HUOPAKATTOREMONTTI

Huopakatto on elastinen, hiljainen ja kylmäominaisuuksiltaan erinomainen kattoratkaisu. Nykyaikaiset huopakattomateriaalit ovat rakenteeltaan kumibitumipohjaisia, tukikerroksin varustettuja bitumikermejä. Bitumikermiä on saatavana sekä rullatavarana että paloina. Palahuopia on tarjolla monen muotoisia vaihtoehtoja.

Toteutamme huopakatto- eli bitumikattoremontit aina laadukkaana avaimet käteen palveluna, joka sisältää kaiken suunnittelusta remonttiinjätteen siivoamiseen. Ota yhteyttä!

Huopakattoremontti

Huopakaton ominaisuuksia

Huopakatteella on hyvät säänkesto-ominaisuudet. Huopakatot vat hiljaisia. Huopakatto vaimentaa tehokkaasti sateen ropinan. Bitumikatto kestää hyvin lämmönvaihteluita, UV-säteilyä ja mekaanista rasitusta. Huopakatto säilyttää ulkonäkönsä, eikä se haalistu mainittavasti ajan kuluessa. Kattohuopaa on saatavilla useissa eri väreissä. Lisäksi palahuopaa käytettäessä, katon ulkoasuun voidaan vaikuttaa erimuotoisilla huopapaloilla.  Huopakatolla on helppo toteuttaa katon läpiviennit vesitiiviisti, koska bitumikermi on taipuisaa ja se kiinnittyy tiiviisti aluskatteeseen. Elastisuuden ansiosta bitumikatto sopii hyvin monimuotoisillekin katoille. Talvisin karhea huopakatto pitää katolle kertyneen lumen hyvin paikallaan, jolloin hallitsemattomia lumen ja jään putoamisia tai valumisia katolla ei tapahdu niin helposti.

Huopakatto vaihtoehtoja

Palahuopakatto – Bitumipaanukatto

Palahuopakatot eli bitumipaanukatot on tehty kattopaanuja muistuttavista bitumikatepaloista. Palahuopakatto on omiaan jyrkille katoille, joiden kaltevuus on yli 1:5. Bitumipaanupaloista koottu huopakatto on erityisen näyttävä monimuotoisilla katoilla. Paanumuotoja on saatavana mm. perinteisinä symmetrisinä, aaltomaisina ja suorakulmaisina malleina. suosittelemme palahuopakaton alle aina asennettavaksi alushuopakatteen, jotta bitumipaanukatosta saataisiin aina mahdollisimman pitkäikäinen. Kysy tarjousta palahuopakattoremontista!

Tiivissaumakatto – Loivien kattojen kattoremontit

Tiivissaumainen bitumikatto asennetaan käyttäen rullatavarana saatavaa bitumikermiä. Tiivissaumakaton olemus on eleetön ja pelkistetty. Se sopiikin hyvin nykyaikaiseen linjakkaaseen tyyliin rakennettuihin koteihin, mutta on omiaan myös saneerauskohteiden huopakatteeksi. Tiivissaumakatoilla käytettävä bitumikatetyyppi valitaan katon jyrkkyyden mukaan. Tiivissaumakate voidaan tehdä itseliimautuvalla, bitumiliimalla kiinnitettävillä tai hitsattavilla kattobitumilaaduilla. Varsinkin loivilla katoilla käytetään kuumabitumilla liimattavia tai hitsattavia bitumilaatuja. Tulityöt katolla vaativat aina erikoisosaamista ja voimassa olevan tulityöluvan. Plus Kattopalvelu toteuttaa kaikki tiivissaumahuopakattotyöt, kysy tarjousta huopakattoremontista tai huopakaton korjauksesta / paikkauksesta!

Kolmiorimakatto – Kolmiorimakaton kattoremontti / uusiminen

Kolmiorimakatto on perinteinen huopakattotyyppi. Kolmiorimakatolla huopakaton saumat nostetaan ylös kolmionmuotoisilla rimoilla. Näin varmistetaan, että vesi valuu pois huopakaton saumoista. Kolmiorimojen harjojen tiiviys varmistetaan erityisellä bitumisella kolmiorimakaistalla. Kolmiorimakatteen idea on ajalta, jolloin huopakattomateriaalit eivät olleet niin kehittyneitä kuin nykyisin ja kuumabitumilla kiinnitettäviä huopakattoja ei haluttu aina tehdä tulitöiden aiheuttaman palovaaran vuoksi. Kolmiorimakatteita asennetaan kuitenkin edelleenkin. Kysy tarjouksemme Plus Kattopalvelusta sinun talosi kolmiorimahuopakatteen uusimisesta tai korjauksesta!

Huopakaton aluskate – aluskermi

Bitumikaton aluskate eli aluskermi asennetaan katon umpilaudoituksen tai kattolevyjen päälle ennen varsinaisen kattohuovan asennusta. Aluskate varmistaa katon vedenpitävyyden siinäkin tapauksessa, että pintahuopa vaurioituisi. Kumibitumilla ja lasikuidulla vahvistettu aluskermi varmistaa myös katon läpivientien tiiviyden. Aluskermi nostetaan piipun ja muiden läpivientien kohdalla ylös. Kun myös päällyshuopa nostetaan ylös piipunjuuresta, saavutetaan paras mahdollinen vedenpitävyys.

Tyypillinen huopakattoremontti vaihe vaiheelta

Huopakaton uusiminen toteutetaan aina katteen ja rakennuksen vaatimalla tavalla, mutta usein se etenee seuraavanlaisesti.

1. Aluksi vanha kattohuopa irrotetaan koko katon alalta. Vanhan kattohuovan kiinnitykseen käytetyt naulat irrotetaan huolellisesti aluskatosta. Kun kattohuopa ja naulat on irrotettu, harjataan katto puhtaaksi. Katon alusrakenteet tarkastetaan. Tarvittaessa lahot tai muuten huonokuntoiset kattolaudat tai kattolevyt puretaan ja uusitaan. Katto sääsuojataan siihen asti, kunnes vedenpitävä aluskate on asennettu.

2. Katolle asennetaan bitumikatoille tarkoitettu alushuopa eli aluskermi. Piipun kohdalla alushuopa nostetaan vähintään 30 cm ylös piipunjuuresta. Katon muiden läpivientien tiivistämiseen käytetään kumisia tiivistyslaippoja. Läpivientitiivisteet naulataan kiinni aluskermiin. Sisätaitteisiin asennetaan erillinen aluskermi, jonka päälle lappeille asennettujen alushuopien päät limitetään. Jos käytetään palahuopia, kiinnitetään sisätaitteeseen aluskermin päälle erityinen bitumilaattojen värinen sisätaitekermi. Ala- ja päätyräystäille aluskermin päälle asennetaan niin sanotut tippapellit.

3. Bitumikatteita on monen tyyppisiä. Jokaisella bitumikatteella on oma asennustapansa. Bitumikatto voi olla itseliimautuvaa tai sen liimaamiseen katolle käytetään kylmäbitumiliimaa tai kuumabitumiliimaa. Jotkin bitumikatetyypit kiinnitetään kattoon hitsausmenetelmällä. Kuumabitumiliimaus ja hitsaus vaativat tulitöitä katolla. Kattoasentajillamme on tulitöihin vaadittava koulutus ja voimassa olevat tulityöluvat.
Huopakattolaatoissa on yleensä asennusta ja tiivistystä helpottavat liimareunat, joilla laatat kiinnittyvät toisiinsa. Kattopohjaan huopapalat naulataan kiinni huopanauloilla. Sisätaitekermiin ja tippapeltiin bitumilaatat kiinnitetään tiivistysliimalla. Samoin läpivientien kohdalla huopapalojen kiinnittämiseen tiivistyslaippaan käytetään tiivistysliimaa. Katon harjalla ylimmät kattohuopapalat leikataan harjan suuntaisesti. Katon harjalle asennetaan naulaamalla ja tiivistysliimaa käyttäen erityinen harjalevy. Tiivissaumakatoissa käytetään mm. katon kaltevuudesta riippuvaa bitumikermityyppiä, joka toimitetaan rullatavarana. Tiivissaumakatot asennetaan huopakatetyypistä riippuen naulaamalla ja liimaamalla kylmä- tai kuumabitumiliimalla. Jotkin bitumikatetyypit kiinnitetään hitsaamalla ne kauttaaltaan tai vain saumoistaan kiinni alustaan. Silloin bitumikate sisältää kiinnitysbitumin, joka lämmitetään juoksevaksi kaasuliekillä.

Loivien kattojen kattohuovat – Tasakattojen kattohuovat

Erittäin loivilla katoilla tai täysin tasakattoisilla vesikatoilla tulee käyttää vain ja ainoastaan tulityönä kiinnitettäviä, hitsattavia alushuopakatteita ja pintahuopakatteita. Loivien kattojen tasakattoremonteissa voidaan joissakin tapauksissa asentaa yksi lisähuopakerros vanhan huopakatteen päälle. Mikäli kuitenkin katolle on jo joskus lisätty yksi lisähuopakerros, tulee kaikki huopakerrokset poistaa. Sen jälkeen aluslaudoitus tarkistetaan ja korjataan tarvittaessa ennen kuin katolle asennetaan uusi pohjahuopakerros ja pintahuopakerros sekä kattoläpivientien pellitykset. Kysy lisää loivan katon tai tasakattoisen talon tasakattoremontista Plus Kattopalvelun asiantuntijalta!

Lue lisää huopakatosta sivuiltamme: