Lukkosaumakatto vai konesaumakatto – kumpi kahdesta hyvästä on omalle katolle parempi?

Lukkosaumakatto vai konesaumakatto – molemmat ovat äärimmäisen laadukkaita vaihtoehtoja oman kodin katoksi. Peltikaton vahvuutena on kestävä ja ekologinen materiaali, ja lisäksi kate on keveydessään armollinen rakenteille. Se on myös helppohoitoinen ja soveltuu monenlaiseen kohteeseen. Uudempi lukkosaumakatto ja perinteisempi konesaumakatto sekoitetaan välillä toisiinsa, mutta aiheettomasti – toki niissä on paljon samaa, mutta myös eroja löytyy. Molemmat katteet ovat vedenpitävyydeltään ensiluokkaisia ja toimivat melko loivillakin katoilla. Lukko- ja konesaumakatteet ovat nimensä mukaisesti niin sanottuja saumattuja kattoja, eli kaikki elementit, esimerkiksi läpiviennit ja jiirit, saumataan kiinni kattoon yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Myöskään lumiesteet, kattosillat, tikkaat tai muut kattoturvatuotteet eivät vaadi reikien tekemistä katteeseen, vaan ne kiinnitetään pystysaumoihin omilla kiinnikkeillään. Nämä asennusmenetelmät maksimoivat lukko- ja konesaumakaton vesitiiviyden.

Plus Kattopalvelulta saat lukkosaumakaton ja konesaumakaton asennukset, korjaukset ja huollot asiantuntevasti ja kustannustehokkaasti. Meiltä löytyy tarvittava käsityötaito ja erikoistyökalut perinteistä konesaumakattoa ajatellen, sekä myös uusimmat metodit ja ymmärrys moderniin lukkosaumakatteeseen. Vaikka saumakohdat ja kiinnitykset jäävät suurelta osin katteen alle katseilta piiloon, teemme ne poikkeuksetta viimeisen päälle, jotta lopputulos on varmasti vesitiivis ja säätä ja aikaa kestävä. Tarjoamme kaikkien kattotöiden suhteen kokonaisvaltaisen palvelun, eli aina katolla käydessämme katsastamme läpi sen yleiskunnon ja kerromme sinulle mahdollisista huomioistamme. Pystymme myös suorittamaan katolle mitkä tahansa tarvittavat huolto- ja korjaustoimet. Saumattujen peltikatteiden lisäksi asennamme taidokkaasti myös erilaiset profiilipeltikatot tiilikuvioidusta peltikatteesta aaltopeltiin ja poimulevyyn.

Kun asiantunteva ammattilainen suorittaa lukkosauma- tai peltisaumakaton asennuksen, vältytään ikäviltä yllätyksiltä kuten esimerkiksi vesivuodoilta, virheasennuksilta tai puutteellisesti toteutetuilta aluslaudoituksilta. Katto saadaan kerralla varmasti kuntoon ja työllä on laatutakuu. Plus Kattopalvelun suorittamista töistä voit yksityisasiakkaana hyödyntää kotitalousvähennyksen verotuksessa, ja isompia projekteja varten sivustollamme on tarjolla myös joustava rahoitusmahdollisuus. Toimivaan peltikattoon kannattaa panostaa, sillä se palvelee ratkaisevassa roolissa rakenteiden suojelijana ja pitää vesivuodot ja homeongelmat loitolla. Jylhä saumattu peltikate on lisäksi kaunis kruunu talon julkisivulle. Kun siis suunnitelmissasi on lukkosaumakatto tai konesaumakatto, tilaa meidät toteuttamaan kattounelmasi. Tästä se lähtee – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme peltikattotöistä!

Lukkosaumakatto vai konesaumakatto

Moderni lukkosaumakatto hurmaa hiljaisuudellaan ja huokeudellaan

Siihen, tulisiko omalle katolle asentaa lukkosauma- vai konesaumakate, ei useinkaan ole yhtä oikeaa vastausta. Tietysti esimerkiksi katon kaltevuus, rakennuksen tyyppi ja projektiin varattu budjetti voivat vaikuttaa valintaan, mutta paljon on kiinni myös henkilökohtaisista mieltymyksistä. Me Plus Kattopalvelulla tunnemme sekä molempien katetyyppien vahvuudet että niiden haastekohdat, ja voimme suositella sinun tapaukseesi sopivinta katetyyppiä kartoitettuamme tarkasti, mitkä ovat kattosi tarpeet ja sinulla olevat toiveet kattoon liittyen.

Lukkosaumakatto esimerkiksi on konesaumakattoon verrattuna nopeampi ja helpompi asentaa, eikä projektissa vaadita vastaavalla tavalla erikoistyökaluja kuin konesaumakaton kohdalla. Lukkosaumakattoon ei jää näkyviä reikiä tai ruuveja, sillä teräspellit ruuvataan kiinni ruoteisiin, mutta seuraavan pellin pystysauma lukittuu aina edellisen päälle. Näin katosta tulee siistinnäköinen ja ruuvit pysyvät piilossa pystykuvion alla. Lukkosaumakaton tuuletus hoituu harjalta käsin, ja on siten helpompi toteuttaa. Asennuksen yhteydessä huolehdimme katolle myös harjatiivisteen, jotta sivuttaissateet, tuulen mukana tulevat roskat tai tuiskulumi eivät pääse aluskatteelle. Lukkosaumakaton asennus on kertainvestointina edullisempi kuin konesaumakaton.

Täysin vesitiivis lukkosaumakatto ei välttämättä ole, vaan vaatii myös aluskatteen alleen. Katon aluslaudoitusta tehtäessä lukkosaumakate sallii melko harvankin ruodejaon. Kaikkein loivimmille katoille lukkosaumakatto ei sovellu, vaan katon minimikaltevuuden suhdeluku on 1:8. Myöskään erityisen monimuotoisille, haastaville kattomuodoille lukkosaumakaton asennus ei ole toimivin vaihtoehto. Kun kattomateriaalilta halutaan hiljaisuutta, on lukkosaumakate hyvä ratkaisu, sillä konesaumakatto on äänekkäämpi tai sille täytyy erikseen asentaa äänieristyselementtejä. Ulkonäöllisesti lukkosaumakaton teollisesti valmistetut teräspellit ovat hyvin tasasävyisiä ja sileitä, eikä niissä ajan mittaan näy lämmönvaihteluiden mukana eläminen. Lukkosaumakatto voi hyvällä huollolla saavuttaa noin 50 vuoden käyttöiän. Olipa kyseessä lukkosauma- tai konesaumakatto, on yksi niiden hyvistä puolista myös materiaalin täysi kierrätettävyys – peltikatto on ehdottomasti ekologinen valinta.

Perinteinen konesaumakatto pitää pintansa pitkään

Konesaumakatto on aina taitavan peltisepän käsityötaidonnäyte. Tässä on omat hyvät ja huonot puolensa. Tietenkin konesaumakaton asennus vaatii rutkasti ammattitaitoa peltitöistä, ja siinä tulee käyttää nimenomaisia erikoistyökaluja. Asennus on myös hitaampi suorittaa kuin lukkosaumakatteen kohdalla, ja kertakustannuksena konesaumakatto on arvokkaampi. Konesaumakatto asennetaan saumaamalla pellit toisiinsa niin sanotulla kaksinkertaisella saumauksella ja asianmukaisesti tiivistäen. Ruoteisiin tulevat peltien kiinnikkeet jäävät piiloon katteen alle. Konesaumakatto vaatii lukkosaumakatetta tiheämmän aluslaudoituksen, paikoin jopa umpilaudoituksen. Katon toimivuuden takaamiseksi konesaumakaton asennuksen yhteydessä asennetaan usein myös jalkaränni.

Oikein asennettuna konesaumakatto on ehdottoman tiivis, ja se onkin katetyypeistä ainoa, joka ei vaadi erillistä aluskatetta vedenpitävyyden takaamiseksi. Lähes poikkeuksetta kuitenkin aina aluskatetta suosittelemme. Konesaumakatto soveltuu asennettavaksi myös haastaville tai monimuotoisille katoille sekä erityisen loiville katoille (1:10 ja sitä jyrkemmille). Konesaumakatto on täysin tiivis harjaa myöten, joten tuuletus on hoidettava muuta kautta esimerkiksi alipainetuulettimin. Tämä vaatii asian huomioimista jo suunnittelua ja pohjatöitä tehtäessä, jotta rakenteisiin saadaan luotua taatusti toimiva tuuletus. Peltikatto on tuulella ja sateella lukkosaumakatetta äänekkäämpi, mutta siihen voidaan asentaa erityisiä äänieristyselementtejä. Käsityönä toteutetun konesaumakaton pinta on kauniin elävä, ja vuosien varrella katepintaan syntyy persoonallista kuviota pellin eläessä lämmönvaihteluiden mukana. Konesaumakatto on todella kestävä katto – hyvin hoidettuna sen elinkaari voi yltää jopa sataan vuoteen.

Kumpi katto on lopulta taloudellisempi, konesauma- vai lukkosaumakate?

Entä jos pohditaan kattoremontin hintaa pitkällä tähtäimellä – kumpi katto tulee edullisemmaksi, konesauma- vai lukkosaumakatto? Kattotyyppiä pohdittaessa ei voi liikaa tuijottaa pelkkään kertakustannukseen, sillä investoidut varat kannattaa mielessään jakaa pidemmälle aikavälille, yleensä koko katon käyttöiälle, ja miettiä, mitä rahan vastineeksi minkäkin katon tapauksessa saa. Mikä painaa vaakakupissa eniten: nopea toimitusaika, helppo asennettavuus, mahdollisimman pitkä käyttöikä, katon hiljaisuus, pienin mahdollinen huoltotarve, tai kenties katon ulkonäköön tai muihin ominaisuuksiin liittyvä henkilökohtainen mieltymys? Tuoko isompi alkupanostus suhteessa enemmän vastinetta jatkossa, kun vuodet vierivät? Entä millaisia kustannuksia kustakin kattotyypistä on jatkossa esimerkiksi huoltojen tai korjaustöiden muodossa? Tällaiset asiat on hyvä puntaroida tarkkaan ennen päätöksen tekemistä.

Yhtä oikeaa vastausta ei ole siihen, kumpi tulee lopulta edullisemmaksi, lukkosauma- vai konesaumakatto. On selvää, että kertainvestointi lukkosaumakatossa on edukkaampi, mutta toisaalta sen käyttöikä on suurin piirtein 50 vuotta, siinä missä arvokkaampi konesaumakatto voi kestää kokonaisen vuosisadan. Käsityön määrä nostaa hintaa konesaumakaton kohdalla, mutta sen vesitiiviys on omaa luokkaansa – lukkosaumakatto vaatii kaverikseen aluskatteen, jonka mahdolliset huolto- ja korjauskustannukset on myös hyvä ottaa huomioon. Alkuinvestoinnin jälkeen katon pitkäikäisyys on suuresti kiinni siitä, kuinka ammattitaitoisesti asennus on suoritettu, millaista rasitusta katto ympäristönsä taholta kohtaa, ja kuinka tunnollisesti kattoa huolletaan.

Mikäli edellä mainitun kaltaisia muuttujia ei oteta huomioon, vaan katon käyttöikää oletetaan puhtaasti teorian kautta, on konesaumakatto todennäköinen voittaja suhteutettaessa sen kokonaishinta käyttöikään ja vuotovarmuuteen. On kuitenkin tilanteita, joissa lukkosaumakatteen ja aluskatteen yhdistelmä on rakennukselle käytännöllinen valinta siinä missä konesaumakattokin. Kuten todettua, paljon riippuu kohdekaton tarpeista ja tilanteesta. Jos aprikoit valintaasi konesaumakaton ja lukkosaumakaton välillä, kysy ihmeessä meitä apuun. Tulemme paikan päälle tekemään ilmaisen kuntotarkastuksen, kartoitamme katon kaipaukset ja kuuntelemme sinulla olevat toiveet katon suhteen, ja saamiemme tietojen pohjalta autamme etsimään katollesi parhaan ratkaisun.

Peltikaton kestävyys ja pitkä käyttöikä tehdään tunnollisella huollolla

Lukkosaumakatto ja konesaumakatto ovat kestäviä ja helppohoitoisia, vaan eivät huoltovapaita. Kun peltikatolle kertyy lehtiroskaa, neulasia ja muuta biomassaa, sitoo se kosteutta itseensä ja hidastaa katon kuivumista. Jos peltikatto on jatkuvasti lian ja kosteuden armoilla, niin eipä aikaakaan, kun katepintaan iskee korroosio ja pahimmillaan tämä johtaa puhkiruostumiseen ja vesivuotoihin. Varsinkin loivilla katoilla luonnonmukaista puhdistusta ei helposti pääse tapahtumaan, vaan likaa kerääntyy katteeseen. Peltikaton perushuoltotoimet tulisi suorittaa vähintään kerran tai kaksi vuodessa, ihanteellisimmillaan syys- ja keväthuoltona. Näin katon kunnosta ollaan selvillä koko ajan, mahdolliset ongelmakohdat havaitaan varhain, ja korjaavat toimenpiteetkin pysyvät kohtuullisen kokoisina. Tämä tulee asiakkaalle myös edullisemmaksi kuin harvemmin suoritetut huoltokäynnit ja sitä kautta isommat korjaustarpeet katolla.

Plus Kattopalvelulta saat kaikki peltikaton huoltotoimet laadukkaasti vuosihuolloista täsmätoimenpiteisiin. Huoltokäyntiimme kuuluu aina katon puhdistus roskista ja lehdistä sekä rännien siivous. Samalla tarkistamme sadevesijärjestelmän toimivuuden ja vesikourujen kiinnitykset sekä kaadon. Tutkimme katepinnan kuntoa kolhujen, naarmujen tai ruostekohtien varalta. Käymme läpi myös katon monet eri yksityiskohdat, kuten läpiviennit, jiirit, saumaukset sekä kattoturvatuotteet (lumiesteet, tikkaat, huoltosillat ja niin edelleen). Teemme tarpeen mukaan myös harvemmin suoritettavat peltikaton huoltotoimet, kuten kattavammat peltikattopesut, sammaleenpoistokäsittelyt ja huoltomaalaukset, sekä talvella lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta sekä ränneistä.

Esimerkiksi lukkosaumakaton kohdalla on huolehdittava myös aluskatteen kunnosta, joten yläpohjan tarkistus on huoltokäynnin yhteydessä paikallaan, mikäli rakenteet sallivat sinne pääsyn. Katsastamme yläpohjan lahovaurioiden ja kastuneiden villojen varalta. Plus Kattopalvelulta saat luotettavasti ja helposti myös peltikaton kaikki korjaustyöt, joista yleisimpiä ovat esimerkiksi vuotopaikkaukset ja lahovaurioiden korjaukset sekä myrsky- ja lumivaurioiden korjaukset. Isompi tai pienempi peltikattoremontti – meiltä se luonnistuu takuutyönä ja avaimet käteen- periaatteella.

Kun suunnitelmissasi on lukkosaumakatto tai konesaumakatto, niiden asennus, huolto tai remontti, voit huoletta kääntyä Plus Kattopalvelun puoleen. Meiltä löytyy monipuolinen kokemus, ammattitason työkalut, ensiluokkaiset asentajat ja taitavat peltisepät mitä tahansa peltikattotyötä suorittamaan. Lopputulos on taatusti vedenpitävä ja annamme sille täyden laatutakuun. Peltikatto on kestävä ja kaunis valinta huolehtimaan rakennuksesi hyvinvoinnista vuosiksi ja vuosikymmeniksi eteenpäin. Saako siis olla lukkosauma- vai konesaumakate? Tilaa meidät tekemään työ puolestasi – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme peltikattotöistä!