Kattopeltien vaihto – helppo ja huokea tapa uudistaa katto

Kattopeltien vaihto on nopea ja kustannuksiltaan varsin kohtuullinen tapa uudistaa katto. Tietysti tilanne on usein sellainen, että kattoremontissa täytyy uusia myös aluskate, kattovarusteluja ja ehkä vesikaton alapuolisia puurakenteitakin – ovathan aluskatteen ja vesikatteen elinkaaret yleensä hyvin samanpituiset. Joskus kuitenkin on tapauksia, joissa katto itsessään on rakenteiden, eristyksen ja aluskatteen puolesta aivan moitteettomassa kunnossa, mutta nimenomaan kattopellit kaipaavat uusimista.

Kattopellit ovat voineet päästä ruostumaan tai kulumaan ennenaikaisesti esimerkiksi puutteellisen huollon seurauksena. Tai katteen alkuperäisessä asennuksessa on tehty virheitä, jotka näkyvät nyt ongelmina vesikatteessa. Tai kenties paikallisia vaurioita tai kulumia on syntynyt esimerkiksi myrskyn tai lumen aiheuttamina: myrskytuuli on riepotellut irti kattopeltejä tai peltilistoja, tai jäinen lumikuorma on katolta liukuessaan raapinut rikki kattopinnan tai repinyt lumiesteet tai kattosillat paikoiltaan. Tällaisissa tilanteissa voimme joskus tehdä akuutin ensiapupaikkauksen, mutta se on vain väliaikainen ratkaisu – järkevin ja edullisin korjaustoimenpide on osittainen kattoremontti kattopeltien vaihdolla.

Me Plus Kattopalvelulla olemme peltikattojen asiantuntijoita. Olipa kyseessä omakotitalo, rivitalo, kerrostalo, halli, kesämökki tai autotalli, suoritamme peltikattojen korjaukset, peltikattoremontit ja kattopeltien vaihdot laadukkaasti ja ammattitaitoisesti. Me emme myy turhia remontteja: jokainen kattotyömme alkaa kohdekaton yksilöllisellä kartoituksella, ja mikäli tulemme siihen tulokseen, että kattosi on rakenteiltaan hyväkuntoinen ja vaatii seuraavien vuosikymmenten varalle pelkän kattopeltien vaihdon, kerromme sen sinulle reilusti ja hyvillä mielin. Ei ole järkevää korjata ehjää tai luoda olemattomia korjaustarpeita, ja siksi me emme toimi niin. Katon kuntotarkastuksessa tutkimme niin saumat, katepinnan, läpiviennit, kattoturvatuotteet kuin yläpohjankin, ja tuomme sinulle tiedon korjaustarpeista, jos niitä oikeasti katosta löydämme.

Kun Plus Kattopalvelu hoitaa peltikattosi uusimisen, on projekti ripeästi etenevä ja siitä huolimatta laadukkaasti suoritettu. Suorittamallemme remontille annamme aina työtakuun. Palvelemme joustavasti myös talouspuolen suhteen, sillä isompiin urakoihin on sivustomme kautta mahdollisuus hakea rahoitusta. Muista lisäksi hyödyntää verotuksessa tekemämme kattotyöt kotitalousvähennyksen merkeissä. Kattopeltien vaihto uusiin on joka tapauksessa erittäin edullinen tapa säilyttää katto toimintakuntoisena ja pitää vesivahingot sekä homeongelmat poissa. Kun siis kattopellit ovat vaihdon tarpeessa, älä viivyttele, vaan hoida asia ajoissa kuntoon. Toimi jo tänään – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattopeltien vaihdosta!

Kattopeltien vaihto

Osittainen kattoremontti peltikatolle, eli kattopeltien vaihto

Milloin kannattaa toteuttaa osittainen kattoremontti kattopellit vaihtamalla? Kuten todettua, on tilanteita, joissa katon ainoat huonokuntoiset osat ovat juurikin kattopellit. Kattoruoteet, aluskate ja vesikaton alapuoliset runkorakenteet ovat hyvässä kunnossa, mutta kattopellit täytyisi uusia joko osaan kattoa tai koko katteeseen. Joskus kattopellit voidaan haluta vaihtaa myös julkisivuun liittyvistä syistä: käyttöikää saattaisi olla vielä hieman jäljellä, mutta talon ulkonäköön tai ilmeeseen kaivataan muutosta. Kattopeltien vaihto on tässä tapauksessa helppo ja huokea tapa saada kaipaamaansa vaihtelua julkisivuun, sillä niin peltikattoprofiileja, katepeltien muoto- ja sävyvalikoimaa kuin peltikaton pinnoitteitakin on jos jonkinlaisia. On hyvä huomioida, että mikäli esimerkiksi katon väriä muutetaan, voivat tällaiset muutokset vaatia toimenpideluvan hakemista oman kunnan rakennusviranomaisilta. Ei kuitenkaan huolta – me Plus Kattopalvelulla osaamme ottaa tällaiset seikat suunnitelmissa huomioon, ja kerromme niistä sinulle, kun otat yhteyttä.

Osittainen kattoremontti kattopellit vaihtamalla on monessa tapauksessa taloudellisesti järkevä ratkaisu. Esimerkiksi jos kattopellit ovat päässeet ruostumaan ja reikiintymään, voi niiden paikkaus, ruosteenpoisto ja maalaus tulla suhteessa kalliimmaksi projektiksi kuin kattopeltien purkaminen ja vaihto kokonaan uusiin. Tai mikäli hilseilevät kattopellit kaipaisivat maalausta, on hyvä laskea, paljonko vanhan maalin poisto, mahdollinen ruostekohtien käsittely sekä pohja- ja pintamaalien levittäminen kustantaisi verrattuna peltien uusimiseen. Toisinaan tulos voi olla, että uudet kattopellit saa katolle samalla hinnalla kuin mitä maalaus tulisi maksamaan. Kustannukset kannattaa aina suhteuttaa saavutettuun hyötyyn: paljonko nykyisillä kattopelleillä on käyttöikää jäljellä, ja saataisiinko niiden korjauksella sitä merkittävästi pidennettyä? Paikkaus kun on peltikatolla aina enemmän ja vähemmän väliaikainen ratkaisu, ja ehjä, uusi kattopelti toimii tehtävässään tietysti varmemmin. Kaupan päälle kattopeltien vaihdossa tulee myös valmistajan myöntämä materiaalitakuu, joka taas turvaa katon kunnon pitkälle eteenpäin.

Uusille kattopelleille varmistetaan huollolla pitkä elinikä ja tinkimätön toimivuus

Vaikka kattopellit olisivat upouudet ja loistolaatuiset, on ne pidettävä toimintakuntoisina aktiivisilla huoltotoimilla. Tämä ei tarkoita jatkuvaa katolla ramppaamista, vaan peltikaton perushuolto muutaman kerran vuodessa riittää hyvin. Moni ajoittaa huoltokäynnit syksyyn ja kevääseen, jolloin katekin on suurimpien vuodenaikoihin liittyvien muutosten kourissa. Peltikattoa kuluttavat katon läpi kulkevat sade- ja sulamisvedet, liitoksia natisuttavat myrskytuulet, painava lumi ja katetta raapiva jää, auringon paahde ja peltiä muokkaava lämpösäteily, puista kulkeutuvat lehdet, neulaset ja muu bioroska kuten myös tuhka, noki ja siitepölykin. Kaikki nämä tekijät jättävät helposti jälkensä peltikattoon, mikäli siitä ei säännöllisesti pidetä huolta. Toisaalta, kun katetta hoidetaan tunnollisesti uudesta asti, pystymme pitämään sen hyväkuntoisena ja toimintakykyisenä pitempään, ja mahdollisesti syntyneet vauriot ja haastekohdat huomataan ajoissa, kun ne ovat vielä pieniä. Näin korjauskin on helpompaa ja edullisempaa. Plus Kattopalvelulta saat niin peltikaton vuosihuollot kuin tarvittaessa täsmätoimenpiteetkin.

Tärkein huoltotyö peltikatolla on sen puhdistus. Peltikate tulee säännöllisesti siivota roskista, lehdistä, neulasista ja muusta biomassasta, jota katepintaan kertyy. Katolle jäädessään bioroska imee vettä itseensä ja näin muhittaa katepinnassa kosteutta. Katon kuivuminen hidastuu tai jopa estyy. Peltikaton pahin vihollinen on ehdottomasti ruoste, ja katolla seisova vesi kutsuu sen nopeasti paikalle. Roskainen, siivoton katto ruostuu äkkiä pilalle ja kohta ovat kattopellit jälleen vaihtokunnossa, alusrakenteista puhumattakaan.

Katon perushuollossa paitsi puhdistamme katon, myös käymme sen kokonaisuutena läpi. Siivoamme rännit ja tutkimme sadevesijärjestelmän toimivuuden. Tarkistamme katepinnan kunnon ja tutkimme katon saumakohdat, läpiviennit, kattoturvatuotteet, jiirit, listat ja muut katon yksityiskohdat. Vaihdamme katteesta nousseet naulat kateruuveihin ja teemme tarvittavat lisäkiinnitykset. Suoritamme ruosteenpoistot ja huoltomaalaukset sekä talvisin huolehdimme, että katon lumikuorma ei käy kohtuuttomaksi rakenteille tai kattovarusteluille. Mikäli rakenteet mahdollistavat esteettömän pääsyn yläpohjaan, tarkistamme myös vesikaton alapuoliset rakenteet jokaisen huoltokäynnin yhteydessä.

Entä jos kattopeltien vaihto ei riitä – milloin tarvitaan laajempaa kattoremonttia?

Milloin sitten pelkkä kattopeltien vaihto ei riitä, ja tarvitaan laajempaa kattoremonttia? Mikäli ruostuneet kattopellit eivät ole ainoa ongelma katolla, täytyy todennäköisesti ryhtyä kokonaisvaltaisempaan kattosaneeraukseen. Katon kunto selviää yleensä jo ennen remontin toteutusta, kun käymme tekemässä kattavan katon kuntotarkastuksen kohteeseen. Tässä tarkastuksessa huomioimme samoja asioita kuin edellä mainituilla huoltokäynneillämmekin. Erityisen tärkeässä roolissa kattoremontin laajuutta ratkaisemassa on vesikaton alapuolisten rakenteiden, eli niin sanotun yläpohjan, kunto.

Vesikaton alapuolisten rakenteiden suhteen havainnoimme varsinkin aluskatetta. Aluskatteella on niin suuri merkitys katon vesitiiviyden ja toimivuuden kannalta, että mikäli se on irronnut, rikkinäinen, tai muuten selkeästi elinkaarensa lopussa, on parempi vaihtaa se uuteen ja taatusti toimintakykyiseen. Aluskatetta tarvitaan peltikatolla myös poistamaan kondenssivesi asianmukaisesti katolta. Aluskatteen lisäksi tutkimme tietysti myös kattoruoteita, puurunkoa ja eristeitä – näkyykö kastuneita villoja, vuotojälkiä, lahonneita puuosia tai muita merkkejä korjaustarpeesta? Kattoremontin yhteydessä varmistamme lisäksi aina, että yläpohjassa ovat riittävällä tasolla sekä eristys että tuuletus. Kartoitamme kohdekaton kunnon kattavasti, ja havaintojemme pohjalta teemme suosituksen korjaustöistä. Näin varmistutaan siitä, että kattoasi korjataan aina vain tarpeellisessa määrin – ei liikaa, eikä toisaalta myöskään vaillinaisesti.

Kaipasipa kattosi sitten yksinkertaista kattopeltien vaihtoa tai laajempaa ja haastavampaa remonttikokonaisuutta, Plus Kattopalvelu toimittaa sinulle tarvitsemasi kattopalvelut avaimet käteen- pakettina ja laatutyönä. Yhteistyö kanssamme on sujuvaa ja työskentelymme joustavaa ja asiakaslähtöistä. Pysymme sovitussa aikataulussa kuitenkaan tinkimättä laadusta, ja kaikkiin tekemiimme remontteihin myönnämme aina työtakuun. Vain ehjä ja ammattitaitoisesti asennettu peltikatto toimii moitteettomasti tehtävässään rakennuksen suojana sadetta ja säätä vastaan. Mikä on sinun kattosi tilanne? Tarvitsetko kattopeltien vaihtoa tai peltikattoremonttia? Tai oletko epävarma siitä, mikä katon todellinen kunto tällä hetkellä on? Kutsu meidät katollesi ja anna meidän auttaa. Tilaa ilmainen kattotarkastuskäynti, niin tulemme paikalle tutkimaan tilanteen – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme peltikattotöistä!