Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Tiilikaton pesu ja puhdistus ovat kattohuollon kulmakivi

Perinteinen tiilikatto on maassamme syystäkin suosittu katevaihtoehto, onhan se kestävä, hiljainen ja kaunis. Asianmukaisesti huollettuna se on myös huomattavan pitkäikäinen. Tiilikaton tärkeimpiin huoltotoimiin kuuluvat tiilikaton harjaus, pesu ja puhdistus, sillä kattoa likaa muun muassa puista kulkeutuva lehtiaines ja siitepöly sekä puulämmitteisissä taloissa noki ja tuhka. Tiilipintaan iskevät myös ilmansaasteet sekä sammal, levä, jäkälä ja muu kasvimassa. Jos katon huolto on puutteellista tai jos se laiminlyödään kokonaan, voi uusikin katto rapautua nopeasti ja kalliimpaan kattoremonttiin joudutaan ryhtymään ennen aikojaan – betonitiilikaton käyttöikä voi olla jopa 60-70 vuotta, mutta ilman huoltoa se voi lyhentyä jopa puoleen. Tämän välttämiseen on kuitenkin olemassa edullinen, vaivaton ja mielekäs keino: tiilikaton säännöllinen pesu ja puhdistus.

Me Plus Kattopalvelulla toimitamme laadukkaat tiilikaton pesut ja puhdistukset sekä muut huoltotoimet. Meiltä löytyy pitkän linjan kokemus monipuolisista tiilikattotöistä, joten suoritamme huollot aina katteelle sopivin keinoin ja turvallisuusmääräysten mukaisesti. Huokoista tiilipintaa ei turhaan vaurioiteta, ja huolloissa käytetään tiilelle optimaalisia pesu- ja käsittelyaineita. Tarvittaessa teemme myös sammaleentuhokäsittelyn tiilikatolle. Katolle noustessamme katsomme aina kokonaisuutta: kattohuollon yhteydessä tarkistamme myös rännit, läpiviennit, jiirit ja muut katon yksityiskohdat. Mikäli katolta löytyy esimerkiksi rikkoutuneita tai liikkuneita tiiliä, tai mikäli lumiesteet ovat huonosti kiinni alustassa, kerromme tällaisistakin seikoista sinulle ja voimme hoitaa haastekohdat edullisesti kuntoon.

Tiilikaton pesu ja puhdistus on ylivoimaisesti taloudellisin tapa huolehtia katon kunnosta ja turvallisuudesta. Plus Kattopalvelulla teettämistäsi kattotöistä saat myös hyödynnettyä kotitalousvähennyksen verotuksessa, ja toki sivustomme kautta saa tarpeen mukaan joustavampaakin rahoitusta kattotöihin. Kun tiilikaton kausihuolto ja puhdistus toteutetaan säännöllisesti, vältytään suuremmilta kattoremonteilta, pidetään kattoa rappeuttava sammal poissa, ja saadaan katon ominaisuuksista irti paras mahdollinen. Lisäksi tiilikaton pesu ja puhdistus tietysti kirkastaa katon värin, ja rakennuksen yleisilme siistiytyy. Meiltä saat kaikki kattotyöt takuun kanssa suoritettuina ja lisäksi palveluumme sisältyy aina ilmainen katon kuntotarkastus. Toimi siis kattosi parhaaksi ja tilaa taitavat tiilikattotietäjämme paikalle – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tiilikaton pesusta ja puhdistuksesta!

Tiilikaton pesu ja puhdistus
Älä anna roskan ja sammaleen valtaa kattoasi. Tiilikaton pesu ja puhdistus palauttaa kattosi edustuskuntoon.

Tiilikaton tehokas puhdistus tapahtuu manuaalisesti vedellä ja harjalla

Tiilikaton peruspuhdistus toteutetaan vedellä ja harjalla. Puhdistus on tärkeä, sillä tiilikaton karhea pinta kerää itseensä helposti lehtiä, neulasia ja muuta irtoroskaa. Kaikki ylimääräinen aines katepinnassa sitoo aina itseensä kosteutta, ja katto pysyy märkänä pidempään tai katon kuivuminen jopa estyy. Kosteus ei tee hyvää tiilelle, vaan syvälle tiilen huokosiin tunkeutuessaan sen vuorottainen sulaminen ja jäätyminen aiheuttavat pakkasrapautumista eli tiilen murenemista ja jopa halkeilua. Tiilikaton pesu, harjaus ja puhdistus täytyy hoitaa ajoissa kuntoon, sillä vaikka katolle kulkeutuva irtoroska ei itsessään jämähtäisikään kiinni alustaan, tarjoaa se oivalliset olosuhteet sammaleen ja jäkälän muodostumiselle. Nämä tiilikaton arkkiviholliset taas vaativatkin katolta poistuakseen jo kovempia otteita.

Ennen tiilikaton pesua katto puhdistetaan harjaamalla ja sen yleiskunto tarkistetaan kattavasti. Tiilikaton harjaus on kätevä tapa poistaa katolta irtolika, roskat, lehdet ja neulaset. Apuna irtoroskan poistamiseen voidaan käyttää myös lehtipuhallinta, jos halutaan että mekaanista rasitusta kattopinnalle aiheutetaan mahdollisimman vähän. Kovin märkää, pinttynyttä tai painavaa ainesta sillä ei kuitenkaan pystytä poistamaan. Tiilikaton harjauksessa on olennaista, että käytetään riittävän pehmeää harjaa ja toteutetaan harjaus oikealla tekniikalla. Harjaus, kuten katon puhdistus muutenkin, kannattaa aloittaa katon harjalta ja edetä ylhäältä alaspäin. Viimeisenä siivotaan räystäät, sillä niihin valuu roskaa joka tapauksessa katon puhdistuksen aikana. Katon kunto selvitetään tarkoin, jotta esimerkiksi mahdolliset vuotokohdat tai muut korjaustarpeet on operoitu kuntoon ennen katon vesipesua.

Tiilikaton pesua esivalmistellessamme suojaamme katon välittömän ympäristön: ikkunat, ovet, terassit, istutukset ja niin edelleen. Valitsemme tiilikatolle sopivan pesuaineen, ja manuaalinen harjaus vesipesun yhteydessä tehostaa pinttyneen lian ja sammaleen irtoamista katosta. Tarvittaessa apuna voidaan hyödyntää myös painepesuria, joskin vedenpaine on syytä säätää tarkoin tiilikatolle sopivaksi, ettei kattoa vaurioiteta tai tiiliä rikota pesun yhteydessä. Katon annetaan kuivua huolellisesti ennen käsittelyä muilla suoja-aineilla – vesipaine kuluttaa aina jonkin verran pinnoitetta, joten pesun jälkeen on voisi olla hyvä suorittaa katolle suojakäsittely, jotta pinta ei jää liian huokoiseksi. Esimerkiksi kyllästyskäsittelyllä palautetaan tiilelle takaisin sen alkuperäisiä ominaisuuksia, ja kate on helppohoitoisempi jatkoa ajatellen.

Märkä katto sekä sillä liikkuminen ja työskentely ovat aina turvallisuusriskejä, ja kokeneet ammattilaisemme tiedostavat tämän. Plus Kattopalvelu toteuttaa tiilikaton puhdistukset niin katon kuin ympäristönkin kannalta turvallisella tavalla, ja käytämme aina asianmukaisia turvaköysiä sekä putoamissuojaimia työtä toteuttaessamme. Tiilikaton puhdistus palauttaa katon kauneuden ja ehkäisee katon sammaloitumista varjellen näin katteen vesitiiveyttä ja hyvää kuntoa. Jos tiilikaton pesu, harjaus ja puhdistus eivät riitä irrottamaan sammalta, poistamme ei-toivotun kasvuston tehokkaasti ja turvallisesti erityisellä sammaleentuhokäsittelyllä.

Tiilikatetta tuhoava sammal ei poistu katolta omia aikojaan – älä jää odottelemaan

Valitettavan tuttuja vieraita tiilikatolla ovat sammal, levä, jäkälä ja muu kutsumaton kasvimassa. Jos katto on varjoinen ja kostea, ja jos sen pintaan on päässyt kertymään maatuvaa roskaa, viihtyy sammal sillä todennäköisesti varsin hyvin. Myös sellaiset seikat kuten katon muoto ja kaltevuus sekä ympäristön suojaisuus voivat vaikuttaa kasvuston kehittymiseen. Tiilikaton puhdistus harjaamalla ja vesipesulla ehkäisee kasvuston syntymistä, mutta ei ole pitkäaikaisin ratkaisu tilanteeseen, sillä katon peruspuhdistuksessa sammal ei tuhoudu juurineen. Kokonaisvaltaisempaan kasvuston poistamiseen tarvitaan sammaleentuhokäsittely.

Sammal on katolle ongelma monestakin syystä. Sammal ja jäkälä käyttävät ravinnokseen tiilen mineraaleja, mikä ajan mittaan haurastuttaa tiiltä. Aluksi hapertumista hillitsee tiilen suojaava pinnoite, mutta sen kuluessa vuosien varrella pois sammal pääsee yhä helpommin juurtumaan pitävästi alustaan. Sammal sitoo kosteutta, ja kun juuret tekevät tiileen pieniä reikiä, kulkeutuu vesi sitä kautta myös tiilen sisään. Lämpötilanvaihteluiden myötä vesi vuoroin laajenee ja supistuu, jolloin tapahtuu niin kutsuttua pakkasrapautumista – tiili murenee ja jopa halkeilee. Kosteutta sitova kasvimassa lisää myös katon painoa ja rakenteiden rasitusta. Jos tilanteen annetaan kehittyä vuositolkulla, voi sammaleen alta pahimmillaan paljastua suoranainen reikä katossa. Jos vesi on ehtinyt sitä kautta vesikatteen alle, alusrakenteisiin saakka, ollaan jo kosteusvaurion kokoisissa ongelmissa.

Sammaleentuhokäsittely on tehokas ja vaivaton tapa päästä eroon ei-toivotusta kasvustosta katolla. Kyseessä on ekologinen, biohajoava aine, joka ruiskutetaan tai levitetään katolle, ja jätetään sitten tekeytymään. Aine ei ainoastaan poista kasvimassan näkyvää osaa, vaan vie sammaleen juurineen. Erillistä huuhtelua ei välttämättä tarvita, vaan aine poistuu seuraavien sadevesien mukana katolta omia aikojaan. Sammaleentuhokäsittelystä ei koidu vaaraa muille kasveille eikä myöskään eläimille tai ihmisille. Sammaleenpoiston lisäksi katolle voi teettää ennaltaehkäisevän kasvustonestokäsittelyn, joka edesauttaa kattoa hylkimään sammalta, levää ja muuta kasvustoa tulevaisuudessa. Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kaikki kattosi tarvitsemat käsittelyt joustavalla aikataululla ja oikeaoppisesti katteen mukaan toteutettuina.

Säännöllinen tiilikaton puhdistus osana kokonaisvaltaista kattohuoltoa

Kuinka usein tiilikatto sitten täytyy puhdistaa? Tiilikaton pesu- ja puhdistustarve vaihtelee tietysti katon iän, huoltohistorian, kunnon ja ympäristön mukaan. Esimerkiksi paahteisiin etelään suunnattuihin lappeisiin ei likaa ja kosteutta kerry yleensä samalla tavalla kuin pohjoisen- ja idänpuoleisiin varjoisiin katonosiin. Samoin, jos katon ympäristössä on vaikkapa runsasta puustoa, voi puhdistustarve olla tiheämpi. Kaikensorttinen lika katolla estää katon kuivumista ja nopeuttaa katon rappeutumista, ja roskaiset rännit puolestaan aiheuttavat virhevirtauksia ja tukoksia sade- ja sulamisvesien suhteen. Kattoa on hyvä tarkkailla läpi vuoden, ja perusteellisempi kuntotarkistus sekä katon harjaus ja puhdistus on syytä suorittaa minimissään kaksi kertaa vuodessa – syksyisin ennen talven rasituksia sekä keväällä katon sulaessa taas lumien alta näkyviin.

Samalla kun puhdistamme tiilikattosi, käymme läpi sen tilanteen yleisellä tasolla ja varmistamme, että niin läpiviennit, jiirit, kattoturvatuotteet, saumakohdat kuin sadevesijärjestelmäkin ovat kunnossa. Palvelemme kattoasi kokonaisvaltaisesti ja autamme missä tahansa tarvittavissa huoltotoimenpiteissä – esimerkiksi tiivistämme läpiviennit, kiristämme kattotuotteiden kiinnitykset ja vaihdamme rikkoutuneet tiilet uusiin. Tiilikatolla on edellytykset kestää vuosikymmeniä, mutta mikäli katon puhdistusta on laiminlyöty pitkään tai mikäli kattotöitä tehtäessä on vaurioitettu kattopintaa, voi kulunut kate kaivata tiilikaton pesun lisäksi myös parantavaa uudelleenpinnoitusta. Plus Kattopalvelu toimittaa tasokkaat tiilikaton pinnoitustyöt sekä tarvittaessa muutkin täsmäkorjaukset ja tiilikattoremontit.

Tiilikatto voi parhaiten, kun se huolletaan ja puhdistetaan säännöllisesti katon omilla ehdoilla. Käytännössä tähän sisältyy tavallisesti tiilikaton pesu, harjaus, ajoittainen suojakäsittely sekä ammattitaitoisesti suoritettu lumenpoisto talvisin. Näillä toimilla taataan katolle täysi toimintavarmuus ja pisin mahdollinen käyttöikä. Kun etsit luotettavaa ja tehokasta kattohuoltopalvelua, Plus Kattopalvelu on nappivalinta turvaamaan tiilikattosi tulevaisuuden. Saat meiltä kaikki kattotyöt laadukkaana avaimet käteen- palveluna ja täydellä työtakuulla varustettuina. Mikä on tiilikattosi tämänhetkinen tilanne? Onko katolle kertynyt lehtiroskaa tai löytyykö jopa suoranaista sammalta? Milloin viimeksi katepinnalle on tehty palauttava suojakäsittely? Tai onko katepinta jo rapistunut uudelleenpinnoituksen arvoisesti? Teetä kattosi huollot ajoissa, jotta ne pysyvät edullisina ja pienitöisinä toteuttaa. Toimi jo tänään – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tiilikaton huollosta!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt