Katto vuotaa piipun juuresta vesikatteen alle – savupiipun läpiviennin korjaukseen tarvitaan ammattiotteet

Kun katto vuotaa piipun juuresta, on käsissä akuutti ongelma. Tietysti aivan ensimmäinen asia on saada vuoto loppumaan ja kuivata esimerkiksi lattialle mahdollisesti päätynyt vesi, mutta hyvin nopeasti on lähdettävä myös paikallistamaan tarkkaa vuotokohtaa ja kartoittamaan syntyneitä vaurioita. Hyvällä tuurilla vuoto on ollut tuore ja lyhytaikainen, jolloin voi riittää lattian luuttuaminen ja nimenomaisen ongelmakohdan korjaus. Huonommassa tapauksessa edessä on kokonaisvaltaisempi kattoremontti, mikäli vesivuoto on saanut kehittyä rauhassa pidempään ja ehtinyt esimerkiksi lahottamaan yläpohjarakenteita. Piipun juuren vuotokohdasta ei vesi välttämättä päädy heti huonetilaan saakka, vaan se saattaa ensin imeytyä muun muassa yläpohjan lämmöneristeisiin. Jos vuoto havaitaan vasta sisäkaton kastuessa, on kosteus todennäköisesti matkan varrella jo kastellut villat, ja vauriot katon alemmissa osissa ovat muutenkin mittavat.

Piipun ja katon välinen sauma on yksi yleisimmistä katon vuotokohdista. Tämä johtuu pitkälti siitä, että savupiipun läpivienti on toteutukseltaan aina haastava – se poikkeaa muista läpivienneistä esimerkiksi muuratun rakenteensa ja kohtaamansa savun sekä tavallista suurempien lämpötilanvaihteluiden vuoksi. Meillä Plus Kattopalvelulla on kerrytettynä pitkä kokemus sekä vankka tietotaito piipun korjaus-, läpivienti- ja pellitystöistä. Saat meiltä laadukasta ja asiantuntevaa palvelua kaikenkokoisiin katon kunnostuksiin pienistä vuotopaikkauksista mittaviin lahovauriokorjauksiin saakka. Tiivistämme läpiviennit, vaihdamme kastuneet villat ja kunnostamme aluskatteen. Samalla voimme uusia piipun pellityksen ja lisätä katonharjalle hengittävät harjatiivisteet. Jos näyttää siltä, että vesikaton kunto kokonaisuudessaan on parhaimmillaankin vain välttävä, ja tulevaisuudessa olisi edessä vain lisää vuotokohtia, annamme tarvittaessa tarjouksen koko katon uusimisesta.

Osaamisemme kattaa niin pelti-, tiili- kuin huopakatotkin, ja palvelemme sinua ja kattoasi aina avaimet käteen- periaatteella. Tämä tarkoittaa, että katon koko kunto kartoitetaan toimestamme töiden yhteydessä, ja näin saadaan hoidettua kuntoon mitkä tahansa epäkohdat, joita katolla saattaa kyteä. Meiltä saat kattavasti myös muut katon huolto-, korjaus- sekä kunnostustoimet kattosi hyvinvointia tukemaan. Sivustomme kautta töihin voi hakea joustavampaa rahoitusta, äläkä unohda, että meiltä hankkimasi palvelut voit myös hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä.

Toimiva ja tiivis katto on kannattava sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin pitkänä käyttöikänä ja turvallisena suojana talolle. Mitä aiemmin kattovuodon kaltaisiin epäkohtiin puututaan, sitä edullisempaa ja helpompaa korjauskin on. Samalla vältät ikävät kosteusvauriot ja pidät niin talon rakenteet kuin sisäilmankin kunnossa. Kun katto vuotaa piipun juuresta tai muusta kohdasta, ryhdy nopeisiin toimiin lisävaurioiden estämiseksi ja kutsu meidät apuun. Tästä se onnistuu näppärästi – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme vuotavan piipunjuuren korjauksesta!

Katto vuotaa piipun juuresta
Piipunjuuren kattovuoto voi johtua väärin asennetusta, tai jo kuluneesta läpiviennistä.

Piipun tyven vuotamiseen voi vaikuttaa useampi tekijä

Jos katto vuotaa piipun juuresta, voi se johtua useammasta eri syystä. Ongelma voi löytyä piipunjuuripellityksestä, piipunpellityksestä, läpiviennistä tai yleisesti huonokuntoisesta katteesta. Suoranaisen vuotavan veden lisäksi tuhoja voi aiheuttaa kondenssivesi. Jos piippu vuotaa tyvestään kesällä tai syksyllä, saattaa se johtua kovasta sateesta, mikäli vinottaissateet pääsevät kulkeutumaan katon alempiin osiin piipun pellitysten välistä. Talvella taas syy vuotoon löytyy usein savupiipun yläpuolella ja ympärillä sulavasta lumesta, ja ajoissa tehty lumenpudotus onkin erinomainen tapa pienentää katon vuotoriskiä. Etenkin runsaslumisina talvina raskas lumimassa voi työntää suurellakin paineella vettä piipun saumoista sisään. Lisäksi, kun tulisijaa käytetään talvella, saattaa savun mukana höyrystyvä kosteus kondensoitua piipun sisäpintaan tai osaamattomasti toteutettuun piipunhattuun.

Piipun pysty- sekä juuripellitysten on myös tärkeä olla kunnossa, jotta piipun vesivuodoilta voidaan välttyä. Piipun juuripellin nimenomaisena tehtävänä on suojella piipun ja katon välistä saumaa ja pitää se tiiviinä. Myös piipun pystypellitys saattaa väärin toteutettuna aiheuttaa kondenssiveden syntyä. Liian tiukaksi mitoitettuun piipunkaulukseen voi kosteus päästä tiivistymään peltien väliin. Luonnollisesti ei myöskään liian väljäksi mitoitetusta pellityksestä ole hyötyä piipun tiivistämisessä, joten piipun pellitystyöt kannattaa teettää ainoastaan taitavalla ja kokeneella kattopeltisepällä. Kun katto vuotaa piipun juuresta, tarkistamme piipun pysty- ja juuripellit sekä piipun juuren tiivistykset. Jos esimerkiksi juuripellin sauma on päässyt lohkeamaan, tiivistämme sen katemateriaalille soveltuvilla käsittelyaineilla.

Jos katto kokonaisuutena on hyvässä kunnossa, voi piipunjuuren vesivuodon syyksi paljastua savupiipun läpiviennin huono kunto. Läpivienti voi olla alun alkaen huonosti tehty tai sitten se on yksinkertaisesti kulunut ja hajonnut vuosien saatossa, esimerkiksi tiiviste on pettänyt. Ikävän usein törmäämme siihen, että aluskatteen ylösnostot on jätetty asennuksessa tekemättä, vaikka ne ovat käytännössä välttämättömiä aluskatteen ja läpiviennin toimivuudelle. Savupiipun läpiviennin ylösnostossa aluskate nostetaan hormia vasten ja kiinnitetään siihen tiiviisti, jolloin valumavesi ei päädy yläpohjan villoihin eikä tuuli paina sateella vettä sisään. Pelti- ja tiilikatoilla läpivientiin asennetaan erityiset tiivistekappaleet, huopakatolla taas piipun varteen nostetaan myös päällyskermi. Aluskatteen ylösnosto savupiipun kohdalla viimeistellään aina piipun pysty- ja juuripellityksellä. Jos savupiipun ylösnosto on jätetty puolitiehen ja vesi pääsee siksi läpiviennistä sisään, hoidamme asian kuntoon. Samalla tarkistamme muidenkin läpivientien tilanteen, ettei vastaavanlainen vuoto puuttuvien ylösnostojen takia pääse niissä yllättämään.

Piipunhattu pelastaa hormin sinne satavalta vedeltä ja lumelta

Toimiva savupiippu viimeistellään säältä suojaavalla piipunhatulla. Piipunhattu suojaa piippua sekä savuhormia vedeltä ja lumelta, mikä onkin ensiarvoisen tärkeää: hormiin päässyt kosteus rapauttaa sitä, ja hormista vesi voi päästä vuotamaan aina sisälle asuintiloihin saakka. Erityisen hyödyllinen piipunhattu on silloin, kun tulisija ei ole säännöllisessä tai ympärivuotisessa käytössä – muuten piippu saattaisi pysyä kosteana pitkiä aikoja kerrallaan ja hormin rapautuminen siten kiihtyä. Rapautunut hormi ei ole ainoastaan vuotoriski, vaan heikentää myös vetoa ja palamisen puhtautta sekä hormin paloturvallisuutta ylipäätään. Suuri osa piipun vuoto- ja kondenssiongelmista saadaan vältettyä sillä, että taidolla tehty ja asianmukaisesti asennettu piipunhattu on paikallaan hormia suojaamassa.

Piipunhatun asennus on melko vaivaton ja nopea työ, jolla kuitenkin on merkittävä parantava vaikutus piipun käyttöikään ja kuntoon. Piipunhattuja on saatavilla laaja valikoima erivärisinä ja -kokoisina, ja ne voivat olla muun muassa pituussäädettäviä, saranoituja tai lintuverkolla varustettuja, mikä parhaiten kattoasi sitten palveleekin. Mikäli valmiista valikoimasta ei löydy täydellisen toimivaa tai visuaalisesti miellyttävää ratkaisua juuri sinun piipullesi, ei silloinkaan syytä huoleen, sillä tarvittaessa valmistamme piipunhatun täysin mittatilaustyönä. Tällöin voimme vaikuttaa esimerkiksi sen väriin ja ulkonäköön. Piipunhatun asennus voidaan toteuttaa mihin vuodenaikaan tahansa. Meiltä saat piipunhatun asennuksen lisäksi tarpeen mukaan kaikki muutkin katon peltityöt: peltilistoitukset, piipun juuri- ja pystypellitykset, jiiripellit, päätypellit, räystäspellit ja niin edelleen.

Meiltä kaikki kattosi vuotokorjaukset piipunjuuresta jiireihin ja tiilten vaihdosta lahovauriokorjauksiin

Piipun juuri ei tietenkään ole ainoa mahdollinen vuotokohta katossa, vaan yhtä lailla vesivuoto saattaa paikantua johonkin toiseen läpivientiin tai muuhun katon elementtiin. Kattoa kuluttavat ajan hampaan lisäksi muun muassa sammal, ruoste, noki, lika, lehtiroska, sadevedet, ilmansaasteet, lumi ja jää sekä vaihtelevat lämpötilat. Katto saattaa kärsiä vahinkoja myrskyn kourissa, tai puutteellinen tai osaamattomasti tehty kattohuolto voi jouduttaa katteen rapautumista. Kattovuodon syypääksi voi paljastua esimerkiksi rikkinäinen tiili, epätiivis sauma, hapertunut läpiviennin tiiviste, revennyt kattohuopa, ruostunut pelti tai rakoileva jiiri. Kattovuotoon täytyy aina suhtautua vakavasti, sillä pienikin vaurio saattaa eskaloitua isoksi ja kalliiksi remonttitarpeeksi, esimerkiksi mikäli vesi pääsee kosketuksiin yläpohjan eristevillojen sekä rakenteiden puuosien kanssa.

Meiltä saat kaikki katon vuotokorjaukset asiantuntevasti toteutettuina ja laatutyönä. Meiltä luonnistuu täsmätoimenpiteinä vesikaton paikkaukset ja saumaukset sekä läpivientien tiivistykset ja uusimiset. Teemme ammattitaidolla myös haastavat jiirikorjaukset sekä kokonaisvaltaisemmat katon saneeraukset ja jopa kattomallin vaihdot toiseen niin haluttaessa. Kun katollesi on palautettu sen tiiveys ja toimintakyky, autamme ylläpitämään sen erinomaista kuntoa säännöllisillä kausihuolloilla ja kuntotarkastuksilla. Plus Kattopalvelu toimittaa katollesi hellävaraiset mutta tehokkaat huollot peruspuhdistuksista kattolumitöihin ja sammaleenpoistoista katon huoltomaalauksiin sekä uudelleenpinnoituksiin.

Tunnettu tosiasia on, että katon vointi heijastuu koko rakennukseen niin hyvässä kuin pahassakin. Siksi paras keino turvata talon ja sen asukkaiden terveys on pitää katosta hyvää huolta ympäri vuoden. Jos katto vuotaa piipun juuresta tai jostain muusta kohdasta, ryhdy välittömiin toimiin ongelman ratkaisemiseksi. Kun täytät tarjouspyyntölomakkeemme, kerro paitsi olemassa olevasta epäkohdasta, myös toiveistasi toimivan katon suhteen tulevaisuudessa. Palvelemme sinua ja kattoasi yksilöllisesti ja parannamme katon käytettävyyttä entisestään. Valitse katollesi laadukas ja turvallinen tekijä – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!