Peltikaton korjauksessa ja kunnostuksessa tärkeää on nopea reagointi

Peltikaton korjaus- ja kunnostustarve voi ilmoitella itsestään monestakin eri syystä. Peltikaton korjausta ja kunnostusta tarvitaan esimerkiksi, jos peltikatto vuotaa, jos katosta löytyy lahonneita rakenteita vesikaton alta, tai jos myrsky on riepotellut peltikattoa. Kattopeltiä rasittavat niin auringon paahtava lämpösäteily kuin talven lumi- ja jääkuormatkin. Peltikaton korjaus ja kunnostus on tehtävä mahdollisimman pian tarpeen ilmettyä, jotteivät alkaneet ongelmat pahene ja esimerkiksi kastuminen tai homehtuminen etene rakenteissa. Ajoissa suoritettu peltikaton kunnostus tarkoittaa yleensä pienempiä ja edullisempia korjauksia sekä katon parempaa kuntoa ja pidempää elinkaarta.

Meiltä Plus Kattopalvelulta saat peltikaton kunnostukset, korjaukset ja saneeraukset pitkällä kokemuksella ja taitavasti tehtyinä. Suoritamme peltikaton huollot, korjaukset, asennukset, maalaukset ja uusimiset kaikille peltikattoprofiileille (kuten konesaumakatto, lukkosaumakatto, tiilikuviopeltikatto jne.), materiaaleille ja kattotyypeille . Palvelemme aina avaimet käteen- periaatteella, eli tuomme kaiken tarvittavan mukanamme ammattitaitoisista asentajista aluskatteeseen, telineistä työkoneisiin ja pressuista piipunhattuun. Hoidamme työt suunnittelusta toteutukseen ja viimeistelyyn asti lopuksi siivoten työmaan, poiskuljettaen purku- ja rakennusjätteen ja tehden kohteeseen kattavan lopputarkastuksen. Työmoraalimme mukaisesti suhtaudumme kattoon aina kokonaisuutena, joten vaikka olisimmekin katollasi esimerkiksi yksittäisen paikkauksen takia, käymme samalla kaupan päälle läpi koko katon yleisilmeen ja kerromme sinulle mahdollisista havainnoistamme. Tärkeintä meille on, että kattosi on kokonaisvaltaisesti kunnossa käyntimme jälkeen.

Plus Kattopalvelu auttaa sinua niin osittaisissa kattoremonteissa, laajemmissa saneerauksissa kuin akuuteissa katon hätäpaikkauksissakin. Muistathan, että suorittamamme kattotyöt ovat yksityishenkilölle kotitalousvähennyskelpoisia verotuksessa. Sivuiltamme on haettavissa myös joustavampi rahoitus isompia remontteja ajatellen. Ehjä peltikatto on painonsa arvoinen kullassa, ja enemmänkin – se takaa terveet ja elinvoimaiset vuodet koko rakennukselle suojellen sitä niin kosteusvaurioilta, sisäilmaongelmilta kuin energiahukaltakin. Kun siis peltikattosi on korjauksen tai kunnostuksen tarpeessa, kutsu meidät katollesi. Tutkitaan tilanne ja laaditaan yhdessä suunnitelma katon palauttamiseksi priimakuntoon. Varmista katollesi pitkä ja laadukas tulevaisuus helposti – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme peltikaton korjaustöistä!

Peltikaton korjaus ja kunnostus

Peltikaton korjaus ja kunnostus – mitä kaikkea se pitää sisällään?

Mitä kaikkea peltikaton korjaus sitten voi olla? Syyt peltikaton korjaus- ja kunnostustarpeelle ovat tietysti moninaiset. Aika iskee peltikattoon vääjäämättä ja haalistaa katepintaa. Kiinnikkeet löystyvät ja naulat nousevat esiin kattopellistä. Katon ja läpivientien tiivisteet rasittuvat lämpötilanvaihteluista. Ruoste voi päästä pesiytymään peltiin ja reikiinnyttää katetta. Toisaalta peltikatto voi melko yhtäkkisestikin kärsiä pahoista mekaanisista vaurioista: myrsky repii mukanaan pellit tai piipunhatun, putoava lumi riuhtoo alas rännit tai lumiesteet, tai puu kaatuu myrskyssä katon päälle. Tai vaurioita katepintaan voi syntyä huolimattoman työskentelyn myötä tai vääränlaisia välineitä käytettäessä esimerkiksi katonpesun tai lumenpudotuksen yhteydessä.

Peltikaton korjaus voi olla kaikkea pienistä paikkauksista laajamittaisiin myrskyvaurioiden raivaustöihin. Suoritamme esimerkiksi peltikaton reikien paikkaukset ja vuotokorjaukset, kattopeltien ruosteenpoistot, paikkaukset ja uudelleenpinnoitukset tai kattopeltien vaihdot, rännien ja vesikourujen korjaukset, sekä asennamme puuttuvat harjatiivisteet. Yksi tyypillinen ongelma peltikatolla on, että peltikaton läpivienti vuotaa. Vuotavien läpivientien tiivistyksen lisäksi huolehdimme monista muista katon yksityiskohdista, kuten korjaamme ja saumaamme kattojiirit, kiinnitämme tai vaihdamme irronneet peltilistat sekä seinällenostopellit ja päätypellit, tiivistämme ja korjaamme kattoikkunat sekä vaihdamme myös räystäspellit ja -laudat.

Oma lukunsa ovat isommat ja haastavammat korjaustyöt, jotka voivat liittyä esimerkiksi vesikaton alapuolisiin rakenteisiin. Näihin kuuluvat muun muassa aluskatteen korjaus-, purku- ja vaihtotyöt, kastuneiden villojen vaihtaminen ja lisäeristykset sekä lahonneiden puuosien korvaaminen terveillä. Joskus rakenteisiin tarvitaan jopa suoranaisia muutostöitä, esimerkiksi painunut katto täytyy oikaista tai yläpohjan tuulettuvuutta pitää parantaa. Tällaisista erityisosaamista vaativistakin peltikattotöistä selviämme puhtain paperein ja lopputulos on sekä ulkoasultaan siisti että luonteeltaan kestävä. Hallitsemme myös kaikki lumi- ja myrskyvaurioiden korjaukset. Kun siis tarvitset isoa tai pientä korjausta peltikatollesi, kutsu Plus Kattopalvelu hätiin – meiltä hoituu homma kuin homma.

Täsmäpaikkaus vai kokonainen kattoremontti? Plus Kattopalvelulta onnistuvat kaikki kattotyöt!

Peltikattoja on monessa koossa ja kattoprofiilissa, ja myös materiaalit, kuvioinnit ja pinnoitteet vaihtelevat. Jokainen katto vaatii oman erityisosaamisensa, ja sitä Plus Kattopalvelulta onneksi löytyykin. Pitkä uramme peltikattojen parissa ja sen aikana keräämämme laaja-alainen kokemus eri kattotyypeistä takaa, että saat peltikatollesi meiltä parasta mahdollista palvelua. Tunnemme hyvin tiilikuvioidut, suorauraiset, aaltokuvioidut, poimulevyt sekä muut vastaavanlaiset valmiiksi muotoilluista kattopelleistä valmistetut profiilipeltikatot, ja osaamme asiamme myös lukkosaumakattojen ja erityisen vaativien konesaumakattojen kanssa. Käsissämme korjaantuvat niin sinkityt, maalatut kuin muovipinnoitetutkin peltikatot, samoin myös harvinaisemmat alumiini- ja kuparikatot.

Remontoimme ammattiottein kaikki peltikatot rakennuksesta riippumatta: omakotitalot ja rivitalot, kerrostalot ja kesämökit, autotallit ja piharakennukset, hallit siinä missä maneesitkin hyötyvät kattopalveluistamme. Sillä ei ole väliä, onko katto jyrkkä vai loiva, pinta-alaltaan pieni vai suuri, yksinkertainen kahden lappeen katto vai monimuotoisempi katto täynnä jiirejä, lippoja, listoituksia tai muita yksityiskohtia. Meiltä luonnistuvat niin paikalliset kattokorjaukset, kuten paikkaukset, siinä missä laajemmat ja vaativammatkin työt kokonaisesta kattoremontista aina rakennemuutoksiin ja katon oikaisuihin asti.

Peltikaton korjauksen ja kunnostuksen sekä peltikattoremontin yhteydessä pystymme suorittamaan myös muut katon tarvitsemat ja asiakkaan toivomat työt. Tällaisia voivat olla esimerkiksi viimeistelevät pintakäsittelyt, kuten maalaukset ja pinnoitukset, sekä muut suoja-ainekäsittelyt. Samalla kun peltikattoa kunnostetaan, voi olla järkevää myös ajanmukaistaa ja uusia kattovarusteluja, muun muassa kattosiltoja, tikkaita tai lumiesteitä. Tai voimme asentaa katolle energiatehokkaat aurinkopaneelit niin toivoessasi. Kattovarustelujen uusiminen on edullisinta ja helpointa juuri peltikaton korjaustöiden yhteydessä, joten kun peltikaton kunnostus on katollasi ajankohtainen, kannattaa kartoittaa myös, hyötyisikö katto tällaisista varustelu- ja asennustöistä. Toimitamme kaikki kattovarustelut valmiiksi asennettuina, laadukkaina ja korroosionkestävinä katollesi.

Peltikaton säännöllinen huolto vähentää korjauksen ja kunnostuksen tarvetta

Peltikaton tunnollinen huolto säästää monelta suuremmalta remonttitoimelta tai vähintään lykkää niitä kauemmaksi. Hoitamaton peltikatto kerää nopeasti roskaa, ruostetta ja jopa sammalta, jolloin myös katon tarvitsemat kunnostustoimet ovat mittavampia ja kalliimpia. Sen sijaan, kun katetta huolletaan säntillisesti ja säännöllisesti, pysyvät mahdolliset korjaustarpeet pieninä. Suositus peltikaton kohdalla on, että katolla käytäisiin huollon merkeissä vähintään kahdesti vuodessa, yleensä keväisin ja syksyisin. Näin katolla vuodenaikojen myötä tapahtuvat muutokset ja mahdolliset alkavat ongelmat havaitaan jo varhaisessa vaiheessa, ja niihin pystytään nopeasti puuttumaan.

Peltikaton huolto ei tavallisesti ole kovinkaan monimutkaista, sillä usein riittävä toimenpide sille on säännöllinen puhdistus roskista ja lehdistä. Kuten alussa todettua, meillä kattohuolto ja muut kattotyöt ovat kuitenkin aina kokonaisvaltainen palvelu, mikä tarkoittaa, että samaan rahaan puhdistuksen kanssa saat myös kattavan katon kuntotarkastuksen. Kun siivoamme katon ja sadevesijärjestelmän, tutkimme samassa yhteydessä peltikaton pinnan kuntoa, saumakohtia, läpivientien tiivistyksiä ja kattopeltien kiinnityksiä, katon jiirikohtia, peltilistoja, lumiesteiden ja kattoturvatuotteiden kuntoa sekä mahdollisia ruostekohtia katolla. Lisäksi, mikäli rakenteet sallivat esteettömän pääsyn yläpohjaan, kurkkaamme aina katolla käydessämme myös sen tilanteen: näkyykö lahonneita puuosia, tummentuneita eristeitä, rikkonaisuutta aluskatteessa ja niin edelleen.

Mikäli kattotarkastuksen yhteydessä havaitsemme esimerkiksi löystyneitä kiinnikkeitä tai alkavia vuotokohtia läpivienneissä, kerromme huomioistamme sinulle ja pystymme hoitamaan epäkohdat kuntoon, ennen kuin niistä kehittyy katolle varsinaisia ongelmia. Tarpeen mukaan teemme katolle myös sellaiset täsmähuollot kuin huoltomaalaukset, ruosteenestokäsittelyt tai muut suojakäsittelyt, lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta sekä ränneistä, ja katon sekä sadevesijärjestelmän kattavammat pesut ja puhdistukset. Tunnollisesti hoidettu kattohuolto on ehdottomasti edullisin keino katon käyttöiän maksimoimiseen. Lisäksi se auttaa omalta osaltaan valmistamaan kattoa sen kohtaamiin ikäviin yllätyksiin, kuten myrsky- ja lumivaurioihin.

Lumivauriot ja myrskyvauriot voivat tehdä pahaa jälkeä uudellakin katolla

Toisinaan peltikaton korjaus- ja kunnostustarve yllättää hyvinkin äkillisesti. Näin on yleensä tilanteissa, joissa katto on kärsinyt esimerkiksi myrsky- tai lumivaurioista. Myrskyn ja lumen aiheuttamat katto-ongelmat voivat surutta iskeä uuteen ja terveeseenkin kattoon. Tietysti hyvin huolletun peltikaton selviytymismahdollisuudet ovat tällaisissa tilanteissa paremmat kuin jo valmiiksi rapakuntoisen ja ruostuneen kanssatoverinsa. Kun lumi- tai myrskyvaurio yllättää kattosi, tulemme apuun: pääsemme paikalle nopeallakin aikataululla, hoidamme puolestasi valokuvauksen, vaurioselostuksen sekä kustannusarvion vakuutusyhtiötä varten, ja teemme akuutit paikkaukset ensi hätään sekä alamme raivaustöihin.

Lumi voi aiheuttaa monenlaista vahinkoa sekä katolla ollessaan että sieltä alas tullessaan. Ensinnäkin painava lumi on riski rakenteille ja saattaa kerääntyessään painaa katon rakenteita keskeltä notkolle. Tonnien painoinen lumimassa rasittaa paineellaan erityisesti katon saumakohtia ja lisää siten vuotoalttiutta. Kun jäinen lumikuorma sitten lähtee katolta liikkeelle, ei ole epätavallista, että se naarmuttaa peltipintaa tai repii mukanaan lumiesteet, rännit tai vaikka viemärintuuletusputken jättäen kattopeltiin reiän tai repeämän kiinnikkeiden kohdalle. Oma vaaranpaikkansa on myös, kun lumi tippuu alas asti – alla voi olla putoavasta lumimassasta kärsivää omaisuutta, kuten terassi tai auto, tai vielä paljon ikävämmässä tapauksessa alastuleva lumi voi aiheuttaa jopa henkilövahingon.

Myrsky taas näkyy peltikatolla tyypillisesti sellaisina pienvaurioina kuin räystäspellitysten, jiiripellitysten, harjapellin tai piipunpellityksen irtoamisina tai vahingoittumisina. Myrskytuuli voi irrottaa jopa varsinaisia kattopeltejä, ja vaarassa ovat samoin kattotekniikka ja kattovarustelut, esimerkiksi lumiesteet, vesikourut, syöksyputket, aurinkopaneelit, aurinkokeräimet, tikkaat, kattosillat, antennit, ilmastointikoneet ja niin edelleen. Jos kattopeltejä repeytyy irti ja katolta pääsee sadevesi sisään rakenteisiin, ollaan äkkiä myös kosteusvaurioiden ja homeongelmien äärellä. Tai myrskyn johdosta katon päälle voi kaatua painava puu, joka saattaa vioittaa niin vesikatetta kuin katon alapuolisia rakenteitakin.

Aina ei ole mahdollista välttyä kaikilta myrskyn tai lumen tuomilta kattovahingoilta, mutta voitavansa kannattaa tässäkin asiassa tehdä. Plus Kattopalvelu auttaa varautumaan kattoa koetteleviin luonnonilmiöihin ennaltaehkäisevillä huolto- ja kunnostustoimenpiteillä. Tärkeintä on varmistaa katon toimintavarmuus kaikin puolin: ovathan rakenteet lujat ja terveet? Vetävätkö rännit? Ohjaako sadevesijärjestelmä vedet pois katolta toivottua reittiä? Eihän katolla näy repsottavia pellityksiä tai muita epäkohtia? Lumivaurioiden välttämisessä puolestaan tarvitaan lumikuorman säännöllistä tarkkailua sekä ajoissa tehtyä ja ammattitaitoisesti hoidettua lumenpudotusta: lumenpoisto katolta täytyy suorittaa oikealla tekniikalla ja välineillä, sekä ympäristölle turvallisella tavalla. Plus Kattopalvelu hoitaa myös lumenpudotukset ja jäänsulatukset peltikatolta ja ränneistä hellävaraisesti mutta tehokkaasti.

Milloin peltikaton korjauksen ja kunnostuksen sijaan on edessä kattoremontti?

Milloin sitten peltikaton korjaus ja kunnostus ei enää riitä, ja on aika toteuttaa isompi kattoremontti? Peltikatolle ei ole olemassa mitään tiettyä parasta ennen- päiväystä, vaan vaikka materiaalille aina laskennallinen käyttöikä annetaankin, on se vain viitteellinen – paljon riippuu peltikaton huollosta sekä kattoa ympäröivistä olosuhteista. Jos peltikaton huolto on laiminlyöty pidemmän aikaa, voi yksikin reikä katossa olla johtanut laajempiin kosteusvaurioihin välikatossa. Toisaalta taas ajoittainen huoltomaalaus ja säännöllinen katepinnan puhdistus auttaa pidentämään peltikaton elinkaarta joskus huomattavastikin. Karkeasti sanottuna peltikattoremontin aika on tullut, kun huolto- ja kunnostustoimenpiteillä ei enää saavuteta merkittäviä parannuksia katteeseen tai kun niihin kuluu tolkuttomasti aikaa, rahaa ja muita resursseja saavutettuun hyötyyn nähden.

Viime kädessä katon saneeraustarve selviää, kun teemme sille kattavan kuntotarkastuksen joko esimerkiksi vuosihuollon yhteydessä tai tilattuasi meiltä sellaisen erikseen. Tarjoamamme kuntotarkastuskäynti on sinulle ilmainen ja siinä tutkitaan kattavasti katon eri osat: läpiviennit, saumat, tiivisteet, kiinnikkeet, kattoturvatuotteet sekä itse katepinta. Rakenteiden niin salliessa katsastamme myös aluskatteen ja yläpohjan. Havaintojemme pohjalta keskustelemme kanssasi katon korjaustarpeista ja siitä, riittävätkö paikalliset korjaukset vai olisiko aika tehdä kokonaisvaltaisempi kattoremontti.

Toisinaan peltikaton korjaustyöt osoittautuvat kustannuksiltaan taloudellisesti kannattamattomiksi saavutettuun hyötyyn nähden. Esimerkiksi jos vaihtoehtoina on reikiintyneiden, ruostuneiden kattopeltien ruosteenpoisto, paikkaus ja maalaus, tai kuluneiden peltien vaihto uusiin, voi jälkimmäinen tulla suhteessa edullisemmaksi ottaen huomioon, että työtä on vähemmän, ja uudet kattopellit ovat taatusti ehjät ja vieläpä valmistajan materiaalitakuun alaiset. Erityisen haastavia peltikaton korjaukset ovat, jos reikä on syntynyt katteen keskelle, eikä kiinnikkeen tai läpiviennin viereen. Tällöin on usein turvallisempaa vaihtaa koko kattopelti – paikattu on aina paikattu ja sen vesitiiviys lopulta kyseenalaisempi. Kattavampaa kattosaneerausta ei myöskään turhaan kannata lykätä liian kauas tulevaisuuteen: ajoissa toteutettu kattoremontti tulee yleensä huomattavasti edullisemmaksi kuin vihoviimeiseen loppuunsa kulutetun katon saneeraus.

Minkäkokoista korjaustarvetta katollasi sitten olikin, on Plus Kattopalvelun avaimet käteen- palvelu järkevä ratkaisu. Hallitsemme haastavatkin kattotyöt ja laajatkin kokonaisuudet. Tuomme mukanamme laadukkaat materiaalit ja välineet sekä koulutetut ja kokeneet kattoalan ammattilaiset. Noudatamme sovittua aikataulua ja lopuksi siivoamme työmaan, jolloin sinun tehtäväksesi jää ainoastaan nauttia uudesta, toimintavarmasta katosta. Vedenpitävä peltikatto takaa pitkän ja korkealaatuisen eliniän koko rakennukselle sekä suojelee sen lämpövuodoilta ja homeongelmilta. Kun siis kattosi on korjauksen tai kunnostuksen tarpeessa, tartu toimeen ja tilaa katollesi peltikaton pelastajat – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme peltikattotöistä!