Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Katon harjaus ja kasvuston poisto

Kosteutta sitovaa biomassaa, kuten lehtiä, havuja ja erilaisia kasvustoja kerääntyy ajan myötä kaikille katoille. Kasvustojen kasvua voidaan hillitä puhdistamalla katot harjalla, lehtipuhaltimella tai painepesurilla säännöllisesti. Kemiallisella sammalentuhokäsittelyllä saavutetaan pitkäaikainen vaikutus kasvustojen torjunnassa.

Katon harjaus

Sammaleet, levät ja muu kasvusto katolla

Kaikille katoille muodostuu ajan myötä erilaista kasvustoa, jos kattoa ei puhdisteta säännöllisesti. Katolle jäävät lehdet ja neulaset sitovat vettä, joka taas edesauttaa kasvuston syntymistä katolle. Kosteutta sitovaa biomassaa kertyy erityisen helposti loiville huopakatoille.  Katolle kasvaneet levät, jäkälät, sammaleet ja muu kasvusto estävät veden virtaamista katolla ja näin ruokkivat lisäkasvuston muodostumista. Sammalet ja muut kasvustot sitovat kosteutta itseensä ja voivat kuluttaa ja vaurioittaa katon pintaa. Kun kattotiilen pinta kuluu, pääsee sammaliin varastoitunut kosteus imeytymään kattotiilen huokosiin. Kattotiilien sisään kulkeutunut vesi rapauttaa kattotiiliä pikkuhiljaa, kun vesi vuoroin jäätyy ja sulaa kattotiilen sisässä. Tiilikattojen puhtaanapito onkin erityisen tärkeää. Peltikatoille kasvustoa muodostuu varsinkin kattoturvatuotteiden kohdille, joissa lumi sulaa keväällä hitaammin. Lumeen talven aikana kertynyt humus kerääntyy katolle lumien sulaessa. Plus Kattopalvelu harjaa katot ja poistaa kasvustot tehokkaimmilla puhdistusmenetelmillä.

Katon harjaaminen ja roskien poisto katolta lehtipuhaltimella

Lehtien poisto lehtipuhaltimella

Vastapudonneet lehdet ja neulaset saadaan puhdistettua katolta hellävaraisesti suuritehoisella lehtipuhaltimella. Suurtehopuhallus kannattaa tehdä aina syksyisin, vaikkapa vesikourujen puhdistuksen yhteydessä. Näin keväälle jää vähemmän katon puhdistustöitä, kun katteen pinnassa ei ole liiemmin siihen liimautuneita lehtiä ja neulasia.

Katon harjaus

Harjaamalla saadaan tehokkaasti puhdistettua kasvuston muodostumista edistävät katon pintaan pinttyneet irtoroskat, lehdet ja neulaset katolta. Myös jo muodostunut sammal ja muu kasvusto saadaan poistettua harjaamalla. Varsinkin tiilikatoilla tehokkaalla moottoroidulla harjalla saadaan pinttynyt lika ja kasvusto puhdistettua katon pinnasta kätevästi. Moottoroitu kattoharja soveltuu käytettäväksi varsinkin loivilla tiilikatoilla. Peltikatoilla käytämme pehmeämpiä, peltikaton pintaa naarmuttamatonta harjaa.  Katon harjauksen voi viimeistellä katon pesulla ja kasvustonestokäsittelyllä.

Kasvuston poisto painepesurilla

Myös painepesuria voidaan käyttää irtolian ja kasvuston poistoon katon pinnalta. Painepesuria tulee kuitenkin käyttää hyvin matalalla paineella, jotta vettä ei kulkeudu katon rakenteisiin. Tiilikatoilla painepesuria kannattaa kuitenkin välttää. Vaarana on, että tiilen pinnassa oleva suojapinnoite vaurioituu, jolloin kosteus pääsee kattotiilen huokosiin. Se taas edistää kasvuston muodostumista uudelleen katolle.

Kasvustonpoistoaineet ja sammalentuhokäsittely

Kasvustoja, kuten sammalta voidaan poistaa katolta myös kemikaaleja käyttäen. Kasvuston torjunta-aineet ovat täysin biohajoavia sekä vaarattomia ihmisille ja eläimille. Kasvustonpoisto- tai kasvuston estoaineita kannattaa kuitenkin käyttää vasta kun irtoava sammal ja muu kasvusto on harjaamalla tai kattopesulla poistettu katolta.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt