Kattotyöt Pohjanmaalla saavat kattosi pitämään vettä

Plus Kattopalvelun Pohjanmaalla tekemät omakotitalon, kerrostalon, ulkorakennuksen, rivitalon tai esimerkiksi vapaa-ajan rakennuksen kattotyöt saavat katon pitämään vettä vuosikymmenestä toiseen. Se onkin tiilikaton, peltikaton tai huopakaton tärkein tehtävä – pitää kosteus talon ulkopuolella. Se onnistuu, kun katto on tiivis ja hyvin huollettu, sillä hyvin huollettuna katto jaksaa paremmin kestää erilaisia rasituksia. Joku sauma saattaa joskus pettää, tai jokin kattoläpivienti alkaa vuotaa, mutta säännöllisten kattotarkastusten ansiosta tällaiset ongelmat voidaan havaita ja korjata nopeasti. Katot kannattaisi tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, jotta mikään vika, puute tai muu pulma ei ehtisi vaikuttaa kattokokonaisuuden kuntoon. Tiedämme, miten tärkeitä kattohuoltoja kattotarkastukset ovat, ja siksi olemme alkaneet tarjota kattotarkastuksen kaikkien kattotöidemme yhteydessä. Aina kun huollatat tai korjautat tasakaton (tai esimerkiksi harjakaton), saat katon kunnon tarkastuksen ilmaiseksi!

Joskus kattotarkastus johtaa tarjoukseen kattoremontista. Mitä vanhempi katto on kyseessä, sitä vähemmän sitä kannattaa korjata tai huoltaa. Esimerkiksi peltikatto on vanha, kun se on täyttänyt 40 vuotta. Peltikatto kestää korkeintaan noin 50 vuotta – tuon rajapyykin jälkeen se alkaa olla niin ruostunut ja haurastunut, että kattovuoto ja katon vesivahinko on vain ajan kysymys. Niin kauan kuin katto on alle 50-vuotias eikä ruoste ole vielä saanut siitä niskaotetta, katto kannattaa harjata kaksi kertaa vuodessa, ja maalauttaa 10–15 vuoden välein. Tarvittaessa teemme tarjouksen ruostevaurioiden kunnostuksesta ja ruosteenpoistosta. Isompiinkin kattourakoihin on helppo tarttua kun tietää, että kotisivujemme kautta niille järjestyy joustava rahoitus kerrassaan vaivattomasti. Omakotitalon ja kesämökin peltikattotöistä, tiilikattotöistä ja huopakattotöistä voi hakea myös kotitalousvähennystä.

Luota pitkän linjan kattoammattilaisiimme kaikkialla Pohjanmaalla! Tilaa kymmenen pisteen kattoremontti Isoonkyröön, Kaskisiin tai Korsnäsiin, tai katon paikkaus Kristiinankaupunkiin, Kruunupyyhyn, Laihialle tai Luotoon. Teemme kaikki kattotyöt myös Maalahdessa, Mustasaaressa, Närpiössä, Pietarsaaressa, Uudessakaarlepyyssä, Vaasassa sekä Vöyrissä. Se, miten edullisesti taloyhtiön tai esimerkiksi kesämökin katto on kunnostettavissa ja laitettavissa jälleen sateita, tuulia ja pakkasia kestäväksi, selviää paikan päällä. Meillä on tapana tehdä alkukatselmus, jotta osaisimme laskea tulevalle kattourakalle heti oikeanlaisen avaimet käteen -hinnan.

Syitä tilata kattoremontti Pohjanmaalle

Erilaisia syitä tilata kattoremontti Pohjanmaalla ovat katon ikä, halu päästä eroon tasakatosta tai väärän värisestä katosta sekä paha kattovuoto tai esimerkiksi vakavat myrskyvauriot. Palahuopakatto on vanha ja siksi vaihdon tarpeessa, kun se on nelikymppinen. Lukkosaumakatot ja muut peltikatot kestävät hyvällä huollolla noin 50 vuotta, kun taas konesaumakatto voi kestää jopa 100 vuotta.

Tasakatosta voidaan kattosaneerauksen yhteydessä muokata harjakatto. Uusi katto voi olla myös pulpettikatto tai aumakatto, mutta kannattaa tarkastaa, salliiko kunta tai kaupunki näin radikaalit muutokset. Myös katon värin vaihtaminen voi vaatia toimenpidelupaa. Paras tapa vaihtaa katon väriä on usein katon uusiminen, mikä voidaan toteuttaa myös osittain. Osittainen tiilikattoremontti tarkoittaa pelkkien kattotiilien vaihtamista. Sama juttu osittaisen peltikattoremontin kanssa: silloin vaihdetaan vesi- ja aluskatteen sijaan pelkät kattopellit. Huopakattoremonttia tai palahuopakattoremonttia ei voida toteuttaa osittain, mutta joskus katon vaihdossa voidaan oikaista asentamalla uusi huopa- tai peltikatto vanhan katon päälle.

Myös pahoin vaurioituneet kattorakenteet ovat hyvä syy omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi kesämökin kattoremontille. Kattorakenteiden kokemien vaurioiden takana voi olla pitkään jatkunut kattovuoto, sillä kattovuoto voi pitkittyessään johtaa monien erilaisten rakenteiden kastumiseen – sisäkatostakin voi ruveta tippumaan vettä. Myös pahat myrskyvauriot voivat saada aikaan sen, että katto menee niin huonoon kuntoon, että se on paras uusia. Pahimpia myrskyvaurioita ovat ne, mitkä syntyvät tuulen kaataessa puun katolle – tai tempaistessa koko katon mukaansa. Katto voi vauriouitua myös talvella, ja tarvittaessa kattoremontti voidaan toteuttaa vaikka saman tien. Peltikaton, tiilikaton ja huopakaton asennus onnistuu muulloinkin kuin kesä-heinäkuussa, vaikka monet tahtovat uusia kattonsa juuri silloin.

Entä kattoremontin hinta – missä vaiheessa se selviää? Ei, asiakkaan ei tarvitse odottaa kattoremontin valmistusta ja laskun kolahtamista postiluukusta. Se, mitä kattoremontti kaikkine sen yhteydessä tehtävine lisätöineen maksaa, selviää jo ennen urakan aloittamista. Tulemme paikan päälle tutustumaan kattosi kuntoon, ja laskemaan hyvän tarjouksen katon vaihtamisesta avaimet käteen -periaatteella. Kattoremonttimme voi maksaa myös osamaksulla tai verkkosivujemme kautta haettavalla rahoituksella, ja omakotitalon tai mökin kattosaneeraus oikeuttaa hakemaan kotitalousvähennystä.

Huopakattoja ja palahuopakattoja voi lämpimästi suositella kaikille kesämökeille

Huopakatto tai palahuopakatto ovat kattoja, joita voi lämpimästi suositella kaikille kesämökeille. Bitumikatto on harkinnan arvoinen katto myös silloin, kun etsit uutta kattoa omakotitaloon, rivitaloon, piharakennukseen tai esimerkiksi kerrostaloon. Bitumikermikatto sopii moneen makuun. Tuskin kukaan on sitä mieltä, ettei perinteinen huopakatto olisi kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin tyylikäs. Jos haluat irrotella, voit valita myös värikkään paanukaton – esimerkiksi sinisen tai punaisen. Palahuopakaton paanuissakin on valinnanvaraa – kuusikulmaisten paanujen sijaan voit valita vaikka suorakulmaisia huopalaattoja.

Laattakaton ohella voit valita myös tiivissaumakaton, mikä sopii kaikessa tiiviydessään ja kestävyydessään myös tasakatolle. Kolmas vaihtoehto on kolmiorimahuopakatto, mikä henkii mennyttä aikaa – mutta on silti varsin pätevä ja vedenpitävä katto myös tänä päivänä.

Olipa kattosi laattakatto, tiivissaumakatto tai kolmiorimahuopakatto, on se käyttömukavuudessaan yliveto. Ei sateen rapinaa tai pauketta ulkolämpötilojen vaihtuessa! Katon alla on miellyttävä asua kesäkuumallakin, toisin kuin peltikaton alla – peltikatto voi kuumeta niin, että sisällä puskee soija pintaan.

Mukavaa on sekin, että huopakaton huollot ovat edullisia ja nopeita teettää, ja että niiden avulla katto jaksaa vastustaa hyvin kaikenlaisia ilmastollemme tyypillisiä rasituksia. Hyvin huolletun bitumikaton elinkaareksi voi tulla jopa 40 vuotta, mikä on varsin hyvä saavutus. Kun ottaa vielä huomioon bitumikaton huokean hankintahinnan, voidaan syystä sanoa, että bitumikermikatto on kustannustehokas katto.

Mitään huopakattohuoltoa ei tarvitse tehdä itse, huopakaton korjauksista tai huopakattoremonteista puhumattakaan. Plus Kattopalvelu tekee kaikki huopakattotyöt hyvällä hinta-laatusuhteella, ja muistaa tarjota katon kunnon tarkastuksen aina kaupan päälle. Katon kuntotarkastus on tarpeen, jotta esimerkiksi saumojen ja läpivientien tiivistykset osattaisiin tehdä tarpeeksi aikaisessa vaiheessa (eli ennen kosteuden pääsyä katon alle). Kattotarkastus kertoo myös sen, missä vaiheessa on aika tehdä jokin muu kattohuolto kuin katon kevät- tai syyshuolto, joita kaikki katot huopakatot mukaan lukien tarvitsevat vuosittain. Bitumikaton tai bitumipaanukaton elinkaarta voidaan pidentää esimerkiksi sammaleenpoistolla, mikä kannattaa tehdä erityisillä sammaleenpoistoaineilla. Toinen kattohuolto, millä on varsin positiivinen vaikutus kattosi kuntoon, on huopakaton maalaus – tämä kattohuolto tehdään tosin vain kerran per katto.

Katon korjaus Pohjanmaalla – yksi urakka poistaa kaikki ongelmat

Tilaa katon korjaus Pohjanmaalle kattourakoitsija Plus Kattopalvelulta, niin omakotitalon, rivitalon tai vaikkapa mökin katto tulee kerralla kuntoon. Ratkaisemme kaikki tasakaton, aumakaton tai esimerkiksi mansardikaton ongelmat tilanteeseen nähden parhaalla tavalla. Me katon ja kattoläpivientien tiivistyksen ja asennuksen erityisasiantuntijat osaamme ajatella kauaskantoisesti, joten otamme huomioon myös ne uhat, mitkä saattavat kattoa tulevaisuudessa vaania. Aina kun teemme jonkin kattokorjauksen, oli se sitten räystäslautojen ja -peltien vaihto tai esimerkiksi rännien ja vesikourujen korjaus, teemme myös ilmaisen kattotarkastuksen. Tuon kattotarkastuksen jälkeen tiedämme, onko katto kaikin puolin kunnossa, vai pitääkö peltikattoa, tiilikattoa tai huopakattoa korjata vielä jostain kohdasta. Otamme huomioon myös sen, kaipaako katto jotain huoltoa jaksaakseen vastustaa erilaisia rasituksia myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi sammaleenpoistokäsittely on kattohuolto, mikä vähentää omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi ulkorakennuksen katon alttiutta vaurioitua. Rikkinäisiä tiiliä pitää vaihtaa paljon vähemmän, jos sammaleet eivät ole päässeet haurastuttamaan kattotiilien kuntoa. Huopakaton omistajalle saatamme kattotarkastuksen jälkeen tarjota katon pinnoitusta, mikä vähentää huopakaton paikkaustarpeita.

Katto kannattaa tarkastaa pari kertaa joka vuosi, sillä näin mikään kattohuolto ei jää roikkumaan ja kaikki paikkaustarpeet peltikaton reikien korjaamisesta irronneiden lumiesteiden, tikkaiden ja rännien palahuopakatolle aiheuttamien vaurioiden paikkaamiseen tulevat hoidettua jo varhaisessa vaiheessa. Katto ei vaurioidu joka vuosi, mutta on parempi katsoa kuin katua. Uusikin katto voi tarvita jiirien korjausta, jos katolla on ollut paljon lunta, tai myrskyvaurioiden korjausta (esimerkiksi irronneiden peltilistojen korjausta, pahimmillaan katolle kaatuneen puun aiheuttamien tuhojen kunnostusta). Kun katto saa hieman ikää, esiintyy satunnaisesti myös rakenteiden ikääntymisestä ja haurastumisesta aiheutuvia korjaustarpeita. Tällainen on esimerkiksi kattoikkunan tiivistys. Kattoikkunan ja muiden läpivientien tiivisteet haurastuvat vuosien myötä, ja kattoläpiviennit pitää tiivistää lahovaurioiden korjauksen ehkäisemiseksi. Aluskate on olemassa siksi, ettei jokainen kattovuoto pääsisi kastelemaan katon alla olevia rakenteita, mutta sekin kuluu vuosien myötä. Vanhan ja kuluneen aluskatteen korjaus on parempi korvata uusimalla aluskate. Sama juttu vesikatteen kanssa: jos katto on hyvin vanha ja haurastunut, kannattaa painuneen katon oikaisu, katon vesivahingon kunnostus tai jokin muu isompi kattokorjaus korvata kattoremontilla.

Välitöntä apua, jos katto vuotaa

Kattourakoitsija Plus Kattopalvelu tarjoaa välitöntä apua, jos katto vuotaa. Nopea apu onkin tarpeen silloin, kun halutaan estää katon vesivahingon syntyminen. Jos siis huomaat kattovuodon tai edes epäilet tiilikaton, peltikaton tai huopakaton vuotavan, ota yhteyttä Plus Kattopalveluun. Me kiirehdimme paikalle ja käärimme hihat korjataksemme kattovuodon. Ensin täytyy kuitenkin selvittää, miten vuotavan katon korjaus kannattaa sillä kertaa tehdä, ja mitä se maksaa. Siksi alamme heti etsiä vuotokohtaa. Se voi olla piipun juuri, antennin läpivienti, kattoikkuna, kattoluukku tai jokin muu omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai vaikkapa vapaa-ajan rakennuksen katon läpivienti.

Kattovuoto voi olla alkanut myös lumen painon alla tiiviytensä menettäneestä saumasta tai jiiristä, tai kovan tuulen irti repimän kattosillan jälkeensä jättämistä rei’istä. Kattovuodon takana voi olla myös peltikattoa syövä ruoste, mikä on saattanut synnyttää kattoon reikiä. Tiilikatto voi vuotaa rikkinäisten tiilien kohdalta, ja huopakaton vesivuodon aiheuttajaksi voi paljastua sammalkasvusto.

Kun olemme paikallistaneet vuotavan kohdan tasakatossa, harjakatossa tai esimerkiksi pulpettikatossa, peitämme sen esimerkiksi rakennuspeitteellä, jotta katon alle ei enää pääsisi vettä. Seuraavaksi tutkimme, onko vettä jo päässyt yläpohjaan, ja jos näin on käynyt, millaisia vahinkoja sinne on syntynyt. Jos aluskate on ehjä, on kattovuoto pysähtynyt aluskatteeseen, ja vedet ovat virranneet sitä pitkin pois katolta. Kattovuoto voidaan tällöin korjata nopeasti ja vaivattomasti, eikä hintakaan hirvitä (hintamme ovat toki varsin kilpailukykyisiä myös silloin, kun ollaan tekemisissä katon vesivahingon kanssa).

Se, missä kunnossa katon alapuoliset rakenteet ovat, vaikuttaa paljon kattovuodon korjaustapaan ja kattovuodon korjauksen hintaan. Aina kun mahdollista, teemme katon osittaisen korjauksen emmekä kattoremonttia. Jos katon uusiminen on välttämätön, etsimme kustannustehokkaimmat tavat sen suorittamiseen.

Jos ollaan tekemisissä katon vesivahingon kanssa, pitää kaikki kosteus saada pois katon alta. Olimmepa päätyneet katon vaihtoon tai katon korjaukseen, pitää kastuneet kattorakenteet joko kuivattaa tai uusia. Lahovaurioiden korjausta ei voi tehdä muutenkin kuin purkamalla vaurioituneet osat, joten lahon esiintyminen on selvä merkki tarpeesta vaihtaa kattorakenteita. Jos katon alla on kastuneita eristeitä, on ne uusittava katon kunnostuksen yhteydessä, sillä niihin voi ilmestyä hometta. Joka tapauksessa, saat meiltä kilpailukykyisen tarjouksen nopeasti etenevästä kattokorjauksesta, mikä toteutetaan avaimet käteen -periaatteella.

Kotitalousvähennystä voi hakea myös omakotitalon ja mökin katon huolloista Pohjanmaalla

Katon huollot Pohjanmaalla oikeuttavat hakemaan kotitalousvähennystä siinä kuin kattoremontit ja erilaiset kattokorjauksetkin. Katon huolloista ja muista kattotöistä saa tuota verovähennystä, jos kyseessä on ollut omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon katto. Automaattisesti Verohallinto ei saa tietoa siitä, että olet teettänyt kattopesun tai esimerkiksi naulojen ja ruuvien vaihdon uusiksi ruuveiksi. Jotta saisit vähennyksiä ansio- ja/tai pääomatuloistasi, tulee sinun hakea kotitalousvähennystä erikseen – joko paperi- tai verkkolomakkeella.

Mitä kaikkia kattohuoltoja omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi paritalon katto tarvitsee vuosikymmenten varrella? Se, mitä kattohuoltoja katto tarvitsee, vaihtelee tapauskohtaisesti. Yksi asia on kuitenkin varma. Kaikki katot tarvitsevat katon kevät- ja syyshuoltoja, ja vieläpä joka ikinen vuosi.

Mikä katon kevät- ja syyshuolloista sitten tekee niin tarpeellisia? Se, että ne tarjoavat mainion tilaisuuden tarkastaa katon kunto läpikotaisin. Kun tilaat nämä kattohuollot (tai mitkä tahansa muutkin huoltotoimenpiteet kattoturvatuotteiden huollosta alkaen) Plus Kattopalvelulta, saat katon tarkastamisen kaupan päälle. Jos tiilikattoa, peltikattoa tai huopakattoa ei tarkastettaisi, voisi jokin tärkeä lisähuolto tai jonkin talvella tai esimerkiksi myrskyssä vaurioituneen kohdan paikkaus jäädä tekemättä, ja sillä voisi olla vaikutusta kattokokonaisuuden kuntoon.

Katon kevät- ja syyshuollot tarkoittavat myös katon puhdistusta kaikista roskista. Tästä on se hyöty, että katto pääsee kuivumaan sadekelien päätteeksi, eikä ala ruostua tai kasvaa sammaleita. Katon puhdistukseen kuuluu aina myös sadevesijärjestelmän puhdistus – näin rännit eivät mene tukkoon ja ala vuotaa yli äyräiden.

Jos katolle kuitenkin kasvaa sammaleita, on sammaleenpoiston ja katon suojakäsittelyn aika. Peltikatto voi vaatia ruosteenpoistoa – muussa tapauksessa ruoste voi jopa puolittaa aaltopeltikaton tai esimerkiksi tiilikuvioisen peltikaton elinkaaren. Peltikaton kuntoa voidaan ylläpitää myös lisäämällä kattopeltien kiinnikkeitä (näin kattopellit eivät lähde niin helposti tuulen mukaan) tai maalaamalla peltikatto. Peltikaton huoltomaalausvälit vaihtelevat tapauskohtaisesti, mutta esimerkiksi 15 vuoden maalausväli on suht’ normaali.

Tiilikatot ja huopakatotkin voidaan maalata eli pinnoittaa. Nämä kattohuollot tehdään tosin vain yhden kerran. Tiilikaton pinta tasoittuu pinnoitteen uusimisen myötä, ja katto lakkaa rapautumasta.  Huopakatolla pinnoitteen uusiminen vaikuttaa siten, että katto saa suojaa auringolta, eikä ole vaarassa kuivua ja halkeilla.

Miksi rännien puhdistus Pohjanmaalla kannattaa toteuttaa puolen vuoden väliajoin?

Sadevesijärjestelmän huoltomaalausta tarvitaan kenties vain kerran, mutta rännien puhdistus Pohjanmaalla on sellainen rännihuolto, että se on hyvä tehdä kaksi kertaa vuodessa. Jos ränneissä on roskia, eivät ne pysty toteuttamaan sitä tehtävää, minkä vuoksi ne alun perin on asennettu. Lisäksi: roskaiset rännit tarvitsevat korjauksia enemmän kuin sadevesikourut, mitkä on säännöllisesti puhdistettu. Jos rännit jäävät korjaamatta ajoissa (kuten voi käydä, jos rännejä ei ole säännöllisesti huollettu), voi niiden elinkaari lyhentyä suorastaan dramaattisesti. Pidä huolta omakotitalon, rivitalon, paritalon tai esimerkiksi kesämökin sadevesijärjestelmän kunnosta, ja muista niiden säännölliset huollot! Emme tarkoita sitä, että sinun pitäisi henkilökohtaisesti kiivetä kaltevalle katolle ja alkaa poistaa roskia kouruista, tai ruveta avaamaan umpeen jäätyneitä syöksyputkia ja räystäskouruja. Tarkoitamme sitä, että ota luuri käteen ja soita kattofirma Plus Kattopalvelulle! Me teemme hyvällä hinta-laatusuhteella kaikki tiilikattotyöt, peltikattotyöt ja huopakattotyöt – sadevesijärjestelmää koskevia töitä unohtamatta.

Voit tilata pelkän rännien puhdistuksen tai katon syys- tai keväthuollon. Katon puolivuosittaiseen huoltoon kuuluu myös katon puhdistus roskista – tällä kattotyöllä estetään katteen ruostuminen, sammaloituminen ja haurastuminen. Ruoste on syynä myös siihen, miksi rännit on hyvä puhdistaa puolen vuoden välein, sillä lika ja kosteus saavat niin peltikatot kuin teräskourutkin ruostumaan sekä vaurioitumaan.

Tilaisitpa pelkän rännihuollon tai kokonaisen kevät- tai syyshuoltopaketin, saat kattotarkastuksen kaupan päälle. Teemme katon kunnon tarkastuksen ilmaiseksi aina, kun suoritamme jotain kattotyötä Pohjanmaalla, ja sen lopuksi tarjoamme mahdollisia lisähuoltoja tai -korjauksia. Korjaustarpeet voivat koskea vaikkapa ruostunutta kourua.

Kourun ruostuminen voi johtaa siihen, että sadevedet alkavat tulvia yli reunojen, ja silloin kosteus voi kastella talon seinät, pahimmillaan jopa perustukset. Rännien ruostumisesta ja vuotamisesta on esteettistäkin haittaa, sillä ruostevauriot ja likaveden raidoittamat kourut eivät ole kivoja katsella.

Kourut kannattaa puhdistaa myös siksi, että jos vesikouruissa on roskia ja niiden takana seisovaa vettä vielä pakkaskelien alkaessa, voivat rännit jäätyä, ja silloin kuvaan astuvat mukaan jäätymisvauriot. Jäätyneet rännit ja niistä roikkuvat jääpuikot ovat vaarallisiakin, voivathan ne pudota alas. Tilaa ensiavuksi jääpuikkojen poisto ja jään höyrysulatus. Jatkossa vältyt näiltä toimenpiteiltä, kun rännisi puhdistetaan ja kuntotarkastetaan joka syksy. Kun urakka uusitaan keväällä, vetävät palahuopakaton tai esimerkiksi tiilikaton vesikourut myös kesällä, eikä ruoste- tai kosteusvaurioita pääse syntymään.

Kattopesu on tärkeä katon puhdistus, mutta usein riittää katon harjaus

Katon pesu, sammaleenpoisto ja katon suojakäsittely sekä tiilikaton, mineriittikaton tai peltikaton harjaus (bitumikatot kannattaa puhdistaa ilmapuhaltimilla) ovat tärkeitä tapoja puhdistaa katto Pohjanmaalla. Riippuu tapauksesta, miten omakotitalon, kerrostalon, paritalon, kesämökin tai esimerkiksi tallin katto kannattaa puhdistaa. Oikea tapa saada tiilikatto, peltikatto tai huopakatto puhtaaksi selviää viimeistään paikan päällä. Tulemme joka tapauksessa tarkastamaan aumakaton, tasakaton tai esimerkiksi taitekaton voidaksemme antaa tarkan tarjouksen sen puhdistamisesta ja mahdollisesti samalla kertaa tarvituista paikkauksista.

Usein riittää, että katto puhdistetaan harjaamalla tai ilmapuhaltamalla. Roskat, kuten oksat, lehdet ja neulaset kannattaa poistaa kaksi kertaa joka vuosi, sillä roskien peittämä katto kuivuu hitaasti (ja näyttää ikävältä). Jos kosteus viipyilee katolla, alkaa se ruostua tai sammaloitua. Ruoste ja sammalkasvustot luovat esteettistä haittaa, mutta ne uhkaavat myös katon kuntoa. Ruosteinen tai sammaleinen katto on suuremmassa vaarassa alkaa vuotaa kuin katto, mikä on harjattu puhtaaksi joka kevät ja syksy.

Vuosien myötä kattoa lialta ja muun muassa kasvustoilta suojaava pinnoite menettää tehoaan, ja silloin voidaan tarvita myös tehokkaampia katon puhdistuksia, kuten tiilikaton pesua. Myös huopakatto voidaan pestä, jos se on lian peitossa, kunhan otetaan huomioon huopakatteen erityisvaatimukset. Peltikatot hylkivät hyvin likaa ja kasvustoja (siksi esimerkiksi sammaleenpoisto on hyvin harvinainen peltikatolla), mutta ne on pestävä ainakin siinä vaiheessa, kun on aika toteuttaa peltikaton huoltomaalaus. Myös muut katot pestään ennen kattomaalausta, mutta ne maalataan vain kerran, kun taas peltikatto maalataan pariin, kolmeen otteeseen.

Tiilikatolta ja huopakatolta (myös palahuopakatolta) tulee poistaa sammaleita – varsinkin katon ikäännyttyä. Sammaleita ei saa pois pelkällä katon harjauksella, eikä edes katon pesu vedellä ja pesuaineilla auta asiaa. Näkyvät sammalet kyllä saadaan pois kattoa rumentamasta, kun se pestään huolellisesti, mutta kaikki sammalkasvuston osat saadaan pois vasta katon kemiallisen puhdistuksen ja katon suojakäsittelyn (mikä voi pitää katon siistinä vuositolkulla) avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että katolle levitetään sammaleenpoistoainetta, mikä saa rauhassa imeytyä katteeseen ja eliminoida kaikki sammalten juuretkin. Lopuksi katto voidaan pestä, tai sammaleenpoistoaine voidaan jättää katolle sateen huuhdeltavaksi. Aine on biohajoavaa, eikä se vahingoita pihamaan perennoja tai muita istutuksia.

Paras katto on ajantasaisesti huollettu katto – muista myös katon maalaus Pohjanmaalla

On monia tapoja pitää omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi vapaa-ajan rakennuksen katto kunnossa, ja yksi niitä on katon maalaus Pohjanmaalla. Ajantasaisesti ja asianmukaisesti toteutetut huollot pitävät katon parhaassa mahdollisessa kunnossa, ja kattomaalaus on oikein hyvä esimerkki katon kuntoa tukevista huoltotoimenpiteistä. Katon huoltomaalaus voi pidentää omakotitalon, kerrostalon, kesämökin, eläinsuojan tai esimerkiksi paritalon katon käyttöikää jopa yli parillakymmenellä vuodella, joten vinkistä kannattaa ottaa vaari, jos sinulle tarjotaan kattomaalausta. Vinkki voi seurata katon kunnon tarkastusta, minkä teemme ilmaiseksi jokaisen kattotyömme yhteydessä. Kattotarkastuksen aikana paikallistamme kaikki paikkaus- ja uusimistarpeet, mutta etsimme myös mahdollisuuksia huoltaa kattoa ja estää sitä vaurioitumasta.

Plus Kattopalvelu maalaa kaikki peltikatot aaltopeltikatoista konesaumakattoihin. Jotta katto saisi maalipinnan, mikä suojaisi sitä ainakin 10, ehkä yli 15 vuotta, tulee katto puhdistaa perusteellisesti. Kun kaikki lika on saatu pois, ei katossa ole mitään, mikä voisi saada sen hylkimään uutta maalia. Jotkut katot tarvitsevat myös ruosteenpoistoa, ennen kuin niitä kannattaa alkaa maalata. Tarvittaessa teemme myös katon tiivistyksen, esimerkiksi saumojen korjauksen. Mikäli korjattavaa on paljon, mietimme, olisiko katon osittainen tai kokonainen uusiminen sittenkin kannattavampi vaihtoehto – siksi vanhan tai muutoin huonokuntoisen katon omistaja saattaakin saada tarjouksen kattoremontista eikä kattomaalauksesta.

Maalaushuolto tekee hyvää myös tiilikatolle. Betonitiilikatot pinnoitetaan (tosin vain kerran), jotta huokoistuneisuus ei saisi tiiliä hajoamaan. Tiilet alkavat taas hylkiä vettä ja sammaleita, kun niiden pinnoite uusitaan. Samalla katon ulkonäkö kohenee roimasti, joten kaikki tiilikatot kannattaa maalata – paitsi savitiilikatot, mitkä kaipaavat maalipinnoitteen sijasta suojakäsittelyä aina muutaman vuoden välein.

Huopakatot eli bitumipaanukatot, tiivissaumakatot ja kolmiorimahuopakatot maalataan kuivumisen estämiseksi. Aurinko voi kuivattaa bitumikaton saaden sen halkeilemaan ja vuotamaan, ja tämä voi tarkoittaa katon uusimistarpeen aikaistumista. Jos katto on maalattu ajoissa, kestää se ehkä jopa 40 vuotta. Pinnoitteen ansiosta katto pysyy joustavana ja rasituksensietokykyisenä, ehjänä ja tiiviinä sekä tietenkin myös todella hyvännäköisenä. Ota kattourakoitsija Plus Kattopalveluun yhteyttä silloinkin, kun tarvitset tasakaton, pulpettikaton tai vaikkapa aumakaton huopakatteen maalaamista!

Lumenpudotus Pohjanmaalla – muutama tiedettävä asia kattolumitöistä

Lumenpudotukset Pohjanmaalla eivät onnistu, ellei lumenpudottaja tiedä kaikkia oleellisia asioita siitä, kuinka lumet pitää pudottaa omakotitalon, hallin, mökin, rivitalon, kerrostalon tai jonkin muun kiinteistön katolta. Luota siksi Plus Kattopalveluun, jonka kokeneet ammattilaiset tekevät kaikenlaiset kattolumityöt turvallisesti, tottuneesti ja turhia kupeksimatta. Emme riko katetta, kattotarvikkeita tai muitakaan rakenteita ja yksityiskohtia, kun pudotamme lunta tasakatolta, aumakatolta tai esimerkiksi harjakatolta. Noudatamme tarkkoja varotoimenpiteitä, jotta urakka ei vaarantaisi kenenkään ohikulkijankaan turvallisuutta, rakennuksen asukkaista tai käyttäjistä puhumattakaan. Tässä tekstinpätkässä kerromme muutamia olennaisia asioita kattolumitöistä – nämä vastaavat varmasti monen mielessä pyöriviin kysymyksiin! Jos kysymyksesi jäi vielä vastausta vaille, ota yhteyttä meihin.

A niin kuin ajankohta. Koska lumet pitää pudottaa loivalta tai kaltevalta katolta? Oikea ajankohta selviää katon tilannetta seuraamalla. Niin kauan kuin ollaan talven ja pakkaskelien puolella, ei syytä huoleen pitäisi olla, mutta keväällä tilanne muuttuu radikaalisti. Lämpötilan kohoaminen ja vesisateiden alkaminen muuttavat katolla olevan lumen suojalumeksi, minkä paino on moninkertainen pakkaslumeen verrattuna. Jos katolla on puolimetrinenkin kerros suojalunta, ovat katon rakenteet jo hätää kärsimässä. Vaarana on myös se, että lumet lähtisivät äkkiarvaamatta liukumaan alas lapetta pitkin. Tällainen voisi rikkoa katetta monin tavoin, muun muassa repimällä kattovarusteet irti – tällöin kattoturvatuotteista ja muista kattotarvikkeista jäisi jäljelle vain vuotavia reikiä. Oikea ajankohta lumen pudottamiseen katolta on siis usein kevättalvi, ja tarvittaessa voimme toteuttaa kattolumityöt yöllä, jolloin urakasta ja sen vaatiman kaluston sijoittamisesta olisi mahdollisimman vähän haittaa liikenteelle.

B eli budjetti: mitä lumenpudotus palahuopakatolta, tiilikatolta tai esimerkiksi lukkosaumakatolta maksaa? Lumenpudotuksen hinta Kristiinankaupungissa, Pietarsaaressa tai esimerkiksi Vaasassa selviää paikan päällä. Ota yhteyttä ja anna osoitteesi, niin asiantunteva edustajamme tulee pian paikan päälle tilannetta arvioimaan. Se, mitä lumenpudotus maksaa, selviää muun muassa katon pinta-alan, talon korkeuden ja lumen määrän perusteella. Yksityisasiakas voi hakea työstä kotitalousvähennystä, ja tarjolla on myös rahoitus, minkä tarjoamisesta vastaa yhteistyökumppanimme.

C eli celsiusaste – varsinkin miinusasteinen. Kun ulkolämpötila laskee nollan alapuolelle, vesi jäätyy. Siksi sinunkin katollasi voi olla poistettavaa jäätä. Jäätä on voinut syntyä jo sulaneesta lumesta. Jotta jää ei vaurioittaisi saumoja ja saisi kattoa vuotamaan talvella, kannattaa katto sulattaa höyryllä. Höyrysulatus on turvallinen tapa saada jää pois huopakatolta, tiilikatolta tai peltikatolta. Höyryä voidaan käyttää myös rännien sulattamiseen. Jos ränneissä on jäätä, kertoo se usein siitä, ettei kaikkia roskia ole saatu pois syksyllä, vaan ne ovat jääneet häiritsemään rännien vetoa. Ränneistä voi roikkua jääpuikkojakin – poistamme nekin, sillä ne voivat olla hyvin vaarallisia pudotessaan alas.

Kattorakenteet turvaan näillä kattotöillä Pohjanmaalla

Monet kattotyöt Pohjanmaalla pitävät katon kauniina – tällaisia peltikattotöitä, huopakattotöitä, tiilikattotöitä ja palahuopakattotöitä ovat esimerkiksi katon huoltomaalaus, piipun pellitys ja sammaleiden poisto katolta. Kattotöillä on usein esteettistä arvoa, mutta niiden perimmäinen tavoite on pitää kattorakenteet kuivina. Ilman terveitä kattorakenteita ei ole koko kattoa, joten kattorakenteiden kuivuuden turvaaminen on tärkeä velvollisuus.

Jotkin kattotyöt suojaavat kattorakenteita suoraan. Esimerkiksi kattoläpivientien korjaamisella on välitön vaikutus. Jos vuotavaa kattoikkunaa ei korjata, voi kosteus päästä tekemisiin kattorakenteiden kanssa, ja silloin ne vaurioituvat. Ajan kanssa myös laho astuu mukaan kuvaan, ja laho leviää katon alla heikentäen kattorakenteiden kantokykyä.

Jotkin kattotyöt estävät kattoa vaurioitumasta, eli niillä on välillinen vaikutus katon ja kattorakenteiden kuntoon. Tällaisia kattotöitä ovat esimerkiksi edellä mainittu kattomaalaus ja kattoturvatuotteiden kiinnikkeiden kiristäminen ennen kuin kova tuuli irrottaa kattotikkaat tai muut kattoturvatuotteet katosta. Kattomaalaus antaa katolle aina myös suojaa erilaisilta rasituksilta, eli omakotitalon, kerrostalon, mökin tai vaikkapa teollisuuslaitoksen kattomaalauksessa ei ole koskaan kyse pelkästä kosmeettisesta parantelusta.

Vaikka kattoa olisi pidetty kuin kukkaa kämmenellä, voi se vaurioitua ja alkaa vuotaa. Siksi aluskatteen pitäisi löytyä katon alta. Katon alta löytyvän aluskatteen pitäisi kaiken lisäksi olla sellaisessa kunnossa, ettei se vuotaisi tai olisi vaarassa alkaa vuotaa. Aluskatteella on kaikki hyvin, kun mikään kohta ei ole haurastunut tai rikkinäinen, kaikki läpiviennit on toteutettu oikeaoppisesti, mikään kohta ei pussita eikä aluskatetta ole asennettu liian kireällekään. Aluskatteella ei saisi olla roskia – siksi harjan tuuletusaukot voidaan varustaa harjatiivisteillä. Jotta linnut eivät pääsisi katon alle aluskatteen kiusaksi, voidaan räystäille asentaa pieneläinesteet eli tässä tapauksessa lintuverkot. Mikäli maito on jo maassa eli aluskatteessa on jotain vikaa, teemme tarjouksen aluskatteen paikkaamisesta tai korjaamisesta, aluskatteen osittaisesta uusimisesta tai koko aluskatteen vaihtamisesta uuteen.

Kattorakenteet voivat kastua myös siksi, että katon eristys on riittämätön, ja että lämmin ilma jää jumiin katon alle. Asiaan voidaan puuttua lisäämällä katon eristeitä, jolloin lämpöä ei karkaa niin paljoa pois asunnosta – kuten kuvitella saattaa, on katon lisälämmöneristyksellä iso vaikutus myös asunnon lämmityskustannuksiin. Jos vika on katon IV-töissä, voidaan ilman liikkumista vauhdittaa uusilla ilmanvaihtohormeilla tai esimerkiksi alipainetuulettimella – näin se vähäinenkin lämpö, mikä katon alle kohoaa, saadaan tuuletettua ulos. Mikäli lämmin ilma jäisi muhimaan omakotitalon tai muun rakennuksen katon alle, voisi se tiivistyä kosteudeksi, mikä voisi aiheuttaa samanlaisia laho- ja homevaurioita kuin esimerkiksi piipun juuresta katon alle vuotava vesi.

Ota Plus Kattopalveluun yhteyttä kaikkien kattotöiden tiimoilta – myös silloin, kun et tiedä, mitä palahuopakattosi, konesaumakattosi tai esimerkiksi savitiilikattosi tarvitsee. Tarkastamme kattokokonaisuuden kunnon ja annamme puolueetonta tietoa katon kunnosta ja tarpeista – sekä hyvän tarjouksen niistä kattotöistä, joilla vesikaton, aluskatteen tai kattorakenteiden kuntoa voidaan tukea ja käyttöikää jatkaa.

Kattovuotoa seuraa muun muassa villojen vaihto, kun taas lämmön karkaaminen johtaa katon yläpohjan lisäeristykseen

Mitään kattotöitä Pohjanmaalla ei tehdä ilman syytä. Ehjää ei kannata korjata, eikä vasta maalattu katto tarvitse uutta maalipintaa vuosikymmeneen – tai enää ikinä, jos kyseessä on tiilikatto tai bitumikatto. Katon läpivienneillekin riittää yleensä, että ne eristetään kerran – ja se kerta tapahtuu läpivientien asennuksen yhteydessä. Jos jossain myöhemmässä vaiheessa kuitenkin havaitaan, että ilmanvaihtokanavista tippuu kondenssivettä, pitää ne eristää paremmin. Ullakkoa ja vinttiäkään ei eristetä ilman syytä. Jos olet tyytyväinen kylmään ullakkoon ja asuinkäytössä olevien neliöiden määrään, voi tilanne jatkua sellaisena hamaan tulevaisuuteen, mutta muussa tapauksessa voimme tutkia mahdollisuuksia eristää ullakko, korottaa kattoa ja ottaa syntynyt lisätila ympärivuotiseen asuinkäyttöön.

Katon korotusta voidaan tarvita myös silloin, kun on tarve toteuttaa katon lisälämmöneristys. Nykyään yläpohjat eristetään niin, ettei lämpöä karkaa harakoille, mutta varsinkin ennen 1980-lukua meno oli toisenlaista. Lämmitysenergia oli halpaa – varsinkin, jos puut saatiin omasta metsästä. Vanhojen rakennusten yläpohjissa voi olla melko vähän eristeitä, joten villojen lisääminen voi saada aikaan tuntuvat säästöt. Villojen lisääminen kannattaa teettää ammattilaisella, jotta katon tuulettuminen ei heikentyisi samalla. Tarvittaessa me toteutamme katon korotuksen, mutta usein selvitään uusilla ilmanvaihtohormeilla. Läheskään aina ei tarvitse tehdä mitään ilmanvaihtotöitä tai rakenteellisia muutoksia, vaan uudet eristeet mahtuvat hyvin paikoilleen.

Uusista eristeistä on apua myös katon kosteusteknisen toiminnan ylläpitämisessä ja kehittämisessä, sillä asunnosta karkaava lämpö voi aiheuttaa ongelmia etenkin talviaikaan. Ongelma numero yksi on kondenssikosteus. Kondenssikosteus on kosteutta, mitä tiivistyy lämpimästä ilmasta silloin, kun se kohtaa esimerkiksi pakkasen viilentämät rakenteet. Ongelma numero kaksi on talviaikainen saumavuoto. Sisältä karkaava lämpö jatkaa matkaansa vesikaton läpi, ja samalla se tulee sulattaneeksi katolla olevaa lunta. Jos sulaminen on pientä, siitä tuskin on haittaa, mutta jos lumen ja vesikaton väliin jää massiivinen määrä vettä, voivat parhaatkin kattosaumat pettää. Erityisen helposti saumavuotoja voi syntyä silloin, jos osa sulaneesta vedestä jäätyy katon reunalle niin korkeaksi valliksi, etteivät uudet sulamisvedet pääse poistumaan sadevesikourujen ja alastuloputkien kautta.

Yläpohjan villojakaan ei vaihdeta syyttä suotta. Villat saavat olla paikoillaan, vaikka kattoa korjataan, tai vaikka katto vaihdettaisiin – ehkä jo toista kertaa. Villat puretaan ja toimitetaan jäteasemalle vain, jos niissä on kosteutta. Märät villat voivat johtaa yläpohjan homevaurioihin, joten kattovuodon tai kondenssikosteuden kastelemat eristeet on tuota pikaa uusittava. Työ voidaan tehdä myös keskellä talvea, sillä tiedämme, miten toimia niin, ettei asumislämpötila laske merkittävästi.

Kattoturvatuotteet tarkastetaan kaksi kertaa vuodessa – vaarana niiden putoaminen

Kattoturvatuotteet Pohjanmaalla kannattaa tarkastaa yhtä usein kuin kaikki muutkin katon varusteet, rakenteet ja yksityiskohdat. Olipa kyse kerrostalon, kesämökin, omakotitalon tai esimerkiksi huvilan katolle asennetuista kattoturvatuotteista, kannattaa ne tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Ensimmäinen hyvä hetki tarkastaa seinätikkaat, lapetikkaat, hätäpoistumistikkaat ja muut kattoturvatuotteet kiinnikkeineen on aikainen kevät. Kun katolla ei enää ole lunta, on sopiva ajankohta käydä tarkastamassa niin kattoturvatuotteet ja niiden kiinnikkeet kuin esimerkiksi räystäskourut, katon saumat ja jiirit sekä piipun juuren tiiviys. Toisen kerran talotikkaiden, kattotikkaiden, palotikkaiden ja muiden kattoturvatuotteiden kuntoon kannattaa perehtyä loppusyksystä. Näin mikään ei jää arveluttavaan kuntoon tulevan talven ajaksi. On hyvän todennäköistä, että kaikki on kunnossa – ainakin kattoturvatuotteiden suhteen. Asiasta kannattaa silti ottaa selko. Lisäksi on mahdollista, että katolla on muilta huolto- ja korjaustarpeita, joihin kannattaa puuttua kattovuotojen, myrskyvaurioiden ja muun muassa lumen aiheuttamien tuhojen ehkäisemiseksi.

Jos tilaat Plus Kattopalvelulta katon kevät- ja syyshuollot, saat kattotarkastuksen kaupan päälle – ja näin ollen myös lumiesteiden, kattopollarien ja putoamissuojien kunto tulee selvitettyä. Kestävät kattoturvatuotteet ovat hyvin vähään tyytyviä, joten huolto-, korjaus- ja uusimistarpeita esiintyy vain satunnaisesti. Se, mitä saatetaan toisinaan tarvita, on kattoturvatuotteiden kiinnikkeiden kiristys. Näin kattoturvatuotteet eivät irtoa tuulella – tai keväällä, kun painava suojalumitaakka tahtoisi liukua pitkin kattoa. Kiinnikkeiden tiukkuus kannattaa tarkastaa usein myös siksi, että kattoturvatuotteiden irtoaminen katosta voisi olla todella vaarallista niille ammattilaisille, jotka työkseen katolla liikkuvat. Kattoturvatuotteisiin pitää voida luottaa, eli nuohoojan tai esimerkiksi lumenpudottajan on voitava liikkua katolla ilman pelkoa kattotikkaiden ja muiden kattoturvatuotteiden irtoamisesta. Taloyhtiö tai talon omistaja on vastuussa siitä, että kattoturvatuotteet ovat ehjiä ja luotettavan hyväkuntoisia, ja että katolla on tarpeeksi erilaisia ja eri tarpeisiin vastaavia kattoturvatuotteita.

Se, mitä kattoturvatuotteita loiva tai kalteva katto tarvitsee, selviää rakennusmääräyksistä. Niissä kerrotaan, missä vaiheessa katolle tulee asentaa lumiesteet, ja millaisessa tilanteessa tarvitaan myös kattosiltoja – ja niin edelleen. Sinun ei tarvitse osata tuota litaniaa ulkoa – riittää, että otat yhteyttä Plus Kattopalveluun, joka tuntee kattoturvallisuutta parantavat kattoturvatuotteet ja niiden asentamista koskevat määräykset. Jos tiilikatolta, huopakatolta, konesaumakatolta tai tavalliselta peltikatolta puuttuu joitain kattoturvatuotteita, teemme tarjouksen uusista kattoturvatuotteista ja niiden asentamisesta. Myös erilaiset huollot ja korjaukset onnistuvat erinomaisesti, kun asialla on monipuolista ja ehdottoman ammattitaitoista palvelua tarjoava kattofirma Plus Kattopalvelu.

Talven turvallinen taittuminen voi edellyttää lumiesteiden asennusta, korjausta tai kiinnitystä

Lumiesteiden asennus ja korjaus ovat kattotöitä, mitkä kannattaa tilata Isoonkyröön, Kruunupyyhyn, Laihialla ja Närpiöön (tai muualle Pohjanmaalle) hyvissä ajoin ennen talvea. Jos kyse on irronneiden lumiesteiden kiinnittämisestä katolle, ei kannata odottaa talven lähestymistä, vaan tilata työ saman tien. Kyse ei ole siitä, että lumiesteitä tarvittaisiin kesällä vaan siitä, että irronneiden lumiesteiden (sekä esimerkiksi tikkaiden) aiheuttamien reikien paikkauksella on kiire. Katto voi vuotaa, jos se ei ole mahdollisimman tiivis joka kohdasta, ja kattovuodon aiheuttamien kosteusvaurioiden korjaaminen maksaa. Hinta on sitä suurempi, mitä enemmän laho- ja muita kosteusvaurioita löytyy. Pidämme aina kulut kurissa etsimällä asiakkaan kannalta taloudellisimmat ratkaisut ja laittamalla jäitä hattuun summia ynnätessämme, mutta mekään emme voi sille mitään, että kosteusvauriot lisäävät työtuntien määrää ja materiaalien menekkiä. Lahot puurakenteet ja märät eristeet pitää aina vaihtaa, sillä niitä ei saa kuivatettua.

Lumiesteiden irtoamisesta syntyneiden reikien pikaisella korjaamisella ehkäistään siis kattovuotoja ja kattojen vesivahinkoja. Lumiesteiden ja niiden kiinnikkeiden kuntotarkastuksilla voidaan ehkäistä lumiesteiden irtoaminen huopakatosta, peltikatosta ja tiilikatosta. Lumiesteet kannattaa kuntotarkastaa yhtä usein kuin kaikki muutkin kattoturvatuotteet, eli kaksi kertaa vuodessa. Näin mahdollisesti löytyneet kiinnikkeet voidaan kiristää ennen kuin tuuli tai lumi saa kattoturvatuotteet irtoamaan paikoiltaan. Puolivuosittaisten kattotarkastuksien aikana tulee tarkastaa myös koko katon kunto, voihan jokin sauma vuotaa tai olla sen verran huonokuntoinen, että vuoto on vain ajan kysymys.

Entä mitä lumiesteillä ehkäistään? Omakotitalon, kerrostalon, rivitalon, kesämökin ja esimerkiksi teollisuuslaitoksen lumiesteillä ehkäistään kattolumen äkillisestä putoamisesta syntyvät vahingot. Mitä enemmän katolta putoaa lunta, sitä pahempia vahinkoja ja vaaratilanteita se voi aiheuttaa. Jos lumen seassa on jäätä, voivat vahingot olla vieläkin arvokkaampia ja armottomampia. Lumiesteet, mitkä kuuluu asentaa kaikkien kaltevien kattojen reunoille (1:8 on kriittinen raja katon kaltevuudelle), pitävät lumet katolla silloinkin, kun talvi vaihtuu kevääksi. Jos katolla on suunnaton määrä lunta, tulee taloyhtiön tai talon omistajan tilata lumenpudotus, mutta monina talvina lumiesteet riittävät pitämään pihamaan turvallisena. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään pihamaalla liikkumisen turvallisuudesta, vaan myös katon tiiviydestä ja ehjyydestä. Jos lumimassat voisivat liukua katolla miten sattuu ja pudota ylemmältä katolta alemmalle, voisi katto kärsiä talven mittaan useitakin vaurioita. Lumiesteet ovat olemassa siis myös katon turvaksi – ja ne saat katollesi ottamalla yhteyttä Plus Kattopalveluun! Teemme myös lumiesteiden huollot ja korjaukset, kuten kaikki muutkin kattotyöt.

Piipunhattu ja piipun pellitys – kaksi askelta parempaan savupiippuun

Piipunhattu ja piipun pellitys tekevät omakotitalon tai jonkin muun rakennuksen savupiipusta sanalla sanoen paremman. Savupiipusta tulee kestävämpi, sillä piipun pellitys peltisepän työnä ehkäisee tehokkaasti piipun ja hormin rapautumista. Hyvin suojattu, kestävä piippu on pitkäikäisempi ja huolettomampi. Ammattilaisen tekemä suojapellitys estää myös piipun juuresta alkavat kattovuodot. Kokopellitys antaa paljon luotettavamman suojan piipunjuurivuodoilta kuin pelkkä juuripellitys. Piipun pellityksellä on vaikutusta myös katon ulkonäköön. Piippu on melko hallitsevassa asemassa kattoa tarkastellessa, joten se, miltä piippu näyttää, vaikuttaa koko katon ulkoasuun – ja katon ulkonäkö vaikuttaa suuresti siihen, millaisen kuvan koko rakennuksesta ja sen kunnosta saa.

Kun piipun pellitystä on jatkettu ylös asti, on piippu myös paloturvallisempi kuin piippu, minkä päältä piipunhattu vielä uupuu. Piipunhattu pitää niin roskat kuin sadevedet pois hormista, ja sen ansiosta vältytään kosteuslukoilta, roskatukoksilta ja siltä, että piipusta vuotaa vettä aina lattialle asti. Piipunhattu on myös hyvä suoja pakkasrapautumista vastaan. Pakkasrapautumisella viitataan kosteuden jäätymiseen erilaisissa rakenteissa, tällä kertaa savupiipun hormin laastissa. Jään muodostuminen vaatii tilaa, ja se näkyisi hormin laastin murenemisena ja halkeilemisena. Ajan kanssa huonoon kuntoon päässyt hormi on vakava paloturvallisuusriski, sillä savukaasujen karkaaminen on tuolloin hyvin todennäköistä. Myös nokipaloja voi syttyä, eihän nuohoojakaan saa poistettua kaikkea nokea hormista. Sekä nokipalo että savukaasut voivat kaikessa kuumuudessaan johtaa rakennuspaloon.

Piipunhatun ja piipun pellityksen hankkiminen voi vaatia kaksi askelta, mutta yhtä hyvin voi riittää yksikin askel. Ota yhteyttä Plus Kattopalveluun ja tilaa joko piipunhattu tai piipun pellitys, tai molemmat yhtä aikaa! Meiltä luonnistuvat loistokkaasti myös muut peltisepän työt, joten voit pyytää tarjouksen myös kattoikkunan asentamisesta, konesaumakaton korjaamisesta tai vaikkapa räystäspeltien vaihtamisesta. Plus Kattopalvelu on oikea paikkaa ottaa yhteyttä silloinkin, kun piipun juuri aiheuttaa päänvaivaa – me korjaamme aluskatteenkin piipun kohdalta.

Aluskatteen on paras ollakin ehjä, sillä satavarmaa suojaa kattovuodoilta ei ole mahdollista hankkia. Talviaikaiset lumivauriot tai rajuilman aiheuttamat myrskytuhot voivat saada katon vuotamaan, mutta ehjän aluskatteen ansiosta kattovuodoista on mahdollista selvitä pelkällä säikähdyksellä. Aluskatteen paikkaaminen tarkoittaa useimmiten samaa kuin aluskatteen vaihtaminen (mikä voidaan toteuttaa myös osittain – asia ratkaistaan tapauskohtaisesti). Tärkeintä on saada aluskate luotettavan tiiviiksi ja toimivaksi, sillä se on eräänlainen varaventtiili. Jos katto vuotaa, aluskate voi vielä pysäyttää vedet, ohjata ne ulos katolta ja estää omakotitalon, rivitalon tai esimerkiksi vapaa-ajan rakennuksen katon vesivahingon.

Miten katon tarkastukset Pohjanmaalla vaikuttavat katon kokonaiskustannuksiin?

Plus Kattopalvelun tavoite on saada asiakkaan katto pysymään mahdollisimman hyväkuntoisena, ja siksi muistamme aina suositella säännöllisiä katon tarkastuksia Pohjanmaalla – sekä muualla Suomessa. Jos kattotarkastukset jäisivät väliin, voisi katon kunto ehtiä päästä huonoon kuntoon, ennen kuin korjaus- ja huoltotarpeet lopulta havaittaisiin. Kuinka usein katon kunnon tarkastus sitten tulisi suorittaa, jotta jokainen paikkaustarve tai esimerkiksi tarve poistaa sammalet katolta tulisi huomattua ennen tilanteen muuttumista? Suosittelemme, että omakotitalojen, mökkien ja esimerkiksi rivitalojen eli tuttavallisesti ”rivarien” katot tarkastettaisiin kahdesti vuodessa. Puoli vuotta jatkunut kattovuoto voi olla vielä korjattavissa ilman lahovaurioiden kunnostusta tai tarvetta ennenaikaiselle kattoremontille, mutta tilanne voi olla toinen, jos katto onkin vuotanut vuosia, eikä asiaa ole ajoissa havaittu. Puolen vuoden välein tehdyt kattotarkastukset auttavat huomaamaan myös kaikki huoltotarpeet ajoissa, ja oikeaan aikaan tehdyt katon puhdistukset, katon huoltomaalaukset ja muut kattohuollot ylläpitävät katon kuntoa vuodesta toiseen. Oikea-aikaisten ja asianmukaisesti toteutettujen kattohuoltojen avulla katto kestää paremmin erilaisia rasituksia, ja tämä näkyy pitkänä käyttöikänä sekä vain harvoin tarvittuina kattokorjauksina.

Katon kunnon puolivuosittaisista tarkastuksista on siis paljon rahallista hyötyä. Se, että tiilikatto kestää 30 vuoden sijaan jopa 70 vuotta, laskee katon kokonaiskustannuksia. Rahaa säästyy myös siinä, ettei tiilikattoa (tai huopakattoa tai peltikattoa) tarvitse korjailla kovinkaan usein. Jos ja kun katto vaatii jotain korjausta, on kyseessä useimmiten pieni kattopaikkaus, kuten vaikkapa rikkinäisten tiilien vaihto. Tiilien vaihto tai vaikkapa paikkapalan liimaaminen huopakatteeseen syntyneen pienen reiän päälle tulee varmasti edullisemmaksi kuin pitkään jatkuneen kattovuodon aiheuttamien tuhojen kunnostus – voihan katto alkaa vuotaa mistä tahansa reiästä tai minkä tahansa rikki menneen tiilen kohdalta.

Miten tasakaton, pulpettikaton, aumakaton, taitekaton tai esimerkiksi harjakaton säännölliset kuntotarkastukset vaikuttavat katon kuntotarkastuksiin? Kuinka paljon omakotitalon omistajan tai esimerkiksi taloyhtiön on varattava rahaa saadakseen katon tarkastettua kaksi kertaa vuodessa (eli esimerkiksi tiilikaton tapauksessa yhteensä ehkä jopa 140 kertaa)? Nyt meillä on iloisia uutisia kerrottavanamme: kattotarkastus ei maksa mitään, jos asiakas tilaa samalla jonkin muun kattotyön. Katto kuin katto pitäisi puhdistaa kaksi kertaa vuodessa, samoin rännit. Tilaa siis katon kevät- tai syyshuolto (eli katteen ja sadevesijärjestelmän puhdistus), niin saat kattotarkastuksen kaupan päälle! Katon kunto tarkastetaan ilmaiseksi myös muiden kattohuoltojen, kuten kattopeltien kiinnitysten lisäämisen, yhteydessä. Kattotarkastus on myös kaikkien kattokorjausten ja muiden kattotöiden yhteydessä tarjottava kaupanpäällinen.

Jos koet, ettet halua teettää samalla mitään kattotyötä vaan haluat vain saada selvyyden kattosi kunnosta, voit tilata kattotarkastuksen meiltä myös erikseen. Hinta erikseen tehdylle, kattavalle kattotarkastukselle lasketaan muun muassa katon pinta-alan mukaan. Tällainenkin kattotarkastus päättyy antamaamme raporttiin katon kunnosta. Samalla selviää se, mitä mahdollisesti tarvitut lisähuollot ja katon paikkaukset maksaisivat ammattilaistemme tekeminä.

Herättivätkö kattopalvelumme kattourakoinnit Pohjanmaalla kysymyksiä?

Kattourakoinnit Pohjanmaalla herättävät aina paljon kysymyksiä, eikä tila riitä vastaamaan niistä puoliinkaan. Vastaamme tässä tekstissä muutamaan kattourakoista usein kysyttyyn kysymykseen, eli luvassa on eräänlainen kattourakoiden FAQ (frequently asked questions). Kaikkiin muihin kysymyksiin saat vastauksen ottamalla yhteyttä kattopalvelumme myynti- ja asiakaspalveluun. Voit ottaa yhteyttä soittamalla tai laittamalla verkkoviestiä. Ne kysymykset, joihin emme voi vastata näkemättä kattoasi, tullaan selvittämään paikan päälle.

Palveleeko kattourakoitsija Plus Kattopalvelu myös taloyhtiöitä? Kyllä, Plus Kattopalvelu laittaa kuntoon niin kerrostalojen, paritalojen kuin rivitalojenkin katot. Palvelemme myös yksityisasiakkaita, jotka voivat hakea kattotöistämme kotitalousvähennystä.

Millaisia kattourakoita Plus Kattopalvelu toteuttaa? Plus Kattopalvelulla on mahdollisuus palvella asiakkaita erittäin monipuolisesti. Toteutamme kaikenlaiset kattohuollot rännien puhdistuksesta kattomaalauksiin ja ruuvien uusimisesta katon syyshuoltoihin. Tämä kattofirma on haka myös kattokorjauksissa – korjaamme niin tiilikatot, peltikatot kuin erilaiset huopakatotkin. Varttikattoja ei enää saa korjata, siksi ainoa vaihtoehto on kattoremontti. Kaikkien muiden kattojen ollessa kyseessä pyrimme saamaan katon kuntoon katon osittaisen korjauksen avulla, onhan katon korjaaminen asiakkaan kannalta edullisempi vaihtoehto. Jos katto pitää vaihtaa, selvitämme, onko mahdollista toteuttaa osittainen kattoremontti. Jos sekään ei ole kannattavaa, teemme tarjouksen tavallisesta kattoremontista. Palvelemme myös katon varusteiden ja niiden asentamisen tiimoilta. Varustelemme kaikki erilaiset katot – esimerkiksi kattotikkailla ja muilla kattoturvatuotteilla, sadevesijärjestelmillä, aurinkopaneeleilla, kattoluukuilla ja harjatiivisteillä.

Mitä Plus Kattopalvelun kattourakat maksavat? Koska jokainen katto tarpeineen, puutteineen ja vahvuuksineen on omanlaisensa kokonaisuus, emme voi antaa kattourakoille kiinteitä hintoja. Meillä Plus Kattopalvelun ammattilaisilla on useampiakin periaatteita. Yksi niistä on laittaa katto kerralla kuntoon, toinen on tehdä urakka avaimet käteen -periaatteella. Jotta tietäisimme, mitä kaikkea katto tarvitsee saavuttaakseen loistokunnon, käymme paikan päällä kartoittamassa katon tilanteen. Samalla selviää myös se, mitä katon kunnostaminen tai esimerkiksi katon uusiminen maksaa. Yksi periaatteistamme on tehdä kaikki kattourakat mahdollisimman kilpailukykyisin hinnoin. Odotettavissa on siis aina hyvin edullinen tarjous, ja mahdollisuus hakea kattotöille yhteistyökumppanimme tarjoamaa rahoitusta.

Entä kaupanpäällinen – mitä asiakas saa kiitokseksi hyvästä valinnastaan? Plus Kattopalvelu tarjoaa kerrassaan oivallisen kaupanpäällisen, sillä luvassa on koko katon kunnon tarkastus. Tuon kuntotarkastuksen jälkeen asiakas on kärryillä siitä, mitä katto tai sen tarvikkeet tarvitsevat. Jos piipun juurta pitäisi tiivistää tai katolla olisi kunnostamista odottavia ruostevaurioita, tulisi se huomattua. Asiakas saisi hyvän tarjouksen ongelmien poistamisesta ja katon kunnostamisesta. Mitä varhaisemmassa vaiheessa katto kunnostetaan, sitä paremmassa kunnossa se pysyy, eli sen kokonaiskustannukset laskevat. Kattotarkastuksen tarjoaminen ilahduttaa siinäkin tapauksessa, ettei katolle tarvitse tehdä enää yhtään mitään, sillä on kiva saada tieto katon hyvästä kunnosta. Silloin ei tarvitse jännittää sateella sitä, alkaako katto vuotaa ja rupeaako sisäkatosta tippumaan vettä!