Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Sadevesijärjestelmän korjaus

Katon sadevesijärjestelmän tehtävänä on johtaa sade- ja sulamisvedet hallitusti alas katolta, ilman, että vesi kulkeutuu talon rakenteisiin. Syöksyputkista vesi jatkaa matkaansa sadevesikaivon, salaojien, salaojakaivon, sadevesiputkiston, rännikaivon ja hulevesitunnelien kautta perusvesikaivoon, joka kerää kaikki sade- ja hulevedet yhteen.

Sadevesijärjestelmän korjaus

Sadevesijärjestelmä suojaa rakennusta

Kaikkien sadevesijärjestelmän osien on toimittava oikein, jotta vesi ei keräänny vääriin paikkoihin. Kovalla sateella vettä kertyy yllättävän suuria määriä katon kautta sadevesiviemärijärjestelmään. Jos sataa todella rankasti, esimerkiksi 50mm päivän aikana, valuu 100 neliömetrin katolta 5000 litraa vettä sadevesijärjestelmään. Jos siis jokin osa sadevesijärjestelmässä pettää, on vesivahinkojen vaara suuri.

Sadevesijärjestelmän viat ja vauriot

Vesikourujen, rännien ja syöksyputkien yleisiä ongelmia ovat mm:

  • Vesikourujen puhkiruostuminen
  • Vesivuodot jatkosaumoissa
  • Vuoto vesikaton ja vesikourun liitoskohdassa
  • Syöksyputkien saumojen aukeilu veden jäätyessä
  • Vesikourujen ja syöksytorvien kiinnikkeiden pettäminen
  • Rännien väärät kaadot

Katon sadevesijärjestelmän vauriot voivat aiheutua korroosion lisäksi esimerkiksi jään kertymisestä vesikouruihin tai syksyputkiin. Kun vesi laajenee jäätyessään rikkoo se helposti sadevesijärjestelmän osien saumakohdat. Putoavat lumimassat voivat niin ikää rikkoa kourun kannattimet ja vetää vesikourut mukanaan alas.  Myös myrskytuulet voivat myös repiä vesikouruja rännejä irti kiinnikkeistään.

Vesikourujen kaatojen tarkistaminen ja korjaaminen

Vesikourut kuluvat ja ruostuvat nopeasti veden jäädessä seisomaan vesiränniin, kaatojen puuttuessa tai niiden  ollessa liian pienet. Rankkasateella kaatojen puuttuminen voi aiheuttaa vesikourujen ylivuotamisen. Vesikourujen kaadot voivat muuttua ajan kanssa, jos rännien kiinnikkeet taipuvat esimerkiksi lumen ja jään painosta. Vesirännien kiinnityskoukut ja kourujen kaadot tutkitaan aina Plus Kattopalvelun suorittaman kattotarkastuksen yhteydessä. Rännien kaadot saadaan helposti korjattua vesikourujen kiinnikkeiden vaihdolla tai huollolla.

Sadevesijärjestelmän osien vaihto

Jos sadevesijärjestelmän osat ovat vanhoja ja jo lähes puhkiruostuneita tai pahasti muuten vaurioituneita, kannattaa vialliset osat yleensä vaihtaa. Katon sadevesijärjestelmän kuuluvia osia ovat: vesikourut, vesikourujen ja syöksyputkien liitoskappaleet, vesikourujen päätteet, sisä- ja ulkokulmat, kannattimet, suppilot, syöksyputket, kiinnikkeet, mutkat ja ulosheittäjät. Plus Kattopalvelusta saat laadukkaimmat sadevesijärjestelmän komponentit ja niiden asennukset.

Sadevesikourujen ja rännien huoltomaalaus – reikien paikkaus

Jos esimerkiksi kattotarkastuksessa todetaan vesikouruissa, syöksyputkissa tai muissa sadevesijärjestelmän osissa kulumia, maalivaurioita tai pintaruostetta, voidaan viat usein korjata hiomalla ja huoltomaalamalla. Pintavaurioiden korjaus maalaamalla voi pidentää sadevesijärjestelmän ikää huomattavasti. Jos vesikouruissa on pieniä reikiä, voidaan ne samalla paikata kourusaneerauksen yhteydessä massaamalla tiivistysmassalla.

Vesikourujen pinnoitus ja tiivistäminen

Varsinkin 1970 ja 1980 -luvuilla sadevesijärjestelmiin tehtiin usein niin sanotut tuplakourut. Ne ovat usein kiinteästi asennettuja niin, että vesikourujen poistaminen ilman kattorakenteiden osittaista purkamista on mahdotonta. Tällaiset vesikourut voidaan uudistaa kustannustehokkaasti pinnoittamalla. Tiivistämällä vesikourut näin, saadaan niille lisäaikaa, ennen vesikaton uusimista. Vesikourujen tiivistämiseen voidaan käyttää myös polyesteripohjaista, synteettisellä kumilla laminoitua kumikermiä. Tällaisella pinnoitusmenetelmällä saavutetaan vesikouruille erittäin hyvä mekaaninen kestävyys, UV-säteilyn kestävyys ja otsonin sekä happosateiden kestävyys.

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt