Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Savuhormi vuotaa ja hormista valuu vettä sisälle – hoidata tilanne nopeasti kuntoon

Jos savuhormi vuotaa ja hormista valuu vettä, on vuodon sijainti ja syy selvitettävä sekä syntyneet vauriot korjattava mahdollisimman nopeasti. Rapautunut hormi päästää vettä sisälle kattorakenteisiin ja tämä voi äkkiä eskaloitua ikäviksi ja kalliiksi kosteusvaurioiksi. Piipun ja hormin vesivuoto voi aiheutua myös puutteellisista kattovarusteluista: hormia sadevedeltä ja lumelta suojaava piipunhattu joko puuttuu kokonaan, tai olemassa olevassa piipunhatussa ei ole kaatoa, joka estäisi siihen kondensoituneen veden tippumisen hormiin. Syy vuotavaan piippuun ja hormiin voi olla myös epätiivis piipunpellitys – juuripelti päästää vettä lävitseen tai piipunpellityksen sisäpinnoille tiivistyy kondenssivettä.

Oli syy savuhormin vesivuodolle mikä tahansa, on tärkeää ryhtyä nopeisiin toimiin ja hoitaa tilanne ammattitaidolla. Kun otat meihin Plus Kattopalveluun yhteyttä ongelman tiimoilta, tulemme tutkimaan vuodon sijainnin ja syyn sekä ryhdymme tarvittaviin korjaustoimiin. Jos toimiva piipunhattu puuttuu, saat meiltä kestävät ja laadukkaat piipunhatut osaavasti asennettuna ja tarvittaessa katon mukaan mittatilaustyönä toteutettuna. Meiltä luonnistuu myös piipun juuri- ja pystypellitykset tarkalla mitoituksella sekä savupiipun läpiviennin korjaukset. Mikäli rakenteet sen mahdollistavat, käymme samalla tarkastamassa myös yläpohjan, onko vesivuoto tehnyt siellä hallaa – kastellut eristeitä, lahottanut rakenteita tai haperruttanut aluskatteen.

Kun me suoritamme piipun vuotavan katon korjauksen, voit olla varma, että lopputulos kestää niin katsetta kuin aikaakin ja paloturvallisuus on kunnossa. Lisäksi saat kattavinta mahdollista kattopalvelua: aina kun katolle nousemme, vaikkapa nyt piipunpellityksiä korjaamaan, katsastamme samalla läpi katon yleisilmeen ja varmistamme, että kokonaisuus on kunnossa. Mikäli akuuttia huomiota vaativia epäkohtia ilmenee, saat meiltä niistä tiedon sekä edullisen tarjouksemme korjausten suorittamisesta. Hallitsemme kaikki katon huolto-, korjaus- ja saneeraustyöt niin huopakatoille, peltikatoille kuin tiilikatoillekin. Sivustomme kautta on mahdollista hakea rahoitusta isommille projekteille, ja yksityisasiakkaat saavat hyödyntää tekemämme kattotyöt myös kotitalousvähennyksen yhteydessä verotuksessa.

Piipun ja hormin korjaukset ajoissa toteutettuina säästävät isommilta ja kalliimmilta remonteilta, joita esimerkiksi kosteusvaurioista voisi helposti aiheutua. Hormin kunnostus usein myös parantaa vetoa ja tehostaa näin talon lämmitystä. Haitalliset palamisessa muodostuvat kaasut poistuvat vaivattomasti ulos, eikä kosteus vastaavasti pääse sisään tekemään tuhojaan. Jos savuhormi vuotaa ja hormista valuu vettä, on korkea aika ryhtyä välittömiin kunnostustoimiin. Järjestä katollesi pidempi ja terveempi elinkaari – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!

Savuhormi vuotaa, hormista valuu vettä
Laadukkaasti toteutettu piipun pellitys ja piipunhattu estävät tehokkaasti veden valumisen hormiin.

Piipunhatut ja piipunpellitykset osaavien peltiseppien taidokkaana käsityönä

Piipun ja savuhormin vesivuotoja pystyy myös itse pitkälti ennaltaehkäisemään teettämällä piipulle ajoissa asianmukaiset pellitykset. Esimerkiksi piipun ja katon välinen sauma kuuluu tyypillisimpiin katon vuotokohtiin, joten liitoskohtaa suojaamaan on hyvä asennuttaa piipunjuuripelti. Piipun yläpäähän kannattaa samoin hankkia säältä suojaava piipunhattu, joka estää veden ja lumen pääsyn piippuun ja hormiin ehkäisten näin rapautumista ja kosteusvaurioiden syntymistä. Plus Kattopalvelulta saat piipunhatut ja piipunpellitykset osaavien peltiseppien toteuttamina ja räätälöitynä palveluna oman piipun mittojen mukaan.

Ammattitaidolla tehty piipunpellitys pidentää piipun, hormin ja katon käyttöikää sekä vähentää kosteuden ja säänvaihteluiden aikaansaamia vaurioita. Savupiippu on vuotoaltis elementti katolla, sillä kuten muidenkin läpivientien kohdalla, on kyse viime kädessä kattoon tehtävästä reiästä. Vesitiiveyden saavuttamiseksi piippu kannattaa tiivistää pellittämällä oikeastaan aina, riippumatta varsinaisesta katemateriaalista. Piipun pystypellitys suojaa itse piippua ja sen ulkokuorta sään ja ympäristön rasituksilta. Juuripellitys taas tiivistää nimenomaan liitoskohdan ja oikein toteutettuna estää veden pääsyn kattorakenteisiin. Piipunpellitys piipun ympärille ei saa olla liian tiukka eikä liian väljä, jotta vuoto- tai kondenssiongelmia ei synny. Koska jokainen piippu on hieman erikokoinen, täytyy pellitykset valmistaa aina katon mukaan mittatilaustyönä. Meiltä saat piipun juuripelti- pystypelti-yhdistelmät tarkalla mitoituksella ja taitavien kattopeltiseppien toteuttamina, ja käytössämme on aina laadukkaat saattopellit, tiivisteet ja massat. Pellitämme perinteiset neliskulmaiset piiput samoin kuin myös haastavammat kohteet, kuten kruunupiiput tai pyöreät savupiiput.

Katon julkisivulle ja toimivuudelle antaa viime silauksen piipun yläpäähän asennettava, laadukas ja tukeva peltinen piipunhattu. Tavallisesti ruostumattomasta teräksestä valmistettava piipunhattu kestää moitteettomasti katonharjan ankarat olosuhteet – niin kuumuuden, kylmyyden, kosteuden, korroosion kuin rikkipitoiset palokaasutkin. Saatavilla on laaja valikoima eri kokoisia, värisiä sekä muotoisia piipunhattuja erilaisilla kiinnitysjaloilla. Osa on pituussäädettäviä tai nuohouksen helpottamiseksi saranoituja, tai ne on voitu varustaa lintuverkolla. Jos valmiista valikoimasta ei katon olosuhteisiin optimaalista tai visuaalisesti miellyttävää ratkaisua löydy, voimme myös tehdä piipunhatun itse ja näin vaikuttaa lopputuloksen ulkonäköön ja väriin. Kun haluat jämäkän ja pitkäikäisen piipunhatun katollesi, ota yhteyttä, niin tulemme ottamaan piipusta mitat. Toteutamme piipunhatun katollesi juuri oikean kokoisena ja sopivalla korkeudella, kattosi ehdoilla ja parhaaksi.

Savupiipun hormin kunnostus onnistuu putkittamalla tai massaamalla

Savupiipun ja hormin kunto vaikuttaa suoraan rakennuksen paloturvallisuuteen. Hormin tehtävä on kuljettaa palamisessa syntyvät kaasut ja savut turvallisesti pois sekä estää kipinöiden pääsy katon rakenteisiin. Rapautumaan päässyt piippu ei toimi tarkoituksenmukaisesti; se ei välttämättä vedä hyvin tai varaa kunnolla lämpöä. Se voi myös aiheuttaa suoranaista vaaraa talon asukkaiden terveydelle, mikäli esimerkiksi häkä pääsee asuintiloihin. Lisäksi kun hormin laasti rapistuu tarpeeksi pitkään, alkaa tiilien väliin muodostua tyhjiä koloja, joihin kosteus tai noki pääsevät kerääntymään. Pahimmillaan kertynyt noki voi kuumien palokaasujen vaikutuksesta syttyä tuleen, jolloin hormiin syntyy nokipalo.

Selkeitä merkkejä piipun ja hormin korjaus- tai vaihtotarpeesta ovat muun muassa rapautuminen ja halkeamat seinissä. Savupiipun kunnostus voidaan suorittaa esimerkiksi massaamalla eli pinnoittamalla, tai vaihtoehtoisesti hormi voidaan putkittaa. Sopiva korjaustapa on tärkeää kartoittaa aina tapauskohtaisesti hormin koon ja kunnon mukaan sekä ottaen huomioon, millainen lämmityslaite hormiin on liitetty. Putkitus eli uuden sisäpiipun asentaminen vanhaan hormiin toimii yleensä hyvin öljykattilan hormeille, kun taas puulämmitteisten tulisijojen kohdalla on usein paras ratkaisu kunnostaa hormi sisäseinien pinnoituksella, josta joskus puhutaan myös liukuvaluna tai slammauksena.

Hormin ja piipun kuntoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti ja mikäli epäkohtia ilmenee, myös puuttua niihin nopeasti. Säännöllinen nuohous parantaa piipun paloturvallisuutta ja pitää sen hyväkuntoisena pidempään, ja lisäksi katolle voi tilata kauttamme myös kattavamman savupiipun tarkastuksen, jossa käytetään tarkoitukseen kehiteltyjä mittalaitteita ja välineitä sekä suoritetaan muun muassa tiiveyskoe. Mahdolliset vauriot, vuodot sekä sivusiirtymät havaitaan tarkastuksessa, ja piipun ulkopinnan kunto ja suojaetäisyydet tutkitaan sekä piipunhatun kiinnitys tarkastetaan. Kunnostamme savupiipun katon yläpuolisilta osin, pellitämme sen ja muun muassa korjaamme tai vaihdamme lenssit eli piipun betoniset kaulukset.

Meiltä kokeneet ja taitavat ammattitekijät kaikkiin kattosi vuotokorjauksiin

Savupiippu ja hormi eivät tietenkään ole katon ainoa mahdollinen vuotokohta, vaan epätiiveyttä ja siten vesivuotoja voi esiintyä monen muunkin elementin yhteydessä. Kattoa kuluttavat monet mekaaniset ja kemialliset rasitukset. Kattopintaan kertyy muun muassa kaikenlaista maatuvaa bioainesta, kuten lehtiä, neulasia, siitepölyä, irtoroskaa, sammalta ja jäkälää. Lisäksi lumi, jää, ilmansaasteet, sadevedet, auringon kuluttava uv-säteily sekä ruoste nakertavat kaikki katetta ja saattavat ajan saatossa jopa reikiinnyttää sen. Uusikin katto voi kohdata odottamattomia myrsky- tai lumivaurioita. Katto saattaa vuotaa monesta eri syystä, ja pienikin vaurio voi aiheuttaa vakavia haittoja, kun vesi pääsee väärään paikkaan ja eskaloituu pahimmillaan kosteusvaurioiksi ja homeongelmiksi. Toimiva aluskate saattaa pelastaa tilanteen ensi hätään, mutta yksin sen varaan ei kannata laskea, vaan vuoto kannattaa paikata ja mahdolliset vauriot korjata mahdollisimman nopeasti.

Yleisimpiä kattokorjauksia ovatkin juuri katon erilaiset vuotokorjaukset ja -paikkaukset, esimerkiksi reikien paikkaus, vuotavien läpivientien tiivistys tai jiirien korjaus ja saumaus. Uudemmalla katolla riittävät tavallisesti yksittäiset täsmäkorjaukset, kun taas vanhemmalla katolla korjaustarve on todennäköisesti laajempi. Meiltä saat kaikki kattovuotokorjaukset sekä katon tiivistykset kokeneiden kattoammattilaisten suorittamina. Suoritamme kattohuovan reikien paikkaukset, rikkinäisten huopien vaihdot, huopakaton saumojen tiivistykset sekä palahuopien uudelleenkiinnitykset, vaihdot ja saumaukset. Vaihdamme rikkinäiset kattotiilet sekä kiinnitämme, paikkaamme tai vaihdamme kattopellit. Tiivistämme, korjaamme ja vaihdamme vuotavat kattoikkunat, savupiiput ja muut läpiviennit sekä teemme räystäsalueiden korjaukset. Mikäli aluskate tai muut yläpohjan rakenteet ovat vaurioituneet vesivuodon seurauksena, uusimme lahonneet puuosat, vaihdamme kastuneet villat sekä suoritamme tarvittavat aluskatteen paikkaukset, korjaukset ja vaihdot.

Katon vesivuotoja voi tehokkaimmin ja taloudellisimmin ehkäistä huollattamalla ja tarkistuttamalla katon säännöllisesti. Me Plus Kattopalvelulla toteutamme katollesi niin kausittaiset perushuollot kun täsmätoimenpiteetkin varmalla osaamisella ja asiakaslähtöisesti. Hallitsemme kattotyöt kokonaisvaltaisesti, joten puoleemme voit kääntyä niin katon huolto-, pellitys-, asennus-, korjaus- kuin remonttitöissäkin. Ammattilaisen kädenjälki on kerralla priimaa ja saat työllemme aina laatutakuun. Mikäli kattosi kunto on välttävä tai epäilet sen vesitiiveyttä, tai mikäli havaittavissa on jo selkeitä merkkejä vuotovaurioista savupiipussa tai muualla, kutsu meidät viipymättä apuun. Kartoitetaan katon ja piipun tilanne sekä toteutetaan tarvittavat korjaukset, niin että katto voi jatkaa tehokkaasti tehtävässään. Kaikki katon vuotokorjaukset taidolla ja tyylillä tehtyinä – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattotöistä!

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt