Tiilikattoremontti

Kestävä, hiljainen ja hengittävä tiilikatto

Tiilikatto on pitkäikäinen kattoratkaisu. Tiilikaton käyttöikä voi olla selvästi pidempi, kuin esimerkiksi peltikaton, kunhan tiilikattoa huolletaan oikein. Tiilikatto on hengittävä ratkaisu. Tiilikaton kautta kosteus haihtuu tehokkaasti rakennuksen yläpohjan kautta ulkoilmaan. Tiilikattoinen rakennus pysyy kesälläkin sopivan viileänä. Tiilikatto on myös hiljainen materiaali, joka takaa miellyttävän asumiskokemuksen myös vesisateella.  Kattotiiliä on saatavana monissa eri väreissä, vaikkakin musta ja punainen ovat edelleen suosituimmat värivalinnat.

Asennamme uudet, kestävät ja näyttävät tiilikatot kaikkiin rakennuksiin avaimet käteen -palveluna.

Erilaiset kattotiilet – savitiili vai betonitiili

Nykyisin käytettävät kattotiilet ovat yleensä joko savitiiliä tai betonitiiliä. Savitiilet ovat hieman betonitiiliä hintavampia, mutta myös kestävämpiä. Betonitiilen pinnoite kuluu jonkin verran ajan saatossa, jolloin katon väri haalenee. Savitiilessä kuluvaa pintaa ei ole, joten ne säilyttävät värinsä paremmin. Perinteinen kattotiili on muodoltaan aaltomainen. Myös erilaisia profiileja ja aivan tasaisia laattamaisia kattotiiliä on saatavilla. Värejä kattotiilissä on tarjolla runsaasti. Myös kattotiilien kiiltoasteissa on eroja. Lukittavissa kattotiilissä on asentamista helpottava lukkosaumareuna. Myös vesilukottomia kattotiiliä on olemassa.

Tiilikaton yksityiskohdat – Erikoiskattotiilet

Lapetiilien ja päätytiilien lisäksi tiilikattoon kuuluu joukko erikoistiiliä ja tarvikkeita. Katon harjalla käytetään erityisiä harjatiiliä. Harjatiilet kiinnitetään tarkoitusta varten tehdyillä harjatiilen kiinnikkeillä. Harjan päädyissä tiilien latominen aloitetaan niin sanotulla aloitusharjatiilellä. Aumakatoilla katon harjojen liitoskohdissa käytetään erityistä harjanjakokappaletta. Katon ulkotaitteet ja harja tiivistetään ulkotaitetiivisteellä ja harjatiivisteellä. Niillä aikaansaadaan tiilikatolle vesitiivis, mutta silti tuulettuva rakenne. Alaräystäälle asennetaan niin sanotut lintuesteet, jotka estävät lintujen, pieneläinten, lehtien ja havujen pääsyn kattotiilien alle tuuletusta estämään. Tiilikaton sisätaitteet saadaan tiivistettyä erityisellä turpoavalla sisätaitetiivisteellä. Tiilikaton läpivientejä varten käytetään erikoistiiliä. Läpivientitiiliä on mm. antennien, tuuletusputkien ja viemärituuletusputkien läpivienneille.

Tiilikattoremontti vaihe vaiheelta

Kun olet pyytänyt tarjouksen, olemme kartoittaneet kattosi tilanteen ja laskeneet sinulle hinnan uudesta tiilikatosta, voi kattoremontin varsinainen toteutus alkaa.

1. Tiilikaton remontti alkaa muiden kattoremonttien tapaan vanhan vesikaton ja aluskatteen purkamisella. Myös vanhat huonokuntoiset ruoteet ja tuuletusrimat puretaan. Katon purkutöissä syntyneen rakennusjätteen lajittelemme ja kuljetamme pois työmaalta asiankuuluviin jätteenkeräyspisteisiin.

2. Seuraavaksi asennetaan uusi aluskate. Aluskatteita on saatavana täysin tiiviitä ja hengittäviä laatuja. Aluskatteen tyyppi valitaan kunkin kattotyypin mukaan.  Aluskate on monessa mielessä katon tärkein osa. Aluskatteen tehtävänä on pitää tiilikaton saumoista ja liitoksista tihkuva vesi poissa yläpohjarakenteista. Aluskate estää myös vesikatteen alapuolelle kondensoituvan veden kulkeutumisen katon rakenteisiin. Toisaalta nykyaikaiset hengittävät aluskatteet päästävät myös rakennuksen sisältä nousevan kosteuden haihtumaan katon kautta ulkoilmaan. Tiilikatoilla aluskate kiinnitetään kattotuolien päälle vaakasuuntaisesti. Aluskate jätetään löysäksi niin, että se jää kattotuolien välissä notkolle. Silloin aluskatteelle kulkeutunut vesi valuu alas, eikä jää tuuletusrimojen kohdalle. Tästä syystä aluskatetta täytyy varata noin 1,15 kertainen määrä katon pinta-alaan verrattuna.  Aluskatteen kiinnittämiseen käytetään isokantaisia huopanauloja tai kiinnityshakasia. Läpivientien kohdalla aluskate nostetaan läpivientikappaleen päälle, niin, että vesi ei pääse valumaan rakenteisiin.  Katon reunoilla aluskatetta asennetaan reilusti kattolinjan yli, jolloin valuva vesi kulkeutuu pois rakenteista.

3. Aluskatteen päälle kattotuolien kohdalle asennetaan tuuletusrimat. Näin ilma pääsee kulkemaan aluskatteen ja vesikatteen välissä tuulettaen rakennetta. Aluskatteen ja tuuletusrimojen päälle asennetaan kattoruoteet vaakasuuntaisesti kattoon nähden. Ruoteiden väli riippuu vesikattoon käytettävistä kattotiilistä. Kattotiilet kiinnitetään kattoruoteisiin.

4. Kun kattoruoteet on asennettu, nostetaan kattotiilet katolle nosturia apuna käyttäen. Kattotiilet ladotaan pinoihin tasaisesti koko katon alalle ja molemmille lappeille, jolloin kuormitus on tasaista. Kattotiilet ladotaan alhaalta ylöspäin katon harjaa kohti edeten. Osa kattotiilistä kiinnitetään ruoteisiin kattotiilinauloilla, ruuveilla tai erityisillä kiinnikkeillä. Kaikkia kattotiiliä ei kuitenkaan kiinnitetä, vaan ne ladotaan vapaasti ruoteiden varaan. Kiinnitettävien kattotiilien määrä riippuu kattokulmasta ja käytettävästä kattotiilimallista.

Tiilikattoaiheita sivuillamme: