Rännien ja vesikourujen säännöllinen puhdistus takaamassa toimivaa kattoa

Rännien ja vesikourujen puhdistus kuuluu niihin tärkeisiin katon huoltotoimiin, jotka on toteutettava säännöllisesti rakennuksen hyvinvoinnin varmistamiseksi. Jos sadevesikourut jäävät siivoamatta, eivät rännit toimi oikein, ja tästä aiheutuu monenlaista haittaa niin pienessä kun suuressakin mittakaavassa. Ränneissä maatuva roska esimerkiksi kiihdyttää korroosiota, kuluttaa rännejä ja aiheuttaa esteitä sekä tukoksia vedenpoistossa. Kourujen saumakohtiin kehittyy helposti ensin tihkuvuotoja, jotka hiljakseen pahenevat, ja laiminlyöty sadevesijärjestelmä ajautuukin vaihtokuntoon usein ennen aikojaan. Kesällä hoitamattomat rännit tulvivat helposti yli ja talvella putkiin taas muodostuu jäätyvä pato. Kun vesi vuotaa kouruista yli, päätyy se paikkoihin, joihin ei pitäisi – esimerkiksi kastelemaan talon seiniä ja perustuksia. Tästä on enää lyhyt matka kosteusvaurioihin ja homeongelmiin, joiden korjaaminen vie roimasti aikaa ja rahaa.

Plus Kattopalvelu toteuttaa rännien ja vesikourujen puhdistuksen laatutyönä katolle kuin katolle. Siivoamme taitavasti ja työturvallisuutta noudattaen kaikenkokoiset kohteet kerrostaloista kesämökkeihin, myös jyrkät, korkeat tai muutoin haastavan muotoiset katot. Meiltä saat huollot niin peltikatolle, tiilikatolle kuin huopakatollekin. Mukanamme tuomme kaikki tarvittavat työkalut, ammattitaitoiset ja ahkerat kattotyöntekijät, sekä tarvittaessa vaikkapa henkilönostimen avuksi työhön. Tyhjennettyämme rännit huuhtelemme ne huolellisesti, jotta mahdolliset vuotokohdat paljastuvat ja kourujen kaato saadaan tarkistettua. Katsastamme myös kourujen saumojen ja kiinnikkeiden kunnon, sekä teemme tarvittavat tiivistykset ja uusimiset.

Sadevesijärjestelmän siivoamisen yhteydessä varmistamme samalla katon kokonaisvaltaisen toimivuuden. Katolle noustuamme havainnoimme esimerkiksi katepinnan kuntoa, katon läpivientejä, saumoja ja jiirejä, kattoturvatuotteiden kiinnityksiä ja niin edelleen. Jos esimerkiksi sammaleenpoisto tai uudelleenpinnoitus olisi katolla ajankohtainen, saat meiltä siitä tiedon sekä edullisen tarjouksen työn suorittamisesta. Mikäli rakenteet sallivat pääsyn yläpohjaan, käymme huoltokäynnin yhteydessä sielläkin kurkkaamassa alusrakenteiden sekä eristeiden tilanteen. Tärkeintä on, että käyntimme jälkeen katollasi on parhaat mahdolliset eväät palvella talosi luotettavana suojana seuraavat vuodet ja vuosikymmenet.

Kun ammattilainen toteuttaa katon sekä sadevesijärjestelmän huollot ja puhdistukset, hoidetaan työn jokainen vaihe varmasti huolellisesti ja turvallisesti maaliin. Me osaamme toimia asiantuntevasti haastavissakin tilanteissa, mikäli eteen tulee esimerkiksi tarve vesikourujen saneeraukselle tai katon vuotopaikkauksille. Meillä teettämäsi kattotyöt voit myös hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä, ja isompiin urakoihin voi hakea sivustomme kautta joustavampaa rahoitusta. Katon toimivuudesta ei kannata tinkiä, sillä katon ja sadevesijärjestelmän kunto heijastelee koko rakennuksen hyvinvointiin. Katon ja rännien säännöllinen puhdistus on avain katon pidempään ja laadukkaampaan elinkaareen. Pidä siksi parasta huolta katostasi ja tilaa meidät paikalle – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme katon ja rännien puhdistuksesta!

Rännien ja vesikourujen säännöllinen puhdistus

Sadevesikourujen puhdistus on olennainen osa katon kevät- ja syyshuoltoa

Sadevesikourujen puhdistus tulee toteuttaa säännöllisesti, minimissään kaksi kertaa vuodessa. Katon kausihuollot ajoitetaan yleensä muutenkin kevääseen ja syksyyn, ja meillä Plus Kattopalvelulla niihin sisältyy aina rännien ja sadevesijärjestelmän tarkistukset sekä huoltotoimet. Kun sadevesikourujen puhdistus on säännöllistä, ei ränneihin ehdi kertyä tavattomia määriä roskaa, jolloin myös siivous on kevyempää ja nopeampaa. Lisäksi, kun katon kunnosta ollaan selvillä koko ajan, huomataan kehittymässä olevat ongelmakohdat jo varhaisessa vaiheessa, ja ne saadaan nitistettyä heti alkuunsa. Rännien ja vesikourujen puhdistus on siis hyvä suorittaa vähintään puolivuosittain. Tietysti katon olosuhteetkin sanelevat, kuinka tiheästi huoltoa tarvitaan: varjoisat, itään ja pohjoiseen suunnatut lappeet, suojaisessa paikassa sijaitseva talo sekä tiheän puuston ympäröimä katto likaantuvat ja tarvitsevat puhdistusta aivan eri tavalla kuin aukealle sijoitetut ja paahteiset etelänpuoleiset verrokkinsa.

Miksi sitten rännien ja vesikourujen puhdistus on niin tärkeää tehdä säännöllisesti? Mitä enemmän ränneihin kertyy roskaa, sitä enemmän ne myös keräävät kosteutta. Kun ränni ei pääse kuivumaan, siinä kosteana muhiva roska vauhdittaa korroosiota ja ränni alkaa ruostua. Lisäksi ränneihin pinttyvä lika aiheuttaa putkiin esteitä ja tukkeumia, mikä tuo tarpeetonta lisärasitusta kiinnikkeille ja saa aikaan veden virhevirtauksia. Kesällä rankkasateiden aikana roskaiset rännit tulvivat herkästi yli ja vesi päätyykin syöksytorvien sijasta talon seinille tai perustuksiin. Jos sokkelit kastuvat, on käsissä äkkiä tuhoisa ja kallis kosteusvaurio. Sadevesikourujen puhdistus on erityisen tärkeää syksyllä: ränneihin jäänyt roska jäätyy talvella ja rampauttaa tehokkaasti sadevesijärjestelmän toiminnan. Vesi patoutuu ja jäätyy ränneihin ja voi ikävimmillään jopa halkaista putken. Jää myös vääntää rännejä, kuormittaa kiinnikkeitä ja pilaa kourujen kaadon. Kun sitten kevään sulamisvedet pyrkivät pois katolta, eivät ne pääsekään kulkemaan rännejä pitkin vaan tulvivat kourujen yli.

Me Plus Kattopalvelulla puhdistamme rännit ja vesikourut viimeisen päälle osana katon puolivuosittaista kausihuoltoa. Meillä on tietotaito myös tarvittaviin kunnostustöihin, kuten rännien paikkauksiin, saumojen tiivistyksiin, kaadon korjaamiseen sekä kiinnikkeiden uusimiseen. Työmenetelmät räätälöidään aina kattotyypin ja katon materiaalin mukaan, joten katostasi pidetään taatusti parasta huolta. Kutsu siis meidät katollesi siivoamaan ja tarkistamaan rännit ja vesikourut!

Onnistuuko rännien ja vesikourujen puhdistus omatoimisesti?

Voiko rännit ja vesikourut puhdistaa itse? Rännien puhdistus omatoimisestikin on kyllä mahdollista, mutta onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi vaaditaan tarkkuutta ja huolellisuutta seikassa jos toisessakin, joten suosittelemme lähtökohtaisesti laittamaan ammattilaisen asialle. Erityistä huolta tee-se-itse-projekteissa aiheuttaa yleensä työturvallisuus, sillä rännit sijaitsevat tavallisesti korkealla, ja puhdistusta saatetaan suorittaa kiikkerien tikkaiden varassa ilman mainittavia turvavarusteita. Katolla liikuttaessa puolestaan alusta voi olla hyvin liukas ja vaadittavat turvaköydet uupua omatoimitekijältä. Ammattilaisemme toteuttavat rännien ja vesikourujen puhdistuksen katon kautta ja asianmukaisia turvaköysiä, valjaita, työkenkiä sekä putoamissuojaimia käyttäen. Tarvittaessa tulemme tekemään rännien puhdistuksen henkilönostimella tai erityisen korkeissa kohteissa nostokoriautolla.

Rännien siivoukseen on kehitelty kaikennäköisiä työkaluja, joilla roskien puhdistus luonnistuu jopa maasta käsin. Tämä ei kuitenkaan ole varsinaisesti oikotie onneen, sillä itse rännin tiiveys ja kunto jää tällöin tarkistamatta, ja roskiakin saattaa unohtua johonkin mutkaan, kun ränniä ei pääse näkemään. Pahimmillaan huonosti puhdistetut rännit voivat jopa vioittaa itse rakennusta, mikäli vettä pääsee esimerkiksi tukosten takia valumaan talon puuosiin. Kun tilaat ammattitekijän puhdistamaan rännit ja sadevesikourut, niin työ tapahtuu katon kautta ja puhdistuksen yhteydessä tarkistetaan huolellisesti saumojen kunto, vesikourujen kaato sekä esimerkiksi kiinnitysten tilanne. Myös, mikäli rännit ovat ehtineet pahasti tukkeutua, tai niissä ilmenee tihkuvuotoja, on syytä turvautua kattoasiantuntijan osaamiseen rännien korjaukseen liittyvissä asioissa.

Sen lisäksi, että rännien ja vesikourujen puhdistus sujuu toimestamme turvallisuutta ja huolellisuutta noudattaen, niin samalla työtä tehdessämme huomioimme kattosi kuntoa muutenkin. Jos vesikate kaipaa kipeästi pinnoitusta tai jos harjatiiviste puuttuu, kerromme tällaisista asioista sinulle. Ammattitaitoinen kattotyöntekijä huomaa myös mahdolliset piilevät ongelmakohdat ja kehittymässä olevat haasteet, joten saat käyntimme jäljiltä kokonaisvaltaisesti katsastetun katon. Sadevesijärjestelmässä ei kannata säästää väärässä paikassa, sillä sen laadukas, ennaltaehkäisevä huolto ja puhdistus on joka tapauksessa edullisin keino katon ja rännien kunnossapitämiseen. Rännien puhdistus oikeuttaa myös kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen verotuksessa, joten vaikka työ teetetään ammattilaisella, tulee se loppupeleissä erittäin edulliseksi asiakkaalle. Varmista siksi ränniesi kunto ja täysi toimivuus tilaamalla huollot ja korjaukset osaavalta ammattitekijältä!

Meiltä löytyy kalusto turvalliseen ja tehokkaaseen jäänpoistoon – rännien sulatus ekologisesti vesihöyryllä

Kuten jo edempänä todettiin, liittyy huoltamattomiin ränneihin paljon ongelmia talvikaudella. Pakkasten saapuessa jäätyvät ensin putkiin jääneet roskat, jotka sitten patouttavat veden, joka myös jäätyy ja alkaa sen myötä aiheuttamaan ränneille monennäköistä hallaa: painava jää on taakka kiinnikkeille, ja lisäksi se vääntää rännejä aiheuttaen virhevirtauksia tai jopa pilaten koko kaadon. Jäätynyt putki voi myös haljeta käyttökelvottomaksi. Kun keväällä sulamisvedet pitäisi saada katolta turvallista reittiä pois, ei se onnistukaan rännien kautta, vaan jäätyneet putket tulvivat yli ja vesi päätyy talon seiniä kastelemaan ja lahottamaan. Seiniltä pihamaalle valuvat suuret vesimäärät aiheuttavat myös selkeän turvallisuusriskin mikäli jäätyvät uudelleen petolliseksi liukkaudeksi kulkureittien läheisyyteen.

Rännien jäänpoistoon on tehokkaita ja toimivia metodeja, joihin eivät missään tapauksessa kuulu rännien hakkaaminen tai potkiminen sekä yritykset irrottaa jää vasaralla, kirveellä tai muulla vastaavantyyppisellä työkalulla. Ikävä kyllä näitäkin on nähty, ja lopputuloksena ei päästä eroon jäästä, mutta voidaan kyllä kohtalokkaasti vaurioittaa sadevesijärjestelmää tai muita katon rakenteita. Meiltä Plus Kattopalvelulta löytyy asianmukaisesti tarkoitukseen soveltuva höyrysulatuskoneisto. Jään sulattaminen vesihöyryllä on sekä tehokas, hellävarainen että ekologinen tapa jäänpoistoon. Samalla tekniikalla voimme sulattaa myös esimerkiksi jäätyneet kattokaivot sekä ojarummut. Tietysti rännien avaaminen vesihöyryllä on vain väliaikainen apu siinä tapauksessa, että kovat pakkaset palaavat. Tarpeen mukaan voimme toteuttaa myös kestävämmän ratkaisun rännien sulana pysymiseksi asentamalla sadevesijärjestelmääsi erityiset sulanapitokaapelit.

Rännien ja vesikourujen puhdistus sekä huolto on edullinen tapa pitää sadevesijärjestelmä toimintakuntoisena tehtävässään. Asianmukaisesti toimivat rännit suojelevat taloa sään ja kosteuden tuomilta vaaroilta, niin etteivät sade- ja sulamisvedet aiheuta vahinkoa rakennukselle pääsemällä vääriin paikkoihin. Kun Plus Kattopalvelu siivoaa ja huoltaa talosi sadevesijärjestelmän, toimii kaikki taatusti kuten pitääkin: kaato on prikulleen oikea, kiinnitykset lujat ja hyväkuntoiset, ja veden virtaus putkissa esteetön. Meiltä saat kattavana palveluna myös muut katon huolto- ja kunnostustyöt kattopesuista paikkauksiin ja läpivientien ylösnostoista lumiesteiden asennuksiin. Kun siis kattosi kaipaa huoltoa, huolenpitoa, korjausta tai kunnostusta, kutsu meidät paikalle. Tästä se onnistuu vaikka heti – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!