Kattoremontit, huollot ja korjaukset kaikille pelti-, tiili ja huopakatoille
Kattoekspertit palveluksessasi kaikissa pelti-, tiili -ja huopakattotöissä

Kun tasakatto vuotaa, nopea reagointi pelastaa pahemmilta vaurioilta

Vuotaako tasakatto? Jos talostasi löytyy tasakatto, olet varmasti tietoinen niin sen hyvistä puolista kuin haastekohdistakin. Tasakatto on vaakasuoraan asennettu kate, jossa varsinaisia lappeita tai niitä erottavaa harjaa ei ole. Katto näyttää silmään täysin tasaiselta, mutta todellisuudessa siihen on aina tehty pientä kallistusta sadevesien poistumista edesauttamaan. Katon kaltevuuden suhdeluku voi olla vaikkapa 1:20 tai jopa 1:80, eli katto laskee 80 metrin matkalla yhden metrin. Tasakatto on siis oikeastaan erittäin loiva katto. Suosionsa aallonharjan tasakatto saavutti 60- ja 70-luvuilla, ja se oli haluttu katevalinta modernin ilmeensä sekä monipuolisten pohjaratkaisumahdollisuuksiensa ansiosta. Tasakaton materiaali on sen merkittävän loivuuden vuoksi aina hitsattava bitumikermi, jonka ammattilainen asentaa paikoilleen.

Sittemmin on huomattu, että tasakatto ei ole optimaalisin kattoratkaisu monellekaan kohteelle, ja nykyään sitä pidetään syystä riskirakenteena. Tyypillisiä haasteita perinteisissä tasakatoissa ovat muun muassa heikko tuulettuvuus, ohut eristys sekä alkuperäisessä asennuksessa tehdyt virheet. Tasakaton vuotoriski on suurempi kuin esimerkiksi harja- tai pulpettikatolla, ja kaiken lisäksi katon kuntoa on vaikeata tarkistaa, sillä rakenteen sisään ei ole näköyhteyttä. Tietysti tasakatto voi vuotaa monesta eri syystä; siltä vaativat veronsa samat ulkoiset rasitukset kuin muiltakin katoilta. Auringon paahtava uv-säteily kuluttaa ja kuivattaa huopaa, ja sammal pyrkii aukomaan katon liitoskohtia. Talvella tasakaton runsas lumikuorma voi aiheuttaa saumavuotoja, painaa katon notkolle tai rikkoa rakenteita. Läpiviennit saattavat valskata vanhuuttaan tai ne on ehkä asennettu alun perin puutteellisesti. Myös huolimaton kattohuolto tai väärillä välineillä tehty lumenpudotus voi saada aikaan mekaanista vauriota tasakatolla. Toisinaan tasakatto alkaa vuotaa äkillisesti esimerkiksi myrskyvahinkojen seurauksena.

Olipa syy tasakaton vuodoille mikä tahansa, on korjaustoimiin tärkeää ryhtyä mahdollisimman nopeasti. Vesivuodot kehittyvät äkkiä lahovaurioiksi ja homeongelmiksi, joiden korjaus on jo astetta kalliimpaa ja kokonaisvaltaisempaa puuhaa. Jos kosteus on kuitenkin ehtinyt jo vallata katolta enemmän alaa, ei siltikään syytä huoleen – me Plus Kattopalvelulla korjaamme kaikki tasakaton vuoto-ongelmat koosta ja sijainnista riippumatta. Paikkaamme katteen, tiivistämme vuotavat saumat ja läpiviennit sekä tarvittaessa vaihdamme uudet huovat. Jos vesi on tehnyt tuhojaan sisärakenteissa, toteutamme ammattitaidolla myös kosteus- ja lahovauriokorjaukset sekä uusimme katon tarvittavilta osin. Mikäli kokonaisvaltaisempi kattoremontti on edessä, voimme myös halutessasi muuttaa tasakaton harjakatoksi tai vaikka pulpettikatoksi.

Meiltä tasakattosi saa kokonaisvaltaisen palvelun, sillä kaikkien kattotöiden yhteydessä suoritamme samalla maksuttoman kuntotarkastuksen katolle. Esimerkiksi, kun korjaamme vuotavaa kattoikkunaa, käymme samalla koko katon läpi ja tarkistamme sen kunnon sekä toimivuuden. Kerromme sinulle mahdollisista havainnoistamme ja saat edullisen tarjouksen akuuteista korjaustarpeista sikäli kuin sellaisia löytyy. Meillä teetetyt kattotyöt on yksityisasiakkaalla oikeus hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä, ja sivustomme kautta kattotöiden kuluihin voi hakea myös joustavampaa rahoitusta. Pitkän kokemuksemme ansiosta tunnemme hyvin tasakattojen haastekohdat ja osaamme ottaa ne työssä huomioon. Teemme vuotokorjaukset kaikenkokoisille rakennuksille omakotitaloista kerrostaloihin, rivitaloihin ja kesämökkeihin.

Tasakattosi vuotokorjaukset, huollot ja remontit saat vaivattomasti meiltä. Tavaramerkkejämme ovat siisti ja taitava työnjälki sekä asiakaslähtöinen avaimet käteen- palvelu laatutakuulla. Anna kattosi parhaisiin käsiin – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tasakaton kattotöistä!

 

Huopakatto vuotaa
Huonokuntoinen huopakatto voi vuotaa ja tuottaa ikävän yllätyksen.

Tasakaton vuotoa ei välttämättä huomaa, ennen kuin vesi tulee sisälle asuntoon

Tasakatto on siitä ongelmallinen, että usein sen huomataan vuotavan vasta, kun vettä tippuu asuintiloihin saakka tai kun aletaan selvittelemään sisäilman kuntoa tai syitä asukkaiden saamiin oireisiin. Tasakaton vuoto saattaa kyteä rakenteissa pitkään ilman, että sitä havaitaan. Matala tasakattorakenne jättää muun muassa yläpohjan tuuletuksen varsin heikoksi, ja kun lämmintä ilmaa karkaa rakenteeseen, tiivistyy se kylmässä tilassa kosteudeksi. Tällöin olosuhteet ovat valitettavan otolliset kosteusvauriolle, mutta sitä on vaikeaa päältäpäin todentaa. Kattoa ei voi yläkautta alkaa purkamaan tarkempia tutkimuksia varten, sillä samalla rikottaisiin eristemateriaalia. Tasakatossa ei myöskään ole sellaista yläpohjaa, jonne tilannetta pääsisi tarkastelemaan, vaan rakennetta täytyy avata sisäkaton puolelta. Tasakattoa tarkistaessa tehdäänkin tavallisesti pistotarkastuksia kohtiin, joissa riski ongelmille ja vuotovaurioille on erityisen suuri. Koska kattoa ei kuitenkaan voi alkaa rei’ittää kauttaaltaan, on mahdollista, että vaurioita jää myös löytämättä. Tämän vuoksi katon vuosittainen tarkkailu ja tunnolliset huoltotoimet ovat tasakatolle äärimmäisen tärkeitä.

Silminnähtäviä vuotoriskejä tasakatolla ovat esimerkiksi katteesta löytyvät reiät, repeämät, painumat tai kuprut. Myös auenneet tai halkeilleet saumakohdat vaativat pikaisia toimenpiteitä. Tasakaton paikkaustyöt on parasta teettää ammattilaisella, sillä huovan palauttaminen täysin vedenpitäväksi on aina haastava tehtävä. Pienet vauriot korjaamme paikkausmassalla, ja tarpeen tullen hallitsemme myös paikkapalojen käytön. Kun Plus Kattopalvelu hoitaa kattosi vuotopaikkaukset, ovat käsittelyaineet taatusti katteelle soveltuvia ja paikkapalat mitoitetaan sekä liimataan oikein. Erityistä taituruutta vaatii huopakaton pullistumien eli höyrypussien korjaus. Huopaa täytyy tällöin leikata auki ja tasoittaa, minkä jälkeen kate on käsiteltävä jälleen vesitiiviiksi. Vain asiantunteva ammattilainen voi korjausten jälkeen taata katteelle täyden teknisen toimivuuden.

Teemme tasakatolle paikkausten lisäksi myös muut vuotokorjaukset. Tasakatto voi vuotaa saumoistaan tai läpivienneistään, jotka rakenteensa vuoksi ovat vuotoherkkää aluetta katolla. Suoritamme saumojen ja reuna-alueiden tiivistykset sekä läpivientien, kuten kattoikkunoiden ja -luukkujen, ilmanvaihtoputkien, viemärintuuletusputkien sekä savupiippujen, vuotokorjaukset. Vaihdamme hapertuneet tiivisteet ja teemme puuttuvat ylösnostot. Tarvittaessa vaihdamme uudet kattohuovat vanhojen tilalle ja hoidamme vanhan katon purku- tai tasoitustyöt. Meiltä saat myös kaikki tasakaton myrsky- ja lumivauriokorjaukset, ja jos vuoto on kastellut rakenteita tai pilannut eristyksen, hoidamme villojen vaihdot, rakenteiden kuivaustyöt sekä lahovauriokorjaukset luotettavana laatutyönä.

On tietysti aina tapauskohtaista, kannattaako nykyistä katetta korjata vai onko tullut aika suorittaa kokonaisvaltaisempi tasakaton kattoremontti. Tähän vaikuttaa esimerkiksi vaurioiden laajuus, reikien koko ja sijainti, kattorakenteiden yleinen kunto sekä nykyisen katteen ikä. Kauanko katolla olisi laskennallista käyttöikää jäljellä ja paljonko sitä saataisiin korjausten avulla lisää? Onko kyse esimerkiksi myrskyn aikaansaamasta paikallisesta vauriosta, vai onko kate läpeensä reikiintynyt, sammaloitunut tai muuten loppuun kulunut? Paljonko pohjatyöt, korjaukset ja materiaalit tulisivat kustantamaan verrattuna täydelliseen kattosaneeraukseen, eli onko korjaus taloudellisesti vielä kannattavaa? Ehjä, tuliterä katto on tietenkin paras mahdollinen suoja talolle, mutta useissa tapauksissa korjauksilla pystytään vielä palauttamaan nykykaton toimintakyky ja jatkamaan sen elinkaarta eteenpäin. Kun tasakatto vuotaa, Plus Kattopalvelu tutkii tilanteen tarkkaan, ottaa huomioon edellä mainitut seikat ja etsii katollesi kannattavimman ratkaisun.

Säännölliset huoltotoimet keventävät tasakaton kuormaa ja mahdollistavat pitkäikäisen, toimivan katon

Tasakaton huoltotöiden merkitys on kiistaton – ilman niitä ei ole toimivaa kattoa. Kuten todettua, on tasakaton kuntoa vaikea havainnoida, koska rakenteen sisään ei ole näköyhteyttä. Niinpä korjaustarve huomataankin yleensä juuri katon kausihuollon ja kuntotarkistusten yhteydessä. Tärkeimpiin tasakaton huoltotoimiin kuuluu katon puhdistus sekä sen tiiveyden tarkistus. Kattohuollolla saadaan pienennettyä tasakaton kohtaamaa rasitusta ja tuettua katon toimintakykyä. Perustavanlaatuiset huoltotoimet olisi hyvä toteuttaa tasakatolle vähintään pari kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Näin katon kunnosta pysytään selvillä koko ajan ja ongelmat havaitaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin pienemmillä ja edullisemmilla kunnostuksilla saadaan katto pidettyä priimana.

Niin tasakaton kevät- kuin syyshuollonkin yhteydessä varmistamme, että katto on puhdas ja kattokaivot tyhjennetty. Huovan pintaan tarttuu helposti neulasia, lehtiroskaa, siitepölyä, nokea ja muuta likaa, eikä tasakatto pääse roskista eroon itsekseen. Kaikenlainen biomassa kerää itseensä kosteutta, jolloin katon kuivuminen hidastuu tai jopa estyy. Märkänä muhiva lehtikerros katteessa houkuttelee myös sammalta, joka taas on varsin ei-toivottu vieras: se syö katepintaa, hapertaa liitoksia ja aiheuttaa pakkasrapautumista. Huovasta asennettu tasakatto ei kestä jynssäystä, harjausta tai kovaa vedenpainetta, vaan sirotepinta kärsii siitä helposti. Suoritammekin tasakaton puhdistuksen kattoystävällisesti ilmapuhalluksena, minkä jälkeen voimme tehdä vielä erillisen sammaleenpoistokäsittelyn katon sitä vaatiessa. Kattoa siivotessamme kiinnitämme huomiota myös kattokaivoihin. Tukkeutuneet kattokaivot eivät vedä kunnolla vaan vesi jää katolle seisomaan, joten kattohuollon yhteydessä puhdistamme myös kattokaivon ja tarkistamme sen toimivuuden. Samalla katsastamme katon yleisen tiiveyden ja kunnon, saumat, läpiviennit sekä katepinnan.

Tasakaton huollon tulee olla ympärivuotista, ja talvella siihen kuuluu olennaisena osana katon lumikuorman seuranta sekä ajoissa tehty liian lumen poisto katolta. Lumi kasaantuu tasakatolle painavaksi kerrostuen, eikä poistu sieltä omin avuin. Pahimmillaan katolla voi olla nuoskalunta tonnien painosta, mikä aiheuttaa katolle monenlaista hallaa: lumi voi painaa katon notkolle tai jopa rikkoa rakenteita. Raskas lumimassa myös aiheuttaa helposti saumavuotoja, kun se työntää alle sulanutta vettä paineella sisään pienimmästäkin raosta. Lisäksi toistuvat lämpötilanvaihtelut aiheuttavat rasitusta tiivisteille. Kun tilaat Plus Kattopalvelun pudottamaan lumet katoltasi, sujuu työ turvallisesti ja tehokkaasti sekä kattoa vaurioittamatta. Puhdistamme lumesta katepinnan ja läpiviennit sekä tarkistamme lumiesteiden ja muiden kattotuotteiden kiinnitykset. Samalla voimme sulattaa jäätyneet kattokaivot ekologisilla höyrysulattimilla.

Teemme tasakatolle myös harvemmin toteutettavat huollot tarpeen mukaan. Meiltä saat esimerkiksi huopakaton suojakäsittelyt, kuten kasvustonesto- ja homeenestokäsittelyt. Kun huovassa oleva sirote ajan myötä kuluu pois ja alta paljastuu bitumi, voi tasakatto hyötyä merkittävästi uudelleenpinnoituksesta eli huoltomaalauksesta. Tasakaton pinnoitus toteutetaan joko maalimaisella pinnoitteella tai ruiskutettavalla pinnoitemassalla. Tasakaton uudelleenpinnoitus palauttaa huovalle sen elastisen, kestävän ja kauniin pinnan, ja kate jaksaa paremmin hylkiä likaa, kasvustoa sekä kosteutta. Kun teetät tasakaton huollot meillä, on kattosi taidolla tutkittu ja aina viimeisen päälle valmistettu kohtaamaan seuraavan vuodenajan haasteet ja rasitukset.

Remontoimme tasakatot taidolla ja tarvittaessa vaihdamme kattomuodon harjakatoksi tai pulpettikatoksi

Kun katto on tullut tiensä päähän eivätkä yksittäiset korjaukset enää riitä, on aika toteuttaa tasakaton kattoremontti. Meiltä saat sekä osittaiset että kokonaisvaltaiset tasakaton saneeraukset avaimet käteen- palveluna ja laatutakuulla. Hoidamme projektin kaikki vaiheet suunnittelusta purkutöihin, asennuksiin ja viimeistelyihin. Meillä on paljon kokemusta tasakattojen toteuttamisesta, ja tiedämme hyvin niiden haasteet. Tämän ansiosta osaamme etsiä sopivimmat ratkaisut tuuletukseen, huolehdimme katon reunakorotuksista sekä toteutamme oikeat kaadot kattokaivoja silmällä pitäen. Nykyään tasakattoihin on käytettävissä parempia materiaaleja ja laajempi tietotaito, ja niistä pystytään rakentamaan teknisesti toimivia ratkaisuja. Tasakaton remontti suoritetaan kohteen mukaan räätälöitynä mittatilaustyönä, joten aluksi ammattilaisemme käy tutkimassa katon tilanteen ja tarpeet sekä asiakkaalla olevat toiveet. Tasakaton remontin lomassa on mahdollista edullisesti ja vaivattomasti toteuttaa myös kattoa hyödyttäviä parannuksia sen rakenteisiin ja kattovarusteluihin liittyen: voimme lisätä kattokaivojen määrää, asentaa katolle aurinkopaneelit, piipunhatun tai muita kattotuotteita, kohentaa katon tuuletusta tai parantaa energiatehokkuutta lisäeristyksellä.

Kattoremontin ollessa ajankohtainen kannattaa pohtia myös mahdollista kattomuodon vaihtoa. Mieltymykset julkisivun suhteen ovat voineet muuttua, ja uudessa katossa olisi kenties enemmän valinnanvaraa materiaalin, värin ja ulkomuodon suhteen. Myös käytännön syyt puoltavat usein kattomuodon vaihtoa jyrkempään: tasakaton tyyppiviat jäävät pois, rakennukseen saadaan lisätilaa, vuotoriski on pienempi ja katto astetta huoltovapaampi. Useimmiten tasakatto muutetaan harjakatoksi, mutta myös pulpettikatto ja aumakatto ovat mahdollisia. Ehkä olet haaveillut esimerkiksi eläväisestä aaltopellistä tai kestävästä ja huoltovapaasta konesaumakatosta? Kattomuodon vaihtamiseksi on hankittava toimenpidelupa oman kunnan rakennusviranomaisilta, ja niin katon väristä kuin profiilistakin voi olla olemassa alueellisia säädöksiä. Kokeneina kattoammattilaisina autamme sinua tarvittavissa lupa-asioissa ja selvitystyössä. Varmistamme, ettei mahdollisesti kosteusvaurioituneita kattorakenteita ja eristeitä jää uuden katon alle, ja toteutamme onnistuneen kattomallin muutoksen tasakatolle.

Tasakatto vaatii tunnollista ylläpitoa pysyäkseen tiiviinä turvana talon rakenteille. Ennaltaehkäisevät huollot ja ajoissa tehdyt korjaukset takaavat energiatehokkaan, vedenpitävän ja kaikin puolin toimivan katon. Jos tasakatto vuotaa tai jos se tarvitsee isompaa remonttia, ota yhteys taitaviin kattoasiantuntijoihimme. Selvitämme katon tilanteen ja toteutamme tarvittavat korjaukset, ja palautamme sinulle kestävän ja käyttökelpoisen katteen. Pysymme sovitussa aikataulussa ja teemme siistiä jälkeä, ja työllemme saat aina laatutakuun. Teemme tasakaton vuotokorjaukset ja remontit taidolla ja tyylillä – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme tasakattotöistä!

 

Kattoremontit

Katon korjaukset

Kattohuolto

Kattotyöt