Konesaumakaton huolto ja korjaus takaa katolle parhaan laadun ja pitkän elämän

Konesaumakatto eli rivipeltikatto on perinteinen ja pidetty peltikattomalli. Se on kevyt, kaunis ja ekologinen, ja soveltuu asennettavaksi haastaville ja monimuotoisillekin katoille. Konesaumattu peltikatto on taidokasta käsityötä ja myös huomattavan kestävä: hyvin pidettynä sen elinkaari voi olla jopa vuosisadan mittainen. Tämän saavuttaminen kuitenkin edellyttää, että kattoa huolletaan säännöllisesti ja asiantuntemuksella – huonosti pidetty katto kun houkuttelee nopeasti pintaansa vettä, sammalta ja ruostetta, eikä suojaa rakenteita eikä sisätiloja tarkoituksenmukaisesti. Konesaumakatto on melko huoltovapaa, ja tavallisesti sille riittävät pienet kausittain tehtävät kevät- ja syyshuollot sekä ajoittainen huoltomaalaus tai uudelleenpinnoitus.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kaikki konesaumakaton huollot ja korjaukset ammattitaitoisesti suoritettuina ja avaimet käteen- palveluna. Meillä on laaja käytännön kokemus niin konesaumakaton puhdistuksista, pinnoituksista, paikkauksista kuin kokonaisvaltaisemmistakin korjauksista esimerkiksi myrsky- ja lumivaurioiden myötä. Toteutamme korjaukset huomioiden konesaumakaton nimenomaiset erityispiirteet ja erot muun muassa profiilipeltikattoihin verrattuna.

Aina kun käymme katollasi huoltotöitä suorittamassa, niin katsastamme katon kaikkineen läpi, vaikka itse suoritettava työ olisi pienikin. Jos katolla on hapertuneita tiivisteitä, repsottavia peltilistoja tai vaikka jokin piilevä ongelmakohta, ammattilaisemme huomaavat tällaisetkin asiat ja kerromme niistä sinulle sekä tarjoudumme korjaamaan ne edullisesti. Uskomme kokonaisvaltaiseen palveluun ja haluamme, että katto on käyntimme jälkeen kunnossa kaikin puolin.

Konesaumakatto on kertasijoituksena suurempi rahallinen panostus kuin esimerkiksi lukkosaumakaton tai profiilipeltikaton asennus. Konesaumakaton huolto ja korjaus on taloudellisesti järkevä ratkaisu, jotta olemassa olevasta katosta voidaan saada kaikki mahdollinen hyöty irti ja sen käyttöikää pystytään kasvattamaan. Hyväkuntoisen katon pitäminen hyväkuntoisena on aina edullisempaa ja helpompaa kuin laiminlyödyn katon kunnostaminen jälkikäteen. Plus Kattopalvelun suorittamista kattotöistä voit yksityisasiakkaana hyödyntää myös kotitalousvähennyksen verotuksessa, ja isompiin projekteihin on saatavilla joustavampi rahoitusvaihtoehto.

Olennaista on, että konesaumakattosi pysyy vesitiiviinä ja toimintakykyisenä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Katto täyttää tarkoituksensa rakennuksen suojelijana, sisäilmaongelmilta ja vesivahingoilta vältytään, ja lisäksi hyvin pidetty katto on kaunis katsella. Kun siis etsit laadukasta konesaumakaton huoltoa tai korjausta, tilaa meidät paikalle, niin teemme katollesi ilmaisen kuntokartoituksen ja selvitämme sen tarpeet ja toiveet. Ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme konesaumakaton huoltotöistä!

Konesaumakaton huolto ja korjaus

Konesaumakaton huolto edellyttää säännöllistä puhdistusta ja katepinnan tarkistuksia

Konesaumakaton toimivuus ja käyttöikä ovat pitkälti kiinni siitä, miten kattoa huolletaan. Konesaumakatto on kiitollinen materiaali helppohoitoisuutensa puolesta: suurieleisiä toimenpiteitä ei tavallisesti tarvita, vaan konesaumatulle peltikatolle riittävät pienet, säännöllisesti suoritetut kausihuollot. Konesaumakaton huolto on fiksuinta ajoittaa kevääseen ja syksyyn, sillä myös suurimmat muutokset katon ympäristössä sijoittuvat juuri näihin vuodenaikoihin. Kun katon perushuolto tehdään riittävän usein, niin katon haastekohdat havaitaan jo niiden ollessa pieniä, ja orastavat ongelmat saadaan taklattua heti alkuunsa. Huonokuntoisen katon toimintakyvyn palauttaminen on aina työläämpää ja kalliimpaa verrattuna siihen, että alun perinkin hyväkuntoinen katto pidetään pienten kausihuoltojen avulla tasaisen hyväkuntoisena.

Olennaisinta konesaumakaton huollossa on varmistaa katon puhtaus, tiiveys sekä vedenpoiston toimivuus. Ideaalitilanne on, että katto pitää tiiviisti veden poissa rakenteista ja sade- sekä sulamisvedet ohjautuvat asianmukaista reittiä katolta alas niin, että katto pääsee nopeasti myös kuivumaan. Konesaumakaton säännöllinen puhdistus on tässä avainasemassa: jos katolle kertyy kasoittain lehtiroskaa, sitoo tuo kaikki biomassa itseensä kosteutta, ja katon kuivuminen joko hidastuu tai estyy kokonaan. Ja kun kosteus muhii peltipinnassa, alkaa korroosio, ja katto voi nopeastikin ruostua piloille. Roskaa voi kertyä myös ränneihin ja vesikouruihin, jolloin vesi jää lillumaan niihin ja lopulta patouduttuaan tarpeeksi tulvii yli äyräiden ja valuu pitkin rakennuksen seiniä, mikä sekin on talon hyvinvoinnille haitallista. Konesaumakaton huollon yhteydessä on tärkeää tutkia katteen vedenpitävyys perusteellisesti niin saumausten, taitekohtien kuin läpivientienkin osalta. Mikäli katon tiiveys on vaarantunut, voi vesi livahtaa vuotokohdasta alusrakenteisiin, ja sanomattakin lienee selvää, että puuta lahottava kosteus ei sinnekään kuulu.

Plus Kattopalvelu tarjoaa konesaumakaton huollot niin perushuoltojen kuin täsmätoimenpiteidenkin osalta. Katolla tehtävään kausihuoltoon sisältyy meillä aina katteen huolellinen puhdistus roskista ja lehdistä sekä rännien siivous ja sadevesijärjestelmän toimivuuden tarkistus. Käymme läpi peltien kiinnitykset sekä katepinnan kunnon (näkyykö kolhuja, naarmuja, ruostekohtia, sammalta, levää, jäkälää ja niin edelleen). Tarkastamme saumakohdat, jiirit ja läpiviennit sekä kattoturvatuotteet, kuten lumiesteet, huoltosillat ja tikkaat. Rakenteiden niin salliessa pyrimme myös varmistumaan yläpohjan ja mahdollisen aluskatteen kunnosta. Suoritamme konesaumakatolle kaikki tarvittavat kiristykset, tiivistykset, lisäkiinnitykset ja ruosteenpoistot. Talvisin teemme jäänsulatukset ja lumenpudotukset katolta sekä ränneistä, ja lisäksi toteutamme tarpeen mukaan konesaumakaton kattavammat pesut sekä sammaleenpoistot. Kun asia tulee ajankohtaiseksi, meiltä hoituu myös konesaumakaton pinnoitus ja huoltomaalaus.

Konesaumakaton huoltomaalaus kaunistaa katon ja palauttaa sen suojan

Konesaumakaton huoltomaalaus on ainoa suurempi huoltotoimi, jota saumattu peltikatto ajoittain kaipaa. Konesaumakaton huoltomaalaus on hyvä toteuttaa yleensä 10-15 vuoden välein, paras maalausväli tietysti riippuu paljolti katon olosuhteista. Peltikaton huoltomaalaus kannattaa joka tapauksessa tehdä mieluummin etunojassa kuin viimeisellä mahdollisella hetkellä, jolloin jo pelkästään maalauksen pohjatöihin voi tuhraantua aikaa ja rahaa paljon suurempi määrä, kuin ajoissa tehtyyn huoltomaalaukseen. Konesaumakaton suojaavaa maalikerrosta kuluttavat auringon uv-säteily, sadeveden mukanaan tuomat epäpuhtaudet ja ilmansaasteet, jäisenä kattopintaa raapiva lumi sekä monet muut mekaaniset ja kemialliset rasitukset. Konesaumakaton huoltomaalaus palauttaa katteelle sekä sen suojaavat ominaisuudet että esteettisen julkisivun, ja uusi maalipinta jaksaa jälleen torjua hienosti likaa, sammalta ja ruostetta katolta.

Plus Kattopalvelu toteuttaa konesaumakaton maalauksen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan pohjatöistä lähtien. Tämä on tärkeää, sillä vain asianmukaisesti valmisteltuun peltikatteeseen maali tarttuu kunnolla, tasaisesti ja kestävästi. Aluksi poistamme vanhan hilseilevän, lohkeilevan tai muuten huonosti alustassa kiinni olevan maalin ja hiomme sekä käsittelemme mahdolliset ruostekohdat. Sitten teemme katolle pehmytharjapesun saadaksemme katepinnasta irti kaiken lian, rasvan, siitepölyn, noen, tuhkan ja muut epäpuhtaudet. Tarvittaessa voimme suorittaa erityisen sammaleentuhokäsittelyn peltikatolle. Pesun jälkeen huuhtelemme katon huolellisesti, sillä pesuainejäämät tai lian rippeet katteessa vaikuttavat heti maalauksen lopputulokseen heikentävästi.

Itse maalauskin on tarkkaa puuhaa. Huoltomaalauksessa täytyy olla asiantuntemusta valita aiempien pinnoitteiden kanssa yhteensopiva maalityyppi, ja maalausolosuhteiden, kuten lämpötilan ja ilmankosteuden, on oltava sopivat työn suorittamiseen. Vääränlaisissa oloissa suoritetun maalauksen jälki voi olla epätasainen, laikukas tai jopa hilseilevä, ja työ joudutaan tekemään lyhyen ajan sisällä uudelleen. Plus Kattopalvelulta löytyy tietotaito ja oikeanlaiset välineet konesaumakaton huoltomaalaukseen. Ammattilaistemme tekemänä maalauksen lopputulos on hyvin tarttuva ja tasainen maalipinta, jossa ei häiritseviä työsaumoja näy ja joka kestää hyvänä vuosia eteenpäin – työllämme on luonnollisesti aina takuu. Maalaamme konesaumakatot ottaen huomioon myös mahdollisesti maalattavat yksityiskohdat, kuten suojapellitykset, läpiviennit ja savupiiput. Suoritamme työn katolle, ihmisille ja ympäristölle turvallisella tavalla, tarvittaessa telineitä ja henkilönostimia käyttäen.

Konesaumakaton onnistunut korjaus vaatii käsityötaitoa ja käytännön kokemusta

Konesaumakatto voi perushuollon lisäksi vaatia suoranaisia kattokorjauksia. Syynä korjaustarpeelle voi olla yksinkertaisesti katon ikä: ajan myötä katepinta kuluu, kiinnitykset löystyvät, tiivisteet haperoituvat ja peltilistat alkavat repsottaa. Toisaalta toimenpiteitä vaativat kolhut tai naarmut katteessa saattavat olla seurausta osaamattomasti tai väärillä välineillä suoritetuista kattotöistä, kuten lumenpoistosta tai kattopesusta. Vielä yksi konesaumakaton korjauksen syy ovat äkilliset mekaaniset vauriot. Näissä ovat aiheuttajana yleensä luonnonolosuhteet: esimerkiksi myrskytuuli riepottelee kattoa, lennättää pois piipunhatun tai irrottaa kattopeltejä, tai kaataa katon päälle puun vioittaen samalla mahdollisesti myös alusrakenteita. Tai kenties painava lumimassa naarmuttaa katetta, painaa katon notkolle tai työntää vettä katon saumoista sisään, tai alas pudotessaan vie mukanaan kattotikkaat, lumiesteet tai rännit.

Me Plus Kattopalvelulla hallitsemme haastavatkin saumattujen peltikatteiden korjaukset. Konesaumakaton korjaus vaatii suorittajaltaan aina todella paljon käsityötaitoja ja tarkoitukseen soveltuvat erikoistyökalut. Eteneminen korjauksessa voi olla työlästä ja hitaahkoa käsityön määrän vuoksi. Meiltä luonnistuu konesaumakaton reikien paikkaukset palanvaihdolla sekä myös laajemmat vuotoalueiden korjaukset (usein vuotokohta löytyy saumoista tai kiinnityksistä), joilla nykyisille kattopelleille pyritään saamaan lisää käyttöikää. Kiinnitämme irronneet peltilistat, korjaamme piiput ja muut läpiviennit, vaihdamme räystäslaudat ja päätypellit, korjaamme vesikourut ja niin edelleen.

Meiltä saat myös vaativat rakenteisiin liittyvät korjaukset, kuten katon tuulettuvuutta parantavat toimenpiteet, notkahtaneen katon oikaisut tai alusrakenteiden uusimiset. Myrsky- ja lumivaurioiden korjausten yhteydessä hoidamme raivaustyöt ja tarvittaessa myös vahinkojen dokumentoinnin vakuutusyhtiötä varten. Olipa konesaumakattosi korjaustarve pieni tai suuri, voit kääntyä puoleemme. Taitavat peltiseppämme palauttavat katon jälleen iskuun, ja tuloksena on vesitiivis ja katseenkestävä korjaus.

Kun konesaumakaton huolto ja korjaus ei riitä, on konesaumakaton remontin aika

Konesaumakaton käyttöikä on pitkä, mutta ei loputon. Kun ylläpito käy työlääksi, eikä huolloilla tai korjauksilla saavuteta enää merkittäviä parannuksia katon tilanteeseen, on aika alkaa suunnitella konesaumakaton uusimista. Jossain vaiheessa vanhan katon kunnossapito alkaa niellä rahaakin siinä määrin, että konesaumakaton remontista tulee taloudellisesti kannattavin ratkaisu. Mikäli nimittäin katon uusimista vain pitkittää ja pitkittää, voi toimimaton katto koitua myös vesikaton alapuolisten rakenteiden kohtaloksi, kun vuotoriski realisoituu ja home pääsee lahottamaan yläpohjaa ja pilaamaan eristeitä. Tällöin myös remontin hintalapusta kehkeytyy välittömästi suurempi. Ajoissa tehty konesaumakaton uusiminen on järkevä ratkaisu sekä katon hyvinvoinnin että oman kukkaron kannalta.

Meillä Plus Kattopalvelulla konesaumakaton remontti alkaa aina perusteellisella katon kuntotarkastuksella. Parhaassa tapauksessa konesaumakaton alusrakenteet ovat hyväkuntoiset, ja remontti voidaan toteuttaa osittaisena kattoremonttina kattopellit vaihtamalla. Tarvittaessa meiltä luonnistuu myös kokonaisvaltaisemmat konesaumakatteen uusimiset aluslaudoituksia myöten, ja selviydymme kunnialla myös haastavista ja monimuotoisista katoista. Teemme konesaumakatolle kaksinkertaiset saumaukset piilokiinnityksineen ja suoritamme tarvittavat tiivistykset, sekä saumaamme läpiviennit, jiirit ja muut katon yksityiskohdat taitavasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Asennamme samalla myös pystykourun eli jalkarännin katon toimivuuden takaamiseksi.

Katon tuulettuvuuden suunnittelemme erityisellä huolella jo pohjatöistä alkaen, sillä konesaumakaton ominaispiirre on täysi tiiveys harjaa myöten, joten tuuletus on ratkaistava toisella tapaa. Tarvittaessa voimme asentaa katteeseen myös äänieristyselementit teräspeltien äänten vaimentamiseksi. Kun teemme konesaumakaton remontin, otamme huomioon paitsi katon tarpeet, myös sinulla olevat toiveet: jos olet haaveillut vaikkapa aurinkopaneeleista tai päivitetyistä kattoturvatuotteista, remontin yhteydessä tällaiset parannukset katolle on kätevintä ja edullisinta toteuttaa. Viimeistelemme kattoremontin tekemällä tarvittavat pintakäsittelyt ja asentamalla kattovarustelut siististi pystysaumoihin.

Konesaumakatto on ehdottoman tiivis kate – oikein asennettuna. Panosta siksi ammattilaiseen, ja tilaa Plus Kattopalvelu huoltamaan, korjaamaan ja remontoimaan konesaumakattosi. Pysymme aikataulussa, teemme siistiä jälkeä ja annamme työlle laatutakuun. Uljas ja ensiluokkaisessa kunnossa oleva katto suojelee taloa lialta ja vedeltä ja estää näin kosteusvauriot ja homeongelmat rakenteissa. Hyvin huollettuna katon käyttöikä yltää jopa sataan vuoteen, joten kyseessä on viisas sijoitus talon pitkäaikaiseen hyvinvointiin. Huolehdi konesaumakatostasi parhaalla mahdollisella tavalla – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme konesaumakaton kattotöistä!