Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Lumivaurioiden korjaus – Lumi rikkoi katon, mitä tehdä? Nopea reagointi on tarpeen

Lumi on kaunis, talvista maisemaa valaiseva elementti, josta voi olla paljon iloa, mutta katolle suuriksi massoiksi kertyessään se on melkoinen riskitekijä monella tapaa. Vaikka vesikatto itsessään kestäisikin raskaan lumikuorman painoa, voi kantavia kattorakenteita mennä rikki ja siten katto saattaa helposti esimerkiksi painua notkolle. Kostea nuoskalumi voi painaa tuhansia kiloja, ja erityisen suuren rasituksen kohteeksi lumimassan alla joutuvat katon saumakohdat, joista vesi saattaa paineen myötä päästä tihkumaan katteen alle ja näin katosta tulee varsin altis vuoto-ongelmille. Jäätyvä vesi ja kerrostuva lumi myös rapauttavat tehokkaasti kattoa, etenkin jos kysymyksessä on tiilikate. Pahimmassa tapauksessa lumi saattaa romahduttaa koko katon tai osan siitä.

Myös alas tullessaan lumi voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa niin kattopinnalle, kattovarusteluille, alle jääville elementeille kuin talon ympäristöllekin. Jäinen, karhea lumi saattaa raapia naarmuja kattopintaan tai vahingoittaa katon läpivientien tiivistyksiä. Alas vyöryvä lumimassa voi myös irrottaa ja viedä mukanaan esimerkiksi lumiesteet, lapetikkaat tai kattosillan, jolloin katteeseen jää reiät irronneiden kiinnikkeiden kohdalle. Mahdotonta ei ole sekään, että lumi nappaa matkaansa rännit tai vaikkapa viemärintuuletusputken. Erilaiset lumivahingot katolla eivät tietenkään ole toivottavia, mutta katon elinkaaren aikana niitä voi hyvinkin tulla vastaan. Yleensä tällaiset tilanteet vaativat akuuttia hoitoa ja nopeaa reagointia, jotta vauriot saadaan minimoitua ja katto pian takaisin toimintakuntoon.

Meillä Plus Kattopalvelun katto-osaajilla on laajat valmiudet auttaa sekä lumivaurioiden ennaltaehkäisyssä että niiden akuutissa korjauksessa. Pystymme tulemaan avuksi nopeallakin aikataululla, ja vuosien aikana kerryttämämme kokemuksen ansiosta tiedämme tilanteessa kuin tilanteessa, mitä tehdä. Jos lumi on esimerkiksi riuhtonut mukaansa kattosillan, teemme katteelle tarvittavat paikkaukset sekä parannamme kattotuotteiden kiinnityksiä. Meillä on ensiluokkainen tietotaito ja osaaminen kaikenkokoisista kattokorjauksista niin vesikatteen kuin yläpohjankin osalta, myös haastavia rakennemuutoksia ja katon oikaisuja myöten. Kattosi vedenpitävyys ja toimintavarmuus palautetaan. Samalla katsastamme läpi, että katto toimii muutenkin kuten pitää, joten saat meiltä kokonaisvaltaisen kattopalvelun viimeisen päälle ilman ylimääräistä aikaa ja rahaa syöviä välikäsiä.

Lumivaurioiden kunnostus on järkevää teettää ammattilaisella, jotta piilevätkin ongelmakohdat varmasti huomataan ja katto korjataan kerrasta oikein. Plus Kattopalvelun suorittamat kattotyöt saa yksityisasiakas myös hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä, mikä tekee projektista entistäkin edullisemman. Jos lumi on rikkonut katon harjalta yläpohjarakenteisiin saakka ja tiedossa on isompi remontti, on sinulla mahdollisuus sivujemme kautta hakea siihen joustavampaa rahoitusta. Olennaista on, että korjaukset suoritetaan viivyttelemättä, ennen kuin lumivauriot eskaloituvat kosteusvaurioiksi saakka. Palauta katollesi paras mahdollinen kunto – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme lumivaurioiden korjauksesta!

Lumi rikkoi katon, lumivaurioiden korjaus

Paras lääke lumivaurioihin on ennaltaehkäisy – pidä katto kunnossa säännöllisillä huolloilla

Lumivaurioiden tapauksessa edullisin ja tehokkain tapa on tietysti ennaltaehkäisy. Kun katto nauttii säännöllisestä huollosta ja aktiivisesta kunnossapidosta, ovat sen mahdollisuudet selviytyä aina suuremmat. Katon tiiveys ja toimintavarmuus tulisikin tarkistaa aika ajoin sekä samalla käydä katto kokonaisuutena läpi. Perustavanlaatuiset huolto- ja tarkistustoimet olisi hyvä toteuttaa katolle minimissään pari kertaa vuodessa, esimerkiksi keväisin ja syksyisin kausihuollon yhteydessä. Näin katon kunnosta ollaan selvillä koko ajan, ja muutoksiin tai ongelmakohtiin päästään reagoimaan aikaisessa vaiheessa, jolloin myös korjaavat toimenpiteet ovat pienempiä ja edullisempia. Lisäksi katto on aina valmis vastaanottamaan seuraavan vuodenajan mukanaan tuomat rasitukset kevätsateista syysmyrskyihin ja talven painavaan lumikuormaan saakka.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat kokonaisvaltaiset katon kevät- ja syyshuollot, joissa tarkistamme kattosi kunnon. Havainnoimme itse katepintaa kolhujen, reikien, repeämien tai painumien varalta. Tarkistamme etteivät peltikatolla kattopellit irvistä ja että tiilikaton tiilet ovat ehjät ja huopakaton saumat tiiviit. Samoin tutkimme huolella jiirit sekä läpivientien tiivistykset, ettei vesi pääse niistä katteen alle. Jos yläpohjaan on esteetön pääsy, kurkkaamme sinnekin ja tarkistamme eristeiden sekä rakenteiden tilanteen. Lisäksi käymme läpi kattoturvatuotteiden kunnon ja kiinnitykset sekä testaamme niiden toimivuuden. Oikein asennetut ja asianmukaisesti toimivat lumiesteet katolla ehkäisevät osaltaan lumivaurioita, ja ne voidaan asentaa esimerkiksi lapetikkaiden ja muiden kattoturvatuotteiden suojaksi, niin ettei lumi pääse vääntämään niitä irti katosta. Tietysti katon huoltoon kuuluu talvikaudella myös lumikuorman seuraaminen ja tarvittaessa lumenpudotus katolta.

Säännöllinen lumenpoisto, asianmukaiset kattoturvatuotteet ja hyvät huoltorutiinit auttavat ehkäisemään katon lumivaurioita. Ehjän ja aktiivisesti kunnossapidetyn katon pitäisi kestää lumen aiheuttamaa rasitusta ongelmitta, joten katon huoltoon ja hyvinvointiin on tärkeää panostaa. Plus Kattopalvelu tekee tarvittavat huollot, tiivistykset, kiristykset ja kiinnitykset katollesi, niin että se palvelee talosi suojana laadukkaasti tulevat vuodet ja vuosikymmenet.

Korvaako vakuutus, jos katolle sattuu lumivaurio?

Lumi rikkoi katon, kattosilta irtosi, lumi painoi katon notkolle – korvaako vakuutus? Ymmärrettävästi meidän on mahdotonta sanoa tähän täysin ehdotonta vastausta, sillä eri vakuutusyhtiöillä on erilaisia korvausehtoja ja -käytäntöjä. Samoin vakuutuksen laajuuskin voi vaikuttaa korvattavuuteen. Parhaan ja ajantasaisimman tiedon asiasta saa aina omalta vakuutusyhtiöltä, ja oman vakuutuksen ehtoihin ja käytäntöihin kannattaakin tutustua vaikka jo etukäteen. Yleisellä tasolla voimme kuitenkin todeta, että tyypillisesti vakuutus ei korvaa lumen tai jään aiheuttamia vahinkoja.

Pääsääntöisesti kaikki vakuutusyhtiöt sulkevat lumen aiheuttamat vauriot pois korvauksen piiristä, sillä lumentulon katsotaan olevan jokavuotinen ilmiö – näin ollen vahingon syy ei ole yllättävä tai ennalta-arvaamaton. Joitakin harvinaisia poikkeuksia saattaa olla: esimerkiksi jotkin yritysvakuutukset saattavat korvata lumivahinkoja tapauksissa, joissa lunta tulee lyhyen ajan sisällä selvästi poikkeuksellisen suuria määriä, niin ettei normaalin varautumisen mukainen pudotustahti riitä. Kuitenkin tavanomaisen lumikuorman ollessa kyseessä laadukkaasti huolletun katon ja ammattiotteilla kiinnitettyjen kattoturvatuotteiden pitäisi kestää lumen paino ja rasitus, ja yleensä taloudellinen tappio lumivaurioista sekä niiden kunnostustoimista jääkin kiinteistönomistajan kärsittäväksi. Ajoissa tehty lumenpoisto sekä asianmukainen kattoturva voivat siis säästää selvää rahaa, ja asunnon omistajan kannattaakin seurata lumikuormaa ja katon tilannetta valppaasti läpi talven.

Plus Kattopalvelu pudottaa lumet katoltasi turvallisesti ja kustannustehokkaasti

Ajoissa tehty lumenpudotus on edullinen ja toimiva tapa välttää katon rakenne- ja kosteusvauriot sekä vielä monin verroin ikävämmät omaisuus- tai henkilövahingot, joita hallitsemattomasti liikkuva lumi voisi saada aikaan. Lumiesteille on valmistaja laskenut maksimilumikuorman, jonka ne kestävät tarkoituksenmukaisesti toimien, ja jos näyttää siltä, että tuo kuorma uhkaa ylittyä, on parempi ottaa varman päälle ja alkaa ajoissa lumenpudotushommiin. Lumenpoistossa on tärkeää tietää, mitä tekee. Jos katon lumityöt suoritetaan väärällä tekniikalla, epäsopivilla välineillä tai muuten puutteellisella osaamisella, saatetaan työn ohessa vioittaa kattoa sekä sen rakenteita: maalipinta naarmuuntuu tai katteeseen syntyy kolhuja, halkeamia, repeämiä tai jopa suoranaisia reikiä. Tämä ei tietenkään ole toivottavaa. Riskit katon vahingoittumiselle lumitöiden yhteydessä vältetään, kun huoltotyö teetetään ammattilaisella.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat turvalliset, laadukkaat ja kattoystävälliset lumenpudotukset katolta kuin katolta. Suoritamme lumenpoistot peltikatoilta, tiilikatoilta sekä huopakatoilta riippumatta katon muodosta, jyrkkyydestä tai rakennustyypistä. Teemme sekä omakotitalojen ja rivitalojen, kesämökkien ja kerrostalojen että autokatosten ja varastohallien lumityöt asianmukaisella ammattiotteella. Homma hoituu niin ympäristölle, ihmisille kuin katollekin turvallisella tavalla, pintaa naarmuttamatta ja rakenteita rikkomatta.

Noudatamme lumenpoistotyössä aina turvallisuusmääräyksiä. Meillä on käytössä asianmukaiset henkilökohtaiset turvavarusteet ja putoamissuojaimet, esimerkiksi suojakypärät, turvavaljaat ja -köydet sekä tarvittaessa myös suojalasit, mikäli lumen seassa on jäätä. Suunnittelemme ja rajaamme tarkoin lumenpudotusalueen sekä pystytämme varoituskylttejä. Informoimme ajoissa rakennuksessa asioivia henkilöitä kattolumitöiden ajankohdasta. Järjestämme taloon turvallisen kulkureitin myös lumenpoiston ajaksi ja hoidamme mahdollisen liikenteenohjauksen katutasossa. Toteutamme työn pareittain ja tarvittaessa urakkaa valvoo lisäksi alhaalta käsin toimiva lumenpudotuksen valvontahenkilö. Kattolumityöt sekä niihin tarvittavan henkilöstön määrä suunnitellaan aina tapauskohtaisesti kohdekaton tarpeisiin pohjautuen.

Katolle kertyvän lumen suhteen saa olla varuillaan, niin että se pysyy maisemaa kaunistavana elementtinä eikä aiheuta vahinkoa katolle tai sen ympäristölle. Asunnon omistajan tulee ennen kaikkea huolehtia siitä, että kasvaneeseen lumikuormaan reagoidaan ajoissa – saumavuodot tai muut ongelmat eivät aina näy päällepäin, ja alhaalta käsin on vaikeaa arvioida katolla olevan lumen todellista määrää. Ehkä vasta puntaroit, aiheuttaako lumi katolla toimenpiteitä, tai pahimmassa tapauksessa lumi on jo saanut konkreettista vahinkoa aikaan katolla. Olipa niin tai näin, kutsu viipymättä meidät apuun. Tutkimme kattosi tilanteen ja toteutamme tarvittavat kattolumityöt sekä lumivaurioiden korjaukset – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt