Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Katto vuotaa Porvoo – Kattovuoto voi olla vain välivaihe

Katon vaihto ei ole ainoa mahdollinen tapa puuttua siihen, että omakotitalon, mökin, paritalon, autotallin, jonkin muun kiinteistön tai taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon) katto vuotaa Porvoossa. Kattovuoto voi olla vain välivaihe, sillä tekemämme kattokorjaus (plus mahdollinen kattohuolto) voivat saada katon puhkeamaan uuteen kukoistukseen. Katolla voi edessään lukuisia vuosikymmeniä, vaikka se juuri nyt vuotaisi savupiipun kohdalta. Katto voi vuotaa myös kattoikkunan tai kattovalokuvun kohdalta, mutta jos katto kunnostetaan pikaisesti ja asiantuntevasti, ei kattovuoto ehdi aiheuttaa sen suurempia harmeja. Miten saa tietää sen, että katto vuotaa kattoluukun tai jonkin muun tiilikaton, peltikaton tai huopakaton läpiviennin kohdalta? Ainoa keino tähän on katon kunnon tarkastaminen säännöllisesti – ja pikkutarkasti.

Tasakaton, pulpettikaton, harjakaton tai esimerkiksi aumakaton kunnon tarkastaminen voi kertoa monista muistakin asioista kuin huonokuntoisista läpivienneistä, mitkä vuotavat/uhkaavat vuotaa sateella. Kattotarkastuksen avulla päästään puuttumaan myös repsottaviin saumoihin, rikkinäisiin tiiliin, ruostevaurioihin ja huopakaton repeämiin. Kaikki edellä mainitut vauriot voivat saada aikaan sen, että katto vuotaa Porvoossa, Askolassa, Loviisassa, Myrskylässä, Pornaisissa tai Sipoossa. Katon tarkastuksen perusteella osaamme tarjota sinulle myös niitä kattohuoltoja, joiden avulla katon kuntoa voidaan ylläpitää niin, että kattovuodot ovat mahdollisimman epätodennäköisiä. Saumavuotoja voidaan ehkäistä sammaleentuhokäsittelyllä, tiilien hajoamista uudella tiilikattopinnoitteella ja ruostevaurioita paikka- sekä huoltomaalauksilla. Myös bitumikatto kannattaa jossain vaiheessa pinnoittaa, jotta se joustaisi rasitusten alla sen sijaan, että se reagoisi repeämällä.

Katon tarkastuksen aikana käymme myös kattosi alla, sillä kattovuotojen tai kondensio-ongelman todennäköisyyttä ei voida koskaan täysin sivuuttaa. Aluskate on kapistus, mikä ohjaa eri syistä katon alle päässeen kosteuden ulos. Olipa kyse siitä, että katto vuotaa myrskyvaurioiden takia tai siksi, että lumen paino on käynyt katon liitoskohdille ylivoimaiseksi, voi aluskate estää kattorakenteiden kastumisen, lahoamisen ja heikkenemisen. Aluskate ehkäisee myös kondenssivedestä johtuvat laho- ja homevauriot – kondenssiveden, minkä lähde on rakennuksen sisällä. Vaikka höyrynsulut ja yläpohjan eristeet olisivat asianmukaiset ja ilma vaihtuisi katon alla reipasta tahtia, on aluskate hyvä olla olemassa. Näin asunnosta karkaava lämpö ja vesihöyry (mitä voi syntyä jopa toistakymmentä litraa vuorokaudessa) ei tiivisty vesipisaroiksi ulkokaton alapinnalle.

Tilaa kattotarkastus meiltä vaikka saman tien, tai ota yhteyttä jonkin muun kattohuollon tai katon korjauksen tiimoilta – silloin saat katon kunnon tarkastuksen kaupan päälle. Kaikki kattotyömme ovat kotitalousvähennyskelpoisia ja ne toteutetaan täyden palvelun paketteina. Sekin helpottaa asiaa, että yhteistyökumppanimme avulla voit järjestää urakalle oivan rahoituksen.

Kattavat kattotyöt katon korjauksesta katon huoltoon ja remonttiin

Kokeneet kattoammattilaisemme korjaavat kaikki katot huopa- ja palahuopakatoista tiilikattoihin sekä peltikattoihin. Jos katto vuotaa, kattoikkuna falskaa tai aluskate kaipaa paikkausta, löytyy meiltä kattava tietotaito ongelman korjaamiseksi. Kun katon korjaus ei enää riitä, remontoimme huopakattosi, tiilikattosi ja peltikattosi avaimet käteen -palvelulla. Uutta kattoremonttia voidaan lykätä laadukkailla kattohuolloillamme, joilla varmistat kattosi toimivuuden ja pitkäikäisyyden. Puhdistamme katon ja vesikourut, pudotamme lumet, poistamme jääpuikot ja tarjoamme muut katon huoltotyöt kattosi tarpeiden mukaan. Ota yhteyttä missä tahansa kattotyössä!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa? Asia kaipaa pikaista interventiota

Vaikka kattovuodosta voikin selvitä kuivin jaloin ja kuivin kattorakentein, kannattaa katto korjata pikaisesti, jos se vuotaa esimerkiksi jiirin tai harjapellin kohdalta. Se, aiheuttaako kattovuoto katon vesivahinkoa vai ei, riippuu aluskatteesta. Aluskate voi ohjata kosteuden pois kattorakenteiden luota, mutta sen ei pidä odottaa kestävän mahdottomia. Pitkään jatkuva, runsas kattovuoto voi saada aluskatteen pettämään, ja silloin katon vesivahinko voi olla täyttä totta. Katon vesivahingostakin voi selvitä melko helposti, kunhan kosteusvaurioita aletaan kunnostaa mahdollisimman nopeasti. Ota siis heti yhteyttä, jos tiilikatto, huopakatto tai peltikatto vuotaa Porvoossa, niin tulemme korjaamaan sen asiantuntevin ottein. Paikkaamme vuotokohdan ja kunnostamme mahdolliset kosteusvauriot. Kunnostamme myös aluskatteen, jos se on vaurioitunut tai kulunut liikaa.

Mikä voi saada tiilikaton vuotamaan? Syy on usein rikkinäisissä tiilissä, ja tiiliä menee rikki muun muassa pakkasrapautumisen takia. Pakkasrapautuminen on pahinta vanhalla tiilikatolla, millä kasvaa sammaleita. Erityisen paljon rapautumista tapahtuu leutoina talvina, kun lämpötila sahaa plus- ja miinusasteiden välillä, sillä silloin tiiliin sitoutunut kosteus jäätyy ja sulaa yhä uudelleen. Tiilien hajoamista voidaan ehkäistä pitämällä tiilikatto mahdollisimman puhtaana (tässä auttavat tiilikaton harjaukset ja sammaleenpoistot) sekä tasoittamalla vanhojen tiilien pinta tiilikattopinnoitteella. Tilaa kaikki tiilikattohuollot (etenkin lumenpudotukset, joilla voidaan estää muun muassa jiirivuodot) meiltä, jotka osaamme liikkua ja toimia myös vanhalla tiilikatolla niin, ettei tiiliä mene rikki.

Huopakattovuoto voi johtua repsottamaan ruvenneista saumoista tai vuotien kuivumisesta, kovettumisesta ja halkeilemisesta. Jos huopakatto ilmapuhalletaan (harjaaminen voisi vahingoittaa huopakaton pinnoitetta) kahdesti vuodessa eikä sammaleiden anneta kasvaa sen päällä, on mahdollista, että huopakatto kestää jopa 40 vuotta. Parikymppinen bitumikatto on hyvä pinnoittaa uudelleen, sillä uusi pinnoite suojaa omakotitalon, rivitalon, kerrostalon, mökin tai esimerkiksi autotallin katon lukuisilta eri rasituksilta – myös huopakaton pahimmilta vihollisilta, eli sammaleilta ja auringon UV-säteiltä.

Peltikattovuoto voi alkaa ruostevaurioiden kohdalta, sillä ruoste voi ikään kuin syödä kattopeltejä. Ruoste tykkää kosteudesta, joten peltikatto kannattaa harjata joka kevät ja syksy – näin katto saa kuivua nopeasti sateiden jälkeen. Ruostetta torjutaan myös peltikattomaalin avulla. Lapetta pitkin valuva lumikuorma voi naarmuttaa maalipintaa, ja kaikki naarmut on hyvä paikkamaalata ruostumisen ehkäisemiseksi. Koko katon huoltomaalaus on tarpeen 10–25 vuoden välein. Esimerkiksi maalin värisävy vaikuttaa siihen, miten nopeasti maalipinta kuluu.

Peltikattovuoto voi alkaa myös törröttävän naulan tai tiivisteettömän ruuvin kohdalta. Kaikki katot aaltopeltikatoista mineriittikattoihin ja lukkosaumakatoista laattakattoihin tulee kuntotarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Tuon kattotarkastuksen yhteydessä kiinnitämme huomiota myös kaikista pienimpiin vaurioihin, puutteisiin ja muutoksiin. Ruodelautojen kosteuseläminen voi saada peltikattonaulat törröttämään, jolloin peltikatto voi vuotaa naulanreiän kohdalta – tai siksi, että tuuli saa irrotettua kattopellit. Jos kattopeltisi on asennettu ruuveilla, tulee seurata sitä, missä kunnossa ruuvien tiivisteet ovat, sillä kulunut tiiviste on vuotoriski. Tarvittaessa vaihdamme ruuvit tai naulat uusiksi kateruuveiksi tai asennamme kattopeltien lisäkiinnityksiä.

Pakkasrapautuminen, halkeileminen, sammaloituminen, ruostuminen ja törröttävät naulat astuvat kuvaan mukaan ajan kanssa. Uusikin katto voi alkaa vuotaa Porvoossa, ja silloin kyseessä saattaa olla asennusvirhe. Kattovuodon voi aiheuttaa myös myrsky, lumi tai jää.

Edellä jo viitattiinkin siihen, että tuuli saattaa irrottaa kattopeltejä, mutta tuuli voi irrottaa erilaisia elementtejä myös tiilikatolta ja huopakatolta (etenkin, jos saumat eivät ole tiiviit tai kaikki kiinnikkeet eivät ole reilassa). Myös katolta putoava lumi voi saada tiilikaton, peltikaton tai huopakaton vuotamaan irrottamalla kattoturvatuotteita tai esimerkiksi viemärintuuletusputken. Lumen äkilliseen ja vauhdikkaaseen putoamiseen kannattaa varautua lumiesteillä (mitkä ovat pakollinen osa kaikkia kaltevia kattoja), tarvittaessa myös lumenpudotuksella.

Lumen paino on kokonaan oma lukunsa. Kaikki tietävät, että lumen paino voi saada katon sortumaan, mutta katto saattaa painua myös luokalle – tai alkaa vuotaa jonkin liitoskohdan luota. Esimerkiksi piipun juuri tai jiiri voi alkaa vuotaa talvella, joten kannattaa pitää silmällä katolla oleva lumen määrää, koostumusta ja sitä, onko se jakautunut tasaisesti vaiko epätasaisesti. Me teemme lumenpudotukset kattoa rikkomatta ja ketään vaaraan saattamatta.

Jäänsulatuskin voi estää kattovuodon sekä jään alas putoamisen. Kaltevan katon reunalle syntyneet jäävallit tai jäätyneet kattokaivot voivat saada katon vuotamaan, sillä niiden takia katolle saattaa jäädä paljon sulamisvettä.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla on tuiki tavallinen ilmiö Suomessa

Monessa rakennuksessa on savupiippu. Savupiippu on läpivienti siinä missä kattoikkunakin. Jos läpiviennin tiivisteet kuluvat, voi katto vuotaa piipun juuresta Porvoossa. Kattovuoto savupiipun kohdalta on tuiki tavallinen ilmiö kaikkialla Suomessa, eikä tällainen kattovuoto välttämättä vaikuta kattokokonaisuuden yleiskuntoon – jos se korjataan ajoissa. Savupiippua vasten nostettu aluskate ohjaa kaiken kosteuden pois katon alta, ennen kuin kattorakenteet tai eristeet ehtivät kastua. Kannattaa kuitenkin muistaa se, että aluskatteen kalvomateriaalikin kuluu kosteuden takia, joten kattoa ei kannata jättää tarkastamatta ja korjaamatta.

Koska talvella katolla oleva lumi rasittaa tiilikaton, peltikaton ja huopakaton läpivientejä, kannattaa katto tarkastaa heti, kun lumi on sulanut pois. Näin piipun tai esimerkiksi kattoluukun kohdalta alkanut kattovuoto päästään korjaamaan pikaisesti. Jos katon vesivahinkoa ei ole vielä syntynyt, riittää, että tiivistämme ulkokaton ja piipun yhtymäkohdan. Korjaamme pellityksetkin, jos ne ovat kärsineet ja vaurioituneet.

Mikäli aluskate on kulunut tai asennettu väärin, kunnostamme myös tiilikaton tai peltikaton aluskatteen. Näin kattorakenteet ovat suojassa, jos talon katto alkaa vuotaa vielä uudemman kerran piipun juuresta tai jonkin muun läpiviennin kohdalta.

Se, että aluskatteen huomataan olevan huonossa kunnossa, viittaa katon vesivahinkoon. Tarkastamme tilanteen. Jos kosteutta löytyy, teemme tarvittavat kunnostustoimenpiteet, kuten märkien eristeiden uusimisen.

Onko savupiippusi pellitetty? Onko savuhormin suojana sadehattu? Jos vastaus jompaankumpaan kysymykseen on kielteinen, tarjoamme peltisepäntöitä. Piipun pellitys antaa ensiluokkaisen suojan piipunjuurivuodoilta, minkä lisäksi sillä on vaikutusta koko katon yleisilmeeseen sekä siihen, miten helposti piippu rapautuu. Piipunhattua tarvitaan ehkäisemään hormin rapautuminen. Hormin rapautuminen voi johtaa nokipaloon, sillä kolot kasvavat koko ajan suuremmiksi. Samalla niihin kertyy enemmän ja enemmän nokea.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Kattoläpiviennin huoltaminen on tärkeää

Vuotava kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku on melko tyypillinen ongelma tiilikatolla, peltikatolla tai huopakatolla. Katon puolivuosittaisten kuntotarkastusten ansiosta vuotavaan läpivientiin päästään puuttumaan ajoissa, mikä tarkoittaa samaa kuin ”ennen katon alla olevien rakenteiden kastumista”. Aluskate huolehtii siitä, että vuotava kattoläpivienti, kattoreikä tai esimerkiksi huonossa kunnossa oleva jiiri ei kastele kattorakenteita. Aluskate antaa lisäaikaa kattovuodon huomaamiselle ja korjaamiselle, mutta loputtomiin aluskatekaan ei kestä. Tämän(kin) takia rivitalon, paritalon, mökin ja rintamamiestalon katto kannattaa tarkastaa puolen vuoden välein.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku on lähtökohtaisesti varsin tiivis ja luotettava, jos se on meidän asentamamme. Voimme asentaa kattoluukun tai jonkin muun läpiviennin yhtä aikaa vesikatteen kanssa, mutta mikään ei estä jälkiasentamasta niitä. Eristämme läpiviennin pesunkestävällä tavalla ja panostamme aluskatteen läpiviennin toteuttamiseen. Aluskatetta tulee nostaa niin kattoluukkua, antennia kuin piippuakin vasten, jotta se ohjaisi mahdolliset vuotovedet ulos ennen kattorakenteiden kostumista.

Oikeinkin asennettu läpivienti tulee tarkastaa usein, sillä suojapellitykset ovat voineet vääntyä ja tiivisteet kulua. Aluskatekin on voinut kulua, joten läpiviennit tulee tarkastaa myös alakautta (lue: välikatolta käsin).

Kattotarkastus hoituu helpoiten katon kevät- ja syyspuhdistuksen yhteydessä. Tilaa palahuopakaton, aaltopeltikaton, lukkosaumakaton tai vaikka konesaumakaton puhdistus meiltä, niin saat katon kunnon ja tiiviyden tarkastuksen kaupan päälle. Huolehdimme myös siitä, että roskat tulevat poistettua mahdollisen kattoikkunan väleistä ja ympäriltä – tällainen pieni askare vähentää kattovuotojen ja kosteusvaurioiden todennäköisyyttä.

Voi olla, että kattotarkastus kertoo tarpeesta korjata vuotava kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku. Teemme työn avaimet käteen -pakettina, eli tarvittaessa huolehdimme myös kattoläpivientiä ympäröivien kosteusvaurioiden kunnostamisesta, aluskatteen tiivistämisestä (kuten aluskatteen osittaisesta uusimisesta kattovalokuvun kohdalta), eristeiden ja höyrynsulkujen uusimisesta sekä pellitysten kunnostamisesta. Jos katto on säännöllisesti tarkastettu, voi huonokuntoisen kattoläpiviennin korjaamiseksi riittää kattoläpiviennin tiivistys, koska aluskate on estänyt kosteuden pääsyn katon alle. Älä siis jätä kattoläpivientejä oman onnensa nojaan, vaan tilaa meiltä niiden huoltaminen ja mahdollinen korjaaminen Porvoossa!

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla voi paljastua hajuhaittoina

Kattovuodon voi havaita näköaistilla, mutta joskus myös kuulo-, tunto- tai hajuaisti paljastaa katon vuotavan Porvoossa. Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalla paljastuu usein jo vesikaton kuntotarkastuksen yhteydessä. Ammattilaisemme huomaavat kaikki talon katon kunnossa tapahtuneet muutokset, kuten heikkokuntoisiksi muuttuneet tiivisteet, ruostuneet kattopellit tai irronneet paanut. Jokainen muutos tarkoittaa sitä, että asia vaatii tarkempaa selvittämistä ja tilanteen mukaisia kunnostustoimenpiteitä.

Kattovuodon voi havaita myös välikatolta käsin, sillä esimerkiksi vuotava ilmanvaihtoputki on voinut aiheuttaa valumajälkiä ja värimuutoksia, mitkä ammattilaistemme tarkat silmät panevat heti merkille. Katon alle päässyt kosteus ja sen aiheuttamat lahovauriot voivat olla käsinkosketeltavia. Myös hajuhaitta voi kertoa kattovuodosta läpiviennin, jiirin tai vaikka harjapellin kohdalta. Kosteus saa välikaton ilman tuoksumaan ummehtuneelta.

Joskus kattovuodon havaitsee sisätiloista käsin, sillä sisäkatto tai -seinät voivat kastua ja tummua. Kosteutta voi valua lattialle asti, ja tunkkaisuus tunkeutua asujien neniin.

Jotta vuotavat läpiviennit (kuten antennit, viemärintuuletusputket ja ilmanvaihtoputket) voitaisiin havaita ja tiivistää ennen katon vesivahinkoa ja vuotavaa sisäkattoa, kannattaa talon katto tarkastaa talven molemmin puolin. Kun tilaat kattotarkastuksen meiltä, saat tarkastettua myös välikaton kunnon.

Jos välikatolla on merkkejä kosteudesta, vaikka vesi- ja aluskatteet on juuri todettu ehjiksi, on syytä epäillä kondensio-ongelmaa. Kondenssivettä saattaa syntyä asunnon sisältä karkaavasta lämmöstä ja vesihöyrystä. Kondenssivesi voi näkyä muun muassa vettä helmeilevänä ulkokaton alapintana, homeisina eristeinä tai välikatolle syntyneinä jääpuikkoina. Jotta kondenssivesi ei saisi aikaan laho- ja homevaurioita, sisäilmaongelmia ja muita hankaluuksia, tarjoamme sinulle joko katon lisäeristystä, katon IV-töitä tai aluskatteen kunnostusta – tai vaikka kaikkia kolmea. Asiantuntijoillamme on ratkaisut jokaiseen pulmaan, minkä taloyhtiön tai pientalon katto voi kohdata.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta? Jiirin kohdalla työskenteleminen edellyttää ammattitaitoa

Jiiri voi aiheuttaa ongelmia, jos se on asennettu, korjattu tai huollettu epäammattimaisella tavalla, joten luota kaikissa jiiritöissä ammattilaisiimme. Jiiri tarkoittaa katon sisätaitetta eli sitä kohtaa, missä kaksi lapetta kohtaavat toisensa, ja tuo nimenomainen kohta altistuu muun muassa lumen painolle ja lumimassojen liikkeille. Myös jää ja vesi voivat rasittaa omakotitalon, paritalon, kerrostalon tai rivitalon jiiriä niin, että jiiri voi ruveta vuotamaan Porvoossa. Jiirin kunto heikkenee vuosikymmenten vieriessä myös ulkolämpötilojen vaihtelun takia. Oikein asennettu jiiri pysyy pitkään tiiviinä, mutta kattopa voi kestää 50 tai esimerkiksi 70 vuotta. Tuona aikana moni kohta katosta voi kulua ja menettää kykynsä vettä – etenkin, jos kattohuollot jätetään tekemättä (tai jos ne toteutetaan katolle sopimattomalla tavalla).

Ajatellaan vaikka tiilikaton jiiriä. Jiirin päälle voi kertyä enemmän lunta kuin olisi suotavaa tai tarpeellista. Jos lumet jätetään poistamatta, voi tiiliä mennä rikki suorastaan kasapäin. Koska jo yksi rikki mennyt tiili on vuotoriski, on helppoa ymmärtää, miksi jiirille kasaantunut lumi voi johtaa siihen, että katto vuotaa jiirin kohdalta Porvoossa.

Asiaa ei auta se, että lumet poistetaan taitamattomasti, jolloin tiiliä voi irrota ja mennä rikki. Pilalle mennyt lumenpudotus tiilikatolta voi johtaa jopa pahempaan kattovuotoon kuin metsään mennyt lumenpudotus. Rikkinäisten tiilien vaihto jiirin kohdalta vaatii sekin ammattitaitoa sekä asianmukaista välineistöä.

Sammaleenpoistokin ehkäisee tiilien rapautumista, mutta se kannattaa toteuttaa sammaleenpoistokäsittelyllä eikä painepesurilla. Painepesu voi saada katon niin huonokuntoiseksi, että se pitää uusia ennenaikaisesti.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt