Kun aluskate vuotaa, katto pelastetaan nopealla reagoinnilla ja lujalla ammattitaidolla

Aluskate tiivistää katon ja pelastaa yläpohjan rakenteet vesivuodoilta ja kosteusvaurioilta. Aluskatetta tarvitaan yläpohjan ja vesikatteen välille pitämään rakenteet kuivina ja terveinä: se paitsi estää ulkoapäin tulevaa vettä pääsemästä katon alempiin osiin, myös kuljettaa talon sisältä höyrystyvän kosteuden turvallisesti pois rakenteista. Vesikatto itsessään ei ole täysin tiivis, vaan saumakohdista voi tihkua kosteutta läpi, joten aluskatteen on oltava toimintakunnossa paikallaan vastaanottamassa läpipäässyttä vettä. Lisäksi sitä tarvitaan tiivistämään monet vuodoille erityisen alttiit katon yksityiskohdat, muun muassa läpiviennit ja jiirit.

Tämän valossa on myös helppo ymmärtää, että jos aluskate vuotaa tai toimii muuten puutteellisesti, on se merkittävä riski koko rakennuksen hyvinvoinnille. Aluskate voi vuotaa esimerkiksi virheellisen asennuksen, mekaanisen vaurioitumisen tai iän myötä tapahtuneen kulumisen johdosta. Olipa syy mikä tahansa, korjaukset on tehtävä viipymättä: jos aluskate ei toimita tehtäväänsä, on seurauksena ensin vesivuotoja, jotka kehittyvät nopeasti lahovaurioiksi ja homeongelmiksi. Nämä vaativat yleensä jo kalliimpia ja kokonaisvaltaisempia korjaustoimia, joten mitä aiemmin aluskatteen vuodot korjataan, sen parempi.

Plus Kattopalvelulta saat kaikki aluskatetyöt ensiluokkaisella laadulla ja asiakaslähtöisesti toteutettuina. Pitkän kokemuksemme ansiosta pystymme luotettavasti kartoittamaan parhaan ratkaisun juuri sinun kattosi tilanteeseen: tutkimme voiko olemassa olevaa aluskatetta korjata tai paikata, vai tuleeko kustannustehokkaammaksi uuden aluskatteen asennus. Työnjälkemme on siisti kaikkia limityksiä, tiivistyksiä, ylösnostoja ja pellityksiä myöten, ja suoritamme onnistuneesti kaikenkokoiset aluskatetyöt täsmäkorjauksista täydellisiin kattosaneerauksiin saakka. Kaikkien kattotöidemme yhteyteen kuuluu maksuton kattotarkastus, joten mikäli katossa on muuta akuuttia korjaustarvetta, selviää sekin kätevästi samalla kertaa ja voimme tarvittaessa hoitaa homman kuntoon.

Kun aluskate vuotaa, on aluskatteen ajoissa tehty korjaus tai vaihto taloudellisesti kannattava ratkaisu, joka säästää isommilta ja ikävämmiltä korjaustöiltä tulevaisuudessa. Kun Plus Kattopalvelu suorittaa aluskatteesi korjauksen tai vaihdon, on työ myös kotitalousvähennyskelpoista henkilöverotuksessa. Lisäksi kotisivujemme kautta voit hakea tarvittaessa joustavaa rahoitus isompia projekteja ajatellen. Aluskatteen korjaus palauttaa katon toimintakyvyn ja mahdollistaa pidemmän käyttöiän, joten hoidata aluskate ajoissa kuntoon. Tästä se onnistuu varmasti ja vaivattomasti – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme aluskatteen korjauksesta!

Aluskate vuotaa
Jos aluskatteeseen läpivientien kohdalle ei ole tehty asianmukaisia ylösvientejä, voi aluskate vuottaa ja aiheuttaa ikäviä kosteusvaurioita.

Aluskate vuotaa savupiipun tai ilmastointiputken kohdalta? Aluskatteen korjaus läpiviennin kohdalta luonnistuu hyvin

Aluskatteen akilleen kantapäänä voidaan pitää katon läpivientejä: ne saattavat herkästi menettää ehdottoman tiiveytensä, ja jos aluskate vuotaa, löytyy vuoto tyypillisesti juuri läpiviennin kohdalta. Katon läpivienteihin kuuluvat esimerkiksi kattoluukut ja -ikkunat, liesituulettimet, ilmastointiputket, viemärintuuletusputket sekä savupiiput. Läpivienneissä on kyse aina kattoon tehdyistä rei’istä, joten ne on saatava täydellisen tiiviiksi. Läpivientien kuntoa ja tiiveyttä tulee myös seurata säännöllisesti ja niiden tilanne tarkistaa esimerkiksi aina kausihuollon yhteydessä. Jos aluskate vuotaa läpiviennin kohdalta, on korjaus ja pakkaus lähtökohtaisesti helpommin tehtävissä kuin vaikkapa katteen keskellä sijaitsevan reiän kohdalla. Läpivientien tapauksessa vuodon syy saadaan paikannettua yleensä virheelliseen asennukseen tai läpiviennin huonokuntoisuuteen, ja vauriot jäävät tavallisesti paikallisiksi.

Jotta aluskate saadaan tiiviiksi läpivientien kohdalta, on jokaisen läpiviennin yhteyteen tehtävä asennettaessa aluskatteen ylösnosto. Tämä on yhtä tärkeää kuin aluskatteen asennussuunta ja oikea kireyskin, sillä ilman ylösnostoja ei aluskatetta voida saada vedenpitäväksi, ja vaillinaisesti toimivana siitä tulee melko turha. Aluskatteen ylösnosto tarkoittaa käytännössä, että aluskate nostetaan ja viedään läpivietyä kappaletta vasten niin, ettei vesi pääse siltä kohtaa millään alusrakenteisiin. Kosteuden siirtymistä läpivienneistä eteenpäin estävät myös nimenomaiset tiivistekappaleet, jotka asennetaan läpivienteihin. Kun läpiviennit tehdään jo asennusvaiheessa ammattitaidolla jokaista yksityiskohtaa myöten, säästytään falskaavilta tiivisteiltä ja vuotavilta läpivienneiltä.

Kun aluskate vuotaa läpiviennin kohdalta, Plus Kattopalvelusta saat asiantuntevan avun. Paikallistamme tarkan vuotokohdan, kartoitamme mahdolliset vauriot sekä etsimme vuodon syyn. Onko kyse tekemättä jätetystä ylösnostosta? Onko läpiviennin tiiviste hapertunut tai sauma pettänyt? Vai toimiiko itse läpivienti virheellisesti tai puutteellisesti aiheuttaen sitä kautta ongelmia? Toteutamme tarvittavat ylösnostot ja uusimme läpivientien tiivisteet. Kun korjaamme aluskatetta savupiipun kohdalta, asennamme samalla piipun pysty- ja juuripellitykset sekä piipunhatun. Kauttaaltaan huonokuntoiset läpiviennit vaihdamme uusiin ja toimiviin, ja pidämme muutenkin kaikin tavoin huolta kattosi kunnosta ja toimintakyvystä.

Aluskatteen vuoto voi olla merkki virheellisestä asennuksesta tai kuluneesta katteesta

Kun aluskate vuotaa, on siihen useampi mahdollinen syy. Ongelma saattaa olla perujaan jo asennuksessa tehdystä virheestä tai katon rakennus- tai huoltotöiden yhteydessä syntyneestä vauriosta. Myös lumen tai myrskyn aiheuttama kattovahinko voi tuntua aluskatteessa asti ja aiheuttaa sen vuotamisen. Joskus erityistä virhettä tai vauriota ei ole tapahtunut, vaan aika on yksinkertaisesti tehnyt tehtävänsä: aluskate tai sen läpiviennit tai tiivisteet ovat kuluneet ja ne alkavat pettää vanhuuttaan. Koska vuoto aluskatteessa voi johtua niin monesta eri tekijästä, on syy ensin kartoitettava ja tarkka vuotokohta paikallistettava huolella, minkä jälkeen korjaustoimiin voidaan ryhtyä.

Aluskatteen asennus virheellisesti tehtynä voi johtaa vuotoihin aluskatteessa. Esimerkiksi oikealla asennuskireydellä on suuri merkitys: liian löysästi asennettu aluskate voi poimuttua ja johtaa vettä tuuletusrakoihin, kun taas liian kireälle asennettu aluskate ohjaa vedet kattoruoteisiin, ja niiden kiinnityskohdissa olevista nauloista mahdollisesti edelleen alempiin katon osiin. Lisäksi liian kireällä aluskatteella on suuri riski revetä lämpötilanvaihteluiden mukana eläessään. Jos aluskatteen limitykset eivät ole riittävät, tai jos ne on tehty vääränsuuntaisesti, kasvattaa se vesivuodon mahdollisuutta. Myös se on ongelma, mikäli jo aiemmin mainitut läpivientien ylösnostot ja tiivistekappaleet puuttuvat katolta.

Aluskatteen asennuksen aikana on liikuttava ruoteiden päällä, joten mikäli varomaton kattotyöntekijä on astunut vahingossa katteen päälle, voi aluskate siitä vioittua. Tai työn tuoksinassa aluskatteelle on saattanut pudota esimerkiksi vasara, tai terävä pellinreuna on sivaltanut katetta. Tai kenties katteeseen on tullut reikiä ohiammuttujen naulojen vuoksi. Myös siinä tapauksessa, että aluskate loppuu ennen aikojaan – jos se esimerkiksi ei ylety räystäälle saakka – ei katon vedenpoisto toimi odotetulla tavalla. Aluskatteen on tärkeä jatkua reilusti seinälinjojen yli.

On monia muitakin syitä aluskatteen vuotamiselle. Jos jiiripuiden väliin on jäänyt rakoa, voi vesi löytää tiensä sitä kautta sisälle rakenteisiin. Katolta putoava lumi saattaa repiä irti viemärintuuletusputken katolta, tai katto voi kärsiä äkillisistä myrskyvaurioista. Ajan hammas iskee myös katteeseen, ja esimerkiksi lämpötilanvaihtelut rasittavat erityisesti läpivientien tiivisteitä altistaen niitä entisestään vuoto-ongelmille. Kun aluskate vuotaa, kutsu Plus Kattopalvelu apuun. Selvitämme vuodon syyn ja kartoitamme mahdolliset vauriot, minkä jälkeen joko korjaamme olemassaolevan aluskatteen tai vaihdamme sen uuteen ja uljaaseen tilanteesta riippuen.

Korjataanko vanhaa aluskatetta vai asennetaanko uusi tilalle? Plus Kattopalvelu kartoittaa katollesi parhaan ratkaisun

Valtaosassa tapauksista aluskatteen korjaus on oikea lähestymistapa, varsinkin jos itse vesikato on toimintakuntoinen. On kuitenkin aina tapauskohtaista, kumpi tulee järkevämmäksi: korjataanko vanhaa aluskatetta vai asennetaanko uusi tilalle? On aina selvitettävä katon tarkka tilanne ja muun muassa jäljellä oleva käyttöikä. Useimmiten aluskatteesta saadaan korjauksilla pitkäksi aikaa täysin toimiva. Pelkällä teippipaikkauksella ei pitkälle pötkitä, joten korjaustyöhön kannattaa valita aina ammattilainen, joka tuntee aluskatteet sekä erilaiset korjausmetodit. Aluskatteen vaihto uuteen on melko suuri työ, joten se kannattaa pyrkiä tekemään vasta kattoremontin yhteydessä, kun vesikate itsessään on vaihtokunnossa. Vesikatteen ja aluskatteen käyttöikä myötäilevät toisiaan, mutta on monia tapauksia ja syitä, miksi aluskatetta joudutaan kesken elinkaarta korjaamaan. Aluskatteen paikkaus saatetaan tehdä joskus myös tietoisesti väliaikaisratkaisuna: teipataan katetta sen verran, että sen kanssa saadaan sinniteltyä lähikuukausina toteutettavaan kattoremonttiin saakka.

Kun aluskate vuotaa, voivat vauriot parhaassa tapauksessa olla vain lieviä ja hyvinkin paikallisia. Tällöin korjaus- ja paikkaustoimetkin on mahdollista suorittaa nopeasti sekä pitkäikäisesti. Esimerkiksi yksittäiset reiät tai venymät voidaan tavallisesti korjata, samoin aluskatteen vuodot läpivientien kohdalta. Aluskatetta voidaan korjata vaihtamalla aluskate osittain uuteen kattotuoliväli kerrallaan. Vesikate puretaan ensin tarvittavilta osin, minkä jälkeen saadaan asennettua uudet ja toimivat aluskatevuodat ongelmakohtiin. Tarvittaessa Plus Kattopalvelulta luonnistuvat myös laajemmat korjaustyöt sekä katon että sen rakenteiden osalta. Uusimme yläpohjan rakenteiden puuosat ja vaihdamme villat, sekä teemme välikaton parannustyöt muun muassa tuuletuksen ja eristyksen suhteen.

Jos kuitenkin aluskate on auttamattoman huonossa kunnossa, voi sen korjaus osoittautua kustannustehottomaksi: kun yksi kohta saadaan korjattua, löytyy saman tien jo seuraava paikkaustarve, ja aluskatteen kanssa joudutaan ikävään ja kalliiseen korjauskierteeseen. Näin on esimerkiksi silloin, kun aluskate on huomattavan kulunut, reikiintynyt, kostunut tai kun se roikkuu kauttaaltaan. Vain vaihtamalla aluskate uuteen saadaan taattua ehdoton vedenpitävyys katon rakenteelle, ja laadun varmistaa tällöin valmistajan materiaalitakuu.

Olipa sinun kattosi tapauksessa paras ratkaisu sitten aluskatteen täsmäkorjaus, täydellinen kattoremontti tai jotain siltä väliltä, Plus Kattopalvelu suorittaa työn taitavasti ja tehokkaasti. Asennamme aluskatteen huolellisesti pienintä yksityiskohtaa myöten, jolloin saavutetaan sataprosenttinen tiiveys ja toimivuus katolle. Työlle annamme laatutakuun, ja jatkossa saat meiltä tarpeen mukaan kattavana palveluna kaikki katon huollot, korjaukset ja remontit. Varaa tästä luotettava tekijä laatukatolle – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!