Kattotöiden erikoisosaaja kunnostaa sinunkin kattosi Iittalassa

Kattourakoitsija Plus Kattopalvelu on kattohuoltojen, kattoremonttien ja muiden kattotöiden erikoisosaaja, joka kunnostaa mielellään sinunkin kattosi Iittalassa. Toimimme myös muualla Hämeenlinnassa sekä sen naapurikunnissa Akaassa, Urjalassa, Hollolassa, Janakkalassa, Lopella, Padasjoella, Pälkäneellä, Tammelassa tai esimerkiksi Valkeakoskella. Laitamme kuntoon kaikki erilaiset katot palahuopakatoista aaltopeltikattoihin.

Erilaisia yksityisasiakkaille ja taloyhtiöille tekemiämme kattotöitä ovat osittaiset tiilikattoremontit, lumen pudottaminen, peltikaton maalaaminen ja esimerkiksi sadevesijärjestelmän sulanapitokaapelien asentaminen. Kaikkia kattoja kannattaa huoltaa säännöllisesti, sillä näin pidetään yllä katon kuntoa. Tasakaton, harjakaton tai jonkin muun satulakaton perushuolloksi riittää katon puhdistaminen kaksi kertaa vuodessa. Samalla poistamme roskat sadevesijärjestelmästä, eli kattokaivoista, vesikouruista ja alastuloputkista tai jalkaränneistä. Kaikki kattotyömme tarkoittavat myös ilmaisen kattotarkastuksen tarjoamista. Sen aikana selvitetään, pitääkö kerrostalon, omakotitalon, rivitalon, paritalon tai jonkin muun rakennuksen kattoa huoltaa jollain muullakin tavalla. Kyseeseen voi tulla vaikkapa peltikaton pesu, tiilikaton pinnoitus tai sammaleiden poisto bitumikatolta. Voi olla, että kattokorjaus paljastaa myös jonkin korjaustarpeen, kuten tarpeen uusia rikkinäisiä tiiliä, korjata ruostevaurioita tai tiivistää katon läpivientejä.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa katto korjataan, sitä paremmassa kunnossa kattorakenteet pysyvät, ja kattorakenteiden kunto vaikuttaa siihen, kuinka hyväkuntoinen ja pitkäikäinen katto on. Pienetkin vauriot on hyvä paikata nopeasti, jotta katto ei alkaisi vuotaa. Katon alle pääsevä kosteus heikentää kattorakenteet ja voi homehduttaa yläpohjan eristeet.

Jos kattotarkastajamme on sitä mieltä, että katto on jo aika purkaa ja uusia, ei tätäkään kattotyötä kannata lykätä liikaa. Kattoremontti onnistuu nopeammin ja edullisemmin, jos kattorakenteet ovat kuivat, eikä niitä tarvitse uusia tai kuivattaa. Kattoremonttiin ja muihin kattotöihin tarttumista jouduttaa kotisivujemme kautta haettava rahoitus. Tämän joustavan rahoituksen avulla kattosi saadaan korjattua tai uusittua nopeasti, ja kattotöiden maksaminen hoituu joustavasti. Kattotyömme ovat paitsi kotitalousvähennyskelpoisia, myös varsin kilpailukykyisen hintaisia.

Aloita elämäsi helpoin kattohuolto, katon paikkaus tai kattoremontti ottamalla yhteyttä Plus Kattopalveluun ja pyytämällä tarjous avaimet käteen -periaatteella toteutettavasta kattotyöstä! Pyydä tarjous myös katon varustelusta, kuten aurinkopaneelien tai vaikkapa kattoturvatuotteiden asentamisesta, tai jostain muusta kattotyöstä – kuten katon lisäeristämisestä.

Kattoremontti Iittalassa ei vie paljoa aikaa

Kattoremontti Iittalassa ei vie paljoa aikaa, eikä rahaakaan kulu liikaa, kun tilaat kattosaneerauksen kattofirma Plus Kattopalvelulta. Kattoremontin hinta on kohtuullinen, sillä me toimimme hyvin kustannustehokkaalla tavalla ja etsien aina ne asiakkaan kannalta taloudellisimmat ratkaisut. Katon uusiminen on ohi nopeimmillaan jo parissa päivässä. Varsinkin omakotitalojen ja kesämökkien kattoremontit onnistuvat nopeasti. Koska tuomme paikalle riittävästi kokenutta ja ammattitaitoista työvoimaa, ei kerrostalon tai rivitalonkaan kattoremontti kestä kauaa.

Erityisen nopeasti voidaan toteuttaa sellaiset tiilikattoremontit ja peltikattoremontit, joiden yhteydessä aluskatetta ei tarvitse uusia eikä katon alapuolisia rakenteita kunnostaa. Tällaisia kattosaneerauksia kutsutaan osittaisiksi kattoremonteiksi tai osittaisiksi katon vaihdoiksi. Palahuopakattoremonttia tai huopakattoremonttia ei oikein voida toteuttaa osittain, mutta tietyissä tilanteissa on mahdollista rakentaa uusi katto suoraan vanhan katon päälle.

Jotta uuden peltikaton, tiilikaton tai huopakaton asennus sujuisi mahdollisimman ripeästi ja edullisesti, kannattaa katon uusiminen tilata heti, kun vanha vesikate alkaa olla tiensä päässä. Mitä enemmän kattorakenteita pitää uusia ja kunnostaa, sitä enemmän kattoremontti maksaa. Katto kannattaa kuitenkin laittaa kerralla kuntoon. Uuden katon elinkaari ei ole pitkä, jos aluskate on rikki tai jos kattorakenteet pääsevät lahoamaan. Kattoremontin voi maksaa osamaksulla tai rahoituksella, jolloin toimeen on mahdollista tarttua heti, kun tarvetta ilmenee.

Jos katolla on paljon yksityiskohtia, katto on todella iso, katto on hyvin kalteva tai rakennus on kovin korkea, vaikuttaa se hieman kattoremontin hintaan. Kuten sanottu, etsimme aina ne taloudellisimmat ratkaisut, joten isotkin urakat voidaan hoitaa hyvällä hinnalla. Luota Plus Kattopalveluun myös silloin, jos haluat teettää kattoremontin talvella, tai jos haluat teettää kattosaneerauksen yhteydessä jotain tavallisuudesta poikkeavaa – esimerkiksi vaihtaa tasakaton harjakatoksi, pulpettikatoksi tai vaikkapa aumakatoksi.

Uusimme niin palahuopakatot, lukkosaumakatot kuin kaikki muutkin katot. Koska Plus Kattopalvelulla on töissä myös taidokkaita kattopeltiseppiä, onnistuu meiltä myös konesaumakaton asentaminen ja uusiminen. Konesaumakatto on näyttävä ja tiivis katto, mikä kruunaa rakennuksen. Kattopeltiseppää tarvitaan myös muilla katoilla, muun muassa savupiipun ja kattoikkunan pellittämiseen. Taidolla tehty suojapellitys suojaa katon läpiviennit ja antaa katolle viimeistellyn ilmeen.

Kesämökin huopakatto tai palahuopakatto ei aiheuta paljoa vaivaa

Kukapa haluaisi kesämökkiinsä sellaisen katon, mitä pitäisi olla yhtä mittaa pesemässä, maalaamassa, korjaamassa ja uusimassa – siksi kannattaa valita huopakatto tai palahuopakatto. Bitumikatto on nappivalinta myös muihin rakennuksiin kuin vapaa-ajan viettoa varten tarkoitettuihin kiinteistöihin. Bitumikatto sopii niin omakotitaloihin, teollisuuslaitoksiin kuin korkeisiin kerrostaloihinkin.

 Bitumikatto kestää suhteessa vähäisillä huolto- ja korjaustoimenpiteillä jopa 40 vuotta. Kun bitumikermikatto tarvitsee jotain kattotyötä, voit teettää sen huopakattoasiantuntija Plus Kattopalvelulla. Me teemme kaikki huopakattohuollot (kuten huopakaton pesun), huopakattokorjaukset (kuten saumojen tiivistykset), huopakattojen varustelut (kuten aurinkopaneelien asentamisen) sekä huopakattojen remontit. Osaamme pitkän kokemuksemme ansiosta ottaa huomioon huopakattojen erityispiirteet, eli emme puhdista kattoa harjaamalla, emmekä pese sitä painepesurilla. Kesäkuumalla emme liiku bitumikermikatolla lainkaan, jotta helteen pehmentämä huopa ei antaisi periksi jalan alla.

Huopakaton hyväkuntoisuus ja pitkäikäisyys varmistetaan puhdistamalla ja tarkastamalla katto kaksi kertaa vuodessa. Jos puiden lehtiä ja muita roskia ei poistettaisi laattakatolta tai muulta huopakatolta, se ei pääsisi kuivumaan sateiden jälkeen. Kosteus ja likaisuus ruokkivat sammaloitumista. Sammalet eivät suinkaan kaunista kattoa, vaan tekevät sen epäsiistin näköiseksi ja heikkokuntoiseksi. Sammalet, jäkälät ja muut kasvustot voivat jopa puolittaa katon elinkaaren. Kattotarkastus on kaikkien kattotöidemme yhteydessä tarjottu kaupanpäällinen, ja sen aikana käydään läpi koko palahuopakaton tai muun katon kunto. Jos katto kaipaa jotain huoltoa tai korjausta, saat siitä hyvän tarjouksen Plus Kattopalvelulta. Tarvittaessa kehotamme tilaamaan kattoremontin. Mitä aikaisemmin bitumipaanukatto tai muu huopakatto uusitaan, sitä vähemmän kustannuksia se aiheuttaa. Paanukatto ja muut huopakatot kannattaa uusia jo ennen, kuin kosteus pääsee vaurioittamaan katon rakenteita. Parhaassa tapauksessa umpilaudoitusta ei tarvitse uusia lainkaan. Joskus on mahdollista jättää vanha katto purkamatta ja yksinkertaisesti asentaa uusi katto sen päälle.

Erilaisia bitumikattoja ovat tiivissaumakatot, laattakatot ja kolmiorimahuopakatot. Juttelemme mielellämme kanssasi lisää siitä, mikä niistä olisi paras vaihtoehto sinun rakennukseesi. Jos talossa on tasakatto, on tiivissaumakatto ainoa vaihtoehto, mutta kattoa voidaan muokata kaltevammaksi. Silloin on mahdollista hankkia myös laattakatto tai perinteitä kunnioittaen asennettava kolmiorimahuopakatto.

Mikä neuvoksi, jos katon korjaus Iittalassa yllättää?

Katon korjaus Iittalassa saattaa tulla eteen niin nopeasti, ettei tilanteeseen ole ehtinyt varautua. Esimerkiksi myrskyvaurioiden korjaukset ovat tällaisia yllättäviä tiilikaton, peltikaton ja huopakaton korjauksia. Myrsky saattaa aiheuttaa tarpeen uusia rikkinäisiä kattotiiliä tai paikata peltikattoon tai huopakattoon ilmestyneitä reikiä. Korjausta odottavat reiät ovat voineet syntyä vaikka tuulen irrottaessa lumiesteet, tikkaat ja rännit katosta. Maahan pudonneet rännit ja vesikourutkin voivat odottaa korjaamista. Edessä voi olla myös irronneiden peltilistojen kiinnitys tai vaihto.

Kevättarkastus voi paljastaa lumen aiheuttaneen ongelmia katolla. Tarvetta saattaa olla jiirien korjaukselle tai vuotavan kattoikkunan tiivistykselle. Jos katto on vuotanut jo pidempään, saatetaan omakotitalossa tai esimerkiksi kesämökillä tarvita myös aluskatteen korjausta, märkien eristeiden uusimista ja lahovaurioiden korjausta. Oikein painava lumitaakka on voinut johtaa siihen, että katto on painunut ja se pitää oikaista.

Katto pitää korjata nopeasti, olipa kyseessä katon päälle kaatunut puu tai vaikka lahojen räystäslautojen ja huonokuntoisten räystäspeltien vaihto. Jos kerrostalon, omakotitalon, mökin, rivitalon tai vaikkapa paritalon katon korjaus viivästyy, voivat ongelmat muuttua pahemmiksi. Kun katon korjaus lopulta aloitetaan, voi se tulla kalliiksi – tai ehkä kattoa ei enää kannata korjata, vaan se on paras uusia. Tarvitsitpa katon ja kattoläpivientien tiivistystä tai purkua ja uusien tuotteiden asennusta, kannattaa asioida Plus Kattopalvelun kanssa.

Plus Kattopalvelu on aina valmiina auttamaan ja korjaamaan kattovuodot tai sellaisiksi muuttua uhkaavat vauriot. Kiirehdimme paikan päälle selvittämään, mistä kenkä puristaa, ja miten katto kannattaa korjata. Kauttamme saa kattotöille myös rahoituksen. Joustavan remonttilainan takana on yhteistyökumppanimme, jolla on pitkä kokemus rahoitusalalta.

Aina kun korjaamme tai paikkaamme kattoa, tarjoamme kaupan päälle ilmaisen kattotarkastuksen. Sen aikana käydään läpi koko katon kunto. Varmistamme, ettei mikään muu paikka vaadi tiivistämistä, kunnostamista tai uusimista. Panemme merkille myös kaikki katon huoltotarpeet. Kun kattoa huolletaan usein ja oikeilla otteilla, on katon vaurioituminen vähemmän todennäköistä. Esimerkiksi ruostevaurioiden määrää peltikatolla voidaan vähentää pitämällä aaltopeltikatto tai muu peltikatto puhtaana, ja maalaamalla se tarvittaessa. Myös kattotarvikkeiden kunto kannattaa tarkastaa usein. Kattotikkaat ja muut kattotarvikkeet pysyvät paremmin kiinni katossa, kun niiden kiinnikkeet on tarvittaessa kiristetty.

Kun katto vuotaa, on sen korjauksen kanssa pidettävä kiirettä

Kerrostalon, paritalon, mökin ja muiden rakennusten kattojen kunto on hyvä tarkastaa säännöllisesti, jotta katto ei ehtisi ruveta vuotamaan. Kattovuoto voi heikentää katon kuntoa niin merkittävästi, että katto pitää purkaa ja uusia ennenaikaisesti. Mitä varhaisemmassa vaiheessa kattovuodon korjaus aloitetaan, sitä todennäköisempää on saada katto korjattua ilman isoja kustannuksia tai tarvetta uusia koko katto. Jotta vuotavan katon korjaus osattaisiin aloittaa aikoinaan, kannattaa katon kunto varmistaa puolen vuoden välein. Ensimmäisen kerran katon kunto on syytä tarkastaa heti talven jälkeen, sillä lumet ja pakkaset ovat voineet saada katon vuotamaan saumoista, irronneiden kattotarvikkeiden jälkeensä jättämistä rei’istä tai vaikkapa rikkinäisten tiilien kohdata. Toisen kerran tiilikatto, peltikatto tai bitumikatto kannattaa tarkastaa syksyllä – näin katto voidaan tarvittaessa huoltaa tai tiivistää sellaiseksi, että se pysyy tiiviinä tulevan talven ajan.

Jos talon katto vuotaa, on katon korjaamisen kanssa pidettävä kiirettä. Katon tiivistyksen ja paikkauksen lykkääminen voi johtaa katon vesivahinkoon. Plus Kattopalvelu tietää, miten tärkeää kattovuodon korjaaminen on, joten emme viivyttele avun tarjoamista. Kiirehdimme Iittalaan sääsuojaamaan rakennusta. Samalla arvioimme sattuneet vahingot ja syntyneet vauriot, ja annamme hyvän tarjouksen niiden korjaamisesta avaimet käteen -pakettina.

Jos kosteus ei ole vielä päässyt aluskatteen läpi, riittää, että tiivistämme piipun juuren, vuotavan sauman tai muun vuotavan kohdan. Jos aluskatteesta ei ole ollut suojaamaan katon alla olevia rakenteita, pitää meidän kuivattaa kattorakenteet ja uusia märät eristeet. Kastuneita eristeitä ei auta jättää paikoilleen, sillä niihin voi syntyä hometta. Kattorakenteisiin on saattanut syntyä lahoa: silloin puuosat pitää uusia lahon leviämisen ehkäisemiseksi. Aluskatekin pitää korjata, jotta uusia vesivahinkoja ei pääsisi syntymään.

Jos vauriot ovat pahat tai katto on muutenkin ikääntynyt ja/tai huonokuntoinen, suosittelemme katon purkua ja vaihtoa (eli kattoremonttia). Kattoremontin jälkeen rakennuksessa on varmasti tiivis katto, eikä kattoa tarvitse pitkään aikaan huoltaakaan kovin mittavasti. Katon vaihto on tyyriimpää kuin kattovuodon korjaus, joten ensisijaisesti tarjoamme katon tiivistystä ja mahdollisten kosteusvahinkojen kunnostamista.

Me teemme katon huollot Iittalassa ensiluokkaisesti

Kun tilaat kerrostalon, kesämökin tai muun talon katon huollot Iittalaan tästä osoitteesta, onnistuvat huopakattohuollot, peltikattohuollot, varttikattohuollot ja muut katon huollot kerrassaan ensiluokkaisesti. Me teemme taidolla myös sadevesijärjestelmien, kattoturvatuotteiden ja muiden kattotarvikkeiden huollot. 

Usein saamme katon parempaan kuntoon kuin asiakas uskoikaan. Otamme katon huomioon aina kokonaisuudessaan, ja mietimme sitä, miten katon saa kuntoon kaikista kustannustehokkaimmalla tavalla. Katto voi vaikuttaa kaipaavan kattoremonttia, mutta se saadaankin kuntoon tiivistämällä ja huoltamalla, mikä tulee katon uusimista edullisemmaksi. Hyvä esimerkki on parikymppinen bitumikatto. Huopakatto voi vaikuttaa siltä, että se kannattaa uusia, mutta lähemmän tarkastelun ansiosta huomaamme saavamme sen kuntoon vahvistamalla nurkat, paikkaamalla mahdolliset reiät sekä pesemällä ja pinnoittamalla katon. Katto palvelee tällaisen käsittelyn jälkeen ehkä vielä 20 vuotta.

Asiakkaamme arvostavat paitsi ammattitaitoamme ja kilpailukykyisiä hintojamme, myös ilmaisia kattotarkastuksiamme. Kattotarkastus on kaupanpäällinen, mikä tarjotaan kaikille taloyhtiöille ja yksityisasiakkaille aina, kun nämä tilaavat meiltä joitain kattotöitä. Kattotarkastuksen jälkeen asiakas saa (tosin vain tarvittaessa) tarjouksen niistä kattotöistä, joilla katon kuntoa voidaan kohentaa vielä lisää. Tarjous saattaa koskea esimerkiksi kattopeltien kiinnitysten lisäämistä, vääntyneiden rännien korjaamista tai sammaleiden poistoa ja katon suojakäsittelyä.

Eri kattoja huolletaan eri tavoin. Suosituin katto on tällä hetkellä tiilikuvioinen peltikatto. Se ja kaikki muut peltikatot huolletaan maalaamalla ne uudestaan heti, kun vanha maalipinnoite on muuttunut kuluneeksi. Vanhojen naulojen tai ruuvien vaihtoa uusiin ruuveihin pitää kattopellit katolla myös myrskytuulessa. Jatkossa katto ei edes meinaa vuotaa ruuvinrei’istä.

Tiilikattoja huolletaan pinnoittamalla vanhat tiilet ja poistamalla sammalet aina, kun niitä on katolle ilmestynyt. Huopakaton ja palahuopakaton huolto-ohjelma on samankaltainen, eli huopakattoja pinnoitetaan, ja niille tehdään sammaleenpoistoja. Myös vartti- eli mineriittikaton käyttöikää voidaan jatkaa pesemällä ja pinnoittamalla vanha katto.

Riippumatta siitä, mikä on katon materiaali tai katon ikä, tarvitsee katto keväthuoltoa sekä syyshuoltoa. Tällaisten vuosittain toistuvien perushuoltojen yhteydessä katto ja sen sadevesijärjestelmä puhdistetaan lehdistä ja kaikista muista roskista. Näin varmistetaan sadevesijärjestelmän veto ja se, ettei kate ala ruostua tai sammaloitua.

Mitä eroa on rännien ja kattokaivojen puhdistamisella Iittalassa?

Rännien puhdistus ja niiden kunnon tarkastus on ainut joka vuosi (ja itse asiassa kaksi kertaa) tarvittu rännihuolto Iittalassa. Sadevesikourujen puhdistuksen yhteydessä kannattaa varmistaa, etteivät rännit tarvitse muuta huoltoa (esimerkiksi huoltomaalausta ) tai korjaamista. Kuntotarkastus kertoisi myös siitä, jos rännit olisivat niin huonossa kunnossa, että ne pitäisi purkaa ja asentaa uudet rännit niiden tilalle.

Räystäskourut ja alastuloputket ovat tavallisin järjestelmä sade- ja sulamisvesien ohjaamiseen. Toisinaan näkee myös rakennuksia, joissa kattovedet ohjataan suppiloihin, ja suppiloista jalkaränneihin. Tasakattoisissa rakennuksissa rännejä ei ole. Tasakattoisissa rakennuksissa veden poisto katolta on hoidettu kattokaivojen avulla.

Kattokaivojen ja rännien puhdistaminen ovat hyvin samankaltaisia kattotöitä. Ensin katolle pitää kiivetä, ja sitten kaikki lehdet, havunneulaset ja muut roskat pitää kerätä roskapusseihin. Joskus näkee rännejä puhdistettavan nojatikkailta käsin, mutta touhussa piilee horjahtamisvaara. Joillakin on tapana heitellä räystäskouruista löytyvät roskat suoraan maahan, mutta me emme tahdo sotkea pihaasi.

Sekä kattokaivot että rännit pitää puhdistaa yhtä usein, eli vähintään joka syksy ja kevät. Jos kattokaivoihin jää roskia, voivat ne lakata vetämästä. Minne katolle satanut vesi silloin päätyy? No, ei oikein minnekään. Seisovan veden paine voi saada aikaan tasakattovuodon. Roskat voivat aiheuttaa myös kattokaivojen jäätymisen, jolloin ne on avattava kuumalla vesihöyryllä.

Myös roskien ja seisovan veden takia umpeen jäätyneet räystäskourut ja syöksyputket pitää avara kuumalla höyryllä. Mahdolliset jääpuikot katkomme käsivoimin. Jää estää sulamisvesien poistumisen, jäätyneistä ränneistä roikkuvat jääpuikot voivat olla hengenvaarallisia, ja jää saattaa avata kourujen ja alastuloputkien saumat. Jää voi myös vääntää kouruja tai rasittaa kourukoukkuja niin, että kourut pudota mätkähtävät maahan.

Jää ja seisova vesi nopeuttaa kourujen ruostumista lisäten niiden korjaustarpeita. Rakennuksenkaan kannata ei ole hyvä, että räystäskouru on täynnä roskia. Kun rännit eivät vedä, tulvivat rännit. Likavesi sotkee seinät, ja voi aiheuttaa tiiliseinän rapautumista. Puuseinän vuotava ränni voi lahottaa tai saada kasvamaan homepilkkuja. Vuotava ränni voi myös kastella omakotitalon tai muun rakennuksen sokkelin sekä perustukset, joten kannattaa pitää huolta sadevesijärjestelmän toiminnasta.

Jos kattoa ei pestä ja puhdisteta, voivat sammalet aiheuttaa huolia

Puhdas katto on kiva katsella, minkä lisäksi sen voi odottaa pysyvän paremmassa kunnossa kuin likaisen ja kasvustojen peittämän katon – ota siis yhteyttä ja tilaa katon pesu tai sammaleenpoisto ja katon suojakäsittely Iittalaan! Me pesemme niin tiilikatot, huopakatot kuin peltikatotkin. Katon pesussa ei kannata käyttää painepesuria, sillä kova vedenpaine voi vaurioittaa katetta vakavasti. Likaisen katon pesu onnistuu ihan tavallisella vesiletkulla, sopivalla pesuaineella ja pesutulosta tehostavilla pesuharjoilla. Kun katto on pesty ja kun se on saanut rauhassa kuivua, voidaan katto maalata. Peltikatot tavataan maalata pariin, kolmeen kertaan, kun taas muut katot maalataan vain kerran. Ainoastaan kuparikattoja ja savitiilikattoja ei maalata. Savitiilille riittää katon suojakäsittely, eikä kuparikatto tarvitse sitäkään.

Jos omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi mökin katolla on sammaleita, ei tiilikaton tai huopakaton pesu riitä. Jos lukkosaumakatto tai muu peltikatto sattuisi sammaloitumaan, riittäisi sammaleiden poistoon se, että peltikatto pestäisiin tai harjattaisiin. Tiilikatoilta ja bitumikatoilta sammalet kannattaa poistaa kemiallisesti. Sammalmyrkkymme poistavat sammalet aina juuria myöten, joten katto pysyy siistinä pitkään. Sammaleenpoistoaineemme eivät ole vaarallisia ympäristölle, ihmisille tai katolle.

Sammalet ja muut kasvustot katolla ovat ongelma, mikä kannattaa poistaa päiväjärjestyksestä mahdollisimman nopeasti. Sammalet kuluttavat kattoa niin, että tiilien halkeileminen nopeutuu ja huopakatto kuluu sekä avautuu saumoistaan. Jos peltikatolla olisi sammaleita, alkaisi se ruostua. Lopputulos olisi sama: kattovuoto ja isompi kattokorjaus, ehkä jopa kattoremontti. 

Mitä puhtaampi katto, sitä vähemmän sammalet aiheuttavat huolia. Jos sinulla on tiilikatto, kannattaa se harjata kaksi kertaa vuodessa. Myös mineriittikatot ja erilaiset peltikatot kannattaa harjata joka kevät ja syksy. Lehdet, havunneulaset, oksat ja muut roskat kannattaa poistaa myös huopakatoilta, mutta mieluummin ilmapuhaltimella kuin harjalla. Näin estetään huopakattopinnoitteen vaurioituminen. Katon puhdistuksen yhteydessä poistamme roskat myös sadevesijärjestelmästä, jotta se vetäisi kaikissa erilaisissa olosuhteissa. Huoltokokonaisuutta kutsutaan katon kevät- tai syyshuolloksi sen mukaan, mitä vuodenaikaa eletään. Tämänkin kattohuollon yhteydessä tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen, jotta muut mahdolliset huoltotarpeet tulisivat ilmi. Kattotarkastus kertoisi myös tarpeesta teettää kattokorjaus, jos jokin kohta katossa olisi vaurioitunut.

Millaisia kattoja maalataan, tai ei maalata Iittalassa?

Riippuu katemateriaalista, miten sitä kuuluu huoltaa, mutta katon maalaus Iittalassa kuuluu useimpien kattojen omaan huolto-ohjelmaan. Kattomaalaus kohentaa koko kerrostalon, omakotitalon tai muun rakennuksen ulkonäköä. Katon huoltomaalaus on tarpeen myös katon kunnon varmistamiseksi, ei vain siksi, että katosta tulisi taas kauniin ja tasaisen värinen.

Jos siis haluat kauniin, mahdollisimman pitkäikäisen ja kiitettävästi erilaisia rasituksia kestävän katon, kannattaa ottaa yhteyttä ja tilata kattomaalaus Plus Kattopalvelulta. Me maalaamme taidokkaasti kaikki erilaiset katot lukkosaumakatoista bitumipaanukattoihin.

Totta puhuen on pari poikkeusta. Savitiilikattoja ei maalata, vaikka betonitiilikatot kuuluukin maalata. Savitiilikatoille riittää, että ne käsitellään suojakäsittelyaineella muutaman vuoden välein. Suoja-aine saa savitiilet hylkimään vettä, likaa ja kasvustoja, eli lopputulos on melkein sama kuin betonitiilikattoja maalattaessa.

Kuparikattojaan ei maalata. Ne hapettuvat ja muuttavat väriään hitaasti vuosisatojen kuluessa. Kuparikatot ovat kuitenkin hyvin harvinaisia kattoja, eikä betonitiilikattojen tulon jälkeen ole asennettu kovin monia savitiilikattoja. Voidaan siis sanoa, että valtaosa katoista pitää maalata.

Peltikattojen isoin ongelma on ruoste. Ruostevaurioita voidaan torjua pitämällä katto puhtaana ja maalaamalla se vanhan pinnoitteen alettua kulua. Käytännössä tämä tarkoittaa usein sitä, että peltikatto on maalattava 10–15 vuoden välein. Maalipinnoite pitää katon myös likaahylkivänä.

Tiilikatotkin maalataan siksi, että ne hylkisivät likaa. Uusi pinnoite saa tiilet hylkimään myös kasvustoja ja vettä. Pinnoite tasoittaa vanhan kattotiilen epätasaisen pinnan, jotta vesi valuu pois, eikä jää tiilen sisään. Jos tiilen sisässä on paljon vettä, murenee se talvella. Jää voi jopa halkaista tiilen, jolloin tiilikatto voi alkaa vuotaa.

Huopakaton maalaus on tarpeen, jotta aurinko ei kovettaisi kattoa ja saisi sitä menettämään elastisuuttaan. Uusittu pinnoite ehkäisee myös katon sammaloitumista.

Lukkosaumakatot ja muut peltikatot maalataan ehkä kolme kertaa, kun taas tiili- ja huopakatoille riittää yksi kerta. Ennen kattomaalausta katto pitää valmistella maalattavaksi, ja tämä tarkoittaa vähintään katon pesua. Myös sammaleiden poisto voi olla tarpeen. Alkutarkastuksen aikana selviää pohjatöiden tarve sekä kattomaalauksen hinta. Jos kattomaalaus olisi parempi korvata osittaisella tai kokonaisella kattoremontilla, kerromme siitä asiakkaalle. 

Lumen pudotus Iittalassa kannatta hoitaa ammattilaisvoimin

Paksu kerros suojalunta tarkoittaa sitä, että voi olla tilata lumenpudotus Iittalaan. Pakkaslumi on sen verran kevyttä, ettei se yleensä aiheuta vaaraa tiilikaton, huopakaton tai peltikaton rakenteille. Suojalumi on tiivistynyttä, joten sama määrä lunta painaa paljon enemmän. Katto voi vaikka painua notkolle, jos lunta ei pudoteta kerrostalon, kesämökin, omakotitalon, hallin, rivitalon tai muun kiinteistön katolta. Lumen paino voi saada katon myös vuotamaan. Kattovuoto on vaarana silloinkin, jos lumi pääsee putoamaan katolta vauhdikkaasti. Lumi voi repiä mukaansa kattotiiliä, kattotikkaita, rännejä tai muita kattotarvikkeita. Tällöin kattoon syntyy reikiä.

Kattolumen vapaa putoaminen on vaarallista myös talon läheisyydessä liikkuvien ihmisten kannalta. Vaikka katto ei olisi vaarassa, voi lumimassoja olla syytä vähentää ihmisten turvallisuuden takia. Kannattaa ottaa huomioon sekin, että katolta putoava lumi voi rikkoa terassikatoksen tai esimerkiksi lähettyvillä olevan auton tuulilasin.

Lumen pudotus katolta on kieltämättä melko vaarallista, joten siihen ei kannata ryhtyä omin päin. Plus Kattopalvelun kokeneet ammattilaiset pitävät huolen siitä, että työ etenee turvallisesti ja ripeästi. Käytämme asianmukaisia työturvallisuustuotteita, jotta emme putoaisi katolta. Jopa loivalta katolta tai tasakatolta voi pudota, sillä lumenpudottaja saattaa horjahtaa työntäessään lunta katon reunan yli. Valitsemme tarkoin paikan, mihin lumet voi turvallisesti pudottaa. Tarvittaessa järjestämme valvojat tai liikenteenohjaajat paikalle. Mikäli tarpeen, ajamme katolta pudotetut lumet pois tontilta. Koska olemme kattoammattilaisia parhaasta päästä, osaamme pitää huolen myös siitä, ettemme riko tiilikattoa, huopakattoa, peltikattoa tai katon varusteita lumia alas pudottaessamme.

Voit tilata meiltä myös jääpuikkojen poiston katon räystäiltä. Jääpuikot kannattaa poistattaa, sillä ne voivat kaikessa terävyydessään olla jopa hengenvaarallisia. Me hoidamme myös jään poiston katolta. Katon reunoille syntyneet jäävallit ja muu kattojää saadaan sulamaan kohdistamalla niihin kuumaa vesihöyryä. Vesihöyry toimii myös jäätyneiden rännien tai kattokaivojen sulattamisessa. Kattojään poisto estää katon vaurioitumisen ja katolta putoavan jään aiheuttamat turvallisuusriskit. Jäätyneiden rännien sulatus estää jäätä vääntämästä tai pudottamasta kouruja, tai avaamasta kourujen ja alastuloputkien saumoja. Jotta rännit eivät jäätyisi, kannattaa ne puhdistaa ja tarkastaa joka syksy. Ränneihin voidaan myös asentaa sulanapitojärjestelmä.

Meiltä löytyvät oikeat ammattilaiset kaikkiin kattotöihin Iittalassa

Meiltä löytyvät oikeat ammattilaiset kaikkiin kattotöihin Iittalassa. Jos savupiippu tai kattoikkuna pitää pellittää, lähetämme paikalle kattopeltiseppämme. Huopakattotöitä ja palahuopakattotöitä varten lähetämme paikalle huopakattoammattilaisemme, joilta onnistuvat niin huopakattoremontit kuin vaikkapa huopakattojen maalauksetkin. Tiilikattotyöt rikkinäisten tiilien vaihdosta aluskatteen korjaukseen tehdään tiilikatoista kaiken tietävien ammattilaistemme toimesta. Peltikattotyöt onnistuvat erinomaisesti, kun asialla ovat peltikattoihin erikoistuneet asiantuntijamme.

Kaikki kattokorjaukset rikkinäisten tiilien vaihtamisesta kattoläpivientien korjaamiseen kannattaa toteuttaa niin nopeasti kuin suinkin. Jos esimerkiksi vuotavaa kattoikkunaa ei pian korjata, voi kosteus päästä katon alle. Katon vesivahingon korjaamiseen voi liittyä niin aluskatteen uusiminen, lahojen puurakenteiden vaihto kuin katon eristyksenkin uusiminen. Jos katto paikataan jo silloin, kun vahingot ulottuvat pelkkään vesikatteeseen, selvitään urakasta edullisemmin ja nopeammin. Erilaisten kattohuoltojen ja säännöllisten kattotarkastusten ansiosta katon vaurioitumisalttiutta voidaan merkittävästi vähentää. Aina kun teemme jonkin omakotitalon, kerrostalon, mökin, luhtitalon tai vaikkapa paritalon kattotyön, tarjoamme ilmaisen katon kuntotarkastuksen. Sen aikana varmistetaan niin katon tiiviys kuin esimerkiksi kattoturvatuotteiden kunto. Saatamme suositella sen jälkeen esimerkiksi lintuverkkojen tai muiden pieneläinesteiden asentamista. Lintuverkkojen avulla linnut ja muut pieneläimet eivät pääse sotkemaan eristeitä tai rikkomaan aluskatetta.

Jos aluskate menee rikki, pitää se paikata. Käytännössä tämä tarkoittaa samaa, kuin aluskatteen vaihto. Aluskate on tarpeen katon vesivahinkojen torjumiseksi. Aluskate estää katon alla olevia eristeitä ja puuosia kastumasta, vaikka katto vuotaisi vähän aikaa harjalta, piipun juuresta tai vaikka jiirin kohdalta. Aluskate estää myös talon sisäpuolelta kohoavaa lämmintä ja kosteaa ilmaa tiivistymästä vedeksi ainakaan ulkokaton viileälle alapinnalle.

Jotta kondenssivesi ei aiheuttaisi kosteusongelmia kattosi alla, tulee eristeitäkin olla riittävästi, ja katon IV-töiden pitää olla hyvin toteutettuja. Mikäli eristeitä ei ole tarpeeksi, pääsee lämpöä karkuun runsaasti. Lämmön karkaaminen vaikuttaa myös siihen, miten kallista talviaikainen lämmittäminen on. Tarvittaessa teemme tarjouksen katon lisälämmöneristyksestä. Jos ilma liikkuu jähmeästi katon alla, voidaan asiaa auttaa esimerkiksi asentamalla harjapeltituuletin. Joissain tapauksissa tarvitaan katon korotusta, sillä eristeiden ja aluskatteen välissä pitää olla tarpeeksi korkea tuuletustila.

Katon eli yläpohjan eristeiden vaatimia töitä on esimerkiksi villojen vaihto

Plus Kattopalvelu on todella monipuolinen kattourakoitsija, joten meiltä voi tilata aivan kaikki kattotyöt Iittalassa. Myös ullakon ja vintin eristys sekä työn yhteydessä mahdollisesti tarvittava katon korotus kuuluvat palveluvalikoimaamme. Teemme myös katon IV-työt, joilla estetään lämpimän ilman kondensoituminen katon alla. Jotta ilma saadaan liikkumaan vikkelästi, voidaan tarvita alipainetuuletinta tai uusia ilmanvaihtohormeja. Asennamme, eristämme ja tiivistämme niin ilmanvaihtokanavat kuin kaikki muutkin kattoläpiviennit.

Toteutamme myös villojen vaihdon tai katon lisälämmöneristyksen, jos yläpohjan eristys ei ole aivan kunnossa. Yläpohjan eristeet vaihdetaan vain poikkeustapauksissa. Jos eristeissä ei ole kosteutta, ei niitä pureta ja uusita kattoremontinkaan yhteydessä. Jos villoissa on kosteutta, pitää ne vaihtaa heti. Asiaa ei kannata lykätä seuraavaan kattoremonttiin, sillä kosteus voi johtaa yläpohjan homevaurioon.

Katon lisälämmöneristystä tarvitaan silloin, jos asunnosta karkaa lämpöä harakoille. Lämmintä ilmaa karkaa jonkin verran myös ikkunoiden, ovien ja seinien kautta, mutta yleensä eniten yläpohjan kautta – nouseehan lämmin ilma luonnostaan ylöspäin. Uudet eristeet auttavat säästämään energiaa, varsinkin 1980-luvun alussa ja sitä ennen rakennetuissa rakennuksissa. Voi olla, että uudet eristeet maksavat itsensä takaisin jo noin viidessä vuodessa.

Uudet eristeet auttavat myös vähentämään kosteusongelmia. Jos asunnosta karkaa paljon lämpöä, voi se tiivistyä vedeksi katon alle. Jotta kondenssivettä ei syntyisi, tarvitaan ehjä (ja mieluiten hengittävä) aluskate, toimiva tuuletus sekä riittävä määrä lämmön karkaamista hillitseviä eristeitä.

Eristeiden ansiosta talon katolle ei synny entiseen malliin jäätä ja jääpuikkoja. Jos talosta karkaa lämpöä, saa se katolla olevan lumen sulamaan, ja sula vesi voi muodostaa katon reunalle sekä jäävallin että jääpuikkoja. Jäävallin takana oleva sula vesi saattaa päästä katon saumoista läpi aiheuttaen kosteusvaurioita katon alla.

Uusien eristeiden lisääminen on usein melko helppo urakka, sillä rakenteita ei tarvitse purkaa ja avata. Asiantuntemusta työ kuitenkin vaatii, sillä vanhat eristeet on osattava kuntotarkastaa siltä varalta, että ne on vaihdettava yksin tein. Lisäksi tulee pitää huolta siitä, etteivät uudet eristeet hankaloita välikaton tuulettumista.

Kattotöiden turvallisuus kiinni kattoturvatuotteiden määrästä ja kunnosta

Palotikkaat, kattosillat ja muut kattoturvatuotteet Iittalassa ovat olemassa tehdäkseen katolla liikkumisesta ja siellä työskentelemisestä mahdollisimman turvallista. Kattoturvatuotteet tekevät katolla liikkumisesta myös sujuvampaa. Katolla pitää liikkua ainakin kaksi kertaa vuodessa, sillä kaikki katot pitää puhdistaa ja tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Säännölliset kattotarkastukset ovat tarpeen, jotta mahdolliset kattokorjaukset osattaisiin toteuttaa ajoissa. Mitä aikaisemmin katto paikataan, sitä pienemmin kustannuksin siitä on mahdollista selvitä – siksi kannattaa käydä usein varmistamassa, ettei katolla ole rikkinäisiä kattotiiliä, reikiä tai vuotavia saumoja.

Kattopuhdistusten, kattotarkastusten ja satunnaisten kattokorjausten lisäksi katto voi tarvita lumenpudotusta, jäänsulatusta tai esimerkiksi kattoikkunan poistoa. Myös piipun nuohoaminen, antennin korjaaminen tai esimerkiksi ilmanvaihtokoneen huolto edellyttää katolla liikkumista. Kiinteistön omistajan tai taloyhtiön tulee huolehtia siitä, että katolla voi liikkua mahdollisimman turvallisesti – eli että katolla on riittävä määrä kattoturvatuotteita, ja että ne ovat kunnolla kiinni katossa.

Talotikkaat, lapetikkaat (eli kattotikkaat), hätäpoistumistikkaat ja kattosillat sekä putoamissuojat ja kattopollarit asennetaan yleensä jo katon asentamisen yhteydessä. Jos omakotitalon, kerrostalon, rivitalon, mökin tai vaikkapa luhtitalon katolta kuitenkin huomataan puuttuvan joitain olennaisia kattoturvatuotteita, ota yhteyttä Plus Kattopalveluun. Tunnemme rakennusmääräysten kattoturvatuotteille asettamat minimivaatimukset ja muut määräykset, joten toimitamme paikalle oikeanlaiset ja laadukkaat kattoturvatuotteet. Lumiesteet ja muut turvatuotteet asennetaan katolle kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

Tiilikaton, huopakaton ja peltikaton kattoturvatuotteet kannattaa tarkastaa yhtä usein kuin koko katto. Kattoturvatuotteiden kunto on voinut muuttua kuluneen puolen vuoden aikana, ja ne voivat nyt tarvita jotain huoltoa, korjausta tai uusimista. Myös seinätikkaiden ja muiden kattoturvatuotteiden kiinnikkeet pitää tarkastaa siltä varalta, että ne ovat päässeet löystymään. Kun kiinnikkeet kiristetään ajoissa, eivät kattoturvatuotteet pääse putoamaan katolta esimerkiksi kovan tuulen tai suojalumen aiheuttaman rasituksen takia. Kattotikkaiden ja muiden kattoturvatuotteiden käyttäminenkään ei ole turvallista, jos turvatuotteet eivät ole kunnolla kiinni katossa. Tilaa meiltä mikä vain kattotyö, vaikkapa pelkkä rännien puhdistus, niin tarkastamme kattosi, kattoturvatuotteesi, muut kattotarvikkeesi sekä mahdollisuuksien mukaan myös kattosi alapuoliset osat ilman eri veloitusta.

Parhaat vinkit lumiesteiden korjaukseen, kiinnitykseen ja asennukseen

Plus Kattopalvelu tietää kaiken tietämisen arvoisen lumiesteiden asentamisesta ja korjaamisesta. Paras vinkki lumiesteiden asentamista, korjaamista tai irronneiden lumiesteiden kiinnittämistä tarvitsevalle onkin ottaa yhteyttä Plus Kattopalveluun, ja jättää kattotyö meidän vastuullemme. Jos lumiesteet tai muut kattotarvikkeet (esimerkiksi kattotikkaat) pääsevät irtoamaan katosta, on kattoon syntyneet reiät ja vauriot samalla korjattava. Meiltä tämäkin hoituu kokenein ja tottunein ottein.

Jotta lumiesteet pysyisivät katolla eivätkä putoaisi alas aiheuttaen korjaustarpeita, kannattaa lumiesteiden (kuten muidenkin kattoturvatuotteiden) kunto ja kiinnitykset tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Säännöllisten kuntotarkastusten ansiosta kaikki huollot, korjaukset ja kiristykset osataan tehdä oikeaan aikaan. Kun lumiesteiden kiinnitykset ovat kireällä, ei tuuli tai lumi saa niitä niin helposti irtoamaan ja putoamaan.

Koko katto kannattaa tarkastaa puolen vuoden välein, sillä noin kuuden kuukauden aikana on saattanut syntyä uusia korjaus-, uusimis- ja huoltotarpeita. Mitä aikaisemmassa vaiheessa katon tarpeisiin reagoidaan, sitä paremmassa kunnossa kesämökin, kerrostalon tai muun rakennuksen katto pysyy – ja sitä pienempiä ovat katon aiheuttamat kokonaiskustannukset.

Lienee paikallaan käydä läpi sitä, miksi lumiesteet ovat niin tarpeelliset. Lumiesteet tulee hankkia katon reunalle aina, kun kattokaltevuus on ainakin 1:8. Lumiesteet tulee asentaa niin bitumikatoille kuin konesaumakatoillekin. Rakennusmääräysten mukaan ainakin kaikki kulkureitit ja oleskeluun tarkoitetut tilat on suojattava lumiesteillä, mutta lumiesteet jaksavat toteuttaa tehtäväänsä paremmin, kun ne on asennettu koko katon reunalle. Jos lape on pitkä, on lumiesteitä asennettava kahteen riviin, ja jos katolla on suhteellisen herkästi hajoavia varusteita, kannattanee ne suojata omilla lumiesteillään.

Lumiesteet hillitsevät lumen liikkeitä, joten niiden ansiosta on epätodennäköisempää, että kattotikkaat, rännit tai esimerkiksi kattotiilet putoaisivat katolta lumen mukana. Katto pysyy siis paremmassa kunnossa, kun sen reunoilta löytyy lumiesteitä. Lumiesteillä on toinenkin tehtävä, ja se on suojata talon ympärillä liikkuvia ihmisiä sekä heidän omaisuuttaan. Katolta voi tulla alas iso määrä lunta, minkä alle jääminen voisi olla hyvin vaarallista. Koska taloyhtiöt ja kiinteistöjen omistajat ovat vastuussa siitä, ettei kattolumi pääse aiheuttamaan vahinkoa, kannattaa kaikki kaltevat katot varustella lumiesteillä.

Ota yhteyttä, jos piippua ei ole pellitetty tai jos piipunhattu uupuu

Hormin suuaukkoa suojaava piipunhattu ja piipun pellitys toteutetaan usein jo katon asentamisen tai kattoremontin aikana. Jos piipunhattu uupuu tai piippua ei ole pellitetty peltisepän työnä, ota yhteyttä Iittalassa ja muualla Hämeenlinnassa toimivaan Plus Kattopalveluun. Piipun pellitys kruunaa katon ja estää omalta osaltaan sen, että piipusta alkaisi vuotaa vettä katon alle. Kattopeltiseppämme tekevät piipun pellityksen mittojen mukaan, joten piippu saa parhaan mahdollisen suojan kosteudelta, lämpötilojen vaihtelulta ja rapautumiselta.

Kun mitat on otettu, on pian vuorossa vesikaton purkaminen. Onneksi koko kattoa ei tarvitse purkaa. Riittää, että kattoa puretaan ainoastaan piipun luota. Jos tekemämme alkutarkastus on paljastunut, että aluskatetta pitää korjata piipun kohdalta, toteutamme sen yksin tein. Aluskatteen paikkaaminen tarkoittaa aluskatteen vaihtamista – vähintäänkin vaurioituneiden kohtien osalta, ellei jopa kokonaan. Aluskatteen osittainenkaan purku ja vaihto ei tule onnistumaan alakautta, vaan kattoa on purettava ainakin jonkin verran. Piippua pellitettäessä vesikattoa tullaan joka tapauksessa purkamaan, joten aluskatteen korjaaminen ja osittainen uusiminen onnistuu suorastaan leikiten.

Aluskatteen korjaamista ei kuitenkaan kannata lykätä piipun pellittämisajankohtaan tai kattoremonttiin, jos siinä huomataan jotain vikaa jo aiemmin. Aluskatteen tulisi olla kaiken aikaa täysin tiivis siltä varalta, että talon katto alkaa vuotaa – esimerkiksi juuri piipun kohdalta. Ilman ehjää aluskatetta voi pienikin kattovuoto saada katon rakenteet lahoamaan ja eristeet homehtumaan.

Plus Kattopalvelun ammattilaisiin voit luottaa niin aluskatteen korjaamisessa, savupiipun pellittämisessä kuin kaikissa muissakin peltisepän töissä. Tilaa vaikka rivisaumatun peltikaton korjaus, jiiripeltien vaihto, räystäspeltien asennus tai kattoikkunan suojapellitys. Luonnollisestikin meiltä onnistuu myös piipunhatun asentaminen. Kun hormin suuaukon päällä on piipunhattu, ei hormi kastu sateella. Märkä hormi on huono vetämään, mutta se ei suinkaan ole ainoa syy sille, miksi jokainen savupiippu kannattaisi varustella piipun- eli sadehatulla. Syy on hormin rapautumisen estäminen. Kosteus ja sen jäätyminen aiheuttaa koloja ja halkeamia. Piippu voi sortua, mutta jo sitä aiemmin rapautuminen voi johtaa rakennuspaloon. Tulipalo voi saada alkunsa hormista karkaavista savukaasuista tai nokipalosta.

Veloitukseton katon tarkastus Iittalassa – näin sinäkin saat sellaisen

On itse asiassa varsin helppoa saada ilmaiseksi tarjottu katon tarkastus Iittalaan. Riittää, että otat yhteyttä kattourakoitsija Plus Kattopalveluun ja tilaat minkä tahansa kattotyön. Se voi olla vaikka kesämökin katon keväthuolto (eli katon ja rännien puhdistus), omakotitalon katon pesu, rivitalon katon lisälämmöneristys tai vaikkapa teollisuuslaitoksen kattokaivojen uusiminen. Kattotarkastus tarjotaan sinulle ilmaiseksi riippumatta siitä, kauanko aikaa tilaamasi kattotyöt vievät, tai paljonko ne maksavat.

Toki voit tilata meidät tekemään tiilikaton, peltikaton tai huopakaton katon kattavan tarkastuksen myös ilman muita kattotöitä. Tällöin saat katon kunnon tarkastuksesta erillisen laskun, mutta sen hinta on varsin kohtuullinen. Kun ottaa huomioon, että katon, kattotarvikkeiden ja yläpohjarakenteiden kunnon tarkastaminen voi auttaa sinua säästymään monilta ongelmilta (kuten kattovuodoilta ja katon vesivahingolta), kannattaa ehdottomasti maksaa pikkusumma kattotarkastuksesta.

Juuri siksi kaikki katot kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Kun katon kuntoa seurataan, kaikki katon huolto- ja korjaustarpeet tulevat huomattua ja hoidettua ajoissa. Näin kerrostalon, mökin, luhtitalon ja kaikkien muiden talojen katot pysyvät hyvässä kunnossa vuosikymmenestä toiseen.

Jotta tarve poistaa sammalet, vaihtaa rikkinäiset kattotiilet, tiivistää aluskate tai esimerkiksi kiristää lapetikkaiden kiinnitykset tulisi huomattua jo varhaisessa vaiheessa, on katot hyvä tarkastaa kaksi kertaa joka ikinen vuosi. Katon kuntotarkastusta ei kannata suorittaa nojatikkailta käsin, vaan katolle pitää nousta, jotta koko sen pinta voitaisiin kävellä läpi. Vain näin tikkaat ja muut kattoturvatuotteet, kaikki läpiviennit, sadevesikourut ja räystäsalueet sekä esimerkiksi katon pinnoite tulevat tarkastettua tarpeeksi huolellisesti. Jos katon alle suinkin pääsee, kuuluu katon kunnon tarkastuksen yhteydessä varmistaa myös aluskatteen, lämpöeristeiden ja puurakenteiden kunto.

Keskikesän helteet eivät ole parhain ajankohta katon tarkastamiseen, sillä mahdolliset vuotojäljet ovat voineet kuivua pois kattorakenteista. Varsinkaan bitumikatolla ei kannata muutenkaan liikkua helteiden aikana, sillä pehmennyt kattohuopa voi antaa periksi, kun sen päällä kävellään. Sopivimmat ajankohdat kattojen tarkastamiseen ovat kevät ja loppusyksy. Kevättarkastuksen aikana huomataan lumen ja pakkasten mahdollisesti aiheuttamat ongelmat. Syksyllä uusitun kattotarkastuksen ansiosta katto on mahdollista tiivistää ja huoltaa niin, että siitä tulee mahdollisimman talvenkestävä.

Vain jotkin kattourakoinnit ja kattopalvelut Iittalassa riippuvat vuodenajasta

Monet kattourakoinnit Iittalassa voidaan tehdä mihin vuodenaikaan tahansa. Kattofirmamme tekee esimerkiksi kattoremontit aivan milloin vain, vaikkapa keskellä talvea. Jotkin kattourakat on parempi tehdä tiettyinä vuodenaikoina, jolloin on todennäköisempää tavoittaa niiden tarvitsema säätila. Siksi kattopalvelumme tekee kattomaalauksia lähinnä kesäisin. Kattomaalaus vaatii lämpimän ja kuivan sään, mieluiten pilvipoudan. Tämä kattourakoitsija toteuttaa aivan kaikki taloyhtiöiden ja yksityisasiakkaiden kattotyöt, eli myös katon kevät- ja syyshuollot. Nämä kattotyöt tehdään nimensä mukaisesti joko keväällä tai syksyllä.

Meiltä voi tilata mitä vain peltikattotöitä, tiilikattotöitä, palahuopakattotöitä, huopakattotöitä ja myös niitä varttikattotöitä, mitä edelleen saa toteuttaa. Peltikattoja ovat niin aaltopeltikatot, suoraprofiiliset ja tiilikuvioiset peltikatot, kattopeltiseppien toimesta asennetut konesaumakatot kuin lukkosaumakatotkin. Peltikatot pidetään hyvässä kunnossa harjaamalla ne sekä keväisin että syksyisin. Kattomaalaus uusitaan noin 10–15 vuoden välein. Syysmyrskyt voivat aiheuttaa tarpeen vaihtaa irronneita kattopeltejä. Kevättarkastus saattaa kertoa tarpeesta tiivistää vuotava sauma tai läpivienti.

Betonitiilikatot ovat nykyään yleisempiä kuin savitiilikatot. Betonitiilikaton huolto-ohjelmaan kuuluu se, että se suojataan rapautumiselta maalaamalla se kertaalleen. Savitiilikattoa ei tarvitse maalata, mutta sekin tarvitsee sammaleiden ja epäpuhtauksien poistoa sekä katon suojakäsittelyä (aivan kuten betonitiilikattokin). Epäpuhtaudet poistetaan harjaamalla katto kaksi kertaa vuodessa. Yhtä usein tehtyjen kattotarkastusten ansiosta rikkinäiset tiilet osataan vaihtaa ajoissa. Myös muita kattopaikkauksia voidaan tarvita, ja joinakin talvina edessä voi olla lumenpudotus.

Tiivissaumakatot, kolmiorimahuopakatot ja palahuopakatot puhdistetaan roskista kaksi kertaa vuodessa, ja puuhassa suositellaan käytettävän ilmapuhallinta. Sammalet ja muut kasvustot pitää poistaa aina tarvittaessa. Katon kemiallinen puhdistus on kattoystävällinen ja luotettava tapa päästä eroon sammaleista. Kun bitumikatto vielä pinnoitetaan noin parikymppisenä, kestää se hyvin sammaleita, auringon porotusta ja muita rasituksia. Puolivuosittaisten kattotarkastusten ansiosta kaikki mahdolliset reiät osataan paikata ajoissa. Tarvetta voi olla myös jiirien tiivistämiselle tai esimerkiksi irronneiden paanujen kiinnittämiselle.

Mineriittikattoa ei mikään kattourakoitsija saa enää korjata tai asentaa. Kattopesu ja katon pinnoitus ovat edelleen sallittuja, ja niiden avulla katto saadaan kestämään vielä pitkään. Jos katossa on jotain korjattavaa, on katon purkamisen aika. Tilalle voidaan asentaa vaikka tiilikuvioinen peltikatto.