Tiilikattoremontti tuo katolle uutta toimintavarmuutta vuosikymmeniksi

Tiilikattoremontti antaa katolle uuden elämän, kun vanha katto on tullut tiensä päähän. Tiilikate on kiitelty kattotyyppi hiljaisuutensa, lujuutensa ja näyttävyytensä ansiosta. Vaikka tiilikatto kestävä onkin, ei sekään ole ikuinen. Kun huolto- ja korjaustoimet eivät enää merkittävästi paranna vanhan tiilikaton tilannetta, tiedetään, että on tullut aika tiilikaton uusimiselle. Tiilikattoremonttia ei kannata myöskään lykätä liian kauaa, sillä vanhalla ja huonokuntoisella katolla riskit vuoto-ongelmille sekä myrsky- ja lumivaurioille ovat omaa luokkaansa. Ajoissa tehty tiilikattoremontti säästää rakenteet isommilta ongelmilta ja uusi tiilikatto voi palvella taloa jälleen jopa 70 vuotta.

Plus Kattopalvelu toimittaa tiilikattoremontit kaikenkokoisille ja -muotoisille katoille omakotitaloista rivitaloihin, kesämökkeihin tai vaikka piharakennuksiin. Uusimme niin betonitiilikatot kuin savitiilikatotkin pitkällä kokemuksella, ja hallitsemme sekä tiilikattojen asennukset, huollot, korjaukset että remontit. Meillä jokainen kattoremontti suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti kohdekaton mukaan, ja tämän vuoksi aloitamme remontin aina perusteellisella kattotarkastuksella. Kattoammattilaisemme käy siis kartoittamassa katon kunnon ja tilanteen paikan päällä ja kirjaa ylös tekemänsä havainnot sekä asiakkaalta kuullut toiveet, joiden pohjalta remontti sitten suunnitellaan.

Tiilikaton uusimisen yhteydessä on mahdollista toteuttaa muitakin parannuksia katolle, esimerkiksi asentaa pieneläinesteitä ja aurinkopaneeleita tai korjata savupiippua ja pellittää se. Samalla voidaan uusia tai päivittää kattoturvatuotteet, kuten kattosillat, tikkaat, vesikourut ja lumiesteet. Jos olet halunnut toteuttaa vaikkapa kattoluukun tai -ikkunan, sekin onnistuu remontin ohessa kätevästi. Projektin aikana voimme myös parannella tai uusia yläpohjaa tarpeen mukaan: kohentaa katon eristystä tai tuuletusta, uusia lahovaurioisia puuosia, vaihtaa eristysvilloja ja niin edelleen. Kerro meille, mitkä ovat toiveesi – toteutamme ne avaimet käteen- palveluna ja takuutyönä.

Meille tiilikattotöissä on kyse aina kokonaisvaltaisesta palvelusta. Vaikka meidät pyydettäisiin katolle vain uusimaan yksittäiset liikkuneet tai rikkoutuneet tiilet, niin samalla katsomme katon yleiskuvaa muutenkin ja varmistamme, että kaikki on kunnossa. Näin kattosi on taatusti toimintavalmis käyntimme jälkeen. Plus Kattopalvelun tekemistä kattotöistä voit yksityishenkilönä saada myös kotitalousvähennystä verotuksessa, ja isompia remontteja varten haettavissa on joustavampaa rahoitusta tarpeen vaatiessa. Tiilikattoremontti on joka tapauksessa jokaisen sijoitetun euron arvoinen, sillä asiantuntevasti ja ajoissa tehtynä se säästää isoilta remonteilta katon rakenteissa, ja suojaa kattoa myös tulevat vuosikymmenet pitäen huolto- ja korjaustarpeet kohtuullisina. Tilaa siis talollesi tyylikästä turvaa – ota yhteyttä ja kysy tarjouksemme tiilikattoremontista!

Toteutetaanko remontissa betonitiilikatto vai savitiilikatto?

Betonitiili vai savitiili – kumpi olisi omalle katolle sopivampi materiaali? Tämä on yksi tiilikattoremontin olennaisia kysymyksiä. Molemmat tiilityypit ovat laadukkaita valintoja ja ratkaisussa on yleensä kyse lähinnä urakan kokonaisbudjetista sekä henkilökohtaisista mieltymyksistä. Pääsääntöisesti nykyään asennettavat tiilikatot ovat betonitiilikattoja, mutta silloin tällöin kiinnostusta osoitetaan myös perinteikkäämpään savitiilikattoon, jolla on takanaan tuhansien vuosien historia ihmiskunnan käyttämänä katemateriaalina. Me Plus Kattopalvelulla tunnemme hyvin molemmat tiilivaihtoehdot, joten autamme sinua mieluusti kartoittamaan kattosi tarpeet sekä omat toiveesi, ja näiden pohjalta etsimme ratkaisun, joka parhaiten palvelee toivottua lopputulosta.

Betonitiilikatto on saavuttanut nykyisen suosionsa ansaitusti: onhan se kestävä, kustannustehokas ja nopeahko asentaa. Betonitiili valmistetaan hiekan, veden, sementin ja värin yhdistelmästä ja karkaistaan noin 50-60 asteessa. Tiilten pinta on yhtenäinen ja niille pystytään tekemään hyvin nykyaikaisia pintakäsittelyjä, joilla esimerkiksi tiilen likaa hylkiviä ominaisuuksia saadaan parannettua huomattavasti. Betonitiilikaton käyttöikä voi yltää hyvin hoidettuna ja asianmukaiset korjaukset suoritettuina jopa 70 vuoteen.

Savitiili on tätäkin lujempaa tekoa, sillä se voi toimia talon suojana jopa yli sadan vuoden ajan. Nimensä mukaisesti savesta valmistettua savitiiltä saa useissa eri väreissä ja muodoissa, joten se sointuu monentyyppisen katon ilmeeseen. Savitiilet poltetaan yli tuhannessa asteessa eli niitä voidaan syystäkin sanoa kestäviksi. Myös ne voidaan pintakäsitellä eli lasittaa kiiltävämmiksi. Siinä missä betonitiilen väri väistämättä ajan saatossa haalistuu, patinoituu savitiilen pinta kauniisti vuosien myötä. Koska savitiili on nykyään harvinaisempi valinta katolle, on sillä pidempi toimitusaika. Savitiili on betonitiiltä arvokkaampi, mutta tietysti hinta korreloi myös ominaisuuksien kanssa ja tämä näkyy esimerkiksi huomattavasti pidempänä käyttöikänä. Plus Kattopalvelu auttaa ratkaisemaan, millainen tiilikatto juuri sinun taloosi kannattaa asentaa.

Tiilikaton yksityiskohdat – Erikoiskattotiilet

Lapetiilien ja päätytiilien lisäksi tiilikattoon kuuluu joukko erikoistiiliä ja tarvikkeita. Katon harjalla käytetään erityisiä harjatiiliä. Harjatiilet kiinnitetään tarkoitusta varten tehdyillä harjatiilen kiinnikkeillä. Harjan päädyissä tiilien latominen aloitetaan niin sanotulla aloitusharjatiilellä. Aumakatoilla katon harjojen liitoskohdissa käytetään erityistä harjanjakokappaletta. Katon ulkotaitteet ja harja tiivistetään ulkotaitetiivisteellä ja harjatiivisteellä. Niillä aikaansaadaan tiilikatolle vesitiivis, mutta silti tuulettuva rakenne. Alaräystäälle asennetaan niin sanotut lintuesteet, jotka estävät lintujen, pieneläinten, lehtien ja havujen pääsyn kattotiilien alle tuuletusta estämään. Tiilikaton sisätaitteet saadaan tiivistettyä erityisellä turpoavalla sisätaitetiivisteellä. Tiilikaton läpivientejä varten käytetään erikoistiiliä. Läpivientitiiliä on mm. antennien, tuuletusputkien ja viemärituuletusputkien läpivienneille.

Tiilikattoremontin hinta vaihtelee vaativuuden mukaan

Tiilikattoremontin tultua ajankohtaiseksi on yksi olennainen tehtävä tietysti selvittää se, mitä tiilikaton asennus maksaa? Tiilikatteen hinnassa tulee huomioida paitsi kohdekaton koko ja katteen nykyinen kunto, myös työskentelyolosuhteet ja muut asiakkaan kanssa sovitut työt, jotka remontin yhteydessä toteutetaan. Tiilikattoremontin hinta on räätälöitävä siis aina tapauskohtaisesti, ja tämän vuoksi aloitammekin kattoremontin paikan päällä tehtävästä kattotarkastuksesta. Kattokäyntimme aikana kartoitamme remontin mittasuhteet, katon tarpeet ja asiakkaan toiveet, ja näiden pohjalta laadimme edullisen tarjouksen laadukkaasta tiilikattoremontista.

Projektin luonne määrittää tehokkaasti tiilikattoremontin hintaa. Onko kohdekatto yksinkertainen kahden lappeen malli, vai onko kyseessä monimuotoisempi ja vaativampi katetyyppi? Ollaanko uusimassa vanha tiilikatto uuteen, vai vaihtamassa katemateriaalia esimerkiksi peltikatosta tai huopakatosta tiilikattoon, niin että alusrakenteita pitäisi lujittaa erikseen? Tehdäänkö osittainen vai kokonaisvaltainen kattoremontti – pelkät kattotiilet vaihtamalla urakka on nopeampi ja huokeampi toteuttaa, kun taas työn määrä ja sitä kautta kustannuksetkin kasvavat, mikäli täytyy purkaa ja uusia yläpohjasta esimerkiksi alusrakenteita, eristevilloja tai aluskatetta. Millaisia viimeistelyjä katolle tehdään, entä kuinka paljon remontin yhteydessä asennetaan kattotuotteita? Loivemmalle tiilikatolle ei välttämättä tarvita niin paljon esimerkiksi lumiesteitä kuin jyrkemmälle. Kustannuksiin voi kuulua myös kattoluukun tai kattoikkunan asennus tai vaikkapa energiaa säästävät aurinkopaneelit katolle toimitettuina.

Katon koko, jyrkkyys ja korkeus auttavat hahmottamaan materiaalimenekkiä ja sitä, tarvitaanko projektin aikana käyttöön esimerkiksi henkilönostimia, rakennustelineitä tai muuta välineistöä, joka hinnassa tulisi ottaa huomioon. Jyrkempään tiilikattoon kuluu tavallisesti enemmän työtunteja, sillä liikkuminen ja työskentely sillä on haastavampaa ja eteneminen siten hitaampaa. Remontin työläyttä kasvattaa ja hintaa nostaa myös, mikäli katolla on paljon vaativia huomioon otettavia yksityiskohtia: lyhtyjä, lippoja, läpivientejä, pellityksiä, jiirejä, purkamista vaativia kattoturvatuotteita ja niin edelleen.

Mitä tiilikattoremontin hinta sitten pitää sisällään? Plus Kattopalvelun laatimassa tarjoushinnassa on huomioituna koko paketti: saat tiilikattoremontin meiltä avaimet käteen -palveluna pohjatöistä loppuviimeistelyihin saakka. Teemme remonttisuunnitelmat ja tarvittavat lujuuslaskelmat, pystytämme rakennustelineet sekä suojaamme katon ympäristön. Puramme vanhan vesikatteen sekä tarpeen mukaan alusrakenteita ja aluskatetta, suoritamme korjaukset ja parannukset yläpohjaan sekä asennamme uuden vesikatteen tyylillä ja taidolla. Hintaan sisältyy kaikki projektissa tarvittava materiaali ja välineistö, asiantuntevat asentajat, katteen viimeistelevät käsittelyt sekä työmaan siivous, jätteen poiskuljetus ja kattava lopputarkastus. Tiilikattoremonttiin panostettu hinta palkitsee näyttävänä, hiljaisena ja tyylikkäänä kattona, joka kestää parhaimmillaan kokonaisen ihmisiän.

Tiilikattoremontti vaihe vaiheelta

Kun olet pyytänyt tarjouksen, olemme kartoittaneet kattosi tilanteen ja laskeneet sinulle hinnan uudesta tiilikatosta, voi kattoremontin varsinainen toteutus alkaa.

1. Tiilikaton remontti alkaa muiden kattoremonttien tapaan vanhan vesikaton ja aluskatteen purkamisella. Myös vanhat huonokuntoiset ruoteet ja tuuletusrimat puretaan. Katon purkutöissä syntyneen rakennusjätteen lajittelemme ja kuljetamme pois työmaalta asiankuuluviin jätteenkeräyspisteisiin.

2. Seuraavaksi asennetaan uusi aluskate. Aluskatteita on saatavana täysin tiiviitä ja hengittäviä laatuja. Aluskatteen tyyppi valitaan kunkin kattotyypin mukaan.  Aluskate on monessa mielessä katon tärkein osa. Aluskatteen tehtävänä on pitää tiilikaton saumoista ja liitoksista tihkuva vesi poissa yläpohjarakenteista. Aluskate estää myös vesikatteen alapuolelle kondensoituvan veden kulkeutumisen katon rakenteisiin. Toisaalta nykyaikaiset hengittävät aluskatteet päästävät myös rakennuksen sisältä nousevan kosteuden haihtumaan katon kautta ulkoilmaan. Tiilikatoilla aluskate kiinnitetään kattotuolien päälle vaakasuuntaisesti. Aluskate jätetään löysäksi niin, että se jää kattotuolien välissä notkolle. Silloin aluskatteelle kulkeutunut vesi valuu alas, eikä jää tuuletusrimojen kohdalle. Tästä syystä aluskatetta täytyy varata noin 1,15 kertainen määrä katon pinta-alaan verrattuna.  Aluskatteen kiinnittämiseen käytetään isokantaisia huopanauloja tai kiinnityshakasia. Läpivientien kohdalla aluskate nostetaan läpivientikappaleen päälle, niin, että vesi ei pääse valumaan rakenteisiin.  Katon reunoilla aluskatetta asennetaan reilusti kattolinjan yli, jolloin valuva vesi kulkeutuu pois rakenteista.

3. Aluskatteen päälle kattotuolien kohdalle asennetaan tuuletusrimat. Näin ilma pääsee kulkemaan aluskatteen ja vesikatteen välissä tuulettaen rakennetta. Aluskatteen ja tuuletusrimojen päälle asennetaan kattoruoteet vaakasuuntaisesti kattoon nähden. Ruoteiden väli riippuu vesikattoon käytettävistä kattotiilistä. Kattotiilet kiinnitetään kattoruoteisiin.

4. Kun kattoruoteet on asennettu, nostetaan kattotiilet katolle nosturia apuna käyttäen. Kattotiilet ladotaan pinoihin tasaisesti koko katon alalle ja molemmille lappeille, jolloin kuormitus on tasaista. Kattotiilet ladotaan alhaalta ylöspäin katon harjaa kohti edeten. Osa kattotiilistä kiinnitetään ruoteisiin kattotiilinauloilla, ruuveilla tai erityisillä kiinnikkeillä. Kaikkia kattotiiliä ei kuitenkaan kiinnitetä, vaan ne ladotaan vapaasti ruoteiden varaan. Kiinnitettävien kattotiilien määrä riippuu kattokulmasta ja käytettävästä kattotiilimallista.

Meiltä jatkossakin tiilikaton korjaukset ja huollot tinkimättömällä taidolla

Tiilikattoremontin jälkeen on tärkeää varmistaa katon ensiluokkainen kunto jatkossakin. Helpoiten tämä onnistuu tiilikaton säännöllisellä huoltopalvelulla, jonka saat Plus Kattopalvelulta samalla laadukkaalla otteella kuin muutkin tiilikattotyöt. Tiilikaton huolto on hyvä teettää katolle noin puolen vuoden välein, keväisin ja syksyisin. Suurimpia haastekohtia tiilikatolla on sen taipumus sammaloitua, ja asiantuntevalla huollolla pystytäänkin ehkäisemään merkittävästi ei-toivotun kasvuston kerääntymistä katteeseen. Erityisen tärkeää on katon tunnollinen puhdistus, harjaus ja pesu, sillä roskainen katto toimii varsin otollisena kasvualustana sammaleelle. Jos sammal pääsee pinttymään kiinni ja upottamaan juurensa katteeseen, tiili haurastuu ja sen sisään pääsee kosteutta, ja ajan mittaan tiili pakkasrapautuu vähä vähältä yhä pahempaan kuntoon lämpötilanvaihteluiden myötä.

Jos tiilikaton harjaus ja pesu eivät riitä irrottamaan sammalta, voimme tehdä katolle nimenomaisen sammaleenpoistokäsittelyn biohajoavalla käsittelyaineella, joka hävittää sammaleen katolta juurineen kaikkineen. Suoritamme asiantuntevasti myös muut tiilikaton suojakäsittelyt, esimerkiksi kyllästyskäsittelyt ja kasvustonestokäsittelyt. Kun kate vuosikymmenten varrella menettää suojaavan pinnoitteensa, huoltomaalaamme eli uudelleenpinnoitamme tiilet jälleen vettä ja likaa hylkiviksi. Säännölliseen tiilikaton huoltoon kuuluu myös rännien siivous, lumenpudotukset ja jäänsulatukset, läpivientien, jiirien ja saumausten tarkistukset ja tiivistykset sekä kattoturvatuotteiden kiinnitysten ja toimivuuden läpikäynti. Huoltokäynnin yhteydessä tarkistamme kattotiilten kunnon ja tarvittaessa korjaamme ja vaihdamme rikkoutuneet tai liikkuneet tiilet, kiinnitämme irronneet pellitykset ja teemme muut tarvittavat tiilikaton korjaukset.

Kun etsit toimivaa ja tehokasta tiilikattoremonttia, Plus Kattopalvelu on oikea valinta. Pidämme kiinni sovitusta aikataulusta, käyttämämme materiaalit ja työvälineet ovat aina korkealaatuisia, ja lopputuloksena saat tyylikkään ja toimintavarman katon laatutakuulla varustettuna. Missä kunnossa sinun tiilikattosi on tällä hetkellä? Onko viimeisimmästä huoltokäynnistä vierähtänyt aikaa, tai kaipaisiko haalistunut katto selvästi uudelleenpinnoitusta? Oletko epävarma kattosi tämänhetkisestä tilanteesta? Kutsu meidät paikalle, niin selvitetään, miten voimme parhaiten auttaa kattoasi. Tilaa tästä ilmainen kartoituskäynti – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tiilikattoremontista!

Tiilikattoaiheita sivuillamme: