Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Katto, mikä kestää erilaisia rasituksia Lapissa – sen saavutat kattotöidemme kautta

Kattosi on hyvissä käsissä kaikkialla Lapissa, kun tilaat kattopesut ja muut kattohuollot, kattosaneeraukset ja katon korjaukset kattourakoitsija Plus Kattopalvelulta. Toimimme kaikkialla Lapissa, joten saat asiantuntevaa kattopalvelua meiltä niin Enontekiöön, Inariin, Kemiin, Kemijärvelle, Keminmaalle kuin Kittiläänkin. Teemme kaikki yksityisasiakkaiden ja taloyhtiöiden kattotyöt myös Kolarissa, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Pellossa, Posiolla, Ranualla, Rovaniemellä, Sallassa ja Savukoskella. Tiilikatot, peltikatot ja huopakatot tulevat laitettua kuntoon myös Simossa, Sodankylässä, Tervolassa, Torniossa ja Utsjoella – sekä tietenkin Ylitorniossa.

Kun lupaamme laittaa katon kuntoon, emme tarkoita vain sitä, että kunnostamme kulloinkin käsillä olevan ongelman kiistattoman ammattitaitoisesti ja suurta huolellisuutta osoittaen. Tarkoitamme myös sitä, että laitamme katon kokonaisvaltaisesti niin hyvään kuntoon, että tasakatto, pulpettikatto, harjakatto tai vaikkapa taitekatto tulee kestämään erilaisia rasituksia myös jatkossa. Tämä onnistuu muun muassa siksi, että teemme jokaisen kattotyömme yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Tuon kattotarkastuksen aikana huomaamme katon kaikki tarpeet, ja osaamme tarvittaessa tehdä lisätarjouksen katon huolto- tai paikkamaalaamisesta, kattoturvatuotteiden kiinnitysten kiristämisestä, sammaleiden poistosta ja katon suojakäsittelystä tai vaikkapa repsottavien saumojen tiivistämisestä. Kun olemme toteuttaneet kaikki kattotyöt, joita katsomme omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi kesämökin katon tarvitsevan, kestää se taas kaikenlaisia rasituksia – myös talven mukanaan tuomia.

Talvi on Lapissa ankara, ja lumivauriot katolla melko yleisiä. Katto voi vuotaa talvella, tai jopa painua luokalle liian painavan lumitaakan alla. Jos painuneen katon oikaisu tai esimerkiksi kattovuodon korjaus ja lahovaurioiden kunnostus tarvitsevat rahoitusta, kannattaa tutustua kotisivujemme kautta tarjolla olevaan rahoitukseen. Yhteistyökumppanimme järjestää kaikille eri kokoisille kattotöille sopivan rahoituksen nopeasti ja joustavasti. Katon talvella kokemia vaurioita voidaan ehkäistä huolehtimalla katon kunnosta erilaisten huoltojen avulla. Liiat lumet saa pois katolta ottamalla yhteyttä meihin ja tilaamalla lumenpudotuksen. Samalla vähennetään keväällä syntyvien reikien ja muiden vaurioiden todennäköisyyttä, sillä katolta alas putoavan lumimassan mukaan voi tempautua kattoturvatuotteita sun muita kattovarusteita. Katon tarvikkeiden irtoamista voidaan ehkäistä myös asennuttamalla lumiesteet kaikkien kaltevien kattojen reunoille, ja tarkastamalla lumiesteiden sekä muiden katon tarvikkeiden kiinnikkeet kaksi kertaa vuodessa. Ota yhteyttä niin kuulet lisää tavoista saada palahuopakattosi, konesaumakattosi tai esimerkiksi tiilikattosi kestämään talvia, myrskytuulia ja muita, toisinaan armottomiakin olosuhteita! Kannattaa muistaa sekin, että vapaa-ajan asunnon ja omakotitalon kattotöistä voi hakea kotitalousvähennystä.

Kattoremontti Lapissa on aina vain yhden yhteydenoton päässä

Kattoremontti Lapissa ei ole koskaan kuin vain yhden yhteydenoton päässä, sillä Plus Kattopalvelu ottaa kopin niin omakotitalon, kesämökin, rivitalon kuin kerrostalonkin kattoremontista heti ensimmäisen yhteydenottosi jälkeen. Nyt on sinun tilaisuutesi selvittää, miten helposti katon uusiminen voikaan onnistua, ja hankkia uusi katto mitä kilpailukykyisimmällä hinnalla! Soita tai laita verkkoviestiä, jotta voimme sopia alkukatselmuksesta. Tulemme paikan päälle tarkastamaan, millainen tasakatto, pulpettikatto, aumakatto tai esimerkiksi harjakatto meillä sillä kertaa on vastassa. Voimme alkaa suunnitella katon purkua ja uuden tiilikaton, huopakaton tai peltikaton asennusta saman tien, kun olemme nähneet katon. Tämän alkukatselmuksen perusteella selviää myös kattoremontin hinta, mikä kiinnostaa varmasti kaikkia tiilikattoremonttia tai jotain muuta kattosaneerausta tarvitsevia. Uuden tiilikaton, palahuopakaton, konesaumakaton tai vaikkapa lukkosaumakaton voi maksaa myös rahoituksella, jos kattoremontille osamaksulla ei ole sopiva vaihtoehto.

Mitkä kaikki tekijät vaikuttavat kattosaneerauksen hintaan? Se, tehdäänkö kattoremontti talvella tai kesällä, ei ole ratkaisevassa asemassa katon vaihdon hintaa laskettaessa. Kattoremontin kokonaiskustannukset ovat kiinni katon pinta-alasta, katon yksityiskohtien määrästä ja katon rakenteiden kunnosta. Toki muutkin asiat vaikuttavat siihen, kuinka edullisesti pystymme yksityisasiakkaan tai taloyhtiön katon uusia, mutta näillä kolmella edellä mainitulla asialla on iso merkitys hinnan muodostumiseen. Katon pinta-ala on suorassa suhteessa siihen, mikä on uusien kattopeltien tai esimerkiksi kattotiilien, uuden aluskatteen ja esimerkiksi ruuvien menekki. Pinta-ala vaikuttaa myös uuden katon asennusaikaan ja vanhasta katosta koituviin jätekustannuksiin. Katon yksityiskohtien määrä vaikuttaa myös työtuntien määrään, sillä kaikki tikkaat, aurinkopaneelit, kattoikkunat ja muut yksityiskohdat on erikseen purettava, varastoitava ja asennettava uudelle katolle. Huonokuntoiset kattovarusteet uusitaan kattoremontin yhteydessä. Kattosaneeraus on tilaisuus myös hankkia uusia kattovarusteita asennettuna. Asennamme niin kattoluukut kuin vaikkapa ilmanvaihtohormit, ja tarvittaessa teemme myös katon lisälämmöneristyksen. Lapissa on erityisen tärkeää, että lämpö pysyy sisällä, eikä karkaa harakoille. Lämmön karkaaminen näkyisi paitsi korkeina lämmityskuluina, mahdollisesti myös kondenssikosteutena ja katon reunoille syntyvänä jäävallina.

Katon rakenteiden kunnolla on erityisen paljon painoarvoa, kun laskemme tiukkaa tarjousta katon vaihtamisesta. Mitä enemmän kattorakenteissa on kosteusvaurioita, sitä enemmän esimerkiksi palahuopakattoremontille tulee hintaa, sillä kosteus- ja lahovaurioiden kunnostaminen vie aikaa ja vaatii uusia materiaaleja. Jos katto on ollut loppuun asti tiivis, onnistuu katon uusiminen nopeammin ja kustannustehokkaammin. Huopakattoremontti voi olla tehtävissä niin yksinkertaisesti, että vanhaa kattoa ei tarvitse lainkaan purkaa, vaan uutta kattoa päästään rakentamaan suoraan sen varaan. Peltikattoremontti voidaan kenties toteuttaa vaihtamalla pelkät kattopellit, jolloin säästetään aluskatteen purkamisesta ja uusimisesta syntyvät kustannukset. Näin voidaan joskus toimia myös tiilikaton uusimisen kanssa, mutta osittaisen tiilikaton vaihdon edellytys on ehyt aluskate – sekä täysin terveet kattorakenteet. Riippumatta siitä, millaisen remontin kattosi Lapissa tarvitsee, saat sen asiantuntevilta ja palvelualttiilta ammattilaisiltamme!

Huopakaton tai palahuopakaton valinta kesämökille ei kaduta

Kun valitset kesämökille (tai mihin tahansa muuhunkin rakennukseen) juuri huopakaton tai palahuopakaton, et tule katumaan valintaasi. Bitumikatto on katto, mikä vastaa monen uudelle katolle asettamia kriteerejä: se on edullinen sekä asentaa että ylläpitää, se kestää erilaisia rasituksia vuosikymmenien ajan ja sen ulkonäkö on varsin miellyttävä. Bitumikermikatto on hiljainen sateella ja ulkolämpötilojen vaihdellessa, eikä sen alla ole liian kuuma kesälläkään. Aina kun tarvitset jotain huopakaton huoltoa, korjausta tai remonttia Lapissa, saat sen Plus Kattopalvelun pesunkestäviltä huopakattoammattilaisilta. Meidät tunnetaan erinomaisesta hinta-laatusuhteesta ja siitä, että tarjoamme jokaisen kattotyön yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Ilman sitä voisi jokin laattakaton, kolmiorimahuopakaton tai tiivissaumakaton huoltotarve jäädä huomaamatta – katon paikkaustarpeista puhumattakaan! Kestäviä ja joustavia bitumikattoja ei tarvitse usein paikata, mutta tilannetta kannattaa seurata – onhan aina edullisempaa paikata laattakatossa oleva reikä tai tiivistää tiivissaumakatteen halkeama, kuin alkaa kunnostaa pitkään jatkunutta huopakattovuotoa ja uusia vaurioituneita kattorakenteita.

Palahuopakattojen ja muiden huopakattojen ylläpitäminen on muutenkin edullista, sillä huopakaton huolto-ohjelma on melko yksinkertainen, suorastaan kevyt. Paanukaton tai muun bitumikaton huoltaminen tarkoittaa useimpina vuosina pelkkiä katon kevät- ja syyshuoltoja. Katon kevät- ja syyshuoltojen sisältö koostuu roskien poistosta katolta ja katon sadevesijärjestelmästä, tarkoittipa se sitten rännejä tai kattokaivoja. Roskien poisto auttaa katetta kuivumaan esteettömästi talven ja vesisateiden jälkeen. Se, että kate kuivuu pikaisesti, ehkäisee sammaleiden muodostumista. Sammalet ovat ikävä riesa, ja kaikki voitava kannattaa tehdä niiden ehkäisemiseksi.

Katon kevät- tai syyshuollon yhteydessä veloituksetta tarjottu kattotarkastus kertoo, onko katto sen verran ikääntynyt, että se olisi aika käsitellä sammaleenpoistoaineella tai pinnoittaa uudelleen. Sammaleita pukkaa toisinaan sellaisillekin katoille, mitkä on ilmapuhallettu kahdesti vuodessa. Varsinkin vanhemmat palahuopakatot ja muut bitumikatot ovat alttiita sammaloitumaan niiden suojapinnoitteen kuluttua. Suojapinnoite voidaan uusia, mutta tuo huopakattohuolto tehdään yleensä vain kerran, eli katon saavutettua keski-iän. Ennen kuin tasakatto, pulpettikatto tai esimerkiksi harjakatto kannattaa maalata, tulee katto pestä. Bitumikate voidaan pestä muulloinkin, jos lika pääsee pinttymään sen pintaan.

Katon kunnon tarkastukset kannattaa tehdä kaksi kertaa vuodessa, jotta mikään huonokuntoinen sauma tai esimerkiksi kattoreikä ei jäisi laittamatta kuntoon. Katon kunnon säännöllisen seuraamisen ansiosta saadaan tieto myös lähestyvästä huopakattoremontista tarpeeksi ajoissa. Huopakaton uusiminen on sitä edullisempaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa urakka aloitetaan. Jos jäätäisiin odottamaan katon kunnon heikentymistä, kattovuotoja ja katon vesivahinkoja, voisi katon uusiminen kaikkine sen yhteydessä tehtävine korjauksineen maksaa huomattavasti enemmän. Jos kattoa aletaan uusia katon alla olevien rakenteiden ollessa vielä täysin terveitä, voidaan esimerkiksi aluslaudoituksen uusiminen ohittaa. Joskus on mahdollista ohittaa myös vanhan huopakaton purku, jolloin uusi katto nousee paikoilleen erityisen nopeasti ja edullisesti.

Katon korjausta Lapissa tilatessa muistettavat asiat

Oletko tilaamassa katon korjausta Lappiin? Saatat pohtia, mitä sinun pitää ottaa huomioon painuneen katon oikaisua tai esimerkiksi myrskyvaurioiden korjausta tilatessasi. Olet kenties huolissasi siitä, miten saat urakan maksettua, tai kuinka paljon peltikaton, tiilikaton tai huopakaton korjaus haittaa arkeasi. Ovat rakennustelineet pihan tukkeena koko kesän? Uskot ehkä joutuvasi kantamaan huopakattorullia tai lautoja, ajelemaan ympäriinsä uusien troikkien ja kateruuvien perässä ja lopulta kuskaamaan kaikki rojut jätekeskukseen.

Me voimme huojentaa mieltäsi kertomalla, että sinun ei tarvitse tehdä itsellesi muistilistaa tai raivata kalenteriasi katon korjausta varten. Plus Kattopalvelu korjaa kaikkien mökkien, omakotitalojen ja taloyhtiöiden katot avaimet käteen -periaatteella. Teemme kaiken irronneiden tikkaiden, lumiesteiden ja rännien aiheuttamien reikien paikkaamiseen tai esimerkiksi talon päälle kaatuneen puun aiheuttamien vaurioiden paikkaamiseen liittyvän sinun puolestasi. Huolehdimme rakennustelineiden pystyttämisestä ja purkamisesta – mitä ei muuten tarvitse kauaa odotella, sillä asiantuntevat ja työlle persot ammattilaisemme hoitavat isotkin kattokorjaukset nopealla aikataululla. Paikan päälle tulee aina sen verran porukkaa, että isotkin projektit saadaan rullaamaan mahdollisimman nopeasti, ja että katto on tuossa tuokiossa jälleen tiivis ja toimiva.

Katon ja kattoläpivientien tiivistyksen tai asennuksenkaan hinnasta ei tarvitse olla huolissaan. Meillä on tapana hinnoitella kaikki kattotyömme hyvin maltillisesti, ja lisäksi etsimme aina asiakkaan kannalta parhaat ratkaisut. ”Paras” tarkoittaa paitsi mahdollisimman edullista, myös mahdollisimman kestävää. Siksi esimerkiksi peltikattoon tulleiden reikien paikkaus hoidetaan usein vaihtamalla koko kattopelti, sillä paikkauskohta voi pettää ja alkaa vuotaa uudestaan. Poikkeuksia ovat ruosteen suurentamat ruuvinreiät, sillä ne voidaan paikata menestyksekkäästi. Tiilikatonkaan tiiliä ei ruveta liimailemaan, jos ne ovat menneet rikki, sillä rikkinäisten tiilien vaihto antaa luotettavamman lopputuloksen kuin mikään eerikeepperiratkaisu. Huopakaton reiät voidaan yleensä paikata, ja työ voidaan toteuttaa vaikkapa liimaamalla reiän päälle paikkapala.

Kuulet kilpailukykyisen hinnan rännien ja vesikourujen korjaukselle tai vaikkapa aluskatteen korjaukselle, kun tulemme paikan päälle tilannetta tarkastamaan. Laskemme hinnan aina tapauskohtaisesti, sillä jokainen kattokorjaus ja -paikkaus on erilainen. Yksityisasiakas saa jiirien korjauksista ja muista kattokorjauksista kotitalousvähennystä, mikä laskee kattourakan kustannuksia entisestään. Rahoituskin järjestyy helposti – ehkä helpommin, kuin olisit uskonutkaan. Rahoitusta pääsee hakemaan kotisivujemme kautta, ja nopeasti sekä vaivattomasti etenevästä prosessista vastaa yhteistyökumppanimme.

Sinun ei siis tarvitse tehdä muuta kuin ottaa yhteyttä koko Lapissa palvelevaan Plus Kattopalveluun ja antaa meidän kunnostaa katto puolestasi. Tahdomme varmistaa, ettei katto aiheuta huolenaiheita jatkossakaan – siksi tarjoamme irronneiden peltilistojen vaihdon, kattoikkunan tiivistyksen ja muiden kattokorjausten yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Tuon kattotarkastuksen jälkeen tiedämme, jos katto tarvitsee myös lahovaurioiden korjausta tai esimerkiksi räystäspeltien ja räystäslautojen vaihtoa. Näin katto saadaan kerralla kuntoon, eikä se uhkaa alkaa vuotaa lähitulevaisuudessakaan. Tarvittaessa annamme tarjouksen myös jostain kattohuollosta, millä katon kuntoa voidaan parantaa ja katon vaurioitumisherkkyyttä vähentää.

Uuden katon ei pitäisi vuotaa – miten toimia, jos näin kuitenkin käy?

Jos omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi kesämökin katto on hiljattain uusittu, ei katon pitäisi vuotaa. Kattovuoto mielletään yleensä vanhempien tiilikattojen, huopakattojen tai peltikattojen pulmaksi. On totta, että ikä heikentää katon tiiviyttä. Kosteus ja ulkolämpötilojen vaihtelut rapauttavat tiilikaton tiiliä, mikä näkyy päälle päin kattotiilien halkeiluna. Huopakatot kuivuvat auringon paisteessa, ja kuivuus voi saada katteen halkeilemaan – ja vuotamaan. Vuosikymmenet painavat peltikattoakin. Mitä vanhempi peltikatto, sitä ruosteisempi se tuppaa olemaan, ja ruoste voi saada kattopellit vääntymään sekä reikiintymään.

Uusikin katto voi vuotaa, joten hiljattain teetetty kattoremontti ei anna satavarmaa suojaa vesivuodoilta ja katon vesivahingoilta. Ensimmäisenä tulee mieleen jokin asennusvirhe, mikä heikentää katon tiiviyttä. Jotta katto tulisi uusittua taatulla laadulla, kannattaa erilaiset kattoremontit teettää Plus Kattopalvelun ammattilaisilla.

Uusi katto voi vuotaa myös lumen tai myrskyn tekemien vaurioiden takia. Kun myrskytuuli riehuu ulkona, se ei katso, onko katto uusi vai vanha. Kova tuuli voi irrottaa kattopellit, peltilistat, kattotiilet, rännit, otsalaudat, kattoturvatuotteet ja esimerkiksi ilmanvaihtohormit myös uudelta katolta. Vanhan katon pellit ja varusteet saattavat kuitenkin irrota helpommin, sillä niiden kiinnikkeet saattavat olla höllemmässä.

Myös lumen paino ja lumen liikkeet pitkin kattoa voivat saada uudenkarhean katon vuotamaan, esimerkiksi saumoista, läpivienneistä tai lumimassojen mukaan irronneiden kattoturvatuotteiden jälkeensä jättämistä rei’istä. Sekä uudet että vanhat katot pysyvät paremmin tiiviinä, kun kaltevat katot varustellaan lumiesteillä, ja kun liiat lumet käydään pudottamassa katolta (Plus Kattopalvelun ammattilaisiin voit luottaa myös kattolumitöissä ja katon varustelussa).

Olipa vuotava katto uusi tai vanha, toimi samoin kattovuodon huomatessasi (tai edes kattovuotoa epäillessäsi). Ota mahdollisimman pian yhteyttä Plus Kattopalveluun ja jätä katon tarkastaminen sekä mahdollisen kattovuodon korjaus meidän huoleksemme! Tulemme tutkimaan kattosi aivan lähietäisyydeltä, jotta voisimme paikallistaa kattovuodon tai sellaiseksi uhata muuttuvat kohdat. Annamme tarjouksen katon kokonaisvaltaisesta kunnostamisesta vasta paikan päällä käytyämme, sillä vasta silloin tiedämme tarkkaan, mitä tasakaton, aumakaton tai vaikkapa pulpettikaton kunnostaminen vaatii.

Jos kattovuotoa päästään korjaamaan jo alkuvaiheessa, riittänee vesikaton tiivistys – esimerkiksi rikki menneen kattotiilen vaihto tai jonkin sauman korjaus. Jos aluskatekin on mennyt rikki, liittyy vuotavan katon korjaukseen Savukoskella, Rovaniemellä, Inarissa tai muualla Lapissa myös aluskatteen osittainen vaihto sekä kosteusvaurioiden kunnostaminen. Kastuneet kattorakenteet on usein mahdollista kuivattaa, mutta jos niissä on jo lahon jättämiä jälkiä, pitää puuosat uusia lahon leviämisen lopettamiseksi. Märät eristeetkin pitää vaihtaa, sillä yläpohjan homevaurio on aivan realistinen kauhuskenaario kattovuodon jälkeen.

Uusi katto tuskin on niin huonossa kunnossa, että se pitäisi purkaa ja uusia. Mitä vanhempi katto on kyseessä, sitä tarkemmin laskemme, kannattaako sitä enää korjata. Tarvittaessa asiakas saa mainion tarjouksen ammattitaidolla tehtävästä katon vaihdosta.

Erottamaton osa talon omistajan arkea: katon säännölliset huollot Lapissa

Omistitpa kesämökin tai omakotitalon, ovat katon huollot Lapissa erottamaton osa arkeasi. Katon huoltoja ei kuitenkaan ole pakko tehdä itse, vaan kaikki kattohuollot lumenpudotuksista kattopesuihin ja kattopeltien kiinnitysten lisäämiseen voi tilata kattourakoitsija Plus Kattopalvelulta. Huollamme asiantuntevasti ja perusteellisesti myös taloyhtiöiden peltikatot, tiilikatot, varttikatot ja huopakatot.

Kattoa kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta sen ulkonäkö pysyisi yllä. Siisti ja kauniin värinen katto, millä ei kasva sammaleita, on kivemman näköinen katsella. Se antaa koko rakennuksestakin paremman kuvan kuin katto, minkä huomaa jo kaukaa likaiseksi ja ruosteen tai kasvustojen valtaamaksi.

Katon huollot ovat tarpeen myös katon kunnon edistämiseksi, kattoreikien ja muiden vaurioiden välttämiseksi ja katon elinkaaren pidentämiseksi. Likainen ja koko ajan enemmän ruostuva tai sammaloituva katto on koko ajan vaarassa vaurioitua, ja jos vaurioihin ei puututa, on edessä ennen pitkää kattovuoto. Pienempikin kattovuoto voi johtaa katon vesivahinkoon, ja katon vesivahinko puolestaan ennen aikojaan tarvittuun kattoremonttiin.

Anna meidän tehdä kaikki kattohuoltosi, niin kattosi pysyy hyvässä kunnossa huolimatta vuosikymmenien vierimisestä. Aina kun teemme jonkin kattohuollon Enontekiöllä, Pellossa tai vaikkapa Kemissä, tarjoamme katon tarkastamisen kaupan päälle. Tätä kaupanpäällisestä on todella suuri apu katon elinkaaren pidentämisessä ja uusien vaurioiden ehkäisemisessä, sillä sen aikana tarkastamme katon kunnon juurta jaksain. Kiinnitämme huomiota myös katon tarvikkeiden kuntoon. Jos omakotitalon, rivitalon tai vaikkapa kesämökin katto tarvitsee jotain paikkausta tai jos kattoa olisi hyvä huoltaa vielä lisää, tulee se selville, ja asiakas saa tarvituista toimenpiteistä hyvän tarjouksen.

Katto ei yleensä tarvitse mitään suurempaa huoltokokonaisuutta. Useimpina vuosina riittävät pelkät katon kevät- ja syyshuollot, joiden aikana katolta poistetaan kaikki roskat. Roskat poistetaan saman tien myös sadevesijärjestelmästä, mikä voisi mennä tukkoon roskaisuuttaan. Katolta kannattaa poistaa niin puiden lehdet kuin neulasetkin, sillä ne hidastavat katon kuivumista, ja ajan kanssa se näkyisi katon ruostumisena tai sammaloitumisena.

Hanskoja ei tarvitse lyödä tiskiin, vaikka katolla olisikin ruostetta ja sammaleita. Teemme ruosteenpoistot ja sammaleenpoistot sekä katon suojakäsittelyt pitkällä kokemuksella. Tekemämme kattohuollon jälkeen katto on taas hyvässä kunnossa, ja jaksaa kestää vielä pitkään. Katon puhdistus voi jatkua katon maalaukselle. Tiilikatot ja huopakatot pinnoitetaan vain kerran, mutta peltikattoja saa olla maalamassa useamminkin. Katon kunnon säännöllisten tarkastusten perusteella saadaan tieto siitä, koska on aika maalata pulpettikatto tai vaikkapa taitekatto.

Kattotarkastukset kertoisivat myös tarpeesta toteuttaa jokin kattoturvatuotteita koskeva huolto, maalata rännit tai vaihtaa vanhat naulat ja ruuvit uusiksi kateruuveiksi. Viimeksi mainittu kattohuolto on kieltämättä hieman pitkäveteinen, mutta se tekee katosta todella tiiviin ja myrskynkestävän – jos nimittäin osa vanhoista nauloista on kohonnut ylös, voi katon alle päästä vettä, ja tuuli voi irrottaa kattopellit.

Rännien puhdistus muistettava myös Lapissa – vaarana jäätymis- ja korroosiovauriot

Rännien puhdistus Lapissa tarkoittaa kaikkien lehtien, neulasten ja muiden roskien poistoa katon reunalla olevista räystäskouruista. Tällainen rännien huolto on hyvä tehdä kaksi kertaa vuodessa, sillä poistamatta jääneet roskat voivat aiheuttaa ongelmia – sekä aiheuttaa tarpeen tilata rännien korjaus tai uusien rännien asennus. Roskia voi kertyä omakotitalon, kerrostalon tai vaikka kesämökin vesikouruihin niin paljon, että ne menevät tukkoon. Jos kouru on tukossa, ei vesi pääse poistumaan alastuloputkiin ja niistä eteenpäin, vaan se jää kouruihin. Tila käy ahtaaksi, kun vettä sataa lisää, ja silloin kourut alkavat tulvia yli äyräiden.

Kun räystäs vuotaa, voi vesi kastella talon ulkoseinät ja taloa ympäröivän maaperän. Katolta valuvien tuhansien vesilitrojen seurauksena maa saattaa muuttua niin märäksi, että kosteus pääsee nousemaan talon rakenteisiin asti, ja kastuneet rakenteet uhkaavat aiheuttaa isoja ongelmia. Sadevesijärjestelmä on olemassa juuri siksi, että tällaisilta kosteusvaurioilta voitaisiin välttyä Rovaniemellä, Simossa ja muualla Lapissa.

Sadevesikourujen puhdistus ja mahdollisesti tukkeutuneiden syöksyputkien avaus saavat sadevesijärjestelmän vetämään kaikkina vuodenaikoina ja kaikissa olosuhteissa. Säännölliset rännihuollot ehkäisevät myös ruoste- ja jäätymisvaurioita, joista roskien tukkima ränni voi kärsiä. Se, että sadevesijärjestelmässä on koko ajan roskia ja niiden takana jumissa olevaa vettä, aiheuttaa ruostetta. Jos roskat ja vedet ovat ränneissä vielä ulkolämpötilan kiristyessä loppusyksystä, tulevat rännit jäätymään, ja jää voi rikkoa kouruja sekä alastuloputkia. Jäätyneillä kouruilla on sen verran painoa, että kouru saattaa pudota alas katon reunalta, mikä rikkoo sekä kattoa että mahdollisesti myös rännejä. Kaikkien kattotarvikkeiden putoaminen katolta voi olla vaarallista, saati sitten painavien ja umpeen jäätyneiden kourujen.

Sadevesijärjestelmän puhdistus kannattaa teettää heti keväällä, kun katolla ei enää ole lunta, ja sen yhteydessä voidaan hoitaa myös tiilikatteen, peltikatteen tai huopakatteen puhdistus. Mikäli tilaat katteen ja kourujen puhdistuksen yhtä aikaa, kutsumme toimitusta katon keväthuolloksi. Vaikka olisit tilannut pelkän kourujen puhdistuksen, saat kaupan päälle rännien ja koko katon kunnon tarkastuksen. Tuon kuntotarkastuksen tarkoitus on saada selko koko katon kunnosta ja siitä, pitääkö sitä huoltaa jollain lailla, tai onko katossa jotain paikattavaa tai tiivistettävää.

Toisen kerran harjakaton tai muun katon sadevesijärjestelmä kannattaa puhdistaa syksyllä. Lehtien putoaminen on saattanut jo tukkia kourut, joten poistamme kaikki roskat käsityönä, ja huuhtelemme jo osittain maatuneen aineksen pois kouruja ruostuttamasta. Jos teetät samalla katon puhdistuksen (harjaamalla tai ilmapuhaltamalla), kutsumme huoltokokonaisuutta katon syyshuolloksi. Samalla ilmaiseksi tehty kuntotarkastus kertoo, onko rännejä tai kattoa korjattava jostain kohtaa, tai onko huoltomaalauksen aika (joko rännien tai katon, tai molempien yhtä aikaa). Varmistamme myös mahdollisen sulanapitojärjestelmän toiminnan. Tällaisten töiden ansiosta vältyt rännien jäätymiseltä, jääpuikoilta ja jäisten rännien höyrysulatukselta talvella.

Kattopesu sopii katon puhdistukseksi silloin, kun harja ei riitä

Katon pesu Lapissa saa katon puhtaaksi silloinkin, kun pelkästä harjaamisesta ei ole apua – ja sammaleenpoisto sekä katon suojakäsittely puhdistavat katon ei-toivotuista kasvustoista. Sammalet ja jäkälät ovat esteettinen haitta, mutta niiden vaikutukset ulottuvat laajemmallekin. Kasvustot sitovat omakotitalon, rivitalon ja esimerkiksi kesämökin kattoon kosteutta, mikä haurastuttaa kattoa vähän kerrallaan, mutta vääjäämättömästi. Sammalten juuret lisäävät tiilien rakenteen heikentymistä, ja saavat bitumikermikaton saumat aukeamaan. Lopputulos on epäluotettavan kuntoinen, vuotoaltis katto. Tilanteen jatkuessa pidempään voi kattoremontti osoittautua parhaaksi vaihtoehdoksi – vaikka katto ei olisikaan teknisen käyttöikänsä loppusuoralla.

Jos katto on likainen, eli katu- ja esimerkiksi siitepöly ovat pinttyneet sen pintaan, ei kattoa saa puhtaaksi harjaamalla tai ilmapuhaltamalla. Likainen katto saattaa sammaloitua – tai ruostua, jos puhutaankin peltikatosta. Peltikaton pesu vedellä, pesuaineella ja pesuharjoilla poistaa likakerroksen kattopeltien päältä, ja samalla se poistaa ruostumisvaaran. Kattopesu voi jatkua katon huoltomaalaamisella, jos lian alta paljastuva maalipinta on vuosien saatossa ohentunut. Mikäli maalipinnassa on vain naarmuja, voidaan toteuttaa niiden paikkamaalaus – voihan katon ruostuminen käynnistyä pienestäkin suojaamattomasta kohdasta.

Myös huopakatot ja palahuopakatot voidaan pestä, jos lika on tarttunut kiinni pintakermeihin. Kuten kaikissa huopakattotöissä, myös huopakaton pesussa on tärkeää varoa kattohuovan pinnoitetta. Liian rajut otteet voivat vaurioittaa pinnoitetta, ja silloin mennään ojasta allikkoon. Esimerkiksi painepesuri on ehdottomasti kielletty väline. Sitä ei kannata käyttää tiilikatonkaan pesussa, ellei kattoa ole tarkoitus saman tien maalata. Painepesurista kovalla paineella tuleva vesi pilaa kattotiilien pinnoitteen, mikä altistaa tiilet nopealle kulumiselle ja rapautumiselle.

Jos ollaan jo siinä vaiheessa, että tiilikatolla, peltikatolla tai huopakatolla kasvaa sammaleita, on sammaleiden poiston vuoro. Sammaleet tarttuvat tiilikattoihin ja huopakattoihin niin tiukasti, ettei niistä tahdo päästä eroon ilman sammaleenpoistoainetta ja katon suojakäsittelyä. Peltikatto sammaloituu hyvin harvoin, sillä sen liukas pinta hylkii kasvustoja – jos sammaleita ja muita kasvustoja kuitenkin esiintyisi, päästäisiin niistä eroon pesemällä tai harjaamalla katto. Tiilikatto tai bitumikatto ei tulisi puhtaaksi pelkällä mekaanisella puhdistuksella. Näkyvä lika saattaisi lähteä, mutta sammalten juuret jäisivät katteeseen, esimerkiksi tiilien sisään. Näin ollen ei menisi kauaakaan, kun katto alkaisi taas vihertää.

Säännöllisen roskien poiston avulla vähennät tarpeita raskaimmille katon puhdistuksille, kuten kattopesuille tai sammaleidenpoistokäsittelyille. Roskat, kuten lehdet, oksat ja havunneulaset, kannattaa poistaa katolta kaksi kertaa vuodessa. Oikea aika tehdä tiilikaton harjaus tai esimerkiksi bitumipaanukaton ilmapuhallus on aikaisin keväällä sekä loppusyksystä. Samalla kuin poistamme kattoa varjostavat ja siihen kosteutta sitovat roskat, puhdistamme myös sadevesijärjestelmän. Yleensä kyse on räystäskouruista ja alastuloputkista, mutta tasakatolta vedet saadaan pois kattokaivoilla – jos saadaan, sillä roskien tukkimat kattokaivot eivät vedä, ja katolle jäävä vesi voi johtaa kattovuotoon tasakatolla.

Katon maalaus Lapissa – laatua, huolellisuutta ja kustannussäästöjä

Katon maalaus Lapissa tekee rivitalon, kesämökin, omakotitalon tai esimerkiksi toimistorakennuksen katosta hetkessä miltei uudenveroisen. Kattomaalaus palauttaa katon alkuperäisen värin, oli se sitten tiilenpunainen, metsänvihreä tai vaikka hiilenharmaa. Katon huoltomaalaus on tarpeen myös tiilikaton, peltikaton tai bitumikaton rasituksensietokyvyn kannalta. Jos kattoa ei maalattaisi, vaikka entinen suojapinnoite on päässyt kulumaan, kiihdyttäisi se katon ikääntymistä. Katon kunto voisi romahtaa niin paljon, että katon elinkaari typistyisi kymmenellä tai useammalla vuodella. Kukaan tuskin haluaa alkaa uusia kattoa liian aikaisin, joten ota yhteyttä koko Lapin maakunnassa palvelevaan Plus Kattopalveluun ja pyydä hyvä tarjous katon maalaamisesta! Luvassa on laatua, huolellisuutta ja kustannussäästöjä.

Peltikaton ja kaikkien muiden kattojen maalauksessa käytetään vain laadukkaita maaleja ja pinnoitteita. Esimerkiksi peltikattomaalissa on usein ruosteelta suojaavia lisäaineita, ja sen elastiset ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Laadukkaat maalit antavat pätevän suojan ja levittyvät sekä tarttuvat tasaisesti.

Laadukaskaan maali ei vielä riitä; myös työnjäljen on oltava tasokasta. Kun asialla on kattofirma Plus Kattopalvelu, tämä ei ole mikään ongelma – päinvastoin! Kaikki ammattilaisemme ovat oman alansa erityisasiantuntijoita, ja he toimivat joka käänteessä harkitusti ja huolellisesti. Huolellisuus onkin tarpeen, sillä tiilikattoa tai mitään muutakaan kattoa ei saada maalattua hyvin, jos pohjatöissä tai pinnoitteen levitysvaiheessa on hutiloitu.

Se, millaisia pohjatöitä meidän on tehtävä ennen huopakaton pinnoittamista tai muuta kattomaalausta, selviää nähtyämme katon. Jos katto on aika puhdas, riittänee katon pesu. Kattopesu on vähän niin kuin vähimmäisvaatimus kattomaalauksen pohjatöiksi. Mitä likaisempi ja huonokuntoisempi katto, sitä enemmän se vaatii pohjatöitä. Pohjatöinä voidaan tarvita esimerkiksi peltikaton harjausta, peltikaton pesua, ruosteenpoistoa ja huonokuntoisten saumojen tiivistystä (sekä kattoreikien paikkausta). Jos kattopellit ovat kovin huonossa kunnossa tai asiakas haluaa vaihtaa katon väriä, voi kattopeltien vaihto olla parempi ratkaisu. Siinä tapauksessa, että kosteus on jo päässyt tekemään tuhojaan katon alle, on harkittava vakavasti kokonaisen peltikattoremontin teettämistä.

Tiilikaton ja huopakaton pinnoitus voi alkaa katon harjauksesta, jatkua katon tiivistyksellä, ja täydentyä sammaleenpoistokäsittelyllä ja kattopesulla. Kun katto on puhdas ja kuivunut, aloitetaan uuden pinnoitteen levittäminen. Tiilikatto saa siten suojaa rapautumiselta, ja bitumikatto tai bitumipaanukatto kuivumiselta. Jos tiilistä iso osa on rikki, voi olla parempi toteuttaa vähintäänkin osittainen tiilikattoremontti, eli uusia kattotiilet. Huopakattoa ei voida alkaa uusia osittain, joten huonokuntoinen kattohuopa johtaa tarjouksen tavallisesta huopakattoremontista.

Kattomaalaus tuo taloyhtiölle tai talon omistajalle kustannussäästöjä, sillä oikeaan aikaan maalattu katto kestää hyvin erilaisia rasituksia. Se, että katto ei halkeile ja reikiinny hevillä, vähentää tarpeita korjata ja paikata kattoa. Kustannussäästöjä syntyy myös siinä, että katon huoltomaalaus pidentää katon ikää. Esimerkiksi peltikatto, mikä on maalattu noin 15 vuoden välein, saattaa kestää jopa puolen vuosisadan verran.

Tilaa (ja saa) lumenpudotus Lappiin heti, kun sitä tarvitset

Lumenpudotus Lapissa on niitä kattotöitä, mitkä pitäisi saada hoidettua erityisen pian niiden tilaamisen jälkeen. Lumen pudotus kerrostalon, rivitalon, mökin, hallin, omakotitalon tai jonkin muun kiinteistön katolta tilataan yleensä siinä vaiheessa, kun asialla on jo kiire, eli tilanne on äitynyt suorastaan vaaralliseksi. Vaarassa voi olla joko katto, mikä uhkaa painua notkolle lumikuorman alla. Kevytrakenteisempi katto voi jopa sortua, kun sen päällä makaa tuhansien ja taas tuhansien kilojen painoinen suojalumitaakka. Vaarassa saattavat olla myös talon ympärillä liikkuvat ihmiset. Katolta putoavan lumen ja jään aiheuttamat turvallisuusriskit on syytä ottaa vakavasti. Jos tiilikatolta, huopakatolta tai peltikatolta putoaa äkkiarvaamatta lunta, voi se rikkoa myös kattoa – esimerkiksi kattoturvatuotteiden ja kattotiilien lähteminen katolta alas putoavan lumen mukaan ei olisi suurikaan ihme. Mitä enemmän katossa on irronneiden kattotuotteiden jälkeensä jättämiä reikiä ja vaurioita, sitä todennäköisempää on katon vuotaminen.

Koska lumenpudotus tilataan vain harvoin ennakoivasti, on kattolumitöiden tekemisellä yleensä kiire – tiedostamme tämän, ja olemme varautuneet toteuttamaan asiakkaan tarvitsemat lumenpudotukset nopeasti kaikkialla Lapin maakunnassa. Lumimassoja tullaan vähentämään tasakatolta, harjakatolta tai esimerkiksi pulpettikatolta heti, kun sitä tarvitset.

Meiltä sujuvat myös korkeiden rakennusten lumenpudotukset, sillä käytössämme on henkilönostimia ja nostinkoriautoja, joilla pääsemme työskentelemään korkeidenkin talojen katoille. Käsistään kätevät ammattilaisemme eivät riko kattoa lumia pudottaessaan, sillä kaikki työskentelyotteet ja liikkeet ovat hioutuneet huippuunsa vuosien saatossa. Tiedämme, että katolle kuuluu jättää ohut kerros lunta, jotta katteen pinta tai sen yksityiskohdat eivät vaurioituisi lapion tai lumentyöntimen osuessa niihin. Olemme siis sitoutuneet olemaan raapimatta kaikkea lunta katosta – ja katsomaan, mihin kohden pihaa lumet pudotamme.

Paikka, mihin lumet on turvallista pudottaa, selvitetään heti alkuun. Kattolumitöiden suunnittelu Sallassa, Torniossa tai esimerkiksi Pellossa aloitetaan samalla, kun tulemme paikan päälle laskemaan kilpailukykyistä (ja kotitalousvähennyskelpoista) tarjousta kattolumitöille. Alkukatselmuksen perusteella meille selviävät tällä kertaa vastassa olevat riskit ja haasteet, joten osaamme suunnitella ja toteuttaa huipputurvallisen urakan. Jos on pienikin vaara siitä, että joku voisi jäädä katolta pudotettavan jään ja lumen alle, varaudumme eristämään vaarallisen alueen ja valvomaan sitä. Katsomme myös sen, etteivät katoilta pudotettavat lumet osu esimerkiksi henkilö- tai pakettiautojen päälle, tai putoa terassin tai kuistin katolle. Näin lumenpudotus onnistuu turvallisesti myös rakenteiden ja rakennelmien sekä irtaimiston kannalta.

Lumen pudotuksen lisäksi voimme tehdä myös jään poiston tiilikatolta, huopakatolta tai peltikatolta. Jäätä ei kannata poistaa mekaanisesti, sillä kaikenlainen hakkaaminen tai potkiminen voi viedä ojasta allikkoon. Käytämme kuumaa höyryä sulattaaksemme jään katolta ja ränneistä (tai kattokaivoista). Jääpuikkojen poisto räystäiltä tai ränneistä tehdään mekaanisesti, eli ne katkotaan käsin – tähänkin työhön varaudumme asianmukaisin työturvallisuustuottein, kuten turvavaljain, kypärin ja suojalasein.

Kattotöitä Lapissa tekevät ammattilaisemme ymmärtävät kattorakenteiden kunnon merkityksen

Kattotöitä Lapissa tekevät ammattilaisemme ymmärtävät kattorakenteiden kunnon merkityksen omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi kesämökin katon kunnolle. Kaikki peltikattotyömme, huopakattotyömme, tiilikattotyömme ja palahuopakattotyömme tähtäävätkin kattorakenteiden kunnon ja kuivuuden säilyttämiseen. Vaikka tarkoitus olisi piristää katon ja sitä kautta koko rakennuksen ulkonäköä maalaamalla katto, on meillä koko ajan mielessä katon rakenteiden kunto. Maalaamme katon huolellisesti, jotta siitä tulee suorastaan vasta asennetun näköinen, mutta samalla tulemme lisänneeksi katon rasituksensietokykyä. Maalattu peltikatto ei ruostu, maalattu tiilikatto ei rapaudu eikä maalattu huopakatto halkeile samalla tavalla kuin katto, minkä pinnoitetta ei ole ajoissa uusittu. Ruostuminen, rapautuminen ja halkeileminen voivat johtaa kattovuotoon, ja kattovuoto kastella ja pilata kattorakenteet – näin ollen kattomaalaus tehdään aina myös rakenteiden kunnon turvaamiseksi.

Kattorakenteet pidetään kuivina ja lahottomina myös korjaamalla kattoläpiviennit ja muut kohdat, mitkä eivät enää pidä vettä. Kattoreiät ja esimerkiksi vuotava kattoikkuna osataan korjata ajoissa, jos pulpettikaton, harjakaton tai esimerkiksi aumakaton kunto tarkastetaan usein. Parasta olisi, jos katto tarkastettaisiin kaksi kertaa vuodessa, joten tilaa meiltä myös katon kevät- ja syyshuollot. Koska teemme jokaisen kattotyön yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen, saat kattosi tarkastettua aina oikeaan aikaan teettämällä meillä myös sen puolivuosittaiset huoltotoimenpiteet (eli roskien poiston ja sadevesikourujen puhdistuksen).

Kattotarkastuksen aikana tutkimme niin kattoturvatuotteiden kuin katon eristyksenkin kunnon. Lopuksi teemme tarjouksen kattoturvatuotteiden kiinnikkeiden kiristämisestä (millä voidaan estää irronneiden lumiesteiden, tikkaiden ja rännien aiheuttamat reiät) tai esimerkiksi katon IV-töistä. Kun ilma liikkuu ja vaihtuu katon alla, ei ole vaarana, että lämpimästä ilmasta kondensoituisi kattorakenteet kastelevaa kosteutta. Katon alapuolisia osia tarkastaessamme kiinnitämme huomiota myös aluskatteen kuntoon. Aluskate estää kattorakenteiden kastumisen, jos katto vuotaa, ja se estää lämmintä ilmaa tiivistymästä kosteudeksi vesikaton alapinnalle. Modernit aluskatteet ovat hengittäviä, joten ne kuivaavat yläpohjaa huomattavan tehokkaasti (tarvittaessa voimme vaihtaa aluskatteesi tällaiseksi). Aluskatteen hajoamista voidaan estää asentamalla räystäiden tuuletusaukkoihin pieneläinesteet eli lintuverkot – ne estävät lintujen pääsyn katon alle. Myös harjatiivisteistä on apua aluskatteen paikkaustarpeiden ehkäisemisessä, sillä ne estävät roskia pääsemästä aluskatteelle. Jos aluskatteella on puiden lehtiä ja muita roskia, hidastaa se aluskatteen kuivumista, ja aluskatteen pinnalla viipyilevä kosteus jouduttaa aluskatteen korjaustarpeita. Aluskatteen korjaus tarkoittaa samaa kuin aluskatteen osittainen uusiminen tai koko aluskatteen korvaaminen uudella, ja tältä urakalta asiakkaat tahtovat mieluummin välttyä. Aluskatetta ei edes voi vaihtaa alakautta, vaan työ vaatii aina rakenteiden avaamista.

Jos katon alapuoliset ovat jonkin kattovuotoon johtaneen vaurion tai esimerkiksi kondensoitumisilmiön takia kastuneet, aloitamme korjaustoimenpiteet pikaisesti, ennen kuin ollaan tekemisissä lahon tai esimerkiksi homeen kanssa. Puurakenteet pitää kuivattaa, mutta jos niissä on jo lahoa, on ainut vaihtoehto puuosien uusiminen. Myös katon eristeet pitää uusia kastuneilta osin. Uusia eristeitä voidaan asentaa aiempaa enemmän, jolloin puhutaan katon lisälämmöneristyksestä.

Villojen vaihto ja katon yläpohjan lisäeristys katon harjaamista harvinaisempaa

Yleisimmät kattotyöt Lapissa liittyvät tiilikaton, huopakaton ja peltikaton puhdistamiseen. Katto kannattaa harjata tai ilmapuhaltaa kaksi kertaa vuodessa, jotta roskat eivät hidastaisi katteen kuivumista, ja aiheuttaisi siten peltikaton ruostumista tai huopakaton sammaloitumista. Myös tiilikatto sammaloituu, jos katto on roskien peitossa. Koska tiilikaton elinkaaren pituudeksi voi muodostua 70 vuotta, tarkoittaa se sitä, että katto puhdistetaan noin 140 kertaa. Villojen vaihtoa, katon lisälämmöneristystä, ullakon eristystä tai ilmanvaihtokanavien eristystä ei tehdä ehkä kertaakaan. Katon eristykseen liittyvät työt tehdään silloin, kun kattoa tai uusia läpivientejä asennetaan, eikä niihin normaalitapauksessa tarvitse sen jälkeen koskea. Yläpohjan eristevilloja ei vaihdeta ehkä silloinkaan, kun katto puretaan ja uusitaan.

Tilanne on toinen, jos omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi huopakaton alle on päässyt kosteutta. Tältä tietenkin pyritään aina välttymään, mutta joskus katto voi alkaa vuotaa – tai ehkä lämmin ilma kondensoituu kosteudeksi välikatolla ulkolämpötilojen laskiessa. Villojen vaihto kuuluu ensimmäisiin tehtäviin toimenpiteisiin, kun katon vesivahinko huomataan. Ei mene kuin viikko tai pari, kun märissä eristeissä jo kasvaa hometta. Toki myös kastuneet kattorakenteet on kannatettava, jotta ne jaksaisivat kannatella katon painoa vastaisuudessakin. Lahon sairastuttamat kattorakenteet eivät ole pitkäikäiset.

Jos katon vesivahinko johtui siitä, että tasakatto, pulpettikatto tai esimerkiksi huopakatto vuoti, tiivistämme katon sellaiseen kuntoon, että vesi pysyy jatkossa ulkopuolella. Jos katto on kovin vanha eikä sitä siksi saa riittävän kestävään kuntoon, teemme tarjouksen kattoremontista. Mikäli kyse olikin kondensoitumisesta, teemme ne toimenpiteet, joita tarvitaan välikatolle karkaavan lämmön minimointiin ja välikaton tuuletuksen maksimointiin. Katon lisälämmöneristystä kaivataan monissa vanhoissa rakennuksissa, ja välikaton tuuletus tehostuu esimerkiksi harjapeltituulettimella.

Katon lisäeristys tuo näkyvät säästöt myös asunnon talviaikaisen lämmittämisen aiheuttamiin kuluihin, pysyyhän lämmin ilma jatkossa sisällä sen sijaan, että se karkaisi välikatolle ja sitä kautta ulos. Uusilla eristeillä on myös talviaikaisia saumavuotoja hillitsevä vaikutus. Jos asunnosta karkaa lämpöä, voi katolla oleva lumi sulaa altapäin niin runsaasti, että vesikaton ja lumikerroksen väliin syntyy erillinen vesikerros. Katon saumat voivat antaa periksi, jolloin katto alkaa vuotaa talvella. Saumavuotojen riski on sitä suurempi, jos lumimassojen alta katon reunoille valuneet vedet ovat jäätyneet niin korkeaksi valliksi, etteivät uudet vedet enää pääse räystäskouruihin.

Vintin eristystä harkitaan silloin, jos vintille halutaan rakentaa lisää asuinhuoneita. Jotta ullakkotiloihin saataisiin uusista eristeistä huolimatta tarpeeksi huonekorkeutta, voi olla tarpeen toteuttaa katon korotus – luota kattourakoitsija Plus Kattopalveluun tässäkin vaativassa kattourakassa.

On myös sellaisia tilanteita, jolloin viemärintuuletusputket tai muut IV-kanavat pitää eristää paremmin – näkyvä merkki tästä on ilmanvaihtoputkista tippuva kondenssivesi. Kondenssivesi voi päästä rakenteisiin tai vaurioittaa hormeja, joten hormit kannattaa eristää paremmin – samalla lisätään usein myös niiden energiatehokkuutta ja paloturvallisuutta.

Mistä tietää, millaisia korjauksia uuden tai vanhan talon kattoturvatuotteet kaipaavat?

Lienet kuullut siitä, että kattoturvatuotteet Lapissa kaipaavat toisinaan myös korjausta ja huoltoa. Koska kattotikkaat, palotikkaat, talotikkaat ja muut kattosi turvatuotteet kiinnikkeineen on viimeksi tarkastettu? Jos edellisestä tarkastuksesta on aikaa, tilaa kuntotarkastus vaikka saman tien, niin kaikki kunnostustarpeet tulevat ajoissa selville. Vain säännöllisesti kuntotarkastettuihin lapetikkaisiin, hätäpoistumistikkaisiin, seinätikkaisiin ja muihin kattoturvatuotteisiin voi luottaa. Taloyhtiö tai talon omistaja on vastuussa siitä, että katolla on turvallista liikkua, ja mitenkäs se voitaisiin järjestää muuten kuin hyväkuntoisten kattoturvatuotteiden avulla?

Kun tarkastamme omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi kesämökin kattoturvatuotteita, kiinnitämme huomiota myös niiden määrälliseen ja laadulliseen riittävyyteen, sekä niiden asennustapaan. Kattoturvatuotteiden määrää ja asennustapaa ei voi itse päättää. Rakennusmääräyksissä annetaan tarkat ohjeet siitä, millaisia kattoturvatuotteita tiilikatolle, peltikatolle tai huopakatolle vähintäänkin on hankittava. Rakennusmääräyksissä ohjeistetaan myös niiden asennuksesta (esimerkiksi asennuskorkeudesta), ja myös katteen materiaali vaikuttaa kattoturvatuotteiden asennustapaan. Esimerkiksi savitiilikatto varustellaan eri lailla kuin laattakatto.

Jos kattosi putoamissuojat, kattopollarit tai muut kattoturvatuotteet tarvitsevat jotain korjausta tai huoltoa, annamme siitä tarjouksen kattotarkastuksen jälkeen. Kattoturvatuotteiden kunnon sisältävä kattotarkastus olisi hyvä tehdä kaksi kertaa joka vuosi, jotta kaikki uuden tai vanhan katon kattoturvatuotteiden kannalta tarpeelliset toimenpiteet saataisiin ajoissa tehtyä. Tarvittaessa suosittelemme kuntotarkastuksen jälkeen joidenkin kattoturvatuotteiden uusimista tai uusien kattoturvatuotteiden asentamista aumakatolle, pulpettikatolle tai vaikkapa harjakatolle. Tarvetta voi olla esimerkiksi lumiesteille, mitkä ovat pakolliset aina, kun katon kaltevuus on 1:8 tai sitä enemmän. Lumiesteiden merkitys katon kunnossa pysymiselle ja talon pihalla liikkuvien ihmisten turvallisuudelle on suuri, sillä katolta putoavalla lumikuormalla voi olla suuri paino ja kova vauhti.

Lapetikkaat ja seinätikkaat rakennuksesta todennäköisesti jo löytyvätkin. Ne toteuttavat rakennusmääräyksissä annettua käskyä järjestää joka katolle kiinteä ja turvallinen kulkuyhteys. Talotikkaat asennetaan usein talon päätyyn, jotteivät lumimassat painaisi niitä niin, että tikkaat irtoaisivat. Jos talotikkaat asennetaan talon sivulle, kannattaa molemmille puolille asentaa lumiesteitä. Me asennamme oikeanlaiset talotikkaat kaikille ulkovuorausmateriaaleille, ja kiinnitämme myös kattotikkaat kaikille katemateriaaleille, jotta matka voisi jatkua yhtä turvallisesti myös eteenpäin. Asentamamme tikkaat ja muut kattoturvatuotteet ovat hyvin laadukkaita ja kestäviä – tästä kertoo jopa 50 vuoden takuu.

CE-merkityt kattotikkaat ovat katteen päällä koko pituudeltaan, jolloin rasitus on mahdollisimman pieni. Kattotikkailta voidaan siirtyä niin ikään CE-merkitylle kattosillalle. Katto- eli kulkusilta voidaan asentaa matalaankin rakennukseen kattotöitä (kuten lumenpudotusta) helpottamaan, mutta pakollinen se on siinä vaiheessa, kun talossa on yli kaksi kerrosta ja katon kaltevuus ylittää suhdeluvun 1:8. Karhennettu ja lumenläpäisevä kulkusilta on kattoturvatuote, johon voi luottaa myös ääriolosuhteissa. Palo- eli turvatikkaat ovat tarpeellinen lisä kattoturvatuotevalikoimaan, jos asutun huoneen ikkuna on yli 3500 mm:n korkeudella maan pinnasta.

Tilaa lumiesteiden asennus, korjaus tai kiinnitys, olitpa yksityisasiakas tai vaikka taloyhtiön edustaja

Lumista maisemaa on ihana katsella, mutta lumentuloon liittyy myös riskejä – yksi tapa varautua niihin ja viettää talvi mahdollisimman riskittömissä ympyröissä on tilata lumiesteiden asennus (tai korjaus) Plus Kattopalvelulta. Asennamme oikein mitoitetut ja huolella valitut lumiesteet niin omakotitalojen, kerrostalojen, rivitalojen, teollisuushallien kuin kaikkien muidenkin rakennusten katoille. Ota siis yhteyttä tiilikaton, peltikaton tai huopakaton lumiesteiden tiimoilta, olitpa liikkeellä yksityisasiakkaana, taloyhtiön edustajana tai yrityksen asioiden hoitajana. Jos matalan tai korkean rakennuksen lumiesteet tarvitsevat uusimisen sijaan jotain korjaustoimenpidettä, ota silloinkin yhteyttä. Me Plus Kattopalvelun asiantuntijat osaamme tehdä kaikki lumiesteisiin liittyvät toimenpiteet, myös poikkeuksellisen runsaslumisen talven tai myrskylukemissa riehuneen tuulen irrottamien lumiesteiden kiinnittämisen takaisin katolle. Samalla kertaa teemme myös irronneiden lumiesteiden ja mahdollisesti mukana seuranneiden tikkaiden aiheuttamien reikien paikkauksen, jotta katto ei vain alkaisi vuotaa. Iso tai pieni reikä, siitä voi päästä vettä katon alle. Katon alle päässeestä vedestä voi koitua kosolti harmia, voihan se lahottaa kattorakenteet ja saada yläpohjan lämmöneristeet homehtumaan.

Me emme ole keskittyneet vain kattojen ja lumiesteiden sun muiden kattotarvikkeiden korjaamiseen, vaan myös vaurioiden ennaltaehkäisemiseen. Esimerkiksi lumiesteiden irtoamista voidaan estää tarkastamalla harjakaton tai esimerkiksi aumakaton lumiesteiden kiinnikkeet joka syksy ja kevät. Jos kiinnikkeiden huomataan löystyneen (sitä aiheuttavat lumen paino ja varsinkin peltikatolle tavanomaiset lämpöliikkeet), tulee ne kiristää lumiesteiden irtoamisen ja maahan putoamisen ehkäisemiseksi. Sinun ei tarvitse tilata lumiesteiden kunnon tarkastamista erikseen tai edes maksaa siitä mitään, jos teetät samalla kertaa jonkin muun kattotyön. Aina huoltaessamme, korjatessamme tai varustellessamme jotain kattoa, tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen. Tuon kuntotarkastuksen aikana tarkastamme myös kattoturvatuotteiden ja niiden kiinnitysten luotettavuuden. Hyvä vinkki on tilata meitä katon kevät- ja syyshuollot, sillä näin saat kattosi sekä puhdistettua että tarkastettua ammattilaisten toimesta juuri silloin, kun näitä toimenpiteitä eniten tarvitaan.

Miksi lumiesteet ovat niin tarpeellinen osa hotellien, autokatosten, huviloiden, paritalojen ja muiden rakennusten kattoja? Lumiesteet tulee asentaa aina katon kaltevuuden ollessa ainakin 1:8, sillä ne pitävät katolle talven mittaan satavat lumet asioissa. Lumen vapaa putoaminen katolta voi olla hyvin vaarallista. Joku voi osua väärään paikkaan väärään aikaan, ja loukkaantua vakavastikin. Lumen vauhdikas alastulo katolta voi rikkoa myös irtaimistoa – ensimmäiseksi tulevat mieleen talon lähistölle pysäköidyt autot, joiden tuulilasit saattavat särkyä ja katot tulla sisään. Myös itse katolle voi sattua vahinkoja talven mittaan, jos katolla olevan lumen liikkumista ei mitenkään hillitä. Lumimassojen liikkeet voivat irrottaa katosta erilaisia tarvikkeita aina aurinkopaneeleista lapetikkaisiin, ja lumen putoaminen ylempänä olevalta katolta voi saada kuistin tai terassin katon vaurioitumaan.

Piipunhattu ja piipun pellitys – pieni hinta, suuri hyöty

Saat piipunhatun ja piipun pellityksen hyvin kilpailukykyisillä hinnoilla, kun otat yhteyttä kattofirma Plus Kattopalveluun ja tilaat piipun peltityöt meiltä. Hinta piipunhatulla ja piipun pellitykselle peltisepän työnä on pieni suhteessa kaikkeen siihen hyötyyn, mitä piipun ja hormin suojaaminen tuo tullessaan. Kun suojaat omakotitalon, paritalon tai vaikkapa kesämökin piipun asennuttamalla piipunhatun ja tilaamalla piipun pellityksen, suojaat koko savupiipun kosteudelta ja säiden vaihtelulta, mikä rapauttaa piippua. Piipusta tulee pitkäikäinen ja luotettavan hyväkuntoinen – sekä varsin tyylikäs ilmestys, vaikuttavathan piipun pellitykset ja muut peltisepän työt koko katon ilmeeseen merkittävällä tavalla.

Piipun juuri voi alkaa vuotaa, jos piipun ja vesikaton yhtymäkohta on suojattu pelkällä juuripellityksellä. Koko piipun mittainen suojapellitys (mittojen mukaan tehtynä) antaa paremman suojan siltä, että katto alkaisi vuotaa piipun juuresta. Lisäksi piipun läpivienti kannattaa tarkastaa kaksi kertaa vuodessa – myös alakautta, sillä voihan olla, että aluskatetta on korjattava piipun kohdalta. Aluskatteen korjaaminen ei ole kaikista pienimpiä kattotöitä, sillä rikki menneen aluskatteen korjaaminen on käytännössä aina toteutettava niin, että ulkokattoa puretaan huonokuntoisten kohtien uusimiseksi aluskatteesta. Toimeen kannattaa kuitenkin ryhtyä hyvissä ajoin, sillä huonokuntoisen aluskatteen takia edessä voi häämöttää vieläkin suurempi urakka. Jos katto alkaa vuotaa, ennen kuin aluskate on tiivistetty, voi vesi kastella kattorakenteet ja eristeet. Vuotavan katon kunnostuksesta voi pelkän vesikaton tiivistyksen (esimerkiksi piipun läpiviennin korjaamisen) sijaan muodostua urakka, minkä aikana on korjattava sekä ulkokatto että aluskate, vaihdettava lahon vaurioittamat puurakenteet ja uusittava eristeet, joissa on kosteuden seurauksena hometta.

Piipunhatun voi hankkia myös piippuun, mitä ei ole vielä pellitetty. Piipunhatut ovat varsin tärkeitä tänä päivänä, kun monen talon tulisijat lämpenevät vain satunnaisesti. Ennemmin hormit olivat paremmassa turvassa rapautumiselta, sillä ne olivat käytännössä koko ajan lämpimiä, ja näin ollen kaikki hormiin päässyt kosteus kuivui melko lailla saman tien. Kosteus ei ehtinyt jäätyä, eikä jää näin ollen päässyt aiheuttamaan koloja tai halkeamia, mitkä olisivat vaarantaneet paloturvallisuuden. Nuohouskaan ei nimittäin poista nokipalovaaraa, jos hormissa on koloja ja halkeamia, joihin nokea voi kertyä suorastaan huolestuttavissa määrin. Halkeamat ovat vaarallisia myös siinä mielessä, että ajan kanssa niistä voi päästä kuumia savukaasuja eristeisiin. Kuumuus voi johtaa rakennuspaloon, samoin kuin nokipalokin.

Piipun sadehattu on tarpeen myös siinä mielessä, että hormiin ei pääsisi roskia, ja että hormi vetäisi iloisesti kaikissa tilanteissa. Piipunhattu saattaa lähteä kovalla rajuilmalla irti, mutta me Plus Kattopalvelun ammattilaiset korjaamme nopeasti niin tuollaiset kuin kaikki muutkin myrskyvauriot. Piipunhattu seisoo omilla jaloillaan, joten se ei vaikeuta piipun huoltotoimenpiteitä tai savun poistumista, eikä se ammattilaisen asentamana ole kovin kärkäs irtoilemaankaan.

Katon tarkastus Lapissa ei onnistu etäpalveluna

Monet asiat voi hoitaa etänä, mutta katon tarkastus Lapissa ei ole niistä yksi. Palaverit, koulutukset ja esimerkiksi asuntonäytön (sekä asuntokaupan) voi hoitaa videoyhteyksien avulla, mutta kattotarkastus vaatii paikan päällä käymistä. Valokuva tai videonpätkä kertoo toki monta asiaa katosta, kuten katon kaltevuuden tai sen yksityiskohtien runsauden/vähyyden, mutta katon todellisesta kunnosta se ei anna informaatiota. Katon kunnon tarkastuksessa tulee voida käyttää kaikkia aisteja, paitsi ehkei sentään makuaistia. Esimerkiksi tunkkainen tuoksu katon alla viittaa katon vesivahinkoon, ja kattoturvatuotteiden ynnä muiden kattotarvikkeiden ei kuulu heilua. Jos kattotarvikkeiden kiinnikkeet ovat löystyneet, voivat ne irrota seuraavalla kovalla tuulella, ja silloin kattoon repeää halkeamia, joista vesi voi päästä katon alle.

Tilaa omakotitalon, kerrostalon, rivitalon, teollisuuslaitoksen, mökin tai vaikka eläinsuojan kattotarkastus Plus Kattopalvelulta, niin saat kokonaisvaltaisen raportin kattosi kunnosta. Kun olemme tutkineet tiilikaton, peltikaton tai bitumikaton kaikkine yksityiskohtineen, osaamme antaa yksityiskohtaista tietoa sen tarpeista. Jos katon elinkaari alkaa olla loppusuoralla, jutellemme kattoremontista – siihenhän kannattaa ryhtyä ennen kuin katto on todella haurastunut ja vuotaa joka kohdasta, sillä katon vesivahinkojen korjailu lisäisi katon uusimisen kustannuksia.

Kattoremontti ei kuitenkaan ole meillä päällimmäisenä mielessä kattoa tarkastaessamme. Tavoitteemme on aina pidentää katon elinkaarta ja ehkäistä sen vaurioitumista. Jos katossa on reikiä, huonossa kunnossa olevia saumoja, epätiiviitä läpivientejä tai muita ongelmia, teemme tarjouksen katon paikkaamisesta – hyvässä lykyssä tasakatto, harjakatto tai esimerkiksi mansardikatto saadaan tiivistettyä ennen, kuin katon alla pääsee kosteutta.

Pidämme silmät auki myös huoltotarpeiden varalta. Katto pysyy varmemmin hyvässä kunnossa, kun kaikki sen huoltotarpeet on ajallaan täytetty. Katto tulisi puhdistaa kaksi kertaa vuodessa – se on yhteistä kaikille erilaisille ja erilaisten rakennusten suojana oleville katoille. Muut kattohuollot tilataan katon tarpeiden perusteella. Lumenpudotukseen tulee ryhtyä viimeistään silloin, jos katolla on puolimetrinen suojalumikerros, ja kattomaalaukseen viimeistään siinä vaiheessa, kun peltikaton maalipinnoite hilseilee. Sammalet kannattaa poistaa käytännössä sitä mukaa, kun niitä syntyy, ja peltikattonaulat olisi hyvä vaihtaa luotettavimmiksi kateruuveiksi vaikka saman tien. Naulojen vaihto ruuveiksi on ajankohtaista viimeistäänkin siinä vaiheessa, kun naulat törröttävät katosta, sillä katto voi vuotaa – ja tuuli voi irrottaa kattopellit. Katon kunnon tarkastuksen jälkeen kerromme havainnoistamme, ja tarvittaessa annamme tarjouksen kattopesusta ja kattomaalauksesta, tai vaikka sammaleiden poistosta.

Katon kunnon tarkastus Lapissa hoituu varsin hyvällä hinnalla, kun otat yhteyttä koko maakunnassa toimivaan kattofirma Plus Kattopalveluun ja pyydät tarjouksen kattosi kuntotarkastuksesta. Kattavan kattotarkastuksen hinta on pieni verrattuna kaikkeen sillä saavutettavaan hyötyyn. On kuitenkin olemassa myös toinen mahdollisuus. Aina kun meiltä tilataan jokin kattotyö, vaikkapa joka kevät ja syksy tarvittava katon sekä rännien puhdistus, tarkastamme katon yksityiskohtineen täysin ilmaiseksi.

Täydellisen kattourakoinnin resepti Lapissa – ainoa ainesosa kattopalvelumme

Täydellisen kattourakoinnin (Lapissa tai muualla Suomessa) haluavia kiinnostaa varmasti se, miten se onnistuu. Täydellisen kattourakoinnin resepti on kaikeksi onneksi varsin yksinkertainen, sillä ainoa tarvittava ainesosa on kattofirma Plus Kattopalvelu. Tämä kattourakoitsija toteuttaa verrattomalla asiantuntemuksella niin kattoremontit, vuotavien kattojen korjaukset, kattohuollot kuin muutkin kattourakat ympäri Lappia. Kattopalvelullamme on tarpeeksi resursseja toteuttaa nopealla aikataululla myös taloyhtiöiden kattourakat, kuten kerrostalojen lumenpudotukset tai vaikka rivitalojen kattojen myrskyvaurioiden korjaukset. Täydellinen kattourakka ei rasita liikaa lompakkoa, sillä hinnoittelemme työt hyvin kilpailukykyisesti – vaikka käytämmekin vain laadukkaita materiaaleja ja kattotuotteita, sekä koulutettuja ja kokeneita kattoammattilaisia. Yksityisasiakasta kiinnostaa mahdollisuus kotitalousvähennykseen. Vastaus siihen, saako Plus Kattopalvelun kattotöistä kotitalousvähennystä, on myönteinen. Kyllä saa, sitä vain pitää muistaa itse hakea. Kotitalousvähennyksen hakeminen (netissä tai paperilomakkeella) on helppoa kuin heinänteko – varsinkin, kun antamastamme laskusta käyvät jo ensi silmäyksellä ilmi kaikki tarvitut tiedot.

Laskun loppusumma ei tule yllätyksenä, sillä laskemme hinnan peltikaton pesemiselle, tiilikaton maalaamiselle tai vaikkapa sammaleiden poistolle palahuopakatolta jo etukäteen. Samalla voimme jutella lisää kotisivujemme kautta haettavissa olevasta rahoituksesta, mikä sopii kaikenlaisten kattourakoiden rahoittamiseen.

Täydellinen kattourakka etenee ripeästi, ja lopputuloksena on katto, minkä voi luottaa kestävän erilaisia rasituksia ja pitävän vettä. Emme harrasta tilapäisratkaisuja, vaan tavoitteemme on saada kaikki katon ongelmat ratkaistua kerralla. Siksi emme yleensä paikkaa aluskatetta, vaan uusimme sen vaurioituneilta kohdiltaan – tämä on huomattavasti pitkäikäisempi tapa tiivistää aluskate. Kattopeltejäkään ei paikata, ellei kyse satu olemaan ruosteen suurentamasta ruuvinreiästä. Reikäinen kattopelti on parempi uusia, sillä näin paikkauskohdan tiiviydestä ei tarvitse hermoilla rankkasateella.

Jotta voisimme laittaa tasakaton, pulpettikaton, harjakaton tai vaikkapa taitekaton kerralla kuntoon, tarjoamme kaikkien Rovaniemellä, Inarissa, Ylitorniossa tai vaikkapa Savukoskella tekemiemme kattourakoiden yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Sen aikana tutustumme katon kuntoon juurta jaksain. Mikään paikkaamista vaativa sauma tai tiivistämistä edellyttävä kattoläpivienti ei jää huomaamatta, kun Plus Kattopalvelun tarkkasilmäiset ammattilaiset toteuttavat katon kunnon tarkastusta.

Meidän toimintamme painopiste on ennakoivassa ja ehkäisevässä kunnossapidossa, joten panemme merkille myös kaikki tavat kohentaa katon kuntoa ja ehkäistä erilaisten vaurioiden syntyminen tiilikattoon, peltikattoon tai huopakattoon. Kattohuolloilla katto saadaan kestämään paremmin erilaisia mekaanisia ja kemiallisia rasituksia, joten kerromme aina mahdollisuuksista huoltaa kattoa. Tutkimme myös katon varusteiden ja niiden kiinnitysten kunnon, jotta katolla olisi turvallista liikkua myös tulevaisuudessa, ja jotta keväiset suojalumet eivät saisi tikkaita tai vaikkapa aurinkopaneeleita irtoamaan katosta.

Miten kattourakka sitten etenee? Riippumatta tilanteesta, sinun ei tarvitse muuta kuin ottaa yhteyttä ja pyytää tarjous tarvitsemastasi kattotyöstä. Edustajamme tulee paikan päälle tutkimaan katon kunnon, suunnittelemaan tulevan urakan ja esittämään tarjouksen siitä. Koska kyseessä on avaimet käteen -korjaus, ei sinun tarvitse tehdä mitään muuta, vaan me hoidamme kaiken rakennustelineiden kokoamisesta loppusiivoukseen ja -tarkastukseen, millä varmistamme katon loistokunnon.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt