Huopakaton hyvinvoinnin takaa asiantuntevasti ja ajallaan toteutettu puhdistus

Huopakaton kunnon ja tiiveyden ylläpitäjänä toimii ennen kaikkea huopakaton säännöllinen puhdistus. Poistamalla roskat ja muut epäpuhtaudet katepinnasta saavutetaan huopakatolle pidempi käyttöikä, ja sen ominaisuudet saadaan säilytettyä mahdollisimman lähellä alkuperäisiä. Huopakatto eli bitumikatto on tyylikäs, kestävä ja hiljainen katemateriaali, joka kuitenkin karhean pintansa vuoksi kerää itseensä helposti roskaa. Lika, humus, neulaset ja lehtiroska sitovat kaikki kosteutta katepintaan, ja yhdessä ne muodostavat ihanteelliset olosuhteet sammaleelle ja jäkälälle asettua taloksi. Sammaleen myötävaikutuksella kate rapistuu nopeasti, kun saumakohdat aukeilevat ja kattohuopa kuluu ja reikiintyy. Veden päästessä alusrakenteisiin saakka haasteet kasvavat aivan uusiin mittasuhteisiin, kun vesikatossa olevien vuotokohtien lisäksi voi aikaa myöten ilmetä esimerkiksi homevaurioita ja sisäilmaongelmia.

Kokoluokaltaan ja kustannuksiltaan suurilta huopakattoremonteilta pystyy pitkälti välttymään huolehtimalla huopakaton säännöllisestä puhdistuksesta. Huopakaton epätasainen sirotepinta kuitenkin vaatii puhdistukselta paljon – esimerkiksi vääränlaiset välineet, huolimaton tekniikka tai liian voimakkaat käsittelyaineet irrottavat helposti huovan suojaavaa sirotekerrosta. Huopakatto hyötyykin erityisen paljon siitä, että puhdistustoimet teetetään pesunkestävällä ammattilaisella. Meille Plus Kattopalvelulla erilaisilla kattopinnoilla työskentely on arkipäivää, joten hoidamme homman turvallisesti ja huopaa turhaan vaurioittamatta. Ensisijaisesti puhdistamme huopakaton hellävaraisella ilmapuhalluksella, ja varsinaista kattopesua emme lähde varauksetta suosittelemaan, ellei ohjelmassa ole samalla huopakaton suojakäsittely eli pinnoitus varmistamassa katteen teknisen toimivuuden pesun jälkeen.

Olemme vuosien varrella ehtineet kartuttaa pitkän kokemuksen huopakattotöistä, joten palvelumme hyödyttää kattoasi kokonaisvaltaisesti. Meiltä saat huopakaton harjaukset, puhdistukset, pesut sekä sammaleenpoistot tarpeen mukaan. Aina puhdistuksen yhteydessä käymme läpi koko katon yleiskuvaa ja teemme huomioita sen kunnosta. Jos katolta löytyy esimerkiksi epätiivis sauma, tuomme sen tietoosi ja teemme katolle edullisesti tällaiset pikkupaikkaukset. Mikäli toisaalta katto on selvästi aikansa elänyt ja pahoin reikiintynyt, niin ettei sitä enää puhdistus tai edes uudelleenpinnoitus pelasta, kerromme senkin rehellisesti – joskus kokonaiskustannuksiltaan edullisemmaksi tulee kattohuopien uusiminen ehjiin ja täydellisen toimintavarmoihin verrattuna vanhan vesikatteen paikkaukseen, puhdistukseen ja pinnoituskäsittelyyn.

Huopakaton puhdistuksesta on valtava hyöty, kun se tehdään ajoissa ja tarpeeksi säännöllisesti. Taloudelliselta kantilta katsottuna se on parhaita sijoituksia, joita huopakattoon voi tehdä, sillä se auttaa välttymään monilta isommilta, aikaa ja rahaa nieleviltä remonttitoimilta. Meillä kaikkiin kattotöihin on mahdollista saada tarpeen mukaan myös joustavampaa rahoitusta. Lisäksi on hyvä muistaa, että meillä teettämäsi kattotyöt saat yksityisasiakkaana hyödynnettyä verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä. Älä siis jätä huopakaton puhdistushuoltoa liian myöhään tehtäväksi, vaan auta kattoasi ajoissa tilaamalla meidät paikalle. Mahdollistamme katollesi pitkän elämän ja tinkimättömän tiiveyden – ota yhteyttä ja kysy meiltä tarjous huopakaton puhdistuksesta!

Huopakaton puhdistus
Uudehkokin huopakatto kaipaa puhdistusta

Huopakaton puhdistus toteutetaan hellävaraisesti mutta tehokkaasti ilmapuhalluksena

Huopakaton karhea sirotepinta kerää helposti itseensä neulasia, lehtiä ja muuta roskaa. Kaikki tällainen maatuva aines sitoo kosteutta katolle, jolloin katon kuivuminen joko hidastuu tai sitä ei pääse tapahtumaan ollenkaan. Katolle tämä aiheuttaa ennen pitkää monenlaista harmia: katteeseen kiinnittynyt biomassa tarjoaa otolliset olosuhteet sammaleen muodostumiseen, ja niin kasvuston juuret kuin katolla seisova vesikin iskevät katon saumakohtiin. Liitokset aukeilevat, tai katteeseen muodostuu aikaa myöten jopa suoranaisia reikiä. Kun vesi pääsee katteesta läpi umpilaudoitukseen ja sieltä edelleen alusrakenteisiin, tietää se yleensä suuria, rahaa ja aikaa vieviä kattokorjauksia.

Huopakatto on erittäin tarkka siitä, miten se puhdistetaan, joten kovin kokemattoman kattotyöläisen puunauksesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä katolle. Nykyisin huopakatolla tarkoitetaan tavallisesti bitumikermikattoa: 1900-luvulla oli käytössä materiaalina myös raakahuopaa ja lasikuituhuopaa, ennen kuin löydettiin joustava, luja ja pakkasenkestävä kumibitumi. Siinä sitkeä bitumimassa on työstetty kiinni vahvaan kuituverkkoon, joten huovassa ei juurikaan esiinny halkeilua – kunhan katetta puhdistetaan ja huolletaan hyvin. Huopakaton akilleen kantapäänä voidaan pitää herkkää sirotepintaa, joka vioittuu helposti osaamattomasta käsittelystä: esimerkiksi liian kova harja, turhan voimakas jynssäys tai väärin mitoitettu vedenpaine voivat vahingoittaa huopakaton pintaa ja irrottaa siitä suojaavaa sirotetta. Jotta roska ja lika saadaan pois kuluttamatta katepintaa, tarvitaan ammattilaisen osaavaa mutta hellävaraista otetta. Usein irtoroskien poistoon riittää ilmapuhallus, mutta tarvittaessa saamme lisättyä puhdistustehoa erittäin pehmeää harjaa apuna käyttäen.

Koska kaikki kemiallinen ja mekaaninen rasitus kuluttaa huopakaton sirotepintaa, emme ensisijaisesti suosittele puhdistukseksi kattopesua, mikäli tarkoitus ei ole samalla suorittaa katteelle suojakäsittelyä tai pinnoitusta. Mikäli liasta ei kuitenkaan päästä eroon pelkällä puhdistuksella, tai pesu syystä tai toisesta on muuten ajankohtainen, hoidamme senkin huopakaton erityispiirteet huomioiden. Ennen pesua varmistaudumme luonnollisesti katon tiiveydestä ja paikkaamme mahdolliset vuotokohdat, jottei ilmene ikäviä yllätyksiä, kun vesi päätyykin muualle kuin minne olisi tarkoitus. Suojaamme ympäristön huolellisesti ja valitsemme pesusuunnan niin, että minimoimme saumoille aiheutuvan rasituksen. Puhdistuksen ajankohdan sijoitamme muualle kuin vuoden helteisimmille viikoille, sillä auringon pehmentämä kattohuopa on herkempi vioittumaan. Valitsemme työhön myös oikeanlaiset jalkineet, joista ei aiheudu lisävauriota kattohuopaan, ja käytämme asiaankuuluvia turvavaljaita, köysiä ja muita putoamissuojaimia – etenkin sammaloitumaan päässyt huopakatto on kovin liukas alusta työskennellä.

Huopakaton puhdistukseen kuuluu olennaisena osana myös rännien siivous. Kaikenlaiset esteet ja tukkeumat vesikouruissa sekä syöksytorvissa häiritsevät sadevesijärjestelmän normaalia toimintaa: roskaiset rännit ovat suurempi rasite kiinnikkeille, tukokset voivat erityisesti jäätyneinä vääntää rännejä, ja näin syntyy virhevirtauksia. Jos roskien takia seisova vesi jäätyy kouruihin, aiheuttaa se ongelmia myös siinä vaiheessa, kun sulamisvesien täytyisi päästä rännejä pitkin alas katolta ja ne päätyvätkin tukosten takia tulvimaan seinille. Rännien puhdistaminen ajoissa taklaa tällaiset haasteet ja pitää sadevesijärjestelmän ehjänä ja toimintakykyisenä. Aina kattoa puhdistaessamme havainnoimme myös katon kokonaiskuntoa ja varmistamme, että kaikki siellä toimii kuten pitääkin.

Huopakaton lujaan pinttynyt sammal, joka ei enää peruspuhdistuksella tokene – mikä neuvoksi?

Sammaleen poisto huopakatolta on välttämätön huoltotoimi katon hyvinvointia ja pitkää ikää silmällä pitäen. Huopakaton epätasainen sirotepinta kutsuu valitettavan hyvin sammalta ja jäkälää luokseen, ja etenkin jos katolle on päässyt kertymään kosteina muhivia roskia, on sammaleella hyvät mahdollisuudet kiinnittyä katepintaan varsin pitävästi. Sammal ei ole mikään toivottu vieras huopakatolla, sillä se aiheuttaa helposti kosteushaittaa katolle. Jos juuret onnistuvat tunkeutumaan saumakohtiin, alkavat kattohuopien suojaavat liitokset aukeilla, jolloin katon vedenpitävyys menetetään. Kosteus siirtyy juurien mukana pikkuhiljaa umpilaudoitukseen ja siitä edelleen yläpohjan rakenteisiin, jolloin luvassa on yhä isompia ongelmia ja kalliimpia korjauksia. Pahimmassa tapauksessa katepintaan kiinnittyneen sammaleen alta paljastuu suoranainen reikä katossa, ja siinä kohtaa vesi on ehtinyt tehdä kattorakenteissa yleensä jo laajaa tuhoa.

Sammal ja jäkälä tulisikin poistaa katolta heti alkuvaiheessa, jolloin se teettää kaikista vähiten työtä. Jos kasvusto ei ole ehtinyt kiinnittyä tiukasti ja syvälle katteeseen, voi kevyt harjaus riittää irrottamaan sen kattohuovasta. Katon säännöllinen puhdistus ilmapuhaltamalla ja pehmeällä harjalla kannattaakin teettää säännöllisesti, vähintään keväisin ja syksyisin. Tällöin huopakaton harjauksella on tehokas, ennaltaehkäisevä vaikutus kasvuston muodostumiseen. Jos sammal on saanut kaikessa rauhassa tekeytyä katolla pidemmän tovin, vaatii myös sen poisto enemmän työtä ja aikaa. Apuvälineenä sammaleenpoistossa voidaan tällöin käyttää esimerkiksi pesusientä tai puista lastaa – jotta herkkä sirotepinta ei kuitenkaan vaurioidu, on äärimmäinen huolellisuus ja ammattitaito välttämätöntä sammaleen irrottamisessa huopakatolta.

Kun katto vanhenee ja sen suojapinta kuluu, saa sammal yhä pitävämmän otteen huopakatosta, ja sitä on vaikea irrottaa. Tällöin katolle on aika toteuttaa järeämpi sammaleenpoistokäsittely. Meiltä Plus Kattopalvelulta saat niin katon harjaukset, sammaleen mekaaniset poistot kuin sammaleentuhokäsittelytkin laadukkailla tuotteilla toteutettuina ja katepintaa vaurioittamatta. Sammaleentuhokäsittelyssä huopakatolle levitetään ruiskulla tai telalla erityinen sammaleenpoistoaine, joka on ihmisille, eläimille ja muulle kasvustolle vaaraton, mutta sammaleelle tuhoisa. Aine jätetään katolle vaikuttamaan, ja se poistaa paitsi näkyvän kasvuston, myös sen pienet juuret ja itiöt. Biohajoavaa ainetta ei erikseen tarvitse huuhdella katolta, vaan seuraavat sateet vievät sen mennessään. Sammaleenpoistokäsittelyllä on pitkäaikainen, myös uuden kasvuston muodostumista ehkäisevä vaikutus.

Käsittelyn jälkeen käymme läpi mahdollisesti kärsineet saumat ja muut pienet vauriot, jotka yleensä saadaan kuntoon esimerkiksi kylmäbitumiliimauksella. Jos sammal on ollut vallassa vuosikausia ja se on tehnyt katolla laajaa tuhoa, voidaan huopakatolle joutua tekemään uusintapinnoitus toimintavarmuuden saavuttamiseksi, tai pahasti reikiintynyt kattohuopa saattaa olla järkevintä vaihtaa suosiolla kokonaan uuteen. Huopakaton korjaustarve katsotaan aina tapauskohtaisesti, ja kattoasiantuntijamme etsivät yhdessä kanssasi juuri sinun katollesi parhaiten soveltuvan ratkaisun.

Huopakaton puhdistuksen yhteydessä katsotaan laajemmin läpi katon kunto ja  korjaustarpeet

Kattosi saa meiltä poikkeuksetta kokonaisvaltaista palvelua. Kun suoritamme katollesi puhdistuksen ja roskienpoiston ilmapuhalluksella tai pehmytharjauksella, niin kattoa ja rännejä siivotessamme katsastamme samalla läpi katon kokonaiskunnon. Mitkä osat katosta ovat erityisen tehokkaan puhdistuksen tarpeessa? Ovatko huopakaton yleisimmät vuotokohdat, kuten saumat, reuna-alueet ja läpiviennit, varmasti tiiviit? Kuinka lujasti kattoturvatuotteet ovat kiinni alustassa? Onko katepinta itsessään hyväkuntoinen, vai näkyykö huovassa kupruja, painumia, reikiä tai repeämiä? Millä mallilla ovat umpilaudoitus ja yläpohjan rakenteet?

Huolehtimalla kattavasti katon hyvinvointiin liittyvistä asioista ennaltaehkäisemme tulevia ongelmia. Puhdistushuoltojen ja kattotarkastusten säännöllinen toteutus varmistaa, että katolla tapahtuviin muutoksiin ja mahdollisiin alkaviin ongelmakohtiin saadaan reagoitua nopeasti. Tällöin katolle riittävät pienemmät toimenpiteet, ja korjauskustannuksetkin saadaan pidettyä alhaisina. Minimissään huopakaton tiiveyden ja kunnon tarkistus kannattaa teettää kahdesti vuodessa – vaikkapa katon säännöllisen puhdistuksen yhteydessä kevät- ja syyshuoltona.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat laaja-alaisesti ja laadukkaasti kaikki huopakaton ylläpitoon liittyvät työt ja palvelut. Katon ja rännien puhdistuksen lisäksi teemme sammaleenpoistokäsittelyt, kasvustonestokäsittelyt ja homeenestokäsittelyt huopakatolle. Pudotamme hellävaraisesti lumet ja höyrysulatamme jäätyneet rännit sekä kattokaivot. Asennamme ja huollamme asiantuntevasti lumiesteet, kattoturvatuotteet, läpiviennit, vesikourut, aurinkopaneelit ja muut kattovarustelut. Suoritamme tyylikkäästi huopakaton huoltomaalaukset ja uudelleenpinnoitukset. Meiltä luonnistuvat taitavasti toteutettuina myös huopakaton paikkaukset ja korjaukset saumojen tiivistämisestä lähtien aina myrskyvauriokorjauksiin saakka.

Meiltä löydät laadukkaan ja asiantuntevan palvelun huopakattosi hyväksi. Ajoissa tehdyillä ja ammattilaisen toteuttamilla puhdistuksilla saat jatkettua huopakattosi elinkaarta huomattavasti ja pidettyä katon toimintavarmana ja tiiviinä. Taidolla puhdistettu katto on myös tyylikäs viimeistely talon julkisivua silmällä pitäen. Milloin viimeksi kattosi puhdistettiin ja sen tilanne tarkistettiin kokonaisvaltaisesti? Onko katolle kertynyt huomattavia määriä likaa, siitepölyä, lehtiroskaa tai sammalta? Missä kunnossa on katon suojaava pinnoite? Jos huopakattosi kunto askarruttaa sinua tai jos tiedät sen olevan selkeästi puhdistuksen tarpeessa, kutsu meidät katollesi. Toteutamme toivomasi työt ja samalla varmistaudumme katon hyvinvoinnista kattavasti, jolloin lopputuloksena on sään- ja katseenkestävä katto. Tee huopakattosi huolenpidosta helppoa – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme huopakattotöistä!