Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Vedenpitävä katto on Keski-Pohjanmaalla vain yhden yhteydenoton päässä – kattotyömme ratkaisevat kaikki pulmat

Mikäli kattosi ei enää pidä vettä, on ratkaisu pulmiin vain yhden yhteydenoton päässä. Plus Kattopalvelu korjaa vuotavat tiilikatot, huopakatot ja peltikatot. Ammattilaisemme ovat sitoutuneet pitämään kattosi mahdollisimman hyvässä kunnossa, joten he kiinnittävät huomiota koko kattokokonaisuuden kuntoon osatakseen tehdä tarjouksen kaikista tarvittavista paikkauksista ja voidakseen suositella sellaisia kattohuoltoja, joiden avulla katon kuntoa saataisiin kohennettua. Esimerkiksi kattomaalaus on sellainen kattohuolto, minkä jälkeen katto pystyy vastustamaan paremmin erilaisia rasituksia, joten kattoa tarvitsee jatkossa tiivistää ja paikkailla vähemmän. Meillä on tapana tarjota ilmainen kattotarkastus kaikkien kattohuoltojen, kattokorjausten ja muiden kattotöiden (esimerkiksi kourusaneerausten tai peltisepän töiden) yhteydessä, jotta voisimme saada kattosi kerralla kuntoon – ja pysymään vedenpitävänä sekä hyvännäköisenä vielä tulevaisuudessakin.

Ota yhteyttä silloinkin, kun omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnon katto pitää uusia. Teemme ensiluokkaiset kattoremontit katon koosta, rakennuksen korkeudesta tai katon alla olevien rakenteiden kunnosta riippumatta. Kattoremontti tarkoittaa vähintäänkin sitä, että asennamme rakennukseen uuden palahuopakaton, betonitiilikaton, kolmiorimahuopakaton tai esimerkiksi lukkosaumakaton. Joissain tilanteissa nimittäin aluskate tai jopa koko vanha katto voidaan jättää purkamatta. Useimmiten kuitenkin puramme sekä vesi- että aluskatteen, ja lisäksi teemme kattorakenteiden kunnostus- ja uusimistoimenpiteitä. Lopputulos on joka kohdasta oikealla tavalla asennettu katto, minkä tiiviyteen ja toimivuuteen voi luottaa vuosikymmenten ajan. Tiilikatollakin voi olla edessään jopa 70 vuotta, kun sen huollot ja paikkaukset jätetään ammattilaistemme vastuulle.

Isommatkin kattokorjaukset on helppo teettää saman tien, sillä kattotöillemme voi hakea yhteistyökumppanimme tarjoamaan rahoitusta. Tuota rahoitusta pääsee hakemaan kotisivujemme kautta – se, että tarjolla on joustava rahoitus, säästää paljon asiakkaan aikaa ja hermoja. Myös kotitalousvähennystä voi hakea teetettyään meillä joitain omakotitalon tai kesämökin kattotöitä. Olemme tasoittaneet tien valmiiksi senkin hakemiselle, sillä annamme selkeästi erotellun laskun, mistä käyvät ilmi kaikki kotitalousvähennystä haettaessa tarvittavat tiedot.

Ota yhteyttä ja pyydä kilpailukykyinen tarjous aumakaton, tasakaton tai vaikka mansardikaton kattotöistä! Voit toimia näin kaikkialla Keski-Pohjanmaalla, sillä toimimme sekä Halsualla, Kannuksessa, Kaustisella, Kokkolassa, Lestijärvellä, Perhossa, Vetelissä että Toholammilla.

Mikä on sinun syysi tilata kattoremontti Keski-Pohjanmaalle?

Saat parasta palvelua kattourakoitsija Plus Kattopalvelulta riippumatta siitä, mikä on sinun syysi tilata kattoremontti Keski-Pohjanmaalla. Erilaisia syitä tilata uuden tiilikaton, peltikaton tai huopakaton asennus ovat katon korkea ikä ja sen mukanaan tuoma huonokuntoisuus, pahat vauriot (esimerkiksi myrskyvauriot) tai halu muuttaa katon ulkomuotoa jollain lailla. Palahuopakatto on niin vanha, että palahuopakattoremontti on paras ratkaisu, kun sen ikä on noin 40 vuotta. Huopakattoremonttia voidaan tarvita jo ennen katon 40-vuotispäivää, sillä varsinkin huoltamattomuus voi kuluttaa katon loppuun jo noin parissakymmenessä vuodessa. Kaikki katot tarvitsevat säännöllisiä ja asianmukaisia kattohuoltoja jaksaakseen kestää tuulia, sateita, pakkasia ja muita rasituksia vuosikymmenen toisensa perästä. Oikealla huollolla lukkosaumakatot ja muut peltikatot kestävät jopa 50 vuotta. Silloin, jos kyseessä on konesaumakatto, saa peltikattoremonttia odottaa vieläkin pidempään, sillä konesaumakatto voi olla tiivis ja käyttökelpoinen jopa sata vuotta.

Pahat myrskyvauriot tarkoittavat esimerkiksi katolle kaatunutta puuta tai kattoa, mikä on irronnut tuulella. Kattosaneeraus voi olla paras ratkaisu myös silloin, jos katto on painunut, tai katon alle päässyt kosteus on aiheuttanut mittavat kosteusvauriot. Se, onko uusi katto paras ratkaisu, selvitetään tapauskohtaisesti. Kun otat yhteyttä ja tilaat meiltä katon korjauksen, tulemme aina paikan päälle laskemaan katon korjauksen hintaa – samalla selviää se, jos kattokorjaus kannattaisikin korvata omakotitalon, kesämökin, kerrostalon tai esimerkiksi rivitalon kattoremontilla.

Katon uusiminen on tilaisuus myös muuttaa katon ja samalla koko rakennuksen ulkonäköä. Sen, että talossa on tasakatto, aumakatto, harjakatto tai pulpettikatto, ei tarvitse olla lopullinen ratkaisu. Katon muotoa ja kaltevuutta voidaan vaihtaa, ja lisäksi on mahdollista korottaa kattoa – joko sen verran, että katon alla voidaan toteuttaa katon lisälämmöneristys, tai sitten sen verran, että ullakkotilat voidaan ottaa asuinkäyttöön.

Katto voidaan vaihtaa myös sen takia, että sen materiaali tai väri saataisiin sellaiseksi, mikä vastaa paremmin rakennuksen omistajan tarpeita. Esimerkiksi peltikatto voi joidenkin mielestä olla liian äänekäs, ja siksi se kannattaa vaihtaa huopakatoksi. Jos peltikatto on vain epämiellyttävän värinen, voidaan se periaatteessa maalata toisella värillä, mutta tällainen kattomaalaus olisi useita eri työvaiheita vaativa kokonaisuus. Kattopeltien vaihto voi osoittautua kannattavammaksi vaihtoehdoksi. Myös kattotiilet kannattaa vaihtaa toisen värisiksi, jos alkuperäinen väri ei miellytä. Tällaista tiilikattoremonttia kutsutaan tiilikaton osittaiseksi vaihdoksi.

Tilasitpa kattoremontin talvella tai kesällä, alkaa se mahdollisimman pian, ja nimenomaan katon tarkastuksesta. Tuon alkukatselmuksen aikana meillä on mahdollisuus tutustua katon kuntoon ja laskea kattoremontille hyvä hinta. Kun katto on tarkastettu, saat kuulla tarjouksemme katon uusimisesta ja lisätietoja siitä, miten kattoremontin voi maksaa osamaksulla tai rahoituksella. Kyseessä on aina avaimet käteen -tarjous, eli hinnassa on huomioitu jopa loppusiivous.

Huopakatto (tai palahuopakatto) saa lämpimät suosituksemme, kun etsit uutta kattoa kesämökille

Kaikki katot, joita asennamme, ovat erittäin laadukkaita ja huolettomia, mutta huopakatot ja palahuopakatot saavat meiltä erityiset suosittelut, kun joku etsii uutta kattoa kesämökilleen. Kesämökille halutaan yleensä katto, mikä on mahdollisimman helppohoitoinen (kukaan tuskin haluaa kesämökkinsä olevan mikään työleiri), ja minkä voi odottaa löytävän talven jäljiltä mahdollisimman hyvässä kunnossa. Hintakaan ei saisi olla kohtuuton, ja siisti sekä ympäröivään luontoon esteettä istuva ulkonäkö olisi plussaa.

Bitumikatto vastaa näihin kriteereihin mainiosti. Bitumikermikatot ovat helppohoitoisia, ja silloin kun on aika teettää jokin huopakattohuolto, -korjaus tai -remontti, saa siihen oikeat ammattilaiset nopeasti, helposti ja vieläpä kilpailukykyisellä hinnalla. Riittää, että ottaa yhteyttä Plus Kattopalveluun – me teemme kaikki huopakattotyöt ympäri Keski-Pohjanmaata, ja tarjoamme joka kerta ilmaisen kattotarkastuksen kaupan päälle.

Laattakatot, kolmiorimahuopakatot ja tiivissaumakatot kestävät erinomaisesti erilaisia rasituksia. Talvi lumineen ei saa niitä vuotamaan, eikä kesän paahde kuivata kattoa liikaa. Sammaletkin pysyvät pois kesämökin (tai omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi teollisuuslaitoksen katolta, sillä laattakatot ja muut huopakatot sopivat käytännössä rakennukseen kuin rakennukseen), kun katon huolto-ohjelmasta on pidetty kiinni.

Laattakaton tai muun huopakaton asennushinta on edullinen, ja koska sen huolto-ohjelmakin on varsin yksinkertainen, pysyvät palahuopakattojen ja muiden bitumikattojen kokonaiskustannukset aisoissa. Asiakas voi valita erilaisista huopakatteista mieleisensä. Paanukatosta haaveileva voi päättää jopa paanun muodon. Värejä on sekä rohkeita että maanläheisiä, ja halutessaan bitumikattoon saa ilmaa saasteista puhdistavan pinnoitteen. Huopakattojen hyviin puoliin kuuluvat myös niiden hiljaisuus (etenkin ropiseviin ja paukkuviin peltikattoihin verrattuna) ja keveys (varsinkin tiilikattoon verrattuna). Huopakaton alla on kiva nukkua kesäiltoinakin, sillä se ei kuumenna pirttiä samaan tapaan kuin peltikatto. Bitumikatot ovat siis monessa mielessä hyviä vaihtoehtoja kesämökin uudeksi katoksi, mutta tietenkin asiakas on se, joka tekee lopullisen päätöksen. Jos asiakas tahtoo esimerkiksi konesaumakaton, mikä kestää noin 2,5 kertaa sen mitä huopakatto, asennamme kesämökkiin upean konesaumakaton erinomaisella hinta-laatusuhteella.

Entä se huolto-ohjelma – millaista työtä bitumikatto teettää? Huopakaton tai palahuopakaton huolto on pääasiassa katon puolivuosittaista puhdistamista. Kaikki muutkin katot tarvitsevat kevät- ja syyshuollot, joiden aikana katto puhdistetaan roskista. Sammaleenpoistoa tai kattopesua tarvitaan vain silloin, kun katto on puolivuosittaisesta puhdistamisesta huolimatta päässyt sammaloitumaan tai likaantumaan. Katto maalataan eli pinnoitetaan vain kerran, joten huopakaton omistaja pääsee helpolla katon huoltamisen kanssa. Säännöllisten kattohuoltojen ansiosta paikkaustarpeita esiintyy vain satunnaisesti, joten kattoreiät tai muutkaan vauriot eivät pääse kuormittamaan liikaa – ja ne kaikkihan voi teettää meillä Plus Kattopalvelun huippuammattilaisilla.

Katon korjaus Keski-Pohjanmaalla on täsmäisku, minkä jälkeen katto on moitteettomassa kunnossa

Tilaa katon korjaus Keski-Pohjanmaalle Plus Kattopalvelulta, niin suoritamme täsmäiskun, minkä jälkeen kerrostalon, omakotitalon, vapaa-ajan rakennuksen tai esimerkiksi rivitalon katto on moitteettomassa kunnossa. Jotta tietäisimme, millaisia korjauksia peltikatto, tiilikatto tai huopakatto vaatii, tulemme paikan päälle katon kuntoa arvioimaan. Näin tarve korjata myös jiirit tai vaihtaa samalla räystäslaudat ja -pellit ei jäisi huomaamatta. Kattoa tarkastaessamme huomaamme myös kaikki mahdollisuudet kohentaa kattoa (ja vähentää sen vaurioitumisalttiutta) jonkin kattohuollon avulla. Tarkastuksen lopuksi annamme tarjouksen katon kunnostamisesta avaimet käteen -pakettina. Kattosi on tuota pikaa sellaisessa kunnossa, ettei uusista läpivientivuodoista tai esimerkiksi ruostevaurioista tarvitse olla huolissaan.

Plus Kattopalvelu on katon ja kattoläpivientien asennuksen ja tiivistyksen ammattilainen. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvittaessa teemme tarjouksen kattoikkunan vaihdosta, tai koko katon purkamisesta ja uusimisesta. Mitä pienempi vaurio, sitä epätodennäköisemmin tulemme maininneeksikaan mitään kattoremonttia, mutta tarve korjata pahoja lahovaurioita, oikaista painunut kattoa tai kunnostaa katolle kaatuneen puun aiheuttamat tuhot saa miettimään asiaa kaksi kertaa. Lopputulos voi olla se, että katon uusiminen osoittautuu kannattavimmaksi ratkaisuksi, mutta tutkimme asiaa huolella ennen lopullisen suunnitelman ja tarjouksen esittämistä.

Aluskatteen korjaus on kattotyö, millä voidaan ehkäistä pienten vaurioiden pahenemista. Jos aluskate on ehjä, ei katon vesivahinko ala saman tien katon reikiinnyttyä. Rikkinäiset tiilet kannattaa silti vaihtaa mahdollisimman pian. Peltikaton tai huopakaton reikienkään paikkaamista ei kannata viivyttää, sillä katto voi vuotaa mistä tahansa rei’istä – esimerkiksi irronneiden rännien, lumiesteiden ja tikkaiden aiheuttamista rei’istä, joita ei ole vielä paikattu. Myrskyvaurioiden korjaus (esimerkiksi irronneiden peltilistojen kiinnitys) saa kuitenkin hieman lisäaikaa, kun vesikaton alla on ehjä ja tiivis aluskate. Aumakatto, tasakatto, harjakatto ja muut katot tulisi tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, jotta mikään reikä ei olisi kauaa paikkaamatta, ja jotta rännit ja vesikourut sekä muut kattotarvikkeet tulisivat tarpeeksi ajoissa korjattua. Näin ollen katossa mahdollisesti olevat vauriot tulevat huomattua viimeistään puolen vuoden päästä, ja aluskate on voinut onnistua pidättelemään katon vesivahinkoa tuon ajan. Jos näin ei ole käynyt, on edessä paitsi vesikatteen korjaus, myös aluskatteen tiivistys ja kosteusvaurioiden kunnostus. Riippuu kosteuden aiheuttamien vaurioiden tyypistä ja laajuudesta, miten katto saadaan kuntoon, mutta voit luottaa meidän ammattilaisten löytävän parhaat ratkaisut joka tilanteeseen.

Ei ole maailman- eikä edes katon loppu, jos katto vuotaa – paljon voi silti tehdä kattovuotojen ehkäisemiseksi

Se, että omakotitalon, kesämökin tai taloyhtiön katto vuotaa, ei tarkoita maailmanloppua. Kattovuoto tasakatolla, harjakatolla tai esimerkiksi pulpettikatolla ei tarkoita myöskään katon loppua. On toki tilanteita, jolloin katto on paras uusia, mutta hyvin usein vuotava katto voidaan korjata, ja katon vesivahinko kunnostaa esimerkiksi kattorakenteita uusimalla. Tilaa kattovuodon korjaus kattofirma Plus Kattopalvelulta, niin kattosi saadaan kerralla kuntoon – ja nimenomaan sellaiseen kuntoon, ettei sen tarvitse enää pelätä vuotavan. Voit luottaa korjaamamme katon olevan joka kohdasta tiivis, sillä tarjoamme kaikkien kattotöiden yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Jos jotain kohtaa tarvitsisi tiivistää tai jos katon kunnon kohentuminen vaatisi myös jotain kattohuoltoa, saisit siitä hyvän tarjouksen.

Paljon voi tehdä kattovuotojen ehkäisemiseksi. Paras kattokorjaus on se, mitä ei tarvitse tehdä, ja paras kattovuoto on se, mikä voidaan ehkäistä jo ennalta. Jos kattoa ei olisi säännöllisesti huollettu ja tarkastettu, olisi se voinut vuotaa jo monta kertaa, ja lopulta havaittu kattovuoto olisi voinut aiheuttaa niin pahat tuhot, ettei sitä olisi saatu korjattua tekemällä katon osittainen korjaus. Kaikki saumat, läpiviennit, jiirit ja muut yksityiskohdat on hyvä tarkastaa yhtä aikaa katon harjauksen (tai ilmapuhalluksen) yhteydessä, eli kaksi kertaa vuodessa. Jos tilaat tiilikaton, palahuopakaton tai esimerkiksi aaltopeltikaton kevät- ja syyshuollot meiltä, saat kattotarkastuksen ilmaiseksi. Ilmaisesta kattotarkastuksesta pääsee nauttimaan myös muiden kattotöidemme yhteydessä, joten keskittäminen kannattaa – ja mikä onkaan keskittäessä, kun tietää saavansa parasta palvelua kaikissa kattotöissä tältä samalta kattofirmalta? Hinnatkin ovat kohtuulliset ja kotitalousvähennyskelpoiset, eikä rahoitustakaan tarvitse hakea sen kauempaa kuin kotisivuiltamme löytyvän linkin takaa.

Kattotarkastus voi kertoa tarpeesta vaihtaa rikkinäiset tiilet, tiivistää kattoikkuna tai tehdä jokin muu kattopaikkaus, millä kattovuoto voidaan ehkäistä. Kattotarkastus kertoo myös siitä, koska katto on aika esimerkiksi maalata, jotta se ei ruostuisi ja haurastuisi. Ammattilaisemme osaavat antaa ne parhaat vinkit kattovuotojen ja katon vesivahinkojen ehkäisemiseen – ja näin asiakas saa pitkäikäisen ja hyvännäköisen katon sen sijaan, että joutuisi tuskittelemaan kattovuotojen, lahojen kattorakenteiden kunnostamisten ja märkien villojen vaihtamisten kanssa.

Saako omakotitalon ja mökin katon huolloista kotitalousvähennystä Keski-Pohjanmaalla? 

Katon huollot Keski-Pohjanmaalla oikeuttavat hakemaan kotitalousvähennystä, jos huollettu katto kuuluu omakotitaloosi tai kesämökkiisi. Verovähennyksiin oikeuttavat myös erilaiset kattokorjaukset ja kattoremontit, joita voidaan lykätä ja vähentää katon huoltojen avulla. Myös ulkorakennusten, eläinsuojien ja esimerkiksi autokatosten kattoja kannattaa huoltaa, jotta niiden elinkaari olisi mahdollisimman pitkä ja huoleton. Plus Kattopalvelu kertoo, mitä tasakatto, aumakatto, pulpettikatto tai esimerkiksi aumakatto tarvitsee saavuttaakseen mahdollisimman pitkän käyttöiän. Katon tarpeet paljastuvat saapuessamme paikan päälle Perhoon, Kaustiselle tai esimerkiksi Halsualle. Kokeneet silmämme skannaavat katon ja kaikki sen tarpeet. Tarvittaessa suosittelemme jotain lisähuoltoa tai katon korjausta, esimerkiksi repsottavien saumojen kunnostusta. Olemme jalostaneet tämän niin pitkälle, että tarjoamme katon tarkastamisen kaupan päälle kaikkien kattotöiden yhteydessä. Näin meillä on tilaisuus tarkastaa kaikki kattoläpiviennit ja kattotarvikkeiden kiinnitykset, katon alapuolisista rakenteista puhumattakaan. Katon tarkastuksen jälkeen osaamme antaa yksityiskohtaista tietoa katon kunnosta ja tarjota esimerkiksi kattoturvatuotteiden huoltoa tai kattopeltien kiinnitysten lisäämistä. Tarvittaessa annamme naulojen tai vanhojen ruuvien uusiksi ruuveiksi vaihtamista koskevan tarjouksen.

Kattopellit eivät tarvitse uusia kiinnikkeitä joka vuosi (tai välttämättä koskaan). Kattoturvatuotteidenkin huoltotarpeet ovat melko harvassa. Ainoita joka vuosi tarvittuja kattohuoltoja Keski-Pohjanmaalla ovat katon kevät- ja syyshuollot. Katto tarvitsee puolivuosittaisia huoltojaan, olipa se kerrostalon, piharakennuksen tai vaikka mummonmökin katto. Katolta pitää poistaa kaikki roskat, sillä muuten katto voi pian vaatia mittavampia huoltoja (kuten katon kemiallista puhdistusta) tai jotain korjausta. Lika ei siis ole vain esteettinen haitta, vaan se voi saada peltikaton ruostumaan ja muut katot sammaloitumaan.

Jos lika, kosteus ja aika ovat jo tehneet tehtävänsä, voi katto olla pelastettavissa tekemällä ruosteenpoisto tai sammaleenpoisto ja katon suojakäsittely. Mikäli katon pulmana on pelkkä pinttynyt lika, auttaa katon pesu.

Peltikatot on hyvä muistaa myös maalata. Siihen, että lukkosaumakatto tai muu peltikatto on maalattava ensimmäisen kerran, voi mennä 25 vuotta. Tärkeintä on se, ettei maalipinta pääse muuttumaan liian ohueksi ja kuluneeksi, sillä se altistaa katon sen pahimmalle viholliselle, eli juuri ruosteelle. Ruostuminen voi alkaa pelkistä katon maalipinnassa olevista naarmuista, joten pinnoitteen kuntoon on syytä kiinnittää huomiota katon kevät- ja syyshuoltojen yhteydessä. Aina ei tarvita koko peltikaton huoltomaalausta, vaan pelkkä naarmujen paikkamaalaus riittää katon kunnon takaamiseksi.

Peltikatot eivät ole ainoita kattoja, mitkä maalataan – myös tiilikatot ja huopakatot maalataan, mutta avain kerran. Tiilikaton pinnoitus estää tiilien rapautumista, mikä voi lopulta johtaa tiilikattovuotoon. Myös huopakaton pinnoituksella voidaan estää vesivuotoja ja katon vesivahinkoja, palauttaahan huopakaton pinnoitus katon elastisuuden ja rasituksensietokyvyn – näin kate ei halkeile ja altistu kattovuodoille niin helposti.

Meiltä Plus Kattopalvelun ammattilaisilta saat myös talviset kattohuollot, joita ovat lumenpudotus ja katolle tai ränneihin ilmestyneen jään sulatus. Nämäkin tietotaitoa ja tarkkuutta vaativat kattohuollot onnistuvat erinomaisesti, kun asialla ovat meidän pesunkestävät (ja talvenkestävät) ammattilaisemme.

Rännien puhdistus Keski-Pohjanmaalla auttaa pitämään vedet pois rakenteista

Sadevesijärjestelmän huoltomaalausta tarvitaan paljon harvemmin kuin rännien puhdistusta Keski-Pohjanmaalla. Sadevesikourujen puhdistus on kaksi kertaa joka vuosi suoritettu rännihuolto, kun taas huoltomaalaus tehdään ehkä vain kerran, ennen kuin taloon asennetaan uudet rännit. Kovin usein rännejä ei vaihdeta: jos ne on puolivuosittain huollettu ja aina tarvittaessa korjattu, voi mennä jopa puoli vuosisataa, ennen kuin on mietittävä omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi kesämökin rännien uusimista. Alumiinikourut olisivat vielä pitkäikäisempiä – niihin voi saada noin 60 vuoden takuunkin, mikä on jo varsin hyvä pituus minkään tuotteen tai rakenteet takuuajalle.

Rännien puhdistus ja tukkoon menneiden syöksyputkien avaus pitävät satulakaton sadevesijärjestelmän hyvässä kunnossa. Jos roskia ei poistettaisi, voisi ruoste hiipiä mukaan kuvaan, ja ruosteen takia rännejä sekä alastuloputkia pitäisi korjailla normaalia enemmän. Myös tarve uusia sadevesijärjestelmä voisi olla edessä paljon normaalia nopeammin.

Ruosteen lisäksi huoltamatonta sadevesijärjestelmää uhkaavat jäätymisvauriot. Koska vesi ei pääse poistumaan roskaisesta sadevesijärjestelmästä, tulee se jäätymään joka talvi, kun lämpötila Keski-Pohjanmaalla laskee nollan alapuolelle. Jään muodostuminen voi esimerkiksi avata syöksyputkien saumat, tai vääntää räystäskouruja. Niinkin voi käydä, että roskien ja jään paino nousee niin suureksi, että kourut tippuvat alas katon räystäiltä. Voi vain kuvitella, miten vaarallista se olisi, sillä pelkkien jääpuikkojenkin putoaminen ränneistä tai räystäiltä voi olla jopa hengenvaarallista.

Emme suosittele sadevesijärjestelmän säännöllistä huoltamista yksinomaan sen vuoksi, että sadevesijärjestelmällä olisi edessä mahdollisimman pitkä käyttöaika ilman ruoste- ja jäätymisvaurioita – tai että rakennuksen liepeillä olisi turvallista liikkua myös talvella. Meillä on mielessä myös koko rakennuksen kunto, sillä me jos ketkä tiedämme, mitä voi aiheutua sadevesijärjestelmän mennessä tukkoon (tai puuttuessa).

Sadevesijärjestelmä eli räystäskourut ja alastuloputket ovat olemassa juuri siksi, että katolta valuvat sade- ja sulamisvedet saataisiin kauas rakennuksesta ja sen perustuksista. Jos kaikki ne tuhannet ja taas tuhannet vesilitrat, joita katolta valuu vuoden mittaan, päätyisivät maahan aivan talon viereen, voisi syntyä vakavia kosteusvaurioita. Kosteus voi nousta talon rakenteisiin sokkeleista ja vesieristyksistä huolimatta, eikä salaojistakaan ole aina pitämään taloa kuivana. Salaojajärjestelmä toimii parhaiten silloin, kun sadevesijärjestelmä vetää hyvin, eikä siinä ole roskatukoksia tai ruosteen tekemiä reikiä ynnä muita vaurioita.

Saatat ajatella, miten tasakattoisissa rakennuksissa pärjätään, sillä niiden reunoilla ei ole rännejä. Tasakatollakin on oma sadevesijärjestelmänsä, nimittäin kattokaivot. Ne tulee puhdistaa yhtä usein kuin räystäskourutkin, sillä puiden lehdet voivat tukkia nekin. Talviaikaan ne ovat yhtä helposti jäätyviä kuin vesikourutkin, ja silloin ne(kin) avataan kuumalla vesihöyryllä. Kattokaivojen tukkiutuminen voi johtaa kattovuotoon tasakatolla, sillä uudehkonkin huopakaton saumat voivat alkaa vuotaa, jos katolla lainehtii aimo määrä vettä.

Kattopesu tärkeä keino hoitaa katon puhdistus, mutta liian jämerä joka vuosi käytettäväksi

Katon pesu sekä sammaleenpoisto ja katon suojakäsittely ovat tärkeitä keinoja hoitaa katon puhdistus Keski-Pohjanmaalla. Omakotitalon, kesämökin tai esimerkiksi paritalon katosta tulee putipuhdas, kun pesemme katon tai poistamme sammalet kemiallisesti. Kun katolle vielä tehdään suojakäsittely, pysyy se siistinä pitkään – ja samalla tullaan tukeneeksi myös katon kuntoa, sillä sammalet ovat kerrassaan huono juttu katon kunnon kannalta. Nuo lievästi sanoen ei-toivotut kasvustot voivat saada katon kunnon romahtamaan niin radikaalisti, että sen käyttöikä jää puolta normaalia lyhyemmäksi.

Ei kuitenkaan ole tarkoitus, että katto pestäisiin joka vuosi, tai että siltä pitäisi poistaa sammaleita näin usein. Aumakaton, tasakaton ja esimerkiksi pulpettikaton peruspuhdistukseksi riittää katon harjaus. Tiilikatot, mineriittikatot ja erilaiset peltikatot aaltopeltikatoista konesaumakattoihin voidaan puhdistaa harjaamalla, mutta bitumikattojen pinnoite on sen verran helposti vaurioituvaa, että bitumikatot kannattaa puhdistaa ilmapuhaltimilla. Ilmapuhallin on kätevä vehje hoitaa lehtien, oksien, neulasten ja muiden roskien poisto katolta, eikä se riko katetta tai sen pinnoitetta.

Kun roskat on saatu pois kattoa varjostamasta, sammaloituminen ja ruostuminen ovat paljon epätodennäköisempiä ilmiöitä. Kattoa suojaava pinnoite auttaa pitämään kasvustot ja ruosteen loitolla todella pitkään. Ajan kanssa tilanne muuttuu, sillä pinnoite menettää tehoaan. Silloin on aika suorittaa ruosteenpoisto, tai poistaa sammalet tiilikatolta, huopakatolta tai peltikatolta. Tosin, viimeksi mainitulle katolle sammaleita ilmestyy vain ani harvoin. Jos peltikatollakin olisi sammaleita, saataisiin ne pois ihan vain harjaamalla ne alas katolta, mutta muilta katoilta sammalet kannattaa poistaa erityisillä sammaltenpoistoaineilla.

Katon ongelmaksi saattaa vuosien ja vuosikymmenten vieriessä muodostua myös kiinni pinttyvä lika. Tiilikaton pesu on tällöin luonteva vaihtoehto. Ei aikaakaan, kun katon alkuperäinen väri tulee esiin likakerroksen alta! Myös huopakaton ulkonäkö kohenee, kun se pestään. Samalla tullaan vähentäneeksi katon sammaloitumista, mikä saa likakerroksesta ja katolla viipyilevästä kosteudesta aina uutta pontta. Myös silloin on aika pestä peltikatto, tiilikatto tai huopakatto, kun kattoa on tarkoitus hoitaa toteuttamalla katon huoltomaalaus. Katto kannattaa maalata ainakin kerran, ellei kyse ole savitiilikatosta tai kuparikatosta – nuo kaksi kattoa pärjäävät ilman pinnoitettakin (tosin savitiilikatto on tarkoitus suojakäsitellä kerran tai kaksi vuosikymmenessä). Katon huoltomaalauksen onnistuminen Keski-Pohjanmaalla edellyttää sitä, että kattohuoltajat ovat nähneet vaivaa katon puhtaaksi saamisessa. Ennen kattomaalausta voidaan joutua tekemään koko liuta erilaisia katon puhdistamiseen ja tiivistämiseen keskittyviä kattohuoltoja. Asia selviää paikan päällä, samoin kuin katon huoltomaalauksen hinta avaimet käteen -pakettina.

Ajantasaisesti huollettu katto kestää vuosikymmeniä – muista myös katon maalaukset Keski-Pohjanmaalla

Kerrostalon, rivitalon, omakotitalon ja vapaa-ajan rakennuksenkin katon on tarkoitus kestää vuosikymmeniä – katon maalaus Keski-Pohjanmaalla on yksi tavoista varmistaa, että näin myös käy. Kattomaalaus vahvistaa tiilikaton, peltikaton, varttikaton ja huopakaton kuntoa monella tavalla. Lopputulos on se, että katosta tulee paremmin erilaisia rasituksia kestävä, ja näin sen käyttöikäkin pitenee. Totta kai katon huoltomaalaus saa katon myös näyttämään paremmalta. Katto on kuin uusi, kun sen väri ja kiilto palautuvat alkuperäiselle asteelle.

Katon maalaaminen on totista puuhaa. Valitse tähän aikaa, hermoja ja ammattitaitoa (sekä uskallusta kaltevalla ja märällä katolla liikkumiseen) vaativaan työhön kattofirma Plus Kattopalvelu. Me maalaamme niin korkeiden kerrostalojen kuin matalien pikkumökkienkin katot. Katon huoltomaalauksen hinta selviää, kun tulemme paikan päälle katon lähtötilannetta katsastamaan. Paikan päällä teemme perusteellisen kattotarkastuksen, jotta osaisimme sisällyttää kattomaalauksesta antamaamme avaimet käteen -tarjoukseen kaikki katon tarvitsemat pohjatyöt.

Millaisia pohjatöitä peltikaton maalaus Keski-Pohjanmaalla voi vaatia? Kaikki lähtee katon harjauksesta, mikä saa oksanpätkät ja muun karkean lian pois katolta. Seuraava askel saattaa olla katon tiivistys. Jokin sauma saattaa olla siinä kunnossa, että se voisi vuotaa pian seuraavan kattopesun aikana, tai ehkä ruoste on nakertanut jonkin ruuvinreiän turhan isoksi. Kun tarvitut peltikaton korjaukset ja paikkaukset on tehty, aloitamme kattopesun. Peltikattoa ei kannata pestä painepesurilla, vaan vesiletkun, pesuharjojen ja kattopesuaineen avulla. Kun katto on kuivunut, levitämme sille maalin, minkä ansiosta katto on tulevat vuodet hyvin suojassa ruosteelta.

Tiilikaton maalauksen ja huopakaton pinnoituksen pohjatyöt ovat usein varsin samanlaisia, ja ne etenevätkin samassa järjestyksessä. Betonitiilikatot ja bitumikatot maalataan vain kerran, mutta sekin riittää suojaamaan ne erilaisilta kemiallisilta ja mekaanisilta rasituksilta, mitkä saattaisivat syödä näiden kattojen kuntoa.

Kun kattotarkastus on tehty ja katon tarpeet kartoitettu, harjaamme katon puhtaaksi puiden lehdistä, ja aloitamme sitten katon kunnostamisen. On hyvin mahdollista, että tiilikatolla on rikkinäisiä tiiliä, mitkä pitää vaihtaa ennen katon huoltomaalausta. Jos rikkinäisiä tiiliä olisi kovin paljon, olisimme tehneet tarjouksen osittaisesta tai kokonaisesta tiilikattoremontista. Huopakatolla voi olla huonossa kunnossa olevia saumoja tai läpivientejä, ja nurkkiakin pitää ehkä vahvistaa.

Kunnostettu katto voidaan pestä ilman huolta katon vuotamisesta ja katon vesivahingon syntymisestä. Vielä ennen kattopesua voidaan joutua tekemään sammaleenpoisto – muutoin uusi katto voisi pian olla sammaleiden kynsissä. Vihdoin päästään levittämään uutta suojapinnoitetta putipuhtaalle ja joka kohdasta tiiviille katolle. Kaikkineen urakkaan voi mennä useita päiviä, mutta lopputulos on joka hetken väärti. Kysy hyvä tarjous kattomaalauksesta, mikä oikeuttaa kotitalousvähennykseen, kattourakoitsija Plus Kattopalvelulta! Saatat yllättyä, miten edullisesti tämän kokonaisvaltaisen ja katon kunnolle erittäin arvokkaan huoltokokonaisuuden saatkaan.

Lumenpudotus Keski-Pohjanmaalla ei kestä kauaa

Lumenpudotukset Keski-Pohjanmaalla eivät kestä kauaa, kun lumia tulevat pudottamaan kattofirma Plus Kattopalvelun ammattilaiset. Vaikka lumen pudotus rivitalon, omakotitalon, hallin, mökin, kerrostalon tai jonkin muun kiinteistön katolta eteneekin ripeästi, emme hosu suotta. Maltamme toimia koko urakan ajan niin kuin ammatistaan ylpeiden kattotyöntekijöiden kuuluukin toimia. Kattolumitöissä tämä näkyy muun muassa siinä, että varomme osumasta katteeseen lapioillamme ja lumentyöntimillämme. Jos terä osuisi tiilikatteeseen, peltikatteeseen tai huopakatteeseen, voisi siihen jäädä ikäviä naarmuja ja vaurioita – jopa sellaisia, joista katto voisi ruveta vuotamaan.

Liika hosuminen voisi heikentää myös kattolumitöiden turvallisuutta. Turvallisuusriskit ovat olemassa, kun korkealta katolta pudotetaan painavaa lunta, minkä seassa saattaa olla myös jäätä. Jotta kattolumityöt eivät heikentäisi talon asukkaiden tai käyttäjien, ohikulkijoiden tai lumenpudottajien turvallisuutta, on urakka suunniteltava huolella jo etukäteen. Meidän on ratkaistava se, miten asukkaita tiedotetaan kattolumitöiden alkamisajankohdasta, miten estämme ketään joutumasta lumenpudotusalueelle ja mahtuvatko kaikki kalustomme osat pihaan ilman, että se tukkii jalkakäytävän tai kadun. Jos joudumme häiritsemään ohiajavaa liikennettä, järjestämme liikenteenohjauksen, ja harkitsemme tekevämme työt yöaikaan.

Kattolumitöiden ja jään katolta poistamisen suunnittelu alkaa paikan päällä käymisestä. Samalla laskemme kattolumitöille avaimet käteen -tarjouksen. Töiden osuudesta yksityisasiakas voi hakea kotitalousvähennystä, ja koko urakan voi lainoittaa kotisivujemme kautta saatavalla rahoituksella. Tuo rahoitus järjestyy nopeasti, mikä on erinomainen asia etenkin kattolumitöistä puhuttaessa. Kattolumitöitä ei teetettäisi, ellei niille olisi kova ja kiireellinen tarve. Usein on kyse siitä, että katto uhkaa vaurioitua (esimerkiksi painua) liian painavan kattolumikuorman alla. Joskus kyse on siitä, että talon ympärillä liikkuvien ihmisten turvallisuus on vaarassa, sillä heidän päälleen uhkaa pudota lunta ja jäätä katolta.

Paikan päällä tehty arviointi auttaa meitä myös arvioimaan kattolumitöiden keston. Kun olemme omin silmin todenneet katon kaltevuuden ja muun muassa katolle olevan lumen määrän sekä koostumuksen, voimme laskea sen, montako tuntia kattolumitöihin sillä kertaa pitää varata.

Muita talvisia kattohuoltoja Kokkolassa tai esimerkiksi Toholammilla ovat jääpuikkojen poistot räystäiltä sekä katon ja rännien höyrysulatukset. Jääpuikkojen putoaminen ränneistä voi olla vaarallista, joten ne kannattaa poistaa hallitusti. Jääpuikot kertovat usein siitä, että vesikourut ovat päässeet jäätymään umpeen, joten jääpuikkojen poisto ränneistä tehdään usein yhtä aikaa rännien höyrysulatuksen kanssa. Rännien ei tulisi jäätyä umpeen paukkupakkasillakaan, vaan niihin syntynyt jää kertoo joko rakenteellisesta viasta tai syksyllä poistamatta jääneistä roskista.

Katolla oleva jää kannattaa poistaa niin ikään höyryllä, mikä ei uhkaa edes katon pinnoitteen kuntoa. Katon reunalle kertynyt jää ja katon räystäiltä roikkuvat jääpuikot ovat usein merkki rakennuksesta katon kautta karkaavasta lämmöstä. Ratkaisun avaimet ovat usein katon lisälämmöneristyksessä, mikä onnistuu erinomaisesti Plus Kattopalvelun ollessa asialla.

Pelastakaamme kattorakenteet – ratkaisu löytyy näistä kattotöistä Keski-Pohjanmaalla

Ei kattorakenteita, ei kattoa – kaikki kattorakenteiden kuntoa tukevat kattotyöt Keski-Pohjanmaalla ovat siis samalla sellaisia töitä, joilla pidennetään katon elinkaarta. Lisäksi kattorakenteiden kunnon tukemiseen tähtäävät peltikattotyöt, huopakattotyöt, tiilikattotyöt ja palahuopakattotyöt auttavat pitämään talon asuinkelpoisena tulevaisuudessakin. Jos katto vuotaisi tai katon alle syntyisi puutteellisesti toteutettujen katon IV-töiden takia kondenssikosteutta, voitaisiin olla tekemisissä yläpohjan homevaurioiden kanssa. Kun katon eristys kastuu, voi se olla homeessa jo noin viikon päästä. Lisäksi kosteus voi levitä muihin rakenteisiin, kuten kastella sisäseinät ja tippua sisäkatosta lattialle. Pitkään jatkunut kattovuoto voi aiheuttaa niin mittavat vauriot, että tulee halvemmaksi purkaa koko talo ja rakentaa uusi. Jotta näin ei pääsisi käymään, kannattaa katto tarkastaa kaksi kertaa vuodessa siltä varalta, että kattoläpiviennit vaatisivat korjausta tai aluskate vaihtamista, osittaista uusimista, korjaamista tai paikkaamista. Kätevimmin kattotarkastus hoituu, kun tilaat Plus Kattopalvelulta omakotitalon, kerrostalon tai vaikkapa kesämökin katon kevät- ja syyshuollot. Aina kun teemme jonkin kattoasi koskevan urakan, saat meiltä katon kunnon tarkastuksen aivan kaupan päälle.

Kattoikkunan korjaus ja muiden katon läpivientien paikkaus ovat pikkujuttuja, jos toimeen päästään tarttumaan jo aikaisessa vaiheessa. Hankalaksi katon korjaus alkaa muuttua vasta siinä vaiheessa, jos kattorakenteita kosteudelta suojaava aluskate pettää. Aluskatteen tehtävä on estää katon eristystä ja puuosia kastumasta, mutta esimerkiksi lintujen nokkima aluskate ei pysty viemään ainakaan kaikkea kosteutta ulos – siksi räystäiden tuuletusaukkoihin kannattaa asennuttaa pieneläinesteet eli lintuverkot. Koska aluskate ehkäisee omalta osaltaan myös kondenssikosteuden aiheuttamia kosteusvaurioita, kannattaa aluskate tiivistää heti, jos jokin heikentää sen kuntoa.

Se, että aluskate on ehjä ja oikein asennettu niin räystäiltä kuin läpivientien kohdalta, ei vielä riitä estämään kondenssikosteuden syntymistä katon alle. Varsinkin tiilikattojen ja peltikattojen alla voi esiintyä kondensoitumista, jos katon tuuletusratkaisut eivät toimi, tai jos rakennuksen sisältä karkaa kohtuuttomasti lämpöä (tämä näkyy jo lämmityskuluissakin). Tarvittaessa teemme tarjouksen tuuletusratkaisujen laittamisesta kerralla kuntoon. Katon korotusta tarjotaan vain, jos mikään muu ratkaisu ei toimi – monesti pärjätään esimerkiksi alipainetuulettimella, mikä asennetaan katon harjalle. Toimivan ilmanvaihdon tunnistaa siitä, että välikatolla on raikas ilma, eikä merkkejä lämpimästä ilmasta tiivistyneestä kosteudesta. Jos tarpeen, tekevät Plus Kattopalvelun ammattilaiset tarjouksen myös katon lisälämmöneristyksestä, mikä pitää lämmön pirtissä sen sijaan, että se nousisi välikatolle sen kosteusteknistä toimintaa häiritsemään.

Katon tarkastus voi johtaa tarjoukseen myös jostain kattohuollosta tai esimerkiksi kattoturvallisuutta ylläpitävien kattoturvatuotteiden kiinnitysten kiristämisestä. Me ajattelemme kauaskantoisesti, ja siksi pohdimme koko ajan mahdollisuuksia parantaa katon kuntoa ja vähentää sen alttiutta vaurioitua. Kattomaalaus on hyvä tapa pitää yllä peltikaton kuntoa, kun taas tiilikatto hyötyisi esimerkiksi sammaleiden poistosta. Kattoturvatuotteiden kiinnikkeiden kiristys auttaa välttymään henkilövahingoilta ja kattoon syntyviltä vaurioilta, joita voisi syntyä kattotikkaiden tai muiden kattoturvatuotteiden irrotessa katosta. Tulet huomaamaan, että me löydämme ratkaisut kaikkiin erilaisiin tilanteisiin, ja kaikkien erilaisten kattojen rakenteiden suojaamiseen.

Kattovuoto voi johtaa villojen vaihtoon, kattojää katon yläpohjan lisäeristykseen

Kattotöille Keski-Pohjanmaalla on aina hyvät perusteet. Emme tarjoa mitään kattotyötä vain saadaksemme jotain tekemistä, vaan taustalla on aina aito halu laittaa asiakkaan katto kuntoon. Asiakkaan katto voi tarvita jotain korjausta, jotta se ei vuotaisi tai edes uhkaisi vuotaa. Katon säilyminen hyvässä kunnossa edellyttää huoltotoimenpiteitä, esimerkiksi katon harjausta ja kuntotarkastusta. Viemärintuuletusputkista ja muista IV-hormista tippuva kondenssivesi uhkaa kastella rakenteet ja rikkoa putket, joten tuolloin tarjoamme ilmanvaihtokanavien eristystä. Mikäli kämppä on käynyt ahtaaksi, voimme pohtia, voisiko rakennuksen yläosista saada lisätilaa eristämällä vintin tai kylmän ullakon. Katon turvallisuus vaatii hyväkuntoisia kattoturvatuotteita, ja sadevesijärjestelmän hyvä veto tukee koko rakennuksen kosteudenhallintaa.

Joskus tarjoamme villojen vaihtoa tai katon lisälämmöneristystä. Tällöinkin meillä on pätevät perusteet ehdotuksillemme. Villojen vaihto on kattotyö, mikä tehdään vain ani harvoin – yläpohjan lämmöneristeinä toimivia villoja ei vaihdeta kattoremonttienkaan yhteydessä, ellei niissä ole jotain vikaa. Syynä villojen vaihtoon on usein kosteus. Jos kattovuoto tai kondenssivesi on kastellut yläpohjarakenteet, tarvittaneen myös villojen vaihtoa, sillä niiden kastuminen on tällaisissa tilanteissa hyvin todennäköistä. Ei ole samantekevää, onko omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi luhtitalon villoissa kosteutta vai ei. Märkiin villoihin voi syntyä hometta jo viikon jälkeen, joten märkien villojen vaihto on hyvin tärkeä toimenpide katon vesivahingon korjauksen yhteydessä.

Katon lisälämmöneristys on yksi tapa ehkäistä kondenssiveden syntymistä. Sillä voidaan myös saada asunnon lämmittämiseen kuluva energiamäärä pienenemään – näin asumisesta tulee edullisempaa ja kestävämpää. Ekologisuus ja kustannustehokkuus ovat tärkeitä asioita, mutta niin on myös katon kosteustekninen toimivuus. Katon alle lisätyt villat estävät nimittäin myös talviaikaisia saumavuotoja, joita saattaa syntyä katolla olevan lumen sulaessa lämpöhukan takia. Erityisen helposti tiilikaton, huopakaton tai peltikaton saumat alkavat vuotaa silloin, jos osa lämpöhäviö sulattamasta lumesta on jäätynyt katon reunalle. Kattojää saattaa nimittäin estää sulaneen veden pääsyn räystäskouruihin, ja katolla jumissa oleva vesi voi saada uudenkin katon vuotamaan. Kattojää ja katon räystäiltä riippuvat jääpuikot ovatkin hyviä merkkejä siitä, että katto voisi kaivata lisää eristeitä.

Katon lisälämmöneristys on meille Plus Kattopalvelun ammattilaisille tuttua puuhaa, joten älä epäröi pyytää tarjousta. Toteutamme työn sujuvana ja tasokkaana avaimet käteen -pakettina. Jos rakennuksessa on aikaisemmin ollut ongelmia kondenssikosteuden kanssa, parantelemme samalla myös katon tuuletusratkaisuja, jotta lämmin ilma saataisiin jatkossa pois katon alta ennen kuin se ehtii muuttua vedeksi. Tarkoitus on aina laittaa katto kerralla kuntoon – ja vieläpä sellaiseen kuntoon, mikä kestää, vaikka pihasta lähdöstämme olisi kulunut jo pitkäkin tovi. Hätäapuratkaisujen sijaan harrastamme luotettavia ja kauaskantoisia ratkaisuja, joista on asiakkaalle iloa vielä aikojenkin päästä.

Kattoturvatuotteiden tarkastaminen varsin tärkeää – vaarana tikkaiden ja muiden turvatuotteiden putoaminen

Kattoturvatuotteet Keski-Pohjanmaalla kannattaa tarkastaa yhtä usein kuin koko katto, ja koska katot on hyvä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, on myös palotikkaat, kattotikkaat ja talotikkaat tarkastettava joka kevät ja syksy. Kattoturvatuotteiden ja niiden kiinnitysten tarkastusta ei tarvitse tilata erikseen, jos sinulla jo on tapana tilata katon kevät- ja syyshuollot meiltä, tai suunnittelet näin tekeväsi. Aina kun teemme katon keväthuollon tai minkä tahansa muun kattotyön Keski-Pohjanmaalla, teemme myös katon kunnon tarkastuksen. Tuon kuntotarkastuksen (josta ei veloiteta euroakaan) aikana tutkimme myös seinätikkaiden, hätäpoistumistikkaiden ja esimerkiksi lapetikkaiden kunnon.

Kattopollarien, putoamissuojien, lumiesteiden, kulkusiltojen ja muiden omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi rivitalon kattoturvatuotteiden kunnon seuraaminen on tärkeää, sillä kattoturvatuotteisiin pitää voida luottaa kaikissa olosuhteissa. Kattoturvatuotteet eivät saa olla huonossa kunnossa tai irtoamaisillaan katosta, kun katolla liikutaan erilaisia kattohuoltoja, korjaustoimenpiteitä tai esimerkiksi piipun nuohousta tekemässä. Tiilikaton, huopakaton ja peltikaton kattoturvatuotteet tarvitsevat huoltoja ja korjauksia ani harvoin, mutta niiden kiinnikkeet ovat voineet aloittaa löystymisensä. Aumakaton tai esimerkiksi harjakaton kattoturvatuotteiden kiinnikkeiden löytymiseen pitäisi voida puuttua jo ennen kuin kattoturvatuotteet repeytyvät irti katosta. Kattoturvatuotteiden kiinnikkeiden kiristäminen on pienimuotoinen kattotyö, millä voidaan estää monet henkilövahingot, joita kattotikkaiden tai esimerkiksi kattosiltojen putoaminen katosta voisi aiheuttaa. Myös kattoon syntyisi vaurioita, jos kattoturvatuotteet irtoaisivat kesken kattotöiden tai syksyllä, kun ulkona puhaltava toisinaan voimakkaatkin myrskytuulet. Lapetikkaat ja muut kattoturvatuotteet voisivat irrota myös kevättalvella, kun suojalumimassat tahtoisivat pudota alas katolta. Kattoturvatuotteiden irtoaminen, katteen vaurioituminen ja kattovuodon alkaminen on sitä todennäköisempää, mitä huonommin turvatuotteet ovat kiinni palahuopakatossa tai esimerkiksi betonitiilikatossa.

Tarvittaessa saat kattotarkastuksen jälkeen tarjouksen uusien kattoturvatuotteiden asentamisesta, sillä aivan kaikilla suomalaiskatoilla ei ole tarpeellista määrää kattoturvatuotteita. Emme ole tässä asiassa mitenkään mielivaltaisia, vaan seuraamme tarkoin rakennusmääräyksiä. Rakennusmääräykset kertovat, missä vaiheessa katolle pitää asentaa mitäkin kattoturvatuotteita. Loivalla katolla pärjätään usein vähemmällä määrällä kattoturvatuotteita kuin jyrkällä katolla, sillä jyrkälle katolle tarvitaan lumiesteet ja mahdollisesti myös kulkusillat, mitkä asennetaan kulkemaan katon harjan myötäisesti. Plus Kattopalvelun kautta saat laadukkaat kattoturvatuotteet varsin hyvällä hinnalla, ja hoidamme puolestasi myös niiden asentamisen katollesi (tai taloyhtiön katolle). Eri katot varustellaan eri lailla, mutta me osaamme toimia oikein kaikilla erilaisilla katoilla, ja laskutamme tasokkaista palveluistamme vain kohtuullisen korvauksen. Kattoturvatuotteet ja niiden asennuksen voi halutessaan maksaa kotisivuiltamme löytyvällä rahoituksella, mikä sopii kaikkien kattotöiden lainoittamiseen aina kattoturvatuotteiden huollosta kattovuodon korjaamiseen ja koko katon uusimiseen.

Lumiesteiden asennus, korjaus tai kiinnitys – näin tilaat nämä turvallisen talven varmistavat kattotyöt

Lumiesteiden asennus ja korjaus ovat kattotöitä, mitkä varmistavat katon turvallisen etenemisen Keski-Pohjanmaalla. Voi olla hyvin vaarallista, jos kaltevalta katolta putoaa vapaasti lunta – vaarassa ovat sekä talon ympärillä liikkuvat ihmiset että heidän omaisuutensa (muun muassa henkilöautot tuulilaseineen, vaikka ei katolta tippuva lumikuorma väistä kyllä pakettiautoakaan). Lumiesteiden asennuksessa ja korjauksessa voit luottaa tähän samaan kattofirmaan, eli kattourakoitsija Plus Kattopalveluun. Teemme luotettavalla tavalla myös katolta irronneiden lumiesteiden ja tikkaiden kiinnityksen katolle, sekä niiden irtoamisesta syntyneiden vaurioiden paikkaamisen.

Miten tilata lumiesteiden asennus tai esimerkiksi lumiesteiden korjaus Keski-Pohjanmaalle? Lumiesteisiin liittyvien töiden tilaaminen on yhtä helppoa kuin kaikkien muidenkin tiilikattotöiden, peltikattotöiden ja huopakattotöiden tilaaminen. Soita tai laita verkkoviestiä, niin saat meihin yhteyden. Jotta voisimme kertoa, mitä omakotitalon, kerrostalon, mökin tai esimerkiksi tuotantolaitoksen lumiesteisiin liittyvät työt maksavat, tulemme paikan päälle tilannetta arvioimaan. Paikan päällä selviää, mitä meidän tulee tehdä saadaksemme katon lumiesteineen tiptop-kuntoon. Annamme sitten kilpailukykyisen tarjouksen tarvittavista töistä, ja halutessasi kerromme lisää kauttamme haettavasta rahoituksesta.

Jos kyse on uusista lumiesteistä, on niiden mitoittaminen oleellisen tärkeä asia. Lumiesteiden mitoittamisessa huomioidaan muun muassa talon korkeus ja lappeen pituus. Mitoituksen jälkeen voimme lähteä ostoksille – meillä on hyvä verkosto, joten saamme kaikki laadukkaat kattotuotteet hyvillä hinnoilla ja pitkillä takuilla. Kun lumiesteet ovat paikan päällä Lestijärvellä, Vetelissä tai vaikkapa Kokkolassa, aloitamme niiden asentamisen. Asentaminen tehdään katteen materiaalin perusteella, varustellaanhan tiilikatot aivan eri tavalla kuin saumakatot, ja huopakatot eri tavalla kuin kumpikaan edellä mainituista katoista.

Jatkossa lumiesteiden kunto on hyvä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, sillä puoli vuotta voi muuttaa tilannetta ratkaisevalla tavalla. Lumiesteet ovat voineet vääntyä tai ruostua, tai kenties niiden kiinnikkeet ovat löystyneet. Lumiesteiden kiinnikkeiden löystyminen on hälytysmerkki, mihin kannattaa heti havahtua. Kiinnikkeet pitää kiristää mahdollisimman nopeasti, jotta kova tuuli ei saisi lumiesteitä irtoamaan katosta. Löystyneiden kiinnikkeiden vuoksi myös lumen paino voi saada lumiesteet irtoamaan ja putoamaan, ja silloin lumiesteistä ei enää ole suojaamaan kattoa tai talon ympäristössä liikkuvia ihmisiä lumen alastulolta. Kattokin vaurioituu, kun jotain irtoaa väkisin, ja se saattaa alkaa vuotaa.

Kun teemme jonkin kattotyön Keski-Pohjanmaalla, tarjoamme aina kaupan päälle koko katon kunnon tarkastuksen – ja koko katon kunnon tarkastus tarkoittaa myös lumiesteiden ja muiden kattoturvatuotteiden kunnon tarkastamista. Mikäli tuon katon harjauksen tai vaikkapa rikkinäisten tiilien vaihdon yhteydessä tarjoamamme kattotarkastuksen aikana havaitsemme lumiesteissä joitain puutteita, teemme tarjouksen ongelmien ratkaisemisesta – esimerkiksi kiinnitysten kiristämisestä tai lumiesteiden asentamisesta, jos ne puuttuvat katon kaltevuudesta huolimatta. Kattokaltevuus 1:8 on se raja, missä lumiesteet jo ovat pakolliset.

Piipunhattu ja piipun pellitys – parasta suojaa rapautumiselta

Piipunhattu ja piipun pellitys hilaavat piippusi heti ”nextille levelille”. Piipun pellitys peltisepän työnä somistaa koko katon, onhan ammattilaisen tekemä suojapellitys upea katsella. Piipun pellittämisessä ei kuitenkaan ole kyse vain katon ulkonäön kohentamisesta ja ”viimeisen silauksen saamisesta”. Savupiippu kannattaa pellittää, koska pellitys suojaa piipun kosteudelta. Ajan kanssa katto voi vuotaa piipun juuresta, vaikka piipun juuri olisi pellitetty. Mittojen mukaan toteutettu kokopellitys antaa paljon paremman suojan piipunjuurivuodoilta. Kosteus saa aikaan myös rapautumista. Kosteus ja lämpötilojen vaihtelu pakkasasteista lämpöasteiksi ja taas takaisin pakkasen puolelle aiheuttavat niin sanottua pakkasrapautumista. Nuo jäätymisvauriot voivat lyhentää omakotitalon tai esimerkiksi kesämökin piipun käyttöikää merkittävästi. Ota yhteyttä Plus Kattopalveluun, niin tulemme pellittämään piippusi Kaustiselle, Halsualle tai esimerkiksi Perhoon – toimimmehan kaikkialla Keski-Pohjanmaalla sekä sen naapurimaakunnissa.

Vaikka et tahtoisikaan vielä pellittää piippuasi, suosittelemme ainakin piipunhatun hankkimista. Piipunhattu voidaan asentaa myös pellittämättömään piippuun, ja se turvaa hormin kuivuuden, vedon, ehjyyden ja paloturvallisuuden. Piipunhattu ei vaikuta siihen, vuotaako piipusta vettä katon alle, mutta se estää kosteutta valumasta sisään hormin kautta. Piipunhatusta on myös pitämään roskat pois hormista.

Erityisesti tahdomme korostaa sitä, että piipunhattu estää hormia rapautumasta ja muuttumasta huonokuntoiseksi – mikä vaikuttaisi myös paloturvallisuuteen. Piipunhatun ansiosta hormiin ei päädy vettä, minkä jäätyminen voisi synnyttää hormiin koloja ja onkaloita. Kun hormi ei enää ole ehjä, on vaarana, että savukaasuja pääsee karkaamaan. Savukaasujen kuumuus saattaa sytyttää eristeet tuleen, ja johtaa sitä kautta rakennuspaloon.

Hormin epätasaisuudet ovat vaarallisia siinäkin mielessä, että niihin voi kertyä nokea aina, kun tulisijaa lämmitetään. Tällaisia nokikertymiä ei saada pois nuohouksenkaan aikana, joten hormissa voi syttyä nokipalo. Nokipalo saa aikaan yllättävän kovan kuumuuden (jopa 1200 astetta), joten hormi voi haljeta ja tuli levitä. Mikäli hormisi todetaan esimerkiksi nuohouksen tai kuntotarkastuksen yhteydessä huonokuntoiseksi, on ensimmäinen askel lopettaa tulisijan käyttäminen, toinen tilata hormisaneeraus ja kolmas suojata vasta saneerattu hormi piipun peltitöiden avulla.

Miksi aikaisemmin ei ollut ongelmia hormien rapautumisen kanssa? Syy oli se, että tulisijaa lämmitettiin jatkuvasti, itse asiassa päivittäin. Kaikki hormiin satanut vesi tai lumi kuivui ja haihtui saman tien, eli se ei ehtinyt jäätyä ja saada aikaan pakkasrapautumista.

Plus Kattopalvelu -nimiseltä kattofirmalta tilaat myös kaikki muut peltisepän työt konesaumakaton korjaamisesta kattoturvatuotteisiin peltisepän työnä. Kokeneet kattopeltiseppämme ovat palveluksessasi – ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Me olemme oikea paikka ottaa yhteyttä silloinkin, kun tasakatto, harjakatto tai esimerkiksi pulpettikatto vuotaa piipun juuresta. Jotta piipun juuri pysyisi tiiviinä, kannattaa se tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, mutta silti kannattaa varautua mahdollisiin piipunjuurivuotoihin. Tämä onnistuu korjauttamalla aluskate piipun kohdalta, jos se sattuisi olemaan rikki.

Nostavatko katon tarkastukset Keski-Pohjanmaalla katon kokonaiskustannuksia?

Paras vinkkimme katon käyttöiän pidentämiseen ovat katon tarkastukset Keski-Pohjanmaalla. Kattotarkastusten pitää lisäksi olla säännöllisiä, sillä pikaisesta katsauksesta silloin tällöin ei ole suurta hyötyä. Katon kunnon tarkastus tulisi tehdä kaksi kertaa vuodessa, sillä puoli vuotta voi tehdä katolle kaikenlaista. Talvi aiheuttaa erityisen suuret koettelemukset, voihan katolla olla tonnikaupalla lunta. Jää voi rikkoa katon saumoja, ja jään taakse patoutunut sulamisvesi alkaa vuotaa yläpohjarakenteisiin. Kun lumi keväällä valuu alas katolta, voi se repiä mukaansa kattoturvatuotteita tai vaikka räystäskourut.

Toisen kerran katto on hyvä tarkastaa loppusyksystä, sillä kesän ja syksyn mittaan katto on voinut jollain tavalla vaurioitua, tai kattoon on saattanut syntyä uusia huoltotarpeita. Syystarkastuksen ansiosta peltikaton, tiilikaton tai huopakaton huolto- ja paikkaustarpeet ehditään tehdä ennen talvea, ja näin ollen tulevaan talveen kaikkine rasituksineen voi suhtautua turvallisemmin mielin.

Taloyhtiötä tai talon omistajaa saattaa nyt heikottaa. Miten paljon rahaa on varattava katon puolen vuoden välein tarvitsemiin kuntotarkastuksiin? Kuinka paljon kattotarkastukset nostavatkaan katon kokonaiskustannuksia, onhan esimerkiksi tiilikatto tarkastettava jopa 140 kertaa, jos sen käyttöiän pituus on 70 vuotta.

Tässä vaiheessa meillä on ilo kertoa, että katon kunnon tarkastukset eivät aiheuta taloyhtiöille tai kesämökkien ja omakotitalon omistajille lainkaan lisäkustannuksia. Me Plus Kattopalvelun ammattilaiset tarkastamme katot ilmaiseksi kaikkien kattotöiden yhteydessä. Tiilikatto, palahuopakatto, konesaumakatto ja kaikki muut katot tarvitsevat joka tapauksessa kevät- ja syyshuoltoja, eli katteen ja sadevesijärjestelmän puhdistamista. Kun tilaat nuo kattotyöt kattofirma Plus Kattopalvelulta, saat kattotarkastuksen kaupan päälle! Halutessasi voit tilata meiltä pelkän kattotarkastuksen, mutta silloin laskutamme tuosta kattavasta katon kunnon tarkastuksesta muun muassa katon pinta-alan perusteella lasketun hinnan.

Kattotarkastuksemme ovat perusteellisia, sillä tutkimme niiden aikana kaikki saumat, läpiviennit suojapellityksineen, räystäsalueet kouruineen ja laudoituksineen, kattoturvatuotteet ja niiden kiinnitykset sekä muun muassa aluskatteen tiiviyden. Jos katto tarvitsee jotain kunnostusta tai huoltotoimenpidettä, kerromme siitä asiakkaalle loppuraportin yhteydessä, ja laskemme kyseisille töille kilpailukykyisen hinnan. Tämä kaikki voi laskea katon kokonaiskustannuksia todella merkittävästi, sillä kattohuoltojen ja kattokorjausten oikea-aikainen tekeminen pidentää katon ikää. Esimerkiksi tiilikaton on turha odottaa kestävän 70 vuotta, jos kattoa ei pestä ja puhdisteta, eikä rikkinäisiä tiiliä huomata ajoissa vaihtaa.

Se, että kattopaikkaukset tehdään jo varhaisessa vaiheessa eli pian lumi- tai esimerkiksi myrskytuhojen syntymisen jälkeen, laskee katon korjauskuluja. On paljon halvempaa kiinnittää irronnut paanu tai kattopelti paikoilleen, kuin alkaa korjata kattovuotoa ja katon vesivahinkoa vuoden tai parin päästä. Katon kuntotarkastuksien ansiosta monet vauriot on mahdollista estää jo ennalta, sillä esimerkiksi kattopeltien kiinnitysten lisääminen tai naulojen vaihto ruuveiksi auttavat pitämään kattopellit paremmin paikoillaan. Oikea aika tehdä tällainen kattohuolto tai jokin muu katon kuntoa tukeva huoltotoimenpide selviää nimenomaan kattotarkastuksien avulla.

Kattopalvelumme kattourakoinnit Keski-Pohjanmaalla keskittyvät kattosi käyttöiän pidentämiseen

Kattourakointimme Keski-Pohjanmaalla keskittyvät aina kattosi kunnon kohentamiseen, ja sen myötä tapahtuvaan katon käyttöiän pidentämiseen. Katto voidaan saada kestämään jopa 100 vuotta, jos se on savitiilikatto tai konesaumakatto – kattourakoitsija Plus Kattopalvelu asentaa, huoltaa, varustelee ja korjaa tällaisetkin katot. Yli sadan vuoden ikä on mahdollinen, jos talossa on alumiinikatto tai vielä pitkäikäisempi kuparikatto. Ota yhteyttä, niin saat kaikki näidenkin kattojen kattourakat Keski-Pohjanmaalle.

Tavallisempia kattoja ovat betonitiilikatot, erilaiset huopakatot ja erilaiset peltikatot. Yksi suosituimmista katoista on tiilikuvioinen peltikatto, mikä yhdistää peltikaton hyvät puolet tiilikaton upeaan ulkomuotoon. Peltikatot kestävät noin 50 vuotta, betonitiilikatot arviolta 70 vuotta ja erilaiset huopakatot (tiivissaumakatot, kolmiorimahuopakatot ja palahuopakatot) maksimissaan 40 vuotta. Jotta katto voisi saavuttaa teknisen käyttöikänsä päätepisteen, ota luottokumppaniksesi kattofirma Plus Kattopalvelu.

Tämä kattopalvelu saa katostasi kaiken irti, sillä jokaisella ammattilaisellamme on pitkä kokemus kattotöistä – näin ollen kaikki kattotyöt tehdään tasokkaasti. Tasokkaasti ja pieteetillä toteutetut kattotyöt saavat omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi vapaa-ajan rakennuksen katon kestämään erilaisia rasituksia. Rasituksia Suomessa piisaa – kattoa koettelevat niin lumen paino, jää ja pakkasrapautuminen, kosteus ja sammaloituminen, auringon kuumuus kuin esimerkiksi ilmansaasteiden happamuudet.

Jotta kattosi selviäisi vuosikymmenestä toiseen ilman halkeamia, ruostevaurioita, kattovuotoja ja lahovaurioita, tarjoamme jokaisen kattotyön yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Tuon kattotarkastuksen aikana meille valkenee kokonaiskuva katon kunnosta. Tiedämme, mistä kohdasta katto vuotaa tai uhkaa vuotaa, ja mitä voidaan tehdä tasakaton, pulpettikaton tai esimerkiksi aumakaton tiivistämiseksi. Saatatkin saada kattotarkastuksen jälkeen tarjouksen katon saumojen korjauksesta, rikkinäisten tiilien vaihtamisesta, kattoikkunan tiivistyksestä tai esimerkiksi ruostevaurioiden kunnostamisesta.

Monet katon vauriot ja vesivuodot ovat ennalta ehkäistävissä. Siksi antamamme tarjous saattaa koskettaa myös jotain kattohuoltoa, mikä parantaa katon kuntoa ja vähentää siten sen vaurioitumisalttiutta. Peltikatolle tarjoamme toisinaan huoltomaalausta. Kun maalipinta uudistetaan ennen kuin vanha pinnoite muuttuu liian kuluneeksi, on katto hyvin suojattu ruosteelta ja sen kattoa syövältä vaikutukselta.

Tiilikatto tarvitsee satunnaisia sammaleenpoistoja ja pinnoitteen kertaluontoista uusimista. Huopakattojen ja palahuopakattojen huolto-ohjelma on tältä osin samankaltainen. Mahdolliset sammalet kannattaa poistaa, ennen kuin ne alkavat esimerkiksi availla katon saumoja. Jotta sammaleita ei tulisi, on katto hyvä puhdistaa kaksi kertaa vuodessa – tämä vinkki koskettaa myös muita kattoja ja peltikattoja, mitkä voidaan täten suojata ruosteelta. Huopakattokin pinnoitetaan vain kerran, mutta lopputulo kestää toistakymmentäkin vuotta.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt