Huopakattoremontin turvallinen toteutus onnistuu kokeneelta ammattitekijältä

Huopakattoremontti uudistaa katon toimivuuden sekä varmistaa rakennukselle pitkäaikaisen ja luotettavan suojan. Huopakaton eli bitumikaton tekee suosituksi materiaaliksi sen lujuus, keveys ja ylivertainen hiljaisuus. Huopakate on myös materiaalien moniottelija, sillä siitä saadaan käyttökelpoinen niin ehdotonta vedenpitävyyttä vaativille tasakatoille kuin monimuotoisuudellaan haastaville kattomuodoillekin. Voit asennuttaa kattosi esimerkiksi modernista, vähäeleisestä rullahuovasta tai täynnä variaatioita olevasta perinteisemmästä palahuovasta. Huopakatto on edullinen, luja ja kestävä, mutta tietysti katteista parhaimmatkin tulevat aikanaan loppuunsa. Laskennallisesti huopakaton käyttöikä on yleensä noin 20-40 vuotta. Kun katon huolto ja korjaus eivät enää riitä ylläpitämään katon toimintakykyä tai kun ne tulevat suhteettoman arvokkaiksi niistä saatuihin hyötyihin nähden, on aika toteuttaa huopakattoremontti.

Me Plus Kattopalvelulla tunnemme, ja asennamme huopakatot sekä palahuopakatot pitkän kokemuksen kautta. Uramme aikana olemme huoltaneet, korjanneet ja remontoineet lukemattomia huopakattoja, joten saat meiltä aina parasta palvelua ja osaamista kattosi suhteen. Remontoimme jyrkät ja loivat katot niin omakotitaloihin, rivitaloihin, kesämökkeihin kuin piharakennuksiinkin. Onnistunut huopakattoremontti vaatii ammattiosaamista ja mielellään runsasta kokemusta huovan käsittelystä. Etenkin huovan aukileikkaaminen sekä asianmukaiset kiinnitykset ja limitykset kysyvät taitoa. Huomioimme materiaalin erityispiirteet valitessamme tiivistysmassoja, käsittelyaineita ja työkaluja, ja turvallinen työskentelytapamme varmistaa, ettei huopaa tai sen herkkää sirotetta vaurioiteta kohtalokkaasti remontissa.

Meillä teetetyistä kattoremonteista jokainen suunnitellaan ja toteutetaan tapauskohtaisesti, joten remontti lähtee liikkeelle aina kattotarkastuksesta. Kattoasiantuntijamme tulee paikan päälle havainnoimaan tilannetta sekä kartoittamaan katon tarpeet ja sinulla olevat toiveet, ja näiden pohjalta teemme kattoremontista suunnitelman ja kustannustehokkaan tarjouksen. Huopakattoremontti toteutetaan avaimet käteen- palveluna ja takuutyönä. Suoritamme vanhan katteen purku- ja tasoitustyöt, huolehdimme katolle pellitykset sekä tiivistämme saumat, läpiviennit ja reuna-alueet. Kattoremontin yhteydessä voidaan myös asentaa uusia kattotuotteita, kuten vesikourut, aurinkopaneelit, kattosillat, lumiesteet tai tikkaat, sekä toteuttaa toivomiasi parannuksia esimerkiksi lisäämällä eristystä tai tuuletusta yläpohjaan. Vesikaton lisäksi remontoimme tarpeen mukaan myös aluskatteen ja vesikaton alapuoliset rakenteet. Kun kaikki on tehty, siivoamme paikat. Huopakaton uusiminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.

Jos palvelumme luonne pitää tiivistää yhteen sanaan, on se kokonaisvaltaisuus. Aina kattotöitä tehdessämme haluamme varmistaa, että huopakatollasi on kaikin puolin hyvä olla ja että se on täysin toimintakykyinen. Jos huomaamme katollasi mitä tahansa, mikä vaarantaisi katon vesitiiveyden tai turvallisuuden, kerromme asiasta sinulle ja hoidamme homman tarvittaessa kuntoon. Meillä on tarjolla myös joustavampaa rahoitusta remontille, ja tietysti tekemämme kattotyöt ovat yksityisasiakkaalle kotitalousvähennyskelpoisia verotuksessa. Onko sinulla suunnitelmissa huopakattoremontti? Asennetaanko uusi huopakatto vanhan päälle vai vaihdetaanko kattomateriaalista toiseen? Vai onko kyseessä huopakaton asennus ensikatoksi? Jos katollasi on selkeää korjaustarvetta tai jos olet epävarma kattosi kunnosta, tilaa meiltä ilmainen kartoituskäynti. Ajoissa kunnostettu huopakatto lunastaa katolle lisää elinvuosia ja varjelee rakenteet kuivina ja terveinä tulevaisuudessakin. Panosta siksi kattosi hyvinvointiin ja laita meidät asialle – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme huopakattoremontista!

Huopakattoremontti

Huopakaton hinta Plus Kattopalvelulla sisältää kokonaisvaltaisen palvelun aluslaudoituksesta piipunhattuun

Huopakaton hintaa ei voida laskea millään tietyllä kaavalla, jossa materiaalin ja työn määrä kerrottaisiin euromäärällä x. Työn vaativuus ja luonne sekä korjaustarpeen laajuus vaihtelevat siinä missä remonttikohteetkin. Meillä Plus Kattopalvelulla huopakaton hinta lasketaan aina tapauskohtaisesti, jotta kustannuksiin huomioidaan kaikki tarpeellinen eikä vastaavasti mitään turhaa. Tämän vuoksi tarkemman hinta-arvion projektista voimme antaa vasta tutustuttuamme kattoon, sen ominaisuuksiin ja tarpeisiin sekä asiakkaalla oleviin toiveisiin. Kun pyydät sivujemme kautta meiltä tarjouksen huopakattoremontista, kattoammattilaisemme tulee paikan päälle tutkimaan tilanteen ja sitä kautta pääsemme laatimaan työsuunnitelman ja kustannustehokkaan tarjouksen laadukkaasta huopakattotyöstä.

Huopakaton hintaan vaikuttaa niin katon koko, kattomuoto ja -profiili kuin rakennuksen korkeus ja sijaintikin. Mitä jyrkempi katto, sitä haastavampi työ, ja urakan aikana voidaan tarvita työskentelytelineitä, henkilönostimia tai muita työkoneita, jotka osaltaan nostavat huopakattoremontin hintaa. Monimuotoinen katto on haastavampi ja hitaampi toteuttaa kuin yksinkertainen kahden lappeen malli. Huopakaton hintaan vaikuttaa myös katolla olevien yksityiskohtien määrä: kattokuvut, läpiviennit, jiirit, pellitykset ja muut vastaavanlaiset elementit ottavat kaikki aina oman aikansa huopakattoremontissa. Lisäksi projektin yhteydessä on voitu sopia toteutettavaksi muita huopakattotöitä asiakkaan toiveiden mukaan: esimerkiksi kattoturvatuotteiden päivitys, uusien kattovarustelujen asennus tai muutostyöt yläpohjaan ja kattorakenteisiin on kätevä hoitaa kuntoon huopakattoremontin ohessa.

Meillä Plus Kattopalvelulla huopakaton hinta on kaikenkattava pakettihinta, jossa ovat mukana kaikki urakan vaiheet ja siinä käytetyt välineet ja tarvikkeet. Laskemme mukaan kohteessa tarvittavat asennus-, suunnittelu- ja pohjatyöt. Esimerkiksi jos vanha huopakate on kupruilla tai irti alustastaan, tarvitaan joko huovan aukileikkaus, tasoitus ja kiinnitys alustaan tai vanhan katteen täydellinen purku huovan kunnosta riippuen. Katon alapuolisten rakenteiden tilanne puolestaan ratkaisee, täytyykö suorittaa isompia purku- ja korjaustöitä myös yläpohjan ja aluskatteen suhteen. Kun tarvittavat korjaukset ja kunnostukset on tehty, asennamme paikalleen uuden katteen sekä peltilistoitukset, läpiviennit ja kattoturvatuotteet.

Edellä mainittujen töiden lisäksi huopakaton hinta pitää sisällään kaikki remontin materiaalit ja työkalut suojapressuista tiivisteisiin ja piipunhatusta harjahuopaan. Henkilönosturit ja rakennustelineet on huomioitu kustannuksissa, mikäli niitä on tarpeen käyttää. Hintaamme kuuluvat aina asiantuntevat kattoammattilaiset, taitavat peltisepät, purku- ja rakennusjätteen poiskuljetus ja asianmukainen hävitys, kattava työmaan siivous sekä valmiin kohteen lopputarkastus. Kaupan päälle projektiimme tulee luonnollisesti takuu, ja ammattiottein asennettu huopakatto onkin hintansa väärti pysyen toimintakykyisenä ja tiiviinä vuodesta toiseen.

Huopakaton huolto varmistaa katteen moitteettoman palvelun vuosikymmenestä toiseen

Huopakaton hyvistä ominaisuuksista hyödytään parhaiten, kun katon kuntoa ylläpidetään säännöllisillä huoltotoimilla. Huopakatteen karkeahkoon pintaan lika kiinnittyy suhteellisen helposti ja sen myötä sammalkin voi asettua taloksi. Talvisin huopakatto kerää päälleen lunta, joka harvemmin poistuu ajoissa itsekseen. Säännölliselle puhdistukselle sekä lumenpudotukselle on siis tarvetta huopakatolla. Yleensä kattohuolto ajoitetaan bitumikermikatolla sekä palahuopakatolla kevääseen ja syksyyn, koska näihin vuodenaikoihin liittyy usein paljon muutoksia ja säänvaihteluita katon ympäristössä. Puolivuosittaisten perushuoltojen etuna on, että katon kunnosta ollaan hyvin selvillä koko ajan: kun mahdollisia ongelmakohtia kehittyy, havaitaan ne jo alkuvaiheessa, kun niiden korjaus on vielä edullista ja vaivatonta. Keväällä ja syksyllä tarkastettu ja kuntoon huollettu katto on valmis kohtaamaan aina tulevan vuodenajan mukanaan tuomat rasitukset, ja tunnollisesti hoidettu huopakatto tarjoaakin edullisesti tiiviin ja toimivan suojan talolle 20-40 vuodeksi.

Huopakaton huoltotoimet eivät ole läpihuutojuttu, joka kannattaa kenen tahansa kokemattoman tekijän suorittaa. Huopakatteessa oleva suojaava sirotepinta vaurioituu herkästi vääränlaisesta kohtelusta. Liika jynssäys tai liian kova vedenpaine puhdistuksessa ei sirotteelle sovi, vaan se lähtee irtoamaan kattopinnasta, ja kate menettää näin suojaustaan. Huopakaton puhdistus tuleekin suorittaa ilmapuhaltamalla tai tarvittaessa erittäin pehmeällä harjalla, ammattitaitoisin ottein. Jos huopakattotöitä tehdään kesällä, on varoituksen sana jälleen paikallaan: kovilla helteillä kattohuopa lämpenee, pehmenee ja alkaa sitä myötä joustamaan, ja katolla liikkuminen ja työskentely – erityisesti vääränlaisilla jalkineilla tai työvälineillä – voi venyttää huopaa ja jättää siihen jälkensä. Vastaavasti talvella osaamaton tai epäsopivilla välineillä tehty lumenpoisto voi synnyttää vaurioita herkkään sirotepintaan. Kun valtuutat Plus Kattopalvelun huopakattosi huoltoon, on kattosi taatusti turvassa – meillä on hallussa kaikki niksit huopakaton käsittelyyn.

Aina huopakaton huoltokäynnin yhteydessä teemme kattavan kuntotarkastuksen katolle. Etenkin, jos katolla on paikkapaloja, on sen tilannetta tarkkailtava säännöllisesti. Puhdistamme katon ja käymme läpi sadevesijärjestelmän syöksytorvet ja vesikourut sekä varmistamme niiden kiinnitykset ja kaadon. Tutkimme katon tiiveyden: onko kattopinta ehjä ja tasainen, entä sellaiset yleiset vuotokohdat kuten jiirit, läpiviennit, saumat ja reuna-alueet? Katsastamme myös kaikkien kattotuotteiden kunnon, kiinnitykset ja toimivuuden. Tarpeen mukaan meiltä hoituu myös lumenpudotus, sammaleenpoisto sekä katon huoltomaalaus ja uudelleenpinnoitus. Lisäksi mikäli meillä on rakenteiden kautta esteetön pääsy yläpohjaan, tarkastamme alusrakenteiden tilanteen mahdollisten ongelmien, esimerkiksi vuotojälkien ja lahovaurioiden, varalta. Meiltä luonnistuvat kaikki tarvittavat huopakaton huolto- ja korjaustyöt asiantuntevasti ja laadukkaasti.

Millainen huopakate asennetaan – valittavissa kätevä rullahuopa, siisti kolmiorimakate sekä näyttävä palahuopa

Uudeksi kattomateriaaliksi on tarjolla monenlaista huopaa. Löytyy perinteisiä vaihtoehtoja, kuten kattoa elävöittävä kolmiorimakate sekä bitumisista kattolaatoista valmistettu palahuopakate. Modernia, vähäeleistä linjaa taas edustaa rullahuovasta valmistettu bitumikermikatto. Huopakaton historia on pitkä ja monivaiheinen. Ensimmäiset niin kutsutut huopakatot valmistettiin naulaamalla tervattuja paperiarkkeja kiinni aluslaudoitukseen. 1900-luvun alussa kate alettiin valmistaa raakahuovasta ja vuosisadan puolivälissä siirryttiin lasikuituhuopaan. Vihdoin 1970-luvulla raaka-aineeksi otettiin kumibitumi, ja nykyisellään huopakatosta puhuttaessa viitataankin yleensä bitumikattoon. Nykyaikaisen bitumikaton elastisuus, säänkesto ja lujuus ovatkin jo huippuluokkaa, ja keveytensä sekä tyylikkyytensä ansiosta se on suosittu valinta katemateriaaliksi niin kesämökeillä kuin rivitaloyhtiöissäkin.

Millainen huopakatto sitten sopisi juuri sinun katollesi? Pitkälti huopakatteen valinta on kiinni asiakkaan henkilökohtaisista mieltymyksistä, sillä isoja eroja materiaalihinnoissa ei ole – toki esimerkiksi lukuisista kattolaatoista rakennettava palahuopakatto on hitaampi ja työläämpi asentaa kuin yksinkertainen bitumikermikatto. Katevalinnassa määräävin ominaisuus katon puolesta on kuitenkin sen jyrkkyys: jokaisella huopakattotyypillä on olemassa minimikaltevuus, jonka kate vaatii toimiakseen oikein. Hitsattavan rullahuovan eli bitumikermin voi asentaa jopa tasakatoille, sillä sen minimikaltevuus on todella pieni, vain 1:20. Palahuopakatto vaatii jo selkeästi jyrkemmän rakenteen, vähintään 1:5. Kolmiorimakatteen puolestaan voi asentaa katoille, joilla kaltevuus on 1:3 tai enemmän.

Huopakaton valinnassa kannattaa miettiä oman rakennuksensa tyyppiä ja mitä talon julkisivulta haluaa. Rullahuopa soveltuu monennäköiseen ympäristöön ja on hyvin helppo valinta pelkistetyn ulkomuotonsa ansiosta. Kolmiorimakate tuo julkisivuun kenties hieman enemmän persoonaa pysyen silti vielä hyvin hillittynä. Näyttävässä palahuopakatossa eli bitumipaanukatossa sen sijaan on väri- ja muotovalikoimassa vain taivas rajana. Kattolaattoja saa perinteisissä väreissä harmaista mustiin ja ruskeista kuparisiin, mutta lisäksi löytyy myös esimerkiksi sinistä, punaista ja vihreää. Muotoja on niin graafisia kun perinteisempiäkin, esimerkiksi suorakulmaisia ja kuusikulmaisia, pienempiä ja XL-kokoisia.  Kun mietit, minkälainen huopakatto palvelisi tarkoitustaan parhaiten sinun kattosi tapauksessa, voit kääntyä puoleemme. Ammattilaisemme kartoittaa kattosi tarpeet ja sinulla olevat toiveet, ja näiden pohjalta lähdetään rakentamaan parasta ratkaisua huopakaton toteuttamisen suhteen.

Huopakaton korjaus ja paikkaus vahvalla ammattitaidolla Plus Kattopalvelulta

Huopakattoa voi joutua vuosien varrella korjaamaan ja paikkaamaan. Monenlainen mekaaninen ja kemiallinen rasitus kuluttaa kattoa: oman veronsa vaativat niin lämpötilanvaihtelut, sammal, siitepöly ja lehtiroska, sade- ja sulamisvedet kuin myös talven lumi ja jää. Jos kattohuolto on puutteellista tai työ suoritettu väärillä välineillä, tai jos alkuperäisessä asennuksessa on tehty virheitä, jouduttavat tällaisetkin seikat huopakaton ränsistymistä. Tietysti aikakin tekee tehtävänsä katon ikääntyessä. Huopa voi menettää elastisuutensa ja niin katto alkaa halkeilemaan ja aukeilemaan esimerkiksi liitoskohdista. Tällöin huopakaton vesitiiveys eli tekninen toimivuus on menetetty, ja riskit realisoituvat vesivuodoiksi sekä pahimmillaan jopa lahovaurioiksi rakenteissa.

Plus Kattopalvelu hoitaa kaikki huopakaton korjaustyöt asiantuntemuksella pienistä vuotopaikkauksista vaativiin rakennemuutoksiin. Huopakaton korjaus ja paikkaus on syytä jättää ammattilaisen suoritettavaksi, varsinkin mikäli korjaus vaatii huovan aukileikkaamista ja paikkapalojen leikkelyä ja liimausta. Katteessa näkyvät painumat, kuprut, repeämät ja reiät ovat kaikki selkeitä merkkejä korjaustarpeesta. Lisäksi vesivuotoja syntyy helposti myös saumakohtiin ja läpivienteihin, ja vuotopaikkaukset ovatkin hyvin yleisiä huopakaton korjaustöitä. Kun ammattilainen toteuttaa huopakaton paikkauksen, niin käytössä on varmasti katolle sopivat käsittelyaineet ja paikkausmassat, tarvittavat paikkapalat mitoitetaan riittävän suuriksi, ja työnjälki on siistiä ja korjaukset sulautuvat julkisivuun mahdollisimman hyvin.

Huopakaton yläpohjan kunto heijastuu koko kattoon, joten myös vesikaton alapuoliset rakenteet täytyy pitää lujina ja terveinä. Tarkastammekin aina mahdollisuuksien mukaan yläpohjan tilanteen: onko aluskate ehjä ja hyvin kiinnitetty, näkyykö vuotojälkiä, löytyykö kastuneita villoja tai uusimisen tarpeessa olevia puurakenteita? Meiltä luonnistuu haastavienkin huopakattotöiden toteutus, esimerkiksi katon oikaisu, eristyksen tai tuuletuksen parantaminen sekä lahovauriokorjaukset. Palautamme katon vesitiiviiksi, ehjäksi ja käyttökelpoiseksi niin, että sillä on taas täysi tekninen toimivuus. Huopakaton korjaustarpeen kokonaisvaltaisuus riippuu reikien ja muiden vaurioiden koosta, määrästä ja sijainnista sekä pitkälti yläpohjan kunnosta, joten korjaukset kannattaa teettää mahdollisimman pian katon ilmoitettua tyytymättömyydestään. Ajoissa korjattu huopakatto on edullinen ja turvallinen ylläpidettävä.

Hyödynnä täysin huopakattosi edut teettämällä sen huollot, korjaukset ja remontit ajoissa. Vain hyvällä huolenpidolla saavutetaan pisin mahdollinen käyttöikä ja ensiluokkainen toimivuus katolle. Kun etsit huippulaadukasta mutta huokeaa remonttia huopakatolle, käänny puoleemme. Tilaamalla meiltä ilmaisen kartoituskäynnin voit itse todeta asiakaslähtöisen ja joustavan palvelumme, joka räätälöidään sinun katollesi sopivaksi. Onko huopakattosi uusimisen tarpeessa? Onko viimeisimmästä kausihuollosta kulunut aikaa tai kaipaisiko katto perusteellista kuntotarkastusta? Piileekö katolla vuotoriskejä tai onko tullut aika huoltomaalata kulunut kattopinta? Kaikissa huopakattotöissä tulemme avuksesi. Kutsu meidät katollesi, niin hoidetaan homma kuntoon – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme huopakattoremontista!

Huopakaton ominaisuuksia

Huopakatteella on hyvät säänkesto-ominaisuudet. Huopakatot vat hiljaisia. Huopakatto vaimentaa tehokkaasti sateen ropinan. Bitumikatto kestää hyvin lämmönvaihteluita, UV-säteilyä ja mekaanista rasitusta. Huopakatto säilyttää ulkonäkönsä, eikä se haalistu mainittavasti ajan kuluessa. Kattohuopaa on saatavilla useissa eri väreissä. Lisäksi palahuopaa käytettäessä, katon ulkoasuun voidaan vaikuttaa erimuotoisilla huopapaloilla.  Huopakatolla on helppo toteuttaa katon läpiviennit vesitiiviisti, koska bitumikermi on taipuisaa ja se kiinnittyy tiiviisti aluskatteeseen. Elastisuuden ansiosta bitumikatto sopii hyvin monimuotoisillekin katoille. Talvisin karhea huopakatto pitää katolle kertyneen lumen hyvin paikallaan, jolloin hallitsemattomia lumen ja jään putoamisia tai valumisia katolla ei tapahdu niin helposti.

Huopakatto vaihtoehtoja

Palahuopakatto – Bitumipaanukatto

Palahuopakatot eli bitumipaanukatot on tehty kattopaanuja muistuttavista bitumikatepaloista. Palahuopakatto on omiaan jyrkille katoille, joiden kaltevuus on yli 1:5. Bitumipaanupaloista koottu huopakatto on erityisen näyttävä monimuotoisilla katoilla. Paanumuotoja on saatavana mm. perinteisinä symmetrisinä, aaltomaisina ja suorakulmaisina malleina. suosittelemme palahuopakaton alle aina asennettavaksi alushuopakatteen, jotta bitumipaanukatosta saataisiin aina mahdollisimman pitkäikäinen. Kysy tarjousta palahuopakattoremontista!

Tiivissaumakatto – Loivien kattojen kattoremontit

Tiivissaumainen bitumikatto asennetaan käyttäen rullatavarana saatavaa bitumikermiä. Tiivissaumakaton olemus on eleetön ja pelkistetty. Se sopiikin hyvin nykyaikaiseen linjakkaaseen tyyliin rakennettuihin koteihin, mutta on omiaan myös saneerauskohteiden huopakatteeksi. Tiivissaumakatoilla käytettävä bitumikatetyyppi valitaan katon jyrkkyyden mukaan. Tiivissaumakate voidaan tehdä itseliimautuvalla, bitumiliimalla kiinnitettävillä tai hitsattavilla kattobitumilaaduilla. Varsinkin loivilla katoilla käytetään kuumabitumilla liimattavia tai hitsattavia bitumilaatuja. Tulityöt katolla vaativat aina erikoisosaamista ja voimassa olevan tulityöluvan. Plus Kattopalvelu toteuttaa kaikki tiivissaumahuopakattotyöt, kysy tarjousta huopakattoremontista tai huopakaton korjauksesta / paikkauksesta!

Kolmiorimakatto – Kolmiorimakaton kattoremontti / uusiminen

Kolmiorimakatto on perinteinen huopakattotyyppi. Kolmiorimakatolla huopakaton saumat nostetaan ylös kolmionmuotoisilla rimoilla. Näin varmistetaan, että vesi valuu pois huopakaton saumoista. Kolmiorimojen harjojen tiiviys varmistetaan erityisellä bitumisella kolmiorimakaistalla. Kolmiorimakatteen idea on ajalta, jolloin huopakattomateriaalit eivät olleet niin kehittyneitä kuin nykyisin ja kuumabitumilla kiinnitettäviä huopakattoja ei haluttu aina tehdä tulitöiden aiheuttaman palovaaran vuoksi. Kolmiorimakatteita asennetaan kuitenkin edelleenkin. Kysy tarjouksemme Plus Kattopalvelusta sinun talosi kolmiorimahuopakatteen uusimisesta tai korjauksesta!

Huopakaton aluskate – aluskermi

Bitumikaton aluskate eli aluskermi asennetaan katon umpilaudoituksen tai kattolevyjen päälle ennen varsinaisen kattohuovan asennusta. Aluskate varmistaa katon vedenpitävyyden siinäkin tapauksessa, että pintahuopa vaurioituisi. Kumibitumilla ja lasikuidulla vahvistettu aluskermi varmistaa myös katon läpivientien tiiviyden. Aluskermi nostetaan piipun ja muiden läpivientien kohdalla ylös. Kun myös päällyshuopa nostetaan ylös piipunjuuresta, saavutetaan paras mahdollinen vedenpitävyys.

Tyypillinen huopakattoremontti vaihe vaiheelta

Huopakaton uusiminen toteutetaan aina katteen ja rakennuksen vaatimalla tavalla, mutta usein se etenee seuraavanlaisesti.

1. Aluksi vanha kattohuopa irrotetaan koko katon alalta. Vanhan kattohuovan kiinnitykseen käytetyt naulat irrotetaan huolellisesti aluskatosta. Kun kattohuopa ja naulat on irrotettu, harjataan katto puhtaaksi. Katon alusrakenteet tarkastetaan. Tarvittaessa lahot tai muuten huonokuntoiset kattolaudat tai kattolevyt puretaan ja uusitaan. Katto sääsuojataan siihen asti, kunnes vedenpitävä aluskate on asennettu.

2. Katolle asennetaan bitumikatoille tarkoitettu alushuopa eli aluskermi. Piipun kohdalla alushuopa nostetaan vähintään 30 cm ylös piipunjuuresta. Katon muiden läpivientien tiivistämiseen käytetään kumisia tiivistyslaippoja. Läpivientitiivisteet naulataan kiinni aluskermiin. Sisätaitteisiin asennetaan erillinen aluskermi, jonka päälle lappeille asennettujen alushuopien päät limitetään. Jos käytetään palahuopia, kiinnitetään sisätaitteeseen aluskermin päälle erityinen bitumilaattojen värinen sisätaitekermi. Ala- ja päätyräystäille aluskermin päälle asennetaan niin sanotut tippapellit.

3. Bitumikatteita on monen tyyppisiä. Jokaisella bitumikatteella on oma asennustapansa. Bitumikatto voi olla itseliimautuvaa tai sen liimaamiseen katolle käytetään kylmäbitumiliimaa tai kuumabitumiliimaa. Jotkin bitumikatetyypit kiinnitetään kattoon hitsausmenetelmällä. Kuumabitumiliimaus ja hitsaus vaativat tulitöitä katolla. Kattoasentajillamme on tulitöihin vaadittava koulutus ja voimassa olevat tulityöluvat.
Huopakattolaatoissa on yleensä asennusta ja tiivistystä helpottavat liimareunat, joilla laatat kiinnittyvät toisiinsa. Kattopohjaan huopapalat naulataan kiinni huopanauloilla. Sisätaitekermiin ja tippapeltiin bitumilaatat kiinnitetään tiivistysliimalla. Samoin läpivientien kohdalla huopapalojen kiinnittämiseen tiivistyslaippaan käytetään tiivistysliimaa. Katon harjalla ylimmät kattohuopapalat leikataan harjan suuntaisesti. Katon harjalle asennetaan naulaamalla ja tiivistysliimaa käyttäen erityinen harjalevy. Tiivissaumakatoissa käytetään mm. katon kaltevuudesta riippuvaa bitumikermityyppiä, joka toimitetaan rullatavarana. Tiivissaumakatot asennetaan huopakatetyypistä riippuen naulaamalla ja liimaamalla kylmä- tai kuumabitumiliimalla. Jotkin bitumikatetyypit kiinnitetään hitsaamalla ne kauttaaltaan tai vain saumoistaan kiinni alustaan. Silloin bitumikate sisältää kiinnitysbitumin, joka lämmitetään juoksevaksi kaasuliekillä.

Loivien kattojen kattohuovat – Tasakattojen kattohuovat

Erittäin loivilla katoilla tai täysin tasakattoisilla vesikatoilla tulee käyttää vain ja ainoastaan tulityönä kiinnitettäviä, hitsattavia alushuopakatteita ja pintahuopakatteita. Loivien kattojen tasakattoremonteissa voidaan joissakin tapauksissa asentaa yksi lisähuopakerros vanhan huopakatteen päälle. Mikäli kuitenkin katolle on jo joskus lisätty yksi lisähuopakerros, tulee kaikki huopakerrokset poistaa. Sen jälkeen aluslaudoitus tarkistetaan ja korjataan tarvittaessa ennen kuin katolle asennetaan uusi pohjahuopakerros ja pintahuopakerros sekä kattoläpivientien pellitykset. Kysy lisää loivan katon tai tasakattoisen talon tasakattoremontista Plus Kattopalvelun asiantuntijalta!