Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

­Rasituksenkestävä katto Kainuussa – siihen kattotyömme tähtäävät

”Taival lie hankala, olkoon vaan. Luonto lie kitsas, siis kilpaillaan. Kolkassa synkeän syntymämaan, pirttimme piilköhöt paikoillaan.” Plus Kattopalvelu pitää huolen siitä, että pirtin katto pysyy kunnossa vuosikymmenestä toiseen, sääilmiöistä ja muista hankaluuksista huolimatta. Kainuussa tekemämme kattotyöt saavat katon kestämään erilaisia rasituksia ja pitämään vedet rakennuksen ulkopuolella. Teemme niin kerrostalojen, omakotitalojen, navettojen, kesämökkien, piharakennusten, autokatosten kuin esimerkiksi erilaisten kokoontumistilojen kattotyöt aina katon asentamisesta sen uusimiseen asti. Jotta katon asentamisen ja katon uusimisen välissä olisi mahdollisimman monta vuosikymmentä, panostamme kaikkiin peltikattohuoltoihin, tiilikattohuoltoihin ja huopakattohuoltoihin. Huollettu katto vaurioituu vain satunnaisesti, mutta aina kun satut tarvitsemaan jotain myrskyvaurioiden korjausta tai esimerkiksi kattoläpivientien tiivistystä, saat meiltä tarvitsemasi avun nopeasti ja luotettavasti.

Kannattaa valita paras kattofirma kaikkiin kattomaalauksiin, kattosaneerauksiin ja esimerkiksi aurinkopaneelien asentamiseen – varsinkin, kun hintamme ovat tavallisen kuluttajan budjettiin sopivia. Laskemme kilpailukykyisen tarjouksen kaikista Hyrynsalmella, Kajaanissa, Kuhmossa, Paltamossa, Puolangalla, Ristijärvellä, Sotkamossa ja Suomussalmella tarvituista kattotöistä paikan päällä. Näin tiedämme, miten katto kannattaa laittaa kuntoon. Aina ei tarvita kattoremonttia, vaan katto voidaan kunnostaa korjaamalla ja huoltamalla. Joskus kattoremontti on paras ratkaisu, vaikka katto ei olisikaan vielä saavuttanut teknisen käyttöikänsä päätepistettä. Esimerkiksi pahat lahovauriot tai katon vakava haurastuneisuus kertovat tarpeesta uusia katto, ennen kuin sen kunto romahtaa liikaa. Kattoremontti on sitä edullisempi, mitä vähemmän sen yhteydessä pitää tehdä katon alapuolisia rakenteita koskevia kunnostuksia ja uudistuksia-.

Kaikki kattotyöt Kainuussa voi rahoittaa kotisivujemme kautta saatavalla rahoituksella, ja kattotöiden tilaajan kannattaa muistaa myös mahdollisuus kotitalousvähennykseen (jos hän on teettämässä joitain omakotitalon tai kesämökin kattotöitä). Tahdomme muistuttaa myös kaupanpäällisestämme, mikä tarjotaan kaikille asiakkaille riippumatta siitä, minkä koko- tai hintaluokan kattotöitä nämä ovat tilanneet.

Aina kun tilaat jonkun kattotyön Kainuuseen, saat koko katon kunnon tarkastuksen kaupan päälle. Tässä on tarkoituksena saada kattosi mahdollisimman hyvään kuntoon, eikä se tietenkään onnistu, jos kattoon jää joitain reikiä tai emme huomaa kaikkia katolla olevia sammaleita. Jotta saisimme kattavan kokonaiskuvan koko katosta ja sen tarpeista, teemme perusteellisen kattotarkastuksen. Sen jälkeen raportoimme katon kunnosta ja mahdollisesti tarvituista kattotöistä, joilla tasakaton, harjakaton tai esimerkiksi pulpettikaton kuntoa voidaan tukea ja kohentaa – saamasi tarjous katon lisätöistä voi koskea vaikkapa sammaleenpoistoa ja katon suojakäsittelyä.

Monta syytä kattoremontille Kainuussa, mutta yksi kattofirma tekee kaikki erilaiset kattosaneeraukset

Plus Kattopalvelu on kattourakoitsija, joka tekee huippulaadulla kaikki erilaiset kattoremontit Kainuussa. Ota yhteyttä riippumatta siitä, mikä on syysi tilata uuden peltikaton, tiilikaton tai huopakaton asennus. Ota yhteyttä silloinkin, kun haluat tietää, onko jo aika hankkia uusi katto, vai vieläkö katto saadaan kuntoon jollain muulla tavalla. Emme koskaan pakkomyy kesämökin, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi omakotitalon kattoremonttia, vaan otamme ensin selvää mahdollisuuksista korjata katto. Jos kattorakenteet ovat kuitenkin hyvin huonossa kunnossa ja palahuopakatto, lukkosaumakatto tai esimerkiksi konesaumakatto on hyvin haurastunut, tarjoamme katon uusimista. Kattosaneerauksen voi saada yllättävän edullisesti, kun asialla on oikea kattofirma – me laskemme aina parhaan hinnan kattoremontille. Tasakatto, pulpettikatto, harjakatto tai esimerkiksi aumakatto uusitaan kilpailukykyisen hintaisesti silloinkin, kun katon alta paljastuu kosteusvaurioita tai kattorakenteita tarvitsee jostain muusta syystä uusia ja kunnostaa poikkeuksellisen paljon. Kattorakenteet teettävät normaalia enemmän työtä esimerkiksi silloin, jos katon päälle on kaatunut puu, tai kattoa halutaan samalla korottaa.

Vakavat myrskyvauriot ovat yksi syy tilata palahuopakattoremontti tai jokin muu kattoremontti. Huopakattoremonttiin voidaan päätyä myös silloin, jos asiakas haluaa tasakaton sijaan jonkin kaltevamman ja siksi helppohoitoisemman katon. Tiilikattoremontti tai peltikattoremontti voi olla kannattavampi vaihtoehto kattomaalaukselle – etenkin silloin, jos katon väriä halutaan samalla vaihtaa, vai vanha vesikatto on vuosien saatossa päässyt huonoon kuntoon. Tiilikatto tai peltikatto voidaan vaihtaa vain osittain, jos aluskatteessa ei ole sellaista vikaa, mikä pakottaisi vaihtamaan sen samalla kertaa. Osittainen kattosaneeraus tarkoittaa pelkkien kattotiilien tai -peltien vaihtoa.

Plus Kattopalvelun tekemän kattoremontin voi maksaa osamaksulla tai rahoituksella – näistä vaihtoehdoista voimme keskustella lisää, kun tulemme paikan päälle kattosi kuntoa tarkastamaan. Siitä kaikki kattoremontit lähtevät, tehtiin ne sitten talvella tai vaikka keskikesällä. Meidän ei kannata antaa tarjousta katon vaihdosta, ennen kuin olemme tarkastaneet katon lähtötilanteen. Kun kattorakenteiden kunto, katon yksityiskohtien määrä, katon pinta-ala ja kaltevuus sekä muut katon uusimisen hintaan vaikuttavat tekijät ovat selvillä, annamme tarjouksen katon uusimisesta. Kun olemme sopineet kanssasi kattoremontin yksityiskohdista, kuten aikataulusta ja aloitusajankohdasta, katolle lisättävistä tai sieltä poistettavista kattotarvikkeista ja esimerkiksi tarpeesta toteuttaa katon lisälämmöneristys, aloitamme hommat hankkimalla tarvittavat materiaalit ja tuotteet ja ryhtymällä rakennustelineiden pystyttämiseen. Nopeimmillaan vanha katto on purettu ja uusi katto asennettu jo parissa päivässä, mutta emme koskaan hosu syyttä suotta – turha hosuminen voi nimittäin näkyä hutilointina, ja asennusvirheet eivät povaa katolle pitkää ja loistokasta tulevaisuutta. Uudella katolla on edessään useita vuosikymmeniä vain, jos se asennetaan jokaiseen työvaiheeseen panostaen ja niissä asiantuntemusta osoittaen. Olemme kattosi apuna myös tulevaisuudessa tekemällä kaikki kattotyöt, joilla katto saadaan kestämään aikaa, pakkasia, kasvustoja, paahdetta ja muita rasituksia.

Huopakatto (tai palahuopakatto) vissi valinta niin kesämökille kuin kerrostaloon

Huopakatot ja palahuopakatot ovat tyylikkäitä ja hyvin erilaisia rasituksia kestäviä kattoja, joten bitumikatto on vissi valinta niin kesämökille, kerrostaloon, kanalaan, grillikotaan kuin mihin tahansa muuhunkin rakennukseen. Yksi bitumikermikattojen hyvistä puolista on se, että niitä on helppo työstää, ja että niiden saumoista saadaan huipputiiviit. Näin ollen huopakatto sopii kaikkiin kattokaltevuuksiin ja eri muotoisille (myös monimuotoisille) katoille. Huopakate käy siis kaikkiin tontin rakennuksiin riippumatta niiden kaltevuudesta, jolloin pihaan saadaan yhtenäinen ilme.

Palahuopakatot ja kolmiorimahuopakatot eroavat tavallisesta huopakatosta eli tiivissaumakatosta siinä, että ne voidaan asentaa vain kalteville katoille, ei tasakatoille. Kattofirma Plus Kattopalvelu voi kuitenkin halutessasi muokata kattokaltevuutta niin, että saat laattakaton tai kolmiorimakatonkin niin toivoessasi.

Plus Kattopalvelu on mukana laattakaton tai muun bitumikaton koko elinkaaren ajan. Emme tee vain paanukattojen ja muiden huopakattojen asennuksia, vaan kaikki muutkin huopakattotyöt eli huopakattojen huollot, korjaukset ja remontit. Luonnollisestikin meiltä sujuu myös huopakaton varustelu. Myös huopakatto tarvitsee lumiesteet, jos se on tarpeeksi kalteva – rakennusmääräykset pitävät rajana kattokaltevuutta 1:8. Rakennusmääräyksistä tai meidän kattoammattilaisiltamme selviää myös tarve muille kattoturvatuotteille. Katolle tulee asentaa myös sadevesijärjestelmä – joko rännit tai kattokaivot, joilla ohjataan vedet pois tasakatolta ja tasakattoisen rakennuksen läheisyydestä. Kattoikkunat, kattoluukut ja esimerkiksi aurinkopaneelit ovat vapaaehtoisia kattovarusteita.

Jotta laattakatto tai muu bitumikatto kestäisi mahdollisimman pitkään (korkein mahdollinen käyttöikä on noin 40 vuotta), kannattaa kattoa huoltaa säännöllisesti. Ota kattohuoltojen tiimoilta yhteyttä Plus Kattopalveluun, niin saat kattosi huollettua helposti, turvallisesti ja asiantuntevasti – ja mikä parasta, saat kaupan päälle koko katon kunnon tarkastuksen. Tuo kuntotarkastus ei jätä pimentoon mitään lisähuoltotarvetta tai tarvetta paikata katto – näin ollen kattosi säilyy tiiviinä, toimivana ja hyvän näköisenä.

Hyvin huollettua kattoa on ilo katsella, ja sen alla on ilo asua. Bitumikaton huolto-ohjelma ei ole mitenkään monimutkainen, vaan useimpina vuosina riittää, että katolle tehdään saman sisältöiset kevät- ja syyshuollot kuin kaikille muillekin katoille. Mitä kaikki katot sitten tarvitsevat joka kevät ja syksy? Tietenkin roskien poistoa katolta, rännien/kattokaivojen puhdistamista ja katon tarkastamista. Kuten edellä todettiin, katon tarkastus tarjotaan kaupan päälle. Roskat poistetaan ilmapuhaltimilla, jotta pinnoite ei suotta kärsisi, ja tämän työn tarkoituksena on estää huopakaton sammaloituminen. Sadevesijärjestelmä putsataan, jotta roskat eivät tukkisi sitä.

Vanhalle kesämökin tai esimerkiksi kerrostalon katolle voi ilmestyä sammaleita. Silloin teemme sammaleiden poiston, mikä voi täydentyä katon pesulla ja katon pinnoittamiselle. Bitumikaton pinnoite uusitaan vain kerran, mutta siitä on iso ilo tasakaton, aumakaton, mansardikaton tai esimerkiksi harjakaton käyttöiän pidentämisessä. Samalla palautuu katon alkuperäinen väri, mitä ihaillessa silmä lepää.

Tavoitteena täydellinen katon korjaus Kainuussa – miten se saavutetaan?

Onko sinullakin tavoitteenasi täydellinen katon korjaus Kainuussa? Hyvä, sillä niin on meilläkin. Saavuta tavoitteesi ja tilaa peltikaton, tiilikaton tai huopakaton korjaus Plus Kattopalvelulta. Me teemme kaikenlaiset katon korjaukset painuneiden kattojen oikaisuista kattoikkunoiden tiivistykseen. Meihin kannattaa ottaa yhteyttä silloin, kun tarvitset vain pientä kattopaikkausta, kuten huopakatossa tai peltikatossa olevien reikien paikkausta, mutta palvelemme luotettavasti myös isompien kattokorjausten tiimoilta. Kaatuiko puu katon päälle? Onko katto vuotanut niin pitkään, että tarvitset myös aluskatteen korjausta ja lahovaurioiden korjausta? Ota yhteyttä tähän katon ja kattoläpivientien tiivistyksen sekä asennuksen ammattilaiseen!

Kattokorjauksesta tulee täydellinen kokonaisuus ensinnäkin siksi, että jiirit korjataan ja myrskyvauriot korjataan (tai mitä kattosi nyt tarvitseekaan) parhaalla mahdollisella ammattitaidolla ja todella huolellisin ottein. Katon korjauksen hinta on silti varsin kilpailukykyinen, vaikka sekä ammattitaito että katolle mahdollisesti asennettavat uudet materiaalit ja tuotteet ovat huippulaatua. Saat koko urakan ajan hyvää palvelua, ja irronneiden peltilistojen kiinnitys tai muu katon kunnostus alkaa aina nopeasti. Tiedämme, miten stressaavaa on pelätä kattonsa alkavan vuotaa, siksi emme viivyttele avun tarjoamista.

Viimeisen silauksen rikkinäisten tiilien vaihdolle, rännien ja vesikourujen korjaukselle tai jollekin muulle katon korjaukselle Kainuussa antaa se, että teemme katon kunnon tarkastuksen kaupan päälle. Saat koko kattosi kaikkine kattovarusteineen tarkastettua, tilasitpa irronneiden rännien, lumiesteiden tai tikkaiden aiheuttamien vaurioiden korjauksen tai vaikkapa räystäslautojen ja -peltien vaihdon.

Tuon kuntotarkastuksen aikana tarkastamme koko tasakaton, pulpettikaton, aumakaton tai taitekaton, joten mikään repsottava sauma tai esimerkiksi vuotamaisillaan oleva piipunjuuri ei jää huomaamatta. Kun katto on tarkastettu, annamme tarjouksen mahdollisesti tarvittujen korjausten, paikkausten, tiivistysten tai uusimisten toteuttamisesta. Asiakas hyötyy rahallisesti siitä, että katto korjataan vaurioiden ollessa vielä pieniä ja tuoreita. Näin kerrostalon, mökin, rivitalon eli ”rivarin” tai esimerkiksi rintamamiestalon eli ”rintsikan” katto saadaan tiivistettyä ehkä jo ennen, kuin katon alle pääsee vettä.

Kattotarkastuksen aikana panemme merkille myös kaikki mahdollisuudet huoltaa kattoa ja saada se siten sellaiseen kuntoon, ettei se vaurioidu ja ala vuotaa kovin helposti. Katon kunnon tarkastus voi kertoa esimerkiksi tarpeesta maalata peltikatto tai vaihtaa peltikattonaulat kateruuveiksi. Kattomaalaus torjuu ruostevaurioita jo ennalta, ja ruuvit pitävät kattopellit paremmin kiinni katossa myös syysmyrskyjen aikaisilla kovilla tuulilla. Kattomaalaus vähentää siis tarpeita kunnostaa ruostevaurioita tai kiinnittää irronneita kattopeltejä takaisin kattoon. Huopakaton omistaja voi saada tarjouksen katon pinnoittamisesta, mikä ylläpitää katon elastisuutta ja kykyä kestää auringon porotusta kuivumatta ja halkeilematta. Tiilikatto voi olla vailla sammaleiden poistoa katolta – jos asiakas tarttuu tästä kattohuollosta saamaansa tarjoukseen, saadaan katolta pois sammalet, mitkä jouduttavat kattotiilien hajoamista ja lisäävät tiilikattovuotojen riskiä.

Uusi katto ei vuoda – vai mikä on totuus?

Jos uusi katto on alan ammattilaisten asentama, on kattovuoto hyvin epätodennäköinen vaihtoehto. Jos katto on asennettu vähän sinne päin eikä kaikkien yksityiskohtien kanssa ole oltu kovin tarkkoja, voi uusikin katto vuotaa. On tosin otettava huomioon, että äkilliset ja poikkeukselliset lumi- ja myrskytuhot voivat saada uudenkin katon vuotamaan. Teoriassa kattovuodon korjaus on kuitenkin vasta vanhempien kattojen juttu. Vuotavan katon korjaus voi yllättää ennen katon keski-ikääkin, jos lumi tai kovat tuulet pääsevät ahdistelemaan omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi kesämökin kattoa. Lumi voi painaa kattoikkunan läpivientiä niin, että se menettää vedenpitävyytensä. Lumi voi myös repiä kattoturvatuotteet tai muut katon tarvikkeet irti tiilikatolta, peltikatolta tai huopakatolta, ja saada katon siten vuotamaan. Myrsky aiheuttaa usein samankaltaisia vahinkoja. Kova tuuli voi irrottaa vaikkapa lumiesteet tai kattosillat, ja katto voi vuotaa siihen jäävistä rei’istä. Tuuli voi irrottaa myös peltilistoja tai paiskoa katolle oksia, mitkä rikkovat ja irrottavat kattotiiliä. Lumi- ja myrskyvaurioita voi koettaa estää ennalta, olipa katto uusi tai vanha. Lumenpudotus ja lumiesteiden kunnosta huolehtiminen estävät monet lumen aiheuttamat vauriot Kainuussa. Myrskyvaurioita voi estää ainakin jonkin verran seuraamalla kattotarvikkeiden kiinnikkeiden kireyttä kiristääkseen ne tarvittaessa. Kattopelteihin voidaan laittaa lisäkiinnikkeitä, tai vanhat ja osittain jo irronneet peltikattonaulat voidaan vaihtaa kateruuveiksi.

Kun katto on hieman vanhempi, astuvat kuvaan mukaan myös ikääntyneiden rakenteiden aiheuttamat kattovuodot. Peltikattoon voi syntyä ruostevaurioita, mitkä ohentavat kattopeltejä ja suurentavat ruuvinreikiä. Ruostevaurioita ja niiden aiheuttamia kattovuotoja sekä katon vesivahinkoja voidaan estää puhdistamalla peltikate säännöllisesti ja maalaamalla se aina tarvittaessa – esimerkiksi 15 vuoden välein.

Kun tiilikatto vanhenee, alkavat tiilet rapautua ja hajoilla, ja katto voi vuotaa rikkinäisten tiilien kohdalta. Tiilikatteen alla on (toivottavasti) aluskate, mutta sekin saattaa hajota vuosien ja vuosikymmenien vieriessä, ja silloin katon vesivahinko on vain ajan kysymys. Tiilet voidaan pitää paremmassa kunnossa harjaamalla katto kaksi kertaa vuodessa ja poistamalla omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi ulkorakennuksen katolle mahdollisesti ilmestyneet sammalet. Sammalet lisäävät tiiliin sitoutuvan kosteuden määrää altistaen sen siten pakkasrapautumiselle. Keski-ikään ehtinyt betonitiilikatto voidaan pinnoittaa uudelleen, jotta tiilet saataisiin hylkimään kosteutta (ja olemaan hajoamatta).

Huopakaton ikä näkyy katteen kuivumisena ja lisääntyneinä halkeamina. Ajan kanssa katto alkaa myös sammaloitua, ja sammalet voivat availla kermien saumoja. Huopakate pitää vaihtaa viimeistään sen saavutettua 40 vuoden rajapyykin. Siihen asti huopakaton tai palahuopakaton kuntoa voidaan ylläpitää poistamalla roskat, epäpuhtaudet ja sammalet, sekä uusimalla kattoa esimerkiksi auringolta suojaava pinnoite.

Jos uuden tai vanhan katon kuitenkin huomataan vuotavan, korjaa Plus Kattopalvelu sen ripeästi ja harjaantuneesti. Vesi- ja aluskate ovat pian taas tiiviit, ja kaikki kosteusvauriot on saatu kunnostettua katon alta.

Katon huollot Kainuussa ovat erottamaton osa talonomistajan arkea 

Katon huollot Kainuussa ovat erottamaton osa omakotitalon tai kesämökin omistajan arkea, mutta katon huoltoja ei tarvitse tehdä itse. Jos katolla liikkuminen hirvittää jo ajatuksen tasolla tai ei omaa kokemusta kattoturvatuotteiden huollosta tai muista katon huoltotoimenpiteistä, kannattaa ottaa yhteyttä koko Kainuun alueella palvelevaan kattofirma Plus Kattopalveluun. Me huollamme niin tiilikatot, varttikatot, peltikatot kuin varttikatotkin. Voit tilata meiltä myös taloyhtiön kattohuollot aina lumenpudotuksista tiilikaton tai huopakaton pinnoituksiin.

Olipa kyse kerrostalon peltikatosta, rivitalon bitumikatosta tai omakotitalon tiilikatosta, tarvitsee katto kevät- ja syyshuollot joka vuosi. Kun on aika toteuttaa tasakaton, pulpettikaton, harjakaton, aumakaton tai esimerkiksi mansardikaton puolivuotishuolto, harjaamme katolta kaikki roskat, mitkä alkaisivat muuten ruokkia katon sammaloitumista tai ruostumista sitomalla kattoon kosteutta. Bitumikatot ja bitumipaanukatot puhdistamme ilmapuhaltimilla, jotta katon pinnoitteeseen ei jäisi jälkiä katon puhdistamisesta. Puolen vuoden välein tarvittuun huoltokokonaisuuteen kuuluu myös sadevesijärjestelmän puhdistaminen, millä voidaan estää sadevesijärjestelmän meneminen tukkoon – jos rännit tai kattokaivot lakkaisivat vetämästä, voisi kosteus päästä aina talon rakenteisiin asti.

Aina kun teemme jonkin kattohuollon, esimerkiksi kattopeltien kiinnitysten lisäyksen tai kattopesun, tarjoamme katon tarkastamisen kaupan päälle. Kattotarkastus on tärkeä tapa pitää huolta katon kunnosta, sillä saumavuodot ja esimerkiksi vuotavat läpiviennit voisivat jäädä paljastumatta, jos katon kuntoa ei säännöllisesti seurattaisi. Katon tarkastuksen aikana huomaamme myös sen, jos palahuopakatolle tai vaikkapa aaltopeltikatolle olisi hyvä tehdä joitain muitakin kattohuoltoja.

Mitä ovat muut kattohuollot? Se riippuu siitä, onko kyse tiilikatosta, peltikatosta vaiko bitumikatosta. Tiilikatto tarvitsee silloin tällöin sammaleiden poistoa ja katon suojakäsittelyä. Katon pinnoite uusitaan vain kerran, ja siinä vaiheessa katto on suurin piirtein kolmenkymppinen. Tarvittaessa tiilikatto voidaan myös pestä. Näillä eväillä katto voi kestää jopa 70 vuotta. Lumenpudotusta ja jään sulatustakin voidaan tarvita, mutta tämä riippuu aivan tapauksesta.

Peltikatto on sen verran liukas, että lunta ei jouduta pudottamaan ehkä koskaan. Jäätä voi toki esiintyä, varsinkin, jos katon läpi karkaa lämpöä. Myös sammaleenpoistot joutanevat niiden kattohuoltojen joukkoon, joita peltikaton omistajan ei tarvitse tilailla, mutta ruosteenpoistolle voi olla tarvetta muutamaankin otteeseen. Kattopesu valmistelee katon maalattavaksi. Peltikaton huoltomaalaus tehdään ehkä 15 vuoden välein, riippuen kuitenkin täysin omakotitalon, rivitalon tai esimerkiksi ulkorakennuksen katon entisen maalipinnoitteen kulumisasteesta. Vanhan peltikaton tiiviyttä ja myrskynkestävyyttä voidaan kohentaa vaihtamalla vanhat naulat ja ruuvit uusiksi ruuveiksi.

Huopakatot maalataan yhtä harvoin kuin betonitiilikatotkin, eli vain kerran. Uuden pinnoitteen on tarkoitus suojata bitumikattoa aina nelikymmenvuotiaaksi asti. 40 vuotta on huopakaton pisin mahdollinen käyttöikä, joten se kestää noin vuosikymmenen vähemmän kuin peltikatto. Bitumikatteen kuntoa tuetaan myös sammaleenpoistolla ja mahdollisesti tarvitulla kattopesulla, mikä vähentää tasakaton tai esimerkiksi tornikaton sammaloitumista.

Roskat pois ränneistä – tilaa rännien puhdistus Kainuuseen Plus Kattopalvelulta

Ota yhteyttä Kuhmossa, Kajaanissa ja Paltamossa palvelevaan Plus Kattopalveluun, niin saat roskat pois ränneistä. Teemme rännien puhdistukset, muut rännihuollot, rännien korjaukset ja rännien asennukset koko Kainuun maakunnassa, joten apu on vain yhden yhteydenoton päässä. Jos sadevesikourujen puhdistus jää väliin, koituu siitä hankaluuksia paitsi itse sadevesijärjestelmälle, myös koko rakennukselle. Roskien poisto räystäskouruista on niin tärkeä huoltotoimenpide, että se kannattaisi tehdä tai teettää kaksi kertaa joka vuosi. Voit tilata meiltä pelkän rännien puhdistuksen ja mahdollisesti tukkoon menneiden syöksyputkien avauksen, tai kokonaisen katon kevät- tai syyshuollon.

Kun teemme omakotitalon, rivitalon, kerrostalon tai esimerkiksi kesämökin katon kevät- tai syyshuoltoa, emme tee vain rännien puhdistusta, vaan myös koko katteen puhdistuksen. Neulaset, lehdet ja oksanpätkät on saatava pois myös tiilikatteelta ja bitumikatteelta, sillä ne aiheuttaisivat katon sammaloitumista hidastamalla katteen kuivumista sateen jälkeen. Myös peltikate tulee puhdistaa puolivuosittain, mutta ruosteen eikä sammaleiden vuoksi. Tilasitpa katon syys- tai keväthuollon tai pelkän sadevesikourujen puhdistuksen, saat kattotarkastuksen kaupan päälle. Katon kunnon tarkastuksesta on mittaamaton hyöty katon kunnossapidossa, sillä sen ansiosta kaikki huollot ja paikkaukset osataan toteuttaa oikeaan aikaan. Vaurioiden korjaaminen jo alkuvaiheessa estää isommat ongelmat, ja huollettu katto vaurioituu vähemmän kuin oman onnensa nojaan jätetty katto.

Rännien puhdistaminenkin tehdään ruosteen ehkäisemiseksi. Likaisissa ränneissä on vettä, mikä saa kourut ruostumaan, ja ruoste aiheuttaa korjaus- ja jopa uusimistarpeita. Roskaiset rännit ovat alttiina myös jäätymisvaurioille, sillä roskien takia kouruissa on vettä vielä ulkolämpötilan laskiessa. Jää tunnetaan siitä, että se voi rikkoa kourut ja alastuloputket monin tavoin, ja että jäätyneet rännit ovat niin painavat, että ne voivat pudota katon reunalta alas. Myös jäätyneistä ränneistä riippuvat jääpuikot uhkaavat pihan turvallisuutta voimalla irrota ja pudota väärään aikaan.

Sadevesijärjestelmän kunnosta kannattaa pitää huolta myös siitä syystä, että vain puhtaat ja ehjät kourut toteuttavat alkuperäistä tehtäväänsä, mikä on kattovesien vieminen tarpeeksi kauas talon rakenteista. Jos rännit ovat täynnä roskia tai jos niissä on vuotamista aiheuttavia vääntymiä tai reikiä, päätyy ainakin osa katolta alas valuvista tuhansista vesilitroista maahan aivan talon perustusten viereen. Ongelma on todellinen, sillä vettä voi tulla katolta alas tuhansia litroja yhden ainoan sateen aikana. Vaikka talon ympäristö olisi salaojitettu ja sokkelikin olisi vesieristetty, voi kosteus päästä rakenteisiin – ja tältä jokainen taloyhtiö sekä talon omistaja tahtoo välttyä.

Ota luottokumppaniksesi Plus Kattopalvelu, niin teemme sadevesijärjestelmän kuntoa tukevat puhdistukset ja muut rännihuollot, kuten huoltomaalaukset, höyrysulatukset ja sulanapitokaapelien asennukset. Meihin voit luottaa myös peltikaton, tiilikaton tai huopakaton sadevesijärjestelmän kunnostamisessa ja uusimisessa – kourusaneerauskin sujuu helposti, nopeasti ja luotettavasti.

Kattopesu puhdistaa katon pinttyneestäkin liasta – puhdistuta kattosi, niin se kukoistaa

Katon pesu saa katon puhtaaksi pinttyneestäkin liasta Kainuussa, mutta sammaleenpoisto ja katon suojakäsittely ovat tehokkaampia kattohuoltoja katon ongelmien keskittyessä sammaleisiin ja sammaloitumiseen. Plus Kattopalvelu saa niin omakotitalojen, kerrostalojen, rivitalojen, tuotantolaitosten kuin esimerkiksi autotallienkin katot puhtaaksi. Puhdas katto kukoistaa – varsinkin, jos katon puhdistus viimeistellään kattomaalauksella. Toteutamme myös tasakaton, harjakaton, pulpettikaton tai vaikka mansardikaton maalauksen, jos on jo aika tehdä tällainen kattohuolto. Se, mitä katto kaipaa tullakseen taas loistokuntoon, selviää viimeistään paikan päällä tekemämme alkukatselmuksen perusteella. Jos tuo kattotarkastus osoittaa katon ja kattorakenteiden olevan niin huonossa kunnossa, ettei niitä enää kannata korjata, teemme tarjouksen katon uusimisesta – muussa tapauksessa keskitymme löytämään ne parhaat tavat saada katto kuntoon osittaisen korjauksen ja kattohuoltojen avulla.

Jos katolla on likaa, mikä ei lähde harjaamalla, toteutamme tiilikaton pesun tai esimerkiksi huopakaton pesun. Pelkkä vesipesu riittää, kun apuna käytetään harjoja ja pesuainetta, eli painepesurin voi suosiolla jättää varaston perille. Peltikatto hylkii likaa ja kasvustoja varsin tehokkaasti, koska kattopeltien pinta on liukas ja tasainen – siksi likaantuneen peltikaton pesua tai sammaleenpoistoa peltikatolta tarvitaan harvoin. Siinä tapauksessa aaltopeltikatot ja muut peltikatot on toki pestävä, jos ollaan aloittelemassa katon maalausta. Peltikattoa ei kannata huoltomaalata, ellei sitä ole ensin pesty. Kattopesu on tarpeen, vaikka katteella ei olisi paljain silmin nähtävää likaa. Koska peltikatot maalataan useammin kuin betonitiilikatot, huopakatot ja paanukatot, tullaan peltikatot luultavasti myös pesemään useammin kuin muut katot.

Kattopesu ei tepsi katolle ilmaantuneeseen sammalkasvustoon. Katon pesu tai esimerkiksi tiilikaton harjaus saattaa poistaa näkyvissä olevat sammalet, mutta nämä kattohuollot eivät riitä poistamaan sammalten juuria ja itiöitä katteen sisältä. Siksi suosittelemmekin, että sammalet poistetaan tiilikatoilta ja huopakatoilta kemiallisesti. Sammaleenpoistoaine tekee katosta todella puhtaan, ja katon suojakäsittely nostaa tämän kattohuollon ”nextille levelille”.

Jotta omakotitalon tai esimerkiksi taloyhtiön katto likaantuisi, sammaloituisi ja ruostuisi mahdollisimman vähän, kannattaa pitää kiinni katon perushuolloista. Katon perushuollot ovat samanlaiset katon materiaalista, rakennuksen korkeudesta tai rakennuksen käyttötarkoituksesta huolimatta – metodit vain saattavat hieman vaihdella. Tarkoitus on poistaa katolta kaikki roskat, kuten lehdet, neulaset ja oksat. Katon kevät- ja syyshuoltoon kuuluu myös sadevesijärjestelmän puhdistus (muuten se voisi mennä tukkoon ja alkaa vuotaa) sekä katon tarkastus. Siinä, että tarjoamme katon tarkastuksen katon kevät- ja syyshuollon yhteydessä, ei ole mitään ihmeellistä – tarjoamme sen kaikkien muidenkin kattotöiden yhteydessä kaupan päälle. Katto, jolta on poistettu kaikki roskat puolen vuoden välein joko harjaamalla tai ilmapuhaltamalla, pysyy hyvin puhtaana. Lisäksi se kuivuu esteettä joka talven ja vesisateen jälkeen, ja juuri tällä voidaan tehokkaasti ehkäistä ruosteen ja sammaleiden syntymistä.

Katon maalauksien ABC Kainuussa

Katon maalaus Kainuussa on yksi niistä kattohuolloista, joilla katto saadaan hyvännäköiseksi, ja joilla voidaan samalla tukea katon kuntoa. Plus Kattopalvelu tekee niin kerrostalojen, teollisuuslaitoksien, huviloiden, omakotitalojen kuin esimerkiksi mummonmökkienkin kattomaalaukset. Katon huoltomaalaus on kotitalousvähennykseen oikeuttava kattohuolto, jos maalattava katto kuuluu omakotitaloon tai kesämökkiin.

Kaikki mitä tiedämme kattomaalauksista ei tietenkään mahdu tähän noin 400 sanan tekstinpätkään, mutta kerromme nyt kuitenkin joitain asioita tässä kattomaalausten ABC:ssä – lopuista voidaan jutella puhelimessa tai paikan päällä!

A eli ajankohta. Kesä ja yleensä nimenomaan alkukesä on paras ajankohta maalata katto. Kattomaalaus onnistuu parhaiten, kun on pilvipoutainen päivä, eikä sateita ole luvassa pariin päivään – pakkasista puhumattakaan. Pakkanen, korkea ilmankosteus tai suora auringonpaiste pilaavat lopputuloksen.

B eli bitumikatto. Maalaammeko myös huopakatot? Kyllä, maalaamme myös huopakatot sen ainoan kerran, kun se tulee tehdä. Maalaamme myös tiilikatot, eikä tuotakaan kattohuoltoa tehdä kuin yhden kerran. Totta kai maalaamme myös kaikki erilaiset peltikatot – ne maalataan useampaankin otteeseen, mutta kuitenkin sen perusteella, kuinka pian niiden entinen maalipinnoite kuluu.

C eli CU (kupari). Kuparikatto on ainut katto, mitä ei maalata tai edes suojakäsitellä. Savitiilikattojakaan ei maalata, mutta ne sentään suojakäsitellään muutaman vuoden välein.

D eli dollari. Kuinka monta dollaria – tai tässä tapauksessa tietenkin euroa – katon huoltomaalaus Kainuussa maksaa? Asia selviää paikan päällä. Meillä on tapana laskea kattotöiden hinta vasta paikan päällä, kun olemme omin silmin tarkastaneet lähtötilanteen ja saaneet siten selville muun muassa sen, onko kattoa samalla myös tiivistettävä.

E eli euribor-korko. Mistä löytyy kätevimmin joustava rahoitus kattomaalaukselle? Sitä ei tarvitse hakea kauaa: voit hakea rahoitusta suoraan kotisivujemme kautta – näin katon kuntoa, tiiviyttä ja ulkonäköä päästään parantelemaan heti, kun syytä löytyy.

F eli fifty years. Peltikaton maalaus saa katon pysymään niin hyvässä kunnossa, että se voi kestää jopa 50 (fifty) vuotta. Huopakaton elinkaaren pituudeksi tullee jopa 40 vuotta, kun taas betonitiilikatto voi kestää noin seitsemän vuosikymmentä.

G eli galvanointi. Jos katolla on galvanoituja kattopeltejä, maalataan ne vasta joidenkin vuosien kuluttua katon asentamisesta. Voi mennä kymmenenkin vuotta, ennen kuin katto on aika maalata. Pinnoitettujen kattopeltien tehtaalta peräisin oleva pinnoite voi olla niin tasokas, että ensimmäistä huoltomaalausta saa odottaa jopa neljännesvuosisadan.

H eli Hyrynsalmi. Toimimme kaikkialla Kainuussa, eli sekä Hyrynsalmella, Kajaanissa, Kuhmossa, Paltamossa, Puolangalla, Ristijärvellä, Sotkamossa että Suomussalmella.

I eli iloista asiakaspalvelua. Plus Kattopalvelun ammattilaiset tekevät työnsä tarkasti ja tunnollisesti, mutta kuitenkin hymy huulilla. Kanssamme asiointi hoituu joustavasti, ja kattourakasta jää hyvä mieli.

J eli jatkosuunnitelma. Jotta vastamaalattu katto saisi parhaat edellytykset pitkään ja huolettomaan loppuelämään, kannattaa katto tarkastaa vastaisuudessa kaksi kertaa vuodessa uusien huolto- tai paikkaustarpeiden varalta. Kun tilaat katon kevät- ja syyshuollot meiltä, saat kattotarkastuksen kaupan päälle aina oikeaan aikaan, eli ennen ja jälkeen talven (mikä on katon kuin katon pahimpia rasituksia).

Lumenpudotus Kainuussa silloin, kun sitä tarvitset

Plus Kattopalvelun taitavien ja kokeneiden ammattilaisten tekemät lumenpudotukset Kainuussa ovat ratkaisu katolla makaaviin lumivaippoihin. Pelkästään se, että katolla on lunta, ei tarkoita tarvetta kattolumen pudottamiselle. Katot rakennetaan niin, että ne kestävät normaalimäärän lunta ilman vaaraa katon sortumisesta tai edes sen painumisesta. Kun mietitään sitä, onko aika tilata lumen pudotus kerrostalon, rivitalon, mökin, hallin, omakotitalon tai jonkin muun kiinteistön katolta, on otettava huomioon lumen koostumus, katteen materiaali ja pihan turvallisuus.

Pakkaslumi ei yleensä ole vaaraksi katon rakenteille. Pakkaslumi on puuterimaista ja varsin kevyttä. Pakkaslumen kuutiopaino voi olla vain 50 tai 100 kiloa. Suojalumi on aivan erilaista. Vesisateet vesittävät lumikerroksen ja saavat lumen tiivistymään. Keväällä kuutiollinen lunta voikin painaa 300 kiloa tai jopa enemmän. Mikäli katolla on puolen metrin kerros suojalunta, on aika tarttua luuriin ja tilata lumen pudotus Kajaaniin, Suomussalmelle tai vaikkapa Sotkamoon.

Katemateriaali vaikuttaa lumen pudotustarpeisiin sen verran, että tiilikaton kanssa saa olla tarkempana kuin huopakaton tai peltikaton (jolta lumet ovatkin jo voineet pudota itsekseen). Tiilikatto on paljon painavampi katto kuin huopa- tai peltikatto, joten lumi kuormittaa erityisesti tiilikattojen rakenteita. Myös huopakatolle kertyneen lumen määrää kannattaa seurata pitkin talvea, jos kyseessä on tasakatto. Tasakatolta lumi ei valu itsekseen, joten tasakattoisen rakennuksen päällä voi olla enemmän lunta kuin muiden kattojen päällä – vaikka ne sijaitsisivat samalla tontilla. 

Joskus on tehtävä lumenpudotus, vaikka katto rakenteineen ei olisi välittömässä vaarassa. Lumenpudotuksilla voidaan parantaa myös pihamaan turvallisuutta. Jos katolta meinaa pudota alas valtavan painava lumilasti, minkä seassa on kukaties jäätä, ei talon likellä ole kovin turvallista liikkua. Lumi ja jää pitää poistaa katolta hallitusti, joten mitään vahinkoja pääse syntymään. Meiltä voit tilata myös jääpuikkojen poiston räystäiltä ja ränneistä, sillä jääpuikot eivät ole niin viattomia ja vaarattomia kuin miltä ne saattavat vaikuttaa.

Teemme talviset kattohuollot Kainuussa kattoystävällisesti: jää poistetaan katolta ja ränneistä sulattamalla se kuumalla höyryllä, eli emme ala hakata kattoa tai potkia rännejä. Kun vähennämme lumimassoja katolta, pidämme huolen siitä, etteivät työvälineemme raavi kattoa aiheuttaen siihen naarmuja ja vaurioita.

Kattolumien pudotus korkean tai matalan rakennuksen katolta sujuu myös kaikin puolin turvallisesti. Kattolumitöihin liittyy aina riskejä, se on tosiasia, mitä ei käy kiistäminen. Riskit voidaan kuitenkin ottaa huomioon töitä tehdessä ja toimia siten, että urakka sujuu turvallisesti. Kartoitamme riskit jo siinä vaiheessa, kun teemme alkukatselmusta (sitä samaa, minkä perusteella laskemme myös kilpailukykyisen tarjouksemme lumen pudottamiselle tiilikatolta, peltikatolta tai huopakatolta). Lumenpudottajamme huolehtivat omasta turvallisuudestaan käyttämällä turvavaljaita, ja asukkaiden sekä ohikulkijoiden turvallisuus taataan järjestämällä tarvittaessa vaaravyöhykkeen eristys ja valvonta. Ota siis yhteyttä ja tilaa turvallinen sekä saumattomasti sujuva lumenpudotus Kainuuseen silloin, kun sitä tarvitset!

Kattotyöt Kainuussa ehkäisevät kattorakenteiden lahoamista

Kattotyömme Kainuussa pitävät niin pienen mökin kuin ison kerrostalonkin katon kaikin puolin kunnossa. Ei riitä, että vesikate on tiivis, vaikka silläkin on suurta merkitystä. Jotta kattoa olisi kannateltu kuivien ja terveiden rakenteiden toimesta, on tarvetta myös katon IV-töille. Riittävä määrä ilmanvaihtoaukkoja, tarpeeksi korkea tuuletustila ja esimerkiksi harjatiilituuletin saavat ilman vaihtumaan nopeasti, ja näin voidaan estää lämpimän ilman tiivistyminen kondenssivedeksi. Kondenssivesi voi kastella harjakaton tai esimerkiksi pulpettikaton alla olevat rakenteet samalla tavalla kuin kattovuotokin. Kun tilaat peltikattotyöt, huopakattotyöt, tiilikattotyöt ja palahuopakattotyöt Plus Kattopalvelulta, pidämme huolta siitä, ettei katon alle synny kosteusvaurioita, lahoa ja hometta. Me löydämme parhaat ratkaisut niin katon IV-töihin kuin kattoläpivientien korjauksiin sun muihin kattopaikkauksiin. Jos katto on jo vuotanut ja katon alla on kosteutta, teemme kaikki tarvittavat kunnostukset aluskatteen korjaamisesta kattorakenteiden kuivattamiseen ja katon eristyksen uusimiseen.

Jotta voisimme estää kattovuodot ja kondenssiveden syntymisen jo ennalta, teemme jokaisen kattotyön yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Tilasitpa kattoikkunan korjauksen, kattoturvatuotteiden uusimisen tai vaikkapa pieneläinesteiden (kuten lintuverkkojen) asentamisen, tarkastamme koko katon kunnon kaupan päälle. Kattotarkastuksen yhteydessä havaitsemme kaikki mahdollisuudet lisätä vesikaton tiiviyttä. Havaintojemme perusteella tarjoamme asiakkaalle esimerkiksi kattoreikien paikkaamista, saumojen tiivistämistä tai jiirien paikkaamista. Jos vesikaton tiiviyttä voitaisiin edistää jonkin tiilikatto-, peltikatto- tai vaikkapa huopakattohuollon avulla, teemme tarjouksen siitä. Tiilikaton ehjyyttä voidaan ylläpitää poistamalla kaikki sammalet katolta, sillä sammalet ja niihin sitoutuva kosteus ikään kuin syövät kattoa. Peltikatolle on tärkeää, ettei sillä ole ruostetta, mikä ohentaa, vääntää ja reikiinnyttää kattopellit. Jos ruostetta on jo syntynyt, suosittelemme ruosteenpoistokäsittelyä. Kulunut maalipinta on aika uusia, mutta jos kyse on vain joistain naarmuista, lupaamme tehdä paikkamaalauksen. Huopakattokin tarvitsee sammaleenpoistoja ja pinnoittamista – näin se pysyy joustavana, siistinä ja tiiviinä kenties neljän vuosikymmenen ajan.

Kattotarkastuksen aikana vierailemme myös katon alla varmistamassa katon rakenteiden kuivuuden ja terveyden sekä sen, onko aluskate ehjä. Aluskatteen tehtävä on edesauttaa puurakenteiden kuivana pysymistä. Jos aluskate on revennyt tai rikkoutunut jotenkin muutoin, teemme tarjouksen aluskatteen paikkaamisesta, uusimisesta tai sen osittaisesta vaihtamisesta. Aluskate vaatii toimenpiteitä silloinkin, jos se on liian kireällä (uhaten siksi revetä) tai jos se pussittaa. Jos aluskate pussittaa, voi pusseihin kertyä vettä, ja pussin pohja voi alkaa vuotaa. Myös roskien poisto aluskatteelta on tärkeä juttu, sillä jos aluskatteella on roskia, ei se kuivu niin nopeasti kuin olisi tarkoitus. Jos aluskatteelta löytyy roskia, kannattaa harkita harjan tuuletusaukkojen tiivistämistä, jolloin lehdet ja muut roskat pysyvät jatkossa katon ulkopuolella. Aluskatteen eteen kannattaa nähdä vaivaa, sillä se on kullanarvoinen apulainen katon vesivahinkojen estämisessä!

Villojen vaihto estää homevauriot, katon yläpohjan eristeiden lisääminen laskee asumiskustannuksia

Yleisimmät kattotyöt Kainuussa liittyvät katon puhdistamiseen, sillä niin tiilikatot, peltikatot kuin huopakatotkin pitää puhdistaa roskista kaksi kertaa vuodessa. Koska peltikatot voivat kestää jopa 50 vuotta, tarkoittaa se sitä, että kevät- ja syyspuhdistuksia tehdään yhteensä noin sata kappaletta. Aina kun tulemme harjaamaan katon tai tekemään jonkin muun kattotyön, tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen, jotta kaikki huolto- ja tiivistystarpeet tulisivat selville – jos sellaisia on. Katot ovat kestäviä kapistuksia, joten monina vuosina riittää pelkkä katon harjaus ja kuntotarkastus.

Joskus kattotarkastus voi paljastaa astetta ikävämmän yllätyksen, nimittäin katon vesivahingon. Mitä vähemmän aikaa katon alla on ollut kosteutta, sen parempi, sillä tuoreet vauriot on aina halvempi ja helpompi kunnostaa. Jos katon rakenteissa on pelkkää kosteutta eikä lahoa, riittää niiden kuivattaminen. Laho on hankalampi juttu, sillä siitä ei pääse eroon kuin vaihtamalla vaurioituneet puuosat. Näin voidaan myös lopettaa lahon leviäminen pitkin kattorakennetta.

Katon vesivahingon kunnostamiseen kuuluu myös villojen vaihto. Kosteissa villoissa voi alkaa kasvaa hometta jo noin viikon jälkeen, joten yläpohjan homevauriot voidaan estää vain purkamalla ja uusimalla villat. Muutoin villoihin ei juuri kosketa. Jos villat ovat kuivat, ei niitä vaihdeta edes silloin, kun on aika purkaa ja vaihtaa rakennuksen ulkokatto.

Kattovuodon korjauksen tai esimerkiksi kattoremontin yhteydessä voidaan toteuttaa katon lisälämmöneristys. Yläpohjaan voidaan lisätä villoja muulloinkin, sillä monesti riittää, että tarkastusluukku avataan ja villoja aletaan puhaltaa katon alle sen kautta. Tarkkana pitää kuitenkin olla, jotta yläpohja ei täyty liikaa, tai ettei tuuletusaukkoja vahingossa tukita. Katon lisäeristys vähentää kondensoitumisriskiä. Kondenssivesi on lämpimästä ilmasta viileille pinnoille tiivistyvää vettä, mitä voi esiintyä niin olutpullon pinnalla, jääkaapin takaseinällä kuin katon allakin. Myös ilmanvaihtoputkista voi tippua kondenssivettä – silloin ilmanvaihtokanavat pitää eristää paremmin. Jos kondenssikosteutta esiintyy muualla kuin IV-putkissa, on aika harkita katon lisäeristyksen ja/tai katon IV-töiden tekemistä. Kun eristeitä on tarpeeksi, pysyy lämmin ilma asunnossa, eikä karkaa välikatolla tiivistyäkseen katon rakenteet tuhoavaksi kosteudeksi. Lämpöhukan estäminen laskee myös asumiskustannuksia – voidaanhan sisätilat pitää jatkossa lämpiminä vähemmällä energiamäärällä. Energian kulutuksen laskeminen on myös oiva tapa osallistua ilmastotalkoisiin ja suojella globaalia ympäristöämme.

Eristeistä on myös se hyöty, että jatkossa katolla oleva lumi ei sula kesken talven. Katon läpi karkaava lämpö sulattaa lunta alakautta, ja siksi katto altistuu saumavuodoille. Saumavuodot ovat vieläkin todennäköisempiä, jos osa kosteudesta jäätyy katon reunalle niin, että uudet sulamisvedet eivät pääse poistumaan katolta.

Välikaton tuuletusratkaisujen tulee olla tarpeeksi tehokkaat kuljettaakseen katon alle kohonneen, riittävien eristeiden ansiosta kuitenkin hyvin vähäisen lämmön pois katolta. Hoidamme tämänkin asian kuntoon, jotta kondensoitumista ei tapahtuisi minään vuodenaikana.

Mistä tietää, milloin kerrostalon tai mökin kattoturvatuotteet pitää korjata?

Tavanomaisia kattoturvatuotteita Kainuussa ovat kattotikkaat ja talotikkaat. Kaltevilla katoilla näkyy myös lumiesteitä, ja hyvä niin – lumiesteet ovat niin tärkeät turvallisuustekijä, että ne tulisi asentaa kaikille katoille, joiden kaltevuus on 1:8 tai enemmän. Rakennusmääräyksiä tulee noudatettua, jos lumiesteet on asennettu suojaamaan oviaukkoja ja muita kulkureittejä, mutta parhaiten lumiesteet pysyvät paikoillaan ja jaksavat toteuttaa tehtäväänsä, kun ne on asennettu koko katon reunalle.

Lapetikkaat ja seinätikkaatkin ovat hyvin tärkeitä kattoturvatuotteita tiilikatolla, huopakatolla tai peltikatolla. Ilman niitä katolle olisi hankalaa, ellei peräti mahdotonta päästä. Kiinteät talotikkaat kannattaa yleensä sijoittaa talon päätyyn, jotta lumimassat eivät painaisi tikkaita uhaten irrottaa ne paikoiltaan. Talotikkaat voidaan kuitenkin asentaa myös talon pitkille sivuille, jos niiden molemmille puolille asennetaan lumiesteet. Asennamme tukevat, kestävät ja kaikkien määräysten mukaiset talotikkaat kaikille ulkovuorausmateriaaleille. Asentamamme tikkaat ja muut kattoturvatuotteet ovat niin laadukkaita, että saatat saada niille 50 vuoden takuun.

Talotikkailta matka jatkuu usein lapetikkaita pitkin. Käytämme vain CE-merkittyjä kattotikkaita, mitkä asennamme paikoilleen katemateriaalin mukaisesti – varustellaanhan tiilikatot eri tavalla kuin saumakatot, ja saumakatot eri tavalla kuin esimerkiksi kolmiorimahuopakatot. Kun lapetikkaat lepäävät katteen päällä koko pituudeltaan, aiheuttaa se katteelle mahdollisimman vähän rasitusta.

Jos talossa on yli kaksi kerrosta ja kattokaltevuus on yli 1:8, on kattosillan hankkiminen pakollista. Karhennettu, CE-merkitty, lumenläpäisevä ja oikeain asennettu kulkusilta tekee katolla liikkumisesta turvallista myös sateella ja talvella.

Hätäpoistumistikkaista eli palotikkaista rakennusmääräykset sanovat seuraavaa: pientalossa on oltava palo- eli turvatikkaat, jos asutun huoneen ikkuna on yli 3500 mm:n korkeudella maan pinnasta. Kattotikkaat, kattosillat, talotikkaat, lumiesteet ja turvatikkaat ovat yleisimpiä kattoturvatuotteita, mutta niiden lisäksi asennamme myös putoamissuojat, kattopollarit ja kaikki muut kerrostalojen, omakotitalojen, rivitalojen ja esimerkiksi teollisuushallien kattoturvatuotteet.

Kattoturvatuotteet vaativat huomiota myös sen jälkeen, kun ne on asennettu harjakatolle, pulpettikatolle tai esimerkiksi aumakatolle. Mistä tietää, milloin kattoturvatuotteita pitää korjata, tai missä vaiheessa ne on uusittava? Katon turvatuotteet voivat tarvita myös joitain huoltoja niiden vuosikymmenien mittaisen elinkaaren aikana, mutta miten saada selville oikea ajankohta kyseisten huoltojen toteuttamiseen?

Vastaus löytyy kattoturvatuotteiden ja niiden kiinnitysten tarkastuksesta. Vastuullinen talonomistaja tai taloyhtiö huolehtii siitä, että kaikki kattoturvatuotteet tarkastetaan usein – mieluiten kaksi kertaa vuodessa, jotta talven mahdollisesti aiheuttamat ongelmat saataisiin heti ratkaistua, ja jotta kattoturvatuotteiden kunto voitaisiin varmistaa juuri ennen uutta talvea ja sen rasituksia. Tarvetta ei ole ehkä millekään huollolle tai korjaukselle, ei edes kattoturvatuotteiden irtoamista ja putoamista ehkäisevälle kiinnikkeiden kiristykselle, mutta asia kannattaa varmistaa – varsinkin, kun kattoturvatuotteiden tarkastuksesta ei tarvitse maksaa erikseen. Tilatessasi meiltä joitain kattotöitä (esimerkiksi katon puolivuotishuoltoja), saat koko katon tarkastuksen aina kaupan päälle.

Lumiesteiden asennus, korjaus tai kiinnitys – näin talven vaarat pysyvät kurissa

Luminen maisema on kaunis, mutta varsinkin katolle sataneessa lumivaipassa on myös riskinsä – tilaa siis lumiesteiden asennus ja korjaus. Lumiesteet pitävät omakotitalon, paritalon, kerrostalon, kesämökin, teollisuushallin, luhtitalon tai esimerkiksi autotallin katolle sataneen lumen paikoillaan koko talven ajan. Lumet pysyvät kurissa myös keväällä, kun lämpötila kohoaa ja lumisateet kääntyvät vesisateiksi. Näiden muutosten myötä katolla olevasta pakkaslumesta tulee suojalunta, ja suojalumen kuutiopaino voi olla moninkertainen pakkaslumeen verrattuna. Mikäli suojalumi pääsee putoamaan katolta vapaasti, voi se repiä mukaansa niin kattotiiliä kuin erilaisia pulpettikatolle tai esimerkiksi harjakatolle asennettuja kattoturvatuotteitakin.

Lumen putoaminen katolta voi aiheuttaa vahinkoa paitsi katolle, myös talon ympäristössä oleville rakennelmille, istutuksille tai esimerkiksi talon viereen pysäköidyille autoille. Myös pihamaalla liikkuvat ihmiset ovat vaarassa, jos kaltevalta katolta meinaa pudota lunta niskaan. Jos talo on korkea ja/tai putoavan lumen seassa on jäätä, on lumen putoaminen entistä vaarallisempaa. Lumiesteiden avulla voidaan estää monenlaiset lumen aiheuttamat ongelmat niin Hyrynsalmella, Kajaanissa kuin Sotkamossakin, joten ota yhteyttä ja tilaa lumiesteiden asennus Kainuuseen. Lumiesteiden hankkiminen on pakollista, jos tiilikaton, huopakaton tai peltikaton kaltevuus on ainakin 1:8.

Lumiesteetkin voivat tarvita korjaamista, huoltamista tai uusimista, tai esimerkiksi kiinnikkeiden kiristämistä. Lumiesteiden ja muiden kattotarvikkeiden kiinnitysten kiristäminen onkin varsin tärkeä kattotyö, sillä hyväkuntoiset ja uudenkarheat lumiesteetkin voivat irrota, jos kiinnikkeet ovat löysällä. Lumiesteiden ja muiden kattotarvikkeiden, esimerkiksi tikkaiden, irtoaminen rikkoo kattoa. Kaikki aiheutuneet reiät ja vauriot on pian korjattava, sillä katto voi alkaa vuotaa niiden kohdalta.

Miten sitten saada tieto tarpeesta kiristää lumiesteiden kiinnikkeet, korjata esimerkiksi vääntyneet lumiesteet tai uusia kunnoltaan romahtaneet lumiesteet? Jotta lumiesteiden tarpeet tulisivat huomattua ajoissa, kannattaa matalan ja korkean rakennuksen lumiesteet tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Ensimmäisen kerran lumiesteiden kunto kannattaa käydä tutkimassa heti talven jälkeen. Lumen paino on voinut vaikuttaa lumiesteiden kiinnityksiin, tai vaikka saada lumiesteet vääntymään. Kätevimmin lumiesteiden kunnon tarkastus onnistuu katon keväthuollon yhteydessä. Katon keväthuollon aikana teemme kaikki katon keväällä tarvitsemat toimenpiteet, eli katon puhdistuksen ja roskien poiston sadevesijärjestelmästä. Tarjoamme samalla koko katon kunnon tarkastuksen, kuten aina joitain kattotöitä Kainuussa tehdessämme. Näin saat tarkastettua myös lumiesteittesi kunnon, ja vieläpä ilmaiseksi.

Sama juttu syksyllä. Katon syyshuoltoja tarvitaan joka vuosi, jotta kaikki lehdet, oksat ja sammalet saadaan pois katteelta ja sadevesijärjestelmästä. Jos syksyn lehtiä ei poistettaisi, voisivat ne johtaa esimerkiksi ruoste- ja kosteusvaurioihin. Samalla tarkastamme katon, sadevesijärjestelmän, lumiesteiden ja muiden kattoturvatuotteiden sekä esimerkiksi aluskatteen kunnon, emmekä silloinkaan veloita siitä erikseen taloyhtiötä tai yksityisasiakasta.

Piippua uhkaa rapautuminen – hanki piipunhattu ja piipun pellitys sitä torjuaksesi

Piipunhattu ja piipun pellitys torjuvat rapautumista, mikä voisi muuten vaarantaa paloturvallisuuden ja lyhentää piipun käyttöikää. Piipunhattu tarkoittaa hormin suuaukon päälle asetettavaa (tosin omilla jaloillaan seisovaa) sadehattua. Sen lisäksi, että piipunhattu pitää sadeveden ja lumen pois hormista, estää se myös lehtien ja muiden roskien pääsyn omakotitalon tai esimerkiksi kesämökin savuhormiin. Sano ei roskatukoksille ja hormiin päässeen kosteuden aiheuttamille ongelmille ja tilaa piipunhattu asennettuna!

Millaisia ongelmia hormiin pääsevä sadevesi sitten aiheuttaa? Ensinnäkin, kosteus huonontaa hormin vetoa, voiden jopa aiheuttaa niin sanotun kosteuslukon. Toisekseen, piipusta voi vuotaa vettä, jos hormin päällä ei ole asianmukaista sadehattua. Kovalla sateella vesi voi päästä hormin kautta aina parketille saakka. Kolmannekseen, hormiin pääsevä kosteus saa hormin rapautumaan vähän kerrallaan, ja rapautumisen myötä syntyvät, alati kasvavat epätasaisuudet heikentävät koko rakennuksen paloturvallisuutta.

Miksi kosteuden pääseminen hormiin vaikuttaa paloturvallisuuteen? Siksi, että hormiin pääsevä ja siellä talviaikaan jäätyvä kosteus saa vähitellen aikaan halkeamia. Tällöin on vaarana, että savukaasuja karkaa. Niiden kuumuus voi saada eristeet ja seuraavaksi koko rakennuksen palamaan. Epätasaisuuksiin voi myös kertyä nokea. Kaikki noki tulisi saada pois hormista, jotta vältyttäisiin nokipaloilta. Omakotitalon piippu pitää tämän takia nuohota kerran vuodessa, mutta nuohouksestakaan ei ole poistamaan hormin koloissa olevia nokikertymiä.

Ennen vanhaan saatettiin pärjätä ilman piipunhattua, sillä hormi lämpeni säännöllisesti ja jatkuvasti. Sadeveden aiheuttama kosteus kuivui ja haihtui pois, ennen kuin se ehti aiheuttaa pakkasrapautumista. Tänä päivänä piipunhatut ovat erittäin tärkeitä, ja onneksi myös edullisia kattovarusteita.

Plus Kattopalvelulta saat niin piipunhatun asennettuna kuin piipun pellityksen peltisepän työnä, muista peltisepän töistä ja muista kattotöistä puhumattakaan. Piipun pellitys on tarpeen savupiipun ulkopuolen suojaamiseksi, sillä sekin on alttiina ilmankosteudelle, vesisateille ja lumisateille sekä sulamisvedelle. Kosteus ja ulkolämpötilan vaihteleminen saavat piipun rapautumaan, jolloin sen elinkaari voi typistyä. Koko piipun pellittäminen antaa myös pelkkää juuripellitystä paremman suojan piipunjuurivuodoilta.

Pomminvarmaa tapaa piipunjuurivuotojen välttämiseen ei ole vielä keksittykään, sillä piipun läpivienti on kuitenkin vain kerrostalon, omakotitalon tai esimerkiksi pihasaunan katossa oleva reikä. Kun läpivienti on alan ammattilaisten tiivistämä, pellittämä ja tarkastama, voidaan asiaan suhtautua huolettomammin. Myös aluskate kannattaa pitää kunnossa, sillä jos katto alkaa vuotaa piipun juuresta, voi ehjä aluskate vielä estää katon vesivahingon, eli eristeiden ja puurakenteiden kastumisen. Aluskatteen korjaus piipun kohdalta vaatii vesikaton osittaista avaamista, mutta homma on kaiken vaivan väärti, voihan ehjä aluskate säästää sinulta kosolti rahaa vastaisuudessa. Aluskatteen korjauksen yhteydessä olisi helppoa toteuttaa myös piipun pellitys, jos sitä ei vielä ole tehty, sillä tämäkin kattotyö Kainuussa edellyttää vesikaton purkamista piipun juuresta.

Katon tarkastuksien suhde katon kustannustehokkuuteen Kainuussa

Plus Kattopalvelu on kattofirma, joka muistaa joka käänteessä muistuttaa siitä, kuinka tärkeitä katon tarkastukset Kainuussa ovat. Kattotarkastus on tilaisuus selvittää koko kattokokonaisuuden kunto aina kattorakenteita, räystäslaudoituksia ja harjapeltejä myöten. Se, missä kunnossa katto varusteineen ja rakenteineen on, ei selviä maasta kurkkien. Katon kunnon tarkastus edellyttää katolle kiipeämistä – tapahtui se sitten talotikkaita pitkin tai vaikka kattoluukun kautta. Koko katto on käveltävä läpi, jotta mikään kattoreikä, rikki mennyt kattotiili, irvistävä sauma tai esimerkiksi huopakatteessa oleva ilmakupla ei jäisi huomaamatta. Katon tarkastuksen aikana on tarkastettava myös kattoikkunan, kattoluukun, piipun juuren ja muiden kattoläpivientien tiiviys, sillä kattovuoto läpiviennin kohdalta on melko tyypillinen ongelma. Katon kunnon tarkastuksen aikana varmistetaan myös rännien puhtaus ja veto sekä esimerkiksi se, että kaikki kattotarvikkeet ovat kunnolla kiinni katossa. Omakotitalon, rivitalon, kerrostalon tai esimerkiksi mökin katto voi vaurioitua vakavasti, jos kattotarvikkeet (kuten kattotikkaat) pääsevät putoamaan katolta tippuvien lumien kera.

Tasakaton, aumakaton tai esimerkiksi taitekaton tarkastus kertoo myös katon huoltotarpeista. Mikään ei saa kattoa kestämään paremmin kuin se, että katon huoltotarpeet on toteutettu aikoinaan. Katon kunnon tarkastuksen ansiosta katon maalaustarpeet tai esimerkiksi tarve poistaa sammaleita tulee huomattua (ja hoidettua) ajoissa. Jotta katon tarpeisiin voitaisiin reagoida mahdollisimman nopeasti, on katto hyvä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa: ensimmäisen kerran heti lumen sulamisen jälkeen, ja toisen kerran ennen uuden lumen satamista katolle.

Katon tarkastuksen aikana kuuluu käydä myös katon alla: aluskatteella voi olla roskia, tai kenties tilanne on vielä vakavampi, ja siinä on reikä. Välikatolla paljastuisi myös eristeiden kastuminen tai kattorakenteissa olevat valumajäljet ja värimuutokset, mitkä viittaisivat joko kattovuotoon tai kondenssikosteuteen.

Katon kunnon tarkastuksien suhde katon kustannustehokkuuteen on merkittävä. Jos taloyhtiön tai yksityisomisteisen kiinteistön katto tarkastetaan suositusten mukaan kaksi kertaa vuodessa, saadaan kaikki vauriot kunnostettua ennen kuin tilanne ehtii pahentua. Kuntotarkastuksien ansiosta tiilikattoa, peltikattoa tai huopakattoa osataan myös huoltaa niin, ettei katon vaurioituminen ole kovinkaan todennäköistä. Monet kattokorjaukset jäävät siis kokonaan väliin katon kunnon pysyessä yllä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Se, että katto pysyy hyväkuntoisena, vedenpitävänä ja hyvännäköisenä vuosikymmenestä toiseen, lykkää kattoremonttia aina vain eteenpäin. Katto on sitä kustannustehokkaampi, mitä pidempään se kestää. Yksi kustannustehokkaimmista katoista on konesaumakatto, kestäähän se suhteellisen vähillä huoltotoimenpiteillä jopa sata vuotta.

Entä miten katon kunnon puolivuosittaiset tarkastukset vaikuttavat katon ylläpitokustannuksiin? Jos asioit Plus Kattopalvelun kanssa, on oikea vastaus, että ei mitenkään. Aina kun teemme jonkin kattotyön Kainuussa, tarkastamme asiakkaan katon aivan ilmaiseksi. Näin ollen kannattaa teettä meillä myös katon kevät- ja syyshuollot, saathan siten kattosi tarkastettua juuri sopivaan aikaan. Toki teemme kattotarkastuksia myös erikseen, mutta silloin työstä muodostuu lasku – tosin varsin kilpailukykyinen ja kotitalousvähennyskelpoinen.

Täydellisen kattourakoinnin kaava Kainuussa – aloita yhteydenotolla kattopalveluumme

Haluatko kuulla, mikä on kaava täydelliselle kattourakoinnille Kainuussa? Ota siinä tapauksessa yhteyttä Plus Kattopalveluun – siinäpä kaikki, mitä sinun tulee tehdä kattoremontin, katon korjauksen (myös kattovuodon korjauksen), katon huoltamisen tai esimerkiksi lumiesteiden eteen. Kattourakoitsija Plus Kattopalvelu tekee kaikki kattourakat avaimet käteen periaatteella, joten sinun ei tarvitse käyttää aikaasi edes ympäristön suojaamiseen, rautakaupassa juoksemiseen, rakennustelineiden purkamiseen ja konevuokraamoon palauttamiseen tai loppusiivoukseen. Pihaasi ei jää mitään kattourakasta muistuttavaa (paitsi tietenkin loistokunnon saavuttanut katto), viemmehän kaikki purku- ja rakennusjätteet jätekeskukseen.

Kattofirmamme kattourakat ovat täydellisiä myös siinä suhteessa, että urakka aloitetaan mahdollisimman nopeasti. Näin et joudu olemaan huolissasi esimerkiksi siitä, alkaako huonokuntoinen katto vuotaa. Parhaat ammattilaisemme tulevat joutuin paikan päälle ja hoitavat urakan ripeästi, mutta silti jokaiseen työvaiheeseen panostaa muistaen. Kokonaisuus on yksityiskohtiensa summa, ja samalla tavalla onnistunut kattourakka on lukuisten onnistuneiden työvaiheiden summa. Kattoremontti onnistuu nopeimmillaan parissa päivässä, mutta jos kyseessä on isompi katto tai katon alla jo on veden aiheuttamia vaurioita, menee aikaa pidempään. Tarkan arvion kattoremontin tai esimerkiksi kattomaalauksen kestosta saat, kun kattopalvelumme edustaja tulee käymään paikan päällä.

Edustajamme vierailee Kajaanissa tai esimerkiksi Suomussalmella aina, kun otat yhteyttä ja pyydät tarjouksen jostain kattotyöstä. Laskemme tarjouksen aina materiaalin menekin perusteella, ja uusien katemateriaalien sekä kattotuotteiden tarve selviää paikan päällä. Se, mitä kattourakka kulloinkin maksaa, riippuu myös työtuntien määrästä. Edustajamme osaa pitkän kokemuksensa ja pesunkestävän ammattitaitonsa ansiosta arvioida työtuntien määrän varsin tarkasti, ja näin ollen saat hyvän tarjouksen kattourakastasi tuon alkukatselmuksen jälkeen. Kilpailukykyisistä hinnoistamme tulee vielä edullisempia, jos on liikkeellä yksityisasiakkaan ominaisuudessa, ja pääsee siksi hakemaan kotitalousvähennystä. Mikäli seuraava askel on rahoituksen hakeminen, ei sinun tarvitse siinäkään vaiheessa lähteä kotoasi tai edes siirtyä kovin kauas kotisivuiltamme. Kotisivuillemme on linkki yhteistyökumppanimme tarjoamaan rahoitukseen, mikä on joustava tapa maksaa erilaiset kattokorjaukset ja kattohuollot sun muun kattotyöt.

Tässä kattourakan kaava tulikin nopeasti esiteltyä. Ensin asiakas ottaa yhteyttä, ja sovimme alkukatselmuksesta. Asiantuntijamme käy paikan päällä niin pian kuin mahdollista, ja antaa sitten tarjouksen avaimet käteen -periaatteella tehtävästä kattourakasta. Kun soppari on allekirjoitettu, saapuvat paikan päälle tiilikatto-, huopakatto- tai peltikattoammattilaisemme, ja homma voi alkaa. Lopuksi siivoamme jälkemme ja lähetämme kotitalousvähennyskelpoisen laskun, mille voit hakea nettisivujemme kautta rahoitusta.

Yksi tärkeä seikka on vielä mainitsematta, ja se on kaupanpäällisemme. Tarjoamme kaupanpäällisen, mistä on oikeasti hyötyä taloyhtiön osakkaille tai talon omistajalle. Kyseessä on koko katon kunnon tarkastus, minkä aikana varmistamme katon tiiviyden, katon alapuolisten osien kuivuuden ja muun muassa kattovarusteiden kunnon. Jos kattokokonaisuus tarvitsee jotain lisähuoltoa tai jotain kohtaa pitää paikata, raportoimme siitä hyvän tarjouksen kera – näin katto voidaan saada kerralla erinomaisen hyvään kuntoon!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt