Kun kattolyhty vuotaa, pelastaa nopea reagointi vakavammalta vauriolta

Löytyykö katoltasi kattolyhty? Kattolyhdyllä viitataan korkeaan, pystysuoraan kattoikkunaan, joka on rakennettu vinolle katolle. Kattolyhtyjä on saatavilla eri kokoisina ja muotoisina. Kattolyhty vaikuttaa tietysti talon ulkonäköön tuoden julkisivun profiiliin karismaa sekä yläkertaan valoisuutta ja avaruutta. Korkea tila saa huoneen tuntumaan isommalta, ja lyhdystä kulkee läpi paljon auringon lämpöä ja valoa. Kattolyhty muuttaa konkreettisesti myös katon rakennetta: kattopalkkirakennetta on hieman vaihdettava ja kattolyhdyn läpivienti asennettava täysin vedenpitäväksi nimenomaista suojakaulusta myöten. Rakenteellisesti haastavimpiin kohtiin kuuluvat katon jiirit eli sisätaitteet – kohdat, joissa päälape sekä siitä ulkoneva lippa kohtaavat. Juuri jiirien kohdalla katon vuotoriski on erityisen suuri, eikä ole lainkaan tavatonta, että kattolyhty vuotaa jiirin kohdalta.

Uuden kattolyhdyn sekä sen jiirien asentaminen on todellinen haaste kattoalan piinkovalle ammattilaisellekin. Jiirit eli kulmataitokset ovat vaativia niin toteutuksen kuin huollon ja korjauksenkin suhteen. Nämä katon taivekohdat joutuvat poikkeuksellisen kovalle rasitukselle, sillä juuri niissä liikkuvat ja kasaantuvat katon suurimmat lumi-, jää- ja vesimäärät. Lisäksi katon lämpötilakin voi heitellä jopa yli sata astetta hyisestä talvipakkasesta hiostavaan kesähelteeseen. Jiirit ovat katon kohdista niitä, jotka muita todennäköisemmin alkavat vuotamaan ja aiheuttavat ongelmia. Mikäli esimerkiksi runsaat syyssateet tai painava nuoskalumi pääsevät tihkumaan vetenä sauman kohdalta rakenteisiin, voi seurauksena pahimmillaan olla haitallisia ja kalliita vuoto-ongelmia sekä lahovaurioita.

Meiltä Plus Kattopalvelulta löytyy sekä tarvittava tietotaito että käytännössä hankittu kokemus kattolyhtyjen rakennuksesta, korjauksesta, huollosta sekä uusimisesta. Ymmärrämme, kuinka äärimmäisen tarpeellista on saada jiirien liitokset sataprosenttisen tiiveiksi ja vedenpitäviksi. Teemme jiirien asennukset, korjaukset ja uusimiset kaikille katoille yksinkertaisista profiileista mansardikattoihin saakka, oli kyseessä sitten pelti-, tiili- tai huopakatto. Rakennamme täysin uudet kattolyhdyt tai voimme muokata olemassa olevasta kattoikkunasta kattolyhdyn. Toteutamme projektin kaikki vaiheet rakennusmääräysten mukaisesti ja katteen erityispiirteet huomioiden, ja olemme selvillä rakennus- sekä toimenpideluvista, joita mahdollisesti tarvitaan, kun talon julkisivuun tehdään muutoksia. Minkä tahansa kattotöiden, myös jiiritöiden, yhteydessä tarkastamme veloituksetta katon yleisen kuntotilanteen. Plus Kattopalvelulla teetetyt kattotyöt ovat yksityisasiakkaalle kotitalousvähennyskelpoisia verotuksessa, ja www-sivujemme kautta remonttikuluihin voi tarvittaessa hakea joustavampaa rahoitusta.

Kattolyhdyn koristama talo on kaunis ja persoonallinen, ja oikein toteutettuna kattolyhty toimiikin tunnelmallisena yksityiskohtana julkisivulle. Kun teetät asennuksen ammattilaisella, on toteutus jokaista jiiriä myöten vedenpitävä, ja katolla on parhaat mahdollisuudet pitkään ja laadukkaaseen käyttöikään. Ajoittain suoritetut kattohuollot ylläpitävät katon terveyttä ja taitekohtien kunto saadaan varmistettua säännöllisesti. Mikäli jiirin sauma on pettänyt ja kattolyhty vuotaa jiirin kohdalta, ei hätää; saat meiltä laadukasta apua akuutteihinkin tilanteisiin. Kaikissa katon korjaus-, huolto- ja remonttitöissä voit luottaa meihin. Turvaa siis kattosi tulevaisuus – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme jiiritöistä!

 

Kattolyhty vuotaa kohdalta

Jiiritöissä kysytään rautaista kokemusta ja ammattitaitoa katon asennuksesta

Jiirin sekä jiiripellin asennus ja korjaus vaativat laaja-alaista ymmärrystä katon rakenteesta sekä vankkaa asiantuntemusta – mielellään myös raudanlujaa käytännön kokemusta – katon rakennustöistä. Jiirit ovat huomattava riski rakennusvirheille, ja tietotaitoa pitää löytyä niin peltitöistä, laudoituksista, aluskatteen asennuksista, katon saumauksista kuin monista muistakin erityisosaamista vaativista aihe-alueista. Jos kaikki edellä mainitut eivät ole suvereenilla tavalla hallussa, on järkevämpää ja myös kustannustehokkaampaa jättää homma asiantuntijalle, joka tekee työt kerralla oikein. Jiirit ovat monelle alan ammattilaisellekin haastavia kohteita toteuttaa. Meiltä Plus Kattopalvelulta saat katollesi kokeneet katto-osaajat toteuttamaan, korjaamaan sekä uusimaan jiirit laatutyönä.

Tavallisimmin jiiriä ei rakenneta suoraan ruodelautojen päälle, vaan jiirin koko leveydelle ja pituudelle tehdään pystysuora laudoitus tarvittavan kiinnityspinnan sekä alustan tuulettuvuuden varmistamiseksi. Umpilaudoitus antaa tukevan pohjan jiirille, joka vuosien vieriessä sekä sääolojen vaihdellessa joutuu kovalle koetukselle. Jiirin korjausta suorittaessamme katsomme laudoituksen kunnon ja tutkimme, tarvitseeko vanhoja jiirinpohjia uusia – ja jos tarvitsee, niin missä määrin. Jiirin pohjatöissä on tärkeää mitoittaa oikein esimerkiksi käytettävän puutavaran mitat sekä tuuletusrakojen koko. Ammattilainen osaa tehdä näistä luotettavat laskelmat sekä hoitaa jiireille oikeaoppisen toteutuksen.

Mikäli jiiri on tehty oikein, löytyy sen alta kaksi päällekkäistä aluskatetta. Heti jiiristä seuraavana on harjansuuntainen aluskate, jonka alle tuodaan vielä molemmilta lappeilta jatketut aluskatteet. Näin varmistetaan vedenpoisto: jiirin läpi mahdollisesti tihkuva vesi saadaan ohjattua katolta pois ennen kuin se etenee rakenteisiin aiheuttamaan kosteusvaurioita. Pelti- ja tiilikatolla jiiriin asennetaan tyypillisesti jiiripelti eli jiirilista, joka osaltaan ohjaa katepinnalla virtaavat sade- ja sulamisvedet taitekohdista pois ränneihin. Huopakatolla jiiri toteutetaan yleensä alus- ja päällikermillä, sillä sisätaitteen pellitys voisi lämpölaajenemisensa vuoksi aiheuttaa tarpeetonta rasitusta pehmeälle huovalle. Katon materiaalista riippumatta jiirit joutuvat kovalle koetukselle ja ovat rakenteensa vuoksi valitettavan alttiita vuoto-ongelmille. Siksi niiden ammattitaitoisen toteutuksen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa.

Jos siis jiiritöiden toteutus yhtään mietityttää, jätä homma ammattilaiselle. Näin toteutus on taatusti vesitiivis ja rakennusmääräysten mukainen, ja työllä on täysi laatutakuu. Työn teettäminen asiantuntevana ammattipalveluna tulee joka tapauksessa aina edullisemmaksi kuin kalliiksi käyvien rakennusvirheiden korjailu ja mahdolliset vesivuodot sekä homeongelmat rakenteissa. Plus Kattopalvelun kokeneet kattoasentajat valmistavat jiirit tarkasti katon mittojen mukaan ja niin että ne myös sulautuvat kauniisti julkisivuun. Esimerkiksi peltikatolla jiiripeltien asennus vaatii usein myös itse katepeltien leikkausta ja muotoilua, mikä kysyy erityisosaamista. Jiiripelti voidaan myös joutua valmistamaan kahdesta tai kolmesta eri kappaleesta, jolloin limityksissä ja tiivistyksissä vaaditaan ehdotonta huolellisuutta sekä taituruutta. Plus Kattopalvelun käsiin voit uskoa katon haastavimmatkin tehtävät. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattolyhdyt sekä muut katon jiirityöt ensiluokkaisena avaimet käteen- palveluna.

Meiltä kaikki kattovuotojen paikkaukset ja muiden kattovaurioiden korjaukset luotettavana laatupalveluna

Katto kuin katto vaatii elinkaarensa aikana erilaisia huolto- sekä korjaustoimenpiteitä. Katto voi myös vuotaa monen eri elementin kohdalta, eli syy ei välttämättä löydy aina jiireistä. Katon vesivuodot tai muut ongelmat saattavat olla perua vaikkapa alun perin virheellisesti suoritetusta asennuksesta. Myös kattohuollon laiminlyönti voi jouduttaa ongelmien kehittymistä esimerkiksi katon likaantuessa ja sammaloituessa yhä pahemmin. Ja tietysti tunnollisestikin ylläpidetty katto kohtaa ajan hampaan nakerruksen, säänvaihtelut sekä erilaisia ulkoisia mekaanisia ja kemiallisia rasituksia. Tavallisimmin katon korjaustarve huomataan katon kausihuollon ja kuntotarkastuksen yhteydessä. Selkeitä merkkejä korjaustarpeesta ovat esimerkiksi rikkinäiset tiilet, irvistävät saumat, ruostuneet pellit, halkeilleet huovat sekä erilaiset reiät, painumat tai repeämät katepinnassa. Jiiri voi olla aukeillut, läpivienti valskata tai piipunhattu puuttua savupiipusta. Kattovuoto tulee ottaa aina vakavasti, sillä pienikin vaurio voi eskaloitua kalliiksi ja mittaviksi kosteusongelmiksi veden päästessä yläpohjaan saakka tekemään tuhojaan.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat katollesi kattavan korjauspalvelun nopeallakin aikataululla. Hoidamme kaikki katon vuotokorjaukset sekä katepinnan paikkaukset materiaalin mukaisilla menetelmillä. Tarkistamme ja tiivistämme saumat ja jiirit sekä teemme läpivientien korjaukset: hapertuneiden tiivisteiden vaihdot, puuttuvien ylösnostojen asennukset, kattoluukkujen ja -ikkunoiden korjaukset sekä savupiippujen korjaukset katon yläpuolisilta osin. Korjaamme ja tarpeen mukaan uusimme kattoturvatuotteet sekä sadevesijärjestelmät. Meiltä sujuvat myös yläpohjan kunnostustyöt aluskatteen paikkauksista lahovauriokorjauksiin sekä vaativiin rakennemuutoksiin saakka. Toteutamme varmoin ottein laatutyönä niin suuret kuin pienetkin kattokorjaukset.

Toisinaan katon korjaustarve aiheutuu äkillisesti esimerkiksi myrsky- tai lumivaurioiden johdosta. Navakka myrskytuuli voi repiä irti kattotiiliä tai -peltejä tai irrottaa vaikka piipunhatun. Tai puu saattaa kaatua myrskyssä katon päälle aiheuttaen tuhoa niin vesikatteelle kuin sen alapuolisille rakenteillekin. Katolta alas putoava lumi voi viedä mennessään lapetikkaat tai rännit vioittaen samalla katepintaa. Painava lumimassa katolla on muutenkin rasite ja voi ehjissäkin katoissa työntää vettä läpi saumoista, jiiritaitteista tai läpivientien tiivisteistä. Harva katto on täysin tiiviiksi suunniteltu, joten tällöin on ensisijaisen tärkeää, että aluskate toimii oikein poistaen vesikatteen läpi tihkuneen kosteuden ja estää näin vesivahingot katon sisärakenteissa. Palvelemme akuuteissakin kattovaurioissa aina purku- ja raivaustöistä korjauksiin ja asennuksiin saakka. Katon vuotokorjaukset sekä muut kunnostukset saatetaan toimestamme maaliin tehokkaana, turvallisena ja taattuna laatutyönä.

Terve ja toimiva katto tekee kunniaa julkisivulle sekä pitää talon rakenteet suojassa. Kosteus, kylmyys, kutsumaton sammalkasvusto tai mikään muukaan katon rasitus ei käy ylivoimaiseksi, kun katetta tarpeen mukaan huolletaan ja korjataan. Meillä Plus Kattopalvelulla voit hyvillä mielin teettää kattotöistä haastavimmatkin, muun muassa katon kantavan rakenteen muutokset sekä jiirien korjaukset ja asennukset. Toteutamme työn taidolla ja tarkkuudella, ja tuloksena on kaunis, kestävä sekä ennen kaikkea täysin käyttökelpoinen katto. Katon huollot, korjaukset ja remontit tyylikkäällä työnjäljellä – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!