Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Katon maalaus – edullinen ja tehokas tapa suojella katetta

Katon maalaus on oiva keino kohentaa julkisivun yleisilmettä, mutta yleensä syyt maalauksen takana ovat paljon käytännöllisemmät. Ajoissa tehty katon huoltomaalaus palauttaa katolle mahdollisimman paljon sen alkuperäisiä ominaisuuksia: säänkestävyyttä sekä kyvyn hylkiä kosteutta, likaa ja kasvustoa. Kattopintaa rasittavat jos jonkinlaiset olosuhteet ja asiat: aurinko haalistaa tai muuttaa katteen väriä ja katon kiiltoaste alenee, pinta kohtaa mekaanista rasitusta talven lumi- ja jääkuorman myötä, sadeveden mukana katolle kulkeutuu epäpuhtauksia ja jopa huolimaton lumenpoisto voi jättää ikäviä jälkiä katepintaan. Kun katteen suojapinta on kulutettu ensin pois, alkavat nämä rasitukset syömään itse katetta ja jos asiaan ei puututa, ajan mittaan sammal, ruoste ja muut katon viholliset pääsevät aina katon alusrakenteisiin saakka.

Plus Kattopalvelulla on keinot hoitaa katto kuntoon sille räätälöidyillä huoltotoimenpiteillä, esimerkiksi juuri katon pintakäsittelyllä. Peltikatto maalataan, kun taas huopakaton ja tiilikaton kohdalla kyse on enemmänkin pinnoittamisesta. Meiltä löytyy pitkä ja monipuolinen kokemus erilaisista kattomateriaaleista ja rakennustyypeistä. Ajoitamme maalaustyöt niin, etteivät esimerkiksi ilta- tai aamukasteet vaikuta jäljen tasaisuuteen, ja osaamme valita kullekin katolle sopivan maalityypin, oli se sitten vesiohenteinen tai liuotinohenteinen. Jos katon maalauksen lopputulos on epäonnistunut, kielii se usein vääränlaisista maalausolosuhteista tai puutteellisesti tehdyistä pohjatöistä. Meidän kanssamme sinun ei tarvitse olla huolissasi kummastakaan – hoidamme homman kerralla oikein, ja työlle annamme tietysti takuun. Huolehdimme maalausprojektin jokaisessa vaiheessa myös työturvallisuudesta, ja lisäksi hoidamme loppusiivouksen ja esimerkiksi vaaralliseksi jätteeksi luokitellun märkämaalijätteen oikeaoppisen hävityksen.

Uusi maalipinta on tehokas ja edullinen tapa suojella kattoa, ja ajoissa tehty pinnoitus säästääkin talonomistajan usein muun muassa ennenaikaiselta koko katteen uusimiselta. Uuden maalin alla kate on turvassa ruosteelta, sammaleelta, lialta ja kosteudelta. Tietysti viimeisen päälle maalattu katto kohentaa myös koko talon ilmettä entisestään. Valitsemalla ammattilaisen suorittamaan kattosi pintakäsittelyn varmistat tasaisen, laadukkaan ja pitkäikäisen lopputuloksen. Kaikki Plus Kattopalvelun tekemät kattotyöt kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin, joten tämä verohelpotus kannattaa muistaa hyödyntää. Isompiin projekteihin sivustollamme tarjotaan myös joustavampi rahoitusmahdollisuus.

Meiltä saat tilanteesta riippumatta kokonaisvaltaisen palvelun: tilasitpa meidät huoltomaalaamaan kattosi tai siivoamaan rännisi, havainnoimme aina katon yleisilmettä ja kokonaiskuntoa yläpohjaa myöten, ja teemme näin katolle kuntotarkastuksen kaupan päälle. Meidän käsiimme voit kattosi luottaa hyvillä mielin, sillä pidämme huolen, että se on lähtiessämme kunnossa harjatiivisteestä räystäslautoihin saakka. Onko huoltomaalaus tai pinnoitus ajankohtainen sinun katollasi? Hyötyisikö kattosi ammattilaisen suorittamasta vuosihuollosta tai muista täsmätoimenpiteistä? Siinä tapauksessa tilaa meidät paikalle mahdollisimman pian – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!

Katon maalaus

Peltikaton maalaus pitää ruosteen poissa ja katon kunnossa

Peltikaton maalaus suojaa katon ennen kaikkea ruostumiselta. Jos peltikaton maalipinta on ehtinyt hilseilemään tai irtoilemaan, ei pelti enää ole suojassa ruosteelta, vaan kosteus ja lika pääsevät pureutumaan suoraan kattopeltiin ja synnyttämään korroosiota. Mikäli ruostevauriot ovat vielä pieniä, voidaan ne kenties korjata, mutta pitkälle edennyt tai laajalle levinnyt peltipinnan syöpyminen saattaa johtaa kokonaisvaltaiseen ja hintavaan kattoremonttiin, etenkin jos vesi on ehtinyt jo katon alapuolisiin rakenteisiin saakka. Pysyäkseen ruostevapaana ja vesitiiviinä peltikatto tarvitsee säännöllistä huoltoa (katon perushuollot, kuten kevät- ja syyshuolto), ja huoltomaalaus peltikatolle suositellaan tehtävän 10-15 vuoden välein.

Tietysti se, kauanko katon maalipinta säilyy hyvänä, riippuu monesta asiasta. Jos huomattavia kulumisen merkkejä näkyy maalipinnassa jo ennen laskennallista huoltomaalauksen ajankohtaa, kannattaa maalaus luonnollisesti suorittaa aiemmin. Esimerkiksi katon kulma ja profiili vaikuttavat siihen, paljonko katolle kerääntyy talvisin lunta ja jäätä, joka rasittaa kattoa – kesällä taas aurinko aiheuttaa lämpölaajenemista pellissä, joten maalilta vaaditaan todellista taipuisuutta ja mukanaelämistä. Yleensä peltikaton maalissa onkin mukana akrylaattisideainetta, joka tekee maalista joustavan ja näin edesauttaa maalipinnan kestävyyttä.

Peltikaton maalauksen suoritamme joko siveltimellä tai ruiskumaalauksena. Siveltimellä saavutetaan paras mahdollinen tarttuvuus, joten etenkin ensimaalauksissa se on usein aina järkevä vaihtoehto. Maaliruiskulla työskentelyn etuna taas on projektin huomattavasti nopeampi eteneminen, ja huoltomaalaus voi tietyn perustein olla järkevääkin tehdä ruiskumaalauksena. Mikäli kyseessä on kuumasinkitty pelti, emme suosittele maalausta tehtäväksi upouuteen pintaan, vaan katepinnan on hyvä antaa ensin karheutua ja hapettua himmeämmäksi, jotta maalin tarttuvuus on parempi. Tekemällä katteelle hiekkapesun voimme tarvittaessa parantaa pinnan tekstuuria maalaamiselle sopivaksi. Muovipinnoitetun peltikaton taas voi maalata siinä tapauksessa, että pinnoite on hyvin kiinni alustassa. Kun ammattilainen suorittaa työn, tulee myös varmistettua, että maalauksessa käytetään pinnoitetyypin mukaista maalia.

Tiilikaton maalaus eli pinnoitus – katteen ominaisuuksien palauttamista ja parantelua

Tiilikaton tapauksessa maalauksella tarkoitetaan katon pinnoittamista. Tiilikaton pinnoitus ajoittain on tarpeen, sillä ajan kuluessa tiili hapertuu ja sen suojaava pinnoite kuluu pois. Ikääntynyt, yhä huokoisemmaksi muuttuva tiili imee sisälleen kosteutta ja päästää sammaleen juuret kiinnittymään syvälle itseensä. Kosteutta sitova tiili on katon rakenteille painavampi taakka, ja talvisin tiilen sisällä oleva vesi voi vuorotellen jäätyessään ja sulaessaan jopa halkaista tiiliä. Lisäksi sammal ja muu kasvusto käyttää ravinteenaan tiilessä olevaa kalkkia ja näin tiili haurastuu entisestään. Kun vettä hylkivä pinnoite on menetetty, rapautuu kate siis vääjäämättä ja mikäli oikein huonosti käy, ehtii kosteus ja kasvusto katon alusrakenteisiin saakka.

Tiilikaton pinnoitusta suositellaan tehtäväksi noin 30 vuoden päästä katon asennuksesta. Säännöllisen ja tunnollisen huollon sekä ajoittaisten pinnoitusten avulla betonitiilikaton elinkaari voi yltää jopa 70 vuoteen, joten pinnoittaminen tulee taloudellisesti varsin kannattavaksi, kun katteen käyttöiästä saadaan kaikki irti eikä ennenaikaiseen kattoremonttiin tarvitse ryhtyä. On myös hyvä huomata, että liian hauraaksi päässeeseen tiileen pintakäsittelyä ei pysty enää tekemään, joten olennaista on olla ajoissa liikkeellä. Mikäli olet epävarma kattosi tämänhetkisestä tilanteesta tai huoltotarpeesta, pyydä meiltä Plus Kattopalvelulta katon kuntotarkastus.

Tiilikaton niin sanottu maali eli värillinen pinnoite levitetään katolle joko sivellintyönä tai ammattilaisen suorittamana korkeapaineruiskutuksena. Mikäli pinnoitus tehdään ruiskulla, on ympäristön suojaukseen syytä kiinnittää tavallista suurempaa huomiota. Pinnoittamalla katon palautamme ja parannamme tiilen ominaisuuksia: kun pinnoitusaine imeytyy katteeseen, tukkii se tiilen huokoset, ja näin kate hylkii jälleen paremmin kosteutta ja likaa. Pinnoite auttaa tiiltä suojautumaan myös muilta ulkoisilta rasitteilta, kuten auringon uv-säteilyltä ja ilmansaasteilta, ja pintakäsiteltyyn tiileen ei sammalkaan pääse iskemään niin helposti. Lisäksi kattopinnan väri ja kiilto palautuvat edustaviksi pinnoitteen myötä.

Tiilikatolle on varsinaisen pinnoitusaineen lisäksi olemassa värittömiä suoja-aineita, jotka toimivat hieman pinnoitteen tapaan parantaen tiilen ominaisuuksia, mutta ne eivät muuta katon ulkonäköä itsessään, koska väriainetta ei ole mukana. Tällaisilla suojakäsittelyillä ei voi korvata pinnoitusta, mikäli haluaa palauttaa tiilen ulkonäöllisen loiston.

Plus Kattopalvelulta saat niin katon pinnoitukset kuin suojakäsittelytkin laadukkailla tuotteilla ja ammattilaisen varmuudella suoritettuina.

Huopakaton maalaus eli pinnoitus suojaa huopakatteen säältä ja sammaleelta

Huopakaton maalaus, kuten tiilikatonkin, tapahtuu pinnoittamalla. Huopakatosta puhuttaessa tarkoitetaan nykyään yleensä bitumikattoa, joka on valmistettu joko bitumikermistä (niin sanottu rullahuopa) tai bitumipaanuista (niin sanottu palahuopakatto). Huopakate on kevyt, kestävä ja elastinen, ja alkujaan siinä on säältä, lialta ja kasvustolta suojaava sirotepinta. Sirotepinta kuitenkin kuluu vuosien saatossa, kun se kohtaa muun muassa auringon, sadeveden, lumen, jään ja lehtiroskan aiheuttamaa mekaanista ja kemiallista rasitusta. Kun bitumipinta paljastuu sirotteen alta, ollaan vaarallisilla vesillä: kosteus ja sammal pääsevät iskemään kiinni bitumiin, ja ajan myötä kate alkaa reikiintyä. Reiät ja repeämät katteessa taas johtavat vesivuotoihin ja lahovaurioihin umpilaudoituksessa ja yläpohjassa – toisin sanoen edessä voi olla kallis kattoremontti.

Ajoissa tehty huopakaton pinnoitus palauttaa katteelle sen sääsuojan. Plus Kattopalvelu hoitaa huopakaton maalauksen eli pinnoituksen tyylikkäästi ja toimivasti. Voimme suorittaa työn joko maalimaisella pinnoitteella tai pinnoitemassalla kohteen tarpeista riippuen. Maalia muistuttavan kattopinnoitteen levitämme katolle leveällä siveltimellä, niin sanotulla maalausharjalla. Pinnoitemassan (yleensä polyuretaanimassa tai akrylaattipohjainen pinnoite) taas voimme ruiskuttaa vanhan kattopinnan päälle. Pinnoitemassa muuntaa jonkin verran katon ulkonäköä, sillä siitä syntyy katteen päälle saumaton, tasainen kerros – etuna tässä tietysti on, että saumojen kuntoa ei jälkikäteen tarvitse tarkkailla, ja massa tiivistää yleensä hyvin myös läpiviennit.

Huopakate on herkkä ja vaatii ammattitaitoista huoltoa, sillä esimerkiksi helteiden myötä pehmenneellä huopakatolla liikkumisesta voi olla katepinnalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Myös vääränlaiset jalkineet katolla käytäessä voivat vaurioittaa tarpeettomasti pehmeää katetta. Plus Kattopalvelu huolehtii, että huopakaton pinnoitus sujuu kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ja kattoa käsitellään asianmukaisella tavalla. Huopakaton pintakäsittelyn lisäksi saat meiltä taidokkaasti suoritettuina mitkä tahansa muutkin katon tarvitsemat huollot, esimerkiksi katon ja rännien puhdistukset sekä lumenpudotukset huopakatolta.

Katon onnistunut maalaus ja pinnoitus vaatii huolellisesti tehdyt pohjatyöt

Kun kyse on katon maalauksesta tai pinnoituksesta, onnistunut lopputulos vaatii huolella ja ammattitaidolla tehdyt pohjatyöt. Jos pohjatöissä oiotaan tai ne jätetään kokonaan tekemättä, ei maalausjälkikään todennäköisesti ole tasaisinta tai kestävintä mahdollista. Epäonnistunut, irtoileva maalipinta kertoo tavallisesti puutteellisesta puhdistuksesta: ehkä katto on huuhdeltu huolimattomasti ja pintaan on jäänyt pesuainejäämiä, tai puhdistus ylipäätään on unohdettu, ja ruoste tai muut epäpuhtaudet ovat saaneet rauhassa pysyä kiinni alustassa. Tai ehkä pohjamaalausvaihe on hypätty yli, ja pintamaalin tarttuvuus suoraan alustaan levitettynä on huono. Sanomattakin lienee selvää, että tällaisten ongelmien korjaustyöt vievät tarpeettomasti lisää aikaa, rahaa ja muita resursseja, joten helpoimmalla projektissa päästään, kun pohjatyöt hoidetaan kerralla oikein ja asiantuntevasti.

Katon huolellinen pesu ja puhdistus on siis aina välttämätön, kun puhutaan katon maalauksen tai pinnoituksen esivalmisteluista. Peltikatolta täytyy poistaa kaikki ruoste, vanha maali sekä irtoileva tai hilseilevä pinnoite. Huopakatteen ja tiilikatteen kohdalla taas on tärkeä päästä eroon mahdollisesta sammaleesta tai muusta kasvustosta alustassa. Jos vanha maali (peltikatosta puhuttaessa) ei irtoile paloina vaan on hyvin kiinni alustassa, voidaan se mahdollisesti jättää alle, mutta on arvioitava huolellisesti katteen maalipintojen yhteenlaskettu paksuus: kovin paksut maalikalvot eivät ole optimaalisia, kun haetaan pitkäikäistä lopputulosta, sillä ne kasvattavat maalin hilseilyriskiä. Ennen maalausta katolta täytyy pesemällä, harjaamalla tai ilmapuhaltamalla saada pois kaikki oksat, lehdet, neulaset, noki, siitepöly sekä muu irtoroska – lyhyesti sanottuna kaikki, mikä ei katolle kuulu, ja mikä voi maalausjälkeä heikentävästi vaikuttaa.

Ennen maalausta (ja jo ennen kattopesua) täytyy myös ympäristö suojata huolellisesti, jotta vesi- tai maaliroiskeita ei päädy esimerkiksi ikkunoihin tai istutuksiin. Jos painepesuria käytetään, on oltava varovainen vedenpainetta säädettäessä, ettei kattoa vahingoiteta. Katon kokonaiskunnosta ylipäätään täytyy varmistua huolellisesti, ennen kuin maalaustyöt aloitetaan: kiinnikkeitä täytyy ehkä uusia, saumakohdat käydä läpi, törröttävät naulat palauttaa takaisin paikoilleen ja niin edelleen. Toisinaan katepinta kannattaa käsitellä ensin pohjamaalilla, joka voi esimerkiksi huopakaton tapauksessa olla samaa ainetta kuin varsinainen pinnoitekin, mutta voimakkaammin ohennettuna. Pohjatöihin kuuluu myös, että kohteena olevan katteen tarpeet kartoitetaan ja huoltokäsittelyt räätälöidään sen mukaan. Plus Kattopalvelu palvelee joustavasti juuri sinun kattoasi ja valitsee sille sopivimmat, laadukkaat täsmätuotteet ja -menetelmät.

Mitä katon maalaus maksaa ja mistä hinta koostuu?

Mitä katon maalaus tai pinnoitus sitten maksaa? Katon maalauksen hinta koostuu useista osatekijöistä: millainen maalauskohde on, mitä maalityyppiä käytetään, missä määrin pohjatyöt ovat tarpeellisia ja miten työ suoritetaan, eli mitä työvälineitä tarvitaan ja kuinka vaativasta projektista on kyse. Plus Kattopalvelulla katon maalauksen hinta on kuitenkin aina kokonaisuus, joka sisältää kaiken pohjatöistä alkaen viimeistelyvaiheeseen saakka: ympäristön suojauksen sekä muut tarvittavat valmistelutyöt, itse maalaustyöt, ammattitaitoiset ja taitavat maalarit, mahdolliset telineet ja henkilönostimet, sekä työssä käytettävät maalit, pesuaineet, maalinpoistoaineet, sammaleentuhokäsittelyt, suoja-aineet ja niin edelleen. Huolehdimme myös työmaan siivouksesta ja märkämaalijätteen asianmukaisesta hävittämisestä.

Katon maalauksen hintaa määrittelee paljolti katon pinta-ala, eli kuinka paljon maalia tarvitaan. Maalin riittoisuuteen vaikuttaa myös, onko maalattava pinta tasaista vai aaltoilevaa, ja tietysti se, maalataanko yksi vai kaksi kerrosta. Menekkiä laskettaessa on hyvä huomioida myös, tarviiko suojapelteihin tai muihin katon yksityiskohtiin varata maalia. Katon jyrkkyys taas vaikuttaa siihen, kuinka helppoa ja nopeaa katolla liikkuminen ja työskenteleminen on, ja tarvitaanko avuksi esimerkiksi telineitä tai henkilönostimia. Pohjatöiden määrän kertoo arvatenkin katon nykyinen kunto: mikäli tiivistettävää, uusittavaa tai korjattavaa löytyy paljon, teettää katto tietysti enemmän töitä ja tämä on huomioitava myös hinnassa.

Katon maalaus on joka tapauksessa kannattava sijoitus, kun huomioidaan, kuinka olennainen vaikutus sillä on katon toimivuuteen ja käyttöikään. Kun sijoitat ammattilaiseen, on varmaa, että katto käsitellään oikeilla aineilla ja menetelmillä, ja lopputulos on kerralla onnistunut, tasapigmenttinen ja lujasti alustassa kiinni pysyvä maalipinta. Onko katon maalaus tai pinnoitus ajankohtainen sinun katollasi? Onko pinta ajan saatossa muuttunut valjuksi ja haalistuneeksi, tai oletko epävarma katon tämänhetkisestä suojauksesta? Kutsu Plus Kattopalvelu tekemään ilmainen kattotarkastuskäynti, niin katsotaan, mikä on tilanne. Varmista rakennuksesi hyvinvointi tilaamalla meidät katollesi – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme katon maalauksesta!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt