Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Peltikaton maalauksella katteelle pisin ikä ja paras vedenpitävyys

Peltikaton maalaus hyödyttää kattoa pitkäaikaisesti palauttamalla sille sen suojaavat ominaisuudet ja edustavan ulkomuodon. Alkujaan peltikatteesta löytyvä suojaava maali tai pinnoite kuluu, kun se kohtaa monenlaista mekaanista ja kemiallista rasitusta ympäristönsä taholta. Auringon uv-säteily haalistaa maalipintaa ja katon kiiltoaste alenee. Sadevesien mukana katolle kulkeutuu ilmansaasteita ja muita epäpuhtauksia, jotka syövyttävät katepintaa. Talvella jäinen lumimassa on katolle painava rasite, ja liikkumaan lähtiessään se saattaa myös naarmuttaa maalipintaa. Kun maali on kulunut pois, pääsee peltikaton päävihollinen eli ruoste tekemään tuhojaan katteessa. Jotta korroosio ja vesivuodot sekä muut ongelmat katteessa pystytään torjumaan, peltikatto on suositeltavaa maalata noin 10-15 vuoden välein, aina katon olosuhteista riippuen.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kaikki peltikaton maalaustyöt katon mallista ja jyrkkyydestä riippumatta ja mihin rakennustyyppiin tahansa. Maalaamme omakotitalojen, rivitalojen, kerrostalojen, piharakennusten ja kesämökkien peltikatot, olipa kyseessä profiilipeltikatto tai lukkosaumakatto, kuumasinkitty tai muovipinnoitettu peltikatto. Meiltä löytyy tarvittava ammattitaito pohjatöiden huolelliseen suorittamiseen, katteen kanssa sopivien käsittelyaineiden valitsemiseen, oikean maalaustekniikan käyttämiseen sekä asianmukaisen ruostesuojauksen hoitamiseen. Kun annat kattosi maalauksen kattoeksperttiemme tehtäväksi, saa kattosi takuulla kestävän ja näyttävän maalipinnan.

Kokonaisvaltainen palvelumme takaa, että kattosi on käyntimme jälkeen kunnossa harjalta räystäille saakka. Kun maalaamme kattosi tai teemme minkä tahansa muun kattotyön toimeksiannostasi, katsastamme aina koko katon kunnon läpi ja varmistamme, että se toimii niin kuin kuuluukin. Mikäli katteessa on törröttäviä nauloja, irvistäviä saumoja tai muuta asiaankuulumatonta, kerromme asiasta sinulle ja pystymme hoitamaan asian edullisesti kuntoon. Tekemistämme kattotöistä saat hyödynnettyä yksityisasiakkaana myös kotitalousvähennyksen verotuksessa, ja halutessasi voit hakea kotisivujemme kautta myös joustavaa rahoitusta.

Peltikaton pitäminen hyvässä maalissa tarjoaa katolle parhaan suojan lialta ja ruostumiselta, ja lisäksi se vaikuttaa myönteisesti koko rakennuksen julkisivuun. Kannattaa muistaa, että katon maalauksen toteuttaminen ajoissa tulee merkittävästi helpommaksi ja edullisemmaksi, kuin jos katon annetaan ajautua heikkoon kuntoon ehkä vuosienkin ajan. Varaa siis oman peltikattosi maalaus hyvissä ajoin, ja ota selvää kattosi tilanteesta pyytämällä meiltä ilmainen kattotarkastuskäynti. Tästä se onnistuu helposti – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme peltikaton maalauksesta!

Peltikaton maalaus

Katon tarkastus on välttämätön toimenpide peltikaton maalauksen yhteydessä

Plus Kattopalvelulla jokainen peltikaton maalausprojekti alkaa aina kattavalla katon kuntotarkastuksella. Tämä tarkastus viitoittaa suuntaa sille, mitä korjaavia toimenpiteitä katto vaatii ja millaisia pohjatöitä ennen itse maalausta täytyy suorittaa. Peltikaton maalausta edeltää katon perusteellinen pesu, ja sitä ennen täytyy tietysti varmistaa, ettei katolla ole esimerkiksi läpivienneissä, saumoissa tai kiinnikkeissä vuotokohtia, jotka pesun yhteydessä päästäisivät vettä lävitseen. Samoin mikäli katepinnassa näkyy sammalta tai ruostetta, kertoo se esivalmistelujen tarpeellisuudesta, jotta maalikerroksesta saadaan tasainen ja tarttuva.

Poistamme oksat, irtoroskat, lehdet ja neulaset katolta käsin tai harjaamalla. Tämän jälkeen katepinnan kuntoa on helpompi havainnoida. Näkyykö naarmuja, kolhuja, ruostetta tai ei-toivottua kasvustoa? Käymme läpi jiirit, läpiviennit, pysty- ja vaakasaumat sekä peltien kiinnitykset. Jos katon kunnossa on parantamisen varaa – katolta löytyy esimerkiksi irtonaisia peltejä, törröttäviä nauloja tai aikansa eläneitä läpivientejä – korjaamme epäkohdat kuntoon ennen muiden töiden aloittamista. Teemme tarvittavat paikkaukset, kiinnitykset ja tiivistykset. Suojaamme myös asianmukaisesti rakennuksen ja ympäristön tarvittavilta osin ennen pesua ja maalausta.

Mikäli rakenteet sallivat esteettömän pääsyn yläpohjaan, käymme katsastamassa myös aluskatteen ja -rakenteiden kunnon. Aluskatteenkin on tärkeä olla iskussa, jotta tarkoituksenmukainen vedenpoisto katolta on varmasti saavutettavissa. Tarkkailemme, näkyykö lahonneita puuosia, kastuneita eristevilloja, valumajälkiä tai muita merkkejä kosteusvaurioista. Tarvittaessa suoritamme myös haastavammat peltikaton korjaustyöt, kuten katon alapuolisten rakenteiden korjaukset sekä eristyksen ja tuuletuksen parannukset. Jos pääsyä yläpohjaan ei ole, emmekä näin ollen voi varmistautua aluskatteen toimivuudesta, teemme vielä lisävarotoimia katon pesun suhteen.

Peltikaton onnistunutta maalausta edeltää kattopesu ja liuta muita pohjatöitä

Ennen peltikaton maalausta katolle on suoritettava kattava kattopesu sekä muut esivalmistelut huolellisesti. Kyseessä on tavallista huoltopesua järeämpi pesu, jotta uudelle maalipinnalle saavutetaan mahdollisimman hyvä tarttuvuus. Katteesta on poistettava kaikki ylimääräinen: sadevesien mukana kulkeutuneet ilmansaasteet ja muut epäpuhtaudet, rasva, noki, tuhka, siitepöly, sammal, ruoste ja niin edelleen. Peltikaton pesun yhteydessä puhdistamme aina myös vesikourut ja syöksytorvet sekä tarkastamme sadevesijärjestelmän toimivuuden, kaadot ja kiinnitykset.

Ensiksi poistamme katteesta mekaanisesti vanhan maalin, mikäli se hilseilee, lohkeilee tai on muuten huonosti kiinni alustassa. Tarvittaessa käytämme apuna myös maalinpoistoainetta. Ruostekohdat hiomme ja käsittelemme ruosteenestoaineella. Pesemme peltikaton lähtökohtaisesti aina käsityönä, pehmytharjapesuna ja letkuhuuhtelun avulla. Jos tilanne vaatii painepesurin käyttämistä apuna, olemme erittäin huolellisia vedenpaineen säätämisen suhteen, ettei peltikate kolhiinnu tai sen saumat vioitu tarpeettomasti prosessin aikana. Käytämme peltikatolle suunniteltua tehokasta pesuainetta, joka tavallisesti sisältää ammoniakkia, joten olemme huolellisia annostelussa ja aineen käsittelyssä. Tarvittaessa voimme tehdä katolle myös erityisen sammaleenpoistokäsittelyn.

Peltikaton pesun yhteydessä ei voi liikaa korostaa työturvallisuuden merkitystä. Erityisesti märkänä pelti on todella liukas jalansija, ja mitä jyrkempi katto ja korkeampi rakennus, sitä suurempia riskejä työn suorittamiseen sisältyy. Plus Kattopalvelun kattoammattilaisina käytämme aina asianmukaisia putoamissuojaimia, kuten kypäröitä ja turvavaljaita, sekä myös muita suojavälineitä, kuten pesun yhteydessä laseja ja hanskoja tarpeen mukaan. Turvaköysiä kiinnittäessämme varmistamme, että ne tulevat todella kestäviin kohtiin katossa. Huolehdimme myös, että työ suoritetaan ympäristölle ja rakennukselle turvallisella tavalla, eikä esimerkiksi painava painepesuri pääse tippumaan katolta arvaamattomasti jonkun niskaan. Meillä peltikaton pesu ja muut maalauksen pohjatyöt etenevät järjestelmällisesti ja lape kerrallaan, riskittömästi ja laatutyönä.

Kattomaalauksen kustannukset – mitä peltikaton maalaus maksaa?

Entä sitten peltikaton maalauksen hinta – mitä peltikaton maalaus maksaa ammattityönä toteutettuna? Pitkä kokemuksemme peltikattotöistä on opettanut, että yhtä tiettyä hinta-arviota ei työlle pysty antamaan, sillä jokainen kohdekatto on oma yksilönsä niin ominaisuuksiensa, historiansa kuin tarpeidensakin suhteen. Peltikaton maalauksen hintaan vaikuttavia seikkoja on useita: millainen kohde on kyseessä, minkälaisessa kunnossa katto tällä hetkellä on ja millaisia pohjatöitä vaaditaan, ja millainen visio asiakkaalla on halutusta maalausjäljestä. Meillä peltikaton maalauksen hinta on kokonaisuus, joka ei koostu pelkästään maalipurkista ja siveltimestä, vaan myös työvaiheista ja tekniikoista, joilla varmistetaan, että katto on kunnossa kaikin puolin ja että maalauksen lopputulos myös kestää hyvänä vuodesta toiseen.

Kun kartoitetaan, mitä katon maalaus maksaa, täytyy huomioida ensinnäkin maalauksen tarkoitus. Onko kyseessä ensimaalaus vai huoltomaalaus? Tämä vaikuttaa tietysti pohjatöiden määrään – vanhassa katossa tehtävää on yleensä enemmän kuin upouudessa – mutta myös esimerkiksi käytettävään maalaustekniikkaan. Ensimaalaus voi olla maalin tarttuvuuden kannalta parasta tehdä sivellintyönä, joka ottaa enemmän aikaa ja työtä, kun taas huoltomaalaus voidaan suorittaa ripeämmin ruiskutekniikalla. Myös maalin menekki vaihtelee. Jos halutaan vaihtaa katon väriä, voi se vaatia useamman kerroksen maalia. Jotkin peltikatot, esimerkiksi kuumasinkityt, hyötyvät pohjamaalikerroksesta erityisen paljon.

Maalin menekkiin vaikuttaa tietysti suoraan katon kokonaispinta-ala. Maalattavaan alueeseen tulee muistaa laskea mukaan myös mahdollisesti maalattavat yksityiskohdat, kuten savupiiput, läpiviennit, suojapellitykset ja niin edelleen. Myös se, maalataanko suoraa vai aaltoilevaa peltiä, vaikuttaa tarvittavan maalin määrään. Kohdekaton koon lisäksi sen muutkin ominaisuudet on otettava huomioon. Onko katto jyrkkä tai rakennus korkea, eli tarvitaanko työssä telineitä tai kenties henkilönostimia? Millaisessa paikassa kohderakennus sijaitsee, eli kuinka helppo paikalle on kuljettaa materiaalit ja työvoima? Jyrkällä katolla työskentely on yleensä haastavampaa ja eteneminen siten hitaampaa. Lisää työtä ja kustannuksia voi tuoda myös se, jos katossa on paljon huomioonotettavia yksityiskohtia, kuten haastavia jiirejä, huoltoa kaipaavia läpivientejä, irrotettavia kattoturvatuotteita tai muita vastaavankaltaisia seikkoja.

Katon kunto niin vesikatteen kuin katon alapuolistenkin rakenteiden osalta ratkaisee paljon, sillä katon maalauksen hintaan vaikuttaa ehdottomasti tarvittavien pohjatöiden määrä. Siinä missä yksi katto selviää perusteellisella pesulla ja harjauksella, voi toisella katolla joutua tekemään ruosteen- tai maalinpoistotöitä, katon reikien paikkausta ja kiinnikkeiden vaihtoa, läpivientien tiivistystä, tai jopa purkuhommia ja vaikkapa aluskatteen uusimista. Jos korjattavaa on paljon, nostaa se loppulaskun hintaa. Tarkan hinta-arvion juuri sinun peltikattosi maalauksesta saat pyytämällä meidät ilmaiselle tarkastuskäynnille, jossa käymme katon tilanteen ja sinulla olevat toiveet läpi, ja laadimme tarjouksen laadukkaasta toteutuksesta kustannustehokkaaseen hintaan. Meillä Plus Kattopalvelulla peltikaton maalauksen hinta sisältää aina katon perusteellisen kuntotarkastuksen, kaikki pohjatyöt, ympäristön suojaamisen, ensiluokkaiset tuotteet ja ammattitason työvälineet, tasokkaan maalausjäljen, lopputarkastuksen, asianmukaisen märkämaalijätteen hävittämisen sekä laatutakuun.

Ammattilaisella teetetyn kattomaalauksen edut tee-se-itse-työhön verrattuna

Koska katon maalaus on aina myös taloudellinen panostus, voi joitakuita kiehtoa ajatus tee-se-itse-maalauksesta peltikatolle. Tämä on erittäin suositeltava ja kannatettava vaihtoehto – nimittäin siinä tapauksessa, että sinulla on aiempaa kokemusta peltikaton maalauksesta, ja tiedät täsmälleen, mitä teet. Jos taas olet niin sanotusti ensi kertaa pappia kyydissä, saatat huomata, että peltikaton maalaus ei olekaan niin yksioikoinen asia, vaan vaatii kattotöiden tuntemusta monelta eri kantilta. Väärällä tekniikalla tai muuten hutiloiden tehty työ ei välttämättä pelkästään tuota heikosti pysyvää maalaustulosta, vaan voi ikävimmillään jopa aiheuttaa peltikatolle selkeitä vaurioita. Itse toteutetusta maalauksesta syntynyt “säästö” voi näin valua kankkulan kaivoon, ja aiheuttaa vain turhia lisäkuluja kattohuollon suhteen.

Jos täyttä ammattiosaamista peltikattotöistä ei ole, saattaa ongelmia syntyä jo pohjatöitä tehtäessä. Niin peltikaton pesu kuin maalin- ja ruosteenpoistokin täytyy toteuttaa oikeilla menetelmillä, käsittelyaineilla ja välineillä. Jos esimerkiksi pesutyöt tai katon huuhtelu suoritetaan huolimattomasti, ei uusi maalipinta todennäköisesti ole kestävä, ja maalaustyöhön täytyy ryhtyä muutaman vuoden päästä uudelleen. Liian kova vedenpaine tai liian karkea harjaus voivat myös kolhia tai naarmuttaa peltipintaa pesun aikana, ja pintavaurioista kate saattaa lähteä nopeastikin ruostumaan. Oma lukunsa ovat turvallisuusriskit, joita katolla työskentelyyn aina liittyy. Ammattilaisella on näistä kokemuksen kautta saatua näkemystä ja arviointikykyä, ja tarvittavat putoamissuojaimet sekä kalusto työn suorittamiseksi turvallisesti vaativissakin kohteissa, jotta vältytään ikäviltä omaisuus- ja henkilövahingoilta.

Myös tuotetuntemus on tärkeää peltikaton onnistuneessa maalauksessa niin maalien kuin katteen kanssa yhteensopivien käsittelyaineidenkin suhteen. Pesuaineiden tulee olla riittävän tehokkaat mutta ne eivät kuitenkaan saa vaurioittaa kattopintaa. Erityisesti huoltomaalauksessa on oltava tarkka käytettävästä maalityypistä, että se pelaa hyvin yhteen edellisten maalikerrosten kanssa. Lisäksi maalin oikeanlainen käyttö on hallittava: on esimerkiksi tiedostettava, kuinka paksun maalikerroksen katolle voi tehdä ilman merkittävästi lisääntynyttä hilseilyriskiä, tunnistettava, milloin tarvitaan pohjamaalia, sekä suunniteltava, milloin olosuhteet ovat maalin toiminnan kannalta otolliset. Esimerkiksi liian kuumalle pellille maalaaminen tai ilta- ja aamukasteet voivat tehdä jäljestä epätasaisen, laikukkaan tai jopa hilseilevän. Ammattitaitoinen maalari pystyy tarvittaessa ohentamaan maalia lämpötilan mukaan, ja kun maalaustekniikka on oikea, ei lopputuloksessa näy häiritseviä työsaumoja.

Peltikaton maalauksen kustannus ammattityönä toteutettuna on kuitenkin lopulta varsin inhimillinen suhteutettuna sillä saavutettuun pitkäaikaiseen hyötyyn niin katteen toimivuuden kuin esteettisyydenkin osalta. Tässä piileekin vielä yksi kattoammattilaisen suorittamasta työstä koituva etu: työllä on laatutakuu. Mikäli maalausjälki ei pysy hyvänä sopimuksessamme ilmoittamaamme aikaa, maalaamme kattosi uudelleen – työtakuun piikkiin. Kustannuksia kohtuullistaa entisestään se seikka, että suorittamamme kattotyöt ovat yksityisasiakkaalle myös kotitalousvähennyskelpoisia eli saat niistä tuntuvan verohelpotuksen. Mikäli maalausta harkitsee toteuttavansa itse, on hyvä laskea omalle työlleenkin jokin tuntihinta – ilmaista kun ei oma vapaa-aikakaan ole. Kun kattosi maalauksen suorittaa kattoalan kokenut moniottelija, kuten Plus Kattopalvelu, huomataan samalla mahdolliset piilevät tai alkavatkin ongelmat, ja koko katto saadaan hoidettua kerralla täyteen toimintakuntoon. Etsiessäsi tasokasta ja tehokasta peltikattopalvelua ota siis yhteyttä ja pyydä meiltä ilmainen kattokäynti. Tilaa meidät tästä katollesi – pyydä tarjous peltikaton maalauksesta!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt