Katon kastuneiden ja lahonneiden puuosien vaihto tulee suorittaa ensi tilassa

Katon alapuolisissa rakenteissa lahovaurio – mikä neuvoksi? Maamme ilmasto on haastava, joten sateen ja lumen aikaansaamat vesivahingot ovat harmillisen yleisiä. Katon vesivuotoja ja kastuneita rakenteita voivat aiheuttaa monet eri tekijät: sammal, iän myötä tapahtuva kuluma, virheasennukset, huollon laiminlyönti, lumi- tai myrskyvauriot, mekaaninen ja kemiallinen rasitus, puutteet tuuletuksessa ja niin edelleen. Kun katon suojaus pettää ja vesi pääsee valumaan rakenteisiin asti, on syytä ryhtyä korjaustoimiin mahdollisimman nopeasti, sillä pienikin vesivuoto kehittyy ajan kanssa mittavaksi vaurioksi. Jos tilanne on päässyt jo siihen pisteeseen, että katon alapuoliset rakenteet ovat kastuneet ja lahonneet, on kosteus saanut todennäköisesti paljon muutakin tuhoa aikaan. Kastuneet eristeet ja home- tai muu mikrobikasvusto ovat vakava vaara rakennuksen terveydelle ja johtavat äkkiä myös terveyshaittoihin ja sisäilmaongelmiin.

Vaikka lahovaurion kohdalla on kyse mittavasta ongelmasta, ei tilanne ole toivoton. Plus Kattopalvelulta löytyy täsmälääkkeet jokaiseen katon haasteeseen, myös kastuneisiin rakenteisiin sekä laho- ja homevaurioihin yläpohjassa. Olipa kattosi tehty tiilestä, huovasta tai pellistä, tulemme avuksesi. Huipputaitavat katto-osaajamme paikallistavat ongelman, kartoittavat vahingot ja toteuttavat eristeiden sekä rakenteiden korjaus- ja vaihtotyöt tarpeen mukaan. Kastuneet mutta vielä kunnossa olevat rakenteet pystymme elvyttämään, jolloin riittää vuotokohdan korjaus, mutta kokonaan pehmenneet ja lahonneet rakenteet vaativat isompia vaihto- ja uusimistoimia. Mikään työ ei ole meille liian suuri tai pieni eikä liian vaativa toteuttaa.

Saat meiltä katon kaikki huolto- ja korjaustyöt avaimet käteen- palveluna, eli vastaamme projektin jokaisesta vaiheesta aina suunnittelusta toteutukseen ja viimeistelyihin saakka. Palvelumme kokonaisvaltaisuus näkyy siinäkin, että tulimmepa rännejä puhdistamaan tai aluskatetta korjaamaan, niin kattotöiden yhteydessä käymme aina läpi kattosi kokonaisuutena, ja varmistamme, että kaikki on kunnossa. Meiltä saat siis aina tietoon kattosi ajankohtaiset kuulumiset, ja jos jokin seikka katolla vaatii pikaisia toimenpiteitä, niin annamme myös edullisen tarjouksen asian hoitamisesta kuntoon. Isompiin remontteihin on sivustomme kautta haettavissa rahoitusta, ja omakotitaloille ja mökeille suorittamamme kattotyöt kuuluvat myös kotitalousvähennyksen piiriin.

Katon kastuneet rakenteet ja mahdolliset lahovauriot kannattaa korjauttaa viipymättä, niin vahingot saadaan minimoitua ja katto laitettua takaisin kuntoon. Ammattilainen osaa katsoa pintaa syvemmälle ja huomioida kaiken tarpeellisen niin, että lopputuloksena on toimiva ja turvallinen kokonaisuus. Meiltä saat parhaan mahdollisen avun katon ongelmien paikkaamiseen. Ota siis yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattovaurioiden korjaamisesta!

Katon kastuneiden ja lahonneiden puuosien vaihto
Älä päästä taloasi homehtumaan, vaan pyydä meidät ajoissa paikalle.

Pehmeä katto on yleensä merkki lahovauriosta ja vaatii pikaista reagointia

Toimiakseen pitkäikäisenä ja luotettavana talon suojana on katon oltava rakenteiltaan täysin ehjä. Vuosien mittaan kattoa koettelevat kuitenkin monenlaiset mekaaniset ja kemialliset rasitukset, ja pintaan jättävät jälkensä niin sade, lumi, jää, sammal kuin auringon kuluttava lämpösäteilykin. Kattoon voi syntyä myös lumi- tai myrskyvaurioita, tai se voi vioittua puutteellisen tai osaamattoman kattohuollon seurauksena. Pienikin vaurio katossa johtaa ajan kanssa isoihin ongelmiin, mikäli se jätetään hoitamatta. Katteen vesitiiveys on menetetty, ja vuotoriskin realisoituessa on vain ajan kysymys, milloin katon vesivuoto etenee lahovaurioksi asti.

Jos katto on pehmeä ja alusta antaa periksi sille astuttaessa, on tavallisesti kyse juuri lahovauriosta katossa. Pehmeä katto syntyy, kun vesikatteen alapuoliset rakenteet ovat kärsineet siinä määrin ja sen verran pitkään, että kosteusongelmat ovat edenneet lahovaurioiksi. Pehmeä katto ja vioittuneet rakenteet täytyy uusia, jotta katon toimintakyky saadaan palautettua ja vesivahingon leviäminen pysäytettyä. Remonttitarpeen laajuus vaihtelee kohteen mukaan. Meiltä Plus Kattopalvelulta saat asiantuntemuksella toteutettuina katon ja yläpohjan lahovauriokorjaukset aina täydellisiin kattoremontteihin asti. Kun tulemme korjaamaan kattosi, etsimme myös ongelman alkusyyn ja korjaamme sen, sekä kartoitamme jo syntyneet vauriot. Tarkistamme rakenteiden lisäksi aina myös aluskatteen sekä eristevillojen tilanteen, ja teemme korjaustoimenpiteet tarvittavassa laajuudessaan.

Hyvällä tuurilla pehmeä katto on huomattu suhteellisen ajoissa, jolloin lahovauriot ovat jääneet pieniksi ja ne voidaan korjata ilman koko katon purkamista. Ongelma saattaa rajoittua esimerkiksi lahonneisiin kattotuoleihin: katto on vuotanut ja kattotuolit pehmentyneet sitä myötä uusimiskuntoon. Kattotuolit itsessään on helppo vaihtaa, mutta jos ongelma on kehittynyt pidemmälle, joudutaan tekemään kokonaisvaltaisempia toimenpiteitä. Mikäli kosteus on ehtinyt pilaamaan myös ruodelaudoituksen, aluslaudoituksen sekä rakenteiden muut puuosat, joudutaan pahimmassa tapauksessa koko katto uusimaan. Kun annat kattosi Plus Kattopalvelun käsiin, saa se varmasti sille räätälöityä palvelua. Etsimme kattoasi eniten hyödyttävän ratkaisun kustannustehokkaalla toteutuksella, niin että katosta saadaan jälleen taatusti toimiva kokonaisuus pitkällä tähtäimellä.

Jos pehmeä kohta katossa sijoittuu piipun, kattoluukun tai kattoikkunan ympärille, on kyseessä todennäköisesti vuotava läpivienti

Eräs vuodoille altis alue katolla ovat läpiviennit. Läpivientien rakenne ja luonne tekee niistä herkempiä vaurioille, ja jos katossa ei näy selvää reikää tai repeämää, löytyy katon vesivuoto yleensä juuri läpiviennin kohdalta. Läpivientien asennus tiiveiksi kysyy paljon ammattitaitoa: jokaisen läpiviennin kohdalla on tehtävä asianmukaiset aluskatteen ylösnostot sekä asennettava tiivistykseksi läpivientikaulukset. Puutteellinen tai virheellinen asennus voi helposti tehdä läpiviennistä epätiiviin. Kuitenkin myös moitteettomasti asennetut läpiviennit kuluvat ja esimerkiksi niiden tiivisteet rasittuvat lämpötilanvaihteluiden myötä, jolloin läpivientiin voi päästä syntymään vuotokohta.

Jos pehmeä kohta löytyy läpiviennin, vaikkapa piipun, kattoikkunan tai kattoluukun ympäriltä, tarkoittaa se läpiviennin todennäköisesti vuotaneen. On varsin yleistä, että esimerkiksi piipun kohdalta alapuolelta löytyy valumajäljet, tai että kattoluukusta on vuotanut vettä sisälle taloon. Me Plus Kattopalvelulla tutkimme ongelman perinpohjaisesti: käymme katon läpi yläpohjasta vesikatteeseen, paikallistamme ongelman ja kartoitamme, kuinka laajalle vesi on levinnyt. Sen jälkeen teemme kaikki tarvittavat toimenpiteet niin alkuperäisen ongelman kuin syntyneiden vaurioidenkin korjaamiseksi. Suoritamme tekemättä jääneet aluskatteen ylösnostot ja vaihdamme läpivientien tiivisteet, paikkaamme katon reiät sekä tiivistämme kaikki jiirit ja saumakohdat. Yläpohjan osalta tarkastamme aluskatteen ja eristevillojen tilanteen, korjaamme lahovauriot sekä vaihdamme huonokuntoiset eristevillat uusiin.

Korjaamme, huollamme sekä remontoimme kattosi ja sen yläpohjan kokonaisvaltaisella laatupalvelulla

Ihanteellisin ratkaisu katon kannalta on, että sen kunnosta ja hyvinvoinnista huolehditaan tunnollisesti koko ajan, jolloin isompia ongelmia ei edes ehdi syntyä. Tehokkain ja edullisin tapa katon toimintakyvyn ylläpitämiseen onkin säännölliset katon kausihuollot ja tarkastukset. Katto joutuu kestämään paljon vuodenaikojen ja sääolojen vaihdellessa, joten perusteellinen tarkistus on paikallaan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Tavallisimmin katolle suoritetaan kausihuoltoina kevät- ja syyshuolto, jolloin katto on aina hyvin valmisteltu seuraavan vuodenajan haasteisiin ja sen puhtaus, tiiveys sekä toimivuus on saatu asianmukaisesti varmistettua. Säännöllisillä huolloilla pystytään lähes aina paikallistamaan ongelmat ennen niiden etenemistä esimerkiksi lahovaurioihin asti. Ammattilainen löytää piilevätkin epäkohdat ja kykenee ennakoivasti puuttumaan niihin – tämä säästää sekä aikaa että rahaa, kun pienemmillä korjaustoimilla saadaan pidettyä ongelmat poissa.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kaikki huolto- sekä korjaustyöt katollesi kokonaisvaltaisena palveluna. Huollamme ja korjaamme tiili-, pelti- sekä huopakatot taidolla ja tarkkuudella riippumatta kunnostustarpeen laajuudesta. Kattohuollon yhteydessä tarkistamme, että kaikki on kunnossa ja paikallaan harjatiivisteestä aluskatteeseen saakka. Katon perushuoltoon kuuluu meillä aina katepinnan sekä rännien siivous roskista ja lehdistä, ja samalla tarkastamme sadevesijärjestelmän kaadot, kiinnitykset sekä yleisen toimivuuden. Käymme läpi myös katepinnan: näkyykö ruostetta, sammalta, reikiä, repeämiä, painumia, pehmeitä kohtia, tai mitä tahansa muuta, joka vaatii pikaista puuttumista asiaan. Jiirit, saumat, läpiviennit ja muut katon yksityiskohdat huomioimme huollossa myös, samoin kuin tarkistamme kattoturvatuotteiden kiinnitykset ja toimivuuden. Talvisin suoritamme lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta sekä ränneistä.

Tarpeen mukaan toteutamme myös harvemmin tehtävät katon huoltotoimet, esimerkiksi kattopesut, sammaleenpoistot, suojakäsittelyt, huoltomaalaukset ja uudelleenpinnoitukset. Emmekä unohda yläpohjaa: jos vain rakenteet mahdollistavat esteettömän pääsyn välikatolle, käymme huollon yhteydessä sielläkin tarkastamassa tilanteen. Katsastamme yläpohjasta, näkyykö siellä valumajälkiä, kastuneita villoja, lahonneita puuosia ja niin edelleen. Mikäli katto kaipaa isompia korjaustoimia, onnistuu meiltä niin vesikaton kuin yläpohjankin korjaustoimet pikkupaikkauksista täydellisiin kattoremontteihin saakka. Viemme onnistuneesti maaliin haastavatkin työt lahovauriokorjauksista rakennemuutoksiin.

Katon ja yläpohjan kunnon kanssa ei ole leikkimistä, vaan mahdolliset epäkohdat on korjattava ensi tilassa. Toimimaton katto, johon on pesiytynyt lahovaurioita, vaarantaa koko rakennuksen sekä sen sisäilman terveyden. Jos epäilet kattosi kuntoa tai jos on olemassa selkeitä viitteitä kosteusongelmista tai lahovaurioista, käänny viipymättä puoleemme. Kartoitamme katon tilanteen, pysäytämme vaurioiden etenemisen ja korjaamme jo syntyneet vahingot – kaikki kattosi ehdoilla ja parhaaksi. Katon kunnostus ajoissa on erinomainen sijoitus sekä katon käyttöikään että koko talon toimivuuteen. Turvaa siis kattosi tulevaisuus ja anna sen huolto meidän huoleksemme. Tästä se käy näppärästi – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!