähentää kattohuollot, kattoikkunoiden korjaukset ja monet muut kattotyöt verotuksessaan. Ennen kuin asiakas saa kotitalousvähennystä, on kattourakka maksettava kokonaisuudessaan. Koska katon korjaustarpeet voivat tulla eteen yllättävästi eikä kattoremonttiinkaan ole aina ehtinyt varautua, on kotisivujemme kautta mahdollista hakea joustavaa rahoitusta kaikille kattotöille.

Kattoturvatuotteiden asentaminen, katon maalaaminen tai esimerkiksi katon korotus näkyy naapureille ja ohikulkijoille. Monet kattotyöt ovat sellaisia, ettei niiden tekemistä huomaa päälle päin. Esimerkiksi se, että aluskate on uusittu, ei näy katon ulkopuolelle. Aluskatetta ei yleensä kannata paikata, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää aluskatteen vaihto joko kokonaan tai osittain. Se, että katon alla on uusi aluskate, näkyy ohikulkijoille vain, jos vesikate on samalla vaihdettu.

Katon eristyksen lisääminenkään ei näy ulospäin. Katon lisälämmöneristys on mahdollista hoitaa purkamatta kattoa mitenkään. Jos vanhoissa eristeissä ei ole kosteutta, voidaan uudet eristeet lisätä suoraan niiden päälle. Yläpohjan lisäeristetään vain silloin, jos sille on tarvetta. Tarpeesta kertovat esimerkiksi lumen talviaikainen sulaminen, kattojää ja jääpuikot. Myös korkeat lämmityskustannukset ja yläkerran huoneissa tuntuva veto antavat ymmärtää, että yläpohjaan olisi syytä lisätä lämpöeristeitä. Uudet eristeet estävät karkaavaa lämpöä kondensoitumasta kosteudeksi katon alle, joten katon lisäeristeistä on muutakin hyötyä kuin lämmityskustannusten lasku ja kattojään väheneminen. Kondensoitumista torjutaan myös hengittävällä ja ehjällä aluskatteella sekä toimivalla tuuletuksella, mitä voidaan tarvittaessa tehostaa katon korotuksen tai esimerkiksi harjapeltituulettimen avulla.

Jos vesi on päässyt katon alle, voi edessä olla villojen vaihto  

Koska teemme aivan kaikki kattotyöt Akaassa, voit tilata meiltä myös ullakon ja vintin eristyksen. Jos olet aikeissa ottaa ullakkotilat asuinkäyttöön, aloita ottamalla yhteyttä meihin. Me selvitämme, pitääkö kattoa korottaa, jotta uudet eristeet ja pintamateriaalit saadaan mahtumaan paikoilleen niin, ettei tilasta tule liian matalaa. Teemme koko urakan luotettavalla ammattitaidolla ja avaimet käteen -pakettina.

Toteutamme myös kaikki yläpohjan eristeisiin liittyvät kattotyöt, kuten villojen vaihdon tai katon lisälämmöneristyksen. Jos yläpohjassa on riittävästi eristeitä ja ne ovat kuivia sekä muutoin hyväkuntoisia, ei eristekerros vaadi minkäänlaisia töitä. Mikäli räystäiden tuuletusaukot on varustettu lintuverkoilla, ei eristeiden päältä pitäisi löytyä myöskään roskia, linnunkakkaa tai oravanpesiä. Tarkoitus onkin, että eristekerros palvelee monen eri katon alle. Villojen vaihto ei siis ole normaalin kattosaneerauksen yhteydessä tehtävä kattotyö.

Villat vaihdetaan yleensä vain silloin, kun niissä on kosteutta – joko kattovuodon tai lämpimän ilman kondensoitumisen aiheuttamaa. Märät villat ovat terveysriski, sillä niihin voi syntyä hometta. Kattovuotoja torjutaan tarkastamalla katto usein ja pitämällä se mahdollisimman tiiviinä. Kondensoitumista torjutaan muun muassa katon lisälämmöneristyksen avulla. Jotta lämmin ilma ei kondensoituisi välikatolla, pitää ilman vaihtua tehokkaasti. Tämän varmistamiseksi voidaan tarvita uusien ilmanvaihtokanavien asentamista. Uudet ilmanvaihtokanavat ja muut kattoläpiviennit tulevat eristettyä ja tiivistettyä juuri niin kuin pitää, kun asialla ovat Plus Kattopalvelun ammattilaiset.

Uudet eristeet auttavat myös säästämään energiaa ja vähentämään talviaikaisia kattovuotoja. Katon lisälämmöneristys on tehtävä taiten. Yläpohjia on monenlaisia, joten kaikki lähtee lähtötilanteen tarkasta selvittämisestä. Isoimmat säästöt saavutetaan usein 1980-luvun alussa ja sitä ennen rakennetuissa taloissa. Lämmönkulutus voi pienentyä jopa 5–10 prosenttia. Uudet eristeet tulevat siis maksettua takaisin noin viidessä vuodessa. Varsinkin vuosituhannen vaihteen jälkeen rakennetuissa taloissa on yleensä jo valmiiksi melko hyvä eristys, joten voi mennä kymmenenkin vuotta, ennen kuin urakka on maksanut itsensä takaisin. Ekoteko energiankulutuksen väheneminen on joka tapauksessa, ja lisäksi katon kosteustekninen toimivuus paranee. Jääpuikkojaan ei enää tarvitse käydä poistamassa katon räystäiltä, kun lämpö pysyy uusien eristeiden ansiosta paremmin sisällä.

Katolla liikkumisen turvallisuus riippuu kattoturvatuotteiden kunnosta ja määrästä

Talotikkaat ja muut kattoturvatuotteet Akaassa vaikuttavat siihen, miten turvallista ja sujuvaa katolla on liikkua. Kattotikkaat, putoamissuojat ja muun muassa kattopollarit ovat tarpeen, kun kattoa pitää korjata. Hyväkuntoisellakin katolla pitää liikkua usein, jotta se pysyisikin hyvässä kunnossa. Katot kannattaa puhdistaa ja tarkastaa kaksi kertaa vuodessa – näin katto ei ala ruostua ja sammaloitua, ja kaikki viat voidaan korjata tai jopa ehkäistä ajoissa. Myös piipun nuohoaminen, sadevesijärjestelmän huoltaminen ja esimerkiksi antennin korjaaminen edellyttävät katolla liikkumista. Taloyhtiön tai kesämökin ja/tai omakotitalon omistajan tulee huolehtia siitä, että katolla on riittävä määrä kattoturvatuotteita. Omin päin palotikkaita tai muita kattoturvatuotteita ei tarvitse valita, asentaa, tarkastaa, huoltaa, uusia tai korjata. Plus Kattopalvelu palvelee Akaassa kaikkien kattoturvatuotteisiin liittyvien töiden tiimoilta.

Kattoturvatuotteet asennetaan yleensä tiilikaton, peltikaton tai huopakaton asentamisen yhteydessä. Kattoremontti tarkoittaa katon vaihtoa, mutta ei välttämättä (ainakaan kaikkien) kattoturvatuotteiden vaihtoa. Jos kattoturvatuotteet ovat hyvässä kunnossa, voivat ne jatkaa elämää uudella katolla. Mitä kattoturvatuotteita katolle tulee asentaa? Kattoturvatuotteiden vähimmäismäärä riippuu muun muassa katon kaltevuudesta, ja asian voi tarkastaa joko rakennusmääräyksistä tai meidän asiantuntijoiltamme.

Seinätikkaita myöten katolle on yleensäkin mahdollista kiivetä. Matka jatkunee kohti harjaa vievillä lapetikkailla tai harjan suuntaisesti kulkevilla kattosilloilla. Kattosillat ovat pakolliset korkeissa rakennuksissa, joissa on kalteva katto, mutta ne kannattaa hankkia myös yksi- ja kaksikerroksisiin taloihin katolla työskentelemistä helpottamaan. Lumiesteet on asennettava katon reunalle (ehkä jopa kahteen riviin), jos katto on kalteva. Kysy asiantuntijoiltamme, onko sinun katollasi tarpeeksi kattoturvatuotteita, vai pitääkö niitä asentaa lisää.

On hyvä asia, jos kerrostalon, rivitalon, mökin, rintamamiestalon tai esimerkiksi rantahuvilan katto on varusteltu tarpeellisella määrällä kattoturvatuotteita. Katto on tarpeeksi turvallinen kuitenkin vasta silloin, kun kattoturvatuotteet ja niiden kiinnikkeet on usein tarkastettu, ja tarvittavat korjaukset, huollot ja kiristykset hoidettu aikanaan. Hätäpoistumistikkaat ja muut kattoturvatuotteet kannattaa tarkastaa kaksi kertaa joka vuosi. Tilaa katon kevät- ja syyshuollot meidän ammattilaisiltamme, niin saat koko katon (myös kattoturvatuotteiden ja muiden kattotarvikkeiden) kuntotarkastuksen kaupan päälle!

Lumiesteiden korjaus, uudelleenkiinnitys ja uusien lumiesteiden asennus voidaan välttää näillä vinkeillä

Uusien lumiesteiden asennus tai vanhojen lumiesteiden korjaus voidaan välttää tarkastamalla lumiesteiden kunto usein. Lumiesteiden ja niiden kiinnikkeiden kunto kannattaa tarkastaa puolen vuoden välein. Jos kuntotarkastus osoittaa lumiesteiden kunnon heikenneen, tarjoamme lumiesteiden korjausta. Aina ei tarvita kuin kiinnikkeiden kiristämistä, usein ei sitäkään. Mikäli lumi tai katon lämpöeläminen on päässyt löystyttämään lumiesteiden kiinnikkeet, kannattaa ne kiristää, jotta ne eivät irtoaisi kokonaan. Irti lähtevistä ja maahan putoavista lumiesteistä ei ole hyötyä, pikemminkin päinvastoin. Joku tai jokin saattaa loukkaantua jäädessään katolta putoavien lumiesteiden alle. Lumiesteetkin voivat kärsiä vahinkoja, ja kattoon jää reikiä. Irronneiden lumiesteiden, tikkaiden ja muiden kattotarvikkeiden jälkeensä jättämät vauriot on korjattava pian, jotta katto ei alkaisi vuotaa.

Kaikkia vaurioita ei voida estää, eivätkä puolivuosittainkaan tarkastetut lumiesteet ole ikuisia. Säännöllisten tarkastusten avulla on kuitenkin mahdollista välttää monet katon tai kattotarvikkeiden korjaustarpeet, ja pidentää kattotuotteiden käyttöikää.

Lumiesteiden hyvä kunto on tarpeen niin katon, talon asukkaiden kuin rakennuksen läheisyydessä satunnaisesti liikkuvien ihmisten takia. Lumiesteet pitävät katolle sataneet lumet paikoillaan koko talven ajan. Näin omakotitalon, teollisuuslaitoksen tai esimerkiksi kerrostalon läheisyydessä uskaltaa liikkua ilman pelkoa siitä, että kohta jää katolta putoavan lumen alle. Lumiesteiden ansiosta lunta ja jäätä ei putoa myöskään talon viereen pysäköityjen autojen päälle.

Lumiesteet ovat tarpeen myös katon kannalta. Jos lumimassat voivat liukua lapetta pitkin aivan vapaasti, voivat ne vaurioittaa katteen pinnoitetta tai kiskoa kattotarvikkeita irti katosta. Jos katolta putoaa alas iso määrä lunta, voi sen seassa olla niin kattotiiliä, viemärintuuletusputkia ja muita hormia, aurinkopaneeleita, rännejä, kattotikkaita kuin muitakin kattoturvatuotteita.

Rakennusmääräysten perusteella taloyhtiön tai kiinteistön omistajan on hankittava lumiesteet aina, jos katon kaltevuus on 1:8 tai sitä enemmän. Me osaamme valita ja mitoittaa katolle sopivimmat lumiesteet ja asentaa ne katemateriaalin mukaisella tavalla. Joskus lumiesteitä tarvitaan kaksikin riviä. Toisinaan riittää, että vain oviaukot suojataan lumiesteillä, mutta monissa tapauksissa suosittelemme asennuttamaan lumiesteet koko tiilikaton, huopakaton tai peltikaton lappeen reunalle. 

Toimi näin, jos piipunhattua ei ole tai piippua ei ole pellitetty

Piipunhatun asentaminen ja piipun pellitys ovat hyviä tapoja suojata mökin, paritalon, valmistalon tai vaikka rintamamiestalon savupiippu. Jos piipun suuaukon päältä ei kuitenkaan löydy piipunhattua eikä piippua ole pellitettykään, ota yhteyttä Plus Kattopalveluun. Meidän kattopeltiseppämme tulevat toteuttamaan piipun peltityöt ensimmäisenä mahdollisena ajankohtana. Kun piippu pellitetään peltisepän työnä, on lopputulos juuri sellainen kuin sen pitää olla. Ammattilaisen pellittämä piippu on kaunis, ja se toteuttaa tehtävänsä piipun suojaajana ylivertaisesti. Jos piippua ei suojattaisi kosteudelta ja rapautumiselta, voisi piippu mennä huonoon kuntoon ja piipusta voisi alkaa vuotaa vettä katon alle.

Piipun pellittäminen alkaa mittojen ottamisella. Seuraavaksi on vuorossa vesikaton purkaminen. Vesikattoa ei tarvitse purkaa kokonaan, vaan ainoastaan piipun luota. Jos alkutarkastuksen yhteydessä paljastui, että aluskatetta tulee korjata piipun kohdalta, se on nyt helppo hoitaa kuntoon. Aluskatetta ei oikein voida paikata, eikä aluskatteen osittainenkaan purku ja vaihto onnistu alakautta. Aluskatteen korjaaminen ja osittainen uusiminen edellyttää vesikaton osittaista purkamista, kuten savupiipun pellittäminenkin.

Aluskate pitää korjata heti, jos siinä huomataan jotain vikaa. Ehjän ja tiiviin sekä oikealla tavalla asennetun aluskatteen avulla varaudutaan siihen, että katto alkaa vuotaa – vaikkapa sitten juuri piipun kohdalta. Aluskate on (ehjänä ollessaan) vedenpitävä kerros, mikä ohjaa kaikki piipun juuresta, vuotavista saumoista tai vaikkapa harjalta katon alle vuotavat vedet pois kattorakenteiden luota. Aluskatteesta on korvaamaton apu myös kondenssiveden aiheuttamien kosteusvahinkojen ehkäisemisessä.

Plus Kattopalvelu hoitaa niin aluskatteen korjaamisen, piipun pellittämisen kuin muutkin peltisepän työt – vaikkapa rivisaumatun peltikaton asentamisen. Totta kai laitamme myös piipunhatun paikoilleen. Piipunhattu estää hormia kastumasta sateella. Märkä hormi vetää huonosti, mutta tämä ei ole ainoa syy piipun- eli sadehatun asentamiseen. Jos hormissa on kosteutta, rapautuu se talven ja pakkasten tullen. Hormin rapautuminen voi johtaa rakennuspaloon, mikä saa alkunsa joko hormista karkaavista, kuumista savukaasuista tai nokipalosta. Rapautunut hormi voi myös saada koko piipun sortumaan, joten kaikki savupiiput kannattaa suojata vähintään juuripellityksellä sekä piipunhatulla.

Maksuton katon tarkastus Akaaseen myös syyshuollon yhteydessä

Ilmaiseksi tarjottu katon tarkastus Akaassa on helppo saada. Ota yhteyttä Plus Kattopalveluun ja tilaa meiltä mikä tahansa kattotyö, niin saat kattotarkastuksen kaupan päälle. Tilaa vaikkapa kesämökin katon syyshuolto, kerrostalon vuotavan kattoikkunan korjaus, omakotitalon katon maalaus, rivitalon rännien uusiminen tai vaikkapa teollisuuslaitoksen katon saumojen tiivistys. Katon kunnon tarkastus tarjotaan kaupan päälle riippumatta siitä, kauanko tilaamiisi kattotöihin menee aikaa, tai kuinka paljon niistä maksat.

Tiilikaton, peltikaton tai huopakaton kunnon tarkastuksen voi tilata meiltä myös omana palvelukokonaisuutenaan, jolloin kattotarkastuksesta lähetetään asiakkaalle erillinen lasku. Katon, kattotarvikkeiden ja yläpohjarakenteiden kattava kuntotarkastus ei kuitenkaan maksa kovin paljoa. Jos sen avulla katto saadaan tiivistetyksi niin, että kattovuoto ja katon vesivahinko voidaan välttää, maksaa katon kunnon tarkastus itsensä moninkertaisesti takaisin.

Tasakatot, pulpettikatot, harjakatot ja muut satulakatot kannattaa tarkastaa ennen kaikkea siksi, jotta kaikki mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet tulisivat hoidettua ajoissa. Kun katon tarpeisiin reagoidaan nopeasti, pysyy omakotitalon, kerrostalon, mökin, paritalon tai muun talon katto hyvässä kunnossa. Tavallinen aaltopeltikattokin voi kestää 50 vuotta, ja tiilikatto jopa 70 vuotta, kunhan kattoa huolletaan säännöllisesti ja kaikki pienetkin vauriot kunnostetaan nopeasti.

Jotta tarve maalata katto, poistaa sammalet, vaihtaa ruostuneet kattopellit, uusia rikkinäiset kattotiilet tai kiristää kattotikkaiden kiinnitykset tulisi huomattua ajoissa, kannattaa katto tarkastaa kaksi kertaa joka vuosi. Katon tarkastusta ei voida toteuttaa maasta tai nojatikkailta käsin, vaan katolle on kiivettävä, ja sen koko pinta käveltävä huolellisesti läpi. Kattotarkastuksen aikana tutkitaan lähietäisyydeltä niin kattotikkaat, kattoikkuna ja muut läpiviennit, rännit ja räystäsalueet kuin esimerkiksi kaikki liitoskohdatkin. Jos katon alle on mahdollista ryömiä, kuuluu puolivuosittaisen tarkastuksen aikana varmistaa myös aluskatteen, eristeiden ja puurakenteiden kunto.

Kuumin helleaalto ei ole paras ajankohta katon tarkastamiseen, sillä kuumuus on voinut kuivattaa mahdolliset vuotojäljet pois näkyvistä, ja varsinkin pehmennyt kattohuopa voi antaa periksi askelten alla. Oikeat ajankohdat ulkorakennusten, mökkien, asuintalojen ja muiden rakennusten kattojen tarkastamiseen ovat aikainen kevät ja loppusyksy. Näin talven mahdollisesti aiheuttamat ongelmat voidaan hoitaa kuntoon ennen kesää, ja syksyllä katto on mahdollista tiivistää ja huoltaa talvenkestäväksi.

Kattourakoinnit ja kattopalvelut Akaassa eivät yleensä katso vuodenaikaa

Jotkin kattourakoinnit Akaassa ovat sidottuja tiettyyn lämpötilaan tai säätilaan (esimerkiksi kattomaalaus voidaan tehdä vain kuivalla poutasäällä), mutta monet kattourakat voidaan toteuttaa läpi vuoden. Olemme kattourakoitsija, joka uusii ja korjaa katot koska vain – vaikka keskellä talvea. Lisäksi on olemassa kattotöitä, mitkä kannattaa tehdä aina samaan aikaan vuodesta – tällainen on esimerkiksi kattopalvelultamme tilattava katon kevät- tai syyshuolto.

Plus Kattopalvelu on kattofirma, joka on aina valmiina palvelukseen. Riippumatta siitä, mitä kattotyötä tarvitset, kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä meihin ja pyytämällä tarjous kyseisestä urakasta. Me laitamme kuntoon erilaiset tiilikatot, peltikatot, huopakatot ja lain sallimissa puitteissa myös varttikatot.

Erilaisia peltikattoja ovat aaltopeltikatot, suoraprofiiliset ja tiilikuvioiset peltikatot, lukkosaumakatot ja kattopeltiseppien asentamat konesaumakatot. Tavallinen peltikatto kestää parhaimmillaan noin 50 vuotta, mutta konesaumakatto saattaa pitää vettä jopa sata vuotta. Peltikatoista pidetään huolta harjaamalla ne kahdesti vuodessa. Kattomaalaus tehdään noin 10–15 vuoden välein, ja usein alkukesän pilvipoudalla. 50 tai 100 vuoteen saattaa mahtua irronneiden kattopeltien vaihtoa, ruostevaurioiden korjausta, reikien paikkausta ja aluskatteen tiivistystä.

Betonitiilikatto on nykyään yleisempi kuin savitiilikatto. Betonitiilikaton voi odottaa kestävän jopa 70 vuotta, kun se harjataan kahdesti vuodessa, eikä sammalten anneta valloittaa sitä. Betonitiilikatto suojataan pakkasrapautumiselta maalaamalla se elinkaarensa puolivälissä. Savitiilikatto saattaa kestää satakin vuotta, eikä sitä tarvitse maalata. Sammaleiden ja epäpuhtauksien poisto sekä katon suojakäsittely riittävät tukemaan savitiilien kunto. Satunnaisia kattokorjauksia ovat rikkinäisten tiilien vaihto sekä aluskatteen korjailu. Joskus voidaan joutua lumenpudotuspuuhiin.

Lunta voidaan joutua pudottamaan myös karheapintaiselta huopakatolta. Erilaiset huopakatot eli tiivissaumakatot, kolmiorimahuopakatot ja paanukatot kestävät noin 40 vuotta, kunhan roskat poistetaan kahdesti vuodessa, ja sammalet aina tarvittaessa. Kun bitumikatto pinnoitetaan elinkaarensa puolenvälin tienoilla, kestää kerrostalon, omakotitalon, mökin, piharakennuksen tai esimerkiksi mökin katto paremmin erilaisia rasituksia, kuten auringon kuivattavaa ja kovettavaa vaikutusta. Toisinaan voidaan silti joutua paikkaamaan saumoja ja jiirejä, kiinnittämään palahuopapaanuja tai esimerkiksi tiivistämään kattoon syntyneitä reikiä.

Vartti- eli mineriittikattoa ei mikään kattofirma saa enää korjata. Varttikaton käyttöikää pystytään yhä jatkamaan pesemällä ja pinnoittamalla katto, ja siinä voimme sinua auttaa. Jos katossa on jotain korjattavaa, pitää se purkaa, ja tilalle tulee asentaa esimerkiksi kattotiiliä.