Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Kun huopakatto vuotaa, säästää nopea reagointi isommilta vaurioilta

Kun huopakatto vuotaa, tarvitaan nopeaa reagointia. Huopakaton vuotokorjauksilta ei yksikään katto välty ikuisesti, vaan jossain vaiheessa katteen paikkaus tai korjaus tulee väistämättä eteen. Huopakattoa sekä sen suojaavaa sirotetta kuluttavat muun muassa lehtiroska, noki, lika, siitepöly, sammal, sade- ja sulamisvedet, talven lumi- ja jääkuorma sekä vuoden mittaan tapahtuvat merkittävät lämpötilanvaihtelut. Vuotoon voi olla syynä hapertunut läpivienti, auennut sauma, katepintaan iän myötä kulunut reikä tai vaikka puuttuva piipunhattu. Jos vuotavaa huopakattoa ei korjata ajoissa, pääsee vesi etenemään vuotokohdista katon alempiin osiin lopulta homehduttaen rakenteet ja pilaten sisäilman. Ajoissa tehty huopakaton paikkaus sen sijaan palauttaa katteelle sen tiiveyden ja teknisen toimivuuden, ja näin katon elinkaari voi jatkua edelleen.

Plus Kattopalvelu hoitaa kattosi vuotokorjaukset pienistä täsmäpaikkauksista suurempiin kattosaneerauksiin saakka. Korjaamme jyrkät ja loivat katot pulpettikatoista harja- ja tasakattoihin, oli kyseessä sitten kolmiorimakatto, rullahuovasta valmistettu bitumikermikatto tai perinteisempi palahuopakatto. Otamme työskentelyssämme huomioon katemateriaalin erityispiirteet emmekä esimerkiksi tarpeettomasti vaurioita pehmeää kattohuopaa kunnostuksen yhteydessä. Huopakaton vuotokorjaukset kannattaa jättää asiantuntijan tehtäviksi, sillä huopakaton vedenpitävyyden palauttaminen ei ole maailman yksinkertaisin asia. Kun ammattilainen käy katollasi, on työnjälki siistiä, paikkapalat sulautuvat julkisivuun mahdollisimman hyvin, ja mahdolliset piilevät ongelmakohdat ja alkavatkin reiät huomataan varmasti. Vain asiantuntija pystyy takaamaan katolle korjauksen jälkeen teknisen toimivuuden.

Tehokkain ja huokein tapa taltuttaa kattovuodot on ennaltaehkäisevä toiminta kattohuollon sekä säännöllisten katon kuntotarkastusten muodossa. Minimissään katon kausihuolto sekä katsastus kannattaa teettää kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Meiltä saat kokonaisvaltaista palvelua tässäkin asiassa: huollon ja tarkistuksen annamme aina samaan pakettiin, nimittäin aina kun käymme katollasi jonkin toimenpiteen merkeissä – oli se sitten rännien siivous tai vaikka aurinkopaneelien asennus – katsomme samalla koko katon yleiskunnon läpi harjalta räystäisiin. Erityishuomiota kiinnitämme huopakaton tyypillisimpiin vuotokohtiin: saumojen ja reuna-alueiden tiivistyksiin, läpivienteihin sekä pinnoitteen kuntoon. Jos jotain huomautettavaa löytyy, tuomme siitä sinulle tiedon sekä saat edullisen tarjouksemme korjaustöistä. Meiltä tilatut palvelut saa yksityisasiakas hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä, ja mikäli saneeraustarve on laajempi, voi sivustomme kautta hakea urakalle joustavampaa rahoitusta.

Kun huopakatto vuotaa, toimi viipymättä ja tilaa meidät paikalle. Ajoissa tehty korjaus säästää usein isommilta toimenpiteiltä, kuten rakenteiden uusimisilta ja lahovauriokorjauksilta. Jos kosteusvaurio on kaikesta huolimatta elänyt omaa elämäänsä jo pidemmän aikaa, ei silloinkaan syytä huoleen – meiltä luonnistuvat laadukkaasti kokonaiset huopakattoremontitkin. Käytämme poikkeuksetta laadukkaita materiaaleja ja käsittelyaineita, ja meillä teetetyille töille saat aina takuun. Huopakaton hyvinvointi edesauttaa koko rakennuksen terveyttä ja toimivuutta, joten älä tingi siitä, vaan varmista ehjä ja tiivis suoja talollesi. Huopakaton huollossa ja korjauksessa käänny puoleemme – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme huopakattotöistä!

Huopakatto vuotaa
Huopakatto voi vuotaa huopien saumoista tai vaikka läpiviennin kohdalta.

Jos bitumikatto päästää vettä läpi, etsimme ongelman perimmäisen syyn ja korjaamme syntyneet vauriot

Nykyään huopakatosta puhuttaessa viitataan tavallisesti lujaan, elastiseen ja pakkasta hyvin sietävään bitumikermikattoon. Tuotekehitys huopakattojen kohdalla on ottanut isoja askeleita raakahuovan ja lasikuituhuovan ajoista nykyiseen kestävään kumibitumikermiin. Tietysti huopakaton toimivuus vaatii sen, että kate on täysin ehjä ja vesitiivis, joten huopakaton paikkaus kannattaa teettää mahdollisimman pian sen jälkeen, kun katosta löytyy reikä, kuluma tai repeämä. Varsinkin huopakaton saumakohdat sekä läpiviennit kuuluvat riskirakenteisiin, jotka alkavat helposti vuotamaan. Katepintaa sekä sen suojaavaa sirotetta kuluttavat vuosien mittaan jos jonkinlainen kemiallinen ja mekaaninen rasitus. Aika tekee tehtävänsä, ja vuoto-ongelmat saattavat olla iän mukanaan tuomia tai juontaa juurensa alkuperäisessä asennuksessa tehtyihin virheisiin. Puutteellinen kattohuolto voi jouduttaa paikkaustarvetta, tai katetta on saatettu vaurioittaa esimerkiksi hutiloiden suoritetun lumenpoiston yhteydessä. Myös myrskyn tai lumen aiheuttamat äkilliset vauriot ovat omiaan synnyttämään katolla vuotovahinkoja.

Olipa kattovuodon syy missä tahansa, on olennaista reagoida nopeasti, ennen kuin rakenteiden kunto ehtii vaarantua. Jos katteesta löytyy painumia, kupruja, reikiä tai repeämiä, vaativat ne aina toimenpiteitä, samoin aukeilleet tai halkeilleet saumakohdat sekä falskaavat läpiviennit. Suoritamme huopakaton vuotokorjaukset aina kohteen tarpeiden mukaan mittatilaustyönä, ja kartoitamme, voiko nykyistä katetta paikata laadukkaalla ja kestävällä lopputuloksella, vai onko syytä vaihtaa kokonaisia huopia tai jopa uusia katto täysin. Useimmissa tapauksissa olemassa oleva kate pystytään palauttamaan toimintakykyiseksi ja näin jatkamaan sen elinkaarta. Tämä riippuu muun muassa reikien ja muiden vaurioiden koosta, määrästä ja sijainnista katepinnassa sekä kattohuovan ja vesikaton alapuolisten rakenteiden yleiskunnosta. Asiantuntijamme ottavat kattosi tilanteesta tarkoin selvää ja etsivät juuri sille sopivimman kunnostusratkaisun.

Jos katossa on pieni kuluma tai useampia pieniä kulumia, käsittelemme ne tavallisesti paikkausmassalla. Tarpeen tullen käytämme myös asianmukaisia paikkapaloja apuna korjauksessa. Mikäli kate kokonaisuudessaan on hyväkuntoinen, mutta sille on sattunut paikallinen mekaaninen vaurio – esimerkiksi lumien mukana irronneen kattotuotteen tai myrskyssä kaatuneen puun aiheuttama repeämä – voimme vaihtaa tuon yksittäisen kärsineen kattovuodan uuteen. Huopakaton vuotokorjaukset kannattaa jättää ainoastaan taitavan ammattilaisen tehtäviksi, sillä ne ovat aina haastavia. Käytettävät paikkausaineet tulee valita katteelle juuri sopiviksi ja paikkapalat mitoittaa oikein. Erityisen vaativia korjattavia ovat huopakaton pullistumat eli höyrypussit. Kun huopa täytyy leikata auki, tasoittaa ja sen jälkeen käsitellä jälleen tiiviiksi, vaaditaan rutkasti kokemusta ja ammattitaitoa, että katteesta saadaan elvytettyä teknisesti toimiva. Plus Kattopalvelun huoleksi voit hyvillä mielin jättää niin suuret kuin pienetkin huopakattokorjaukset, sillä lopputulos on aina tyylikäs, toimiva ja ennen kaikkea täydellisen tiivis.

Huopakatto voi vuotaa aukeilleiden saumojen, sammaleen ja lumikuorman seurauksena

Huopakattoa rasittavat vuodenaikojen vaihdellessa monet ulkoiset uhkatekijät. Oman jälkensä katepintaan jättävät niin sammalkasvusto, auringon uv-säteily kuin talven lumikuormakin. Paahtavan uv-säteilyn vaikutuksesta kattohuopa kuivuu ja menettää joustavuutensa, mistä seuraa katepinnan halkeilua ja repeilyä. Tilanne heikkenee entisestään, kun alun perin huovassa ollut suojapinta kuluu vuosien varrella pois ja alla oleva bitumi joutuu alttiiksi mekaanisille vaurioille. Ajan mittaan huovan halkeamasta voi kehittyä vettä vuotava reikä.

Huopakaton tiivisteitä kuluttavat toistuvat lämpötilanvaihtelut, ja veden ja lumen paine aukoo kattohuopien liitoskohtia. Pahimmillaan katolle kertyvä lumimassa voi painaa useita tonneja, ja tällaisen valtavan rasituksen alla esimerkiksi kattorakenteet saattavat painua. Notkahtaneella katolla vesi alkaa ei-toivotusti kerääntyä tiettyihin kohtiin aiheuttaen vuorostaan lisäpainetta esimerkiksi saumoille. Sammal taas rapauttaa kattoa hautoen kosteutta katepinnassa ja työntyen juurillaan yhä syvemmälle kiinni huopaan. Lika, lehtiroska, siitepöly, humus, sammal ja kaikenlainen muukin bioroska sitoo itseensä kosteutta, eikä katto pääse kuivumaan. Jos tilanteen annetaan kehittyä pitkään, voi sammaleen alta paljastua lopulta reikä katossa. Auenneet liitokset saattavat myös päästää sammaleen juuret viemään kosteuden edelleen alusrakenteisiin, ja ikävimmillään tästä seuraa homevaurio sekä rakenteiden ja sisäilman pilaantuminen.

Paljolti katon toimintakykyyn ja suojaan pystyy vaikuttamaan ennaltaehkäisevillä huoltotoimilla. Kun roskat poistattaa ja katepinnan puhdistuttaa säännöllisesti, ei sammalta niin herkästi pääse muodostumaan. Tarpeen tullen voit tilata meiltä myös huopakaton sammaleentuhokäsittelyn, joka on katepinnalle hellävarainen mutta sammaleelle tuhoisa. Talvella toteutamme katon kuormaa keventävät ja toimintakykyä parantavat lumenpudotukset sekä jäänsulatukset katolta ja ränneistä. Huopakaton kunnostuksen yhteydessä suoritamme tarvittaessa myös huopakaton maalaukset ja uudelleenpinnoitukset, jolloin katteen tekniset ominaisuudet saadaan palautettua mahdollisimman lähelle alkuperäistä ja huopa jaksaa jälleen hylkiä likaa, kosteutta ja kasvustoa optimaalisella tavalla. Huopakaton tilannetta on hyvä tarkkailla läpi vuoden yllättävien vuoto-ongelmien ehkäisemiseksi. Etenkin, jos katteessa jo on paikattuja kohtia, on sen kuntoa havainnoitava säännöllisesti.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat aina täsmälääkkeet huopakattosi haasteisiin, oli ongelmien kokoluokka sitten suuri tai pieni. Ajoissa suoritetut korjaukset ja esimerkiksi vuotavan huopakaton paikkaukset säästävät usein isommilta ja kalliimmilta projekteilta, ja olemassa olevan katon käyttöikää saadaan jatkettua kustannustehokkaasti vielä eteenpäin. Millainen on sinun huopakattosi tilanne tällä hetkellä? Näkyykö katolla painumia, kupruja, sammalta tai muita huolestuttavia merkkejä? Epäiletkö, että katto on vaarassa vuotaa? Kun huopakatto päästää vettä läpi, kutsu meidät paikalle. Kartoitamme tilanteen, tilkitsemme vuodon ja teemme tarvittavat korjaukset niin, että lopputulos kestää paitsi katseen, myös aikaa. Varmista kattosi vesitiiveys – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme huopakaton vuotokorjauksista!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt