Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Peltikaton säännöllinen pesu ja puhdistus on merkittävä apu katolle

Peltikaton pesu ja puhdistus kuuluu tärkeimpiin huoltotöihin, kun halutaan varmistaa katon hyvinvointi ja pitkäikäisyys. Katolle kulkeutuu monenlaista ei-toivottua ainesta: tuhkaa, nokea, neulasia, lehtiä, oksia, saasteita, sammalta ja siitepölyä. Jos kattoa ei säännöllisesti puhdisteta, pääsee kosteus muhimaan kasautuneen lehtikerroksen alla, kun sen päinvastoin tulisi haihtua katolta mahdollisimman nopeasti. Kosteus katolla edistää mahdollisista naarmuista, vuotokohdista tai pintavaurioista alkanutta ruostumista, mikä ei tee katolle tietenkään hyvää. Ja vaikka katto olisi kuinka uusi ja priimakuntoinen, ei mikään peltipinta kestä jatkuvaa kosteutta vaurioitumatta ennen pitkää. Peltikaton ja rännien puhdistus lehdistä ja roskista paitsi parantaa katon toimintakykyä, myös pitää rakennuksen julkisivun siistinä.

Meille Plus Kattopalvelulla peltikattopesu on tuttua puuhaa. Uramme aikana olemme pesseet lukemattoman määrän peltikattoja – niin jyrkkiä kuin loivia, profiilipeltikattoja, lukkosauma- ja konesaumakattoja, sinkittyjä, maalattuja ja muovipinnoitettuja kattoja. Osaamattomissa käsissä peltikaton pesu voi tehdä katolle pikemminkin hallaa kuin hyötyä: kattopinta voi syöpyä vääränlaisesta pesuaineesta, pelti naarmuuntua liian kovalla harjalla hangattaessa, tai vesi päästä saumoista sisään, jos vedenpaine on säädetty turhan korkeaksi. Kun luotat kattosi meidän käsiimme, saat sen kirjaimellisesti loistavassa kunnossa takaisin. Suoritamme peltikaton pesun ja puhdistuksen laadukkailla tuotteilla ja oikeilla työvälineillä, kattoystävällisesti ja ympäristölle turvallisella tavalla, sekä kattavalla ammattitaidolla.

Koska hallitsemme myös peltikaton korjaukset ja remontoinnit, saat meiltä kokonaisvaltaisinta mahdollista palvelua. Sisällytämme aina tekemiimme kattotöihin katon yleisen kunnon tarkastuksen, eli kutsuitpa meidät katollesi minkä tahansa askareen vuoksi, katsastamme samalla, että saumaukset ovat tiiviit, kattosillat lujasti kiinni alustassa, harjatiiviste paikoillaan ja niin edelleen. Jos jokin korjausta vaativa epäkohta katolla ilmenee, saat sen edullisesti kuntoon kauttamme. Meillä teettämäsi kattotyöt voit myös hyödyntää kotitalousvähennyksen yhteydessä verotuksessa, ja isompiin projekteihin pystyt hakemaan sivuiltamme joustavampaa rahoitusta. Pidä peltikatostasi parasta huolta sen säännöllisellä pesulla ja puhdistuksella, niin muut huolto- ja korjauskustannukset jäävät huokeammiksi, ja katon elinkaaresta saadaan kaikki irti. Tilaa meiltä peltikaton pesu ja puhdistushuolto laadukkaana takuutyönä – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme peltikattotöistä!

Katon pesu ja puhdistus

Peltikaton pesua edeltää katon perusteellinen kuntokartoitus

Ennen peltikaton pesun aloittamista on tärkeää varmistua katon yleisestä kunnosta, erityisesti vedenpitävyyden suhteen. Tutkimme läpi kaikki mahdolliset vuotokohdat, sillä kattopesun aikana ei tietenkään ole tarkoituksenmukaista, että vettä pääsisi katon alapuolisiin rakenteisiin. Tarkistamme jiirit, peltien kiinnitykset, saumojen tiiveyden, piipunjuuripellityksen sekä läpiviennit, kuten viemärintuuletusputket, ilmanvaihtoputket, kattoikkunat ja -luukut ja niin edelleen. Katolla on paljon elementtejä, jotka voivat päästää vettä lävitseen, joten asianmukainen katon kuntotarkastus ennen peltikattopesua varmistaa, että pesusta todella on katon kunnolle hyötyä eikä haittaa.

Mahdolliset epätiiviit kohdat katolla tietenkin hoidamme kuntoon ennen peltikaton pesua. Mikäli saumat irvistävät, paikkaamme ne. Jos peltien kiinnityksissä on parannettavaa – esimerkiksi vanhan peltikaton naulat ovat nousseet ylös, tai peltikaton kateruuvien tiivisteet ovat haperoituneet – vaihdamme kattoon uudet kateruuvit tiivisteineen ja teemme tarvittavat lisäkiinnitykset, jotta katto ei vuoda kiinnikkeiden kohdalta. Jos läpiviennit ovat puutteelliset tiivistyksiltään tai jopa aikansa eläneet, hoidamme tarvittavat huolto-, vaihto- ja asennustyöt. Ennen pesua harjaamme peltikaton läpi, jolloin katolta saadaan pois pahin irtoroska, lehdet ja neulaset, ja katon todellista kuntoa on helpompi havainnoida. Ruostekohdat käsittelemme mekaanisesti teräsharjalla sekä ruosteenestomaalilla.

Ennen kuin peltikaton pesu aloitetaan, on myös syytä suojata huolellisesti ympäristö, jotta vesi ei kulkeudu vääriin paikkoihin. Käymme läpi ja suojaamme tarvittaessa esimerkiksi terassin, ikkunat, istutukset ja niin edelleen. Tärkeää on lisäksi varmistautua aluskatteen kunnosta: jos jokin kohta katossa ei olekaan tiivis, on toimivalla aluskatteella tärkeä rooli vedenpoistossa, jotta vesivahingot saadaan ehkäistyä. Siksi katsastamme myös aluskatteen tilanteen, mikäli rakenteet sallivat esteettömän pääsyn yläpohjaan. Jos aluskatteen toimivuudesta ei ole mahdollista varmistua täysin, teemme vielä lisää varotoimenpiteitä katon pesun suhteen.

Rännien puhdistus ja tarkistus on olennainen osa peltikaton siivousta

Rännien säännöllinen puhdistus varmistaa sadevesijärjestelmän toimivuuden ja auttaa näin välttämään isommat sadevesijärjestelmän remontit. Vesikourujen ja syöksyputkien on oltava toimintakunnossa, sillä sade- ja sulamisvesien on päästävä katolta alas asianmukaista reittiä pitkin. Jos vesikouru on täynnä lehtiroskaa, ei se kuljeta vettä pois, vaan etenkin runsassateisina kausina vesi voi alkaa tulvia laitojen yli ja valua pitkin talon seiniä. Jos talon seinät pääsevät jatkuvasti kastumaan, muodostuu yläosiin helposti homesieniä.  Esteet ja tukokset ränneissä tuottavat lisärasitusta kiinnikkeille ja voivat aiheuttaa veden virhevirtauksia. Jos sadevesijärjestelmä on roskaantunut ja likainen, on se myös alttiimpi korroosiolle ja pahimmillaan ruostuu puhki ajan myötä. Jos vesi patoutuu ränneihin biomassan vuoksi talvella, se jäätyy ja voi painaa massallaan rännien kaadon pieleen, tai ikävimmillään jopa halkaista putken. Nämä ongelmat on mahdollista välttää yksinkertaisella ja huokealla toimenpiteellä – sadevesijärjestelmän säännöllisellä puhdistuksella.

Plus Kattopalvelulla rännien puhdistus kuuluu aina peltikaton pesuun. Yleensä teemme rännien siivouksen viimeisenä osa-alueena peltikaton puhdistuksessa, sillä kattopesun myötä vesikouruihin kulkeutuu lisää lehtiroskaa, neulasia ja muuta irtoainesta katolta. Keräämme roskat ja hävitämme ne asianmukaisesti. Puhdistuksen jälkeen myös huuhtelemme rännit huolellisesti, jotta viimeisetkin epäpuhtaudet lähtevät liikkeelle, ja samalla todennetaan, onko ränneissä mahdollisesti vuotokohtia. Aina, kun käymme tyhjentämässä rännit, tarkastamme lisäksi, että kiinnitykset ja kaadot ovat kunnossa ja että pahoja korroosiokohtia ei näy. Kun me hoidamme peltikaton pesun ja rännien siivouksen, voit olla varma kattosi ja sadevesijärjestelmäsi täydestä toimivuudesta.

Peltikaton pesun toteutus luonnistuu katolle turvallisella tavalla pehmytharjapesuna

Peltikaton pesussa on oltava huolellinen, jotta pesun yhteydessä ei hangata katon suojaavaa maalikerrosta pois. Maalipinta voi myös helposti naarmuuntua, jos puhdistus suoritetaan huolimattomalla pesutekniikalla tai vääränlaisella välineistöllä. Me Plus Kattopalvelulla toteutamme peltikaton pesun hellävaraisesti mutta tehokkaasti, ja lähtökohtaisesti teemme toimenpiteen aina käsityönä: pehmytharjapesuna sekä letkuhuuhteluna. Painepesuria voimme toisinaan käyttää apuna harkiten, mutta tällöin noudatamme erityistä varovaisuutta, jotta vedenpainetta ei säädetä liian kovaksi, niin että peltikatto kolhiintuisi. Tarvittaessa käytämme kattoon biohajoavaa peltikaton huoltopesuainetta. Suunnittelemme peltikattopesun juuri sinun katollesi sopivaksi niin pesumenetelmän kuin käytettävien käsittelyaineiden ja työvälineidenkin puolesta.

Kun peltikaton pesun ja puhdistuksen tekee riittävän usein, on työ helpompaa ja edullisempaa, kun epäpuhtaudet eivät ehdi pinttyä lujasti kiinni katteeseen. Tavallisesti peltikaton puhdistusta suositellaan tehtäväksi ainakin kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Talven jäljiltä katolla vihertää usein humus, orgaaninen aines, jota ilmaantuu erityisesti kohtiin, joista lumi on sulanut hitaammin. Kun pesu suoritetaan ennen kuumimpia helteitä, ei aurinko ehdi polttaa likaa kiinni peltiin. Syksyllä taas katolla on nähtävillä pudonneiden lehtien ja neulasten lisäksi pitkän siitepölykauden jäljet. Kun katto puhdistetaan näistä hyvissä ajoin ennen talvea, ei korroosiota vauhdittava biomassa jää katepintaan muhimaan. Se, kuinka tiheään peltikatolla on tarvetta pesulle, riippuu suuresti myös kattoa ympäröivistä olosuhteista. Jos ympärillä on paljon puustoa, kulkeutuu katolle enemmän oksia, neulasia ja muuta lehtiroskaa. Lisäksi pohjoiseen ja itään suunnatut varjoisat lappeet voivat likaantua ja muhittaa kosteutta helpommin kuin etelä- tai länsipuolen lappeet.

Meiltä peltikaton pesun jokainen vaihe sujuu tyylipuhtaasti. Likakohdat hankaamme pehmeällä harjalla, niin että lika lähtee irti helpommin kuin pelkällä huuhtelulla, mutta katetta ei kuitenkaan naarmuteta työssä. Suoritamme pesun niin, että pesusuunta on harjalta alaspäin, jotta epäpuhtaudet kulkeutuvat loogista reittiä alas katolta, ja etenemme järjestelmällisesti lape kerrallaan. Erityisellä huolella käsittelemme saumakohdat, joihin lika usein kertyy. Pesussa voimme käyttää apuna peltikaton nimenomaista huoltopesuainetta, ja noudatamme huolellisuutta annostelun suhteen, jottei pinnoite tarpeettomasti kulu. Tämän vuoksi myös minimoimme liuottimen käytön puhdistuksessa, vaikka joissakin erityisen likaisissa kohdissa sitä saatetaan tarvita. Lopuksi teemme peltikatolle perusteellisen huuhtelun, niin ettei pintaan jää pesuainejäämiä tai mitään muitakaan epäpuhtauksia.

Huoltomaalausta edeltävä peltikaton pesu on järeämpi kuin tavalliset kattopesut

Peltikaton pesu on välttämätön pohjatyö myös silloin, kun on edessä peltikaton huoltomaalaus. Peltikaton huoltomaalauksen esivalmisteluna tehty kattopesu on peruspesua järeämpi. Jotta uudelle maalipinnalle saavutetaan paras mahdollinen tarttuvuus, on katepinnasta poistettava kaikki rasva, lika, ruoste, vanha hilseilevä maali, ilmansaasteet ja muut epäpuhtaudet. Suurin ero katon kausiluonteiseen pesuun löytyy käytettävistä pesuaineista: peltikaton huoltopesuun valitaan miedompi vaihtoehto, mutta pesussa ennen maalia käytetään tavallisesti tehokasta, ammoniakkia sisältävää eli jopa syövyttävää pesuainetta. Tämän vuoksi tarvitaan myös asianmukaiset suojakäsineet ja -lasit, kun maalausta edeltävä pesu suoritetaan.

Ensin poistamme alustasta maalin, joka lohkeilee, hilseilee tai on muuten huonosti kiinni. Samoin poistamme mekaanisesti ruosteen. Tarvittaessa hyödynnämme myös maalinpoistoainetta. Sitten on vuorossa katon pesu ja huolellinen huuhtelu – maali ei tartu pintaan, joka on likainen tai huonon huuhtelun jäljiltä täynnä pesuainejäämiä. Käsittelemme ruostekohdat ruosteenestomaalilla. Mikäli katepinnassa on sammalta tai muuta kasvustoa, jota pehmytharjapesu ei ole riittänyt irrottamaan, voimme suorittaa katolle sammaleentuhokäsittelyn biohajoavalla, ihmisille ja eläimille vaarattomalla sammaleenpoistoaineella.

Peltikaton pesussa ja puhdistuksessa täytyy kiinnittää erityistä huomiota työturvallisuuteen. Märkä pelti on kavalan liukas alusta, ja mitä korkeampi ja jyrkempi katto on kyseessä, sitä suurempia riskejä kattotöihin myös liittyy. Me Plus Kattopalvelulla varmistamme, että kattopesu sujuu kaikin puolin turvallisuusmääräyksiä noudattaen. Käytämme aina asianmukaisia putoamissuojaimia, kuten turvavaljaita ja kypäröitä. Turvaköysiä katolle kiinnittäessämme huolehdimme, että köysien kiinnityskohdat ovat tarpeeksi kestävät. Varmistaudumme aina kattotöitä suorittaessamme myös ympäristön ja ohikulkijoiden turvallisuudesta.

Plus Kattopalvelulta saat peltikaton pesut ja puhdistukset niin vuosittaishuoltona kuin täsmätoimenpiteenäkin. Peltikaton pesun lisäksi teemme sille muutkin tarvittavat huollot ja korjaukset, ja jos osoittautuu, että katto on ehtinyt kovin huonokuntoiseksi, meillä on ammattitaito tarvittaessa myös koko peltikaton saneeraukseen. Ylivoimaisesti useimpien kattojen kohdalla riittää kuitenkin peltikaton pesu ja puhdistus, kunhan se tehdään säännöllisesti. Kun tämän lisäksi huolehdimme vielä kattosi lumenpoistosta ja jäänsulatuksesta runsaslumisina talvina, on tuloksena mahdollisimman pitkäikäinen ja hyväkuntoinen peltikatto. Kun siis etsit laadukasta peltikattopalvelua, käänny puoleemme ja tilaa meidät tekemään ilmainen kuntotarkastus katollesi. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous peltikaton huollosta!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt