Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Vedenpitävä katto Pohjois-Pohjanmaalle meidän kattotöidemme tuloksena

Miksi et valitsisi parasta kattofirmaa kattoremonttiin, katon korjaamiseen tai katon huoltamiseen – varsinkin kun hintamme ovat todella kilpailukykyiset ja maksunkin voi hoitaa joustavasti (esimerkiksi kotisivujemme kautta haettavan rahoituksen avulla)? Ota yhteyttä kattofirma Plus Kattopalveluun ja pyydä hyvä tarjous mistä tahansa omakotitalon, kerrostalon, rivitalon, kesämökin tai vaikkapa ulkorakennuksen kattotyöstä. Yksityisasiakkaalla on mahdollisuus hakea myös kotitalousvähennystä omakotitalon tai mökin kattourakoista.

Katon on tarkoitus olla vedenpitävä, hyvännäköinen ja pitkäikäinen, ja meidän kattotöidemme tuloksena katosta tulee tällainen – ja se myös pysyy hyvässä kunnossa. Voimme varmistaa kattosi kunnon säilymisen, sillä tarjoamme jokaisen kattomaalauksen, kattoreiän paikkauksen tai esimerkiksi kourusaneerauksen yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Tuon kattotarkastuksen aikana meille valkenee kokonaiskuva kattosi kunnosta, ja voimme laatia tarjouksen sen mahdollisesti tarvitsemista lisäkorjauksista tai lisähuolloista. Pitkän linjan kattoammattilainen näkee heti, onko lukkosaumakatto aika maalata, pitäisikö palahuopakatto pinnoittaa tai vaatiiko tiilikaton aluskate tiivistystä.

Toimimme kaikkialla Pohjois-Pohjanmaalla, mikä tarkoittaa sitä, että teemme kaikki tasakattojen, harjakattojen ja muun muassa mansardikattojen kattotyöt niin Alavieskassa, Haapajärvellä, Haapavedellä, Hailuodossa, Iissä, Kalajoella, Kempeleessä, Kuusamossa, Kärsämäellä kuin Limingallakin. Jos katto vuotaa Lumijoella, Merijärvellä, Muhoksella, Nivalassa, Oulaisissa tai Oulussa, laittaa Plus Kattopalvelu sen pikaisesti kuntoon – korjaten myös mahdolliset lahovauriot ja vaihtaen märät villat. Kattohuoltomme saavat katon pysymään tiiviinä ja kauniina sekä Pudasjärvellä, Pyhäjoella, Pyhäjärvellä, Pyhännällä että esimerkiksi Raahessa. Jos katon kunto on heikentynyt niin paljon, että on kaikkien kannalta parempi aloittaa kattoremontti, teemme erinomaisen hinta-laatusuhteen kattoremontit Reisjärvellä, Sievissä, Siikajoella, Siikalatvalla, Taivalkoskella, Tyrnävällä, Utajärvellä ja esimerkiksi Vaalassa. Pyydä tarjous myös katon varustelusta – esimerkiksi aurinkopaneelien tai kattoturvatuotteiden asentamisesta.

Tiedämme myös sen, että kattorakenteet voivat kastua, vaikka vesikatto pitäisi vettä. Siksi kiinnitämme huomiota myös katon tuuletusratkaisuihin ja eristeiden riittävyyteen. Katon lisälämmöneristys voidaan tehdä omana palvelunaan, eli esimerkiksi seuraavaa kattosaneerausta ei tarvitse jäädä odottamaan. Ilmanvaihtoratkaisujakin voidaan parannella koska vain, jotta lämmin ilma ei jäisi muhimaan katon alla. Lämpimästä ilmasta voi tiivistyä kattorakenteet kastelevaa ja lahottavaa kosteutta, joten anna meidän asentaa mahdollisesti tarvitut uudet IV-hormit tai alipainetuuletin – kuivat ja terveet kattorakenteet ennustavat katollesi pitkää ikää.

Onko syy kattoremontillesi Pohjois-Pohjanmaalla kattovuodossa vaiko myrskytuhoissa?

Me Plus Kattopalvelun ammattilaiset tarjoamme parasta palvelua riippumatta siitä, mikä on syysi tilata kattoremontti Pohjois-Pohjanmaalla. Erilaisia syitä katon purkamiselle ja uuden tiilikaton, peltikaton tai huopakaton asentamiselle ovat pitkään jatkunut kattovuoto, pahat myrskytuhot, katon korkea ikä tai hoitamattomuuden takia kiihtynyt haurastuminen ja esimerkiksi halu muuttaa katon ulkonäköä modernimpaan tai muuten vain miellyttävämpään suuntaan. Teemme kaikenlaiset omakotitalon, kerrostalojen, rivitalojen ja mökkien kattoremontit – myös sellaiset, joiden yhteydessä tasakatosta tulee pulpettikatto, harjakatto tai esimerkiksi aumakatto. Kattosaneeraus on tilaisuus myös korottaa kattoa, jos haluat ottaa ullakkotilat asuinkäyttöön. Joskus katon värin vaihtaminen on parasta hoitaa kattosaneerauksen kautta. Esimerkiksi tiilikatosta saadaan eri värinen osittaisen tiilikattoremontin avulla. Myös peltikattoremontti voidaan toteuttaa osittain, jos aluskatteessa ei ole mitään vikaa, eikä sitä siksi ole välttämätöntä uusia. Kattopeltien vaihto on paras tapa vaihtaa katon väriä varsinkin silloin, jos kattopelleissä on paljon ruostetta tai reikiä, tai katto alkaa olla teknisen käyttöikänsä päätepisteessä.

Lukkosaumakaton tai muun peltikaton tilalle tarvitaan uusi katto viimeistään siinä vaiheessa, kun katto on viisikymppinen. Konesaumakatto on poikkeus – tuo kattopeltiseppien asentama katto voi kestää jopa koko vuosisadan verran. Tiilikatto kestää noin 70 vuotta, jos sitä on huollettu niin, ettei se ole rapautunut ja haurastunut normaalia aikaisemmin. Huopakattoremontti on edessä viimeistään 40 vuoden päästä edellisen huopakaton tai palahuopakaton asentamisesta, mutta pahat myrskyvauriot (esimerkiksi puun kaatuminen katolle) tai katon sammaloituminen voivat aikaistaa huopa- tai palahuopakattoremonttia jopa parillakymmenellä vuodella.

Myös paha kattovuoto ja katon alle syntynyt vesivahinko voivat aikaistaa katon uusimista. Tarjoamme kattosaneerausta kuitenkin vasta silloin, kun muut vaihtoehdot on todettu kannattamattomiksi, onhan kattoremontin hinta suurempi kuin katon osittaisen korjauksen hinta. Se, että katto on paras uusia, ei kuitenkaan tarkoita suunnatonta rahanmenoa, sillä me teemme kilpailukykyisen tarjouksen niin kattosaneerauksesta kuin kaikista muistakin kattotöistä, ja kaikki kattotyöt kattoremontista kattohuoltoihin voi maksaa kotisivujemme kautta haettavalla rahoituksella. Kattoremontin voi maksaa myös osamaksulla, jos tämä ratkaisu sopii sinulle parhaiten.

Teetitpä kattoremontin kesällä tai talvella, yksi asia on varma. Kattoremontti alkaa siitä, että tulemme paikan päälle kattoa ja sen rakenteita arvioimaan. Tämän käynnin perusteella meille selviää monta asiaa katostasi – ja siitä, millainen kattosaneeraus meillä on tällä kertaa edessä. Kun tiedämme, mitä kaikkia lisätöitä, korotuksia, uudistuksia ja asennuksia kattosaneerauksen yhteydessä on tehtävä ja minkä kokoisesta katosta on kysymys, laskemme katon vaihdolle avaimet käteen -hinnan. Hinnassa ovat mukana niin uudet katemateriaalit kuin uudet kattotuotteetkin (usein myös kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmä uusitaan samalla kertaa). Avaimet käteen -pakettiin kuuluvat luonnollisestikin kaikki kattoremontin yhteydessä tehtävät työt, myös loppusiivous ja uuden katon asentamisessa syntyneiden purku- sekä rakennusjätteiden toimittaminen jäteasemalle.

Huopakatto (tai palahuopakatto) lämpimästi suositeltava katto myös kesämökille

Meidän on vaikea pysyä puolueettomina, kun asiakas etsii uutta kattoa kesämökille tai esimerkiksi omakotitaloon – huopakatot ja palahuopakatot ovat nimittäin vieneet sydämemme. Maltamme kuitenkin mielemme ja kerromme objektiivisesti kaikkien erilaisten kattojen hyvistä ja huonoista puolista. Huonoja puolia löytyy myös bitumikatosta – huoltamattomana se voi sammaloitua, haurastua ja alkaa vuotaa, ja systemaattisen hoitamattomuuden seurauksena sen käyttöikä voi lyhentyä reilusti. Tässä ei varsinaisesti ole mitään poikkeavaa, sillä mikään katto ei kestä kauaa ilman säännöllisiä huoltoja. Bitumikermikaton hyväksi on luettava, että sen huolto-ohjelma on suhteellisen yksinkertainen, ja että huopakaton huollot, korjaukset ja remontit voi teettää meillä varsin kilpailukykyisin hinnoin.

No niin, nyt päästiin kohtaan yksi. Palahuopakatot ja muut bitumikatot ovat kustannustehokkaita kattoja, mitkä saa melko vähin huolloin ja korjauksin kestämään jopa 40 vuotta. Jos et tahdo maksaa katostasi liikaa, harkitse paanukattoa, kolmiorimahuopakattoa tai tiivissaumakattoa.

Kohta kaksi: bitumikatot sopivat melkein mihin tahansa rakennukseen. Vaikka talossa olisi tasakatto, voidaan sille asentaa huopakate – tarkkaan ottaen tiivissaumakate. Kolmiorimahuopakatot ja laattakatot tarvitsevat kaltevamman katon, mutta kattokaltevuutta voidaan muokata, joten unelman laattakatosta ei tarvitse tyssätä ainakaan liian loivaan kattoon. Valinnanvaraa piisaa, joten saat taloosi juuri niin räikeän tai maanläheisen värisen katon kuin haluat. Se tosin kannattaa tarkastaa, onko kunta tai kaupunki asettanut joitain rajoituksia kattojen värin suhteen.

Kohta kolme: laattakatot, kolmiorimahuopakatot ja tiivissaumakatot ovat kuin luotuja pohjoisiin olosuhteisiimme. Tässä on sinulle katto, mikä ei pelästy alueellemme tyypillisiä nopeita ulkolämpötilavaihteluita – ja mitä auringon paiste tai pakkasrapautuminen eivät saa vuotamaan. Bitumikatot pitävät tiiviytensä erilaisissa olosuhteissa ja erilaisten kuormitusten alaisina, eikä niiden ulkonäkökään heikkene hevillä.

Kohta neljä: tasakatoille, pulpettikatoille, monimuotoisille katoille ja esimerkiksi tavallisille harjakatoille sopivien bitumikattojen käyttömukavuus on omaa luokkaansa – varsinkin niiden pääasialliseen kilpailijaan eli peltikattoihin verrattuna. Huopakaton pinta on sen verran karhea, että lumimassat eivät niin vain ala valua pois katolta. Katon lähellä on siis turvallisempaa liikkua kuin esimerkiksi peltikattoisen rakennuksen vieressä. Huopakatotkin pitää tosin varustella lumiesteillä, jos niiden kaltevuus on 1:8 tai enemmän. Keväällä peltikatto paukkuu, kun lämpötilat vaihtelevat. Kesäsateellakin peltikatto on äänekäs, mutta huopakatto on hiljainen niin sateella kuin lämpötilojen muuttuessa. Lisäksi peltikatto saattaa kuumentaa sisätilat, mutta bitumikaton alla on mukavan viileää.

Paljon muitakin hyviä puolia löytyy – voimme jutella niistä lisää, kun otat yhteyttä. Kerrottakoon vielä lyhyesti siitä, miten huopakatot ja bitumipaanukatot saa pysymään tiiviinä, elastisina ja kestävinä. Kattosi asiat ovat hyvällä mallilla, jos katon kevät- ja syyshuolloista on pidetty kiinni – ja nehän tarkoittavat katon puhdistamista ja tarkastamista kaksi kertaa vuodessa. Niiden ansiosta esimerkiksi sammaleidenpoistoja ja kattoreikien paikkaamisia tarvitaan vain hyvin harvoin. Pinnoitushuolto tehdään vain kerran, ja se palauttaa kesämökin tai esimerkiksi rivitalon katon ulkonäön ja rasituksensietokyvyn miltei ennalleen.

Katon korjaus Pohjois-Pohjanmaalla on täsmäisku katon kaikkien pulmien ratkaisemiseksi

Kun katon korjaus Pohjois-Pohjanmaalla on Plus Kattopalvelun vastuulla, on tavoitteena saada katon kaikki pulmat ratkaistua kerralla. Tämän kunnianhimoisen tavoitteen toteuttamiseksi tarjoamme jokaisen peltikaton, tiilikaton tai huopakaton korjauksen yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Tuon kattotarkastuksen tarkoitus on selvittää, tarvitseeko katto myös jotain kattohuoltoa, millä esimerkiksi rikkinäisten tiilien vaihtotarpeita voitaisiin vähentää. Jos katto on vailla jotain muutakin kattokorjausta, esimerkiksi jiirien paikkausta tai räystäslautojen ja -peltien vaihtoa, paljastuu se tasakaton, pulpettikaton tai esimerkiksi harjakaton kuntotarkastuksen yhteydessä. Kun tiedämme katon tarpeet ja asiakkaan toiveet, voimme tehdä täsmäiskun, mikä ratkaisee kaikki kattopulmat kerralla. Katon ja kattoläpivientien tiivistykset sekä asennukset tehdään avaimet käteen -pakettina, kuten kaikki kattohuollotkin – asiakkaan ei siis tarvitse nähdä lainkaan vaivaa kattonsa kunnostamisen suhteen. Koska kaikki kattokorjaukset painuneen katon oikaisusta aluskatteen korjaamiseen tehdään varsin kilpailukykyisin hinnoinkin, on monta syytä asioida Plus Kattopalvelun kanssa kaikkien kerrostalon, omakotitalon tai vaikkapa rivitalon kattopaikkausten tiimoilta.

Paras kattokorjaus on se, mitä ei alkuunkaan tarvita – jotta rännejä tai vesikouruja ei tarvitsisi paikata eikä irronneiden lumiesteiden, rännien ja tikkaiden jälkeensä jättämiä reikiä ei pitäisi alkaa korjata, on kattoa huolettava säännöllisesti. Olipa kyse palahuopakatosta, konesaumakatosta tai vaikka tiilikuvioisesta peltikatosta, pitää katto puhdistaa ja tarkastaa usein – mieluiten kaksi kertaa vuodessa. Voit teettää katon kevät- ja syyshuollotkin meillä, niin saat asiantuntijan arvion siitä, mitä katto tarvitsee, vai onko kaikki kunnossa. Katon puhdistuksen yhteydessä puhdistamme aina myös sadevesijärjestelmän, joten sinne ei jää ruoste- ja jäätymisvaurioita aiheuttavia roskia. Kattotarkastukseen sisältyy myös kattotarvikkeiden ja niiden kiinnikkeiden kunnon tarkastus. Jos kiinnikkeet pitää kiristää, kerromme tästä asiakkaalle, jotta hänen ei tarvitsisi kohta tilata peltikaton tai huopakaton reikien paikkausta.

Monet kattovauriot voidaan ehkäistä, kun katon kuntoa seurataan säännöllisesti. Vielä yksi hyvä esimerkki on kattoikkunan korjaus – tarve tiivistää kattoikkuna tai jokin muu kattoläpivienti paljastu tarpeeksi ajoissa, kun katon kuntoa seurataan tunnollisesti. Kattoikkunan tiivistys on pikkujuttu, jos kosteus ei ole vielä päässyt pilaamaan katon alla olevia rakenteita. Lahovaurioiden korjaus ja märkien eristeiden uusiminen lisäävät katon korjaamiseen kuluvaa aikaa, ja kattokorjauksen aiheuttamia kustannuksia.

Aivan kaikki kattovaurioita ei tietenkään voida estää. Esimerkiksi myrskyvaurioiden korjaus voi tulla vastaan aivan yllättäen. Jos lahot puut on poistettu tontilta, ei puun pitäisi kaatua katolle, mutta irronneiden peltilistojen vaihdolle tai vastaavalle paikkaukselle voi olla tarvetta. Kun nämäkin kattotyöt hoidetaan pikaisesti pois alta, pysyy katon kunto yllä, eikä katon alle pääse kosteutta (mikä voisi johtaa lahovaurioihin ja yläpohjan homevaurioihin).

Huollettu katto ei hevillä vuoda

Kattovuoto tasakatolla, harjakatolla tai esimerkiksi pulpettikatolla ei läheskään aina tarkoita sitä, etteikö katosta olisi pidetty huolta. Myös huollettu tiilikatto, peltikatto tai huopakatto voi vuotaa. Tyypillisiä syitä sille, että asianmukaisesti ylläpidetty katto vuotaa, ovat esimerkiksi myrsky- ja lumivauriot. Ensimmäisenä tulee mieleen kattotikkaiden, kulkusiltojen ja muiden kattoturvatuotteiden irtoaminen. Jos kova tuuli tai katolta väkisin alas tahtova lumimassa repii katosta irti varusteita, syntyy kattoon reikiä, joista voi päästä vettä katon alle. Riippuu aluskatteen kunnosta, kuinka lähellä katon vesivahinko on.

Monet kattojen vesivahingot ovat ehkäistävissä aluskatteella. Aluskate on vesikaton alla oleva, vettä pitävä kerros. Aluskate pitää huolta kattorakenteiden ja eristeiden kunnosta estämällä niitä kastumasta. Jos omakotitalon, rivitalon tai vaikkapa mökin katto alkaa vuotaa, päätyy vesi aluskatteelle, ja sitä pitkin pois katon alta. Tilanne on toinen, jos esimerkiksi pitkäaikainen kosteusrasitus on rikkonut aluskatteen. Rikkinäinen aluskate ei pysty viemään vesiä räystäille, vaan kosteus pääsee kastelemaan katon puurakenteet ja eristeet.

Mikäli kattovuodon korjaus aloitetaan pian katon alettua vuotaa, voidaan katon alla olevat puurakenteet saada kuntoon kuivattamalla ne. Jos jo jonkin aikaa jatkunut kattovuoto on jo ehtinyt synnyttää lahovaurioita, on meidän käytävä purkamaan ja vaihtamaan vaurioituneita puuosia. Lahosta ei nimittäin pääse muuten eroon. Laho jatkaa leviämistään, siksi myös katon ulkopuuosissa oleva laho edellyttää puuosien (esimerkiksi otsalautojen) vaihtoa. Eristeitäkään ei voida kuivattaa: jos yläpohjan eristeet ovat kastuneet tiilikattovuodon, peltikattovuodon tai huopakattovuodon seurauksena, pitää ne vaihtaa ennen huopakasvustojen villiintymistä.

Joskus vuotavan katon korjaus on jätettävä väliin, ja koko katto on paras purkaa sekä uusia. Pyrimme aina korjaamaan katot, mutta jos katto on kovin vanha tai kattovuodon seurauksena hyvin huonossa kunnossa, teemme tarjouksen kattoremontista. Uuden katon tiiviyteen voi luottaa – me asennamme aluskatteen, vesikatteen ja kaikki kattoläpiviennit erinomaisella tavalla, joten mitoitus- tai huolimattomuusvirheistä ei ole pelkoa.

Uuden katon kuntoa kannattaa pitää yllä tilaamalla katon kevät- ja syyshuollot sekä kaikki muut kattotyöt meiltä. Kevät- ja syyshuoltojen yhteydessä puhdistamme katon kaikista roskista, mitkä alkaisivat muuten vaikuttaa katon kuntoon sitomalla siihen kosteutta. Kosteuden myötävaikutuksesta katto alkaisi ennen pitkää ruostua tai sammaloitua, ja sekä katon ruskeaksi muuttava ruoste että vihreyttä ympärilleen luova sammaloituminen heikentävät erilaisten kattojen kuntoa. Kattovuoto on sitä todennäköisempi tulevaisuuden näkymä, mitä enemmän katolla on ruostetta tai sammaleita. Katon kevät- ja syyshuollon yhteydessä teemme myös ilmaisen kattotarkastuksen, kuten kaikkien muidenkin kattotöidemme yhteydessä. Tuo kattotarkastus kertoo vähemmän näkyvistä vaurioista, ongelmista ja puutteista. Jos peltikatolla on törröttäviä nauloja tai tiilikaton aluskatteeseen on ilmestynyt repeämä, tulee se kattotarkastuksen perusteella huomattua ja korjattua – näin katon kunto ja tiiviys säilyvät vuosikymmenestä toiseen.

Voiko omakotitalon ja mökin katon huollot vähentää verotuksessaan Pohjois-Pohjanmaalla?

Katon huollot Pohjois-Pohjanmaalla ovat jo valmiiksi edullisia, kun kattoa on huoltamassa kattofirma Plus Kattopalvelu. Omakotitalojen ja kesämökkien kattojen huolloista pääsee lisäksi hakemaan kotitalousvähennystä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että katon kevät- ja syyshuollot voi vähentää verotuksessaan. Kotitalousvähennyksen hakeminen ei vaadi omaa kirjanpitäjää – riittää, että säästät antamamme laskun ja syötät sillä olevat tiedot esitäytetylle veroilmoituksellesi.

Katon huoltoja ei tarvitse maksaa käteisellä, vaan kotisivuiltamme löytyvä rahoitus sopii niiden maksamiseen kuin nenä päähän. Rahoituksen takana on yhteistyökumppanimme, ja tiedämme sen hakemisen onnistuvat nopeasti ja vaivattomasti.

Me huolehdimme siitä, että tiilikaton, peltikaton tai huopakaton huoltaminen onnistuu nopeasti ja helposti. Riittää, että otat yhteyttä ja tilaat meiltä kattopeltien kiinnityksen lisäyksen tai jonkin muun kattohuollon – me hoidamme loput! Tasakatot, pulpettikatot, aumakatot ja esimerkiksi taitekatot huolletaan avaimet käteen -periaatteella, mikä on asiakkaalle se kaikista vaivattomin tapa.

Mitä kaikkia huoltoja katto sitten vuosikymmenien aikana tarvitsee? Kaikille katoille on yhteistä se, että ne pitää huoltaa kaksi kertaa vuodessa, jos tahtoo niiden elinkaaren venyvän. Katon puolivuosittaiset huollot tarkoittavat katteen puhdistamista ja katon tarkastamista. Katteen puhdistus lehdistä, oksista ja muista roskista on tarpeen, sillä likainen katto kuivuu hitaasti, ja on siksi alttiimpi ruosteelle ja sammaleille. Katon puhdistukseen kuuluu myös sadevesijärjestelmän puhdistus, sillä kouruihin tai kattokaivoihin kertyy jatkuvalla syötöllä roskia. Nuo roskat voivat aiheuttaa tukoksia, joista voi olla vakavaa haittaa koko rakennukselle – jos sadevesijärjestelmä ei vedä, voi kosteus päätyä aina talon rakenteisiin asti.

Katon kevät- ja syyshuoltojen yhteydessä toteutetaan myös katon tarkastus. Näin kaikki mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet tulevat huomattua ja toteutettua. Itse asiassa, tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen kaikkien Pohjois-Pohjanmaalla tekemiemme kattotöiden yhteydessä. Sen perusteella osaamme kertoa, onko katto vailla pesua, vai pitäisikö vanhat naulat tai ruuvit vaihtaa uusiksi ruuveiksi. Saatamme suositella myös kattopeltien kiinnitysten lisäämistä, tai esimerkiksi jotain kattoturvatuotteiden huoltoa. Peltikaton omistaja saattaa saada tarjouksen myös katon maalaamisesta. Kattomaalaus suojaa katon ruosteelta, mikä voisi muussa tapauksessa jopa puolittaa katon käyttöiän.

Myös tiilikatot ja huopakatot (palahuopakatot ja kolmiorimahuopakatot mukaan lukien) maalataan. Tiilikatot ja erilaiset huopakatot pinnoitetaan vain kerran, eikä silloin ole kyse katon suojaamisessa ruosteelta, vaan sammaleilta, rapautumiselta ja muilta rasituksilta. Jos katon suojapinnoite pääsee liian kuluneeksi, kiihtyy tiilikaton tiilien rapautuminen, ja huopakate saattaa alkaa halkeilla. Sammalet ovat tiili- ja huopakattojen pahimpia vihollisia – jos niitä kaikesta huolimatta katolle ilmaantuu, tilaa meiltä katon kemiallinen puhdistus. Sammaleenpoistoaineella tehty sammaleiden poisto katolta ja lopuksi toteutettu katon suojakäsittely puhdistavat niin kesämökin, omakotitalon, tuotantolaitoksen kuin kerrostalonkin katot, ja pitävät sen siistinä pitkään.

Rännien puhdistus Pohjois-Pohjanmaalla on paras tapa pitää huolta ränneistä – eikä se tekee rakennuksellekaan huonoa

Sadevesijärjestelmästä kannattaa pitää huolta – onneksi kaikki rännien puhdistukset, muut rännihuollot, rännien korjaukset ja uusien rännien asennukset voi tilata Pohjois-Pohjanmaalle varsin helposti. Kun tarvitset joitain vapaa-ajan asunnon, omakotitalon, teollisuuslaitoksen tai vaikkapa kerrostalon räystäskouruihin ja alastuloputkiin liittyvää toimenpidettä, sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin ottaa yhteyttä kattofirma Plus Kattopalveluun. Meiltä saat hyvän tarjouksen niin jäätyneiden syöksyputkien avauksesta, sadevesijärjestelmän huoltomaalauksesta, sulanapitokaapelien asentamisesta kuin esimerkiksi kourusaneerauksestakin. Yksityisasiakkaille sadevesikourujen puhdistukset ja muut rännityöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia, ja rahoituskin löytyy meidän kotisivujemme kautta varsin helposti.

Peltikaton, tiilikaton tai huopakaton sadevesijärjestelmästä kannattaa pitää huolta – ihan jo siksi, että siisti ja ruosteeton sadevesijärjestelmä on mukavampi katsella. Ruosteeton sadevesijärjestelmä on myös parempikuntoinen, eli rännien korjaus- ja paikkaustarpeita esiintyy vähemmän. Säännölliset sadevesijärjestelmän huollot vaikuttavat myös siihen, kuinka kauan rännit kestävät. Rännit ja alastuloputket voivat kestää noin puoli vuosisataa, jos ruoste ei pääse iskemään kynsiään niihin.

Ruosteen lisäksi vaaraa on myös jäätymisvaurioista. Jäätymisvaurioitakin voidaan ehkäistä huolehtimalla sadevesikourujen säännöllisestä puhdistamisesta – kovin vaikeaa vapaa-ajan asunnon tai esimerkiksi taloyhtiön sadevesijärjestelmän kunnossa pitäminen ei siis ole. Sille, miksi sadevesijärjestelmän puhdistaminen on niin iso juttu sadevesijärjestelmän itsensä kannalta, on helppo selitys. Roskat estävät kaikkea vettä poistumasta vesikouruista, ja pitkäaikainen kosteusrasitus aiheuttaa ruostetta. Roskien jääminen vesikouruihin saa aikaan myös rännien jäätymisen, kun talvi koittaa ja ulkolämpötila laskee. Muista siis jokakeväiset ja jokasyksyiset rännien puhdistukset!

Voit tilata myös kokonaisen katon kevät- tai syyshuoltopaketin. Silloin saat myös katteesi puhdistettua roskista – tämä on tarpeen katon sammaloitumisen ja ruostumisen ehkäisemiseksi. Tilasitpa kokonaisen kevät- tai syyshuoltopaketin tai pelkän sadevesikourujen puhdistuksen, tarjoamme koko katon kunnon tarkastuksen kaupan päälle. Tuon kuntotarkastuksen aikana huomaamme kaikki katon tai sadevesijärjestelmän huolto- ja korjaustarpeet, ja voimme antaa niistä tarjouksen – tai sitten voimme ilahduttaa asiakasta kertomalla tämän katon olevan täysin kunnossa joka kohdasta.

Se, että sadevesijärjestelmä on täysin kunnossa eikä vuoda yli reunojen, on tärkeää koko rakennuksen kannalta. Vain ehjä ja hyvin vetävä (sekä oikein mitoitettu) sadevesijärjestelmä voi toteuttaa tehtäväänsä. Sadevesijärjestelmän alkuperäinen tehtävä eli syy sadevesikourujen ja alastuloputkien asentamiselle on kattovesien ohjaaminen mahdollisimman kauas rakennuksen perustuksista. Jos sadeveden annetaan imeytyä maahan aivan rakennuksen viereen, on vaarana, että kosteus nousee ylös rakenteisiin. Myös talon seinät voivat kastua, jos rännit eivät vedä vaan vuotavat yli reunojen. Talviaikaan jäätyvät rännit ja niistä riippuvat jääpuikot ovat olla jopa hengenvaarallisia. Pelkkä jää ei tee niistä vaarallisia vaan se mahdollisuus, että ne putoavat alas väärään aikaan ja väärään paikkaan. Kun pidät huolta sadevesijärjestelmästäsi, tuet koko rakennuksen kuntoa pelkkien sadevesikourujen ja alastuloputkien sijaan, ja lisäät pihan turvallisuutta.

Kattopesua tarvitaan vain hyvin likaisen katon puhdistamiseksi – usein riittää katon harjaus

Plus Kattopalvelu löytää parhaat ratkaisut sinunkin kattosi puhdistamiseksi Pohjois-Pohjanmaalla – se voi olla katon pesu, mutta yhtä hyvin myös sammaleenpoisto ja katon suojakäsittely. Mikäli katteella ei ole pinttynyttä likaa vaan kyse on ennemminkin katolle kertyneistä roskista, tarjoamme tiilikaton harjausta tai esimerkiksi huopakaton puhdistamista ilmapuhaltimilla. Lehdet, oksat, neulaset ja muut roskat olisi hyvä poistaa katolta kaksi kertaa vuodessa, sillä jos katto puhdistetaan näin usein, ei se pääse pinttymään. Katon on hyvä olla roskaton myös sen takia, että roskat voivat heikentää omakotitalon, rivitalon eli rivarin, kerrostalon ja esimerkiksi vapaa-ajan rakennuksen katon kuntoa. Roskat hidastavat katon kuivumista, joten voi mennä pitkään, ennen kuin kate pääsee kuivumaan vesisateiden jälkeen. Miksi katon kuivuminen on niin tärkeää? Siksi, että katteella viipyilevä kosteus saa katon ruostumaan. Jos kyse ei olekaan ruosteelle alttiista peltikatosta, aiheuttaa kosteus ja epäpuhtaus sammaloitumista.

Mikä neuvoksi, jos tasakatolla, harjakatolla tai esimerkiksi aumakatolla jo kasvaa sammaleita? Hätä ei ole tämän näköinen, sillä Plus Kattopalvelulta onnistuu myös sammaleenpoisto tiilikatolta, peltikatolta (jos sammaleita peltikatolle nyt edes syntyy) sekä huopakatolta. Sammal voi saada kunnon otteen tiilikatosta tai huopakatosta – niin tiukan, ettei katon harjaamisesta tai pesemisestä ole iloa. Katon kemiallinen puhdistus on paras keino saada sammalet pois kattoa tuhoamasta. Sammaleenpoistoaine imeytyy syvälle katteeseen, joten se saa tuhottua kaikki tiilien sisälläkin piileksivät sammaleiden juuret. Katto ei ala sammaloitua pitkiin aikoihin – siitä pitää huolen katon suojakäsittely. Peltikatolta voidaan joutua poistamaan ruostetta. Anna tämäkin kattotyö Plus Kattopalvelulle, niin kaikki kattoreikiä ja kattovuotoja aiheuttaa uhkaava ruoste saadaan pois katolta. Samalla kertaa katto voidaan myös pestä ja maalata. Maalipinnoite suojaa kattoa ruosteelta jatkossa. Yhteensä aaltopeltikatot ja muut peltikatot maalataan ehkä kolme kertaa.

Ennen kuin katto voidaan maalata, tarvitaan kattopesu – esimerkiksi tiilikaton pesu tai huopakaton pesu. Tiilikatto tai jokin muu katto voidaan pestä myös siinä tapauksessa, että katteessa on pinttynyttä likaa, muttei kuitenkaan vielä sammaleita. Painepesurin sijaan palahuopakatot ja muut katot kannattaa pestä tavallisella letkupaineella, pesuharjoilla ja pesuaineella – luvassa on varmasti puhdasta jälkeä, kun letkun varressa on Plus Kattopalvelun ammattilaisia.

Aina kun teemme jonkin kattopuhdistuksen tai muun kattotyön Pohjois-Pohjanmaalla, kiinnitämme huomiota myös kokonaiskuvaan. Olipa kyse tiilikaton harjauksesta tai sammaleiden poistosta paanukatolta, tarjoamme asiakkaalle ilmaisen kattotarkastuksen, minkä tarkoitus on selvittää katon kunto ja sen huolto- sekä paikkaustarpeet perin pohjin. Kun katto on tarkastettu, kerromme asiakkaalle, mitä hänen katolleen kuuluu, ja millaisia toimenpiteitä sen kunnon eteen kannattaisi lähiaikoina tehdä. Näin saat tiedon kattomaalauksen tarpeellisuudesta jo ennen, kuin katon pinnoite muuttuu liian kuluneeksi, eikä mikään kattopaikkauskaan jää roikkumaan (mikä altistaisi katon vesivahingolle).

Katto kestää vuosikymmeniä Pohjois-Pohjanmaalla, kunhan katon maalaukset ja muut kattohuollot toteutetaan ajoissa

Katon maalaus Pohjois-Pohjanmaalla on yksi niistä kattohuolloista, mitkä saavat katon kestämään vuosikymmenestä toiseen. Kattomaalaus kuuluu käytännössä kaikkien kattojen huolto-ohjelmaan: katon huoltomaalaus pidentää siis niin peltikaton, huopakaton, palahuopakaton, konesaumakaton kuin betonitiilikatonkin elinkaarta. Savitiilikatot ja kuparikatot, joita ei maalata missään vaiheessa, ovat tänä päivänä hyvin harvinaisia. Savitiilikatot ja kuparikatot ovat varsin pitkäikäisiä kattoja, mutta niiden asennushinnat ovat kalliita, eivätkä ne siksi ole erityisen suosittuja. Jos olet investoinut kuparikattoon, pääset kattohuoltojen suhteen helpolla, mikä kompensoi arvokasta asennushintaa (samoin kuin se, että kuparikatto kestää helposti yli kaksisataa vuotta). Savitiilikatto kestää noin sata vuotta, mutta se tarvitsee sammaleenpoistohuoltoja, ja lisäksi se pitäisi suojakäsitellä noin 5–10 vuoden välein. Suojakäsittely antaa savitiilikatolle vastaavanlaisen suojan rapautumiselta kuin maalipinnan uusiminen antaa betonitiilikatolle.

Tiilikaton maalaus saa betonikattotiilet hylkimään kosteutta, likaa ja kasvustoja. Näin ollen myös katon pakkasrapautuminen lakkaa. Pakkasrapautuminen on kattotiilien sisään päässeen kosteuden jäätymisen aiheuttamaa murenemista, mutta jos tiilen sisään ei enää pääsekään kosteutta, ei tiilen rakenne murene lämpötilan laskiessa nollan alapuolelle.

Totta kai tiilikaton maalaus vaikuttaa myös siihen, miltä tiilikatto näyttää. Katon väri on haalistunut niiden noin kolmenkymmenen vuoden kuluessa, mitkä katto on ollut maalaamatta. Katosta tulee kuin uusi, kun pesemme ja pinnoitamme sen. Samalla teemme kaikki katon vaatimat tiivistykset ja korjaukset, kuten rikkinäisten tiilien vaihdon, aluskatteen tiivistyksen tai esimerkiksi kattoikkunan vaihdon.

Huopakatto pinnoitetaan, jotta auringon kuumuus ei kuivattaisi kermejä niin, että ne alkaisivat halkeilla. Jos vesikatteessa on halkeamia, on vaarana, että kosteus pääsee aluskermienkin läpi. Tällöin huopa- tai palahuopakaton alla olevat rakenteet ja eristeet kastuvat ja menevät pilalle. Huopakatto on valmis pinnoitettavaksi noin parikymppisenä, ja perusteellisen katon puhdistuksen jälkeen. Bitumikaton esivalmisteluihin voi kuulua sammaleiden poisto, kattopesu, saumojen tiivistys ja esimerkiksi nurkkien vahvistus. Lopputulos on kauniin ja tasaisen värinen katto, mikä ei vuoda tai edes uhkaa vuotaa mistään kohdasta.

Peltikatot maalataan, jotta ruoste ei saisi niistä otetta. Yhteensä maalauskertoja voi olla kaksi tai kolme – tärkeintä on seurata peltikaton maalipinnoitteen kuntoa, jotta se ei muuttuisi liian kuluneeksi. Jos kyse on vain maalipinnoitteeseen syntyneistä naarmuista, voidaan ne paikkamaalata, mutta koko katon pinnoitteen kuluminen kertoo tarpeesta maalata koko katto. Ennen kuin katon huoltomaalaus kannattaa toteuttaa, tulee katto harjata ja pestä puhtaaksi. Riippuu tilanteesta, onko tarvetta myös ruosteenpoistolle ja peltikaton tiivistämiselle – esimerkiksi kattoreikien paikkaamiselle.

Jos peltikatossa on hyvin runsaasti paikattavaa, kannattaa toteuttaa osittainen peltikattoremontti eli vaihtaa kaikki kattopellit. Myös silloin, jos katon väriä halutaan vaihtaa, voi kattopeltien vaihto olla kannattavampi vaihtoehto katon maalaamiselle useaan kertaan. Sama juttu tiilikaton kanssa: osittainen tiilikattoremontti eli kattotiilien vaihto on hyvä vaihtoehto tiilikaton maalaamiselle, jos katto on huonossa kunnossa tai väärän värinen.

Lumenpudotus Pohjois-Pohjanmaalla on iso urakka, mihin liittyy myös riskejä

Lumenpudotukset Pohjois-Pohjanmaalla ovat aina isoja urakoita, joihin liittyy myös turvallisuusriskejä. Lumenpudotus tiilikatolta, peltikatolta tai huopakatolta ei tietenkään ole verrattavissa kattoremonttiin tai esimerkiksi katolle kaatuneen puun aiheuttamien vahinkojen kunnostamiseen, mutta se on ehdottomasti isompi kattotyö kuin esimerkiksi katon harjaus, parin rikkinäisen kattotiilen vaihto tai vaikkapa irronneiden palahuopapaanujen liimaaminen takaisin paikoilleen. Vaikka kyseessä on paljon työtä vaativa kattourakka, ei siihen mene kovinkaan kauaa, kun asialla ovat meidän ammattilaisemme. Plus Kattopalvelun kattolumityöntekijöille työ maistuu, joten valmista tulee reippaalla tahdilla. Paikan päälle tulee niin monta lumenpudottajaa, että lumet saadaan alas sovitussa ajassa. Tarvittaessa työskentelemme yöllä – esimerkiksi silloin, jos kerrostalon tai toimistorakennuksen kattolumityöt haittaisivat kaupunkialueen liikennettä liikaa päiväaikaan tehtynä.

Hinnastakaan ei tarvitse olla huolissaan. Saat urakkatarjouksen kerrostalon, rivitalon, mökin, hallin, omakotitalon tai jonkin muun kiinteistön kattolumien pudottamisesta hyvissä ajoin ennen niiden alkamista. Tarjous lasketaan paikan päällä tehdyn alkukatselmuksen jälkeen – kuinkas muutenkaan. Tulemme käytännössä aina paikan päälle tutustumaan huoltoa, korjaamista tai uusimista vaativaan kohteeseen, ja laskemme sitten tarjouksen katon kunnostamisesta tai esimerkiksi juuri kattolumien pudottamisesta. Siihen, mitä tasakaton, pulpettikaton tai esimerkiksi harjakaton kattolumityöt maksavat, vaikuttaa muun muassa talon korkeus ja katolla olevan lumen määrä. Saamasi tarjous lumenpudotuksesta (mahdollisesti räystäiltä roikkuvien jääpuikkojen poistolla täydennettynä) on aina hyvin kilpailukykyinen, ja sille saa kotisivujemme kautta rahoituksen. Yksityisasiakas ei jää vaille kotitalousvähennystäkään.

Kun lumet pudotetaan kokeneiden ammattilaistemme toimesta, etenee urakka myös varsin kattoystävällisesti, eivätkä sivulliset joudu vaaraan – lumenpudottajista puhumattakaan, sillä he käyttävät asianmukaisia työturvallisuustuotteita kattokaltevuudesta riippumatta. Kattoon ei jää jälkiä kattolumitöistä, sillä emme käyttele lumentyöntimiämme miten sattuu, vaan jätämme katolle aina matalan, suojaavan lumikerroksen. Kun katolle jää ohut kerros lunta, ei katteeseen synny naarmuja kesken lumenpudotuksen, eivätkä katon jiirit ala vuotaa.

Ohikulkijat pidämme turvassa eristämällä lumenpudotusalueen muusta pihasta – vaaravyöhykkeellä on myös valvojat, jotka suhtautuvat työhönsä hyvin tarkasti. Näin kukaan ei vahingossakaan saa katolta putoavaa lunta niskaansa. Kattolumityöthän tehdään juuri sikis, ettei kukaan jäisi katolta hallitsemattomasti putoavan lumen ja jään alle. Toinen syy kattolumitöiden tekemiselle on katon ja sen rakenteiden pelastaminen kattolumen painon alta. Katto voisi painua luokalle, jos katolle olisi hurjasti lunta, ja muitakin vaurioita voisi sattua.

Katon kunnon ja talon ympärillä liikkuvien ihmisten suojaaminen ovat syyt myös jään poistolle katolta. Ota yhteyttä, niin tulemme sulattamaan matalan tai korkean rakennuksen katolla olevan jään kuumalla höyryllä. Sama kikka on loistava myös ränneissä olevan jään poistoon. Rännitkin sulavat tuossa tuokiossa, kun saavumme Pohjois-Pohjanmaalle höyrytyslaitteinemme.

Monista kattotöistä Pohjois-Pohjanmaalla on kattorakenteiden pelastajiksi

Monista kattotöistä Pohjois-Pohjanmaalla on kattorakenteiden pelastajiksi, eli turvaamaan katon rakenteiden kuivuus ja terveys. Katon alla olevien rakenteiden kunto onkin oleellisen tärkeä asia, sillä kastuneet ja lahoavat rakenteet eivät jaksa kannatella kattoa. Me Plus Kattopalvelun ammattilaiset teemme sellaiset peltikattotyöt, huopakattotyöt, tiilikattotyöt ja palahuopakattotyöt, mitkä pitävät vesikattosi tiiviinä. Meiltä tilaat myös katon eristyksen ja lisäeristyksen sekä katon IV-työt – näiden avulla estetään lämpimän ilman kondensoitumista katon alla.

Katon tiiviys saattaa olla kiinni kattoläpivientien korjaamisesta. Jos huomaat kattoikkunasi tarvitsevan korjausta, ota viipymättä yhteyttä – me paikkaamme kaikki omakotitalon, kerrostalon tai vaikkapa kesämökin katon läpiviennit niin, ettei kosteutta pääse katon alle nyt eikä tulevaisuudessa. Ulkokaton tiivistäminen voi tarkoittaa myös saumojen kunnostamista tai vaikkapa rikkinäisten tiilien vaihtamista. Jotta palahuopakatto, lukkosaumakatto tai mikään muukaan vesikatto ei vaurioituisi niin helposti, suosittelemme sinulle kattosi tarvitsemia kattohuoltoja. Tiedämme, onko katto vailla huoltomaalausta, ruuvien vaihtoa tai esimerkiksi sammaleiden poistamista, koska teemme jokaisen kattotyön yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Tilasitpa lintuverkkojen tai muiden pieneläinesteiden asennuksen, kattoturvatuotteiden asennuksen tai vaikkapa katon harjauksen, saat kaupan päälle koko katon kunnon tarkastuksen.

Vaikka katto olisi usein tarkastettu ja kaikki kattohuollot sekä katon paikkaukset olisi suoritettu aikanaan, on mahdollista, että katto alkaa vuotaa jonkin talviaikaisen rasituksen tai esimerkiksi myrskyn tekemien vaurioiden seurauksena. Koska kaikkea ei voi nähdä ja estää ennalta, kannattaa hankkia ehjä aluskate, mikä pitää huolta kattorakenteiden kuivuudesta silloinkin, jos katto vuotaa esimerkiksi harjalta. Aluskate on lähtökohtaisesti ehjä, ja laadukas aluskate todennäköisesti myös pysyy ehjänä. Tilannetta on kuitenkin syytä seurata. Jos aluskatteeseen syntyy jokin repeämä tai muu vika, tilaa aluskatteen vaihto, osittainen uusiminen, paikkaus tai korjaus – paikan päällä selviää, mitä on tehtävä aluskatteesi tiivistämiseksi. Ota yhteyttä myös silloin, jos aluskatteella on roskia, tai jos aluskate pussittaa. Roskat hidastavat aluskatteen kuivumista, ja pussittaviin kohtiin voi kerääntyä vettä. Vaarana on molemmissa tapauksissa aluskatteen haurastuminen ja vuotaminen. Liian kireälläkään aluskate ei saa olla, sillä siinä tapauksessa se voi repeytyä liiallisen kuormituksen takia – aluskatteen asentaminen on siis taitolaji.

Aluskate estää omalta osaltaan myös sellaiset katon vesivahingot, joita voisi syntyä lämpimästä ilmasta tiivistyvän kosteuden kastellessa tiilikaton tai esimerkiksi aaltopeltikaton alla olevat rakenteet. Aluskatteet estävät kosteuden tiivistymisen vesikaton alapinnalle, ja nykyaikaiset aluskatteet myös kuivaavat yläpohjaa haihduttamalla kaiken kosteuden lävitseen. Pelkkä aluskate ei vielä riitä saamaan kosteutta ja lämmintä ilmaa pois yläpohjasta, vaan tarvetta on myös tehokkaalle tuuletukselle ja riittäville eristeille. Sekä katon IV-työt että katon lisälämmöneristys voidaan toteuttaa missä tahansa katon elinkaaren vaiheessa. Uusien eristeiden hankkiminen näkyy myös asunnon lämmityksestä talvisin koituvissa kustannuksissa.

Kattovuodon jälkeen tarvittu villojen vaihto voi täydentyä uusien eristeiden lisäämisellä katon yläpohjaan

Kattotyömme Pohjois-Pohjanmaalla tehdään aina täyden palvelun paketteina, eli laitamme katon kerralla kuntoon, ja teemme asiakkaan puolesta kaikki kattourakkaan liittyvät toimenpiteet. Olipa kyse ilmanvaihtokanavien eristämisestä, rännien puhdistamisesta, rikkinäisten tiilien vaihtamisesta tai vaikkapa räystäslautojen maalaamisesta, teemme kaupan päälle koko katon kunnon tarkastamisen. Näin mikään huolto- tai korjaustarve ei jää huomaamatta ja tekemättä, ja kun kaikki on tehty aikoinaan, pysyy katto hyvässä kunnossa, vaikka vuodet vierivät. Itse asiassa, hyvin huollettu ja aina tarvittaessa korjattu katto säilyttää hyvän kuntonsa jopa vuosikymmenet.

Katon hyväkuntoisuus ja pitkäikäisyys vaatii paljon omakotitalon, kerrostalon tai rivitalon kattorakenteilta. Kattorakenteiden kuivuutta ja terveyttä voidaan varjella pitämällä tiilikate, huopakate tai peltikate mahdollisimman tiiviinä. Tämä vaatii säännöllisiä katon tarkastuksia, joiden perusteella katon huoltotarpeet ja mahdollisesti syntyneet vauriot voidaan havaita. Kattorakenteiden terveys on kiinni myös katon eristyksestä ja välikaton tuuletuksesta, sillä katon alle jumiin jäävä lämmin ilma voi tiivistyä kattorakenteet kastelevaksi ja tuhoavaksi kosteudeksi.

Jos katon alta löytyy kosteutta, pitää rakenteet joko kuivattaa tai uusia – tämä riippuu siitä, onko kattorakenteisiin jo ehtinyt muodostua lahoa vai ei. Märkiä villoja ei kuivateta, vaan ne uusitaan saman tien homevaurioiden pelossa. Villojen vaihto voi täydentyä katon lisälämmöneristyksellä, jos käy ilmi, että yläpohjarakenteet kastellut kosteus olikin kondenssivettä.

Kondenssikosteutta voidaan ehkäistä eristämällä yläpohja niin hyvin, että lämpö pysyy asuintiloissa, eikä karkaa välikatolle. Näin ollen voidaan kutistaa lämmityskustannuksia ja tehdä rakennuksesta aiempaa ympäristöystävällisempi, onhan energian säästäminen ekoteko kaikkien luonnonsuojelusta ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä puhuvien auktoriteettien mukaan. Uusista eristeistä on apua myös talviaikaisten saumavuotojen estämisessä, sillä ulos karkaava lämpö sulattaa katolla olevaa lunta. Jos katolla on paljon lunta ja lämpöä karkaa runsaasti, voi lumivaipan ja vesikaton väliin muodostua korkea kerros vettä. Saumat ovat vaarassa alkaa vuotaa – varsinkin, jos osa sulaneesta lumesta on muodostanut katon reunalle niin korkean jäävallin, etteivät vedet enää pääse räystäskouruihin. Kattojää ja räystäiltä roikkuvat jääpuikot ovat huono asia myös siinä mielessä, että ne voivat pudota alas vaarantaen talon likellä liikkuvien ihmisten turvallisuuden.

Uusien eristeiden lisäksi kondenssikosteutta voidaan ehkäistä tehostamalla välikaton tuuletusratkaisuja. On tapauskohtaista, miten tässä onnistutaan parhaiten: joskus suosittelemme katon korotusta, kun taas joskus riittää harjapelti- tai harjatiilituuletin. Meiltä Plus Kattopalvelun ammattilaisilta löytyvät ratkaisut myös ullakon ja vintin eristämiseen. Tässäkin yhteydessä voidaan tarvita katon korotusta, jotta kylmän ullakon ympärivuotiseen asuinkäyttöön kelpaavaksi muuttavat eristeet mahtuvat paikoilleen.

Kattoturvatuotteiden hoitamisella ehkäistään riskit tikkaiden ja muiden kattoturvatuotteiden putoamisesta katolla

Jos kesämökin, kerrostalon, rivitalon, teollisuuslaitoksen tai vaikka tallin kattoturvatuotteet Pohjois-Pohjanmaalla herättävät huolenaiheita ja kysymyksiä, on apu vain yhden yhteydenoton päässä. Ota yhteyttä Plus Kattopalveluun, niin tulemme asentamaan uusia kattoturvatuotteita tiilikatolle, peltikatolle, saumakatolle tai huopakatolle. Meiltä voit tilata myös kaikki kattotikkaiden, talotikkaiden, hätäpoistumistikkaiden ja muiden kattoturvatuotteiden huollot, korjaukset ja kuntotarkastukset. Kattoturvatuotteiden ja niiden kiinnikkeiden kunto kannattaa tarkastaa usein, sillä vaarana on kattoturvatuotteiden irtoaminen katosta. Kattoturvatuotteisiin pitää voida luottaa, eli ne eivät saa olla lahon tai ruosteen syömiä tai irtoamispisteessä kiikkuvia. Mitä useammin kattoturvatuotteet tarkastetaan, sen parempi – näin voidaan tehdä tarvittavat kunnostustoimenpiteet ja/tai kiristää niiden kiinnikkeet. Näin nuohoojat, kattolumityöntekijät ja muut katolla ammatikseen liikkuvat voivat luottaa siihen, etteivät kattoturvatuotteet yht’äkkiä irtoa katosta. Kattokin vaurioituu joka kerta, kun joitain kattoturvatuotteita tai muita kattovarusteita irtoaa ja repeytyy väkisin irti siitä. Kaikenlaiset vauriot palahuopakatossa, lukkosaumakatossa tai esimerkiksi kolmiorimahuopakatossa voivat johtaa kattovuotoon, ja katon vuotaessa on vaarana katon vesivahinko.

Mistä tietää, mitä kattoturvatuotteita katolle pitää ostaa ja asentaa? Kattoturvatuotteita ovat niin seinätikkaat, lapetikkaat, palotikkaat kuin esimerkiksi lumiesteetkin. Nämä löytyvätkin monilta katoilta Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi on olemassa kulku- eli kattosiltoja, putoamissuojia, kattopollareita ja muun muassa savunpoistoluukkuja. Plus Kattopalvelu kertoo sinulle, mitä kattoturvatuotteita katollesi tarvitaan, ja ostaa, kuljettaa sekä asentaa ne puolestasi. Emme ole tässä suhteessa mitenkään mielivaltaisia, vaan seuraamme viranomaisten antamia rakennusmääräyksiä, joissa kerrotaan tarkasti se, missä vaiheessa mitäkin turvatuotetta tarvitaan. Esimerkiksi lumiesteet ovat pakollisia, jos kattokaltevuus on ainakin 1:8 – toki loivemmatkin katot voidaan varustella lumiesteillä näin sovittaessa.

Kun lumiesteet ja muut kattoturvatuotteet on asennettu, kaikki on hyvin jonkin aikaa. Lumiesteet ovat kuitenkin kovalla koetuksella joka talvi. Lumiesteitä painaa ensin pakkaslumi ja sitten suojalumi, minkä kuutiopaino voi olla monta kertaa suurempi kuin pakkaslumen paino. Lumiesteet voivat vääntyä, tai niiden kiinnitykset voivat löystyä. Jos kiinnikkeet pääsevät löystymään liikaa tai lunta on todella paljon, voivat lumet päästä putoamaan katolta tempaisten lumiesteet mukaansa. Mukana saattaa seurata muita kattoturvatuotteita, joten katto voi vaurioitua pahastikin.

Myös kova tuuli voi irrottaa kattosillat, lapetikkaat ja muut kattoturvatuotteet katosta. Jotta kattoturvatuotteet pysyisivät paikoillaan, suosittelemme, että ne tarkastetaan kiinnikkeineen päivineen kaksi kertaa vuodessa. Mikäli tilaat meiltä katon kevät- ja syyshuollot, saat niin kattoturvatuotteet kuin kaikki muutkin kattovarusteet ja katon yksityiskohdat tarkastettua aina oikeaan aikaan. Parasta tässä on se, ettei katon kunnon tarkastuksesta tarvitse maksaa erikseen. Me tarkastamme katon ilmaiseksi aina, kun tilaat meiltä jonkin kattohuollon, katon paikkauksen tai jonkin muun kattotyön Pohjois-Pohjanmaalla.

Tilaa lumiesteiden asennus, korjaus tai kiinnitys – näin edessä on turvallinen talvi

Pohjois-Pohjanmaan talvet ovat usein varsin runsaslumisia, siksi tarvitset lumiesteet kaltevalle katollesi – ja lumiesteiden asennuksen tai korjauksen voit tilata meidän ammattilaisiltamme. Plus Kattopalvelu tekee kaikki lumiesteisiin liittyvät työt niin Oulussa, Sievissä, Ylivieskassa kuin Kuusamossakin. Lumiesteiden asennus ja muut työt toteutetaan tuttuun tapaan avaimet käteen -pakettina, ja urakan voi maksaa kotisivuiltamme löytyvällä rahoituksella. Kun kerrostalon, rivitalon, mökin, hallin tai esimerkiksi paritalon katto on varusteltu oikein mitoitetuilla, laadukkailla ja hyväkuntoisilla sekä kunnolla katossa kiinni olevilla lumiesteillä, on edessä jälleen yksi turvallinen talvi.

Juuri siksi lumiesteitä tarvitaankin, eli huolehtimaan pihamaan turvallisuudesta myös silloin, kun katolla on runsaasti lunta. Jotta katolta putoava lumi ei pääsisi aiheuttamaan minkään sortin henkilö- tai omaisuusvahinkoja Pohjois-Pohjanmaalla, ovat lumiesteet pakolliset aina katon kaltevuuden ollessa 1:8 tai enemmän. Tämä määräys ja muut loivan tai kaltevan katon kattoturvatuotteita koskevat ohjeet käyvät ilmi rakennusmääräyksistä – kattoa ei siis saa varustella miten tykkää. Osa kattoturvatuotteista on pakollisia, ja rakennuksen kosteudenhallinta edellyttää myös sadevesijärjestelmän asennuttamista. Kattoluukku on vapaaehtoinen, mutta se on todella kätevä yläpohjan kunnon tarkastuksissa, ja toimiihan se myös hätäpoistumistienä. Kattoikkuna ja aurinkopaneelit ovat niin ikään vapaaehtoisia varusteita omakotitalon tai vaikkapa kesämökin katolle.

Lumiesteet kannattaa asentaa senkin vuoksi, että ne estävät lapetta pitkin valuvan lumimassan aiheuttamia kattovaurioita. Lumen mukaan saattaa lähteä yksi jos toinenkin kattovaruste, jolloin kattoon syntyy reikiä tai repeytymiä. Lumi voi houkutella mukaansa myös kattotiiliä, tai sen seassa oleva jää voi naarmuttaa katteen pinnoitetta. Lumiesteet estävät myös lumen putoamisen ylemmältä katolta alemmalle – tilanne, mikä voi saada esimerkiksi kuistin katon sortumaan.

Lumiesteet saattavat tarvita korjaamista tai huoltamista, joten niiden kunto kannattaa tarkastaa katon puolivuotistarkastuksen yhteydessä. Kun tilaat katon puolen vuoden välein tarvitsemat huollot meiltä, saat koko kattokokonaisuuden kuntotarkastuksen kaupan päälle. Tuon kattotarkastuksen yhteydessä tarkastetaan myös lumiesteet, muut kattoturvatuotteet ja niiden kiinnikkeet. Jos katto tai katon tarvikkeet tarvitsevat joitain toimenpiteitä, kerromme niistä asiakkaalle ja annamme samalla niistä hyvän tarjouksen. Näin katto pysyy turvallisena talvesta toiseen. Kiinnikkeiden kiristäminen estää myös lumiesteiden tai esimerkiksi tikkaiden irtoamisen kovalla tuulella, ja tästä syntyvien reikien ja vaurioiden paikkauksen.

Miten suojata piippu rapautumiselta? Ratkaisu löytyy piipunhatusta ja piipun pellityksestä!

Piipunhattu ja piipun pellitys (molemmat saat kauttamme, kuten kaikki muutkin peltisepän työt) suojaavat piippusi ja hormisi rapautumiselta. Rapautuminen voi lyhentää savupiipun käyttöikää, sillä laastin mureneminen pakkasrapautumisen seurauksena saa tiilet irtoilemaan, ja lopulta on edessä piipun muuraaminen uudelleen. Hormin rapautuminen on uhka koko rakennuksen paloturvallisuudelle – ensinnäkin siksi, että rapautuneesta hormista voi karata savukaasuja ja toisekseen siksi, että huonokuntoisesta hormista ei saada poistettua kaikkea nokea edes huolellisimman nuohoojan toimesta. Savukaasujen kuumuus voi saada katon eristeet syttymään, ja nokikertymät voivat johtaa nokipaloon. Hyvällä tuurilla nokipalo pysyy hormissa, mutta voi käydä niinkin, että hormi halkeaa ja tuli pääsee leviämään. Jotta savupiippu pysyisi paloturvallisena ja pitkäikäisenä, kannattaa hankkia piipunhattu ja tilata piipun pellitys peltisepän työnä.

Piipunhattu voidaan asentaa koska tahansa, eikä työ vaadi juuri mitään esivalmisteluja. Piipun pellitys on helpointa toteuttaa silloin, kun katto on jo valmiiksi purettu savupiipun ympäriltä, eli esimerkiksi kattoremontin tai savupiipun kohdalta tapahtuvan aluskatteen yhteydessä. Voit toki tilata piipun pellityksen koska tahansa muulloinkin. Kattopeltiseppämme tulevat ottamaan mitat, ja sitten he aloittavat työt.

Kun piippusi on pellitetty mittojen mukaan, on entistä epätodennäköisempää, että piipusta vuotaa vettä katon alle – piipun juuresta tulee hyvin tiivis taidokkaan kokopellityksen ansiosta. Piipunhatusta on apua muissakin asioissa kuin rapautumisen ehkäisemisessä. Se, että hormin suuaukon päällä on sadehattu, estää sadevesien valumisen hormia pitkin aina lattioille saakka. Kuiva hormi on myös vedoltaan parempi, eikä kosteuslukkojakaan synny. Roskatukoksiltakin vältytään, sillä piipunhattu pitää puiden lehdet hormin ulkopuolella.

Miksi hormit eivät aiemmin rapautuneet, vaikka piipunhattuja ei ollut? Kyllä ne rapautuivat silloinkin, mutta hitaammin, sillä jatkuva lämmittäminen kuivasi kaiken hormiin sataneen kosteuden. Omakotitalojen piiput lämpenivät päivittäin – myös kesällä, pitihän vettä lämmittää ja ruokaa laittaa puu- eikä sähköhellalla. Tänä päivänä puulämmittäminen on epäsäännöllisempää ja harvinaisempaa, joten piipunhattu on hyvin tarpeellinen kattokokonaisuuden osa.

Tarpeellisia ovat myös muut piippua koskevat kattotyöt Pohjois-Pohjanmaalla, esimerkiksi huonokuntoisen hormin saneeraus tai kattovuodon korjaus piipun juuresta. Mikäli kattosi alkaa vuotaa piipun juuresta tai jostain muusta läpiviennistä, ota yhteyttä Plus Kattopalveluun, niin tiivistämme läpiviennin ja tarvittaessa myös aluskatteen. Jos aluskatekin vuotaa, tulee meidän todennäköisesti suorittaa myös kosteusvaurioiden korjauksia, kuten puuosien vaihtoja ja märkien eristeiden uusimista. Teemme kaiken ammattitaidolla ja avaimet käteen -pakettina, ja kilpailukykyinen hintamme saat selville ennen urakan alkamista tehdyn kattotarkastuksen jälkeen.

Katon tarkastuksien vaikutus katon kokonaiskustannuksiin Pohjois-Pohjanmaalla

Plus Kattopalvelulle on suorastaan sydämenasia saada asiakkaan katto kerralla kuntoon, ja siksi katon tarkastus Pohjois-Pohjanmaalla on olennainen osa jokaista tekemäämme kattotyötä. Aina kun taloyhtiö tai talonomistaja tilaa meiltä jonkin kattotyön, tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen kaupan päälle. Katon kunnon tarkastuksen saa siis sekä katon harjauksen, kattovuodon korjauksen, otsalautojen maalauksen, aluskatteen tiivistyksen että esimerkiksi kattoluukun poiston yhteydessä. Katon kunnon tarkastukset eivät nosta tiilikaton, peltikaton tai huopakaton aiheuttamia kokonaiskustannuksia, koska ne ovat ilmaisia muiden kattotöiden yhteydessä. Koska tasakatot, aumakatot, harjakatot ja muut katot kannattaa tarkastaa puolen vuoden välein, on enemmän kuin hyvä idea jättää katon kevät- ja syyshuollot meille. Ammattilainen puhdistaa katon ja sadevesijärjestelmän perusteellisesti ja tehokkaasti, mutta kattoystävällisesti toimien. Lisäksi saat katon kunnon tarkastettua aina oikeaan aikaan, ja alan parhaiden asiantuntijoiden toimesta.

Voit toki tilata meiltä pelkän kattotarkastuksen, jos et tarvitse sillä erää mitään muita kattotöitä. Näin saat kattavan kuntotarkastuksen hyvällä hinnalla (se lasketaan muun muassa katon pinta-alan perusteella, mutta varsin maltillisesti). Jos katto tarvitsee sammaleiden poistoa, huoltomaalausta, kattopeltien vaihtoa, saumojen tiivistystä, rännien korjausta tai jotain muuta kattotyötä, annamme kattotarkastuksen päätteeksi esittämämme raportin yhteydessä tarjouksen tarvittavien toimenpiteiden suorittamisesta.

Kaikki katot on hyvä tarkastaa näin usein, jotta mikään huolto- tai tiivistystarve ei jäisi huomaamatta. Kun palahuopakaton, betonitiilikaton, lukkosaumakaton ja esimerkiksi konesaumatun peltikaton kaikkiin tarpeisiin reagoidaan mahdollisimman nopeasti, pysyy katon kunto hyvänä vuosikymmenestä toiseen. Palahuopakaton elinkaaren pituudeksi voi tulla 40 vuotta, betonitiilikaton 70 vuotta ja konesaumakaton jopa sata vuotta. Muut peltikatot, kuten juuri lukkosaumakatot, voivat kestää viitisenkymmentä vuotta. Se, että katon elinkaari on mahdollisimman pitkä, laskee katon kokonaiskustannuksia.

Myös se, että katto korjataan mahdollisimman pian uusien vaurioiden – esimerkiksi myrskyvaurioiden – syntymisen jälkeen, pienentää katon kokonaiskustannuksia. On edullisempaa korjata katteeseen tullut reikä tai halkeama, kuin alkaa kunnostaa kattoa vasta sitten, kun se on vuotanut pitkän aikaa. Pitkään jatkunut kattovuoto voi johtaa laho- ja homevaurioihin, ja jos vuotavan katon korjaaminen yhä viivästyy, voi edessä olla ennen aikojaan tarvittu kattoremontti. Myös läpivientien tiivistys tai esimerkiksi rikkinäisten tiilien vaihto on pikkujuttu verrattuna kattovuodon korjaamiseen ja lahovaurioiden kunnostamiseen.

Katon huoltojen oikea-aikaisella toteuttamisellakin on katon kokonaiskustannuksia laskeva vaikutus. Katon kunnon tarkastusten perusteella osaamme suositella juuri niitä kattohuoltoja, mitä teidän omakotitalonne tai esimerkiksi kerrostalonne katto tarvitsee. Sopivilla kattohuolloilla voidaan lisätä katon kykyä kestää erilaisia rasituksia, ja olla vaurioitumatta ankaristakin olosuhteista huolimatta. Yksi hyvä peltikattohuolto on peltikaton huoltomaalaus – oikea aika sille selviää juuri kattotarkastusten avulla. Tiilikatto voi tarvita sammaleiden poistoa, ja huopakatto saattaa olla vailla pinnoitteen uusimista – katon kunnon säännöllisten tarkastusten ansiosta nämä kattohuollot eivät suotta viivästy.

Kattopalvelumme kattourakoinnit Pohjois-Pohjanmaalla ovat avainsana katon käyttöiän pidentämiseen

Haluatko mahdollisimman pitkäikäisen katon – tilaa siinä tapauksessa kaikki kattourakoinnit Pohjois-Pohjanmaalla Plus Kattopalvelulta! Tämä kattopalvelu toteuttaa niin kattoremontit, kattohuollot, katon korjaukset kuin katon varusteluunkin liittyvät kattourakat. Olemme kaikkien taloyhtiöiden ja yksityisasiakkaiden luottokumppani, laitammehan kerrostalojen, omakotitalojen ja esimerkiksi kesämökkien katot kuntoon nopeasti ja ammattitaitoisesti. Kattofirmallamme on useita periaatteita, mitkä ohjaavat kaikkea toimintaamme. Yksi niistä on hinnoitella kattotyöt maltillisesti, toinen laittaa katto kuin katto kerralla kuntoon. Muita periaatteitamme ovat asiakaspalveluun panostaminen ja esimerkiksi se, että pyrimme pidentämään katon elinkaarta pohtimalla aina myös kattohuoltojen tarvetta.

Kattourakoitsija Plus Kattopalvelu tekee kaikki peltikattotyöt, tiilikattotyöt ja huopakattotyöt hyvin kilpailukykyisin hinnoin, sillä tulemme aina paikan päälle tutkimaan tilanteen, ja laskemme edullisen tarjouksen kattourakasta katon todellisten tarpeiden ja materiaalien todellisen menekin perusteella. Etsimme aina kustannustehokkaimmat ratkaisut, joten tavallisen kattoremontin sijaan saatat saada tarjouksen osittaisesta kattoremontista, ja mahdollisuuksien mukaan suosittelemme katon osittaista korjausta ja/tai kattohuoltoa katon vaihdon sijaan. Kotisivujemme kautta kattotöille löytyy joustava rahoitus – sen avulla katto voidaan huoltaa tai korjata saman tien, eikä tilanne pääse pahenemaan kattotöiden viivästymisen takia. Omakotitalon ja kesämökin kattotöiden hintaa voi hilata vielä alemmas käyttämällä mahdollisuutta kotitalousvähennykseen.

Se, että laitamme tasakatot, pulpettikatot, harjakatot ja muut katot kerralla kuntoon on mahdollista siksi, että teemme kaikkien kattourakoiden yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Kattotarkastus on tarpeen siksi, että saisimme selville katon kokonaistilanteen ja kaikki sen mahdollisesti tarvitsemat huollot ja korjaukset. Jos tekisimme vain kattoreiän korjauksen ja poistuisimme sen jälkeen paikalta, voisi toisella lappeelle oleva reikä jäädä huomaamatta, tai vuotava kattoikkuna tiivistymättä. Sanomattakin selvää, ettei katto siinä tapauksessa tulisi kerralla kuntoon, eikä katon vesivahingon vaara poistuisi. Katon, kattotarvikkeiden ja katon rakenteiden tarkastamisen jälkeen tiedämme, mitä kaikkea katto tarvitsee ollakseen tiivis, turvallinen ja toimiva – vai onko kaikki kunnossa, ja voimme rauhoitella asiakasta kertomalla tämän katon olevan nyt priimakunnossa.

Katon tarkastuksen yhteydessä pohdimme myös sitä, voitaisiinko palahuopakaton, lukkosaumakaton, aaltopeltikaton tai jonkin muun katon kuntoa kohentaa erilaisten kattohuoltojen myötä. Kattohuoltojen tarkoitus on saada katto niin hyvään kuntoon, etteivät ankaratkaan rasitukset saa kattoa vaurioitumaan ja vuotamaan. Kaikki katot kaipaavat kevät- ja syyshuoltoja, joiden aikana katteelta poistetaan karkea lika, kuten neulaset ja puiden lehdet. Toisinaan rivitalon, paritalon, rintamamiestalon tai jonkin muun rakennuksen katto tarvitsee myös perusteellisempaa puhdistusta ollakseen ruostumatta tai sammaloitumista. Kattotarkastuksen jälkeen saatammekin tarjota katon pesua, tai jo syntyneiden sammalkasvustojen ja ruostevaurioiden poistamista. Katon kunnon eteen voidaan tehdä muutakin – kulunut pinnoite kertoo tarpeesta maalata katto, ja ylös kohonneet peltikattonaulat viittaavat tarpeeseen vaihtaa naulat paremmin katossa pysyviksi kateruuveiksi. Kaikki tällaiset toimenpiteet pidentävät kattosi käyttöikää, joten luota kattofirma Plus Kattopalveluun kaikissa kattotöissä ympäri Pohjois-Pohjanmaata.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt