Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Peltikatto vuotaa – Peltikaton vuotokorjaukset meiltä!

Kun peltikatto vuotaa, on asiaan useampia mahdollisia syitä ja selityksiä. Katolla kuin katolla löytyvät yleisimmät vuotokohdat tavallisesti läpivienneistä ja jiireistä: esimerkiksi läpiviennin tiiviste on pettänyt, savupiipun pellitykset falskaavat, jiirin saumasta on puskenut lumikuorman paineen takia sulamisvettä sisään, tai näiden katon elementtien alkuperäisessä asennuksessa on tehty virheitä, minkä vuoksi täyttä tiiveyttä ei katolla ole. Peltikaton kohtaamiin rasituksiin kuuluvat muun muassa lumi, jää, sateet ja saasteet sekä kuluttavan suuret lämpötilanvaihtelut. Peltikaton vuoto-ongelma voi olla kehittynyt ajan kanssa, kun tiivisteet hapertuvat, peltikiinnikkeet löystyvät katon lämpöliikkeen myötä, tai katto yksinkertaisesti ruostuu, syöpyy ja sammaloituu. Toisinaan vuotovaurio tulee eteen hyvin äkillisesti esimerkiksi myrsky- tai lumivaurioiden muodossa, kun vaikkapa puu kaatuu katon päälle vioittaen sitä tai katolta putoavat lumimassat repivät kattotuotteet irti alustasta jättäen reikiä katepintaan.

Jos peltikatto vuotaa, voi katon maksimaalinen käyttöikä helposti jäädä saavuttamatta, ja tämän vuoksi asiaan kannattaa puuttua viipymättä. Mikäli vuotoa ei paikata ja vaurioita kartoiteta, saattaa tilanne äkkiä edetä myös kalliiksi kosteusvaurioiksi katon alemmissa osissa, ja niitä onkin jo astetta haastavampaa korjata. Kun kutsut meidät Plus Kattopalvelun ammattilaiset paikalle, etsimme kattovuodon syyn ja korjaamme ongelman. Työnjälkemme on siistiä ja paikkaukset saadaan sulautettua katteeseen niin hyvin kuin mahdollista, ja mikäli vuoto on ehtinyt aiheuttaa esimerkiksi yläpohjassa kosteushaittoja, vaihdamme lahot puuosat ja uusimme vettyneet villat. Samalla tarkistamme aluskatteen tiiveyden ja toimivuuden.

Meiltä löytyy pitkä kokemus peltikattotöistä. Paikkaamme profiilikatot ja saumapeltikatot, lukkosauma- ja konesaumakatot, sinkityt, maalatut sekä muovipinnoitetut peltikatot. Meiltä luonnistuu kaikenkokoiset projektit aina pienistä täsmäpaikkauksista täydellisiin kattosaneerauksiin saakka. Peltikaton paikkaus voi olla joko akuuttina ensiapuna tehty hätäpaikkaus pikaista kattoremonttia odotellessa tai sitten pidempiaikainen korjaus, jolla koko katteen vaihtoa pyritään vielä lykkäämään tuonnemmaksi. Alan ammattilaisina katsomme asiaa aina tapauskohtaisesti ja pystymme luotettavasti arvioimaan, millainen vuotokorjaus on sinun peltikattosi tilanteeseen paras ratkaisu. Aina katolla käydessämme kartoitamme ongelmasta riippumatta myös sen yleisen kunnon ja toiminnan niin vesikatteen kuin yläpohjankin osalta, joten saat meiltä kokonaisvaltaisinta mahdollista palvelua, ja mahdolliset piilevät tai alkavatkin epäkohdat saadaan hoidettua laadukkaasti kerralla kuntoon.

Olennaista on, että vuotavan peltikaton korjaus tehdään ajoissa, ennen kuin ongelmat ehtivät isommiksi ja ikävämmiksi. Koska katon kunto vaikuttaa koko rakennuksen hyvinvointiin niin merkittävästi, ei sen suhteen kannata tehdä kompromisseja. Mitä aiemmin ongelmat korjataan, sitä edullisempaa ja mutkattomampaa se myös on. Kun teetät kattotyöt meillä, voit yksityisasiakkaana myös hyödyntää ne verotuksessa kotitalousvähennyksessä. Jos edessä on isompi kattoremontti, pystyy siihen lisäksi halutessaan hakemaan joustavampaa rahoitusta esimerkiksi sivujemme kautta. Älä tingi peltikattosi tarpeista, vaan pidä se tiiviinä, toimivana ja turvallisena. Näin katto kestää parempana pidempään ja suojelee rakenteet sekä sisäilman – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme peltikaton korjauksesta!

Peltikatto vuotaa
Peltikatto voi vuotaa suhteellisen huomaamattomastakin vauriosta. Kutsu kattokorjaajamme paikalle!

Kun peltikatto vuotaa, löytyy myös aluskatteen toiminnasta usein puutteita

Peltikatto ei itsessään ole sataprosenttisen vesitiivis, vaan se kaipaa toimivan aluskatteen avukseen. Ainoastaan kaksinkertaisin saumauksin valmistettu konesaumakatto voi oikein asennettuna olla täysin vedenpitävä, mutta sekin tarvitsee aluskatteen ongelmatilanteiden varalle sekä kondenssivettä poistamaan. Peltikaton aluskatteella on tavallisesti kaksi tehtävää: ensinnäkin se estää ulkoapäin tulevan veden pääsyn rakenteisiin, ja toisekseen se kuljettaa rakennuksen sisältä nousevan kosteuden turvallisesti pois niin, ettei kosteus pääse kastelemaan esimerkiksi eristeitä. Jos siis vesi pääsee peltikatolla yläpohjan puurakenteisiin tai eristevilloihin, voi syy löytyä myös toimimattomasta aluskatteesta. Aluskatteen kunto ja tilanne tuleekin tarkastaa aina katon vuotoja paikannettaessa. Siinä missä asianmukainen aluskate pitää rakenteet kuivina ja terveinä, aiheuttaa puutteellisesti toimiva aluskate pahimmillaan ikäviä ja kalliita kosteushaittoja sekä lahovaurioita.

Kun suoritamme kattosi vuotokorjaukset, käymme samalla kurkkaamassa, että aluskate on oikein asennettu ja että se toimii tarkoituksenmukaisesti. Aluskatteen asennus onnistuneesti vaatii paljon kokemusta kattotöistä sekä tarkkuutta ja huolellisuutta. Aluskatteen saumoihin ei saa jäädä vuotokohtia ja limitykset on tehtävä riittäviksi sekä asennus on aloitettava oikeasta suunnasta. Usein, kun peltikaton aluskate vuotaa, paikantuu vuotokohta läpivienteihin. Voi olla, että alkuperäisessä asennuksessa on jätetty läpivientien ylösnostot tekemättä, vaikka juuri ne ovat katon tiiveydelle välttämättömiä. Myös katon jiirikohdista löytyy haastetta kokeneellekin aluskatteen asentajalle: jokaiseen taitokseen tulee asentaa tiiviit umpilaudoitukset ja sisätaitepellit sekä kahdensuuntaiset aluskatteet. Lisäksi aluskatteen toimivuuden kannalta on kriittisen tärkeää varmistaa katolle riittävä tuuletus.

Peltikaton aluskate voi vuotaa myös siksi, että aluskate on asennettu liian kireälle tai liian löysälle, jolloin vedet ohjautuvat katolla vääriin paikkoihin. Lisäksi liian kireällä aluskatteella on myös suuri riski revetä lämpötilanvaihteluissa, esimerkiksi pakkaskutistumisen myötä. Varsinainen katastrofi on, jos aluskate on asennettu kokonaan väärinpäin, kondenssipinta ylöspäin. Me Plus Kattopalvelulla kartoitamme peltikattosi ja sen aluskatteen tilanteen, ja epäkohtien ilmetessä tutkimme aina tapauskohtaisesti, voiko olemassa olevaa aluskatetta korjata. Yleisimmin päädytään nykyisen aluskatteen kunnostukseen, sillä vuotokohta on usein läpivienti tai muu sellainen katon osa, jonka korjaus luonnistuu ammattilaiselta laadukkaasti ja kestävästi. Aluskatteen käyttöiän jatkaminen on myös kustannustehokasta. Niissäkin harvinaisemmissa tapauksissa, joissa päädytään aluskatteen uusimiseen, olemme palveluksessasi ja hoidamme homman kotiin kirkkain arvosanoin.

Yläpohjan kunto voi vaarantua kondenssiveden ja riittämättömän tuuletuksen myötä

Kosteutta voi päätyä yläpohjaan paitsi vesikatteen, myös asuintilojen suunnasta. Ilmavirtaukset sisätiloista yläpohjaan kuljettavat mukanaan kosteutta, etenkin tullessaan pesu- tai saunatiloista. Tästä kosteudesta on yläpohjassa päästävä eroon, ja sen poistamiseksi tarvitaan riittävä tuuletus sekä toimiva aluskate. Aluskatteita on toimintaperiaatteeltaan kahdenlaisia, kondenssisuojattuja ja hengittäviä. Hengittävä aluskate päästää yläpohjan kosteuden lävitseen, kun taas kondenssisuojattu aluskate kerää kosteuden alapinnallaan olevaan nukkaan, josta se haihtuu tuuletuksen mukana. Jotta yläpohja ja sen kosteudenpoisto pystyvät toimimaan optimaalisesti, on aluskatteen oltava asennettu oikeinpäin ja riittävän tuuletuksen toteuduttava välikatolla.

Jos yläpohjan eristys on heikolla tolalla tai jos sen ilmanvaihto ei toimi asianmukaisesti, pääsee lämmin ilma kondensoitumaan paljaille peltipinnoille, joista se voi pisaroituessaan tippua suoraan esimerkiksi villoihin. Tämän vuoksi muun muassa ilmastointiputkien eristys on tärkeää. Välikaton tuuletuksessa saattaa ilmetä monenlaisia haasteita. Yläpohja ei välttämättä ole täysin ilma- ja höyrytiivis. Tuuletusaukkoja voi olla liian vähän tai ne ovat liian pieniä, tai tuuletus voi puuttua kokonaan esimerkiksi katon harjalta. Tuuletustila saattaa olla liian matala tai tuuletus katkeaa rakenteissa vaikkapa sisätaitteen kohdalla. Energiaremontin yhteydessä osaamattomasti asennettu lisäeristys voi myös olla tukkimassa tuuletusta.

Yläpohja on monitahoinen kokonaisuus, ja jos jokin osa siinä toimii puutteellisesti, on riski kosteusvauriolle aina merkittävä. Vuotokorjausten yhteydessä varmistamme, että yläpohjan sekä asuintilojen eristys on kunnossa ja että välikatolle on järjestetty riittävä ilmanvaihto. Jos kosteus on ehtinyt jo aiheuttaa tuhoa yläpohjassa, tutkimme vahingot ja teemme tarvittavat korjaustoimet. Kastuneet villat on vaihdettava uusiin ja rakenteille mahdollisesti aiheutuneet lahovauriot sekä muut kunnostusta vaativat ongelmat selvitettävä. Me Plus Kattopalvelulla toteutamme ammattitaidolla myös haastavat yläpohjan eristykseen ja rakenteisiin liittyvät korjaus- sekä saneeraustyöt. Teemme katostasi jälleen toimivan ja tiiviin kokonaisuuden talosi turvaksi.

Jos peltikatosta löytyy reikä, olemme paikkauksen ammattilaisina paikalla

Toisinaan peltikaton vesivuoto johtuu suoraan katepeltiin syntyneestä reiästä. Reikä saattaa olla ruosteen vuosien varrella syövyttämä tai se saattaa löytyä katolle kasvaneen sammaleen alta. Tai sitten peltikatto on voinut reikiintyä äkillisesti, esimerkiksi myrskyvaurioiden seurauksena, tai jos lumi on riuhtaissut katteesta irti tikkaat tai lumiesteet aiheuttaen reiät kiinnikkeiden kohdalle. Aina kun peltikatossa on reikä, on myös rakenteiden kunto vaarantunut – katto ei enää tällöin ole vesitiivis. Kun tulemme korjaamaan vuotavaa peltikattoa, tutkimme sen tilanteen ja yleiskunnon sekä arvioimme paikkausmahdollisuudet aina tapauskohtaisesti.

Peltikaton paikattavuuteen vaikuttaa ennen kaikkea siinä olevien reikien määrä sekä se, missä kohtaa katetta reikä on ja kuinka suureksi se on ehtinyt kehittyä. Jos katto yleisesti on hyvässä kunnossa, ja vaurioalue on paikallinen – yksittäiseen kattopeltiin on syntynyt reikä esimerkiksi kattotuotteen irrotessa alustasta tai puun kaatuessa katon päälle – voidaan vaihtaa pelkästään tuo yksittäinen kärsinyt pelti uuteen. Jos taas katto on kauttaaltaan ruosteensyömä tai reikiintynyt, tai se on muuten tullut käyttöikänsä päähän, on taloudellisesti toimivampi ratkaisu vaihtaa koko peltikate suosiolla uuteen. Tämän tarve katsotaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti. Muuten ehjää on aivan turha uudistaa kokonaan, ja tästä lähtökohdasta lähdemme liikkeelle.

Kun peltikatto uusitaan, saadaan uudelle katolle luonnollisesti voimaan myös valmistajan oma materiaalitakuu. Ehjä, tuliterä kattopelti toimii tehtävässään aina varmemmin kuin paikattu verrokkinsa, ja on siten erinomainen ratkaisu tilanteissa, joissa vanhan katon käyttöikää ei paikkauksilla järkevästi pystytä jatkamaan. On hyvä muistaa, että tiiveimmät ja vedenpitävimmätkin paikkaukset ovat luonteeltaan sikäli väliaikaisia, että kattopellin uusiminen on joka tapauksessa edessä jossain vaiheessa. Jos pohdit, mikä olisi toimivin tapa vuotokorjaukselle juuri sinun kattosi tapauksessa, konsultoi meitä. Tutkimme tilanteen ja etsimme katollesi sopivimman ratkaisun, ja mikäli kattosi kaipaa uusimista, laitamme parhaat kattopeltiseppämme asialle!

Peltikatto voi vuotaa kiinnikkeistään – naulanreiät ja ruuvinkannat tarkastettava aika ajoin

Vielä yksi yleinen peltikaton vuotokohta on sen kiinnitykset. Aikaa myöten kiinnikkeiden tiivisteet kovettuvat ja menettävät tiiveytensä, ja kun kattopelti lämpötilanvaihteluiden myötä elää, pumppautuvat myös naulat katteesta hiljalleen ylemmäksi. Mikäli reikä peltikatossa sijaitsee kiinnikkeen tuntumassa, on se yleensä mahdollinen paikata. Peltikaton paikkaus suoritetaan tiivisteellä ja uudella kiinnikkeellä. Irrotamme vanhan peltikiinnikkeenä toimineen naulan tai ruuvin ja vaihdamme tilalle kateruuvin suuremmalla tiivisteellä. Laadukkaat kateruuvit kiinnittyvät alustaan varsin pitävästi ja niiden tiivistys on taatusti vedenpitävä. Samalla kertaa voimme halutessasi vaihtaa muutkin vanhat naulat tai ruuvit uusiin, tiiviisiin kateruuveihin, sekä tarvittaessa asentaa lisäkiinnityksiä kattopeltien saumoja silmällä pitäen.

Peltikatolla voi esiintyä yksittäisiä vuotokohtia tai reikiä muissakin elementeissä, ja jos kate itsessään on kokonaisuutena hyväkuntoinen, on niiden korjaus kestävästi ja laadukkaasti yleensä täysin mahdollista. Jos peltikatto vuotaa läpiviennin kohdalta, tulee korjaavana toimenpiteenä joko tiivistää olemassa oleva läpivienti tai vaihtaa se kokonaan uuteen, parempikuntoiseen. Peltikaton saumaukset sekä jiirikohdat taas käymme läpi paikaten vuotokohdat ja tiivistäen ne asianmukaisesti saumausaineella. Löytyipä katon vuotokohta mistä tahansa, teemme aina huolella peltikaton paikkauksen pohjatyöt, kuten lian- ja ruosteenpoiston alustasta. Näin varmistamme, että massaukset tarttuvat hyvin katteeseen ja että tiivistyksistä saadaan todella pitävät.

Peltikatosta kannattaa pitää huolta ennaltaehkäisevästi, sillä katon tunnollinen ylläpito ja ajoittaiset kuntotarkastukset säästävät monelta isommalta ongelmalta. Lämmin suosituksemme on, että peltikatolle teetettäisiin vuosittain säännölliset kevät- ja syyshuollot, jolloin mahdolliset haastekohdat havaitaan jo varhain ja niihin riittävät sitä myötä pienemmät ja edullisemmat korjaustoimet. Etenkin mikäli katteessa on jo paikkakohtia, on katon kuntoa tärkeää tarkkailla usein, sillä lämpötilanvaihtelut aiheuttavat erityistä rasitusta juuri niille. Huollamme peltikatot ammattitaidolla pienintä yksityiskohtaa myöten ja kattokäyntimme ohessa tutkimme aina tyypilliset vuotokohdat, kuten jiirit, saumat, kiinnikkeet, läpiviennit sekä mahdolliset ruostekohdat, ja katsastamme yläpohjan tilanteen. Teemme kaikki peltikaton huollot peruspuhdistuksista kattopesuihin ja sammaleenpoistoon, lumenpudotuksista huoltomaalauksiin sekä kattoturvatuotteiden kiinnitykseen.

Katto on juuri niin tiivis kuin ovat sen yksityiskohdat, ja pienikin epätiiveys peltikatteessa voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa kosteuden edetessä yläpohjan rakenteisiin sekä eristevilloihin. Ikävät ja kalliiksi käyvät kosteushaitat sekä lahovauriot voidaan välttää ajoissa suoritetulla peltikaton paikkauksella. Vuotavan peltikaton korjaus on edullinen ja tehokas keino pitää rakenteet kuivina ja hyväkuntoisina sekä talon sisäilma terveenä. Jos siis viimeisimmästä peltikaton huollosta on aikaa tai jos epäilet, että katto vuotaa, kutsu Plus Kattopalvelun ammattilaiset paikalle. Kartoitamme tilanteen ja teemme suunnitelman kattosi palauttamiseksi jälleen priimakuntoon. Laadukas, kestävä peltikaton korjaus on vain yhden tarjouspyyntölomakkeen päässä – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme peltikattotöistä!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt