Kattotuotteiden huolto

Kattotarkastuksessa tarkastamme aina myös katolla olevan tekniikan, kuten kattoturvatuotteet, katon läpiviennit, sadevesijärjestelmän ja muut katolla sijaitsevat tekniset laitteet. Tyypillisiä huoltokohteita talven jälkeen ovat kiinnityksistään löystyneet lumiesteet ja kattosillat. Sadevesikourut ja syöksyputket voivat myös olla kovilla talven lumimassojen rasituksen jäljiltä. Keväällä sadevesijärjestelmän tarkastus on yksi kattotarkastukseen kuuluva tärkeä osa.

Kattotuotteiden huolto

Kattoturvatuotteiden huolto

Kattoturvatuotteet, kuten lumiesteet, kattosillat ja lapetikkaat tarkastetaan aina huolellisesti keväällä kattotarkastuksessa. Samalla, kun katolle kiivetään kiinnitetään huomiota myös talotikkaisiin, jotta katolle nouseminen olisi turvallista. Tyypillisesti katon kulkusiltojen ja lumiesteiden kiinnityksiä kiristetään keväisin. Jos talvi on ollut runsasluminen ja varsinkin, jos lumi- ja jäämassat ovat lähteneet liikkumaan katolla spontaanisti, voivat lumiesteet ja kattosillat pahimmillaan irrota tai vääntyä. Silloin on myös vaarana, että peltikatolle syntyy vettä vuotavia reikiä kattoturvatuotteiden kiinnikkeiden ja ruuvien kohdille. Jos lumiesteisiin, kattosiltoihin tai tikkaisiin on tullut maalivaurioita, paikkamaalataan ne kattotarkastuksen yhteydessä. Näin vältytään ruostevaurioiden synnyltä ja maksimoidaan kattoturvatuotteiden käyttöikä. Plus Kattopalvelu huoltaa kaikkia markkinoilla olevia kattoturvatuotteita.

Katon läpivientien huolto

Tärkeitä kattotarkastuskohteita ovat savupiiput, viemärintuuletusputket, ilmastointiputket ja antennien läpiviennit. Katon läpiviennit ovat yleisin vesivuotojen paikka katolla. Siksi läpivientien tiivistyksiin kiinnitetään aina tarkkaa huomiota kattotarkastuksissa. Myös katon läpivientien kiinnitykset kiristetään ja huolletaan tarvittaessa. Jos kattotuotteiden läpivientikappaleet ovat kuluneet tai jos läpivientien tiivisteet vuotavat, vaihdetaan ne uusiin. Läpiviennit tiivistetään aina sekä vesikatteen että aluskatteen puolelta. Aluskatteen puolella tiivistyksestä huolehtii kuhunkin läpivientiin sopiva läpivientikaulus. Läpivientikauluksen tehtävänä on myös pitää läpivientiputki paikallaan. Vesikaton puolella läpivientisarjat ja läpivientikaulukset tiivistetään vielä tiivistemassalla. Aluskatteen kunto tarkastetaan myös aina, varsinkin jos on epäily katon läpivientien vuotamisesta. Aluskatteen ylösnostot läpivienneissä ja savupiipussa tarkastetaan myös ja korjataan asianmukaisiksi, jos niissä havaitaan puutteita. Kaikki muutkin kattorakenteet läpivientien läheisyydessä tarkastetaan kosteusvaurioiden varalta ja huolletaan tarvittaessa. Kattoikkunoiden ja kattoluukkujen läpiviennit ja pellitykset ovat myös tärkeitä huoltokohteita. Kattoikkunoiden yläpuolella ja sivuilla olevat kaadot on syytä pitää puhtaana lehdistä ja muusta roskasta, jotta vesi pääsee valumaan kattoikkunoiden ohi. Talvella olisi myös huolehdittava lumen ja jään poistosta kattoikkunoiden kohdilla. Jos kattoikkunan lämmöneristys ei toimi kunnolla voi lumi sulaa kattoikkunan kohdalla ja aiheuttaa ongelmia, sulanut vesi jäätyy ja kasautuu kattoikkunan alapuolella olevalle kattopinnalle. Kasautunut jää muodostaa padon, joka estää veden luonnollisen virtauksen alaspäin. Kattoikkunan tiivisteet on hyvä tarkastaa ja huoltaa aika ajoin. Kattoikkunan karmit vaativat silloin tällöin huoltomaalausta ja kattoikkunan saranat taas voitelua. Pyydä katon läpivientien tarkastus ja huolto Plus Kattopalvelusta.

Sadevesijärjestelmän huolto

Kattoturvatuotteiden ohella talven rasituksille ovat alttiina katon sadevesijärjestelmän osat. Yksi tärkeimmistä syksyn kattohuolloista on vesikourujen puhdistus lehdistä ja roskista. Lehdet voivat tukkia vesikourut ja syöksyputket, jolloin vesi voi päästä tulvimaan ulkoverhoiluun tai muihin rakenteisiin, jossa se aiheuttaa vahinkoja. Vesikourujen ja syöksyjen kiinnikkeet ja kiinnitysruuvit tarkastetaan myös syksyn kattotarkastuksessa ja huolletaan ja kiristetään, jotta lumen paino ei pudottaisi vesikouruja talven aikana. Jos vesikouruihin tai tukkeutuneisiin syksyputkiin on syksyllä jäänyt seisomaan vettä, voivat niiden liitokset pettää veden laajentuessa jäätyessään. Yksi tärkeä tarkastuskohde kattohuolloissa ovat  myös vesikourujen kaadot. Kaadot ovat voineet muuttua vesikourujen kiinnikkeiden antaessa periksi. Kaadot on helppo tarkastaa kaatamalla vettä vesikouruun. Jos kouruun jää vettä seisomaan eikä valu syöksyputkiin vaativat vesikourujen kaadot huoltoa.   Jos vesikouruihin ja syöksytorviin on asennettu veden jäätymisen estävät lämmityskaapelit, kannattaa nekin testata ja huoltaa ennen pakkasia.

Muiden kattotuotteiden huolto

Katolla on usein paljon muutakin tekniikkaa. Kattoantennit, huippuimurit, aurinkokennot ja aurinkokeräimet vaativat myös ajoittaista huoltoa. Kaikkien kattotuotteiden ja katon teknisten laitteiden kunto tulisi säännöllisissä kattotarkastuksissa tutkia ja tehdä niiden puhdistukset ja huoltotyöt. Tärkeää on kiristää ja huoltaa kattolaitteiden kiinnikkeet ja sähköliitokset. Aurinkopaneelit tulisi luonnollisesti pitää puhtaana roskista ja liasta, jotta ne tuottaisivat sähköenergiaa tai lämpöä kotiin. Jos aurinkopaneeliin tulee reikiä esimerkiksi pudonneista oksista, voidaan reiät yrittää paikata ulkokäyttöön tehdyllä silikonimassalla.